Plussz még egy bónusz kérdés:
Hogy jelentheti ki magáról a pápa ( földi gyarló halandó)vagy akár az egyéb bíborosi tanácsok róla hogy ő Isten földi helytartója?
Hogy dönthetik el gyarló embertársaink, hogy mi Isten szava és mi nem?
Azon is el klel gondolkozni, hogy hogyan kapom a hitet. A hit hallásból ered.
Ez azért egy kicsit meredek. Te azért kezdtél hinni Istenben mert úgy hallottad hogy hinni kell benne?
Én is inkább a közösségpártot erősíteném de amennyiben megfelelő lenne akkor akár a társadalom is alkalmas lenne mint közösség arra hogy megismerd Istent durván fogalmazva a földi élet is elég lenne arra hogy megtaláld a boldogságodat és lelki békédet.
Szerintem ide se közvetítőre se épületre nincs szükség. Szervezetre meg aztán végképp nem.
Szerintem nem kell a Hithez egyház. Nem, semmiképpen sem. Persze, ha valakinek azt jelenti a Hit, hogy templomba jár, igénybe veszi a papok szolgáltatásait, pénzt ad az egyháznak, stb., akkor lelke rajta.
Amióta tanultam Luther Mártonról, azóta csak még inkább erősödött bennem a hit, hogy a hithez nem szükséges egyház. :)
Az egyházat én egyre inkább egy világi szervezetnek tekintem. Nem érzem úgy, hogy túl sok közük lenne a Hithez. Főleg a katolikus egyháznak. Ők csinálták annak idején az inkvizíciót. Úgy tudom, a Holocaust idején szándékosan nem avatkoztak be. Úgy tudom, annak idején hallgatólagosan beleegyeztek a rabszolgakereskedelembe. Luther idején a pápa búcsúcédulákat árusított, hogy felépíthessék Rómában a Szent Péter templomot, elszedte a szegények pénzét, és azt mondta nekik, ezzel a cédulával megtisztulnak bűneiktől...
Hallottam olyan elméletet is, hogy a Vatikán robbantotta ki a 2. világháborút, és a maffia már régen beépült az egyházba.
Azt hiszem, a Hit egy alapvetően jó gondolat, ami segíthet sok embernek. Ahogy a Dogmában mondták, a jó gondolat köré intézményt építeni nem volt jó ötlet. Az egyház szerintem alapvetően elég fölösleges dolog. Legalábbis nem tudom, mennyi gyakorlati haszna van...
Talán egy pap jobban hisz? Dehogyis! Nincs ráírva senkire, hogy hisz-e. Ha valaki papnak megy, azt általában már eleve vallásos családban nevelték, és kiskorában rá lett kényszerítve a Bibliára, a vallásra, a böjtre, meg mindenféle egyházi szabályra. Aztán elmegy papnak, de valójában ő a legbizonytalanabb Isten létezésében, mert a merev, konzervatív szülei pisztollyal kergették, ha mást mert gondolni, mint amit a Biblia állított, vagy amit a templomban mondtak... Sok ilyen eset van.
Attól még, hogy valaki pap, egyáltalán nem biztos, hogy hisz. Attól még, hogy valaki templomba jár, lehet a legmocskosabb gazember maffia vezér. Adhat milliókat az egyháznak, énekelhet a temlomban, aztán eladhat 600 köbméter heroint. A Hit nem templomba járás kérdése, nem böjt kérdése, nem vasárnapi munkastop kérdése. Nem az egyházi énekek fejből énekléséről szól.
A falusi idős néniknek a templom sok esetben a társadalmi élet, a zaftos pletykák színhelye, nem az őszinte hité.
Az egyház a történelem folyamán gyakran csak háborúkra, gyilkosságokra volt jó és arra, hogy pénzt szedjen ki az emberek zsebéből.
Persze, mindez nem más, mint személyes vélemény. Nem biztos, hogy ez az igazság, biztos én is tévedek több dologban. De én egyértelműen úgy látom, hogy a Hit és az egyház két külön fogalom. Az egyház egy emberek által létrehozott, és emberek által irányított világi szervezet, ami lehetővé teszi, hogy olyan ember is látványosan hitet színleljen, aki egyáltalán nem is hisz.
Természetes, hogy vannak más egyházak, amiknél más a helyzet, amik tényleg jó munkát végeznek, de a katolikus egyházzal szemben legalábbis vannak fenntartásaim. NEM a vallással, mielőtt valaki belekötne. Semmilyen vallással nincs gondom. A katolikus _egyház_ szervezetéről beszélek.
A sátánizmus pl. nem igazán elképzelhető egyház nélkül, hiszen a sátánisták legnagyobb többsége csakdivatból az, nme is hisznek abban, amit mondanak, az egész csak mindenféle szertartások, rituálék, fekete misék, és egyéb vidám, mulatságos dolgokkal való mókázásra jó nekik.
Külsőségekhez kell az egyház, meg pénz elszedéséhez, szeritnem. A Hithez nem.
