Keresés

Részletes keresés

vasbicikli Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75378

Hogy a Fórumnál autentikusabb forrásra hivatkozzak, a Sólyom könyv idevágó részét idézném (97-98 oldal).

 

 

 

Egyébként csak elvi jelentősége van, mert - mint az sokan megírták - nem képződik ártalmas mennyiségű metanol a cefrében.

Előzmény: szilvakukc (75369)
vinik táltos Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75377

Kedves snapszmester!

A tévedésed ott van, hogy én a "receptemet" egyszer ajánlottam egy kezdő kollégának, senki másnak nem. (Egy akadémikus cikkéből idézvve)

Kicsit úgy vagyok Veled, mint az Álomcsapat c. filmben: "Némi ellenségeskedést érzek a hangodban".

Pedig nem szolgáltam rá.

Azt elismered (gondolom), hogy nem Te vagy Magyarország legjobb főzőmestere.

Az internetre valóban mindenki felírhat minden marhaságot, még ha a Tudományos Akadémia tagja is.

Mindíg akad egy másik, aki azt is lehülyézi.

Ez az internet szabadsága.

 

Na és még megnyugtatásul:

Azt a párlatot, amit második alkalommal küldtem el a laborba, abból nem vettem el semmit.

Sem a cefre főzéskor, sem a finomításkor.

Annak a mérésnek volt az eredménye, hogy metilalkohol tartalma nem éri el az egészségügyi határértéket.

(Mert az elsőnél úgy csináltam, ahogy Ti is, annak volt az eredménye az, hogy metilalkohol nem kimutatható. Ismétlem, ezek gyorstesztek, de ha felmerül a gyanú valami idegen anyagra, akkor elvégzik a teljes vizsgálatot.)

Előzmény: snapszmester (75372)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75376

Én is láttam reggel a TV-ben..

 

Azt nem lehetne valahogy elérni, hogy egy hozzáértő otthonfőzőt is meghallgassanak a témában? Vagy az nem lenne hír értékű??

 

Ezek tényleg nagyon lehúzzák az otthonfőzőket, és bogarat ültetnek az emberek fejébe!

 

Előzmény: rézműves1 (75370)
rézműves1 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75375

...aki eddig is olvasta a fórumot és benne a Te írásaidat, annak rég le kellett jönnie, hogy nekünk

otthonfőzőknek semmi okunk a METILTŐL félni...

...az első főzéseimnél, a finomításkor, többször digitális hőfokmérővel ellenőríztem a sisakban a hőfokot...nem írtam fel, de hatvan valahány fokon, többször éreztem szesz illatot és hiába meresztgettem a szemem gondolván, hogy most idul, egy két cseppnél többet sosem láttam az üveg menzúra oldalán végigfolyni...azóta már sejtem, hogy az az egy két csepp volt a METIL...

...szerintem, ha állandóan megittam volna azt a 0.5-max 1% "rézelejét" (ez nálam mindíg kristálytiszta), amit azért kötelezően elvettem, attól se lett volna max alkoholmérgezésem...

 

...ez olyan mint a CIÁN a páleszben, mert nem tudsz annyi páleszt (saját főzésűt) meginni, hogy 

METIL vagy CIÁN mérgezésed legyen, mert rég megpusztulsz alkoholmérgezésben...

Előzmény: snapszmester (75372)
Cipurró Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75374

Tovább fűzve a gondolatot.A metil ellenszere az etilalkohol.

Ha metiles a pálinka,iváskor úgyis az ellenszerrel együtt vesszük be,nagy gond nem lehet:-)

 

Gasparius Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75373

Na ez érdekes, neked bejön?

Meg fogom próbálni egy kész pálinkán.

Előzmény: gasboth (75364)
snapszmester Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75372

Konkrétan?

Én.

De azt is írtam hogy nincs is benne, tehát nem kell aggódni miatta.

 

Komolyra fordítva az metiles pancsokat hiába desztillálnánk át a kisüsti főzőnkkel nem csökkenne a metil tartalom jelentős mértékben.

 

Mindenkinek lehet mániája. Szerencsétekre az enyém egybe vág a jó pálinka receptjével. :-)

Aki amerikai exporta gyárt alkalmazza Táltos receptjét, aki a szomszéd országba az el se vegyen semmit. Tömeges mérgezést nem fog okozni.

