Keresés

Részletes keresés

zsoltika198502 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70332

Megkérdezhetném, hogy mi az a ZD ????

Előzmény: TINTUS (70317)
zsoltika198502 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70331

akkor iszok egy kis birs almát!!

a lászlókra!!!

Előzmény: sogi01 (70328)
zsoltika198502 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70330

szia.

 

én is elsőnek akarok bodzát csinálni, mert rengeteget van a bokrokon!!!

ha tudok valamit akkor írok neked!!

zsoltika.radics@gmail.com

errre a címre, ha meg tudsz valamit akkor írj már nekem légyszives!!

Előzmény: kisannar (70329)
kisannar Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70329

Tiszteletem az Uraknak!

 

Ezzel a topikkal most találkozom először, de egy másik témában már nagyon sok segítséget kapta a fórumozóktól, remélem itt is sikerül begyűjtenem némi információt!

 

Már kb. 3-4 éve folyamatosan bodza pálinkát szeretnék főzni, de seholsem találok bodza cefre készítésére vonatkozó információkat!

Igaz még egy kicsit kora van, de a minap láttam a kertben, hogy a bokrokon valami irdatlan mennyiségű termés lesz, s elhatároztam, idén nem hagyom veszni csak azért sem!

 

Kérek minden kedves fórumozót, hogy valami kiindulópontot segítsen nekem találni, esetleges tapasztalatokat megosztani, vagy ha lenne valakinek valami könyve, anyaga a bodza cefre készítéséről, azt valahogyan megosztani velem!

 

Segítségeteket előre is köszönöm!

 

Tisztelettel: Kisannar

sogi01 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70328

Tényleg ma László napja van.  

Igyunk az egészségükre.

Részemröl almával!

Előzmény: Törölt nick (70325)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70327

Háááát nem tudom de nemfoglalkoznák vele.Vannak itt nagyon jó gyümölcsök....

Előzmény: snapszmester (70321)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70326

Akkor valoszinü neked is több lett. Lehet nagy volt a cserkó cukortartalma?

Te mikor vitted? ..... De mindegy a végeredmény számít  ha finom  és sokan dícsérik akkor nincs gond:)

Egy kezdő...

Előzmény: köműves (70319)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70325

Isten éltesse a Lászlókat!

igyunk az egésségükre

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70324

Abból még én sem főztem, pedig amikor kezdtem.... :)

Előzmény: snapszmester (70321)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70323

Meggyel bolondított mézes cseresznye... ez az idei év első gyümölcse, amit az Artúr megfőzött:)))

 

Kb 75kg cseresznyét cefréztem le a hónap közepén. Mivel az idén a rohadás gyorsabb volt nálam, csak ennyire futotta. Festékkeverős zúzás, némi sav, pektinbontó, hidegtűrő élesztő, és kb 1,5kg méz. Mivel az idén az első szedés esős időre esett ez a brixen is mutatkozott. Szépen kiforrt a pincében kb 1 hét alatt, aztán időközben az utolsó buborék cefreelhagyása előtt megérett a meggyem, amiből kb 10 kg-ra tellett. Gyors cefrézés, élesztő, pektinbontó, pár óra múlva márt forrt is. Öt nap után már át is fordult a meggy, ami olyan volt, hogy kedvem lett volna meginni meggyborként, nagyon príma aromás gyümölcsleves lett! Aztán tegnap átszűrtem és lefőztem a 70 liter magtalanyította cefréket, ebből lett 21 liter 25% alszesz, amiből ma tisztáztam 4,2 liter 72%-os pálinkát. 65-nél válltottam utópárlatra! Aztán amint lejött már ment is az ioncserélő gyantára, ami most is szépen dolgozott. Gyors regenerálás és elő is került a réz! Gondoltam megmutatom a szőlőnek is, ha már reggel lenyomtam réztartalmúval, hogy nem csak az ő levele rezes, de a pálinka is:)))

Töményen pihentetem a páleszt a pincében, de kénytelen voltam bekeverni egy üveggel...már most megvannak a jellegzetes jegyei, mind illatban, mind ízben. El se merem képzelni milyen lesz, ha kipiheni a fáradalmait...jó éjt!

snapszmester Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70322

Olasz, francia boros ballon. Addig a bor is elfogy.

