Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Már a franc se tudja! Az idén túlvagyok három 5-10-15 éves komplett faátoltáson, 10 tüskéskörte, clapp kedveltje(ajánlom mindenkinek), besztercei, kajszi.... És csütörtökön folytatom!
Akkor nem kell, lebeszélem a szomszédot, Ő volt oda érte! Csak most oltási, jobbanmondva részemről pálinkafagyártási időszak van:) Akkor ezt a szilvát egye aki akarja:))))) Inkább oltok neki valami mást:)
Nem állítom, hogy a cikk pontatlan adatokra épül, sőt, épp ellenkezőleg. Azt űllítom, hogy az újságíró megbízhatóan hülye, és nem tudja, mi a különbség a pálinka és a gyümölcsízű szeszesital közt. Az ugyanis nonszensz, hogy a magyar pálinkatörvénynek megfelelő, kereskedelmi forgalomban pálinkának nevezhető ital valaha is piacvezető lett volna Magyarországon. Szemben a hidegeljárással (pancsolással) készült gyümölcsízű szeszesitallal.
A pálinka és a gyümölcsízű szeszesital összekeverése olyan nonszensz, mintha a statisztikában egy oszlopban szerepeltetnék az egereket az elefántokkal, mondván, hogy mindkettő szürke állat.
Amúgy ha a gyümölcsízű szeszesitalok forgalma a házi pálinkafőzés engedélyezése miatt esett vissza, akkor az egy pozitív hozadék. Végre nem hidegeljárással pancsolt szemetet isznak otthon az emberek.
Ezzel így nem értek egyet. Akik elkezdtek újabban főzni, előtte sem vettek 5-6-8-stb. ezer forint / liter márkás pálinkát, inkább csak kipróbálták magukat és a lehetőségeiket. Az hogy a boltban, meg a kocsmában mi fogy jobban, a statisztika szerint, kevéssé minősíti az adott terméket manapság, szerintem ezt mindenki tudja akinek egy kis köze is van a kereskedelemhez. Ráadásul, az otthonfőzők alapjában véve nem a "piacra dolgoznak", még ha kap is egy-egy haver kóstolót. Inkább valóban azt kellene tisztázni, hogy a hírekben mennyire mossák össze a minőségi pálinkát a bolti szeszesitallal.
Szentölvíz megmondta. Nagyon nagy, bölek szílva, de se valammire való íz, zamat. Piacos nagyon, viszik mint a cukrot, mert szép nagy. Ha ezt én akkor tudom, nékem se lenne most Blue Free szilvám.
Nézd, tiszteletben tartom abbéli véleményed, hogy a cikk pontatlan adatokra építhet.
Ettől függetlenül a házi pálinkafőzés legalizálásának piaci hatásai felől nincsenek kétségeim; legfeljebb ki azzal magyarázza a statisztikát, hogy rossz adatokból indul ki, ki pedig azzal, hogy a szabályozások hatásának következtében változik a piaci kereslet-kínálat is.
A következtetésünk szerintem egy pontra mutat: a cikk így vagy úgy, de pongyola, hatásvadász tartalommal gyűjt olvasókat.
tkp. a klubban akartam ezt az emberiség fejlődése számára roppant fontos infót megosztani, de annyira komolyan vettem a szerepem, hogy hirtelen elkeveredtem :)
Azért inkább arról van szó, hogy cikk tartalmaz hibás következtetést, mert keveri a pálinkát a gyümölcsízű szeszesitallal már megint. Azaz helyesen "kevesebb gyümölcsízű szeszesitalt fogyasztunk", ennek pedig a házifőzéshez semmi köze, mert nagyságrendileg más. Hogy a tényleges pálinkával kapcsolatban mi az érvényes statisztika, azt Gabó tudná megmondani. Úgy emlékszem, a házifőzés engedélyezése után nőtt a kereskedelmi főzdék pálinka (és nem szeszesital) forgalma. Egy félreértett cikk téves következtetését fölösleges diszkutálni. :)
Legalábbis többet főz(et)ünk, és kevesebbet veszünk.
Biztos vagyok benne, hogy szépen lassan kezd beérni a legalizálás hatása.
Teljesen nyilvánvaló volt, hogy a piaci trendekben meg fog látszani, az EU sem véletlenül ugatott miatta, nekik is jelentős bevételkiesést okoz(ott).
Aki korábban is nagyobb mennyiségben fogyasztott szeszesitalt, jelentős számban ráállt a főzésre vagy főzetésre.
És ez a trend még évekig tartani fog, egyre kevesebbet fog a magyar boltban vásárolni. És különben is, minek vásárolnánk? Egy valóban jó pálinkával kevés bolti szeszesital képes versenyre kelni.
Ui.: párhuzamosan az a trend is megfigyelhető, hogy mennyivel többen próbálnak kisebb gyümölcsösökbe fektetni, vagy telepíteni, mint jópár évvel ezelőtt. Az sem véletlen. Nem beszélve arról, hogy egyre többen érdeklődnek, akik csak pár fát tennének a kertbe. Ennek egy része persze az egyre dráguló gyümölcskínálat, másik része pedig hobbiból főzné a pálinkát.
Mindegy miért: nincs. Az én törzshelyemen is csak kétféle van, Bolyhos szőlő és vegyes (én követeltem ki, hogy tartsanak valamilyet). De én se mindig azt iszom, mert több nap, mint pálinka...