Keresés

Részletes keresés

AfterBit Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61050

Sziasztok!

Egy régi házban szeretném felújítani a rendszert. Régi, a ház falában van a fogadó. Ott van egy biztosítéksor, 4 db, 3 fázis+éjszakai.

Kérdéseim a következők:
Érdemes kicserélni a biztosítékokat kismegszakítókra? Mert hely már nincs a szekrényben, így csak annak a helyére lehetne, egy sínt felszerelve.

Majd elvezetnék a padláson egy vezetéket: 5*2,5mm2. És ezt a vezetéket két fele kéne osztanom, stb.. De ez most nem téma.

A lényeg az, hogy kábel. 2 helyre kellene doboz. Az óra szekrénynél lenne egy 3 fázisú kismegsz. és egy Fi relé, 40 Amperos, 20mA tűréssel (vagy kisebb is elég?).

Na szóval a dobozok a házban. Lenne benne alapból mindegyikben 3 kismegszakító, de esetleges bővítés miatt a doboznak 6 modulosnak kellene lennie.
És itt jönnek a problémák. Milyen dobozt tudtok ajánlani? Fő szempont az ár, meg hogy természetesen falon kívüli legyen.
A szempontok a dobznál: minimum 6 modul, külső. És itt kérdeznélek meg benneteket, hogy ezekben a dobozokban van PE és N sín? Vagy hogyan lehet megosztani a földet és a nullát?

Hol lehet ezeket megkapni a legolcsóbban?

Én a haluxvillet néztem, de ott nem találok rendes dobozt. A dablerom-ban nem tudom, hogy van-e sín, vagy beszerelhető-e.

Egy kis összefoglalás: Érdekelnének a következők: Melyik bolt a legolcsóbb? (PM-ben is jó) Milyen dobozt ajánlotok? Illetve mik vannak bennük? Lehet hozzájuk normális tömszelencét rögzíteni?


Válaszaitokat előre is köszönöm! Remélem érthető voltam

Jahno Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61049

Hüm, linkelni akartam az nfh oldalát, de éppen nem műxik. Ellenben régebben cask ÁNTSZes dolgokban voltak külföldi kapcsolataink, most közös EU-s adatbázis van a cuccokról, bár ezt úgy lenne job megoldani, hogy mielőtt a Teszkó beszerzi, itt megnézegetik és ha tiltott, akkor tiltakoznak. Nyilván :-D

 

Amúgy ez az a bigyó, de még nem nézegettem, tiltott termékeket régebben meg szoktam lesni, van ott aztán minden:

 

http://ec.europa.eu/consumers/index_en.htm

Előzmény: Tgrclaw (61047)
Jahno Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61048

Mégis azért bukott ki a szénmonoxid érzékelő, mert megnézték, betiltották, határoztak róla, nem? Karácsonykor az égősoroknál ugyanez, cask bekaphassák a kereskedők is, egyet betiltanak, következőra nyomnak majd másik címkét és onanntól már nem ugyanaz...

Előzmény: Tgrclaw (61047)
Tgrclaw Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61047

Én is. Lassan rászokok, hogy rengeteg mindent az Ebay-en rendelek, Kínából, de műszaki cikket nem. Épp azért várom el, hogy ha már beléptünk az EU-ba és a magyar szabványok, előírások, kötelező bevizsgálások helyett az EU szabályait kell elfogadnunk, akkor az legalább olyan szigorú legyen, főleg ha elektromosságról van szó. Viszont úgy néz ki hogy ha jól értem, ma már be se kell vizsgáltatni sok elektromos készüléket, ami ijesztő. Én szakember vagyok, és tudom, hogy milyen nagy bajt okozhat ha valami nem ér el egy bizonyos minőséget, de az átlag vásárló csak arra hagyatkozhat, abban bízhat, hogy a boltokba csak olyan termék kerül amit bevizsgáltak és teljesíti a szabványban leírt értékeket, amik őt védik. Pár hete volt botrány a szén-monoxid érzékelőkből, ahol 10-ből 9 nem jelzett időben, és lefogadom, hogy ott is ugyanez volt a probléma, vagyis az EU-ban nagy a bürokrácia, de a fontos dolgokkal már nem foglalkoznak.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61043)
xtl Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61046

