Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74247

és akkor nem is cserélnél vezetéket? :)

nyáron vagy később idén biztos festünk, jó régóta nem volt, így ezt a dolgot még mindenképp azelőtt szeretném lefuttatni.

A fővezetéki sorkapocs rugós, vagy csavaros?

Voltam 1-2 helyszínen, ahol láttam, hogy a centiméteres vastag vezetékeknek milyen szép technológiája van..

 

Valaki azt mondta (bikaáramos karbantartó bent a cégnél), hogy ha tartósan kapja az alu az "ívet", akkor olyan szerkezeti változások is elindul(hat)nak benne, hogy teljesen felesleges kísérletezgetni később visszametszésekkel, ki kell cserélni a p-ba az egészet..

Nekem az átmenettel van egyébként a bajom, a bejövő vezeték az órához szintén alu, nem?

Ott mi biztosítja, hogy nem játszódik le uez a folyamat? van valami galvanikus elválasztást lehetővé tevő kütyü?

(Vagy csak szimplán az átmérő?)

 

 

 

Előzmény: Lacivill (74246)
Lacivill Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74246

Akkor ha jól látom ez 10mm2 alu. Azzal sincs nagy gond. Tennék be a nullvezetőnek egy fővezetéki sorkapcsot (keress rá a neten). Abban korrektül meg lehet fogatni az alut, mert most is csak a kötési pont miatt van ez a gond pár méter alu elbírja a rendszert.

Előzmény: Törölt nick (74243)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.18 -1 0 74245

1. Én ugy látom, itt szinte minden alu, ami "halál",  építéskor spóroltak pár 10ezret egy akkor ++tizenmilliós házon-építkezésen, te vettél magadnak egy örök problémát.

2. Itt nem elég (bár alapvetően szükséges) a bejövő alu cseréje, ezt még meg lehetne kultúráltan csinálni, úgy is ,hogy az alu bennmarad, de a probléma nem CSAK sőt főleg nem ez.

3. Ha most így néz ki, és így használod, jelenleg, ebben am ásodpercben is, akkor nem vagy normális,... ez ahogy kinéz rosszabb mint éles töltött kibiztosított fegyverrel a fejed melett aludni, az ugyanis nem sül el magától, ez viszont szinte bármikor kigyulladhat, és olyan 2 perc mire akkora az elektromos tűz, hogy már profi oltóval sem tudod oltani, leég a házad a csupasz falakig.

4. Amit pár okos itt ajánlgat, hogy csak bővitsél szépen 30 meg soksok amperre, az amig ez igy van megcsinálva, és a ház egésze alu vezeték (gyanítom a fali aljzatok is réz viszont)  _eszedbe ne jusson_ igy is nettó tűzveszély az egész.

 

 

Elmondom mért ég szét az egész folyton.."mitől van": Minden szerelvényed és minden kötésed, sined, csatlakozásod réz. A rámenő vezeték alu.

Ami nem érintkezik rendesen, mert ezek nem adnak rugalmas kötést, illetve a szerelvények (kismegszakítók) csavarjai még "valamennyire", azért nem ég ott is minden, de én már látom a fokozott megengedhetetlen mértékű  melegedés jeleit ezen a képen.

 

Egy szerelvény bekötése sokkal nagyobb valami, nagy felület, így egy ideig disszipálja a hőt, az összesen átfolyó áram is csak annak az egy megszakítónak az árama, és nem az egész mindenség teljes áramfelvétele.

 

A nullázó sín viszont, evvel szemben minden hibát felmutat: Rugalmatlan kötés, vagyis lehetetlen "megszorítani", mert az alu a nyomás alatt elfolyik ,elreped, "elkúszik" a nyomás elől, pár nap, és már megint laza, hőtágulás, zsugorodás, szószerint "kimozgatja".

 

A sinen nagyon kicsike hőleadó felület, rengeteg rossz csatlakozás, nanáhogy lefolyik az egész.

A sok rossz nagy átmeneti ellenállású alu-réz kötésed több száz fokosra nyomja fel azt a rézdarabot. Minden áram ott folyik át, ami itt nem kirchoff törvényét követi, mert a melegedés ujra és ujra fellép, tehát ha a bemenő ponton van 20ampered, akkor a leágazások együtt ismét 20, vagyis már 40A "virtuális" átfolyó áram melegít egyetlen picike felületű sínt.

