Keresés

Részletes keresés

hirvike Creative Commons License 2007.12.20 0 0 220

No kérem, akkor belevágok: következzék a zoknikötés rejtelmei fényképekkel illusztrálva! (Az egyszerűség kedvéért az egyes fázisokat külön hozzászólásokba teszem, mert tapasztalataim szerint az index hajlamos szétzilálni a képek feliratait...)

 

SZÁR

 

A zoknikötéshez 5 db. mindkét végén hegyes, úgynevezett harisnyakötőtű szükségeltetik. Az egyik tűre felszedjük a kívánt mennyiséget +1 szemet. Ha megvan, elosztjuk négyfelé, úgy, hogy az utolsó tűn legyen a plusz 1 szem.

 

 

A kötést azzal kezdjük, hogy átemeljük az első tűre ezt a pluszt, és összekötjük az első szemmel. Így meglett a kör.

 


Most aztán nincs más dolgunk, mint körbe-körbe kötögetni a kívánt hosszúság eléréséig.   

 

- A zokni szára hagyományosan *2 sima, 2 fordított* passzékötéssel készül. A szárat ettől függetlenül bármilyen mintával el lehet készíteni.

 

 

- Csíkok esetén a színek váltása mindig az 1. és a 4. tű között történik.

 

 

 

- A szár hossza olyan lehet, amilyet szeretnél, vagy amilyenre szükség van. (Térdzoknit is lehet készíteni, de akkor nem árt a tetejére gumiházat készíteni.

 

- A passzémintát könnyebb úgy kötni, ha a szemeket úgy osztjuk el a tűkön, hogy minden tű sima szemekkel kezdődjön. A szemszámnak tehát ebben a fázisban nem kell feltétlenül azonosnak lenni az összes tűn.

 

hirvike Creative Commons License 2007.12.20 0 0 219
Ööö, nem merném állítani, hogy megértettem - hiába magyaráztátok el ketten -, maradjunk annyiban, hogy egyszer majd tartsunk egy zoknikötő továbbképző tanfolyamot, ahol mindenki megmutathatja a többieknek a sarokmegoldását :-)
vmartina Creative Commons License 2007.12.20 0 0 218

Nekem egyenlőre kicsit kínaiul beszéltek:-)

Alig várom, hogy az unokalány pulcsiját befejezzem( kicsit megint aprólékos mintát választottam, vékony fonalból).

Ha ez kész, belevágok a zoknikötésbe. Az öt tű nem okoz gondot, csak majd a méretet eltalálni, meg a sarok elkészítése...

Majd menet közben azért biztos rájövök.

Engem is izgat az aprólékos munka, nálam sem cél már, hogy kössek egy századik pulcsit gyorsan, vastag tűvel, vastag fonalból.

Sylvie Creative Commons License 2007.12.20 0 0 217
Én dupla tűre szedem fel az első sort minden darabnál, akár zokni, akár akármi, mert az olasz kezdést nagyon nem szeretem, de valóban az a legszebb.
Jut eszembe, olasz kezdés körkötésnél is működik?
Előzmény: kikiri23 (209)
Sylvie Creative Commons License 2007.12.20 0 0 216
IOkaste technikája annyiból hasonlít a tiédhez, ahogy te is rajta hagyod a maradék szemeket a tű végén fogyasztás után, úgy ő is, csak amikor te lefogyasztottad az összes szemet, te egy sorban sok szemet szedsz fel, és elkezdesz körbe kötni, ő meg minden sor végén csak egy-egy szemet köt hozzá a megmaradóból, és még mindig síkban köt. Ezt egészen addig teszi, amíg az összeset vissza nem gyűjtötte. És igen, így először fogyaszt - de nem köti össze a szemeket, majd visszaszaporít, úgy, hogy a talonban, a tű végén lévő szemeket újra leköti.
Előzmény: hirvike (214)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.20 0 0 215
Nem, nem kell sem fogyasztani, sem szaporítani, ezért nem lesz vékonyabb vagy vastagabb sehol sem a sarok. Ugyanúgy kezded, mint a hagyományosnál, azaz az 1. és 4. tűn, de ahogy fordulsz a soroknál, az utolsó szem előtt fordulsz meg, azt már nem kötöd le, simán cask otthagyod a tű végén.. ha most így elképzeled, ahogy egyre több sort kötsz le, egyre kevesebb szemet, és gyakrolatilag egy homorú ív alakul ki. Amikor eljutsz a feléig, újra mindig eggyel több szemet kötsz le a szélén, ez megint egy homorú ív. A ráhajtásokra azért van szükség, hogy ne keletkezzen lyuk a fordulások után.

