Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.04.25 0 0 68294

Höhö, tudok egy fontosabb alkalmazást!

Ez a cucc a csótimentesítés egyik alappillére a panelházakban! :)

 

Ma leszereltem 2 konnektort egy panelban és megláttam egy vérbeli békebeli csövezést. :)

Egyik konnektorba plafonról lejön a 2+F, majd vízszintesen átmegy a másik konnektorhoz ugyanazon falon. Igenám, de a túlvégen kissé soknak tűnt a kábeldzsungel ahhoz képest, hogy végpontról van szó, ahol 3db kábelnek kellett volna lennie, és 6-ot számoltam össze.

 

Az történt, hogy a vízszintes csövezést a tróger barmok menet közben keresztbe rakták egymáson a betonöntödében, és így nem párhuzamosan futnak a csövek a falban, hanem X alakban. Magyarul a mi 2+F-ünk a falszomszéd felőli lyukon kandikált ki, az övé meg emitt. Érdekes. :) Megrángattuk a drótokat, és tényleg. Anno a szakik észrevehették, mert kitörték az elválasztó lapot és mindenki a saját áramát fizette.

 

Majd teszek rá egy kanyarvéget, vagy vastag varniscsövet mindkettőre, hogy átjárható maradjon a cső, és úgy fogjuk benyomni a lyukat egy kicsit nemdagadós purhabbal, aztán ha a szomszédnak kell, majd kibányássza magának. Itt igaz, hogy aludrótok vannak, de legalább a földelést nem spórolták ki sehonnan. A másik szobában még a bagófüst is átment a konnektoron, úgyhogy ott is ugyanilyen elbaXott lehet a csövezés.

Előzmény: Xtremehun (68283)
Peter atyuska Creative Commons License 2016.04.25 0 0 68293

Állam bármiben is egyértelműt alkosson ugye ez vicc :) ök hozzák a jogi szabályokat amin maguk is vitáznak hónapokig :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (68291)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.04.25 0 0 68292

"Az erősáramú villamos szakemberek tudják, mit takarnak ezek a fogalmak, már legalább 70 éve."

 

A "nagyapám is így tudta" vagy a "sokan így tudják" nem jogi érv, ilyesmit bíróságon szerencsére nem fogadnak el.

Vedd a hivatalos szöveget, ültess elé egy profi jogászt és egy profi villamos szakembert és figyeld, ahogy könnyesre röhögik magukat, miközben megpróbálják értelmezni.

Előzmény: ötfelezős (68278)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.04.25 0 0 68291

"Ha akkor fűt a bojler amikor jó az erőműnek, olcsóbb tarifát kapok"

 

Pontosan erről van szó: a kedvezményes tarifával az erőművek megpróbálnak minél több fogyasztást a völgy-időszakokba átterelni, mert nekik ez a jó. Nem csak a bojlereket, de pl a mosógépeket és a kert-locsoló rendszereket is.

Az áramszolgáltatók viszont mindent megtesznek a minél nagyobb árbevételért, ezért igyekeznek az erőművek fenti próbálkozását minél jobban korlátozni, tehát adminisztratív eszközökkel (kétértelmű szabályok, zavaros tartalmú szövegek, stb) sikerült elérniük, hogy az emberek többsége retteg tőlük, ha a bojler vagy a hőtárolós kályhák kivételével bármi mást a vezérelt áramra szeretne kötni.

 

Úgy tudom, hogy lassan az összes áramszolgáltató állami tulajdonba kerül. Felmerül a kérdés, hogy a kormány meghagyja-e ezt a tájékoztatási zavart, vagy lecserélik a jelenlegi szöveget egy olyan egyértelmű változatra, amire nem tudja bárki belemagyarázni a saját értelmezését.

Előzmény: gergerg (68276)
ficere50 Creative Commons License 2016.04.25 0 0 68290

"Szeretem" amikor néhányan, megszólalási kényszerből, a saját filozófiájuk szerinti igazságot terjesztik...

 

:-)

Előzmény: Zs:) (68287)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.04.25 0 0 68289

"Szüleimnél a szoláltató un. felfüggesztette a kedvezményes tarifa szerődést, mert ugyan nevükre vették az órát, de félév alatt egy miliwatt fogyasztás nem volt rajta. "

 

Érdekes, nekem van olyan vezérelt villanyórám is, amelyiken SOHA egy másodpercig sem volt semennyi fogyasztás (tíz év alatt), mégis él, bármelyik percben ráköthetek valamit.

