Keresés

Részletes keresés

Modestinvs Creative Commons License 2008.08.07 0 0 75

Valóban. Megszűnt az ún. lakásszerzési kedvezmény.

Az adó mértéke 25%, az alapja pedig a jövedelemnek az idő múlásával arányosan csökkentett hányada.

Előzmény: Shiro (74)
Shiro Creative Commons License 2008.08.07 0 0 74

Sziasztok!

 

Ismét felmerült egy adókérdés a családban.

 

Ha eladok egy újépítésű lakást a vásárlástól számított 5 éven belül, akkor valóban adóznom kell az eladási és a vételi ár közötti különbözetből akkor is, ha a teljes eladási árat másik lakás megvásárlására költöm? Ha igen, akkor mennyit? (remélem nem :o))

 

Köszi, S.Flogi Creative Commons License 2008.04.24 0 0 71
Kedves Péter!

Köszönöm szépen.
A munkáltatótól kaptam mindent, ő folyósított.

Ez alapján megcsináltam, és még mindig 0-t ír ki, hogy annyival tartozom :D

Még egyszer köszi: Flogi
Előzmény: HPéter1978 (70)
HPéter1978 Creative Commons License 2008.04.22 0 0 70
Kedves Flogi!

A GYED és a TGYÁS is tudomásom szerint egyfajta speciális táppénz, de legalább is adózás szempontjából hasonlóan viselkedik.

Az adóbevallást mindenképpen be kell adni, mivel adóköteles jövedelmed volt, az más kérdés, hogy lesz-e adófizetési kötelezettséged.

Még mindig az a kérdés, hogy ki folyósította a az ellátásokat? Ez viszonylag egyszerű, aki az igazolást kiállította.

Ha a munkahelyed (a szavaid alapján ezt feltételezem), akkor az 1. sorba kell beírni a GYED és a TGYÁS együttes összegét. Ez esetben, ha az M30-as adatlapon más jövedelem nincs feltüntetve, felesleges átnézni az év közbeni papírjaidat, mert a munkáltatói igazolásnak tartalmazni kell mindent.

Ha esetleg mégis az egészségbiztosítótól kaptad az ellátásokat (ez akkor lehet a munkahelyed nem TB kifizetőhely), akkor a 4. sorba kell beírni GYED+TGYÁS összegét. Ez esetben érdemes átnézni a munkáltatótól kapott papírjaidat, hátha onnan is volt valami bevallani való.

A következő lépés az adójóváírás sorba beírni a jogosultsági hónapok számát, ha egész évben kaptad a két ellátás valamelyikét, akkor ez 12 hónap. A program kiszámolja, hogy mennyi jóváírás jár, azt kell beírni.
Végül az 58. sorba kell beírni az igazolásról a kifizető által levont adóelőleg összegét, és a program máris kiszámolja, hogy mennyi jár vissza (72. sor), avagy mennyit kell befizetni (71. sor). Ha az összeg kisebb, mint 100 Ft, akkor nem kell befizetni, és nem is kapod vissza.

A személyi adatok kitöltésére figyelj oda. Ha visszaigénylésed van, akkor, a főoldalon ne felejtsd el beikszelni, hogy a teljes összeget visszakéred, illetve hogy más adóhatóságnál nincs esedékes tartozásod. Idén nem a főoldalon, hanem a C oldal alján kell beírni, hogy milyen számlaszámra vagy címre kéred a visszajáró összeget. A D lapon egy szimpatikus társadalmi szervezet és/vagy egyház javára rendelkezhetsz a befizetett adód 1-1%-áról. Ha kész, kinyomtatni két példányban, aláírni és az egyiket ajánlva beküldeni az APEH-nak, a másikat az összes igazolással egyetemben eltenni és 2013 év végéig megőrizni.
A beérkezéstől számított 30 napon belül fogják kiutalni a visszajáró összeget, ha befizetni kell, akkor azt május 20-ig lehet.
Előzmény: Flogi (69)
Flogi Creative Commons License 2008.04.22 0 0 69
Kedves Péter!

Nagyon-nagyon köszönöma válaszodat.

Ez GYED volt, meg TGYÁS, azt hiszem, hogy a 12 hónapon kívül nem kaptam semmi mást. Akkor most nyálazzam át a fizetési papírjaimat?
Most akkor végülis mit kell fizetnem? Azt írja, hogy semmit.
Az az igazság, hogy az APEH-nak még rossz papírt sem szeretnék beadni, nem hogy fizetésben elmaradva lenni.