Így érthetőbb? (tényleg csinálva a legegyszerűbb megérteni.. :D)

Én csakis 2 vagy max. 2,5-ös tűvel kötök zoknit. Ugyan nehezebb fonalat találni hozzá, de simán belemegy a cipőbe is.. :D
Előzmény: hirvike (214)
hirvike Creative Commons License 2007.12.19 0 0 214

... hát őszintén szólva az általam ismert sarok-technika egyszerűbbnek tűnik... Lehet, hogy csak azért mert egy külön fázisban születik meg a sarok, és nem kell még előtte a fogyasztásokat meg a ráhajtásokat számolni.

 

Egyébként azt hogy kell érteni, hogy minden sor végén 1 szemmel kevesebbet kötünk le, majd ráhajtással fordulunk ? (Az egy szemmel kevesebb lekötést nem értem, akkor mi történik vele?)

Ezután minden sorban egy szemmel többet kötünk le - ez azt jelenti, hogy szaporítunk?

 

 

Előzmény: Törölt nick (201)
hirvike Creative Commons License 2007.12.19 0 0 213

A fonalakkal kapcsolatban:

 

Rosszul írtam egyébként, amit én használok, az 75% gyapjú (ez stimmel), de a 25% poliamid (nem akril). Lényegében mindegy, csak a pontosság kedvéért.

 

A zoknikötéshez a fonalhoz ajánlott tűvastagságnál 0,5 számmal kisebbet ajánlanak, hogy jó tömör legyen a kötés. Én 3-as és 3,5-ös tűket használok.

 

 

A szára kötésminta "használati" zokninál - pláne, ha magas szárú lábbelibe kerül - parktikusan passzékötéssel a legjobb. A *2 sima, 2 fordított* a lehető legrugalmasabb. A sima kötés, illetve pl. rizs jó lehet díszítésnek, de szerintem csúszkálni fog. Minden olyan minta, ahol függölegesen (tehát egy soron belül) váltakoznak a színek rizikós, mert a zokni nyúlása miatt bóven kell ráhagyni, ez egyrészt zavaró lehet a felvételnél, másrészt szétcsúszhatnak a szemek.

A K. Buss köny említi a Jacquard technikát (csak ha jól emlékszem, nem ismerteti részletesen), ez segíthet a hosszú átvezetések elkerülésében:

 

Sima jacquardkötés (munka szine)

 

Fordított jacquardkötés (munka fonákja)

 

Szóval én kockázatkerülő módon maradok a vizszintes csíkozású, passzé-szárú zokniknál :-)

hirvike Creative Commons License 2007.12.19 0 0 212

Na, ismét ideértem, és csak ámulok, bámulok, hogy itt milyen forgalom van... :-)))

 

Folytatom ott, ahol abbamaradt:

Lehet, hogy nekem szerencsém volt, és soha nem okozott nagy problémát az 5 tűvel kötés, meg nem is küzdöttem meg igazán a zoknikötéssel (na jó, a sarkát elsőre nem sikerült megértenem :-), de én tényleg azt gondolom, hogy akinek van érzéke a kötéshez, és már eljutott a sima-fordítotthoz, bátran megpróbálkozhat a zoknikötéssel is.

Az tény, hogy a leírás értelmezése nem mindig egyszerű, ezért az a jó, ha élőben lehet elsajátítani a fortélyokat, de nem lehetetlen.

 

A megbecsülés egy másik történet, én pl. fénykoromban, amikor jópár index-es ismerősnek kötöttem lábravalót, azért jól meggondoltam, hogy kit részesítek ilyen kiváltságban, mert nem kevés munka, és pénzt meg csak a fonalért kértem, mondván, hogy a munka úgyis megfizethetelen. Aztán persze mindenkinek a lelkére kötöttem, hogy a gyapjú Perwoll-al mosandó, és nem illik a radiátoron szárítani, de azt már nem tudom, ezt hányan tartották be.

