Így is tettünk: a sajt csak minimálisan égett le, és jól sikerült a fondüzés. A sajtot reszelt formában szórtuk a borba, így gyorsan feloldódott. Azt hittem, hogy a bor alkoholtartalma a melegítésnél teljesen elillan, de nem így történt, így kissé a fejembe szállt, de kitűnően éreztem magam :-)
Az jo - amit tudnal csinalni, egy langelosztot tenni a lang es az edeny alja koze. Lehet egy kis cserep alatet is... nem fog odaegni a sajt, vagy nem nagyon (van aki direkt szereti a kicsit sult sajtot az aljan).
Végigolvastam a topikot. Hasonló cipőben járok, mint sok ide irogató: 2 éve vettünk egy fondü-készletet, és most próbálnánk ki. Viszont kétségeim támadtak: sajt fondüt szeretnénk készíteni, viszont a mi készletünkban vékony falú fémedény és kétágú villák vannak. A hozzászólók szerint ebben nem lehet sajtfondüt tálalni, mert odaég ... Ez valóban így van? Még úgy sem működik a dolog, ha másik edényben készítem el, és ide átöntöm, majd a zselével melegítem ... ?
Csodalatos!!! Nagyon tetszik! Ebben is (meg a porcelanban is) el is lehet kesziteni, nem kell kulon edeny... de en nem bizom abbna, hogy nem egetnem le...
Az, hogy IKEA-s, az nem számít. Inkább az, hogy vasból van.
Ha rászánsz még kb. 3e ft-ot, érdemes venni hozzá egy kerámiaedényt. Ilyen nyeleset, ez a klasszikus sajtfondü edénye:
Nekem sajnos nem ilyen szép piros van, hanem sárgásbarna. De Karácsony előtt láttam a KIKA-ban gyönyörűséges bordóspirosat. Alig tudtam magam visszafogni, hogy ne vegyem meg. :-))))
Köszi a választ. Mivel kb. 1 óra tömegközlekedésre volt tőlem az első Aldi lemondtam róla. Elmentem a Mammutba és találtam ott is ilyen dobozosat!! Macht van ott asszem.
A dentaruáltszesz használatához meg megtaláltam az alábbi oldalt és megnyugodtam hogy nem lesz para.
Végül teljesen jól sikerült a sajt. Bár eléggé leégett az aljára a sajt, mert elvileg húsfondüm van.. Ikeás.. nemtom hogy ez számít??
Zselét a KIKA-ban mindig lehet kapni, de decemberben láttam az Auchanban is.
A den.szeszt töltsd bele a tartályba, tedd rá a fedelét, és fordítsd úgy a fedelet, hogy a lyukak félig-kétharmadig takartak legyenek. Akkor egy égő gyufával könnyedén begyújthatod. Aztán már a fedél mozgatásával tudod szabályozni a láng nagyságát.
Szeretném a segítségeteket kérni! Nemrég vettem az Ikeába fondü készletet..kiderült öntöttvas ami áll. húsfondü nem sajt.. de megpróbáltam benne sajtot csinálni szerencsére nem égett le.. bár utána egy gyertyát tettem alá és egyből megkeményedett a sajt..
A nagy problémám hogy szereztem hozzá denaturált szeszt (mert zselét nem találtam :( ) viszont nem értem a szeszt hogy kellene meggyújtani. Bele lehet önteni a tartályba, van ott vmi szivacs is.. de hogy gyújtom meg? ehhez szoktak kanócot használni mint a borszeszégőkhöz, simán magát az alkoholt ha meggyújtom egyből elég, vagy kb. felrobbanok :)
Valaki tudna segíteni?
Ill: Gruyére sajtot Pesten lehet vhol kapni?
Nagyon hálás lennék a gyors válaszért mert ma este szeretném használni..
Megcsináltam a sajtot 1 lábasban és ebben szervíroztam. Kettőnknek a zasszonnyal, elég volt. Próbának megfelelt. Szerintem utántöltésekkel, olyanoknak is jó aki nem akar (helyhijány vagy akármi miatt) nagyobbat venni!