Keresés

Részletes keresés

Wassernyolcas Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70295

Mercedes!

W8.

Előzmény: zsoltika198502 (70280)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70294

Köszi a korrekt választ!

Előzmény: Miklós1 (70293)
Miklós1 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70293

Befőttek cefrézéséről egy héten belül írtam, előtte, egy héttel szintén. Megírjam újra, vagy megkeresed a 70071 és 69934 hozzászólásaimat?

Előzmény: Törölt nick (70277)
hevezoli64 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70292

én a bodza virágot (zöld részétől nagyjából megfosztva) csak áztattam hideg vízben 3 nap, s a lével dolgoztam tovább...

Előzmény: foxrudi (70281)
hevezoli64 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70291

hihi...)

ha a gazdasági érdek megjelenik a médiában, az a politika...)...lezártam az off-ot

 

Előzmény: barkócza (70289)
barkócza Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70290

A meggy jó savas, ami viszonylag stabillá teszi, azaz viszonylag jól bírja a tárolást.. Mégis az a követendő szabály, hogy kiforrás után minél előbb le kell főzni a cefrét. Ha egy hete tettél bele utoljára meggyet, akkor már biztosan kiforrt. Gyufa helyett a folyamatos kóstolgatást ajánlom, ha nem édes már, akkor kész a cefre. Ebben a melegben a meggy is, ami komoly cukortartalmú, akár 3-4 nap alatt is kiforrhat.

 

Mottó: A cefrét akkor kell kifőzni, amikor először kezdesz el azon gondolkodni, hogy nem kellene-e már főzni? (Azaz inkább korán, mint túl későn.) 

Előzmény: zalan_zalan (70288)
barkócza Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70289

Itt nem is kell politikai szándékot keresni, kimondottan (vélt vagy valódi) gazdasági érdekek iratják az ilyen cikkeket. Az is kiderül, hogy adókiesés szempontjából az a 7 milliárd nekünk soknak tűnik, de a költségvetésben csak egy csepp.  

Előzmény: hevezoli64 (70287)
zalan_zalan Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70288

Sziasztok!

Van egy hordó meggycefrém. Az lenne a kérdésem, hogy mikor lehet azt kifőzni? Kipróbáltam a lentebb írt gyufás trükköt, a gyufa nem aludt el. A cefrébe egy hete tettem utoljára meggyet. Reggelre a celre felszíne tükörsima lett, nem láttam rajta bundát.

Hallottam egyszer olyat, hogy a meggycefrénél az utolsó berakástól számított 2 hét múlva kell főzni a cefrét. Ez mennyire igaz? Köszönöm a választ!

hevezoli64 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70287

hagyd már...a baloldali bulvársajtó gumicsontjaival próbálja a mindennapjaidat megkeseríteni...

nehogy már a magyar ember jól érezze magát egy napig is...(megjegyzem ellenzékben a jobboldali sajtó is ezt tette)

Előzmény: comad2 (70286)
comad2 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70286

Szorul a hurok...  Ahol az erkölcsi elv és az anyagi érdek kerül szembe, ott ritkán nyer az utóbbi (nálunk ez halmozottan igaz).

hevezoli64 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70285

Szia!

Most olvaslak....hm.. rendkívül nagyvonalú a felajánlásod...írok emailt

Előzmény: vf1 (70279)
vf1 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70284

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?

  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

 http://czidro.eu/wessling/palinka_keszites/ 

 

http://www.kokoferm.hu/pdf/cikkek/szesz/SZESZ~16.PDF

 

 http://www.halfozok.com/

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


  Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (70266)
zsoltika198502 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70283

szia.

 

dupla falú az amit szeretnék!!

küldött már képeket egy 18 lityisről!!

 

Előzmény: foxrudi (70282)
foxrudi Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70282

 Szia! Jártam nála a közelmúltban.  Amit megcsinál,az MEG VAN CSINÁLVA!

  Nyugodtan rábízhatod magad,csak legyen elképzelésed,milyet szeretnél.

  A helyedben, csak duplafalűban gondolkodnék!