Előzmény: Törölt nick (68281)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.04.25 0 0 68288

"egy műanyag vagy gumi dugót helyezzek el minden végponton ?"

 

Ezek a dugók nem tömítenének légmentesen,

neked olyan tömítő kell, ami "körülfollya" a vezetékeket és még közéjük is bemegy.

A profik elektromos tömítő kittet használnak ilyesmire, az amatőrök meg sziloplasztot :)

Előzmény: Xtremehun (68283)
Zs:) Creative Commons License 2016.04.25 0 0 68287

Nálam kb 10 éve nincs használva a vezérelt, ugyanúgy küldik az alapdíjról a számlát, fogyasztás 0kW és annyi.

 

De elnézve a kolléga hozzászólásait, komoly elméleti hiányosságokkal is rendelkezik, tehát nézzük el neki az ilyen apróságokat. :)

Előzmény: ficere50 (68286)
ficere50 Creative Commons License 2016.04.25 0 0 68286

Idézet az E-On ÉDÁSZ "Hálózati csatlakozási szerződés"-éből:

 

"A közcélú villamos hálózati kapacitás igénybevételére a csatlakozási díj megfizetésével szerzett jogosultság akkor sem szűnik meg, ha a Rendszerhasználó (fogyasztó) nem veszi igénybe. Amennyiben a Rendszerhasználó a rendelkezésére álló teljesítményt nem használja ki, a Hálózati Engedélyes (szolgáltató)- a Rendszerhasználóval történő megállapodás keretében - kezdeményheti annak csökkentését."

 

Miről is beszélünk???

Előzmény: ficere50 (68285)
ficere50 Creative Commons License 2016.04.25 0 1 68285

Ez meg hogyan lehetett? "Szüleimnél a szoláltató un. felfüggesztette a kedvezményes tarifa szerődést, mert ugyan nevükre vették az órát, de félév alatt egy miliwatt fogyasztás nem volt rajta. És nekik van egy ilyen záradékuk is. "

 

1. Alapdíjat, készenléti díjat fizetek

2. Ha elköltözök, mondjuk 1 évre, akkor ha hazajövök, újra kell fizetnem a szolgáltatás bekötésért?

3. Ha történetesen nem boylerem, hanem hőtároló kályhám van és egész évben nem kell fűtenem, mert esetleg kandallóm van, akkor elveszik a vezéreltet?

stb., stb...

 

Baromság az egész...már megbocsássatok.

Előzmény: Törölt nick (68281)
Lacivill Creative Commons License 2016.04.25 0 0 68284

Mi passzívháznál egy speckó tubusos anyaggal töltöttük ki a végén a csöveket. Tulaj adta, nem tudok tőbbet róla, csak azt, hogy pont erre készült.

Előzmény: Xtremehun (68283)
Xtremehun Creative Commons License 2016.04.25 0 0 68283

Üdvözletem mindenkinek

 

Az lenne kérdésem hogy az alábbi kép szerint meg lehet oldani azt hogy a MÜ dobozba beérkező védőcsőben a vezeték átfűzésévél egy műanyag vagy gumi dugót helyezzek el minden végponton ?

 

Az eljárás célja a ház légtömörségének az optimalizálása.

 

Köszönöm a válaszokat.

 

 

 

ficere50 Creative Commons License 2016.04.24 0 2 68282

Még mindig nem értik egyesek, hogy miről van szó, csak ismételgetik a szolgáltatási oldal szempontjait, amiket a szerződésre fognak. Hol van az leírva, hogy nekemnekünk, állandóan készenlétben kell tartanunk a boylerünket, hogy a szolgáltató belecsurgassa a felesleget?

Ha már ennyire az olcsóbb tarifával, meg erkölccsel jöttök, akkor nézzük fogyasztói oldalról: mi azért kapjuk, adják, olcsóbban a vezéreltet, mert akkor és annyit amennyit akarnak illetve kénytelenek a teljesítményszint egyensúlya miatt. Most ne gyertek azzal, hogy szerződés rögzíti a vezérelt mennyiséget, mert nagyon gyakran nem kapjuk meg csúcsidőkben! Nyáron klímák, télen a hideg miatt...na ezért olcsóbb!

Itt jogkövetésről nem kell érvelni, mert mi csak onnan és akkor fogyasztunk, ahonnan célszerű, illetve lehetséges. Mi a különbség a fazék és a boyler között, ha nappaliról, drágábban melegítek vizet??? Ezt magyarázza el valaki...

