Keresés

Részletes keresés

bujukcekmece Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70403
Lesz, lesz! Viszek pár mintát:)
Előzmény: TINTUS (70400)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70402

ha netán a higítás után beopálosodna - ezt kifelejtetted - ne tisztázd újra, inkább szűrd meg vattakorongon, kávéfilteren... :)

Előzmény: csalitos (70387)
vf1 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70401

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?

  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

 http://czidro.eu/wessling/palinka_keszites/ 

 

http://www.kokoferm.hu/pdf/cikkek/szesz/SZESZ~16.PDF

 

 http://www.halfozok.com/

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


  Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (70345)
TINTUS Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70400

Lesz ott valami kostolnivaló is ? mert akkor esetleg ráveszem valamelyik nagylányomat, hogy vigyen át valószínű én 22 órakor már akkor csak utas lehetek .

 

Előzmény: bujukcekmece (70373)
jana001 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70399

Zsuzska mail ment!

sogi01 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70398

Hali.

Nekem a kanyarokban sima szigetelőszalag van. nem ég rá és könnyen cserélhető.

Előzmény: Mr.Stratos (70396)
snapszmester Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70397

Akkor siess, nem vagyunk már fiatalok. :-)

Bocs csak én!

Előzmény: csalitos (70395)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70396

Szia ! Általában nem ajánlják a sárgarezet a fözőknél mert az ötvöző anyagok kioldódhatnak...

de egy csatlakozó nem lehet nagy probléma,de ha lehet választani /nekem lehetett /akkor inkább vörösréz vagy saválló....

a kanyarban a vizesek által használt szilikonszalagot tekerem fel...nekem bevált,jól tömít,4-5 főzésenként kicserélem.

A biztonságot szolgálja,túlnyomás esetén pl.:dugulás /volt már a praxisomban !/ könnyen szétcsúszik és nem robban fel a cájg.

Előzmény: TJ_Zs (70389)
csalitos Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70395

   Csak nem következik be ilyen tragédia!

   A terv az él! E világi életembe még megvalósul!

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: snapszmester (70394)
snapszmester Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70394

Reménykedj, hátha lerohad magától.

Nekem 1 szem sincs a fán, de holnap azért még megnézem.

 

Mi van a terveddel? Soha nem érsz ide? :-)

 

Előzmény: csalitos (70391)
jatti1 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70393

Kedves Józsipapa! Látom igen nagy dillemmában vagy. Mint régi fórumozó jól tudod, hogy olyan gyümölcsből főzünk, amit meg is ennénk. Szerintem minden nap kóstold meg azt az 1 szem barackot, és amikor úgy érzed, hogy mindet megennéd, akkor cefrézd. Köztudott, hogy csonthéjasból max. 10% magot hagyhatunk benne. Ha nem akarod szemre beállítani, akkor kell egy patikamérleg és ezzel külön kimérheted a héj és külön a belső mag 10 %-át. Ha nagyon félsz a ciántól akkor kevesebbet tegyél bele. Ugyan ezen a mérlegen mérd le a barack húsát és max 3 % napfényt is tehetsz hozzá, többet ne, mert íz veszteséget okoz. A cefrézés további menetét ismered. Remélem elég nagy az üstöd, hogy egyszerre le tud tisztázni ezt a "hatalmas" mennyiségű cefrét. Első főzésnél meg ne feledkez a kozmaolaj leválasztásról! Tisztázásnál nem tudom, hogy hogyan tudod az 5 poharas próbát elvégezni, de mindenféleképpen törekedj rá, hogy pontos legyen az elválasztás. Természetesen a keletkezett pálinkádat érlelni kell, ezért a végeredményről csak fél év múlva tudsz beszámolni.  :)

jatti

Előzmény: csalitos (70387)
csalitos Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70392

   Nem adok hozzá PH-t!.... Minek?  :-)

Előzmény: TJ_Zs (70390)
csalitos Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70391

  Gondolod?....   Inkább megvárom, hogy megérjen... aztán kiviszem a Petörke Portékára és eladom!