Még egyszer köszönöm és további szép napot.

Flogi

Előzmény: HPéter1978 (68)
HPéter1978 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 68
Ha a legújabb ABEV program (még az Abev2006-ot reszelgetik, az elektronikus bevallások miatt nem készült 07-s és 08-as szerintem) és legújabb verziójú 0753-as nyomtatvány van meg, akkor hihetsz neki.
A jogosultsági hónapokra kell odafigyelned, a többi számolja a program.
Az M30-ason azt jelenti le a munkáltató, amit az év során alakalmazott. Az adóbevallás arra is szolgál, hogy az ilyen eltéréseket helyre tegye.
Előzmény: Flogi (65)
HPéter1978 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 67
Az Egészségpénztár által kiállított igazolásokon nem dívik a bevallás sorának feltüntetése. :-(
Előzmény: Modestinvs (64)
HPéter1978 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 66
Ez felteszem táppénz vagy hasonló.
Kitől kaptad / ki állította ki az igazolást?

Ha a Egészségbiztosítótól, akkor a 4. sor (Más bérjövedelem), ha a Munkáltatótól, akkor 1. sor (Munkaviszonyból származó bérjövedelem).
Előzmény: zalababa04 (63)
Flogi Creative Commons License 2008.04.21 0 0 65
Sziasztok!

Szeretnék tőletek segítséget kérni.
Éppen az adóbevallással bíbelődöm, és van amit nem értek.
A 2007-es összjövedelmem 1 millió 700 ezer ft volt, arra már nem emlékszem, hoyg papíron kértem volna az adójóváírást, mert éppen babám született azzal voltam elfoglalva.
Elkezdtem kitöltenia programmal a papírt . Az M30-as papíromon azt írták, hogy 95 ezret kértem vissza, de csak 70 ezer járt volna. Viszont a sávban meg benne vagyok, vagy elszámolták magukat. Az utolsó sorban a visszaigényelhető adóban viszont pozitív összeget ír ki. A 71. sorban pedig, hogy az adóbevallással fizetendő adót pedig 0-nak írja.
A program egy ABEC2006-os program.

Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszotokat.
Mindenféle jót kívánok nektek: Flogi

Modestinvs Creative Commons License 2008.04.21 0 0 64
Az igazoláson általában oda van írva az egyes tételek mellé, a bevallás milyen számú rovatába tartoznak. Ha a tiéden nem lenne ott, akkor szerintem nyugodtan add hozzá a munkaviszonyból származó jövedelmekhez.
Előzmény: zalababa04 (63)
zalababa04 Creative Commons License 2008.04.18 0 0 63
Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy az adóbevalláshoz kapott adatlapon szereplő „Munkaviszonyra tekintettel kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátás” összegét melyik sorba kell írnom? Nem passzív táppénzen voltam.
Köszi szépen előre is a segítséget!
KisTiggrincs Creative Commons License 2008.04.03 0 0 62

Sziasztok!

 

A következő kérdésem lenne.

 

Építkezünk, hitelünk következő részletét várnánk. Csakhogy néhány számlánk nem volt rajta a bank építkezős cég listáján, így azokról igazolást kell kérni APEHtól, hogy valódi létező cégekről van szó (T108-as nyomtatvány)

 

Március 19-én bementem személyesen a Petneházy utcai ügyfélszolgáltra és leadtam a nyomtatványt. Nem csinálták meg azonnal, azt mondták, 8 nap a határidő rá. Fél éve megcsinálták azonnal, de mindegy, 8 napot még kibírunk.

 

Ma felhívtam az APEH-et, azt nagy nehezen kiderítették, hogy tényleg leadtam a papírt DE nincs hozzá ügyintéző rendelve, ki van küldve egy osztálynak (március 31-ével!), de az osztályhoz nem tudnak telefonszámot mondani. Egy emberhez talált telefonszámot a hölgy, akiről kiderült, hogy ő csak rögzíti a kérelmeket, segíteni nem tud.

 

Megkérdeztem, hogy nem csinálják-e meg valahol azonnal, mert akkor bemegyek máshova.

 

A válasz a következő volt: menjek be személyesen az Ügyfélszolgálatra és megcsinálják. Mondtam, hogy ott voltam személyesen és csak átvették. Jah, akkor biztos sok volt a munka. De majd valamikor meg lesz.

