A bodza virág párlatom elkészült, s gyakorlatilag frissen ihatatlan volt. Rendkívül erős lett a virág iz, drogos, gyógyital jellegű. Többet nem csinálok.
A cseresznye cefrémet a habarcskeverő szépen szétvágta, a mag nem tört össze. A pektinbontó hihetetlen módon elfolyósította, mindenkinek maximálisan ajánlom. A hordócska fedelét megfúrtam, a legegyszerűbb kotyogó van benne, szép lassan erjed, hibátlan eddig. Később beszámolok a végeredményről.
Itt ugyan off, de szilvám gyönyörű, nem hullik, ágak hajlanak, fák roskadoznak. Jég nem volt, viszont végre több jó eső is hullott. Tavasszal a fagy is megkímélt.
PH mérőt még nem vettem, helyi boltban 9600 Ft-ért kínálják. Netes rendelést még nem csináltam (ebay). kissé idegen tőlem. A boltos 300Ft-ért bevizsgálja a cefrémet, ha viszek mintát. Papíros saccoló 2700 Ft.
Kamra "takarítása közben" kell az idei befőttnek a hely, sikerült 20liter külömböző befőttet összeöntentem. Kérdésem lehet ebből pálinkát főznöm, és mit adjak hozzá? Kezeljem úgy mint a normál cefrét?
Kinek fognak fizetni? Nekem? Neeem, elvből nem főzök pénzért, ez számomra hobbi! Dugják fel maguknak a pénzüket, igaz én se fizetek egy huncut petákot sem. Nem értem a hisztériakeltést! 50 literig főzethet a bérfőzető, főzhet az otthonfőző! Most sunyin az otthonfőzők ellen megy a "nektek bejött a világ" című történet, pedig egy bérfőző is annyit főzet amennyit nem szégyell, számos konkrét esetet tudok, elég ha Jóskapestát elviszi a főzdébe magával, és odaadja a személyiét következő 50 literhez...Gyerekek ne nézzük már hülyének egymást! Nem kérek elnézést ( by Tonhauser lászló) , nem kell itt senkit félteni, de irigyelni sem. Az Unióban annyi nem kóser ügy van gyakorlatilag minden tagországban , hogy teljesen jelentéktelenné devalválja a mi pálinkaszabadságunkat! Persze egy kormányváltáson lehet aggódni, mert eddig minden vadbarom tokostúl rúgta be az ajtót amikor a kormányra került, tehát jogos az aggodalom, akár még hajtóvadászatot is indítanak ellenünk Európa nevében. Lesznek túlélők, lesznek otthonfőzők akkor is....
Elég hihetetlen, hogy 3 hét alatt ne forrt volna ki. A gyufapróba csak egy próba, nem szentség. Legfontosabb megkóstolni a cefrét, édes-e még? Jó kritérium az is, hogy a bunda összetörése után dagad-e még a cefre?
Ahogy Snapszmester szokta mondani, a faeper a legkényesebb cefre, nagyon-nagyon ideje lenne főzni.
Igen valszeg a zúzást nagyoltam el, a tegnapit alaposabban pépesítettem, elválik ha magozom. Egyébként úgy látom nem ül le az aljára a mag, még a tetején is van.
Másik kérdés: a tegnap beindított (kb.50 liter, meggy) már forrásban lévőhöz öntöttem 3 liter vizet, nem találtam levesnek, szinte bunda volt az egész teteje amíg beleértem. Nagy bűnt követtem el?
Almánál már én is találkoztam régebben (még a fórum előtti időkben) ilyen kesernyés ízzel, így utólag az elő-, utópárlat elválasztási hibának gondolom.
Tegnap írtam egy hosszabb választ, de eltűnt. A lényeg, hogy az egyetlen kritikus dolog a napon kinnfelejtés lehet, ennek lehetnek következményei.
Mindenesetre ha pH-t állítasz be, azt rögtön a cefrézésnél tedd, és ne két nappal később.
Nem kell két hetet kivárni a főzéssel, amint kiforrt, főzhető. Inkább előbb, mint később.
Az alma önmagában tartalmaz egy kis keserűséget. Én eddig csak friss almát cefréztem, lehet, hogy a tavalyi alma ilyenkor már még keserűbb? Nem tudom. A cseresznye csak akkor keserű, ha maggal együtt főzöd.
A réz is adhat keserű ízt a pálinkának. Számottevő réz akkor kerülhet a pálinkába, ha 1. a hűtő rézből van (az üst és a páracső anyaga nem számít), 2. és a cefere legalább valamennyire ecetes volt. A kationcserélő műgyanta kiszedi a rezet, ha az a baj. Alternatív eljárás a sovány tejes derítés és szűrés, ez is kicsapja a rezet. Keress vissza, sok ilyen hozzászólást találsz. A pálinka egy kis részén próbaként megcsinálhatod a tejes derítést.
Tényleg arról van szó, hogy az otthonfőzés engedélyezése politikai szándékk kérdése. Ez a mostani kormány számára, úgy néz ki, presztiskérdés, de előbb-utóbb lesz még kormányváltás, és a következő kormány lehet, hogy épp a pálinkafőzés betiltásából csinál majd presztiskérdést. (Most csak a lehetőségeket latolgatom, nem politizálni akarok.)
