Keresés

Részletes keresés

piposta2 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70640

Na ilyen lett!

Beletettem a fél adag hidegtűrő fajélesztőt, mert mélyhűtőből vettem elő a barackot,  cefre hőm. 12C fok volt.

Adagoltam hozzá élesztőtápot is, hátha elszaporodnak kellő mértékben az élesztősejtek így is. Biztos lassabb lesz a forrás, ami jól jönne nekem. Holnap este akkusavat kap.

Előzmény: zsuzska60 (70639)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70639

jobban járnál, ha egyfélét használnál, próbáld meg csak sütőélesztővel, akár holnap reggel, de minél korábban.

Előzmény: piposta2 (70638)
piposta2 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70638

Köszi a gyors választ.

Akkor holnap veszek akkusavat és belerakom, igaz ma indítom el.

Közben újabb kérdés vetődött fel, nincs elég fajélesztőm (csak fele mennyiség), holnap pótolhatom sütőélesztővel?

 

Előzmény: zsuzska60 (70637)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70637

semennyinek, azt ne tegyél bele, nem használ.

Előzmény: piposta2 (70636)
piposta2 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70636

Sziasztok!

Most akarom cefrézni a kajszit, de csak borkősavam van itthon és Ph mérőm sincs. Hány grammot tegyek bele, tapasztalati érték kellene, 100kg-ra vetítve?

Azt tudom: 2dl 37%-os akkusav kell 100kg átlagos cefrébe, ez mennyi borkősavnak felel meg?

üdv.

foxrudi Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70635

Mátraszelén,de sajnos most újítják,csak szeptember elején nyit!

Előzmény: vfary (70634)
vfary Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70634

helló

Helyileg hol van?

Előzmény: foxrudi (70631)
hevezoli64 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70633

Szia!

beledumálnék...)

tavaly volt először málna pálinkám, s nagyon meglepett a friss pálinkán a nagyon erős illat.

Idővel (ha megéri) jelentősen fog finomodni, ne félj tőle! 

üdv.

Előzmény: szentöltvíz (70632)
szentöltvíz Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70632

Szevasztok !

 

Málna lefőzve 10 l alszeszből 2,9 l 47 % -os, az íze nem rossz de az illata idegesít.

1 dl rézeleje után még 5*0,5 dl előpárlat lett elvéve amiből semmit nem öntöttem bele.

Lehet hogy kevés volt az elvétel? Most szellőztetem, szerintetek alakulhat ez valamit?

 

Üdvözlégyetek !

foxrudi Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70631

Szia!Megkérdezzem?nálunk van egy 300-as üst Mszelén,(hivatalos főzde)!Ha üzemel,megoldható!

Előzmény: vfary (70629)
Viktormanufaktura Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70630
1 osztályú málna megvásárolva, pépesítve, élesztőzve, pH beállítva. És sajnos nem a legoptimálisabb hőmérsékletre téve. 25 - 26 fok kb.
vfary Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70629

olyan 200-250 liter faeper cefre van

ha valaki tud helyet ahol lefőznék nekem az jelezze

Vác- pest megye- nógrád megye

ahol nincs most leállás

vagy házi főzés is érdekel

 

előre is köszi mindenkinek!!!!!!!!!!!

 

joker01 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70628

Cefrét meg a páracsövön cseréled?

Előzmény: Tanonc01 (70626)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70627

Most szántam el magam kozmaolaj szűrő készítésére. Az lenne a kérdésem, hogy a szűrőnél a kifolyó csó vastagsága mekkora kell hogy legyen.

 

Tanonc01 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70626

köszi a választ! akkor egyszerűbb, ha ezt a gulyáságyút átalakítom keverővel, és sisak+páracső hozzá.

 

http://www.jofogas.hu/borsod_abauj_zemplen/Gulyasagyu__palinka_fozo_4764871.htm

 

Lenne még 1 kérdésem, a sisakot rá lehet(ne) heggeszteni a gulyáságyúra? :S

 

Miklós1 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70625

A keverő az jó dolog, az egyenként összehegesztett lehengerelt rézlemezt nem értem...

Ha duplafalúra gondoltál az megint jó dolog, abban a keverő az se hülyeség.

Az acél és a csupa réz főző között nem lehet nagy különbség mert nem ismerünk, mert nincs acélízű pálinka.

A réz ott fontos ahol gőz állapotban van a pálinka.

