Sziasztok! Ausztriában dolgozom, fólia sátrakban paradicsomot szedünk. A selejtet (ami egyébként teljesen egészséges, értett, csak túl kicsi vagy túl nagy) kiborítjuk, naponta kb 100-150 kilót. Szerintetek érdemes lenne megpróbálni egy kisebb adagot (60kiló) lecefrézni és kifőzni? Vagy esélytelen, hogy jó párlat készüljön belőle?
Írtam többször én is a megfelelő hígitás kikisérletezéséről, és a tapasztalatomról, mert már készítettem lekvárból, befőttből itókát...Elöljáróban annyit, jobb ha bevárod az idei gyümölcsöt, és ahhoz hozzárakod apránként, ez a befőtt - lekvár nem nagy szám.
Miért? Kanadó (agglegényadó) sincs pedig volt valamikor....Én ezt vezetném be, mert messzemenő tragikus következményekkel jár az ország jövője szempontjából, persze belevenném a szinliget, meg mindenféle életunt alakot aki nem nevel, vagy nevelt gyereket. Valóban valakik íratják az ilyen cikkeket, először belöki9k a köztudatba csamcsognak háborognak rajta, majd jön a cselekvés ha a nép meg van puhítva.Persze ezzel nem lehet választást veszteni, sőt sok tájékozatlant maguk meléáé tudnak állítani, akiknek lövésük nincs a kérdésről, jön majd a mérgezők, sufnirobbantók, meg minden ami legyen igazam....
A segítségeteket szeretném kérni. Most akkor mi a helyzet a pálinkafőző készítéssel? Nem igazán igazodok el a jogszabályok útvesztőjében. Szeretnék csinálni pálinkafőzőt (14literest) magamnak, sógoromnak, édesapámnak. Akkor most ezt be kell
jelentenem hivatalosan a NAV-nak? Hol tudnék utánanézni? Segítségeteket előre is köszönöm.
A meggy jó savas, ami viszonylag stabillá teszi, azaz viszonylag jól bírja a tárolást.. Mégis az a követendő szabály, hogy kiforrás után minél előbb le kell főzni a cefrét. Ha egy hete tettél bele utoljára meggyet, akkor már biztosan kiforrt. Gyufa helyett a folyamatos kóstolgatást ajánlom, ha nem édes már, akkor kész a cefre. Ebben a melegben a meggy is, ami komoly cukortartalmú, akár 3-4 nap alatt is kiforrhat.
Mottó: A cefrét akkor kell kifőzni, amikor először kezdesz el azon gondolkodni, hogy nem kellene-e már főzni? (Azaz inkább korán, mint túl későn.)
Itt nem is kell politikai szándékot keresni, kimondottan (vélt vagy valódi) gazdasági érdekek iratják az ilyen cikkeket. Az is kiderül, hogy adókiesés szempontjából az a 7 milliárd nekünk soknak tűnik, de a költségvetésben csak egy csepp.
Van egy hordó meggycefrém. Az lenne a kérdésem, hogy mikor lehet azt kifőzni? Kipróbáltam a lentebb írt gyufás trükköt, a gyufa nem aludt el. A cefrébe egy hete tettem utoljára meggyet. Reggelre a celre felszíne tükörsima lett, nem láttam rajta bundát.
Hallottam egyszer olyat, hogy a meggycefrénél az utolsó berakástól számított 2 hét múlva kell főzni a cefrét. Ez mennyire igaz? Köszönöm a választ!
Nekem is elég erős,karakteres lett a Bobza,de kísérletezni kell vele.először 6,nagy Penny-s szatyor virág került a 120-as hordóba,a következőbe pedig csak 4!Ez már tetszetősebb volt,akikkel kóstoltattam.Lehet elég a 3 is bele.
Ja!Csak a levet szabad lefőzni,a többit ki kell szűrni belőle párolás előtt.
A bodza virág párlatom elkészült, s gyakorlatilag frissen ihatatlan volt. Rendkívül erős lett a virág iz, drogos, gyógyital jellegű. Többet nem csinálok.
A cseresznye cefrémet a habarcskeverő szépen szétvágta, a mag nem tört össze. A pektinbontó hihetetlen módon elfolyósította, mindenkinek maximálisan ajánlom. A hordócska fedelét megfúrtam, a legegyszerűbb kotyogó van benne, szép lassan erjed, hibátlan eddig. Később beszámolok a végeredményről.
Itt ugyan off, de szilvám gyönyörű, nem hullik, ágak hajlanak, fák roskadoznak. Jég nem volt, viszont végre több jó eső is hullott. Tavasszal a fagy is megkímélt.
PH mérőt még nem vettem, helyi boltban 9600 Ft-ért kínálják. Netes rendelést még nem csináltam (ebay). kissé idegen tőlem. A boltos 300Ft-ért bevizsgálja a cefrémet, ha viszek mintát. Papíros saccoló 2700 Ft.
Kamra "takarítása közben" kell az idei befőttnek a hely, sikerült 20liter külömböző befőttet összeöntentem. Kérdésem lehet ebből pálinkát főznöm, és mit adjak hozzá? Kezeljem úgy mint a normál cefrét?