   Petörke Portéka= piac a Petörke völgyben, két hetente üzemel.

   Egyik megoldás!

   Másik megoldás:  Hát... nem is tudom  :-((

Előzmény: hal65 (70388)
TJ_Zs Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70390

Mennyi'é ádód a termísed tesó?

 

Ne savazz!!! Ígyis már elsavasodott az emberiség. A kész terméhez tégy lúgot. :D

A cefréhez pedig készletben kapható PH beállító folyadékot adj.

Előzmény: csalitos (70387)
TJ_Zs Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70389

A fedőn miért nem jó a réz?

Egy régebbi képed kapcsán:

A fedőből kiálló rézcsövet mivel tömíted a "kanyarnál"?

Előzmény: Mr.Stratos (70386)
hal65 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70388

Verd le egy karóval, oszt megszűnik minden bajod!:)

Előzmény: csalitos (70387)
csalitos Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70387

   Hello mindenki.

   Köztudott, hogy a kajszi fagyérzékeny. Sajnos, a húsvéti fagy nálam is elvitte a termés 100 %-át. Én legalább is úgy tudtam. Tegnapi nap folyamán lettem figyelmes egy kis sárgászöld foltocskára a kajszifán. Tüzetesebb vizsgálatom eredményeként kiderült, hogy az a kis zöldessárga valami a fa déli oldalán, úgy kb. 3 m. magasan 1 (egy) szem gyümölcs, mely túlélte a fagy leheletét.

   Több problémám is felmerült most nagy hirtelen:

   Várjam meg, hogy megérik és lepotyog?

   Magozzam ki, vagy mehet bele a mag is? Nem lesz ciános, mert nem szeretném feldobni a bakancsot!

   Mennyi idő alatt fog ez kiforrni?

   Savazzak, vagy ne savazzak? Egyébként le a savazókkal!

   Élesztő, cukor, pektinbontó. Jó ez a sorrend. Mennyi cukrot tehetek bele?

   Most egyelőre ennyi, ha még valami eszembe jut, majd kérdezek, mert úgy tudom, hogy itt a fórumon csak csupa jószívű segitőkesz nagytudási tag van jelen. De azt nekem senki ne mondja, hogy olvasak vissza, mert ilyen marhaságokra nékem nincs időm!

   Minden jót.

   Józsipapa

   Sürgős lenne...  :-)))

Mr.Stratos Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70386

Kezdőkészletnek kiváló....a török kukta tökéletes minőség. Az üstből azért hiányzik a vörösréz, a 17 liter kicsit kevés,de konyhában

könnyű kezelni....a cucc jól tisztítható,praktikus. Én magam csináltam kevesebb mint féláron,ezért a fedőn lévő 29-es  tömszelence

nem sárgaréz /amit nem ajánlanak / hanem rozsdamentes acél ! A hűtőm is jóval nagyobb /120 l / ha visszaolvasol láthatod is,több helyen.

Ajánlatos óvatosan tüzelni,hajlamos kicsit odakapni ha sietsz...különben könnyű vele dolgozni folyamatosan,kb 80-100 liter cefréig

Ha jönnek a sikerélmények és a hobbyddá válik a dolog akkor lehet rámenni egy csuparéz gépcsodára....))))  Jólét : Satu

Előzmény: xukac1 (70380)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70385

Ha nem jól cefréztél akkor szerintem tökmindegy milyen a főző..Kezdőnek mint én is ez tökéletesesen megfelel. Nekem 25 literes  szimplafalu rozsdamentes van vörösréz páracsövel ill. hütővel.