 

A kopással kapcsolatban: persze, használat közben elkerülhetetlen - bár én pl. leginkább házizokniként használom, így azért hosszabb életűek -, de nagyon fontos, hogy gyapjúhoz való mosószerrel legyen tisztítva, ugyanis az általános mosószerek lúgos kémhatásúak, és az a gyapjú halála!

kikiri23 Creative Commons License 2007.12.19 0 0 211
Elore is koszonom. Alig varom, hogy elkezdjem :-)
Előzmény: Törölt nick (210)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.19 0 0 210
Az olasz kezdéssel. Holnap leírom, vagy keresek egy leírást és bescannelem.. :D
Előzmény: kikiri23 (209)
kikiri23 Creative Commons License 2007.12.19 0 0 209
Lenne meg egy kerdesem. Ahogy en kezdem a kotest, az nem nyulik. Hogyan kell felszedni a szemeket az elso sorban, hogy a zokni teteje nyuljon?
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.19 0 0 208
Wow.. hát az tényleg nem olcsó. Én tavaly vettem utoljára, akkor az a fonal amit alább írtam 600 ft körül volt (50g).. de legalább 75% gyapjú.. Legtöbb üzletben szinte csakis akril fonalat kapni.. :S (Röhej, de annál meg olcsóbabn kijösz, ha leakciózva veszel egy XXL-es pulcsit és lebontod.. )

A fonallelőhelykről szerintem a Horgolós-kötős topicon naprakészebb infokat tudnak adnia lányok;ők a nagyfogyasztók.. :D

Előzmény: ovadi2 (206)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.19 0 0 207
Hali! Én angolul nagyon sokat találtam, de mind ezt a bizonyos szögletes sarkot használta, nekem meg annyira bejött ez a 45 fokos, hogy azokkal nem is nagyon foglalkoztam tovább.. Viszsont nagyon szép és ötletes mintákat lehet találni... És még csak nem is azokról a szuper oldalakról beszélek, amiket Hirvike mutatott.. :D
Előzmény: ovadi2 (204)
ovadi2 Creative Commons License 2007.12.19 0 0 206

Azt a leírást átfutottam de való igaz, kötni kell, és a problémás dolgot menetközben megkérdezni. Ez a fajta kötésmód nekem egyszerűbbnek tűnik.

Nálunk a fonalak nagyon drágák. Ez a most divatos ún. printelt szinezetű, meg még ennél is drágább. Kicsit utánanéztem ma, itt Pesten a legolcsóbb 2.800,- Ft 10 dkg. Ez fele gyapjú, fele műszál.

Előzmény: Törölt nick (205)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.19 0 0 205
Sziasztok! Az előző hozzászólásomban belinkeltem, itt van a leírásban a sarok leírása is.. Ott csak a lényeget írtam le, mert terveztem egy komplett "tutorialt" a témában, csak aztán elfogyott a lendület kicsit.. :D
Amúgy nagyon egyszerű, kipróbálva sokkal könnyebb megérteni, de ha esetleg mégsem boldogulnátok, megpróbálom előkeresni a valahová elsuvasztott hosszabb magyarázatot is.. :D
Előzmény: kikiri23 (203)
ovadi2 Creative Commons License 2007.12.19 0 0 204

Szia!

Egy ilyen leírásra én is kiváncsi lennék. Zoknikötés ügyben a neten nem nagyon van hasznos információ, sajnos.

Előzmény: Törölt nick (201)
kikiri23 Creative Commons License 2007.12.19 0 0 203

Szia IOkaste,

uj vagyok zoknikotesben. Mar atbujtam az egesz internetet, en olyan zoknit szeretnek kotni, mint a bolti, es te irtad, hogy olyanokat csinalsz. Honnan lehet leirast szerezni?

Előzmény: Törölt nick (202)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.19 0 0 202
Eh.. bocs a duplázásért.. az Index nekem először azt írta ki, nincs jogosultságom, hogy elküldjem a hsz-t.. ezek szerint meggondolta magát.. :S
Előzmény: Törölt nick (201)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.19 0 0 201
Azt meg tudjátok mondani, hoyg ennek a finn saroknak, vagy a K. Buss könyvében részletezetteknek van-e valami előnye? Minden nyugati oldalon ezeket preferálják.. én azt a legegyszerűbb sarkot szeretem, ami úgy néz ki, mint a bolt kötött zokniknál: a sarokra merőlegesen 45 fokban találkozik a szár és a lábfejrész. Ezt a fajtát miért kötik olyan kevesen? Én ilyesmiket kötök..

