Ja értem akkor köszike,nekem akkor amikor elösször csináltam azért lett kicsit olyan élesztő izü,pedig 1 litert levettem de még akkor és sajnos került a párlatba.De azóta már kikisérleteztem mikor kell leválasztani
Annyit nem is lehet felvásárolni csak aki annyira betegen csinálja mint én:) Bár olyan kevés van:)
Én pesti vagyok,vagyis Veresegyházán lakom,de pesten vannak a beszállitók.Igen egyszer összehozhatjuk,ha csak pár száz kg kell.:)Az nem tétel.És amúgy csak eperben utazunk,vagy más is elférne abban a hordóban?:)
De ugye nem sértelek meg ha ,nem irom ki konkrétan a nevet ahonnét hoztam ,mert ha kitudodik ez ahely akkor nagy lesz a verseny a gyümölcsök iránt és felemelik az árakat,amúgy 40-50ft /kg ba kerül minden gyümölcs kivéve az eper.
Deha úgy van egyszer személyesen elmondom,mellesleg ha nem veszel el elölem minden gyümölcsöt:DD
De,ez nem mindig van ennyi pl most volt 3 tonna és abból kaptam ennyit-De általában pár azáz kiló volt eddig amég vége nem lett a szezonnak.De ma még sikerült hoznom még 200kg
Az akkor inkább a hőmérséklet miatt lehetett. Egyébként sütőélesztőt is használhatsz legkésőbb 1 hét alatt teljesen kierjed. De jobb a gazdaboltban vasárolt borélesztő (a nevőtől eltérően bármilyen alapanyagú cefréhez kiváló): nekem volt olyan cefrém, amit 4 nap alatt teljesen megerjesztett. De ez persze sokminden függvénye: hőmérséklet, cukortartalom, pH-érték, stb.
Nem, átlaggyümölcsökre igaz amik pH 3,6-3,8 körül vannak, cseresznye, barack, szilva.
A szamóca és a faeper ( de a körték is) magasabb pH-júak(pH4-4,2), amiből azt gondolhatnánk, hogy még több sav kell, hogy levigyük pH3,2-re. A tapasztalat szerint viszont ezek a gyümölcsök "könnyebben savazhatók", tehát egy mázsa körtéhez elég 150ml akkusav, a faeper és szamóca nem megy fejből, de különben is, ezért kell a pH mérő, mert a nagyon savanyúnak tartott meggyből is láttam már pH3,3-at és ph3,6-ot, tehát nem lehet bemondásra pontosan savazni, de ha jön egy halálsikoly szerű segítségkérés (49983) akkor mondani kell valamit:-)
A 37%-os kénsav (akkusav) és a 80%-os foszforsav savazó képességét én egyformának találtam, tehát 100kg cseresznyébe 2dl 80%-os foszforsavat ajánlanék. A citomsav alig viszi a pH-t és még eszi is valami a cefrében, (a borkősav is hasonló lehet, de még nem próbáltam) nem ajánlott, nem ártalmas, csak fölösleges.
A friss cefrét pH3,2-ig kell csak savanyítani, hogy az enzimek még dolgozzanak. Ha készülünk a hosszabb tárolásra, akkor úgy kell további savat bekeverni, hogy ne vigyünk levegőt a cefrébe. Főerjedés után, de még van CO2 párna a cefre fölött, (az elején beállított pH3,2 megnő ilyenkorra egy-két tizeddel), lassú keveréssel viszünk be annyi savat ami pH2,8-at eredményez, így tároljuk.