Előzmény: xukac1 (70382)
jatti1 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70384

Azért kell az "álmot" elmesélni, hogy ne váljon valóra. :)

jatti

Előzmény: TINTUS (70356)
hal65 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70383

A jó cefrére:)

Előzmény: xukac1 (70382)
xukac1 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70382

Köszi. Valamire esetleg oda kell figyelni?

Előzmény: sogi01 (70381)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70381

Van .Hasonlót használok nyugodtan vedd meg:

 

Előzmény: xukac1 (70380)
xukac1 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70380

Van esetleg itt olyan, aki használ ilyen A...-nos főzőt??? Mert én éppen most gondolkozom, hogy a hétvégin termő kisebb mennyiségű gyümölcsöket hasznosítani kellene és az erre a célra rendelkezésre álló pénzmag kb. ezt engedné meg. Egyébként a várható cefre mennyisége sem kívánna nagyobb kapacitást. Tehát ha valaki használ ilyet, a tapasztalatát kérem ossza meg velem, akár a nyilvános címemen is. Előre is köszi.

 

Előzmény: TINTUS (70357)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70379

Én is láttam ilyet csak a madaras tecsóban 17 literes kukta az ára is kb ennyi. 

(Solymáron)

Előzmény: TINTUS (70357)
TJ_Zs Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70378

Háát, sajnos ez nem álszerénység. Vannak már jó részletek, de az egész még messze nem jó.

Azért a "bóti" minőségnél már jobb, a mellékízt leszámítva.

Nagy hiba, hogy 'gazdaságos' módon álltam hozzá, bár csak próbának indult.

Most jön meg pár dolog a zd2-höz, bár inkább 0.2. Addig vár az eper ami már így is 9 napos,  de ígéretes.

Előzmény: Miklós1 (70363)
TJ_Zs Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70377

Látom nem találtad. Pontosítok : murasake szerint : "Zálinkafőzők Dalálkózója"

Így már megtalálod :)

 

Ne mérgezd magad, mivel pont az elejét találtad el, a vége nem pontos.

Ha tudod mi a HD akkor menni fog :)

Előzmény: Prophet09 (70364)
hal65 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70376

Az ioncserélő klassz dolog, de nekem úgy tűnik, egy kicsit "ellop" az illatból? aromából?

Tényleg keveset, de összehasonlítás után, érezhető.

Nem olyan ........ friss, nem olyan......

Előzmény: deszegregator (70375)
deszegregator Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70375

Év elején előfordul az alszesznél az ilyen rezesebb küllem...Nem gond , mire a tisztázások jönnek már nem szokott élni a probléma. Én savval nem foghom kezelni a hűtőcsövet akkor sem, illetve éppen ezért nem. Gőz, előpárlat, esetleg lug. Az ioncserélőn gyakorlatilag minden páleszt átengedek, esetleg az olyannalé teszek kivételt ami nél egyáltalán nem látok zöldes elszíneződést a tömítő csirízen. Hihetetlenül érzékeny indikátor, talán a 4 - 5 napra a cefrézéstől számítva lefőzött anyagoknál nincs jelen egy kis rézion a gőztérben. Hiába minden savbeállítás, 7 - 8 napra főzés.... Persze szezon közben már picit sem zöldes az alszesz.

Előzmény: bujukcekmece (70323)
deszegregator Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70374

Igen, lekvár  - befőtt remix volt, szilva , kajszi lekvár, és kajszi - szilva őszi befőtt , ezek együtt cefrézve . Valamelyest hordozza a gyümölcsaromákat, de meg sem közelíti a jó minőségű gyümicefréből párolható pálinkát! Elég nagy higitást kellett eszközölnöm a befőtt tartósítószerek, és a magas cukortartalom (lekvár) miatt. Én ezután cefréhez adagolom, persze módjával, abban se nem oszt se nem szoroz, kisebb tételekben. Véleményem szerint jobban járok így, nem tud lekötni a lekvár - befőtt párlat a gyengébb minősége miatt.

Előzmény: hal65 (70305)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!