A knitty.com-ot ismeritek? Gyönyörű zoknik vannak rajta! Nekem ez a bordó a kedvencem.. ha találok hasonló színű szép vékony fonalat, biztosan megkötöm..csak hosszúban :D
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.19 0 0 200
Azt meg tudjátok mondani, hoyg ennek a finn saroknak, vagy a K. Buss könyvében részletezetteknek van-e valami előnye? Minden nyugati oldalon ezeket preferálják.. én azt a legegyszerűbb sarkot szeretem, ami úgy néz ki, mint a bolt kötött zokniknál: a sarokra merőlegesen 45 fokban találkozik a szár és a lábfejrész. Ezt a fajtát miért kötik olyan kevesen? Én ilyesmiket kötök..

A knitty.com-ot ismeritek? Gyönyörű zoknik vannak rajta! Nekem a bordó a kedvencem.. ha találok hasonló színű szép vékony fonalat, biztosan megkötöm..csak hosszúban. :D
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.19 0 0 199
Sziasztok! Pár hónapja töröltem a kedvencek közül ezt a topicot, mert semmi aktivitás nem volt rajta.. igazság szerint Hirvike után jöttem, mert 2 hsz-t követően eltűnt a babás topicról, s közben elhűlve láttam, hogy újraéledt ez a fórum is! Örülök neki, én is lelkes zoknikötögető vagyok, bár elég kevés rá az időm ,idén már direkt egy számmal nagyobb csizmát vettem, hogy a gyapjúzoknim is beleférjen.. :D

Kérdezte valaki a fonalakat; én több helyen is láttam a Shoeller und Stahl-nak a fonalait, ha kapok, jól be is tankolok belőle: a Fortissima 100 Socka-nak pont az említett ideális összetétele van. Itt, a Yarndexen meg is lehet nézni.. khm.. a nemzetközi kínálatot.. De egy-két gombolyagot azért kishazánkba is behoznak belőle.. :D

A megerősítésnél nem igazán értem, miért problémáztok a talpán.. a férjem igazi zoknigyilkos, így tapasztalatból állíthatom, hogy a sarka és az orra megy tönkre mindig. A talp középrészének épsége szinte a száréval vetekszik.. :D

Egyszer együtt utaztam egy idős nénivel a buszon, akiről kiderült, szintén szenvedélyes zoknikötő, az unokák pedig szintén szenvedélyes zoknigyilkosok. Ő sima gyöngyfonalat használt szálerősítőnek, s bár nem próbáltam ki, szerinte beválik. A másik praktikája, hogy az egész talp + orrarészt külön köti, így csak azt kell szétbontania, mikor lyukad valahol.. ez a technika mondjuk nekem nem szimpatikus az általatok is említett felesleges varrásvonalak miatt.. :D
Sylvie Creative Commons License 2007.12.19 0 0 198
Szerencsére nekem nincsenek fonalgondjaim, nagyjából 15 éve összegyűjtöttem több 10 kilónyit, emiatt semmi infom a jelenlegi fonalárakról. Sajnos nem itthon vannak, itt csak egészen kicsi a készletem, és ezekből egyszerűen nincs értelme bárminek is nekikezdeni, mert vagy nem összeillőek, vagy nem elég még egy pár zoknira sem. Itthon horgolócérnám van, de az nagy mennyiségben, mert most a lakás függönyözése lenne az aktuális feladat. Pedig utálok horgolni:-)

A norvégminta, pont a hátsó, nem dolgozó szál miatt, sokkal merevebb és tartósabb, mint egy mezei simakötéses akármi, szerintem érdemes lenne vele próbálkozni. Csak a megnövekedett anyagvastagságot kellene figyelembe venni, vagy vékonyabb fonal szükséges hozzá, vagy mamusz lesz ebből is.
Fejben könnyű kötni, ezért van egy abszolút elvetemedett ötletem: ha két azonos fonallal kötődik a "norvégminta" - akár 2-2 szem, minden sorban eltolással, látszólag nem színes, viszont tartós, és a talpon együtt kötött két szál nem lesz melírozott.

A kezedet nem a sok kézimunka, főleg a kötés kezdte ki? Mielőbbi gyógyulást:)

Előzmény: nusa-szegedről (197)
nusa-szegedről Creative Commons License 2007.12.19 0 0 197
A simán kötött zoknival kapcsolatban:

Láthattad, nem vagyok már, éppen harmatosnak mondható, az anyakönyvi kivonatom elég sárga. A fantáziám ugyan nem ismer határokat, de a bátorságom már, nem a régi… Maradandó károsodást okoztak, a tiszta műszálból kötött zoknik.

