Keresés

Részletes keresés

senset Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70617

Hova lett az topic indító vers??

Cipurró Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70616

A befőzőcukor a cukor mellett zselésítőanyagot(pl gyümölcspektin:-),és egyes fajták citromsavat is tartalmaznak.

 

Üdv

Előzmény: szilvakukc (70615)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70615

Mi a franc az a befőzőcukor? A cukor, az cukor. C6H12O6. Már bocs, hogy ezt így megelőlegezem, de a faluban sok marha van, el fogod b@szni a cefrédet, ha mindenfélére hallgatsz. Ha van fedél, csinálj rá egy akkora lyukat, hogy szorosan beleférjen egy slagdarab, azt lógasd bele egy vízzel teli befőttesüvegbe. A hordót meg csatold be. Persze arra figyelj, hogy ne legyen túl tele, mert a cefre szintje sokat fog emelkedni, és ha eltömíti a lyukat, szépen kigömbölyödik a hordód. Minden nap nyisd ki, és ne alulrór keverd fel, hanem felülről nyomd le a bundád a folyadékszint alá. Ha már nem bugyborékol, már ne nyisd ki. Na akkor viheted főzetni. 

Előzmény: jani&999 (70611)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.04 0 0 70614

Nem látom hogy fel tette. Mentségére legyen hogy balesete volt és a motorját sirassa. :-)

Előzmény: hal65 (70592)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70613

Legalább ezt olvastad el mielött többet kérdezel.

 

Cefrézési tippek:

 


•  Penészes, rothadt, romlásnak indult gyümölcs erjesztésével ne foglalkozzunk, mert a pálinka dohos szagú és ízű lesz. Ez a hiba utólag már nem javítható.

•  Kerüljük az éretlen gyümölcs cefrézését, mert ebből csak kis mennyiségű és gyenge aromájú pálinka nyerhető.

•  A cefrézendő gyümölcsöt mossuk meg, mert a felületén lévő baktériumok hibás erjedést okoznak, a növényvédőszer maradványok pedig akadályozzák a cefre erjedését.

•  Különösen fontos a földről felszedett gyümölcs alapos mosása, mert a talajbaktériumok mérgező anyagot, akroleint termelnek. Az ilyen pálinka szúrós szaga, csípős íze, valamint mérgező hatása miatt nem fogyasztható.

•  Az előkészített gyümölcsöt a lehetőségekhez képest minél apróbbra kell darabolni. A kemény húsú gyümölcsöket (alma) darabolás előtt célszerű forrásig melegíteni, majd hűlni hagyni. Aprító eszközök: pl. szőlődaráló, fúrógépbe fogható habarcskeverő stb.

•  Kajszi-, őszibarack és szilva magját távolítsuk el, mert ezek magbeléből mérgező cián-hidrogén szabadul fel. A ciános pálinka fogyasztása életveszélyes.

•  A cefretároló edényeket használat előtt alaposan tisztítsuk ki. Ásványolajos, kátrányos, benzines vagy növényvédő-, vegyszerekkel szennyezett edények cefre tárolására nem használhatók. Ilyen cefre főzését a szeszfőzde vezetője nem vállalhatja.

•  A cefrét minden esetben oltsuk be sütőélesztővel. 100 liter cefréhez 2-5 dkg élesztőt 2-3 liter langyos vízben iszapoljunk fel, és keverés közben öntsük a cefréhez. Ily módon tiszta és gyors erjedés érhető el.

•  Az erjedés ideje alatt a cefrét fertőzéstől, levegőtől védeni kell. Erre a célra kiválóan alkalmas a cefre felszínére borított műanyag fólia. Biztosítani kell a fejlődő gázok szabad távozását. Legjobb eredmény 20-25 C o hőmérsékleten vezetett erjesztéssel érhető el.

•  A főerjedés közben a cefre felszínén laza szerkezetű "bunda" képződik, melyben a fertőzést okozó baktériumok könnyen megtelepednek. Ezt elkerülhetjük, ha a "bundát" naponta többször visszanyomkodjuk a folyadék felszíne alá.

•  Az erjedés befejeződött, ha megszűnik a gázképződés, a cefre már nem édes, a "bunda" lesüllyed a folyadékba.

•  A kierjedt cefre állás közben gyorsan fertőződik, alkoholtartalma pedig párolgás következtében csökken. Ezért gondoskodjunk a kierjedt cefre mielőbbi lefőzéséről, vagy légmentes takarásáról és hűvös helyen való tárolásáról.