 

Előzmény: zsoltika198502 (70280)
foxrudi Creative Commons License 2012.06.27 0 0 70281

Sziasztok!

  Nekem is elég erős,karakteres lett a Bobza,de kísérletezni kell vele.először 6,nagy Penny-s szatyor virág került a 120-as hordóba,a következőbe pedig csak 4!Ez már tetszetősebb volt,akikkel kóstoltattam.Lehet elég a 3 is bele.

  Ja!Csak a levet szabad lefőzni,a többit ki kell szűrni belőle párolás előtt.

 

Előzmény: hevezoli64 (70278)
zsoltika198502 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 70280

sziasztok!!!!

 kérdezni szeretnék tőletek!!!

főzőt szeretnék vásárolni és Rézműves barátunk főzője nagyon szimpatikus a számomra!!

valaki vett már tőle főzőt???

ha igen akkor kérem a tapasztalatait megírná nekem a főzővel kapcsolatban!!!

 

vf1 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 70279

Ha érdekel, rendelek neked, most kb 3500 forint, meg  annyi amennyiért elviszi innn a posta. Emilcímem publikus.

Előzmény: hevezoli64 (70278)
hevezoli64 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 70278

Hi!

Ahogy igértem, beszámolok egy-két dologról.

A bodza virág párlatom elkészült, s gyakorlatilag frissen ihatatlan volt. Rendkívül erős lett a virág iz, drogos, gyógyital jellegű. Többet nem csinálok.

A cseresznye cefrémet a habarcskeverő szépen szétvágta, a mag nem tört össze. A pektinbontó hihetetlen módon elfolyósította, mindenkinek maximálisan ajánlom. A hordócska fedelét megfúrtam, a legegyszerűbb kotyogó van benne, szép lassan erjed, hibátlan eddig. Később beszámolok a végeredményről.

Itt ugyan off, de szilvám gyönyörű, nem hullik, ágak hajlanak, fák roskadoznak. Jég nem volt, viszont végre több jó eső is hullott. Tavasszal a fagy is megkímélt.

PH mérőt még nem vettem, helyi boltban 9600 Ft-ért kínálják. Netes rendelést még nem csináltam (ebay). kissé idegen tőlem. A boltos 300Ft-ért bevizsgálja a cefrémet, ha viszek mintát. Papíros saccoló 2700 Ft.

Üdv. és sok sikert..)

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.26 0 0 70277

Üdv!

Kamra "takarítása közben" kell az idei befőttnek a hely, sikerült 20liter külömböző befőttet összeöntentem. Kérdésem lehet ebből pálinkát főznöm, és mit adjak hozzá? Kezeljem úgy mint a normál cefrét?

deszegregator Creative Commons License 2012.06.26 0 0 70276

Kinek fognak fizetni? Nekem? Neeem, elvből nem főzök pénzért, ez számomra hobbi! Dugják fel maguknak a pénzüket, igaz  én se fizetek egy huncut petákot sem. Nem értem a hisztériakeltést! 50 literig főzethet a bérfőzető, főzhet az otthonfőző! Most sunyin az otthonfőzők ellen megy a "nektek bejött a világ" című történet, pedig egy bérfőző is annyit főzet amennyit nem szégyell, számos konkrét esetet tudok, elég ha Jóskapestát elviszi a főzdébe magával, és odaadja a személyiét következő 50 literhez...Gyerekek ne nézzük már hülyének egymást! Nem kérek elnézést ( by Tonhauser lászló) , nem kell itt senkit félteni, de irigyelni sem. Az Unióban annyi nem kóser ügy van gyakorlatilag minden tagországban , hogy teljesen jelentéktelenné devalválja a mi pálinkaszabadságunkat! Persze egy kormányváltáson lehet aggódni, mert eddig minden vadbarom tokostúl rúgta be az ajtót amikor a kormányra került, tehát jogos az aggodalom, akár még hajtóvadászatot is indítanak ellenünk Európa nevében. Lesznek túlélők, lesznek otthonfőzők akkor is....

Előzmény: NO-KUBU (70248)
Baracilin Creative Commons License 2012.06.26 0 0 70275

3 hét alatt végbe kell hogy menjen az erjedés főleg ilyen időben...a jól záródó hozdóknál viszont sokáig bent marad a CO2 a cefre fölött.