Üdv!
Murdock
(Megjegyzés: Persze attól is függ, miben hiszünk. Ha pl. magunkban, ahhoz nem kell semmiféle egyház. :)
Ezt a topicot az Index hőskorában nyitottam, és most újra felmerült bennem a kérdés:
Kell e a hithez az egyház?
"Isten országa bennetek van, nem fából és kőből épült házakban. Hasítsd szét a fát és ott vagyok, emeld fel a követ, és megtalálsz."
Az idézet a Nag Hammadi-nál talált tekercsről való, amit a kutatók egy része magának Jézusnak tulajdonít, és amelyet a RK egyház nem kanonizált, sőt eretnekségnek tart, mint érdekeivel ellentétest.
Csak azért jutott ez eszembe, mert mostanában még egy film is készült, amely bár Hollywoodi szinten, de foglalkozott a dologgal.
Tudjuk, hogy a Vatikán a Mária és Jézus evangéliumának nevezett írásokról mélyen hallgat.
Hogyan tűrhetjük el, hogy ostobaságban tartsák a keresztény embert csak azért mert ez az egyház érdeke?
Állami szempontból, ahol egyházi közösségnek az Istenhívő közösségeket nevezik, nyilvánvalóan egyházi épületek. Egyébként a zsinagóga nem templom, hanem imaház. A zsidóknak egyetlen temploma volt, a Jeruzsálemi Templom. A zsidók nem tartják nagy prófétának Jézust. Mohamed viszont prófétának tartja.
Miután a budhistáknak más az istenfogalmuk, ezért nem lehet elmagyarázni nekik az egy Isten fogalmát.
Üdv!
satya
Ezt az Egy az Isten dolgot magyarázd már el egy pl. buddhistának...
Különben nekem az a bajom az egyházakkal (valamint a muszlim mosquek-el is :) hogy nem igazán tolerálják ha valaki másban hisz. Pedig minden vallást valahol emberek irtak, akik mint tudjuk gyarlók és tévedhetnek. Minden vallásnak vannak szent alakjai, akik Istentöl hozzák az üzenetet. Akkor most ki az aki téved? Lehet hogy egy isten van és jól kibabrált az emberiséggel, hogy az egyiknek ezt, a másiknak azt mondta :)
(Nem szándékozom senkit megbántani, ironizmusom csupán kétségeimet fejezi ki...)
Mivel Egy az Isten, ezért nem is hihetnek más Istenben...
Azért van kis különbség a két hitrendszer között.
Ha az Egyház fogalmát veszem, akkor a mohamedán vallás nem Egyház. Egyháznak ugyanis azt a közösséget nevezzük, amely Jézus Krisztusban, az Isten Fiában hisz. Ilyen alapon nem egyház a mohamedán vallás ...
satya
Jézus a tanítása során egy közösséget hozott létre maga körül. Ez több rétegből állt. Voltak a kiválasztott apostolok. Nekik külön magyarázatokat tartott, stb., ők alkották a magot. Rajtuk kívül voltak azok, akik mindig vele tartottak (közülük választotta ki a 72-t). Legtágabban Jézus közösségébe tartoztak azok, akik hallgatták a tanítását, jöttének hírére köré gyűltek.
Mikor meghagyta, hogy az örömhírt hirdessék minden népnek, akkor ez a közösségnek szólt. A Szentlelket is közös együttlétükkor kapták meg. Egyértelmű, hogy a vallás nem magánügy, hanem közösségi tett!
Már Jézus Mennybemenetele utáni időben is létezett a hierarchia: az apostolok döntöttek a lényeges kérdésekben.
Jézus meghagyta, hogy minden népnek kell hirdetni az evangéliumot. Tehát a vallást terjeszteni, továbbadni kell. Ez a közösség terjedésével (mind térbeli, mind számbeli) jár. Ez még inkább szükségessé teszi a hierarchikus közösséget. (Mert szép dolog a „tiszta" demokrácia, de egy max. néhány 10 fős társaságnál még működik, nagyobbnál már nem. Valami vezető már minden nagyobbacska közösségnél kell. A demokrácia mintájaként tartott ógörögöknél is vezetők voltak!) Minden közösségnek (akár vallási, akár nem) egy bizonyos létszámon felül szembe kell nézni egy intézményesedéssel. Hogyan lehetne egy több milliós közösséget egybetartani?
A kezdeteknél fellépő szakadások pedig szükségessé tették a vallás tanításainak pontos megfogalmazását. Mint minden, ez is idővel oda fejlődött hogy külön tudománnyá vált, majd résztudományágakra oszlott. Külön intézmények alakultak egy-egy téma kutatására. De meg kell kölünböztetni az olyan intézményeket, amelyek nem az Egyház legfőbb feladataihoz kapcsolódnak.
Sokaknak viszont magával az Egyház szóval van bajuk. Közösség igen, de az Egyház nem. Mit szólnának ehhez: Római Katolikus Klub? :-)
Kedves Nibiru!
