Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40463

Nagy nap ez a mai !

Kész a füge pálesz és tudom, hogy fügéből is van mert, hogy a saját 1 darab bokromról szedtem.Sajnos csak 20 liter cefre jött össze- 2kg napfénnyel együtt- mert az idő nem kedvezett a beérésnek. Józsi papa 46 fokosra állította be, így 3.2 liter lett, az íze semmi másra nem hasonlít, gondolom még pihenni kell neki most gyorsan mégegyszer mintavétellel memorizálom az ízét és legközelebb karácsony előtt veszek mintát. szerintem ebbe is kellett volna pektinbontót tenni utólag lettem okosabb.

templomhegyi Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40462

köszönöm ez részletes utbaigazitás volt .teszek eggy próbát,már ugyis csak eggy kis almám van meg csipke meg bor (mennyi a tennivaló)ugyhogy elbabrálok vele.ez a fajta kicsi csipke alaku.

azt irják a disz az csak disznek jó semmi egyébre

elfogyott a pektinbontóm az almára,bekell szereznem

mégegyszer köszi

Előzmény: barkócza (40461)
barkócza Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40461

Galagonyát az idén csináltam először. Szept. végén-október elején összesen 12 kg-ot szedtem. Festékkeverő szárral jól cefrézhető, de rengeteg benne a pektin, sok vizet vesz föl. Ahhoz, hogy valamennyire kezelhető állapotú legyen, a 12kg-hoz még kb. 8 liter vizet kellett tenni, így is simán "bekötött" a vödörbe. A pektinbontó (Lallzyme HC) segített valamennyit rajta. Megpróbáltam természetes élesztővel beindítani, de két nap után se mutatott hajlandóságot (pedig meleg helyre tettem), így raktam bele borélesztőt (cukrot nem). A főzés előtt leszűrtem a magokat, és hogy főzhető konzisztenciát kapjak, még belemet vagy 10 liter víz (!!!!) -méghogy a birs pektines. Lárifári. A galagonya az.

Minthogy eleve kevés a cukor a galagonyában, és meg is kellet higítani, simán 1%-os alkoholtartalom alatt volt, amit végül nekiálltam főzni. Kicsit, izé, túl sokat engedtem, így az alszesz 8%-os lett, viszont kristálytiszta - talán túlontúl is kozmaolaj-mentes. Tisztázásnál az utópárlatot lehúztam annyira, mintha cefrét főznék - azaz lett egy 25% körüli utópárlatom, amit még egyszer lefőztem. Így a 12 kg galagonyából lett 4,6dl 40%-os pálinka.

Ízre, illatra finom - van benne valami mazsola-szerű -, de Snapszmesteré intenzívebb. Úgy is mondhatnám, hogy már megint oktatott. :)

 

Szóval, munkás szedni, munkás főzni, kicsi a kihozatal, de ha különlegességre vágysz, akkor érdemes.

 

Azt azért még megyjegyzem, hogy a galagonya épp annyira változatos, mint az alma vagy a körte. Van élénpiros és bordó bogyó, gömb alakú, kicsit szögletes, és csipkebogyó szerűen megnyújtott, különböző méretben. Ha lenne rá energia, külön szedve ezeket a formákat, ki lehetne próbálni, hogy melyik a legjobb. Ja, és kertészetekben kapni valami kínai díszgalagonyát, aminek csaknem cseresznyényi a bogyói, lehet, hogy érdemes vele foglalkozni.

Előzmény: templomhegyi (40457)
templomhegyi Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40460

valamenyit megpróbálok gyüjteni ha az idő engedi csak az a baj,hogy k..apró,de megkóstoltam jó izű,érdekes

Előzmény: Jahno (40458)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40459

Ez a könyv a Monarchia idején iródot érthető nyelven othonfőzőknek ,ajálom

Előzmény: Sir Drake (40452)
Jahno Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40458

Jaja, ha mást nem azért, mert a haverod elmondja mindenkinek, ilyet is ivott. Pálinkát lehet belőle, az biztos.

Előzmény: templomhegyi (40457)
templomhegyi Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40457

jó estét uraim

galagonyával kapcsolatban van valakinek tapasztalata,egyáltalán érdemes vele foglalkozni

ma jártam a határba nagyon sok van errefelé

snapszmester Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40456

Már írtam róla.

NE HASZNÁLD!

Az anioncserélő nem játék. Sokkal több tudást feltételez mint a ks használata.

 

Előzmény: Tucso69 (40439)
norris53 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40455

Jó estét újak és régiek - !Kupeci - már azt hittem el kallódott -de -a főpróbán csak óvatosan - mond meg a "srácodnak"ez a Mikulás ajándákom számára !

 

Előzmény: kupeci (40438)
Pancher70 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40454

Illóolaj minek? Eladni. Az legalább legálisan eladható:)))

Előzmény: Tucso69 (40451)
Tucso69 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40453

Elolvastad az"erre az oldalra."link mögött lévő oldalt?

A legtöbb feltehető kérdésre van válasz! Üdv!

Előzmény: veres550123 (40450)
Sir Drake Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40452

Szép estét !