 

Az eredmény ,olvadás, égés, lakástűz. Ezek lavina folyamtok, ne a "nagy fogyasztást" okold, keresd, az egyetlen összetevő a sokból. Mint egy picike 1mm-es szikra egy óriási erdűtűznél.

Méghozzá nem pillanatnyi, hanem átlag nagy fogyasztás, többet főzöl a villanyon, többet világítassz, akármi. A másik, a szomszédnak, ha jobban hül, jobban szellőzik, nem minden drótja alu, akármi más, máris tarthat ez a dolog sokkal inkább az elején.

Ha ugyenez a tábla és ugyanigy alu vezetékek, szétszedve tudnám mutatni Neked már ott is a probléma kialakulását, a halálos betegség már megvan, kialakult, csak még nem akut.

Ez biztos, ezekbe a táblákba így TILOS és tűzveszélyes alumínium vezetéket kötni.

Ha "mindenhol csinálják" (nem igaz), akkor is, ha ezer ilyen helyen "nincs probléma" (még, +nem igaz), akkor is.

 

Aki villanyszerelő ilyet csinál, fogalmatlanul feltesz, beköt, otthagy,az konkrétan bűnöző ,egy rejtett halálos tűzfészket hagyott a lakásban. Vagy fogalmatlanul, mert kontár, vagy egy flegma f*szkalap.

 

Abszolút megnyugtató megoldás lenne az egészet ávezetékezni áthúzni rézre, ez persze igen nagy pénz, de nekem úgy tűnik, ez modern építés, csövek lesznek a falban, tehát vésés nélkül, kisebb engedményekkel (pl világítás egyefene marad alu arra a szobánként 100mA-re ami ma jellemző)...aránylag "olcsón" megúszható lenne. (A ház leégéséhez képest mindenképpen)

 

Ha ez nem megy, nem fér bele, nem lehetséges..., akkor is szakszerűen, akár "minden körön paszta+wago" toldással, végesetben "csak" érvéghüvellyel, vagy aluhoz is megfelelő szerelvényekkel, legalább(!) a legnagyobb áramú körökön elejét kellene venni a tűzveszélynek.

 

A mérőtől jövő drót cseréje _sem_ felesleges, de ÖNMAGÁBAN nem fogja a problémát megoldani, egyáltalán.

 

UFF

 

 

Előzmény: Törölt nick (74243)
2Bálint Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74244

Jó nagy hülyeség...

 

Előzmény: Poc2 (74233)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74243

Szekrény, egyetértek veled, bár nem nagyon tudok vele mit kezdeni: '98 körül épül(hetet)t a ház (mint később kiderült eladásra) én a második tulaj vagyok.

 

Egyszer már majdnem leégett a 0-m, látod, hogy 0 és a védőföld tartó műa, egyszerűen megolvadt..

Ez volt kb 2-3 éve, visszavágtam a 0-t, új 0 kötő. Arra emlékszem még, hogy amikor ez történt, az összes kismegszakító összes csavarján tudtam húzni 1-1,5 menetet alul, felül (ekkor voltak azok a 40 fokos nyarak, nem tudom hogy annak volt-e köze hozzá)

 

Nem olyan régen ismét levettem a fedelet, hogy megnézzem a csavarokat, és ezt láttam. A 0 vezeték nem meleg vagy ilyesmi, szép lassan eszi valami az alut.

Ha van tipped, hogy mit csináljak, és megosztod velem, megköszönöm.

Igazából az idegesít, hogy nem tudom: mitől van. 5-6 évig nem történt semmi extra a fogyasztásban, kb akkor vettünk konyhai sütőt + mosogatógépet amit rendszeresen használunk is, remélem, hogy ez volt az oka, és egy 0 vezető cserével ez a rész megoldódik.

Ami furcsa, hogy a szomszédban uez a kombó van - réz, alu közös csatin + fogyasztás is hasonló - ott meg nincs semmi..

 

 

Teaway Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74242

15 éve megy egy hűtő és egy fagyasztó a FI után, és még nem volt gond.

Előzmény: Poc2 (74233)
Lacivill Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74241

Szia, lehet rá venni új fedlapot biztosan tud hozni regszerelő is. ( A szekrényt a szolgáltató irja elő, mért ír elő olyat ami nem teljesen UV álló) Nem kell régi szerelésnél kirakni attól ne félj. Amit nem értek, hogy ha Hensel szekrény van akkor nem túl régi a szerelésed, minek kell vezetéket cserélni? Valószinű 6-os réz van alatta.