 

Kérdésem a következő: van valakinek ötlete, hogy merre tovább? Itt van nálam az átvételezett másodpéldány, menjek be ezzel személyesen és verjem addig az asztalt, amíg nem csinálják meg? Ez a valamikor meg lesz engem nem nyugtat meg, plusz erre vár a bank és emiatt áll az építkezésünk.

 

Előre is köszi, ha valakinek van valami jó ötlete.

 

 

Myrthil Creative Commons License 2008.02.24 0 0 61

Sziasztok!

 

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a még ebben az évben szeretnék egy könyvet kiadni, melyhez támogatok keresek. Van-e valamilyen jogszabály vagy törvény, ahol bővebb tájékoztatást kaphatok a menetéről. Kinek és hogyan kell elszámolni ezzekkel az összegekkel stb?

NevemTeve Creative Commons License 2008.02.16 0 0 60
Köszi! (Végülis tegnap éjjel elküldtem egy nagy nullát a 0703-on, még ha felesleges lenne is, gondoltam, abból csak nem lesz nagy baj.)
Előzmény: HPéter1978 (59)
HPéter1978 Creative Commons License 2008.02.16 0 0 59
Így látatlanban nehéz, de szerintem a 0703-as éves bevallást is be kell(ett volna 02. 15-ig) adni. Ha nemleges akkor is, és az első oldalán kell nyilatkozni arról, hogy nem volt társasági adó fizetési kötelezettség.

Szerintem, ha gyorsan pótoljátok még nem lesz következménye.
Előzmény: NevemTeve (58)
NevemTeve Creative Commons License 2008.02.15 0 0 58
Én is egy jószándékú önkéntes adótanácsadó segítségére vágyom, ha esetleg valaki épp tudja:
A szakszervezeti alapszerv 2007 minden hónapjáról bevállást kellett tegyen interneten, a 0708-as adatlapon. A kérdés az, hogy kell még ezen kívül éves bevallást is tennie, és ha igen, melyik nyomtatványon?
Modestinvs Creative Commons License 2008.02.04 0 0 57

Igen, ez az. Egyszerűen azt kellett volna írniuk: "aki családi pótlékra jogosult". A probléma gyökere ott lehet, hogy a minisztériumba kodifikátornak felvett frissen végzett kollégáknak ugyan van legalább egy felsőfokúés egy középfokú  nyelvvizsgája  idegen nyelvekből - viszont magyarból az alapfokújukat is kétesélyesre venné a rutinos totózó.

 

A szóban forgó passzus külön eset; ez a törvényalkotás sajátos metódusának - és a parlamenti képviselők kodifikátorhoz méltó nyelvkészségének - is köszönhető. Tudniillik, a kormány által beterjesztett javaslatban csak az első fordulat szerepelt: ha a lakáscélú hitel részben vagyegészben megelôlegezô kölcsön. Mire éber képviselők - joggal - felszólamlottak: hogy van az, hogy az egyik gyereket nevelő nem kapta meg a szocpolt (mert például csak használta lakásra futotta neki), s most még az adókedvezményben is hátrányba hozzák? Módosító javaslat, siker. Csak arra már nem futotta a tehetségből, hogy a módosító javaslat átfogalmazza a passzust. Egyszerűen megtoldotta. Így született meg ez a remekmű, amely analóg azzal a szövegezéssel: családi pótlékra jogosult az a szülő, akinek kiskorú gyermeke fiú, illetve az, akié nem fiú.

Előzmény: HPéter1978 (55)
Shiro Creative Commons License 2008.02.03 0 0 56
Mindkettőtöknek nagyon köszönöm a segítséget. Megkérdezzük a bankban, hogy ez új szerződésnek számít-e és ha igen, akkor számolunk.
A biztosítónál pedig átiratjuk a díjfizetést rám.

Mégegyszer köszönök mindent!
Üdv., S.

Ja, és le a kalappal, hogy ti értitek azt az idézett bekezdést..:o)
HPéter1978 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 55
Aham, ez lenne, eme rendkívül értelmesen megfogalmazott passzus magyarul?

A fentiekkel ellentétben, ha a lakáscélú hitel részben vagy
egészben megelôlegezô kölcsön, vagy ha a gyermekek és
más eltartottak után lakásépítési kedvezményre és/vagy
megelôlegezô kölcsönre nem jogosult, az adókedvezményt
minden olyan évben érvényesítheti, amikor a hitel igénylôjének
a törlesztési idôszakban családi pótlékra jogosult vagy jogosulttá
váló gyermeke van.