Most szerencsémre, leárazás volt a maradék fonalaknál, 860.-ft./5dkg.-ról, leszállították,  620.-ra.  Remek fonallal dolgozhatok, (tiszta gyapjúnak írják) rugalmas, és puha, de a kisördög bennem bujkál: a gyártó nagyvonalúan, 3-4 kötőtűt ajánl, de nem zoknihoz…. Persze az ideális a 75-25%-os keverés lenne, de mivel itt csak most kezdték árulni, itt is 1600.-ft./ 10dkg.. Én, ebből a gyapjúból, 2,5 tűvel dolgozom, (ha, dolgozom) de még így is aggódom, mi lesz, ha enged a simakötés. Arra gondoltam, hogy kombinálom a bordást és a norvégot.

Mi a véleményed?

A kezem? Olyan, se, hús, se, hal…

Ahhoz nem elég nagy a baj, hogy vágják, de ahhoz elég nagy, hogy ne tudjam használni.

Gyógyszert kaptam,(olyan fájdalomcsillapítót is, amit csak este szabad bevenni, és csak tíz szem, mert valami narkószármazék van benne) és, ijesztgetést, illetve kofa kesztyűt, ami csak arra jó, hogy fogni ne tudjak rendesen, de azért ösztönösen használni tudom a kezem.

Valami nagy bűnt követhetem el, (csak tudnám, melyik volt az?) hogy ilyen rafinált lett a büntetés. Pl. egy ásványvizes üveg kupakját sem bírom letekerni…
Előzmény: Sylvie (192)
nusa-szegedről Creative Commons License 2007.12.18 0 0 196
A két tűs módszer, csak mint különlegesség érdekel, mint ahogyan azt írtam is, de köszönöm szépen, elteszem a gyüjteményembe. Lehet, hogy egyszer kipróbálom, balhéból… Vagy ráuszítom a hét éves unokámat.

Előző eszmefuttatásomban csak azt írtam le amit, mint tanulságokat leszűrtem a tapasztalataimból…

Az idén  hét „tanítványom” volt, illetve van még egy, aki két hónapos babának akar zoknit kötni.

Lebeszélni senkit nem szeretnék, sőt,  de nem árt, ha a vállalkozó tudja, azért mert a zokni kisnövésű, attól még komoly ellenfél. Nem szabad félvállról venni. Aki most tanul kötni, nem biztos, hogy a zoknikötés a legcélszerűbb a tapasztalatés a rutin megszerzésére. Több mint ötven éves kötői gyakorlattal, a hátam mögött, az első egy-két pár okozott meleg perceket …

Erről jut eszembe: és azt,  próbáltátok már, hogy körkötőtűvel kezdeni és néhány sor után átállni a négy tűre? Én így kezdtem, aztán, egy idő után rajta ragadtam a körkötőtűn. Mivel az 1-4, illetve a 2-3 úgyis összedolgozik.

Kettes tűvel már nem tudok kötni, négyesnél vastagabbal még nem próbálkoztam, (zokniról beszélek) de ami fölötte van, az már úgyis, mamusz.

 

Előzmény: hirvike (193)
nusa-szegedről Creative Commons License 2007.12.18 0 0 195

Gratulálok !!!

Előzmény: ovadi2 (194)
ovadi2 Creative Commons License 2007.12.18 0 0 194

Szia! Sikerült túljutnom a nehezén, mármint a sarkán, most már kötögetek a vége felé. Túl sok időm nincs rá, ezért vagyok elmaradva, de a lényeg, hogy most már biztosan kijelenthetem, hogy lesz saját kötésű zoknim. Nagyon sokszor elkezdtem, mire rájöttem, hogyan lehet 5 tűvel kötni, de megéri a fáradozást. Azért vékonyabb fonalból még nem próbálnám meg.

Nagyon szépen mutat melírozott fonalból, ilyet fogok még beszerezni. A kötő-horgoló topicban ajánlottak zoknikötő fonalat, ami biztosan nagyon szuper, de 10 dkg 1.660,- Ft. Hát ez egy kicsit drága, nekem legalábbis.

Ezt szerettem volna! Eljutni az alapokig, azután már lehet cicomázni, ha tudom, hogyan kell kötni!

Előzmény: hirvike (193)
hirvike Creative Commons License 2007.12.18 0 0 193

Próbálok mindenre reagálni, bár akad egy kis zavaró tényező...

 

A két tűvel való zoknikötés szerintem azért macerásabb, mert sokkal többet kell fogyasztani / szaporítani, és valószínűleg pont ezért könnyebb is elrontani. A másik az plusz összeállítás, amit szintén nem olyan egyszerű szépen csinálni, és valóban, én is csak házizokninak tudnám elképzelni az ilyen alkotást.