 

Még komolyabbra:

13% alkoholtartalmú cefre(ami már erős bor) forráspontja 90 C fok.

Mit veszünk el 70 fokon vagy hol mérjük?

 

Ez internet, itt le lehet írni minden baromságot. Válogassatok!

Előzmény: szilvakukc (75369)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75371

Nem mondom!;)

 

Köszi!!!! :)

Előzmény: Feriba51 (75366)
rézműves1 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75370

...még egy adalék a METIL témához, amit oly sokan, nagyon is eltúloznak...

...persze most a Cseh metil-balhé miatt, nálunk is tele a média vele...de bármelyiket is nézem, vagy hallgatom, csak a nagy főzdék dícsérete és a profik szaktudása kerül előtérbe...

 

...még csak véletlenül sem említik, hogy (ha már törvény engedi) Te OTTHONFŐZŐ!!! NE AGGÓDJÁL, mert akármilyen kezdő vagy és akármilyen gagyi főződ van, NEM TUDSZ OLYAN HIBÁT ELKÖVETNI a gyümölcsöd lepárlása során, hogy abban mérgezést okozó mennyiségű METILALKOHOL keletkezzen...

 

szilvakukc Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75369

"Itt a fórumon ezt másképp tanítják, miszerint kisüsti apparáttal nem választható el a metanol az etanoltól."

Érdekes, sokszor szembesülök vele, hogy pont az ellenkezőjét veszitek le a fórumból, mint amit tanít!

Ezt konkrétan ki tanította Neked?

Előzmény: vasbicikli (75349)
vinik táltos Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75368

Én pontosan ezt csinálom.

Buta fejemmel ezt itt meg is írtam.

Tanult kollégáim egyszerűen lehülyéztek.

Viszont van két labor eredményem (szivességből - gyorsteszt) ami szerint metilalkohol alig kimutatható.

 

Más: A "táltos 606" szőlőmet nem szedtem le, csak augusztus 20.-a után, megvártam az "Egri Csillagok 24" érését.

A táltos 606 szinte minden fürtje egy kilo fölött völt, de a rekord: két fürt 1.97, három fürt 1.95, és két fürt 1.93 kilós volt.

Pedig a minusz 24 fokok után kis em akart hajtani, de megemberelte magát.

55 l must lett, kettő kiló cukrot kapott, 19.5 mustfokkal.

A hordóban egy fél kénlapot égettem, a beöntött must tolta ki a füstöt.

Ez az összes vegyszer benne. még hallani a hordóban a duruzsolást.

15 liter seprőt várok, (december elejére)  tapasztalatom szerint ez fog adni 1.2 liter 50%-os

párlatot.

Előzmény: vasbicikli (75349)
rézműves1 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75367

 

"valamint megnyugtató, hogy természetes alapanyagokból erjesztett cefrék párlataiban nem lehet káros szintű a metilalkohol! Ezek legalább igazak, és nekünk ez a fontos!"

 

 

...na ezt kéne egy kicsit jobban tudatosítani az emberekben, mert a legtöbb jól cefrézett gyümölcsünkből készült pálinkában, nemhogy KÁROS SZINTŰ, de laborban is szinte KIMUTATHATATLAN a metil mennyisége...ezt egyébként elég meggyőzően bizonyítja MIKLÓS1

régebbi HSZ-e is, amelyben leírja, hogy laborban megvizsgáltatta két saját főzésű pálinkáját és

a megengedett határérték minimumának TÖREDÉKÉT találták csak bennük...


Feriba51 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75366

Helló Kariboy107!

 

Úgy van, ahogy a többiek mondták. A teteje, az a bunda és azt kell nyomkodni naponta. Lassan látni fogod, hogy mind több leve lesz. Így egy olyan állagot kapsz a végén, amit, figyelmesen, egy szimpla falu üstben is kifőzhetsz.

A vízzel hozzáadott cukor pedig nem rontotta a cefre cukorfokát, több pálinkád lesz, jó illatú és íme még egy nagy előny: - a pálinkád kevesebb metilt fog tartalmazni, mert a gyümölcsből eredő metil több alkoholban oszlik meg.