Törölt nick Creative Commons License 2016.04.24 -1 0 68281

De mi közöm nekem ehhez? (mint fogyasztónak)

 

Van egy szerződésed illetve azt megalapozó jogszabályi szintű kötelmeid.

 

Mindez annak a feltétele, hogy egy fillérrel is olcsóbban kapd a kilowattot.  Megszeghető, minden, az áram nem nézi merre folyik, más kérdés, hogy milyen következményekkel szembesülsz.

 

Szüleimnél a szoláltató un. felfüggesztette a kedvezményes tarifa szerődést, mert ugyan nevükre vették az órát, de félév alatt egy miliwatt fogyasztás nem volt rajta. És nekik van egy ilyen záradékuk is.

 

Igy viszont csökkentett díjat fizetnek rá (a semmire, arra hogy fentmaradt az óra és az elvi ehetőség) és le van plombálva, nem lehet áramot kivenni.

Bojler, minden fent van hagyva, csak épp közben lett cirkó.

 

Ők meg kicsit ilyen hagyományosak már, jó ha van, elfér az. Most használni nem igen lehetne..hisz plomba, de le nem szednék.

 

Btw a cirkó 10éve is megvan már, meg van vegyestüzelés is.

Na vajon hogy volt fogyasztása az előző lakónak az "olcsó" órán? Hát..nem a bojlerből...ennyi.

Agyarország, én igy szeretlek.

 

 

 

Előzmény: gergerg (68276)
ötfelezős Creative Commons License 2016.04.24 -1 0 68280

Már bocsánat, elmentél, hogy adják olcsóbban, mintha a platnin melegítenéd. Az olcsóbbságnak meg ez a háttere - ez ilyen egyszerű. Nem mondhatod, hogy ezt nem érted. Én a gyermekeimnek sosem dicsekednék azzal, hogy joghézagot kihasználva röhögöm ki az erkölcsöt.  :)

Előzmény: gergerg (68276)
ficere50 Creative Commons License 2016.04.24 0 0 68279

Ekkora katyvaszt, bakker... azt írja valaki, hogy a vezéreltet azért kell hagyni a rendszeren, hogy jó legyen az erőművi hálózatnak. De ha éppen felfűtött állapotban van, vagy lekapcsolom, mert elutaztam, akkor mi van?

Kit érdekel, hogy nekem ők odafűtsenek, ha nem akarom? Az, pedig, hogy nem szép dolog átterhelni a nappalira, szintén gyerekes, mert mi van, ha én éppen a mosógépet járatnám??? Az is fogyaszt ennyit...tehát az egész érvelés fabatkát sem ér.

Visszafelé a dolog már más lenne, bár abban sem tudnak nagyon belekötni, mivel a 10A-es kismegszakító amúgy is teljesítmény korlátozóként funkcionál.

Érintésvédelmi kifogással meg senki ne jöjjön, mert ha a szerelő képzett, akkor ellenőriz!!!

ötfelezős Creative Commons License 2016.04.24 0 0 68278

Már egyszer (legalább) megtárgyaltuk, hogy ez legfeljebb neked nem egyértelmű.

 

Az erősáramú villamos szakemberek tudják, mit takarnak ezek a fogalmak, már legalább 70 éve. Legalábbis Vigh Béla Erősáramú Villamos Szerelés című, 1940-ben kiadott könyve is használja ezeket.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (68266)
ficere50 Creative Commons License 2016.04.24 0 0 68277

Kösz, nem kell leírnom... :-)

Előzmény: gergerg (68264)
gergerg Creative Commons License 2016.04.24 0 0 68276

De mi közöm nekem ehhez? (mint fogyasztónak)

Ha akkor fűt a bojler amikor jó az erőműnek, olcsóbb tarifát kapok. Ha nem akkor fűt, akkor drágábbat. Ja, hogy ha felfűtöm a bojlert drága vellannyal akkor nem fogom leterhelni a fölösleget? Hát kérem ezért fizetek többet érte. Ha nappalival fűtöm föl a vizet, értelem szerűen semmilyen kedvezményt nem fogok igénybe venni. Ha egyszer kifizetem a teljes árat az áramért, hagy döntsem már el hogy mire cseszem el. 

