Kész a füge pálesz és tudom, hogy fügéből is van mert, hogy a saját 1 darab bokromról szedtem.Sajnos csak 20 liter cefre jött össze- 2kg napfénnyel együtt- mert az idő nem kedvezett a beérésnek. Józsi papa 46 fokosra állította be, így 3.2 liter lett, az íze semmi másra nem hasonlít, gondolom még pihenni kell neki most gyorsan mégegyszer mintavétellel memorizálom az ízét és legközelebb karácsony előtt veszek mintát. szerintem ebbe is kellett volna pektinbontót tenni utólag lettem okosabb.
köszönöm ez részletes utbaigazitás volt .teszek eggy próbát,már ugyis csak eggy kis almám van meg csipke meg bor (mennyi a tennivaló)ugyhogy elbabrálok vele.ez a fajta kicsi csipke alaku.
azt irják a disz az csak disznek jó semmi egyébre
elfogyott a pektinbontóm az almára,bekell szereznem
Galagonyát az idén csináltam először. Szept. végén-október elején összesen 12 kg-ot szedtem. Festékkeverő szárral jól cefrézhető, de rengeteg benne a pektin, sok vizet vesz föl. Ahhoz, hogy valamennyire kezelhető állapotú legyen, a 12kg-hoz még kb. 8 liter vizet kellett tenni, így is simán "bekötött" a vödörbe. A pektinbontó (Lallzyme HC) segített valamennyit rajta. Megpróbáltam természetes élesztővel beindítani, de két nap után se mutatott hajlandóságot (pedig meleg helyre tettem), így raktam bele borélesztőt (cukrot nem). A főzés előtt leszűrtem a magokat, és hogy főzhető konzisztenciát kapjak, még belemet vagy 10 liter víz (!!!!) -méghogy a birs pektines. Lárifári. A galagonya az.
Minthogy eleve kevés a cukor a galagonyában, és meg is kellet higítani, simán 1%-os alkoholtartalom alatt volt, amit végül nekiálltam főzni. Kicsit, izé, túl sokat engedtem, így az alszesz 8%-os lett, viszont kristálytiszta - talán túlontúl is kozmaolaj-mentes. Tisztázásnál az utópárlatot lehúztam annyira, mintha cefrét főznék - azaz lett egy 25% körüli utópárlatom, amit még egyszer lefőztem. Így a 12 kg galagonyából lett 4,6dl 40%-os pálinka.
Ízre, illatra finom - van benne valami mazsola-szerű -, de Snapszmesteré intenzívebb. Úgy is mondhatnám, hogy már megint oktatott. :)
Szóval, munkás szedni, munkás főzni, kicsi a kihozatal, de ha különlegességre vágysz, akkor érdemes.
Azt azért még megyjegyzem, hogy a galagonya épp annyira változatos, mint az alma vagy a körte. Van élénpiros és bordó bogyó, gömb alakú, kicsit szögletes, és csipkebogyó szerűen megnyújtott, különböző méretben. Ha lenne rá energia, külön szedve ezeket a formákat, ki lehetne próbálni, hogy melyik a legjobb. Ja, és kertészetekben kapni valami kínai díszgalagonyát, aminek csaknem cseresznyényi a bogyói, lehet, hogy érdemes vele foglalkozni.
Cefrés lehet, hogy a könyv nem a legjobb, de szeretném összegyűjteni az összes szakirodalmat a lekvárfőzéshez. Természetesen már sokszor átböngésztem a Mester honlapját s reményeim szerint a jövő héten már gyakorlatban is ki tudom próbálni a tanultakat.
Köszönöm a gyors segitő tanácsot, és lenne még egy számomra fontos kérdés !
A leszedett szőllőt leszemeztem , ledaráltam, majd kevés cukorszirup hozzáadással készitettem belőle cefrét, kb 80 liter lett. A kérdésem mit tanácsoltok, hogy hogyan főzzem milyen tempóban , hogy neokozzon problémát.
Sajnos a hámozás mindenképpen felejtős. Szerintem épeszű ember nem áll neki 200 kg kicsi, vékonyhéjú mandarint megpucolni:)))
Törtem az agyam olyasmin is, hogy szőlőprésbe beleteszem így ahogy van, és kinyomom belőle amit lehet. Mit gondoltok?
Tucso69!
Az a narancsos ember érdekes lehet. Nem lehetne megtudni tőle, hogy mi a trükk a dologban? Biztos csinált valamit, amitől nem lett keserű. Kíváncsi lennék rá.
Esetleg illóolajat párolni belőle? Azt is lehet a pálinkafőzőben?
Kezdő lévén, tanácsot szeretnék kérni , mivel és , hogyan tudnám kitisztitani a rézből készült pára- és hűtőcső belselyét az ismételt használatba vétel előtt. Kérlek titeket segitsetek tanácsaitokkal , hogy mielőbb nekiláthassak kellemes elfoglaltságomhoz. köszönettel :a KEZDŐ
Én egy-két százalékát benne hagynám héjastul,a többit pucolnám.Bár egy ismerős állítja,hogy rendszeresen nagy mennyiségben cefréz narancsot és héjastul csinálja.Sajnos az idei elfogyott és nem tudtam kóstolni,de szólni fog ha lesz.
Tudom ajánlani a narancsos-vegyest! Úgy csinálom,hogy 100l vegyigyümi cefréhez kb 10db narancs héjastul. A narancsíz elnyom mindent,bár kivehető,hogy nem tisztán narancs.
Bizonyos felmerült problémák miatt töröltem a Doodle szavazást, és csináltam helyette egy újat. Ennek a linkje nem nyilvános, ezért ha olyan valaki szeretne részt venni a 2010-es TZD-n, aki korábban még nem vett részt ilyenen, az először küldjön nekem (vagy valamelyik ZD-s tagnak egy emailt), és majd a többiekkel történő egyeztetés után fogjuk neki megküldeni a szavazás linkjét.