Előzmény: Törölt nick (74240)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74240

Szia Laci,

 

Köszönöm!

Eddig 2 ELMÜ-s regisztrált emberrel beszéltem, mind a kettő mondta ezt a 10-s vezetéke dolgot - az egyik még sírt is a telefonba, hogy mennyi jó 6-s kábele van még a pincében - és még árban is hasonlót mondtak: 35-40k.

Néztem az elosztótáblát a tábla peremének kül mérete 280 x 315 (31,5 cm széles) itt még van 27cm helyen a bejárai ajtó befordulójáig.

Azt gondolom, hogy akkor egy 15-18 cm-t még lehet menni biztonságosan, így olyasmi táblát kell nézni, ami kb 50 cm széles (20 modul?).

 

Kijön a szerelő, megbontja az órát, áthúzza a kábelt, majd ad egy számlát és egy munkalapot (?).

Ezután hívnom kell az ELMÜ-t, hogy jöjjenek plombálni? Kb ez a menetrend?

Előfordulhat az, hogy az ELMÜ nem plombál, hanem azt mondja hogy vigyem ki a kerítéshez (5m) az órát?

 

A szekrény egy Hensel 1 mérős, 3 fázissal (3x16) a szekrény fedele nem UV álló, elég nehéz már rajta átlátni, volt ebből rinya is a leolvasásokkor.

Mekkora az esély, hogy kapok még valahol uilyen típusú szekrényt, vagy rá passzoló szekrényfedlapot?

(tudom, hogy nem az én dolgom lenne, de ha megbontják az órát, akkor lehet, hogy megcsináltatnám ezt is, ha nem egy horror pénz + lehetne nem UV álló is mert raktam köré egy szekrényt)

 

Kösz b

 

 

 

Előzmény: Lacivill (74239)
Lacivill Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74239

MKH 10es rézzel húzasd át ( regisztrált szerelőt keress a közelben) , és ha nincs 32A akkor fel is bővíthetnéd. A tábla cseréje is most aktuális lehet a lehető legnagyobbat tedd bele. Hagerban létezik 1*22 modulos tábla ha csak vízszintesen van helyed.

Előzmény: Törölt nick (74238)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74238

köszi! lenne még kérdésem: tegyük fel, hogy kijön valaki, aki áthúzná a madzagot.

Az elosztótábla 12 kismegszakítót tartalmaz. Ha úgyis lekerül a tábla, akkor a kismegszakítókon kívül van még amit célszerű beleapplikálni a belső hálózatba?

Fi relé, fogyasztásmérő, akármi?

Azt nézem, hogy van még 20-30 cm hely a tábla mellett, fel tudnék tenni egy nagyobbat is..

Ha most hozzá kell nyúlni, akkor legalább a tábláig megcsináltatnám normálisan még festés előtt..

Előzmény: marineee (74231)
cucu Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74237

Ez bizony így van. Sőt! Nem csak leolvadhat, de le is olvad!

Előzmény: Poc2 (74233)
C20NE Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74236

Ezért van nekem dedikált FI a hűtőknek! Amúgy hülyeséget beszélt a kollega, ha leold annak oka van...

Előzmény: Poc2 (74233)
Jahno Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74235

Mérlegelni kell, mennyit nem vagy odahaza, vagy mennyire szeretnél meghalni.

Előzmény: Poc2 (74233)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74234

Hülyeség. Vizes dolog, legyen FI-re kötve.

Viszont, ha el akarod kerülni a szívást, akkor csináljon több FI-s szerelést, és a hűtőt is, a konyhát is, a fürdőt is, meg a lakás többi részét is tegye külön-külön FI-re. Így ha beszarik a nintendó, nem 1 hónap megtalálni, hanem 1 nap, illetve a hűtőnek semmi baja nem lesz, mert nem kapcsolja le a szobai FI, de még a konyhai se. (Bár a konyhát jobb lenne cakpakk 1 db-ra kötni.) Választhatsz, pénzt, vagy életet.

Különben ok nélkül nem kapcsol le a relé.

Előzmény: Poc2 (74233)
Poc2 Creative Commons License 2017.02.17 -2 0 74233

Üdv!

Hallottatok olyat hogy a hűtőszekrényt nem szabad fi relé után kötni?Van egy munkatársam aki állítja hogy soha nem kötik fi után,mert ha levág a fi leolvadhat a hűtő ha nincs otthon az ember.Ő vill.szerelő végzettségű egyébként.