Előzmény: Törölt nick (68272)
gergerg Creative Commons License 2016.04.24 0 0 68275

Nekem teljesen jól van méretezve a bojlerem. A világon semmi gond vele, csak kb havonta megugrik a létszám 5-ről 8-ra, és akkor kevés a víz. Ezt az évi kb 10-15 napot kell áthidalni. Át is fogom, de biztos hogy nem nagyobb bijlerrel, inkátt teszek fel még egy bojlet a pincébe vagy valahova és majd az megy nappaliról. Vagy havonta egyszer kikötöm az éjszakait, és bekötöm a nappalit. Azt semmi nem tiltja hogy kikössem a bojlert, és azt sem hogy bekössem. :-)

 

Előzmény: Peter atyuska (68274)
Peter atyuska Creative Commons License 2016.04.24 0 0 68274

A második beoszlásom arra vonatkozott hogy miért nem veszik az ember fejét le azonnal, nem a terhelés problematikájára, de még jól méretezett bojleres rendszert nem 40L egy 4 tagú családnak hanem 120L és a fűtés hőtárolós kályhával nem a legkisebb hanem közepes vagy nagyobb berakása esetén erre a nem legális megoldásra nincs szükség.

 

Én többször találkozok ilyen jellegű kérdésekkel. És sokan lefognak szólni de mint lehetőség már építettem be átkapcsolást de eddig egyik helyen sem lett használva sőt sok inkább leszedették, miután kiderült bőven elég nekik a napi 8 órás bekapcsolás.

 

Probléma a ma nagyon népszerű de szerintem túlértékelt fűtőpaneleknél van ahol a kedves naiv ügyfél kb 3-4 hónap után amikor megkapja a számlát keres megoldásokat. Amire nem sok mindent lehet mondani. Max hogy cseréljük le tárolósra :( vannak elég kicsik is amik még elfogadhatók ilyen esetekben az ügyfélnek.

Előzmény: Törölt nick (68272)
Teaway Creative Commons License 2016.04.24 0 0 68273

„De majd írok egy levelet a hajdúnak hogy gyártson nekem egy bojlert amiben 2 fűtőszál van hogy mindkét tarifát használhassam.”

 

Ez nem rossz ötlet!

Előzmény: gergerg (68269)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.24 -1 0 68272

"A B tarifa lényege hogy a fogyasztási ingadozásokat kiegyenlítsék" Eddig jó, az alapjait még felmondod, de aztán nem gondolkozol.

 

Ha tegyük fel MINDENKINÉL másneskapcsoló váltogatja az A-ra, akkor leválik a terhelés amikor leveszem a B-t? Tehát megvalósul a kiegyenúlyozás? NEM.

 

Vagy amig nincs B fűt szépen az A-ról, mikor kiadom a B-t, akkor lesz plusz terhelésem?

Tehát megvalósul a kiegyenúlyozás? NEM.

 

 

Fél ésszel is felfogható, hogy mivan. A kettő közti bármiféle átkapcsolás alapjaiban cseszi el a dolgot.

 

 

 

Előzmény: Peter atyuska (68270)
Peter atyuska Creative Commons License 2016.04.24 0 0 68271

MU jelölése mechanikai szilárdságra utal I- es vastag falú bárhova (magas), II-es közepes falú ahol nem éri közvetlen nagy igénybevétel (közepes), III-as kicsi falba védetten (kicsi). És sokan nem tudják de a MU védőcsöveket méretekben is egy magyar cég gyártja szabvány eltérési engedéllyel. És csak nálunk kaphatóak.

 

Mai szabványok szerint kicsi, közepes, és magas mechanikai ellenálló képességű csöveket lehet kapni, alacsony 320 N/5cm, közepes 750 N/5cm, magas 1250N/5cm.

Előzmény: EMPS (68262)
Peter atyuska Creative Commons License 2016.04.24 0 0 68270

A1 A2 kontra B tarifák.

 

Nem elfogadott de nem tiltják azt a megoldást ha a B tarifa kikapcsolása után az adott egység A tarifáról üzemel utána, amit egyértelműen tiltanak az az hogy B tarifa bekapcsolásakor A tarifás rendszerek is arról üzemeljenek.

 

A B tarifa lényege hogy a fogyasztási ingadozásokat kiegyenlítsék amennyire azt tudják. Vagyis leesik a fogyasztás akkor bekapcsolják a B tarifásokat ha nő a terhelés kikapcsolják a B tarifásokat.

gergerg Creative Commons License 2016.04.24 0 0 68269

Össze-vissza kötözgetésről szó sincs. 

