Nem biztos hogy szükség van dupla falra.
Az olajossal láttam főzni ismerőst, egy barátomnak olyan van, de lehet hogy már régi volt az olaj,
de irtózatosan büdös égett olaj-kátrányszag volt főzés közen, annyira,
hogy utána még a pálinkát sem lenne gusztusod megkóstolni.
Az olajcsere nem is annyira olcsó, a belső térre is rákokszosodhat ha sokat főzöl az olaj,
amit olajcsere előtt nem olyan könnyű tisztítani.
Ha olyan tüzelő berendezésed van, ami csak egy ponton melegít,
ott helyi túlmelegedés léphet fel, és az olaj hamarabb elhasználódik.
A gőzöst házi körülmények között bonyolult legyártani, bár.. orosz videókon láttam
ilyeneket házi kivitelben, azt mondták ott hogy az ilyen pálinkafőzővel a legjobb "holdfény",
a legjobb minőség a gőzössel érhető el. (Még mindig töprengek emiatt rajta..)
A túlnyomott vizeshez pedig komoly nyomásálló rendszerek kellenek,
házilag nehéz legyártani, kivitelezni.És- a túlnyomott viztérnek nem csak nyomásállónakk kellene lennie, hanem vákuumállónak is, mert ha hirtelen behül... simán összehorpad.
mondjuk erre jó lehet a vákuum ellen védő szelep is (ha jól működnének, sok állandóan ereszt)
Persze ha nem nekem kell összeraknom, hanem készen kapom akor naná hogy ez az egyik legobb.
Bármelyiknél repedés, lyukadás van,
forrázásveszély, súlyos baleset, kifröccsenés, az olajosnál még tűz is lehet.
Egy ilyen nyomásálló berendezés összeállításához házilag némi gépészeti és hegesztésbeli tudás kell,
különben balesetveszélyes lesz a használata.
A rozsdamentest ráadásul nem könnyű hegeszteni.
A rezet lehetne forrasztani, de a (vörös) réz meg mégdrágább, ha egy nagy duplafalú üstről van szó.
Nem is nagyon lehet kapni, és láttam én már réz berendezést is kilyukadni.
Tehát az sem biztos hogy örök élet, még ha esetleg javítható is.
Bár a hővezetés annál a legjobb, az tuti.
Egyszerűbben is i lehet vitelezni, duplafal, olaj, víz, meg gőz nélkül is.
Elég ha az üstöd alja duplafalú, inox, 3mm-es. (Nem kell hogy rézből legyen)
PLD ilyen:
https://hfse.hu/termek/fazek-fedovel-budget-line-98-l-o500xh500-mm/?utm_source=Google%20Shopping&utm_campaign=Google%20Shopping%20product%20feed&utm_medium=cpc&utm_term=6476&gad_source=1&gad_campaignid=17338698433&gbraid=0AAAAAoaWPQ_zBIJaT055cfkb3vO7rMbgW&gclid=CjwKCAjwr5_CBhBlEiwAzfwYuA1FCzvK3U97Du0n3SNAhHbl1JcrXzF8vawbhVdgNWW9AMpeUyLwMRoCAJgQAvD_BwE
Ennél van olcsóbb is, ami csak 68 e ft-ba kerül.
Igazi minőségi rozsdamentes, 0,25 mm falvastagság, belső átmérő 500 mm, külső átmérő 525 mm
//A fenekéről ezt írják: "Az indukciós tűzhely optimálisan vezeti a hőt a háromrétegű kapszula aljzatnak köszönhetően. A két külső rozsdamentesacél-réteg körülveszi a középső alumínium réteget, amely a hatékony hőeloszlásért felel és melegen tartja az ételt plusz energiafelhasználás nélkül. Így a főzési idő 20%-kal csökken, az energiafelhasználás 30%-kal redukálható, ez pedig a gyakori és hosszú idejű felhasználás esetén előnyt jelent."//
A három rétegű alj miatt nem fog leégni.
Ha nagyon sűrű a cefre - mint pld egyes almacefrék- , max. egy 10 liter vizzel higítod főzés előtt az üstben, és így már biztosan nem ég le ebben a konstrukcióban.
Pontosan illaszkedik rá ez a rézből készült kapható kézműves sisak (ból az 50 cm-es belső átmérőjű):
https://palinkafozoarak.hu/palinkafozo/palinkafozo-sisak-gyartas/
Ugyan itt vehetsz réz hűtőkígyót is, és már kész is van a 100 literes kisüsti főzőgéped.
Ami biztosan műödik is, és nem is 8-10 literes kukta méretű, de még pont legális (100 liter)
És elmondhatod magadról, hogy részben te raktad össze a főződet.
Én főztem már ilyenben, és egyáltalán nem égett le, bár egy vödör vizes higítás néha kellet.
Bár nem olcsó.
Sörös hordóból gyártani olcsóbb...