Zozicska16375:
Figyeljetek! Megkaptam Panyiknétől az információt! Idézem az e-mailt:

"Ott kell rézből készülni a berendezésnek, ahol gőz állapotban van az anyag, vagyis az üst töltés feletti része, a sisak és a páracső, de csak a hűtőbe való áthajlási ívig. Ha a hűtő is réz, akkor rezes lesz a pálinka!!!, s ez hiba!!!
A réz szerepe: megköti a kéntartalmú vegyületeket(pl kéndioxid, merkaptánok, stb), de új aromakomponensek képződését is katalizálja, amelyek finomabbak, mint amilyen formában a cefrében voltak."

Nos, az engem is meglepett, hogy a hűtő nem jó, ha rézből van.

Előzmény: Tanonc01 (70622)
deszegregator Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70624

Nálam a hetedik napon a főzőbe landolt épp ma, már kezdett pimpósodni a teteje, ebben a melegben már majdnem elkéstem a főzéssel... Volt még egy kis erjedése, nagy odafigyelés mellett sikerült kifőzni, hogy nem szaladt meg...Annyit hozzátennék, nem lett volna nehéz átzavarni a cefrét, hiába volt étolaj a tetején. A főzők magasan tesznek rá, hogy te mennyi cukrot raksza a cefrébe.

Előzmény: jani&999 (70580)
deszegregator Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70623

Így igaz, szórakoztató, a csetlés - botlásokat is magukba foglaló,  egy - egy témát több szempontból megközelítő, interaktív jellegű, hatalmas tudást, tapasztalatot magába foglaló a fórum, aki ezt lapozgatja nagyvonalakban rá kell hogy érezzen a pálinkafőzés témakörére! Talán tökéletes lehetne, ha pl. te bőbeszédűbb lennél! :D

Előzmény: snapszmester (70574)
Tanonc01 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70622

Sziasztok!

kézi keverős 80l-es pálinkafőzőt szeretnék készíteni, csak nemtudom hogy mennyire vagytok jártasak ebben.

Arra gondoltam hogy vörösrézlemezt kéne lehengerelni, és egyenként összeheggeszteni, ez mennyire jó?

És van eggyáltalán különbség az acél, és vörösrézlemez anyagú főzők között, a pálinka ízét tekintve???

kovako79 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70621

Üdvözletem!

 

Végre én is hozzászólhatok a dolgokhoz.

Tegnap sikerült lecefrézni 50l meggyet.

Reggelre szépen be is indult. élesztőt és egy kis pektinbontót kapott, napfényt nem mert kicsit túlérett volt már sajna.

Remélem a hétvégén ki is tudom főzni...

hevezoli64 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70620

Sziasztok!

A cseresznye cefrém kiforrt, a cefréző hordóból slaggal leszívtam a levét, sűrűjét a biciklis kosáron áttörtem. A gyümölcslé szerű cefrét (65l) a pince borház részébe tettem utóerjedni, péntekig (17 fok Celsius a hőmérséklet).

Pénteken főzés, közben grillező, bográcsoló, tárcsán sütő és pálinkafőző,(fával fűtött) valamit kell építenem, a betonalap kész. De ez off.

A málna cefrézést megkezdtem, lehet, hogy a szárasság be is fejezi. 5 literes ioncserélt vizes flakonba teszem szedésenként, kettő van. Remélem lesz 5 flakon, valszeg feketeszedret is hozzá kell tennem.

Üdv.

Előzmény: vf1 (70618)
Miklós1 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70619

Látom, neked pontos válasz kell, nem ez asok mellébeszélés, hogy ezt olvasd el meg azt olvasd el. Szombat délben fog kierjedni a cefréd, délután kettőre ott legyen a főzdében. Befőző cukrot ne tegyél bele, kristálycukrot lehet bele tenni, de jó érett meggynél nem kell. A főzdések kifőzik a cukrozott cefrét is. Minden cefrének sok idő a 6 hét nemcsak a meggynek.

Előzmény: jani&999 (70611)
vf1 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70618

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása.

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


 Nem reklám!

 

senset Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70617

Hova lett az topic indító vers??

Cipurró Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70616

A befőzőcukor a cukor mellett zselésítőanyagot(pl gyümölcspektin:-),és egyes fajták citromsavat is tartalmaznak.

 

Üdv

Előzmény: szilvakukc (70615)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70615

Mi a franc az a befőzőcukor? A cukor, az cukor. C6H12O6. Már bocs, hogy ezt így megelőlegezem, de a faluban sok marha van, el fogod b@szni a cefrédet, ha mindenfélére hallgatsz. Ha van fedél, csinálj rá egy akkora lyukat, hogy szorosan beleférjen egy slagdarab, azt lógasd bele egy vízzel teli befőttesüvegbe. A hordót meg csatold be. Persze arra figyelj, hogy ne legyen túl tele, mert a cefre szintje sokat fog emelkedni, és ha eltömíti a lyukat, szépen kigömbölyödik a hordód. Minden nap nyisd ki, és ne alulrór keverd fel, hanem felülről nyomd le a bundád a folyadékszint alá. Ha már nem bugyborékol, már ne nyisd ki. Na akkor viheted főzetni. 

