Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50022

Na jóéjszakát mindnekinek,remélem feldoptam valamennyire a kérdésekkel a pálinka megszállókat:)

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50021

Ja értem akkor köszike,nekem akkor amikor elösször csináltam azért lett kicsit olyan élesztő izü,pedig 1 litert levettem de még akkor és sajnos került a párlatba.De azóta már kikisérleteztem mikor kell leválasztani

Előzmény: nabiti (50019)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50020

Értem ,persze nem aggodom csak vicceltem:)

Annyit nem is lehet felvásárolni csak aki annyira betegen csinálja mint én:) Bár olyan kevés van:)

Én pesti vagyok,vagyis Veresegyházán lakom,de pesten vannak a beszállitók.Igen egyszer összehozhatjuk,ha csak pár száz kg kell.:)Az nem tétel.És amúgy csak eperben utazunk,vagy más is elférne abban a hordóban?:)

 

Előzmény: paleszos105 (50018)
nabiti Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50019

Nem vesznek el elég előpárlatot, attól élesztő ízű -> mondja bubu01 !

(.. tényleg: hová tűnt ?? ... itt vagy ?? )

Előzmény: Törölt nick (50007)
paleszos105 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50018

Ne aggódj nem vásárolom fel előled a gyűmolcsöt.

persze örűlnék ha tudnék olcsóbban szerezni az ittani áraknál.Nekem gigász menyiség nem kell.

Csak pár száz kiló 1-2.

Ja és te merre helyezkedsz el?

Én Balaton Északi részén.

 

Előzmény: Törölt nick (50016)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50017

10szeres?? én eddig még 70 ft sem adtam érte most emelték 70re az árát.És belekelett törödnöm.

Honnét veszed a gyümölcsöt ,mármint ország melyik pontján?

Előzmény: paleszos105 (50015)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50016

De ugye nem sértelek meg ha ,nem irom ki konkrétan a nevet ahonnét hoztam ,mert ha kitudodik ez  ahely akkor nagy lesz a verseny a gyümölcsök iránt és felemelik az árakat,amúgy 40-50ft /kg ba kerül minden gyümölcs kivéve az eper.

Deha úgy van egyszer személyesen elmondom,mellesleg ha nem veszel el elölem minden gyümölcsöt:DD

Előzmény: paleszos105 (50012)
paleszos105 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50015

Nagyon jó ár érte.

nálunk 10 szerese az ára.

Jövöre ha lehet és akad vennék tőled.

Persze ha nem veszed tolakodásnak.

Előzmény: Törölt nick (50014)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50014

De,ez nem mindig van ennyi pl most volt 3 tonna és abból kaptam ennyit-De általában pár azáz kiló volt eddig amég vége nem lett a szezonnak.De ma még sikerült hoznom még 200kg

Előzmény: paleszos105 (50012)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50013

Igen van egy nagy gyümölcsös,cég aki a multis cégeket látja el és onnét sikerült.:)

70ft /kg

De sajnos vagy 300kg kidoptam mert nagyon penészes volt ,és sajnos nem láttam mert este hozták éjszaka.

Előzmény: paleszos105 (50012)
paleszos105 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50012

Szabad kérdeznem honnan sikerűlt enyi epret szetrezned?

Ár?

Előzmény: Törölt nick (50009)
paleszos105 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50011

Az izén nem változtat tehát neme lesz élesztő íze.

Szerintem mindegy.

A megfelelő menyiséget kevés cefre és 2dl langyos vízben feloldom áll kb 30 percet és lassan belekeverem.

Szerintem 4-5nap belefér

Előzmény: Törölt nick (50007)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50010

És még azt szeretném kérezni,hogy még az első napon belekell rakni az éelsztőt igez?

Előzmény: Törölt nick (50008)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50009

NA oké köszi az infót és nincs semmi mellék ize igaz,mert sokan ettől félnek akik isszák,azt hiszik hogy élesztő ize van

Előzmény: Törölt nick (50008)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50008

Az akkor inkább a hőmérséklet miatt lehetett. Egyébként sütőélesztőt is használhatsz legkésőbb 1 hét alatt teljesen kierjed. De jobb a gazdaboltban vasárolt borélesztő (a nevőtől eltérően bármilyen alapanyagú cefréhez kiváló): nekem volt olyan cefrém, amit 4 nap alatt teljesen megerjesztett. De ez persze sokminden függvénye: hőmérséklet, cukortartalom, pH-érték, stb.

Előzmény: Törölt nick (49997)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50007

És nem lesz olyan ize mert ,mindneki aztért rinyál ne legyen élesztős.

És tökmindegy milyen borélesztő?