Azért nem árt a CE-re is figyelni :)

 

Előzmény: Jahno (61045)
Jahno Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61045

Irodáim is ilyet rendelnek, mert nem is értenek hozzá, meg amúgy is "ez van". Autóüszerelés ügyben is szoptam már olyannal, hogy nem is kérdezett (pedig szájába rágtam...) de alap gagyi fékpofát kaptam, ami aztán semmit nem bírt, mert olyan. Ahhoz képest drága volt, de olcsó. Ez így nehéz, az olcsóbb elosztók miatt tiltakozom, néha szépen világít is, lassan megszokják, de nehéz.

Előzmény: Szirty__ (61044)
Szirty__ Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61044

Üdv Mekk Elek ezermester!

 

"A szar minőség nem a dzsunka miatt van, hanem az igénytelen megrendelők/vásárlók miatt, akik az alacsony árat mindenek elé helyezik. "

 

Tegyük még hozzá hogy pénzhiány miatt is. Ha nincs pénz, akkor nincs pénz. Vagy olcsót vesz (még ha szarabb is) vagy semmit.

Nem sorolnám feltétlenül az igénytelen kategóriába.

Főleg hogy ezrével szaporodnak az újgazdagok, és tízezrével a szegények...

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61043)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61043

"Esetleg talán annyi, hogy made in china terméket nem vesz sehol az ember."

 

Számos kínai terméket vettem már, sőt vásárolok közvetlenül Kínából is, persze én (általában ;) meg tudom különböztetni a jó terméket a gagyitól.

Csak azért mondom, hogy a made in china felitat önmagában nem jelent rossz minőséget, tehát dzsunkán is gyártanak olyan termékeket, ami megfelel a legszigorúbb szabványoknak is.

A szar minőség nem a dzsunka miatt van, hanem az igénytelen megrendelők/vásárlók miatt, akik az alacsony árat mindenek elé helyezik. Ha mindenki csak minőségi termékért fizetne, akkor minden kínai csak minőséget gyártana.

 

"Pár éve vettem ugyanilyen boltban karácsonyfaizzót, és mikor elromlott és megnéztem, kiderült, hogy 190V-al van megtáplálva az égősor, persze vékony egyszeres szigetelésű vezetékkel szerelve."

 

Számos termék lebukik egy-egy hivatalos bevizsgáláson és akkor megtiltják a magyarországi forgalmazását (olykor ez a hírekbe is belekerül). De ehhez a terméknek a bevizsgálók elé kell valahogy kerülnie és a bevizsgálás árát is ki kell valakinek fizetnie, az importőrnek meg ugye egyik sem áll érdekében ;) a gagyi termékek legtöbb ilyen bevizsgálása a jobb minőségű terméket árusító/importáló konkurenciának köszönhető.

Előzmény: Tgrclaw (61041)
patopal Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61042

Ma már mindent ott gyártanak , így eléggé leszűkítenéd a választékot.  

Az ár általában arányos a minőséggel. Vegyél a drágábból akkor ritkábban futsz vakvágányra.  A kínai szívbaj nélkül rátesz bármilyen jelet bármilyen  termékre, csak eladhassa.  A jó minőségű termék ott is drágább mint a szar. Vásárolj szakboltban ahol van tapasztalat, melyikből hozzák vissza a legkevesebbet.

Előzmény: Tgrclaw (61041)
Tgrclaw Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61041

Tehát szerinted sincs igazán megoldás a problémára. Esetleg talán annyi, hogy made in china terméket nem vesz sehol az ember. Ne felejtsd el, hogy ezek a termékek már ott vannak a szakboltokban is, nem csak a kínai piacon (múlt héten vettem kínai LED-es lámpát 2 év garanciával, a helyi "villanyszerelők boltjában"), csak hogy döntöd el, hogy ez a kínai termék tényleg teljesíti a szabványt, vagy ez a dzsunka kategória, ahol az életeddel játszol. Pár éve vettem ugyanilyen boltban karácsonyfaizzót, és mikor elromlott és megnéztem, kiderült, hogy 190V-al van megtáplálva az égősor, persze vékony egyszeres szigetelésű vezetékkel szerelve.

