Keresés

Részletes keresés

Namostatuti Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70444

Igen,jópár dolgot tudok a főzés menetéről, 2/3-3/4-ig szabad tölteni, először erősebb fűtéssel, majd mikor melegszik a páracső, visszavenni a teljesítményt, lassan,egyenletesen kell lefőzni az alszeszt. Az alszeszt lepárolni már 80-90%-ig töltött edénnyel lehet, mert nem habzik fel. Szintén erősebb kezdeti fűtéssel, majd később lassan, egyenletes fűtéssel, réz elejét (alszesz mennyiségének 0,5%-a) elvenni, aztán az előpárlat, amely 1%-a az alszesz mennyiségének, ezt is elkülöníteni, utána jön a középpárlat, majd amikor kezd főtt, fazék illata, íze lenni, az az utópárlat, azt is el kell különíteni (alszesz mennyiségének kb 25%-a), mikor a lefolyó szesz 45-50%-os, akkor kezd átváltani utópárlatra, ekkor figyelni kell, javasolják 5 db 0,5dl-es poharat egymás után megtölteni a lefolyó szesszel, és felhígítva megkóstolni őket, amelyiknek rossz íze van, onnan kezdve megsemmisítendő az utópárlat, és a főzés befejezhető. Naggyából ennyit tudok,illetve vélek tudni a pálinkafőzés rejtelmeiről, ha valamit nem jól tudok, javítsatok ki, mert jó minőséget szeretnék itthon előállítani, a vizet meg megoldom! :)

 

Üdvözlettel: Namostatuti

Előzmény: snapszmester (70439)
vf1 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70443

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

 http://czidro.eu/wessling/palinka_keszites/ 

 

http://www.kokoferm.hu/pdf/cikkek/szesz/SZESZ~16.PDF

 

 http://www.halfozok.com/

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


 Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (70345)
TJ_Zs Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70442

Azt sejtem, ha csak 105-ig hőálló akkor nem szilikoncső. Ugyanaz lehet mint a sima PVC vagy "üzemanyag" csövek?

Mert ezeket legalább be tudom szerezni. Gondolom a kis felület miatt itt sem számit a forró alkoholpára.

Előzmény: Miklós1 (70433)
cloaked Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70441

Szia! Az ilyen hivatalosan a „kivonatolással és lepárlással nyert párlat” nevet viseli, és tudni kell róla, hogy a törvényes előállításához csak 20 liter szeszt engedélyeznek 100 kg gyümölcs mellé, és annak a szesznek is ugyanabból a gyümölcsből kell készülnie. Ez, és az a tény, hogy ebből a párlatfajtából egyetlen eredetvédett fajta sem létezik, azt sejteti, hogy a tisztaszeszbe áztatott málna kicsit sem lesz díjnyertes. Adott mennyiségű gyümölcsből inkább csak más lesz az íz, mint gazdagabb.

Előzmény: Cefre86 (70349)
szilvakukc Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70440

Szia!

Asszem, málnaügyben tudok Neked tanácsot adni!:

A málnapálinka, málnából készül. A szarpálinka, meg szarból!

 

Előzmény: Cefre86 (70349)
snapszmester Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70439

Na látod, már most több infónk van arra miben kell a segítség.

Első hozzászólásban a víz után érdeklődni nem tűnik átgondolt segítség kérésnek.

Ha valaki hozzám jár tizenpár éve többet tud a főzésről mint hogy a hígító víz minőségét firtassa.

Előzmény: Namostatuti (70435)
rézműves1 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70438

...egy "ócsó" megoldás az említett 17-lityis török kukta hűtőjére...

 

...16-literes festékes vödör, némi 10-es rézcső feltekerve, egy 45-forintos műanyag tömszelence,

egy kis forrasztás, némi kézügyesség...ennyi...

Előzmény: TJ_Zs (70426)
vf1 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70437

Hígításhoz jó a felforralt, lehűtött víz.

