...Boldog Új Esztendőt...
...a "tejes derítésről" csak annyit, kipróbáltam működik...ne kételkedjetek, higgyetek...
...pályinkás jó reggelt...
...erre a problémára lehet jó módszer, amit Nabiti-től tanultam (a tejes derítés)...a borászatban
régóta alkalmazott módszer, a különböző anyagokkal való derítés és ez bizonyos esetekben, egyes pálinkahibák javítására is alkalmas...a Sólyom-könyvben is többféle módszer le van írva,
hogyan és mivel kell csinálni...
...tejes derítés: csak sovány 1.5%-os tejjel, amiből elég egy kólás (üdítős) palack kupakjával beletenni az opálos páleszba és összerázni...egy-két nap után minden leül az aljára, amit a tej
"összekapott"...a tiszta részt egyszerű rögtön, óvatosan leönteni és többször vattán átszűrni...
...az alját a sűrűjével kicsit macerásabb, mert a vatta szűrőt az üledék hamar eltömi és emiatt
többször kell a vattát cserélni, de a végeredmény (legalább 3-szori szűrés után), gyönyörű
tiszta, tükrös pálinka...
...ennek ellenére, néha mégis előfordul, hogy hónapok múlva a palack alján, kis fehér "úszkálók"
jelennek meg, de ez a pálinka élvezeti értékét nem befolyásolja...
...jó nedűt...