 

Eléggé aggasztó, ha ma már tényleg nincs se kermi, se VDE, se TÜV, se semmi, csak egy CE jelzés, ami megnem jelent semmit, ezek szerint.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61040)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61040

"Ma honnan tudhatom, hogy az amit a boltban árulnak (nem a kínai piacon vettem), megfelel-e az EU-ban jelenleg érvényes szabványnak,"

 

A szabvány nem tér ki a tartósságra, tehát egy három nap alatt elromló kapcsoló ettől még lehet szabványos.

Egy laikus nem tudhatja, hogy menyire lesz tartós egy termék. Ezért okos laikus a válogatást szakemberre bízza. Egyes üzletekben a válogatást hozzáértők végzik, ott kisebb az esély vacakot venni. Ezek általában profi szaküzletek és nem egy vegyesbót akcióstermék polca ;)

A "CE" matrica elvileg javít ezen a dolgon, de a gyakorlatban bárki tud ilyen matricát gyártani és felragasztani, de a hivatalos procedúra is könnyen kijátszható.

 

A hulladék termékkel átvert laikus több dolgot is tehet:

- szép csendben vesz egy másik ugyanolyat (a többség ezt csinálja: a sokadik elosztó már ki fog bírni egy évet is)

- visszaviszi a bótba, ahol kap cserébe egy másik ugyanolyan szart és örül, hogy a bolt milyen rendes volt vele

- elkönyveli tanulópénznek és legközelebb nem ott vásárol, hanem olyan helyen, ahol ügyelnek a minőségre is. A termék drágább lesz, viszont háromnál több kapcsolást is ki fog bírni.

- mehet panaszkodni fogyasztóvédelemhez vagy a Jóistenhez, a végeredmény valószínűleg ugyanaz lesz

- visszaviszi a bótba, ahol addig veri az asztalt, amíg vissza nem adják a pénzét (ez fáj a boltnak, ezért ha sokan csinálják ezt, akkor lehet, hogy előbb-utóbb ott is meg fogják válogatni a beszállítókat)

Előzmény: Tgrclaw (61038)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61039

"Közben rájöttem hogy a emeleten lévő bojlernek is van külön biztije..szintén egy 10 amperes.

és igy már minden világossá vált...:)"

 

Ha az egész ház a villanyórán át összesen 10  amper éjszakai villanyt kap,

akkor hiába teszel utána akárhány további biztosítékot, az az összesen max 10 amper ettől még nem lesz több.

Tehát ettől még nem vált világossá semmi.

Előzmény: danic (61037)
Tgrclaw Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61038

Talán nem épp ez a topik a megfelelő a kérdésemre, de hátha:

 

Vettem a Penny-ben egy kapcsolós hálózati elosztót, amin a kapcsoló kb. 3 nap és 10 kapcsolás után elromlott (a kapcsoló mozog, de az érintkező bezárva ragadt) . (a max terhelés olyan 300W volt rajta és kikapcsoláskor még terhelés se volt rajta, csak olyan 10W) 

 

A kérdésem nem is kifejezetten ezzel kapcsolatos, de rávilágít egy problémára. Ez a "termék" egy Kínából importált hulladék. Ma honnan tudhatom, hogy az amit a boltban árulnak (nem a kínai piacon vettem), megfelel-e az EU-ban jelenleg érvényes szabványnak, kell-e valamilyen jelzésnek lennie a terméken, amiből tudom, hogy nem fog megrázni, felgyulladni, vagy kárt okozni a rácsatlakoztatott berendezésekben. 