Előzmény: jani&999 (70609)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70612

Én tegnapelőtt fiatal, friss feketeribizlit horóban korlátoztam a szabadságában, majd otthon ledaráltam, a fuck ujjammal belenyúltam, majd kéjes mosollyal  nyelvemet körbefuttattam a kiemelt zagyvalékon. Ezután szétmarattam savval, majd visszazártam börtönébe. Gondolom ezzel kimerítettem a "pedofil jövedéki bűntett" fogalmát, köszi a figyelmeztetést, riasztottam is a gyerököt, reggel indulunk horgászni, el a világ elől a dzsungelbe. Nyomozók ne hívjatok:DD   

Előzmény: Törölt nick (70598)
jani&999 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70611

De főzetni mikor vihetem? Amúgy befőzőcukor is jó bele?

Előzmény: sogi01 (70610)
sogi01 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70610

Van CO képződés? gyufa meggyujt bele a hordoba ha elalszik megindult ha nem akkor kövesd szilvakukc hozzászólását.

Előzmény: jani&999 (70606)
jani&999 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70609

Hétvégén szedtük le a meggyet és egyből hordóba tettük ami egy palatetős hely alatt van aminek egy oldala nyitott (nap nem éri) Azóta minden nap 1szer megkeverjük. A hordónak van teteje csak azt tesszük rá csattal nem zárjuk le.Már kezd forrni. Nekem itt a faluba azt mondták hogy minden nap kevergetni kell hogy az alját felkavarjam, te meg hogy zárjam el az oxigén elől. Akkor most mit csináljak? Meg valaki aztmondja hogy tegyek bele cukrot mert több pálinka lesz belőle valaki meg azt hogy ne tegyek mert azt észreveszik és ki se főzik. Mikor vihetem főzetni? Ez lesz az első főzetésem úgyhogy nem értek még hozzá...

Előzmény: szilvakukc (70607)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70608

Ja, a lényeg: Ha tudsz, tegyél rá valami kotyogót, azon végig tudod követni a forrást. Ha már lefutott az intenzív, és csak köhögcsél, már ne nyitogasd, a gerebjét meg pláne add vissza az asszonynak, a paprika, paradicsom má megint elég gazos.:DD

Előzmény: szilvakukc (70607)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70607

Az foszforsav, de nem az a lényeg. Azért írtam annyi hülyeséget, hogy érzékeltessem, a dokihoz sem úgy mész el, hogy "leesett az orrom, meg három ujjam, találja ki mi bajom!", haenm elmeséled neki, hogy kirándulás közben betévedtél egy lepratelepre, amiről csak hetek múlva derült ki, hogy tényleg az volt.:DD

Tehát, ha segítséget szeretnél, sokkal többet mond el a körülményekről. Kezd onnan, hogy odamentél a meggyhez: Szia meggy! Erre ő mit válaszolt?:)) És ez csak félig vicc!

Ha hétvégén tetted bele, már valszeg forr. ha nem, tegyél bele egy kocka sütőélesztőt, két kiló cukrot, amit a főzdés előtt eskü alatt letagadsz, és zárd le valahogy, hogy kijusson a széndioxid, és ne jusson be az oxigén. Vidd hűvösre, legjobb, ha van pincéd. Ha nem romlik meg, kb. 10% kihozatalra számíthatsz. A többit szerintem így első kísérletre haggyjuk. 

 

Előzmény: jani&999 (70599)
jani&999 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70606

Nem a bundát nyomkodom vissza csak felkeverem az alját. Ha kierjed akkor kell vinni főzetni? Honnan tudom hogy kierjedt? Ez az első cefrém azért kérdezek ennyit :)

Előzmény: sogi01 (70605)
sogi01 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70605

gereblyével csak óvatosan inkább kézzel nyomkodd vissza a bundát.meggyel még nem volt dolgom de a cseresznyém 4 nap alatt kierjedt.

Előzmény: jani&999 (70604)
jani&999 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70604

Semmit nem adtam hozzá. Minden nap egy gereblyével kevergetjük fel.

Előzmény: sogi01 (70602)
sogi01 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70603

Mert ezek kellenek . Én is kezdő vagyok amit tudok itt tanultam.

Előzmény: sogi01 (70602)
sogi01 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70602

Gyümölcs zúzás, pektinbontó illetve élesztö hozzáadás ?

Előzmény: jani&999 (70599)
jani&999 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70601

Milyen infót adjak még meg hogy tudj segíteni?

Előzmény: sogi01 (70600)
sogi01 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70600

Bocs hogy bele vau. Több info= több terjedelmesebb válasz!

Előzmény: jani&999 (70596)
jani&999 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70599

Még csak most hétvégén tettem a hordóba. Tegyek akkor bele valamit vagy jó így is? Mikor vigyem el főzetni, hogy a legtöbb jöjjön ki belőle? A H3Po4 az cukor?