 

Hogy megértsd. Elfogy a melegvíz, felteszek egy fazekat a főzőlapra, és van melegvíz. Ennyi. Ettől nem lesz jobb az erőműnek, csak nekem szarabb. De majd írok egy levelet a hajdúnak hogy gyártson nekem egy bojlert amiben 2 fűtőszál van hogy mindkét tarifát használhassam. 

Előzmény: Törölt nick (68268)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.24 0 0 68268

Nem "megy a levesbe" az energia ami a kutyának nem kell. Nézz utánna.

A villamos hálózat egy alapvetően nagyon egyszerű dolog műszaki szemmel, egy halom generátor, vezeték, trafó, kapcsoló.

 

Ha csökkentem a generátoromon a terhelést, anank kúszik fel a fordulatszáma, nő a frekvencia, emelkedik a feszültség is.

Evvel az 50.000-hz.re méretezett rendszerben nő a veszteség, és romlik az áram "minősége" azt ugyanis nem úgy mérik ,hogy milyen zamatos, hanem ugy ,hogy mennyire stabil a frekvenciája, és pontos a feszültsége.

 

Leírtam mi miért van, te ezt nem fogadod el, és próbálsz összeeszkábálni egy olyan "alternativ valóságot", ahol neked van "igazad".

 

Szokásos magyar módi, nekem lehessen, mert csak.

 

Ha mindenki összevissza kapcsolgatna a kedvezményesre, akkor semmi értelme nem lenne a vezéreltnek, egyszerűen az a gyors terhelés szabályozási lehetőség nem teljesülne, amiért ezt kitalálták, bevezették.

 

De te csak a saját szempontodat hajtod, hogy de drágábban fűtöm és akkor lehet, bebebe....

Nem, nem lehet. Legálisan nem.

 

És nem ezért, mert józsika belenyul a konnektorba, ha máshova van kapcsolva(hehh), hanem mert a szolgáltatónak (és felette a rendszerirányítónak) az erőmánek, minden szereplőnek az az érdeke, hogy szabályozni, kapcsolgatni tudjon tervezetten, ezért ad erre kedvezményt.

 

Leirtam még egyszer utoljára, összefoglalva, hátha van itt értelmesebb lény is, aki esetleg megérti miről szól ez, hogy te nem fogadod el, avval nem tudok mit kezdeni.

 

Óra után feltehetően sosem fogsz "megbukni" ha összevissza kötögetsz, de legálisan erre sosem fogsz engedélyt kapni. Okkal.

 

 

 

Előzmény: gergerg (68265)
gergerg Creative Commons License 2016.04.24 0 0 68267

Tarifaváltós mérőből (még mechanikusból) több ezret hitelesítettem Gödöllőn. Szóval elterjeszteni nem lenne nehéz. :-)

 

Írtam egy levelet a szolgáltatónak, kíváncsian várom a válaszukat. A mert csak-on kívül csak egy elfogadható nemleges válasz ok létezik, de azt meg nem mondom itt el. 

 

Majd meglátjuk, egyáltalán kapok-e választ.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (68266)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.04.24 0 0 68266

"Van-e akadálya annak hogy egy vezéreltről működő bojler körébe beiktassak egy 0-1-2 állású választókapcsolót"

 

Ha van pénzed egy jó ügyvédre, akkor nincs akadálya, mert ezt semmi sem tiltja EGYÉRTELMŰEN,

viszont a különböző forrásokban előforduló zavaros szövegeket sokan megpróbálják mindenáron úgy értelmezni, hogy az áramszolgáltatóknak legyen minél több bevétele, ezért szükséged lehet az ügyvédre.

 

Már a  vonatkozó törvény szövege sem egyértelmű:

"5. § (1) A „B” árszabás szerint számolható el a felhasználó által meghatározott bármely, szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető, külön mért - az elosztó vezérlőberendezésével vezérelt felhasználói áramkörre állandó jelleggel, megfelelő segédeszköz hiányában állagsérelem nélkül nem leválasztható módon, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott - felhasználói berendezés fogyasztása."

...de erre a zavaros dumára még rátesznek egy lapáttal az áramszolgáltatók "kiegészítő értelmezései" ;)

 

A legtöbb erőműnek hatalmas tehetetlensége van, a teljesítményét nem lehet villámgyorsan a töredékére csökkenteni. Hatalmas veszteség számukra, amikor  amikor alig van áramfogyasztás, olyankor az erőművek akár fillérekért is odaadják a energiát, csak hordja el tőlük valaki és nem érdekli őket, hogy azt az áramot bojler vagy bármi más fogyasztja. Az áramszolgáltatóknak viszont az az érdeke, hogy minél több pénzt beszedhessenek tőlünk, tehát az alacsony fogyasztási időszakokban ütközik az erőművek érdekeivel.