Azt hittem csak az Áfa törvényhez kell hottentotta szótár, de úgy tűnik, már általános a használata...
Előzmény: Modestinvs (53)
HPéter1978 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 54
Szívesen.

1. Passz. Ezt a Banktól kellene megkérdezni.
Ha újra kell kötni a szerződést, akkor ki kellene számolni, mennyit nyertek vele és mennyi a megszűnő adókedvezmény miatti veszteség. Esetleg megvárni a 2011-et, amikor már amúgy sincs a kedvezmény és akkor beleforgatni a szocpolt, amennyiben ez lehetséges.

2. Ha magasabb a jövedelme, mint 3.900.000, akkor semmiképpen.

Annyit tehetsz, hogy a biztosítónál módosíttatod a díjfizető személyét, és onnantól Te fizeted a díjat. Ez nem számít a biztosítás felmondásának vagy úrjakötésének, hiszen gyakorlatialg semmi nem változik, csak a férjed helyett te fizeted a díjat.
És akkor a 2008. évi adóbevallásodban Te már érvényesítheted a kedvezményt.
Feltételezve természetesen, hogy a jövedelmed nem fogja elérni az értékhatárt, és más adókedvezménnyel (felsôoktatási tandíjhoz, a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékhoz, a megállapodás alapján fizetett magánnyugdíjpénztári tagdíjhoz, a magánnyugdíjpénztári tagdíjat kiegészítô befizetéshez, a közcélú adományokhoz kapcsolódó adókedvezmény és az ôstermelôi adókedvezmény) nem meríted ki a 100.000 Ft-os adókedvezmény-keretet.

A Biztosítónak nyugodtam megmondhatod, miért szeretnél módosítani, érteni fogják miről van szó.
Előzmény: Shiro (52)
Modestinvs Creative Commons License 2008.02.03 0 0 53
HPéter tájékoztatása nem volt teljes körű. (Nem tehet róla, a szabályozás rendkívül bonyolult és széteső lett.) De hogy a lényeget mondjam: ha 2007. január 1-je előtt elkezdtétek törleszteni a támogatott kölcsönt, akkor addig érvényesíthetitek az adókedvezményt, míg családi pótlékra jogosult gyremeket neveltek. Tehát nem csak 5 évig.
Előzmény: Shiro (52)
Shiro Creative Commons License 2008.02.03 0 0 52
Köszönöm szépen a választ.

Van további két kérdésem:

1. Még ugyanígy a lakáshitelhez kapcsolódóan. Ha a nemrég született harmadik gyermekre igénybe veszük a további szocpolt, kérjük a beforgatását a tőkébe, az a szerződés újrakötésének minősül, tehát jövőre elesünk az adókedvezménytől, vagy nem?

2. A férjem éves jövedelme magasabb, mint 3900 eFt. Így semmiképpen nem tudjuk elszámolni az életbiztosításra befizetett összegekre járó kedvezményt? Én ezt nem érvényesíthetem, ugye, hiába sokkal alacsonyabb az éves jövedelmem.

Köszi, S.
Előzmény: HPéter1978 (51)
HPéter1978 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 51
2007. január 1-től megszűnt a lakáshitehez kapcsolódó adókedvezmény azzal az átmeneti szabályozással, hogy azon hitelek esetében, amelyekre már 2006-ban is volt törtlesztés (vagy legalább kezelési ktg, hitelfolyósítási díj), még az indulástól számított 4 évig (2006-ban induló hitel esetében: 2007-2008-2009-2010) igénybe vehető a kedvezmény.

Esetedben, miután 2006. áprilisban vetted fel a hitelt, feltételezem, hogy már 2006-ban el is kezdted törleszteni (pláne, hogy érvényesítettél adókedvezményt is), így a 2010-es adóbevallásban is érvényesíthetsz még kedvezmény.

2007-re is volt jövedelemkorlát: 3.400.000 Forint összes jövedelemig lehet igénybe venni a teljes kedvezmény, efölött 4.400.000 Forintig egyre csökkenő mértékben.
A kedvezmény maximális összege 120.000 Forint.

Arra viszont figyelj oda, hogy ha bármely okból újrakötöd a szerződést (adósságrendezés, vagy akármi) az már új szerződésnek minősül és attól az évtől elveszik az adókedvezmény.