Előzmény: szilvakukc (70590)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70598

A végzést gyorsított eljárásban 24óra alatt megkapja, a szolgáltató pedig az állammal  szerződése értelmében köteles a IP cím tulajdonosának adatait a végzést bemutatónak azonnal kiadni.

A mostani dinamikus, vagyis akár naponta változó IPcímek tulajdonosait  is pontosan rögzíti a a szolgáltató automatája.

A neten terrocselekménnyel fenyegető, vagy pedofil eseteket órák alatt felderítik.

ok, nem vagyunk annyira fontosak, még nem....

Előzmény: Jahno (70594)
Hatóság0301 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70597

Tisztelt KIBÉ!

Én ettől a kormánytól semmi jót nem kaptam és nem is várok.( politika mentesen)

A készülékem 50 literes, van összesen 4 fajta pálinkámból kb.25 liter. Ez szerintem nem egy nagy durranás, viszont a minőséggel eddig mindenki meg volt elégedve.( akinek jutott)

Erőteljesen gondolkodom rajta, hogy ismerőssel küldök nektek egy kis kóstolót a Balcsi partjára. Hátha egyel több csillagot láttok a tüzijáték közben! 

 

Üdv. Hatóság! (az egyetlen, nagy H-val)

Kocc. szamócával!

Előzmény: Törölt nick (70589)
jani&999 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70596

elkezdett forrni

Előzmény: vf1 (70586)
Hatóság0301 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70595

Erre a kérdésre komolyan választ vársz? :DD

Előzmény: szilvakukc (70591)
Jahno Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70594

"Tény h a NAV most jogosult arra h a bármelyik nikk net-szolgáltatójától kikérje  személyes adatait."

 

Ami műszakilag kissé bonyás és 2 szolgáltatón is keresztül kellene menni, amihez nem árt ha rögtön van egy bírósági végzés is.

Előzmény: Törölt nick (70589)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70593

Friss kajsziPálinkában már ne gondolkozz :)

Előzmény: szilvakukc (70591)
hal65 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70592

Igen. Remélem lesz segítségem!!!!!!

Előzmény: Tan-csi (70587)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70591

Ja! Én marha, meg még a múltkor megígértem a Hatóságnak, hogy megyek hozzá iszni. Hát normális vagyok?:DD

Előzmény: Törölt nick (70589)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70590

Hat hét után már valóban késő! Már amennyiben nem 18.6, és 22,4 celsius fok között volt tárolva, és a 8. nap után nem jutott oxigénhez, persze, csak ha fajélesztővel volt beoltva, mert egyébként a 6. nap után nem jutott oxigénhez, persze csak ha nem kapott egy kis cukrot, mert akkor a 7. nap után, már ha háztartási élesztőről beszélünk, mert egyébként, lehet, hogy a 9. nap sem késő, a kihozatalod egyébként 13.6. liter 48.9%-os pálinka lesz, már amennyiben 10 nap alatt kiforrt, és tettél bele egy kis élesztőtápot, meg pektinbontót, úgy kábé 36 csepp Zimopecet, egyébként lehet, hogy 2,4l, ha hat hét után az ecet megzabálta a keletkezett alkoholt, meg állítólag a szabolcsi főzők messziről kiszagolják, hogy tettél-e bele H3Po4-et. Ja, most olvasom, nem csináltál vele semmit? Akkor nem tudom:-)))))))))))))))

Előzmény: jani&999 (70580)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70589

Tisztelt Hatóság0301!

 

2008-ban tudtuk összehozni az eseményt. Nem volt könnyű, hisz mindenki tartott kicsit h esetleg a "névrokonaid" :)) is tiszteletetüket teszik.

Nem tették, de azé ettől függetlenül volt olyan kollegánk akinek drága főzője, és egy kalap büntipénzze bánta a főzöcskézést.

Én ebben a fenenagy szabadságban is óvatosságra inteném azokat, akik a mostani szabályokat kőbevésettnek gondolják.

Ne legyen igazam, de valami szigorítás lesz.

Nem beszélve arról, hogy főzőt árulni most is tilos, vagyis engedélyhez kötött.

A főzhető pálinka mennyisége is korlátozott, nem riogatni akarok, de tessék meggondolni ki mit ír ide.

Tény h a NAV most jogosult arra h a bármelyik nikk net-szolgáltatójától kikérje  személyes adatait.

Természetesen a nikkek által itt leírtak nem perdöntőek, a hozzászólások kérésre sec-perc törölhetők, az INDEX ebben partner, de szerintem egyikünknek sem hiányzik a hatóság kiemelt figyelme.

 

Előzmény: Hatóság0301 (70567)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.03 0 0 70588

Na jó, hát amiket Te kifőzől............:DDD

Előzmény: hal65 (70579)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!