Előzmény: sogi01 (70320)
snapszmester Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70321

Szerinted?

Előzmény: sogi01 (70315)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70320

Lenne egy nagy kérdésem :

Szeptemberbe lagzira mennék...

Elképzelés ajándékra jó pálinka  de az legalább 5literes üvegbe. Tud valaki szép 5 literes üveget ,ballont?

Válaszokat köszi elöre is.

köműves Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70319

Akkor neked is több mit 10% a kihozatalod!

Előzmény: sogi01 (70316)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70318

Akkor nehogy elhozd:)) Vagy igen a medvehagyma mellé:DD

Előzmény: TINTUS (70317)
TINTUS Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70317

én kaptam paradicsom páleszt fél litert. Ha eljössz ingyé viheted. A zd-n biztos felgyújtanák velem együtt a szakik.....

Előzmény: jagi26 (70308)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70316

Szevasz!

Én is szereztem Tőle nekem nem volt vele probléma! 

50 literes hordót vittem hozzá ami tele lett. Mire haza értem nejem kitalálta hogy csinál lekvárt 10 kg-t igy nekem maradt 40 kg . Ebböl a 40 kg-bol  lett 4 liter finom pálesz ami 48 fokos:)

És mégegyszer köszi ZSUZSKA!!

Előzmény: köműves (70314)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70315

Mester  Te ebben látsz fantáziát?

Előzmény: snapszmester (70312)
köműves Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70314

Üdv

Aki zsuzskától vett cserit írja már meg milyen kihozatala lett?

Mert nekem nagyon brutál szilvával vetekszik!

sogi01 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70313

Én is szeretek kísérletezni:)Dehogy paradicsomból?...

Előzmény: jagi26 (70310)
snapszmester Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70312

Cukrot ki ne felejtsd belőle. Biztos ami biztos.

Előzmény: jagi26 (70310)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70311

Ne haragudj meg rám ,de ez számomra nagyon extrém.... paradicsomból szerintem  ( a paradicsomos húsgombóc a jó) Ez egy saját vélemény .

Előzmény: jagi26 (70308)
jagi26 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70310

Lehet, hogy igazad van. Egy próbát megér (nekem).

Előzmény: sogi01 (70309)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70309

Inkább paradicsomlé vagy ketchup.

Előzmény: jagi26 (70306)
jagi26 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70308

Most találtam Brill Paradicsom Párlatot. 0,35 liter majdnem 8000 forintért... 

Előzmény: sogi01 (70307)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70307

Paradicsom párlat?.......

Előzmény: jagi26 (70306)
jagi26 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70306

Sziasztok! Ausztriában dolgozom, fólia sátrakban paradicsomot szedünk. A selejtet (ami egyébként teljesen egészséges, értett, csak túl kicsi vagy túl nagy) kiborítjuk, naponta kb 100-150 kilót. Szerintetek érdemes lenne megpróbálni egy kisebb adagot (60kiló) lecefrézni és kifőzni? Vagy esélytelen, hogy jó párlat készüljön belőle?

hal65 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70305

Te csináltál már tiszta befőttből/lekvárból páleszt?

Azért valamennyire hordozza az eredeti gyümölcs jelleget?

Előzmény: deszegregator (70303)
hazoli67 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70304

Köszi. Lehet félrevonulok a műhelybe, majd a konyhába, a végén meg a hálóba, ha jól sikerül:-)

deszegregator Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70303

Írtam többször én is a megfelelő hígitás kikisérletezéséről, és a tapasztalatomról, mert már készítettem lekvárból, befőttből itókát...Elöljáróban annyit, jobb ha bevárod az idei gyümölcsöt, és ahhoz hozzárakod apránként, ez a befőtt - lekvár nem nagy szám.

Előzmény: Törölt nick (70294)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!