Köszönöm neked is a jó tanácsokat,viszont annyit hozzáfűznék a dologhoz hogy a kérdés csupán annyi volt hogy jó e a cefrém már,vagy még hagyjam egy kicsit,ebben volt a bizonytalanságom.Természetesen a cefre az első perctől le van zárva,kotyógó van fent,illetve már az sincs...végleg lezártam.Emellet persze kiváncsi voltam hogy mikor fejeződik be az utóerjedés,mikor lehet főzetni.Naponta egyszer,max kétszer kinyitottam,szemrevételeztem,gyufapróbáztam,aztán zártam is vissza gyorsan.../nem kevergettem/.
Egy nejlont ( fólia, tiszta szemetes zsák) simíts a cefre tetejére úgy, hogy a hordó falánál körben vagy 10 cm-rel felnyomkodod a fóliát a hordó falára. Előtte a falról nedves szivaccsal takarítsd le a cefremaradványt, amíg nedves a hordó fala a fólia ( vékony) simán rátapad.
Ha keletkezik is egy pici gáz a fólia alatt, akkor kisimogatod oldalra.
Legjobb lett volna, ha az erjedés vége felé le tudod zárni légmentesen a hordót, de azt majd kitapasztalod:)
Egyébként pont a gyufapróbánál akadtam meg,ugyanis reggel mikor megnéztem simán elaludt a gyufa,a kotyogón látni lehetett hogy a benne lévő víz kb 1 cm-t emelkedett,tehát gondolom éjjel valamennyi gáz képződött.Viszont miután reggel elengedtem a gázt,és utána napközben többször néztem (közben le volt teljesen,légmentesen zárva),már vígan égett a gyufa lángja...Egyébként hét vége felé főzetném és kellene valami időpontot szerveznem ,viszont elkapkodni sem akarom...
Segítséget szeretnék kérni cefre ügyben.Meggy-cseresznye cefrémet szeretném minél előbb kifőzetni,viszont nem vagyok biztos abban,hogy az anyag kész már a lepárlásra...Egy hete kb már lezajlott a zajos erjedés,viszont azóta is van folyamatosan egy kis gázképződés,itt ott egy két buborék...Egyébként már finom alkoholos illata van a cefrének,a tetején egy kis gyümölcsréteg,a többi már lé. A kérdés annyi lenne hogy ez a minimális gázképződés el fog majd tünni,várjak még,vagy már főzhetem?
Ha kén akkor hagyd nyitva az edényt és el illan majd belőle !!
BOR > általában azok a borok amik többször is át estek kénezésen nem csak az elején > akár a lepárlás végén is ontják a kén szagot de ez szellőztetéssel meg szűnik !
ha mégsem akkor valszeg. nem kénszag :-)
Ha a pára cső a hűtő spirál rézből van ott látszik -hogy kén volt e > szép fényesre marja a kén :-) (belülről )
Lepároltam kb. 50 liter, kb. 25 fokosra hígított, borból készült alszeszt.
A tisztázása során az 5 darab 0,5 dl-es poharas módszert alkalmaztam a rézeleje levételére, majd megfokoltam. 80 fokon indult, de erősen érezni lehetett rajta a borba tett kén csípős, folytó szagát, ezért mind az 5 pohárral félretettem ablakmosónak.
A további párolás során kb. 5 liter párlat jött le, mikor egyértelműen megszünt a kénes szag.
A teljes hozam 15 liter lett, amiből 5 liter kb. 75 fokos, 5 liter kb. 60 fokos és 5 liter kb.50 fokos. Az utópárlat elválasztást kb 40 foknál kezdtem el, parsze az nincs benne a fentiekben.
A kérdésem az lenne, hogy az előpárlat kénes szagát hogyan tudom csökkenteni, elvenni? Távozhat-e belőle a szeszfok beállítása során?
Esetleg csak én tévesztem össze más valamivel a szagot, ugyanis az egész főzést rekkenő melegben végeztem és a hűtővizem sem tudott 25 Co alá hűlni? Ezért vannak a megközelítő értékek!
A másik megoldás, hogy több, különböző méretű fedeles vödröt - hordót kell tartani, és mindig a legjobban passzoló eszközben kell erjeszteni az aktuális részadagot. A passzol azt jelenti, hogy a vödör/hordó 2/3-ig, 3/4-ig van töltve.
A napi adagot gyűjtsd össze, mosd meg, magozd ki és tedd be a fagyasztóba. Ahogy írták, pár nap alatt meg kell tölteni egy hordót. Ha ez nem megy, akkor tárolni kell addig a gyümölcsöt, míg egyszerre nem tudod elindítani a hordódat. Erre szerintem az egyik legjobb megoldás a fagyasztás, vagy valami jó hűvös helyen tárolás. Bár ebben az esetben, ha már leesett gyümölcsről van szó, az utóbbi talán annyira nem jó megoldás.
A mennyi élesztővel kérdésedre az a válasz, hogy attól függ, mennyi cefréhez. Én olyan száraz élesztő granulátumot használok, amiből 20g kell 100l-hez.
A meggy idén ilyen...nekem ez a 3. meggy szezonom, de ilyen cefre habzást és bugyborgást még nem láttam mint amit idén a meggy produkál. A környéken akivel beszéltem mindenkinek ilyen a tapasztalata az idei meggyel.
Mindenképp egyszerre cefrézd, max 3-4 napi adagot önts össze. Ha tudod hűtve tárolni, összevárhatsz egy heti adagot és egyszerre tudsz cefrézni egy 60-as hordóban.
Sziasztok! Elkezdett érni a barack a kertben. Lefóliáztam az alját. Mit gondoltok, jó cefre lesz belőle, ha minden nap beleteszem az épp lepotyogott kimagozott barackot? Vagy csak akkor jó a cefre, ha a gyümölcs egyszerre kerül bele?
Az élesztővel való beoltást ebben az esetben mikor kell elvégezni (és nem utolsó sorban mennyi élesztővel)? Egy nap kb 1 10 literes vödörrel szedek össze.