Az elején a levegő tágulása, ill. a cefréből-alszeszből fölszabaduló oldott gázok adják az üstben a túlnyomást. Ezeket a gázokat a hűtő nem csapja ki, úgyhogy nem szűnteti meg a túlnyomást. Amikor forr a cefre, akkor már azt üstben a túlnyomást az alkohol- és vízgőz adja. Ez viszont kicsapódik, ahogy a hűtőbe ér, így a hűtőben rögtön megszűnik a túlnyomás.
Érdeklődhetek-e az iránt, hogy mikor volt az első személyes ZD-s találkozásotok?
Én már 4 éve főzök, kb. 1 éve, látogatom és néha írok a fórumotokba és most tavaszra készült el a " tutti" berendezésem a fórumtagok aktív közreműködésével. Ezt a mai napig is csak megköszönni tudok!
Személyesen eddig csak négyőtökkel találkoztam és azt hiszem, nem maradtam szégyenben a produktumaimmal.
Várom a többi személyes találkozást is a fórumozókkal és remélem egyszer én is ZD tag lehetek!
Már nem az első alkalom h a topikot besorolod a többi sima topik közé.
Nem az!
Hogy miért nem, lássunk kis topiktörténelmet :)
Többször említed a topiknyitót, kezdjük onnan. Megnyit valaki egy topikot, de az nem az övé, vannak plusz jogai, de minimálisak.
Tény h bátorság volt tőle, tiszteljük is ezért. A topikban időről-időre újabb "nikk-csoportok" jöttek létre, és többször is felmerül h hozzanak össze egy közös találkozót. Ez hosszú évek alatt sem jött létre!
Az első csoport akik felvállalták a személyes találkozó kockázatát - ugyanis még jócskán az "illegalitás" idejéről beszélünk - azok az úgynevezett ZD-t alapító kilencek.
Mint később kiderült abban az időben is rengetegen olvasták a topikot, sokan írtak ide, de eljönni csak kilencen mertek.
Az illetékesek felé jeleztük h szretnénk a Pálinkafőzés(otthon) topik keretein belül egy közösségi klubbot csinálni, az ötletet támogatták, javasolták h a klub nyitott legyen, ugyanis a zártak sorra elhaltak.
Az illetékesek feltétele személyes találkozó, és egy nikk-lista //tudniuk kellett kik azok, akik azt ígérik h a topikban számonkérhető rendet tartanak, és nem nekik kell ezzel foglalkozniuk/
Létrejött a személyes találkozó ,ahol megbeszéltük a szabályokat.
Természetesen az MM/Állásfoglalások főbb szabályai a klub-topikokra is vonatkoznak, de az ilyen topikok külön jogokat is élveznek, hozhatnak csak az adott topikra érvényes szabályokat , akár külön moderációjuk is lehet, ezeket a jogokat, ahogy a többi klubtopik, mi is MEGKAPTUK!
Ha megkaptuk, hát élünk is vele. No ezért ne sorold a topikot a sima topikok közé.
A társaság befogadó, bizonyítja ezt a növekvő zárt ZDs levlista és ZD tagság.
Az hogy a "kilencek" valamiképpen meghatározók, had idézzem Zsuzska kollega találó mondását, valahogy így :)
"Tehetek én arról h jó időben voltam jó helyen,ha többen felvállalták volna magukat,akkor most nem csak kilencen lennénk alapítók"
Az eperfa hordós érlelésről az a véleményem, hogy inkább kerüljük el. Ha jó lett a pálinkád akkor ne tedd hordóba, ha jellegtelen pálinkád van, annak ad egy kis konyakos jelleget. Fél évig kísérleteztem egy új hordóval, nyilván nem merítettem ki a témát (öreg hordó másképp érlel ...), de ha érdekel akkor elolvashatod a 25299, 28830, 29245, 35219, 37418 hsz.-aimban a részleteket.
TJ Zs
A párolás kezdetén az üstben lévő levegőt nyomja ki a pára, ebben a levegőben vannak a finom illatok, ezután a párában lesznek, a későbbi plusz nyomás megszűnését nem tudom megmagyarázni, mert ha befogod a hűtőt akkor mindig növekedni kell a nyomásnak. Golyós mérései szerint nyitott hűtőnél 5mbar körüli nyomás van a főzőben.
Az mi a fene, az a flood? Az egy szenvicsfajta nem? És az MM? "Mé ne lennénk Marhák"? vagy "Mit akartok Megin"? És mé nem kamázzák a csendvicset?:DD
Egy szó, mint száz, ezt nem lehet beszabályozni, skatulyázni, ezt morálisan mindenkinek érezni kéne. Ha én azt írom, bocsi gyerekek, letépte a bal kezem a magozógépem, kő-e valakinek ólcsón, az nem reklám. De, ha azt írom, ugyanitt strandpapucs nagy választékban, befektetési tanácsok meg az emeleten, az már az, MM ide, CK oda, vagy HP amoda. Ha felteszem mit csináltam, tök jó, ha felteszem naponta harminckétszer, hát, izé....Egyébként máshol már egy után is seggberúgnak, pölö a tv-knél csak egyszer tegyél reklámra csak utaló dolgot, hátrakísérnek, és csendben főbe lőnek.
14-es kutkafőzömet felöntve 5-6l 23fokos alszesszel a gőz megindulása előtt intenzív illat tapasztalható. Ha befogom a hőtőcső (18 fokos) végét akkor pár másodperc alatt nyomás alakul ki. Kb. 1-2 perc és megjelenik a párlat. Ezután 5-6 perccel a "plusz" nyomás szinte teljesen megszűnik.
Ez temészetes?
"Kicsit " jellegtelennek érzem a párlatot és a fennti okra gondoltam.
Márpedig az olyan vita, ami off-jellegű, sosem alakult "jól", mert nem mindenki ismeri a szabályokat úgy, mint mi, és beindul a vagdalkozás, majd lánctörlések, és így tovább.
Te tudod, de én nem ösztönöznék vitára senkit sem.
"Akinek ez nem tetszik, azt nem kényszerítjük hogy szenvedjen itt."
Minden topik rangja nő, ha populáris és növekvő a látogatottsága. Ezt a fajta "invitálást" nem hogy tőled - velem együtt egy nick a sokból -, még a topiknyitótól sem tudnám kedvesnek tekinteni. :(
Ismerem a szabályokat, az Állásfoglalások csak egy keret, tartalommal az ilyen szakmai topikokba író közösségek töltik meg.
Ha esetleg nem tudnád ez nyitott klubtopik bárki írhat ide,aki elfogadja a belső szabályainkat. Ezek a szabályok folyamatosan alkulnak, az íde írogató szakmailag már bizonyító régi nikkek alakítgatják őket.
Akinek ez nem tetszik, azt nem kényszerítjük hogy szenvedjen itt.
Helyes, ne is vedd magadra. Átgondolva, honnan van ilyenkor az a vilmoskörte cefre ami egyébként nálunk Augusztus végén, Szeptember elején érik? Csak nem a sógor hozta spanyolból két ablak közt?:DD
Vilmoskörte?! Meg má cefre?! Meg má lehet, hogy nincs is?! Hát ez aztán az igazi pálinkafőző topic! Fogadjunk, birscefrét is tudtok szerezni, ha nagyon kő!