Ezt, azonban ne mond el Csiba50nek is:-)))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Kariboy107 (75346)
gombászok Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75365

Látom, figyelmesen olvastál! Én csak belinkeltem a hivatkozást. Nekem is feltűnt, az a metil elválasztás legfeljebb precíz laborkörülmények között lehetséges. Ne higgy mindent el az internetnek!

A cikk-ben nekem tetszett az Othello dícsérete, valamint megnyugtató, hogy természetes alapanyagokból erjesztett cefrék párlataiban nem lehet káros szintű a metilalkohol! Ezek legalább igazak, és nekünk ez a fontos!

A hozzánemértők pánikkeltését nem bírom: pl. tegnap a Kossuth rádió egész délután etilalkohol mérgezésről dumált!

Előzmény: vasbicikli (75349)
gasboth Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75364

Én egy kanalas kóstolást tanultam egy öreg főzőtöl, a kanálon levő pálinkát a nyelv aljához kell érinteni.

 

Előzmény: Gasparius (75273)
gasboth Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75363

Pálinkás jóreggelt!!

vf1 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75362

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

 

Előzmény: vf1 (72602)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75361

Pedig úgy vélem érthetően írtam:

"A 30 fok körüli párlat enyhén opálos általában, de ez semmit nem jelent, hiszen a középpárlatot ha 30 - ra hÍgitod az is opálos lesz."

Finomításnál 30 foknál jársz, többé kevésbé opálos....Ha a magasabb szeszfokú részből tetszés szerint kiválasztassz egy adagot, kihígítod 30 fokosra éppenúgy opálossá válik.

Előzmény: Gasparius (75344)
csalitos Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75360

   Snapszmester blogjából idézek:

"A második főzésnél kell elvenni az előpárlatot. Mennyisége ízlés szerint. Támpontnak annyit, nem szokott több lenni a 20-25%-os alszesz 1-1,5 %-ánál. Az első cseppeket lassan, kis lángon engedjétek, hogy az elválasztás még pontosabb legyen. Addig kell főzni míg a lejött pálinka keverék 50%-os lesz, vagy a párlatnak rossz, fazék íze nem lesz."

   Az ellenkezőjét itt senki nem mondta. Ez az az úgynevezett rézeleje, mely az alszesz még alacsonyabb hőfokán indul meg. Ez tartalmazza a nemkivánatos konponenseket, többek között a metilalkoholt. Akkor most mondom néked, ezt öntsd ki!

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: vasbicikli (75349)
vf1 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75359
Előzmény: Kariboy107 (75356)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75358

Megtaláltam, és megnyugodtam!

 

Köszönöm a választ mindkettőtöknek!

Előzmény: vf1 (75357)
vf1 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75357

Basszus, nem vagy tulságosan türelmetlen? Két három nap és rendben lesz. Valakinek, nem is oly rég tettem föl képeket a friss és a kb másfél hetes almáról. Kersd meg!

Jó, hogy nem engedted tele vízzel....az ezsem megáll.....:((((((

Előzmény: Kariboy107 (75356)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75356

Az meglesz.. remélem belevesesedik :)

Előzmény: sogi01 (75355)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75355

Az is lehet ,hogy beindult és a száraz rész a cefre bundája.  Amit naponta le kell nyomkodni.

Előzmény: Kariboy107 (75352)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75354

Tegnap kora este

Előzmény: sogi01 (75353)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75353

Ez mikor volt?

 

Előzmény: Kariboy107 (75352)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75352

Igen, egy fél flakon Zimopec-et kb 170 liternyi almához

Előzmény: sogi01 (75351)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75351

pektin bontot adtál hozzá?

 

Előzmény: Kariboy107 (75350)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75350

Ágaprítóval..

 

Elég jól összeszecskázta!

Előzmény: sogi01 (75348)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75349

Jó a Liliomkert cikk , de van benne egy vitatható bekezdés:

 

"...pálinkafőzéskor a metanol könnyen elválasztható, lévén, hogy forráspontja sokkal alacsonyabb, mint az etanolé (metanol: 64,7 °C etanol: 78,4 °C), és minden gyakorló pálinka főző tudja, hogy a 78 fok alatt lejövő párlatot ki kell önteni."


Itt a fórumon ezt másképp tanítják, miszerint kisüsti apparáttal nem választható el a metanol az etanoltól.

Előzmény: gombászok (75334)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!