 

Cefrés lehet, hogy a könyv nem a legjobb, de szeretném összegyűjteni az összes szakirodalmat a lekvárfőzéshez. Természetesen már sokszor átböngésztem a Mester honlapját s reményeim szerint a jövő héten már gyakorlatban is ki tudom próbálni a tanultakat.

Előzmény: Törölt nick (40421)
Tucso69 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40451

Nincs titka! Mondjuk hiszem ha iszom :-)

Azt hiszem élesztőt és savat sem használ semmihez.

Minek neked illóolaj?

Előzmény: Pancher70 (40447)
veres550123 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40450

Köszönöm a gyors segitő tanácsot, és lenne még egy számomra fontos kérdés !

 

A leszedett szőllőt leszemeztem , ledaráltam, majd kevés cukorszirup hozzáadással készitettem belőle cefrét, kb 80 liter lett. A kérdésem mit tanácsoltok, hogy hogyan főzzem milyen tempóban , hogy neokozzon problémát.

bevontelektroda Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40449

 

Ezt most hogy értsem??:D)

Előzmény: stapika (40420)
nabiti Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40448

Próbáld meg a coca colát !  /... ártani nem használ ...  :-))

Előzmény: veres550123 (40444)
Pancher70 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40447

Sziasztok!

 

Köszi a tanácsokat:)

Sajnos a hámozás mindenképpen felejtős. Szerintem épeszű ember nem áll neki 200 kg kicsi, vékonyhéjú mandarint megpucolni:)))

Törtem az agyam olyasmin is, hogy szőlőprésbe beleteszem így ahogy van, és kinyomom belőle amit lehet. Mit gondoltok?

 

Tucso69!

Az a narancsos ember érdekes lehet. Nem lehetne megtudni tőle, hogy mi a trükk a dologban? Biztos csinált valamit, amitől nem lett keserű. Kíváncsi lennék rá.

 

Esetleg illóolajat párolni belőle? Azt is lehet a pálinkafőzőben?

 

Egyéb hülye ötletem nincs:)

 

Köszi!!!

P.

 

comad Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40446

A marószódát is szokták ajánlani.

Előzmény: veres550123 (40444)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40445

20% ecetbe annyi konhasót feloldani amenyit csak lehet, a legjobb réztisztitó én egy napra beleöntöm a csőbe aztán vizzel átmosom a szezon elején.

Előzmény: veres550123 (40444)
veres550123 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40444

Tisztelt sporttárs

ak.

Kezdő lévén, tanácsot szeretnék kérni , mivel és , hogyan tudnám kitisztitani a rézből készült pára- és hűtőcső belselyét az ismételt használatba vétel előtt. Kérlek titeket segitsetek tanácsaitokkal , hogy mielőbb nekiláthassak kellemes elfoglaltságomhoz. köszönettel :a KEZDŐ 

Tucso69 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40443

Én egy-két százalékát benne hagynám héjastul,a többit pucolnám.Bár egy ismerős állítja,hogy rendszeresen nagy mennyiségben cefréz narancsot és héjastul csinálja.Sajnos az idei elfogyott és nem tudtam kóstolni,de szólni fog ha lesz.

Tudom ajánlani a narancsos-vegyest! Úgy csinálom,hogy 100l vegyigyümi cefréhez kb 10db narancs héjastul. A narancsíz elnyom mindent,bár kivehető,hogy nem tisztán narancs.

Előzmény: Pancher70 (40440)
comad Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40442

Nincs kedved hámozni? Legyen.

Előzmény: Pancher70 (40440)
zsuzska60 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40441

azt mondják nem lesz jó hámozás nélkül.

Előzmény: Pancher70 (40440)
Pancher70 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40440

Szép estét az uraknak!

 

Mandarinból, hámozás nélkül próbált már valaki párlatot készíteni?

Mi lett az eredmény? Van valami extra a cefrézési eljárásban?

 

Üdv:

P.

Tucso69 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40439

SM honlapján olvastam,hogy ha borból párolunk, a borban lévő kén eltávolítására a szellőztetés és az anioncserélő gyantás kezelés segít.

Hozzáértő segítségét várom, ugyanis többféle van ebből az anyagból pl. erősbázisú, gyengebázisú.

kupeci Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40438

Üdvözlök mindenkit!

Szia norris,megérkezett ! Holnap lesz a várvavárt próbaüzem!(szerintem profi!!)

aknil Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40437

*** TZD 2010 - VÁLTOZÁS!!! ***

 

Bizonyos felmerült problémák miatt töröltem a Doodle szavazást, és csináltam helyette egy újat. Ennek a linkje nem nyilvános, ezért ha olyan valaki szeretne részt venni a 2010-es TZD-n, aki korábban még nem vett részt ilyenen, az először küldjön nekem (vagy valamelyik ZD-s tagnak egy emailt), és majd a többiekkel történő egyeztetés után fogjuk neki megküldeni a szavazás linkjét.

A címem publikus!

Előzmény: aknil (40424)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40436

Kár volt aggódniuk :)

Előzmény: nabiti (40434)
nabiti Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40435

... egy kis sajtó félóra: pálinka feketepiac ...

nabiti Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40434

meg még a főzde is pörög ..., lásd a linkelt cikket !!  :-)))

Előzmény: Törölt nick (40432)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!