Előzmény: Namostatuti (70435)
rézműves1 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70436

...természetesen a sárgaréz, mint ötvözet, kerülendő az "aparátban", de azért nem kell "túllihegni"

ezt a kérdést...ha csak egy közcsavar, amihez a páracsöved illeszkedik van sárgából, akkor persze

lehet bélelgetni, mint ahogy Miklós1 is tette, de népiesen szólva (nem b@szik egy őtést sem), úgyhogy, ha csak natúr ott van az a pár négyzetcenti, nyugodtan használhatod, semmi bajod nem lesz tőle...de a páleszodnak sem...

Előzmény: TJ_Zs (70426)
Namostatuti Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70435

Azért vagyok itt, hogy tőletek, a szakmai tudással már rendelkezőktől tanuljak,  eddig tizenpár éven keresztül jártam pálinkafőzdébe, elolvastam vagy 4 kis, illetve nagyüzemi pálinkafőzésről szóló könyvet, de a szakmai tapasztalat, az mindig más, mint amit a tudós tanáremberek a könyveikben az asztal mögül leírnak. Ha csak lefikázni tudsz, kedves snapszmester, és nem osztod meg velem a szakma fortélyait, trükkjeit,inkább ne is olvasd el a fórumhozzászólásaimat. Köszönettel fogadom a kritikákat, mert az tanít, hogy hogyan lehetek jobb, de ha nem segítesz, nem jutok előrébb, cefrét tökéletesen (azt hiszem) tudok készíten, legalábbis már régóta elismerten finom pálinkák születtek belőle nagyüzemi főzőben.

 

Tisztelettel: Namostatuti

Előzmény: snapszmester (70434)
snapszmester Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70434

az elő, illetve utópárlat közötti rész lesz a pálinka. De, dessztillált vizet honnan szerezzeka szeszfok beállításhoz?

 

Csak ennyi?

Előre gratulálok.

Előzmény: Namostatuti (70427)
Miklós1 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70433

Páracsövek illesztésére én a borászati boltban kapható lefejtőcsövet használom. 105°C-ig hőálló, éveket kibír, nem ereszt, rugalmas, ami akkor fontos, ha üveghűtőt akarunk illeszteni, ahogy a képen is látszik. jól megtartja a méretét amit a meleg csöveken felvesz, könnyű összerakni, a szétszedés nehezebb mert megtapad egy kicsit. 

A sárgaréz fittingek sem okoznak bajt ha csak egy perem szélességben valahol érintkeznek a párával. Egyik sárgaréz átmenetem olyan, hogy 1-2cm hosszan halad sárgarézben a pára, óvatosságból kibéleltem vörösréz fóliával.

Úgy néz ki, mintha rézcsövet dugtam volna a furatba, de csak egy tized vastag rézfólia van kiperemezve. 2-3 éve nem kopott el.

Előzmény: TJ_Zs (70426)
kupeci Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70432

..csak 2/3 -ig tedd nehogy felhabozzon mert ha eldugul, elszáll!

 

Előzmény: Namostatuti (70427)
jana001 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70431

Nem kell desztillált víz a higitáshoz,bőven elég az ioncserélt víz .

Előzmény: Namostatuti (70427)
kupeci Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70430

...korteskedem melletted, lesz kortespálinka?:)))

Előzmény: zsuzska60 (70423)
kupeci Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70429

..támogatom:))

Előzmény: vf1 (70422)
kupeci Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70428

...bennünk megbízhatik!:)))

Előzmény: csalitos (70416)
Namostatuti Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70427

Szép estét minden kedves sporttársamnak!

Olvasgatván a fórumot, látom, azért vannal itt nyulas oldalról is ismerős nevek, na, de ne húzzam a dolgokat, mint nagymama a rétestésztát, vettünk egy 17l-es rozsdamentes kukta alapú pálinkafőző berendezést, olyan szempontokat miatt, mivel van olyan gyümölcs, ami kis mennyiségben áll a rendelkezésünkre, ezért ezeket külön-külön ki tudjuk főzni. Most leforrt a meggycefrém,és holnap reggel, szerintem inkább hajnalban nekilátok első házi pálinkafőzésemnek. Kérdésem az lenne, valaki dolgozott-e közületek már ilyen berendezéssel, illetve ha igen,mikre figyeljek, miket tartsak szem elött? Hőmérő nincsrajta, ezért csak sacc/kb lesz a hőfok, amit egy kétlapos gázrezsó fog szolgáltatni. Az tiszta, hogy lefőzöm az alszeszt, akkor utána mégegyszer lefőzöm,és az elő, illetve utópárlat közötti rész lesz a pálinka. De, dessztillált vizet honnan szerezzeka szeszfok beállításhoz? Vizet engedjek át a főzőn, és az megteszi? Hol lehet desztillált vizet beszerezni? Tanácsokat jó szívvel fogadok, és hálásan megköszönök minden jó szándékú segítőkész szakmai társamnak!