Törölt nick Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74232

Pestimre.. kb hasonlóra gondoltam, már csak az a kérdés, hogy ki csinálja meg.. :)

Előzmény: marineee (74231)
marineee Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74231

Cirka 20-25k. Az is számít hol laksz 😁

Előzmény: Törölt nick (74230)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74230

sziasztok,

 

Olyanban tudnátok segíteni, hogy mennyi a reális ára kb egy órától elosztó tábláig való (3 fázisú) vezeték áthúzásnak? (alu - CU)

(tegyük fel, hogy elsőre sikerül :) az óra és a tábla uazon a főfalon van - csak a másik oldalon - a függőleges síkok egymástól kb 2-2,5 távolságra vannak.)

 

Köszönöm,

ötfelezős Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74229

A földelésnél egy szempont van, hogy ne egye meg az idő vasfoga teljesen. Így aztán a keresztvas piszokul előnytelen a köracélhoz képest.

A felület villamos szempontból alig számít. A hossz viszont igen.

Előzmény: Lazán csak... (74209)
marineee Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74228

Szia! DHTS 125.

Előzmény: Lacivill (74217)
Dreamer Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74227

http://www.einhell.hu/hu_hu/szerviz.html

 

Itt kezdeném.

 

Dreamer

Előzmény: Téli nap (74224)
peti.olah Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74226

Én ilyet szoktam venni, bár kicsit macerás a falra felhajlítani a 10-es köracélt, de ezt nem vágja el a kőmírges, amikor a járdaalapot ássa.

https://daniella.hu/villamvedelem-kis-es-nagykereskedes/foldelo-szondak/daniella-stilo-keresztfoldelo-2-m-koracellal-horganyzot-sti1184-8842

Előzmény: Lazán csak... (74209)
peti.olah Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74225

Én a 10W-os refi házába bele tudtam tuszkolni 2 pici (2,5-es?) sorkapocs elemet (persze külön-külön, hogy el lehessen hajtogatni a vezetéket) a z-sárgára meg nyomtam szemes sarut, az úgyis egy csavar feje alá megy.

Előzmény: cucu (74222)
Téli nap Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74224

Üdv !

 

 van egy Eichel láncfűrészem, elektromos. Mostanában hol bekapcsol hol nem : Ez olyan kapcsoló aminél   két gombot egyszerre kell nyomni, mint pl. a fűnyíróknál. Igaz az egyik gomb a másik csak egy billentyű szerűség. Nyilván biztonságtechnika okok miatt .

 

 Kérdésem javítható e ? Ha valakinek van tapasztalata és megosztaná, köszönöm előre is.

 

 T.

Zs:) Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74223

Máshogy nem is érdemes csinálni. Én még tömszelencét is raktam rá, mert a bevezető gyűrű egy kalap sz.r. Akár dugvillásra is meg lehet csinálni, ha mobilra kell.

Előzmény: Tízenhármaska (74220)
cucu Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74222

Sajnos rosszabb a helyzet! Ugyanis az a 20 cm-es kábel az elektronikába megy bele, ami ki van öntve műgyantával. Így cserélni nem tudod, hely meg nincs a dobozban, hogy toldást csinálj...

Én is vettem ilyet, kb,másfél éve, azóta sincs felszerelve...

Előzmény: Ladislas2008 (74212)
Tízenhármaska Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74221

Sajnos volt olyan is,mikor a Z-s vezeték nem volt csatlakoztatva a lámpa femtestehez, ezt majd ellenőrizd bekoteskor.

Előzmény: Tízenhármaska (74220)
Tízenhármaska Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74220

Ezt olvastad a papírján?

En a lampa elején levő négy csavart kicsavarom, majd leveszem az elejét,

ezutan a kábelt ki kötöm a sorkapocsbol, majd bekötöm a méretre vágott új kábelt és így tovább.

Par éve még toldottuk,zsugorcsoveztuk a kábelt mert nem volt hozzáférhető.

De nyugodtan tegyél kötődő ott ha Neked így egyszerűbb,

Előzmény: Ladislas2008 (74212)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74219

A kötődobosba CSAKIS ALULRÓL (tehát a föld középpontja irányából) menjen be a reflektor kábele és a betáp kábel IS.

Előzmény: Ladislas2008 (74207)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74218

"Mert a reflektorból kilóg egy kb. 20cm-es kábel"

 

A szomszédomnak ilyen LED reflektor ment tönkre a garancia lejárta után kb 1 hónappal.

Előzmény: Ladislas2008 (74212)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!