Előzmény: jani&999 (70611)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70614

Nem látom hogy fel tette. Mentségére legyen hogy balesete volt és a motorját sirassa. :-)

Előzmény: hal65 (70592)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70613

Legalább ezt olvastad el mielött többet kérdezel.

 

Cefrézési tippek:

 


•  Penészes, rothadt, romlásnak indult gyümölcs erjesztésével ne foglalkozzunk, mert a pálinka dohos szagú és ízű lesz. Ez a hiba utólag már nem javítható.

•  Kerüljük az éretlen gyümölcs cefrézését, mert ebből csak kis mennyiségű és gyenge aromájú pálinka nyerhető.

•  A cefrézendő gyümölcsöt mossuk meg, mert a felületén lévő baktériumok hibás erjedést okoznak, a növényvédőszer maradványok pedig akadályozzák a cefre erjedését.

•  Különösen fontos a földről felszedett gyümölcs alapos mosása, mert a talajbaktériumok mérgező anyagot, akroleint termelnek. Az ilyen pálinka szúrós szaga, csípős íze, valamint mérgező hatása miatt nem fogyasztható.

•  Az előkészített gyümölcsöt a lehetőségekhez képest minél apróbbra kell darabolni. A kemény húsú gyümölcsöket (alma) darabolás előtt célszerű forrásig melegíteni, majd hűlni hagyni. Aprító eszközök: pl. szőlődaráló, fúrógépbe fogható habarcskeverő stb.

•  Kajszi-, őszibarack és szilva magját távolítsuk el, mert ezek magbeléből mérgező cián-hidrogén szabadul fel. A ciános pálinka fogyasztása életveszélyes.

•  A cefretároló edényeket használat előtt alaposan tisztítsuk ki. Ásványolajos, kátrányos, benzines vagy növényvédő-, vegyszerekkel szennyezett edények cefre tárolására nem használhatók. Ilyen cefre főzését a szeszfőzde vezetője nem vállalhatja.

•  A cefrét minden esetben oltsuk be sütőélesztővel. 100 liter cefréhez 2-5 dkg élesztőt 2-3 liter langyos vízben iszapoljunk fel, és keverés közben öntsük a cefréhez. Ily módon tiszta és gyors erjedés érhető el.

•  Az erjedés ideje alatt a cefrét fertőzéstől, levegőtől védeni kell. Erre a célra kiválóan alkalmas a cefre felszínére borított műanyag fólia. Biztosítani kell a fejlődő gázok szabad távozását. Legjobb eredmény 20-25 C o hőmérsékleten vezetett erjesztéssel érhető el.

•  A főerjedés közben a cefre felszínén laza szerkezetű "bunda" képződik, melyben a fertőzést okozó baktériumok könnyen megtelepednek. Ezt elkerülhetjük, ha a "bundát" naponta többször visszanyomkodjuk a folyadék felszíne alá.

•  Az erjedés befejeződött, ha megszűnik a gázképződés, a cefre már nem édes, a "bunda" lesüllyed a folyadékba.

•  A kierjedt cefre állás közben gyorsan fertőződik, alkoholtartalma pedig párolgás következtében csökken. Ezért gondoskodjunk a kierjedt cefre mielőbbi lefőzéséről, vagy légmentes takarásáról és hűvös helyen való tárolásáról.

Előzmény: jani&999 (70609)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70612

Én tegnapelőtt fiatal, friss feketeribizlit horóban korlátoztam a szabadságában, majd otthon ledaráltam, a fuck ujjammal belenyúltam, majd kéjes mosollyal  nyelvemet körbefuttattam a kiemelt zagyvalékon. Ezután szétmarattam savval, majd visszazártam börtönébe. Gondolom ezzel kimerítettem a "pedofil jövedéki bűntett" fogalmát, köszi a figyelmeztetést, riasztottam is a gyerököt, reggel indulunk horgászni, el a világ elől a dzsungelbe. Nyomozók ne hívjatok:DD   

Előzmény: Törölt nick (70598)
jani&999 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70611

De főzetni mikor vihetem? Amúgy befőzőcukor is jó bele?

Előzmény: sogi01 (70610)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!