És hogy csinálod hogy rakod bele?

És meddig lehet belerakni a cefrébe ugyértem akár 1 hét múlva is?

Előzmény: paleszos105 (50005)
Miklós1 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50006

Nem, átlaggyümölcsökre igaz amik pH 3,6-3,8 körül vannak, cseresznye, barack, szilva.

A szamóca és a faeper ( de a körték is) magasabb pH-júak(pH4-4,2), amiből azt gondolhatnánk, hogy még több sav kell, hogy levigyük pH3,2-re. A tapasztalat szerint viszont ezek a gyümölcsök "könnyebben savazhatók", tehát egy mázsa körtéhez elég 150ml akkusav, a faeper és szamóca nem megy fejből, de különben is, ezért kell a pH mérő, mert a nagyon savanyúnak tartott meggyből is láttam már pH3,3-at és ph3,6-ot, tehát nem lehet bemondásra pontosan savazni, de ha jön egy halálsikoly szerű segítségkérés (49983) akkor mondani kell valamit:-)

A 37%-os kénsav (akkusav) és a 80%-os foszforsav savazó képességét én egyformának találtam, tehát 100kg cseresznyébe 2dl 80%-os foszforsavat ajánlanék. A citomsav alig viszi a pH-t és még eszi is valami a cefrében, (a borkősav is hasonló lehet, de még nem próbáltam) nem ajánlott,  nem ártalmas, csak fölösleges.

 A friss cefrét pH3,2-ig kell csak savanyítani, hogy az enzimek még dolgozzanak. Ha készülünk a hosszabb tárolásra, akkor úgy kell további savat bekeverni, hogy ne vigyünk levegőt a cefrébe. Főerjedés után, de még van CO2 párna a cefre fölött, (az elején beállított pH3,2 megnő ilyenkorra egy-két tizeddel), lassú keveréssel viszünk be annyi savat ami pH2,8-at eredményez, így tároljuk.

Előzmény: Baracilin (49991)
paleszos105 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50005

én a gazdaboltban vásárólt borélesztőt használom.

Egy zacsi 250Ft 100Kg cefréhez elég.

Felezi a forrási időt kb 2hét.

Előzmény: Törölt nick (49997)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50004

Én tudok ph mérőt én is innét fogok venni

 

http://www.expressz.hu/egeszseg/egyeb/hirdetes-26152977/

Előzmény: paleszos105 (49998)
Gasparius Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50003

sikerült, enyém lett az 50000-es...

 

:-)

Előzmény: Gasparius (50000)
snapszmester Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50002

Mégnem tudtam kerekre írni!

barkócza Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50001

Hát hogyne értenék hozzá, már jó régen olvasom a fórumot. :)

Előzmény: zsuzska60 (49984)
Gasparius Creative Commons License 2011.06.10 0 0 50000

még egy kicsit

 

Gasparius Creative Commons License 2011.06.10 0 0 49999

na egy kicsit felgyorsítom

 

Előzmény: snapszmester (49996)
paleszos105 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 49998

Páleszost

 

Pektidbontót én is raktam a cseresznyémbe a savazást borkősavval csináltam, ténleg sok kell bele.

Indikátor papirral ellenőriztem viszont nekem is problémát okozott a vörős lé miatti papír elszineződés.

Tud valaki olcsón PH mérőt?

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.10 0 0 49997

Egyszer igen télen de ugyan olyan sebeséggel fort ki mint egy másik amiben nem volt ezért nem értem.

VAgy van olyan élesztő ami felgyorsitja?

Előzmény: snapszmester (49996)
snapszmester Creative Commons License 2011.06.10 0 0 49996

Próbáltad már élesztővel?

Előzmény: Törölt nick (49994)
snapszmester Creative Commons License 2011.06.10 0 0 49995

300-éri lett volna. Az idén se lesz szamóca pálinkám.

Előzmény: zsuzska60 (49992)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.10 0 0 49994

Sziasztok valaki tudna nekem tanácsot adni ,hogy mitől tudom kicsit felgyorsitani a cefrét,hogy kiforjon,mert nekem kb kell 1 hónap.VAgy az reális?

Mert ahogy olvastam valakinek 1 hét alatt kiforr.

 

Gasparius Creative Commons License 2011.06.10 0 0 49993

Köszi, így jártam el, nem tudom mikor fogom kifőzni, próbálom persze minél hamarabb, de lehet, hogy csúszok vele.

Egyébként mindig a cefrézés kezdetén kell beletenni a savat (ha kell) , vagy az érett cefréhez is lehet, ha valamiért nem tudom kifőzni hamar?

Előzmény: Miklós1 (49990)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!