Szóval az erőművek azt szeretnék, ha a fogyasztási völgy-időszakokban minden energia fillérekbe kerüljön, ezzel ösztönöznék a fogyasztókat arra, hogy minél több áramfogyasztást tegyenek át pl éjszakára (mosógép, kert-locsolás). Az áramszolgáltatóknak viszont nem érdekük, hogy féláron moss vagy locsolj, hiszen az nekik bevétel-kiesést jelentene, ezért ügyesen elintézték nagy szerencse nekik, hogy az előírások megfogalmazása ilyen zavaros, mert ugye a zavarosban lehet igazán jókat halászni ;)

Komoly országokban már terjednek azok a villanyórák, amelyek naponta többször is tarifát váltanak, tehát pl este olcsóbban, éjszaka meg féláron pörög ugyanannyit mint nappal, azoknál az óráknál nincs ilyen átkapcsolási probléma. Persze Magyarországon nem számítanék gyors elterjedésükre, hiszen akinek érdeke lenne...

 

 

Valahol egy webáruházban láttam, hogy ilyen átkapcsolót árusítottak, lehet, hogy ha tőlük vásárolsz, akkor a fent említett ügyvédet ők kifizetik helyetted :)

Előzmény: gergerg (68245)
gergerg Creative Commons License 2016.04.24 0 1 68265

Ez több sebből vérzik.

 

A szolgáltató mondhatja hogy nem, mert csak. De az itt felsoroltak egyike sem állja meg a helyét.

 

"Csak hőtárolós készüléket üzemeltethetsz róla "fixre" kötve. Dugalj sem lehet, semmi, max egy kisautomata vagy áramtalanító főkapocsoló.

Ha bármilyen alternatív okosságokat, meg midnenféle átkapcsolót fabrikálsz, az ugyanolyan szerződésszegés és evvel tkp. lopás, mint pl. elékötni az órának."

 

Eszem ágában sincs dugaljat szerelni a vezérelt mérőre. Eszem ágában sincs mást használni vezéreltről a bojleren kívül. És nem is lopás, mert ha nappaliról használom a a bojlert, azért többet fizetek mintha nagyobb bojlerem lenne.

Barkácsolásról szó sincs. Egy db 1-0-2 állásű ganzKK-val meg lehet oldani. A hülye is tudja hogy a 0 állás a kikapcsolt. 

 

"Ha összevissza kapcsolgatsz "ellene dolgozol", avval elrontod a szolgáltatónak ezt a lehetőségét magadnál, megszeged a szerződést."

 

A világon semmit nem rontok el, egy kényelmesebb szolgáltatást választok, melyért cserében lemondok a kedvezményről. Ezen felül miben különbözik a kettő:

 

1. Van egy bojlerem, amit vezéreltről használok, és ha kell nappaliról. 

2. Van egy bojlerem amit vezéreltről használok, és ha elfogy a meleg víz a konyhai főzőlapon melegítek vizet nappali árammal.

 

2 külön tarifáról beszélünk. Amit kedvezménnyel ad a szolgáltató, azt nyilván megszabhatja hogy mihez és mikor adja. De mi köze van ahhoz hogy a teljes áron megvásárolt energiával vizet melegítek, vagy elektromos análtágyeszt töltök?

 

"A villamos hálózat ilyen fura, nem termelhet a "semmibe", itt nincs "üresbe kapcsolás", csak akkor működik a cucc, ha amit betáplált energiát az erőmű, a tuloldalt valahogy ki is vesszük (minusz veszteségek)."

 

Ez nagyon jó! :-) Nem tudom ezt honnan szedted, de köze sinycs a valósághoz. Úgy jobban megáll a dolog, hogy egy erőmű akkor is termel amikor a kutyának sem kell, és az az energia bizony megy a levesbe. Ezért próbálnak pl téged is rávenni a kedvezményes tarifával, hogy akkor fogyassz, amikor egyébként a megtermelt energia megy a levesbe. Az áram nem lencse, hogy telik telik nagy hegyekbe, aztán fizetnek érte csak vidd már el. 

 

Én nagyon örülök minden segítőkész szándékú hozzászólásnak, ezért most neked is köszönöm szépen hogy írtál, mert a szándékod biztos jó volt, de nagyon messze vagy az igazságtól. 

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (68249)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!