Hogy miért nem küldött papírt az OTP?
a) késnek
b) elfelejtették
c) egyéb

Ha hó közepéig nem jön meg a papír el kell kezdeni reklamálni.
A január 31-i határidő fix, csak nem nagyon tartják be, én se kaptam még meg minden igazolást, de több ismerősöm van, aki még a munkáltatói igazolását se.
Előzmény: Shiro (50)
Shiro Creative Commons License 2008.02.02 0 0 50
Sziasztok!

Adóbevallás ügyben kérek segítséget.
2006. áprilisban vettünk fel lakáshitelt. Tavaly én érvényesítettem az ezzel kapcsolatos jóváírást, mert kettőnk közül nekem elég kicsi a jövedelmem hozzá. Idén még nem kaptunk az OTP-től papírt, hogy mennyi az érvényesíthető összeg és most valaki azt mondta, hogy nézzek utána, mert változott ez az adójogszabály. Miben változott? Lehetséges, hogy idén már nem tudom érvényesíteni ezt az összeget? Vagy csak a bank nem küldte idejében a papírt hozzá?
Köszi, S.
HPéter1978 Creative Commons License 2007.10.05 0 0 49
Bocsánat, természetesen nem 104e hanem 140e/nm.
Előzmény: HPéter1978 (48)
HPéter1978 Creative Commons License 2007.10.05 0 0 48
Még nem volt szerencsém ilyenhez, de a bejelentő lap (0709) kitöltési útmutatója szerint a 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet szerint számított értéket kell figyelembe venni.

Kis segítség:
http://www.apeh.hu/data/cms24683/0709.pdf
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0600245.KOR

A település nem számít. Az alapterületnél a bruttó számít, hogy egyben a 104e Ft/nm-rel vagy külön a pincét és a lakóterületet arra passzolok.
Az építési engedélyt kiadó hatóság nem tud segíteni az érték meghatározásában?
Ha végképp nincs válasz én inkább bejelenteném, abból nem lehet baj...
Előzmény: pinka1 (47)
pinka1 Creative Commons License 2007.10.04 0 0 47
 

Sziasztok!

Tud nekem vki segíteni?

Építkeznénk Erdőkertesen, tegnap kaptuk meg jogerős ép. engedélyt. Az építési irodának már be is jelentettük, hogy mikor kezdenénk az építkezést. Csak ezzel az APEH-os bejelentéssel nem vagyok tisztában, ami előírja, hogy 30millió nettó fölötti építkezéseket be kell jelenteni 15 nappal az elkezdése előtt...

Mármost mi alapján számolják ki az építmény értékét?   A 245/2006.(XII.5.) Korm. rendelet szerint?

Vagy egy ingatlanos értékbecslés szerint? Vagy ha szerzek árajánlatot, akkor az számít? 136nettó nm a földszinti lakóterület +88,6nm garázs,tároló, gépészet,stb a pincében. Ha az egészet a 140e/nm alapján számolják akkor be kell jelenteni, ha minden egyéb módszerrel, akkor nem. Az sem számít, hogy milyen településen lesz az ingatlan?   És a 140e/m2-nél bruttó v. nettó területet kell nézni? Vehetem a pincét a 100e/m2 kategóriába? Szóval hogy is van ez?

Köszi előre is!

zsuby Creative Commons License 2007.07.21 0 0 46

Szeretném megkérdezni a véleményeteket a következő
ügyben:
Édesanyám 2006-ban eladta a lakását és ennek vételárát
az adásvételi szerződésben is rögzítetten a gyermeke
bankszámlájára utaltatta,mivel mozgáskorlátozottsága
nem tette lehetővé a banki ügyintézéseket,ezt a
gyermékére bízta.
Majd albérletbe költözött,és előszerződést kötött
saját nevére egy építtető céggel egy majd 2008-ban
elkészülö új lakás tulajdonjogára,15%-os foglaló is
kifizetésre került,a teljes vételár is az átutalt pénzből lett volna kifizetve.
Édesanyám nyáron elhunyt.
Hagyatéka a gyermeke bankszámláján lévő pénz és a
nevére szóló előszerződés maradt.(még illetékhivatali bejegyzés nem történt)
Mi után és milyen mértékű illetékfizetésre számíthatok?
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.10 0 0 45
Modestinvs Creative Commons License 2007.05.21 0 0 44

Kötelező bevallást tenni.

Előzmény: Törölt nick (43)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!