 

Ha téged ez ennyire lelkesít, belinkelek még egy technikát ZOKNIKÖTÉS 2 TŰVEL módszerre (sajnos ismét csak finnül), (itt van egy fényképes útmutató is, sajnos egyenként kell végiglépegetni a baloldali menűpontokon a különböző fázisokhoz).

 

Egyébként szerintem nem kell elriasztani a kezdőket sem az 5 tűvel ügyködéstől, hiszen egyszerre ugyanúgy csak 2 tűvel kell dolgozni, a többi csak ott van. 

Az első soroknál még zavaró lehet a többi tű, de ahogy alakul a kötés, tartása lesz, és szinte észre sem veszi az ember, hogy nem csak 2 tűn vannak szemek :-) Nem kell megijedni, ha eleinte a tűk találkozásánál lyukak támadnak, gyakorlattal ez is elmúlik.

 

... mennem kell, folyt. köv.

Sylvie Creative Commons License 2007.12.16 0 0 192
Szerintem egy szép zokni igenis látványos, viszont valljuk be, igen kicsi a "közönsége". És igenis, valóban komoly kihívás, és maximálisan tisztelem azt, aki nekiáll egy olyan darabnak, amilyet ő elképzelt, és lelkesen köti. Egy olyan alapruhadarabot gyárt, amit esetleg mások öt-hat havonta dobnak a szemétbe. Azért egy pulóvernek, sapkának, vagy akár egy sálnak sokkal hosszabb az élete, és a befektetett munkával nem arányosan hosszabb, sőt.

Kezedet műtötték is? Mikorra várható, hogy használni tudod?

Sima szárú zokni nagyon klassz. Kb. 2 centis passzérészt szoktam kötni felülre, csavart simával, az tapasztalatom szerint rugalmasabb. Utána meg szépen körbe-körbe, ha nagyon unalmas, akkor a külső bokacsontra kötök pici csavarás-félét, vagy végig az oldalán egy csipkemintát. Rizskötéssel igen jó meleg és tartós darabot sikerült gyártani.
Két színnel a norvég mintás szár és lábfej nagyon jól néz ki, de úgy meg a talpa lesz melírozott. Azt hiszem, ezt a talperősítést még jól át kellene rágnom...
Előzmény: nusa-szegedről (191)
nusa-szegedről Creative Commons License 2007.12.16 0 0 191
Tudod mi a tragédia?

A zokni, nem eléggé „látványos” !

Aki még nem kötött zoknit, vagy összegányolt egy, két jól-rosszul sikerült, mamusz szerű valamit, mind azt hiszi, hogy ez semmi… Csak úgy „odadobunk” egy zoknit, ha éppen nincs más dolgunk.

Olyan, mint a főzés: Ahhoz is mindenki ért, pedig „mecsoda” különbség van egy paprikás krumpli, és egy Wellington bélszín között !

Eszméletlen, hogy emberek (talán) tisztában vannak a kötés alapjaival(?) és máris kesztyűt, zoknit akarnak kötni.

Persze, a laikus azt hiszi minél kisebb darab, annál könnyebb elkészíteni.

Ezért gondoltam arra, hogy aki, éppen csak fantáziál, az próbálkozzon meg, a két kötőtűs módszerrel.

Ha ezen túl jut, és még mindig marad benne elszántság, az, biztosan kíváncsi lesz arra, hogyan is kell körbekötni a semmit…

Te is, én is, és „Alapító anyánk” is, mi, tudjuk, mekkora kihívás, egy ilyen aprócska darab (még, ha 46-os „yeti” méretre készül is) leküzdése, hogy valóban minőségi alkotás legyen.

A kötés egyébként is hosszadalmas, kevésbé haladós. Egy csipke mintát meghorgolhatsz egy-két óra alatt, és már lehet is vele dicsekedni…

A kezem szinte semmit nem javul, ami kezd nagyon türelmetlenné tenni, (nem csak a kézimunka miatt, mondanom sem kell, így karácsony előtt, volna min „két kezest” játszanom…

Nagyon fenem a kötötűimet én is, a „boldogabb időkre” mert sima szárú zoknit még nem kötöttem.

Oda szánok norvég mintát, most, hogy már végre van, megbízható(?) fonalam.

Csak, kezem nincs

Előzmény: Sylvie (190)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!