Előzmény: vfary (70273)
barkócza Creative Commons License 2012.06.26 0 0 70274

Elég hihetetlen, hogy 3 hét alatt ne forrt volna ki. A gyufapróba csak egy próba, nem szentség. Legfontosabb megkóstolni a cefrét, édes-e még? Jó kritérium az is, hogy a bunda összetörése után dagad-e még a cefre?

 

Ahogy Snapszmester szokta mondani, a faeper a legkényesebb cefre, nagyon-nagyon ideje lenne főzni.

Előzmény: vfary (70273)
vfary Creative Commons License 2012.06.26 0 0 70273

budafoki élesztőt tettem bele

már van az egyik 120 hordó 3hetes de a gyufa még mindég elalszik a hordó tetején

akkor még mindég nem forrt ki teljesen

Előzmény: Baracilin (70216)
hal65 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 70272

Most hogy mondod a kesernyés ízt, én is találkoztam egyszer vele.

De akkor az almán (héjjon) apró fekete pöttyök voltak, már a feldolgozáskor is.

Ezek a foltok tették sztem keserűvé, mert ha kóstoltam az almát, már akkor is érezhető volt rajta.

Kivéve ha lehámoztam a héjját.

Gondolom ez valami almabetegség lehetett.

 

Előzmény: sleves (70270)
piposta2 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 70271

Sziasztok!

Igen valszeg a zúzást nagyoltam el, a tegnapit alaposabban pépesítettem, elválik ha magozom. Egyébként úgy látom nem ül le az aljára a mag, még a tetején is van.

 

Másik kérdés: a tegnap beindított (kb.50 liter, meggy) már forrásban lévőhöz öntöttem 3 liter vizet, nem találtam levesnek, szinte bunda volt az egész teteje amíg beleértem. Nagy bűnt követtem el?

Előzmény: snapszmester (70116)
sleves Creative Commons License 2012.06.26 0 0 70270

Almánál már én is találkoztam régebben (még a fórum előtti időkben) ilyen kesernyés ízzel, így utólag az elő-, utópárlat elválasztási hibának gondolom. 

Előzmény: caniculus (70255)
barkócza Creative Commons License 2012.06.26 0 0 70269

Tegnap írtam egy hosszabb választ, de eltűnt. A lényeg, hogy az egyetlen kritikus dolog a napon kinnfelejtés lehet, ennek lehetnek következményei.

 

Mindenesetre ha pH-t állítasz be, azt rögtön a cefrézésnél tedd, és ne két nappal később.

 

Nem kell két hetet kivárni a főzéssel, amint kiforrt, főzhető. Inkább előbb, mint később.

 

Az alma önmagában tartalmaz egy kis keserűséget. Én eddig csak friss almát cefréztem, lehet, hogy a tavalyi alma ilyenkor már még keserűbb? Nem tudom. A cseresznye csak akkor keserű, ha maggal együtt főzöd.

 

A réz is adhat keserű ízt a pálinkának. Számottevő réz akkor kerülhet a pálinkába, ha 1. a hűtő rézből van (az üst és a páracső anyaga nem számít), 2. és a cefere legalább valamennyire ecetes volt. A kationcserélő műgyanta kiszedi a rezet, ha az a baj. Alternatív eljárás a sovány tejes derítés és szűrés, ez is kicsapja a rezet. Keress vissza, sok ilyen hozzászólást találsz. A pálinka egy kis részén próbaként megcsinálhatod  a tejes derítést.

Előzmény: caniculus (70255)
rézműves1 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 70268

...pályinkás jó reggelt...

Hatóság0301 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 70267

Köszönöm a tanácsokat kén ügyből kifolyólagosan! :)

Folyatom és szellőztetem!

vf1 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 70266

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?

  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

 http://czidro.eu/wessling/palinka_keszites/ 

 

http://www.kokoferm.hu/pdf/cikkek/szesz/SZESZ~16.PDF

 

 http://www.halfozok.com/

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


  Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (70227)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!