Tudod, hogy az Eygház szó honnan származik? Az eredeti magyarban id-ház, üdv-ház kifejezés volt. VAgyis az egyház az üdvösség háza.
Vagyis a hit azt jelenti, hogy az üdvösséget keresem a hitemmel, akkor az üdvösség házát, az egyházat is meg kell találnom.
Azon is el klel gondolkozni, hogy hogyan kapom a hitet. A hit hallásból ered. De ki az aki hirdeti? Mit hirdet? A közösség a hithirdető, ezt a közösséget nevezzük magyarban egyháznak.
Sok idegen nyelvben azegyház és a templom szó azonos. Ez azért van, met a latinban a templom szót a pogány templomra használták. Ezért a keresztények a kezdeti időkben ezt a szót nem használták a tempomra. Úgy tudom, Magyarországon a reformáció korában került használatba a templom kifejezés.
Üdv!
satya
Kedves Mumu!
Nos én ilyen vagyok.
Tisztelem mások ragaszkodását a szertartásokhoz, de nem érzem azt, hogy ha valaki nem tartozik ideológiailag egyetlen egyházhoz sem, azért rosszabb a hite, vagy ezért kevésbé szereti őt Isten.
A gondolat még folytatódik...
Egyetértek veled abban hogy mit ér a hit cselekedetek nélkül. De nem hiszem, hogy egy hívő közösségnek egyházra is szüksége van.
Legalábbis olyan egyházakra, amik voltak, és vannak. Ezt majd bővebben kifejtem, csak most rohanok.
Tegyük fel, hogy egy hit központi eleme a felebarát feltétlen szeretete, de a hívők mindegyike egy remete. Minden egyes remete szeretettel gondol a többi remetére, imádkozik érte, áldozatot vállal érte, testvérének érzi, és ha véletlenül szükség van rá, életét adja a másik remetéért. Természetesen mindegyik remete ugyanazt hiszi, ugyanazok a szent irataik vannak, de semmi földi szervezet nincs és sose látogatják meg egymást, mert olyan messze laknak egymástól. De azért valahonnan tudják, hogy rajtuk kívül még számos hasonló remete él szerte a világon.
Szerintetek a remeték egyházat alkotnak vagy nem? És miért? És milyen értelemben? stb.
Kedves Nibiru,gratulalok a topichoz.Valoban ez a folytatasa az en topickezdemenyezesemhez.Te mar az intezmenyt kerded,igy teljes a kerdes megvillagitasda:vannak olyanok akik egy papot akceptalnak de a szervezett formajat a vallas adminsztralasat nem.Van akinek pap nem kell hanem csak egy keret amiben kovetheti vallasi szokasait,talal hasongondolkozasuakra.
Ha egyháznak hívők közösségét nevezem, akkor igen. Találsz-e olyan hitrendszert, ahol csupa magánzó van? A Szentírásból tudjuk, hogy az apostolok mindenütt közösséget hoztak létre.
A hitemet is valakitől kaptam. És ez a valaki legritkábban egy ember, bár az alapok jó esetben a családból származnak. Igaz, az is közösség. És ha egy ember, akitől hitemet kaptam, akkor is mögötte áll a közösség, ahol megerősödik a hite.
Üdv!
satya
Mi az az egyház? Egy szervezet? Egy földi szervezet? Isten földi szervezete?
"9. Nézém, míg királyi székek tétetének, és az öreg korú leüle, ruhája hófehér, és fejének haja, mint a tiszta gyapjú; széke tüzes láng, ennek kerekei égő tűz;
10. Tűzfolyam foly és jő vala ki az ő színe felől; ezerszer ezeren szolgálának néki, és tízezerszer tízezeren állának előtte; ítélők ülének le, és könyvek nyittatának meg. (Dániel 7:9,10)
"És mikor elvevé a könyvet, a négy lelkes állat és a huszonnégy Vén leborula a Bárány előtt, mindeniknél hárfák és aranypoharak lévén, jóillatokkal tele, a mik a szentek imádságai." (Jelenések 5:7,8)
Ezek szerint. Van-e Istennek égi szervezete?
"És az Isten országának ez az evangyélioma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég." (Máté 24:14)
"19.Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében,
20. Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, a mit én parancsoltam néktek: és ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!" (Máté 28:19,20)
"24.És ügyeljünk egymásra, a szeretetre és jó cselekedetekre való felbuzdulás végett,
25. El nem hagyván a magunk gyülekezetét, a miképen szokásuk némelyeknek, hanem intvén egymást annyival inkább, mivel látjátok, hogy ama nap közelget." (Zsidók 10:24,25)
Lehetségesek ezek szervezettség nélkül?
Hit persze lehet szervezet, vagy egyház nélkül, de mit ér a hit cselekedetek nélkül? Azok nélkül a cselekedetek nélkül, amelyeket Isten és Jézus bízott az emberekre.