 

Magán a csomagoláson (nejlonzacskót lezáró papíron) van CE jelzés, de azt én is rá tudom nyomtatni bármire. Az elosztón viszont nincs semmi ami arra utalna, hogy bármilyen EU-s, vagy akár kínai szabványnak megfelelne-e. A gyártó van rajta és a típus: AOBOER GZBK01/01-2

 

Szóval honnan tudom, hogy ma egy konnektor, elosztó, olvasólámpa, kávédaráló, vagy bármilyen elektromos berendezés megfelel-e az érvényes szabványnak?

danic Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61037

Közben rájöttem hogy a emeleten lévő bojlernek is van külön biztije..szintén egy 10 amperes.

és igy már minden világossá vált...:)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61015)
danic Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61036

Üdvözleheletem..

 

Megoldódott a problémám,és pozitív tapasztalattal lettem gazdagabb az Elműt illetően!

Vasárnap bejelentettem a panaszt és rá két órára meg-is jelentek..

Két bojlerben nem volt meleg víz, mert a hangfrekvenciás vevő meghibásodott,,mint kiderült..- ami indította volna a vezérelt áramot.

Sajnos nem tudtam lefényképezni,megégett alul ahol a vezetékeket kell bekötni, szagból persze gondoltam...(kérdeztem a szerelő urat mi lehetett az oka)

nem volt kellőképpen meghúzva a csavar...jó kis alu vezeték hajlamos "megtréfálni"  az embert..

és kicserélték egy kisebb,újabb vevőre,teljesen ingyen!

Ezek után konstatáltam hogy megváltozott  a vezérelt áram vételezésének ideje..

vagyis az eddig megszokott idő helyett máskor add (kap) indító jelet..

És 10 amperes a bizti és működik...

 

Tízenhármaska Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61035

Jó a symalen cső,bele MBCU vagy MT kis kábelt.

Szerelvények: Fk. Vm-s legyen,a kapcsoló 102-s. Lámpatest pedig legyen védőrácsos,ilyen pl. az óvális vagy a kerek "hajólámpa".

Előzmény: Bediiii (61034)
Bediiii Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61034

Padlásra szeretnék villany felvinni. Milyen szerelvényeket érdemes használnom, hogy biztonságos, meg szakszerű, védhető (biztosító?) legyen?

Symalen csövem van maradék, ha az megfelelő. Van kifejezetten ide alkalmas külső szerelvénytípus?

 

Köszönet a segítségért.

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61033

Szép napot!

 

Egy régi épületben annak melléképületi részében vált szükségessé a hálózat megújítása (ezméletlen barkácsolt olvadóbiztosíték felfedezése stb.) után. Az egész ház rendszerben nincs Fi-relé (későbbi komplexebb felújítás része lesz, most kivitelezhetetlen), ellenben tekintettel arra, hogy a melléképületből megy fűnyírás stb., ha már ezt hozta a helyzet, szeretnék betenni erre a körre. A melléképületi rész egy külön kismegszakítót is kap persze, hogy ne az egész házban menjen el az áram, ha valami azon az alkörön van.

 

Kérdés:

A Fi-relét ennek a melléképületi körnél a kör kismegszakítója elé vagy mögé érdemes tenni?

Benedek L. Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61032

Vásároltunk egy lakást, s közben kiderült, hogy csak a vizesblokkokban van földelve. A szakember (akit egyébként a kazánbekötéshez hívtunk) aki ezt észrevette, azt javasolta, hogy ahol nincs föld bekötve, ügyeljünk főleg zivatarkor és vizes kézzel ne kapcsoljunk villanyt...Hát ez mennyire veszélyes vagy veszélytelen?

lacus117 Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61031

Üdv!

persze...:

 

 

http://tilka.hu/wpen/tukros-gomb-izzo-cserelheto-halogen-betettel-2/

https://www.vilagitas.eu/mirror_izzo

 

 

Laci

Előzmény: Törölt nick (61027)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61030

Szia!

 

Megeri-e?

150ezer vagy a csalad,lakotarsak,lakas es a Te biztonsagod?