Üdvözlettel: Namostatuti

TJ_Zs Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70426

Tezsvírr csák a rézre fokuszoltam a sárga csak csikóban jó.

Sajna a rézfittingek egy része nincs vörösrézből csak sárgából pl. menetes darabok.

A tömítés: cső körbetekerve teflonszalaggal így bedugva a kanyarba vagy összedugva és körbetekerve?

Nem szökik el aroma?

Előzmény: Mr.Stratos (70396)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70425

rémeset álmodtam :(

 

Előzmény: zsuzska60 (70420)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70424

Két archív felvételem került kézügybe, melyek a bajai régió híres madarasi pálinkafőzdéjében készültek, sajnos nem tudom hány évvel ezelőtt.

Még mindig az orromban érzem azt a csodálatos illategyüttest, mely ezt a patinás helyiséget lengte be. Visszahozhatatlan csodálatos idők ...

A főzde gazdája egyik féltett kincsét mutatja meg a gyűjteményéből, amit valamelyik nagyvonalú vadász kuncsaftja hozta neki ajándékba Kenyából ...., igen, jól látjátok, bizony egy kígyó teste tekerek a ki tudja miből előállított pálinkában.

 

zsuzska60 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70423

mivel én találtam ki, én benne vagyok, hehe :-)

Előzmény: csalitos (70421)
vf1 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70422

A napi preciz jelentkezéseim kapcsán egy helyre igényt tartok okvetlen! :))))

(minimum egy állóhely..)

Előzmény: csalitos (70421)
csalitos Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70421

   És ki vizsgálódna, is mi lenne a vizsgálat tárgya? És ki lenne az elnök, meg az alelnök, a jegyzőkönyv vezető, a három tagú hitelesitő bizottság, na meg a fő főelnök? :-) Ezek csak úgy lennének, vagy egy öt tagú bizottság választana, esetleg önkéntesekből verbuválódna?

Előzmény: zsuzska60 (70420)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70420

ha vagyonosodási nem is, minőségvizsgálat biztosan lesz

reméljük nem vagy irigy :-)

Előzmény: Törölt nick (70419)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70419

Majd még vagyonosodási vizsgálat indul :)

Előzmény: csalitos (70417)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70418

nem volt, nem lesz...

Te is tudod h tábortűz, meg ilyenek a menők ott :)

Előzmény: TINTUS (70413)
csalitos Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70417

   Aztán honnan volt neked 20 kiló kajszid? Nehogy kiderüljön, hogy nem is az volt! :-DD

 

Előzmény: Törölt nick (70412)
csalitos Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70416

   Bíztam bennetek!

   Jobbnál jobb ötletek, megalapozott intelmek. A kommentekből szinte sugárzik a szakmai hozzáértés, élettapasztalat és aggódás! Visszaadtátok az emberek iránti bizalmat! Köszönöm az együtérző hozzászólásokat. Sajnos, ebből ez 1 (egy) szem kajsziból nem lesz az idén pálinkám! Nem baj, lesz majd szílva, meg paradicsom, meg tök! :-D

   Döntöttem! Ha megérik, lepiszkálom, kettévágom. Az egyik felét önző modon megeszem, a másik felét felajánlom a családom tagjainak fogyasztásra. :-(

   Minden jót.

   Józsipapa

csalitos Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70415

   Ugyan már! Husz évre van még tervem. Nem hagyom azokat az utódokra! :-))

Előzmény: snapszmester (70397)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!