Még a szennyvízakna fedelét is két ólommal zárják,tehát a zárak csökkentésének esélye erősen a nulla felé tendál.....
Kis üst beállítására most is van lehetőség,de nagyon nem érné meg...
Ha netán negatív fordulatot vesz a dolog nem tudsz,tudunk kiállni az ügyért,ugyanis senki érintett véleményére, tanácsáran nem kíváncsiak(ahogy ezt 2010-ben láthattuk-Pálinkatanács)...
Az adó visszaállítása nem fog egyik napról a másikra történni,lehet hogy nem is állítják vissza.Még semmi konkrétumot nem tudni,azon a néhány cikken kívül amit a média megszellőztetett.Az únió több száz felszólítást intézett több tagország felé,ez csak egy a kupacból amit kiragadtak,mivel szerepel benne a pálinka szó,és az ezt tartalmazó cikket jobban el lehet adni,mint pl. ami a GDP-ről szól.Véleményem szerint még nem kell pánikolni,ki kell várni a végét,tenni úgy sem lehet semmit,sem érte,sem ellene.
Kezdőként tanácsot kérek. Eddig három főzésen vagyok túl (sorrendben: alma, eper, cseresznye) több-kevesebb sikerrel. Az eljárás a következő volt: aprítás vagy zúzás, pektinbontó, élesztő, élesztőtáp, 1-2 nap után pH3.0-3.2 beállítás, 7. napon főzés (csak hétvégén volt időm és nem bírtam kivárni a két hetet).
Az alma és a cseresznye pálinkámban érzek valamilyen nehéz kesernyés kellemetlen ízt. Az alma egy hónap pihentetés és egy hónap cseresznyefa hordós érlelés után is élvezhetetlen. Tapasztaltabbak szerint nem ecetsav/tejsav/vajsav hiba, se nem keserűmandula/doh/akrolein. Az erjesztés szabályos menetéhez képest az egyetlen eltérés, hogy 1-2 napig kint volt a májusi melegben és egy kicsit kifutott, de az erjedés akkor sem állt le. Főzésnél kellemes almaillat volt és a cefre nem égett le. 24 literes vörösréz üstöt használtunk. 45 szeszfokra visszahigítva szép tiszta maradt.
A cseresznyét tegnapelőtt csináltam és ebben is érezni valamilyen nehéz fémes ízt, bár jóval enyhébben, mint az almánál. Talán még javulni is fog a pihentetés és érlelés alatt. Otthoni 17 literes rozsdamentes kuktával (és vörösréz páracsővel) főztem.
Az alma és cseresznye között a pektináz+élesztő+tápsó kombináción kívül egyedül az a közös, hogy foszforsavval állítottam pH-t. Ez okozhat ilyen mértékű ízhibát?
Van értelme ioncserélő gyantával próbálkozni?
Az eperrel nem volt semmi gond, kellemes illata és íze van. Az is a rozsdamentes kuktával készült, de citromsavat használtam pH beállításhoz.
Köszönöm a választ és azt a sok hasznos dolgot, amit eddig itt tanultam.
... gondolok a vámzárak számának csökkentésére, vagy hogy bizonyos méret alatt nekik se kellene szeszmérőt föltenni. Így a nagy üst mellett több, kisebb üstöt is beállíthatnának, amiben a delikát kis tételek összeöntés nélkül lefőzhetők. Stb.
Szerinted ????
Sokan befizetnék, akkor is, ha nen ellenőrzik minden másnap, vagy akár gyakorlatilag sohasem.
jó estét mindenkinek.kérdeznék snapszmester, csinálok egy 100literes pálinkafőzőt és szeretnék hozá egy kozmaolaj szürőt kellene rola rajz méretekel ha lehetséges.elöre is köszönöm.
Nahát nyilván, hogy magunk mellett ki kell állnunk, de szerintem ha a bérfőzdések és az otthonfőzők közösen tudnának kiállni, akkor az lenne az igazi. Azt nem hiszem, hogy az adómentes bérfőzetés megmaradhat, túl nagy az ellenszél. Ezzel szemben a bérfőzdéseknek egyéb könnyítéseket lehetne kiharcolni, gondolok a vámzárak számának csökkentésére, vagy hogy bizonyos méret alatt nekik se kellene szeszmérőt föltenni. Így a nagy üst mellett több, kisebb üstöt is beállíthatnának, amiben a delikát kis tételek összeöntés nélkül lefőzhetők. Stb.
Az otthonfőzés adómentességének megőrzésére van esély, de ez persze igazságtalan lenne a bérfőzdékkel szemben. Megjegyzem, nem öröm, de a világ igazságtalanságra épül, bárki bármit is mond. :(
Ha fizetős lenne az otthonfőzés, akkor pedig a személyi jövedelemadó bevallásban önként bevallott és befizetett szeszadót tudom elképzelni. Sokan befizetnék, akkor is, ha nen ellenőrzik minden másnap, vagy akár gyakorlatilag sohasem.