Ne viccelj igy kora reggel.

Szerintem tobbet ker majd el az ugyved.

Es nem olyan biztos, hogy majd villszerelod is nem ul ott majd melletted.

Csak annyit,hogy ahol ketsarku dugaljzat van, es azt lecsereled modern erintkezosre,akkor a vedovezetonek is bekell kotve lennie,es igy tovabb es igy tovabb.

Tessek ezen elgondolkodni.

Előzmény: kissalbert (61028)
Jahno Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61029

Ízlés kérdése, sok ilyen lakás ég le, vagy csak füstöl, esetleg megráz valami trükk miatt, szóval szerintem érdemes.

Előzmény: kissalbert (61028)
kissalbert Creative Commons License 2015.01.11 0 0 61028

Hello!

 

Én arra keresek választ, hogy megéri-e egy panellakást átvezetékezni, már ahol lehet, és nem kell vésni, mert ez + 150 ezer Huf, a szerelvények, megszakítótábla cseréje pedig meglenne 100 ezerből. Ez az árajánlat.

Alu vezeték helyett rezet tetessek-e be?

Egy másfél szobás 70-es évekbeli lakásról van szó, porcelánbiztosíték, földelés csak a vizesblokkokban, ezzel kéne valamit kezdenem.

 

Kösz, ha tud valaki tanácsot adni!

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.11 0 0 61027

Üdv!

 

Valaki gyárt ma olyan fényforrást, (izzó, kompakt, LED)

ami főként a foglalat felé világít?

Egyfajta antispot. A konszolidált cuclizmusban csinált ilyet a Tungsram,

aranyszínű festékkel.

Tízenhármaska Creative Commons License 2015.01.11 0 0 61026

Gondolom,hogy az aramkori es a fo kismegszakitot kapcsolta le.

Viszont ha javitasz akkor eleg az aramkori kismegszakitot lekapcsol.

Viszont van egy fontos teendo, muszeresen ellenorini, meggyozodni a feszmentessegrol.

Előzmény: Victor86 (61025)
Victor86 Creative Commons License 2015.01.11 0 0 61025

Az biztos, hogy az átalakító volt rossz. Csak rohadtul megijedtem, mert nem számítottam rá, hogy lekapcsolt állapotban van benne áram. Ha a 2 biztosítékot lekapcsolom, amiket levert, 100% hogy nincs benne áram?

Előzmény: Tízenhármaska (61024)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.01.11 0 0 61024

Ha a nullat szakitja akkor ugye akkor nem igen van zarlatja a foglalatban,az atalakitoban.

Viszont azt nem irja,hogy esetlek forditva kapcsol a kapcsoloja,csak elfelejtette.

Vagy esetleg valto/kereszt kapcsolas van,ugye ezt nem kell ecsetelnem.

A hib pedig vagy meghibasodo fenyforras,vagy pedig betekeresnel osszezarta az oldalerintkdzot a talperintkezovel.

Előzmény: Jahno (61023)
Jahno Creative Commons License 2015.01.11 0 0 61023

Villanykapcsolónál kapcsoltad le, ami nem a fázist szakította meg, hanem mondjuk a nullát...

Előzmény: Victor86 (61021)
liptak1 Creative Commons License 2015.01.11 0 0 61022

Hát igen azt se igen tudjuk mennyi idő alatt fűtötték fel a vizet

Előzmény: Dreamer (61020)
Victor86 Creative Commons License 2015.01.11 0 0 61021

Sziasztok!

Ma éppen izzót cseréltem a mennyezeti lámpámban, amihez e14-e27 átalakítót használok, amikor is valamiért nehézkesen ment az átalakítóba az izzó, egyszer csak sercegett és leverte mind a benti, mind a kinti biztosítékot. Az átalakító megégett, ott volt valami gebasz. Természetesen le volt kapcsolva, úgy csináltam. Hogy volt benne áram?

 

Én vagyok a tudatlan, vagy valami baj van a lámpával?

 

Üdv

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!