én csak azért csináltam meg így mert nem akartam a cefréket, hogy tönkre menjenek. idáig a garázsba főztem palackal de egy kicsit sokba kerül, így majd átállok fatüzelésre kint az udvaron. de én is megcsinálom a leeresztőt.
majdnem 1 tábla kellett hozzá...66cm a belső átmérő...eredetileg fél cm vastag tömítést akartam de az drágább lett volna mint a főzőteteje ami nem kevésrézből van...(most 1mm az tömítésvastagság asszem.)
viszont van anyagom bőven, ha beválik a ragasztó akkor kedvemre vastagíthatok :)
Van ebben mindenféle! Nagyapám elég random módon ültette a szőlőt, és sajnos már nem volt alkalmam megbeszélni vele melyik milyen. :( A "must" nagyon finom édes volt, hegyaljáról származó menyasszonyom szerint olyan mintha nem is szőlő lenne. :)
Festékkeverővel zúztam össze, ami kocsányt kiszedtem az az, ami felakadt a szárra, mondjuk adtam neki a sebességet, nem voltam kíméletes. Mintha azt olvastam volna, hogy a kocsány törkölyös ízt ad neki. Lehetséges ez? Mindenestre ha azt mondjátok, hogy mint pl. a cserkónál nem jó azzal főzni, akkor átszűröm!
A szomszéd engem is megajándékozott egy 5 literes feladattal. Tavaly leégették bérben a cserkóját. Még nem jutottam hozzá, csak nézegettem, szagolgattam. Ezek szerint esélytelen.
Arra gondoltam, hogy szenezem, hátha sikerülen vmi natur szeszt csinálni s akkor megágyazhat neki.
Jólét!!
Adott egy kicsit leégetett körte efre ami le lett finomítva és elöször szinte nem de azóta egyre jobban ahogy érik érezhetö a "petka" szag.Lehet vele valamit kezdeni hogy simább legyen?Esetleg ha beleönteném egy fajazonos cefrébe és újra fözném?Próbálgattam a fözöm lehetöségeit es talán nagy volt a fütés...
Én is gumipókkal (2 db-bal) rögzitem a kanna tetejét. Volt, hogy annyira felhabzott a cefre, hogy eldugult a hűtő. Csak annyi történt, hogy megemelkedett a tető és elment a nyomás (meg persze egy csomó illatanyag, ami figyelmeztetett a problémára).
Ha az enyémen ilyen "vastagon" folyna a nedü, akkor az üst már rég a "kalapját" emelgetné. :) Mint említettem kicsi a kimenő nyílás. De remélem a következő évadra elkészül a másik. Meg is kérdezném, hogy befenekelt söröshordónál használ-e valaki fáradt olajat, vagy másoknak mi a véleménye a fáradtolajról mint hőközlőről?
Egy gázüzemű kazánnak - is - kell friss levegőt biztosítani, elvégle égés megy benne végbe.
Ha meg valami olyan keletkezne a cefrében erjedés alatt, az simán eltűnik a friss levegőben. De ez csak azért feltételes, mert semmi ilyentől nem kell tartani.
Itt egy gond van, ahogy előttem is írták, hogy ezt írod: "de irtó büdös, erjedt szaga van". Ott valami nagyon nincs rendben a minőséggel.
Ha csak a gázokkal kapcsolatos az aggdalmad, nincs mitől félni. Sem a must, sem a pálinka cefre,
nem termel olyan mértékű, - menyiségű gázt ( a mustgáz és a cefre gázai, nem éghetőek ) amely bármi féle egészség károsodást okozhatna, ha csak nem kerül közvetlenül test közelbe vele. Pincében, több 100 liter esetleg 1000 literekről beszélek.
Ha esetleg volna oly valaki, aki a szomszédja tevékenységét a közöttük fennálló, mondjuk úgy a nem teljesen jó viszony miatt meg szeretné csákjázni, az természetesen más dolog, ha az "illat" anyagok bárkit zavarnának, megint más.
Ja az ötlet onnét jött, hogy láttam egy főzőt amibe egy szivattyú volt beépítve és főzés közben alulról elszívta, felülről meg becsorgatta az üstbe a cefrét. Biztos van a dologban valami...
Jelenleg én keverem egy kiszuperált húsdaráló hajtókarjával...
Két- három percenként egy fordulattal . Hát igazából így lenne jó kavarni, egy két percenként egy két intenzív forgatással hogy löttyenjen csapódjon a cefre. Lehet hogy ez csak valami mánia nálam de nekem ez fontos. Nem csak a leégés megakadályozása miatt hanem hogy jól átfogassa meglötyögtesse.
Jó leves kimagozott szilvacefrét egy ideig nem is kavartam ugyanebben a főzőben és nem is ragadt le egy négyzetmilimétersem. Sokkal inkább kijönnek az aromák /szerintem.
Valami ki-be kapcsoló kéne ami egy /intenzív / fordulat után vár húsz harminc másodpercet utána megint egy fordulat.Biztos meg lehet oldani de nekem semmi ötletem.