Keresés

Részletes keresés

hdvjhwfvhjwe Creative Commons License 2008.03.01 0 0 77
Tudom, hogy ez nem ide kapcsolódik, de segítségre lenne szükségem Power Point-ügyben. Az a baj, hogy a lejátszásnál szeretném, ha zene szólna, azonban ezt nem tudom megcsinálni. Próbáltam az áttűnésnél, de úgy látszik, nem stimmel a fájl formátuma. Mit tegyek? Máshogy is be lehet zenét szúrni, hogy az menjen az egész bemutató közben, vagy valahogy át kéne állítani a formátumot? Egyáltalán formátumot hogy lehet átállítani?
Segítségeteket előre is köszönöm.
vesevedo Creative Commons License 2008.01.18 0 0 76

Mondjuk az első pontot visszavonom, most láttam hogy AES-t használ.

 

De a gondom itt meg az hogy egy zip-fájl tartalmát meg lehet nézni a kód ismerete nélkül. Tartalma alatt értem fájlok típusát, nevét. Mondjuk lehet hogy ez ellen véd az önkicsomagolóra való tömörítés...


üdv

vv

Előzmény: vesevedo (75)
vesevedo Creative Commons License 2008.01.18 0 0 75

Nekem is ez ugrott be a reggeli "ködben". Két probléma van ezzel:

 

1. nem vagyok biztos benne, de azt hiszem ezeket a "zip-kódokat" elég gyorsan törik. Arra gondolok hogy vannak ehhez programok mint pl kódolt pdf esetében hogy egyet klikkelsz és kész. Nem fejti meg a kódot, csak valahogy kiüti (nem tudom pontosan hogy, de azután már nem kér többé kódot). Azért mondjuk egy alap védelemnek elfogadható lenne, legalább az ilyesmivel nem foglalkozók ellen.

 

2. sok az adat. kb úgy 5 Giga (tehát úgyis csak részletekben tudom írni). Viszont 4 GB-t kicsomagolgatni mikor csak egy fájl kell róla... Mondjuk ha más nincs.

 

üdv

 

vv 

Előzmény: locsemege (74)
locsemege Creative Commons License 2008.01.18 0 0 74
Lehet jelszóval védett tömörített, zip file-t csinálni.
Előzmény: vesevedo (73)
vesevedo Creative Commons License 2008.01.18 0 0 73
Sziasztok!

Nem vág annyira a témátokba, de mégis csak kódolás így felteszem a kérdésem:
Lehet úgy DVD-t írni hogy csak az tudjon hozzáférni az adatokhoz aki tudja a jelszót? Vagy esetleg a DVD-n egy ilyen könyvtárt ami csak jelszóval érhető el?

Előre is köszi a válaszokat!

üdv

vv
NevemTeve Creative Commons License 2007.11.26 0 0 72
Azért nem minden papsajt, ami fénylik... akarom mondani, ami régi.
Zenon számára még felfoghatatlan volt, hogy végtelen sok mennyiség összege véges is lehet; Pithagorász, aki matematikus és szektavezető volt egy személyben, a számok vallási jelentőségét kutatta; Arkhimedész viszont gyakorlatilag felfedezte a differenciál és integrálszámtást.
Előzmény: Mr_Bell (71)
Mr_Bell Creative Commons License 2007.11.25 0 0 71

Off

Ááá, dehogy.

Ha 2000 évvel ezelőtt egy krokodilvadásznak megmutatod, hogy a krokodil a fejétől a farkáig nem ugyanolyan hosszú, mint a farkától a fejéig, ezt mondja :

valóban úgy látszik, de valamit rosszul csinálsz.

On

Előzmény: NevemTeve (70)
NevemTeve Creative Commons License 2007.11.25 0 0 70
Nem világos, hogy miben kételkedsz. Szerintem neked valami olyasmi aggályod van, hogy aki sokat jár a TESCO-ba táncolni, az elveszíti a prímfaktorizációra való képességét...
Előzmény: Mr_Bell (67)
DJG Creative Commons License 2007.11.25 0 0 69
Elavult az olvasnivalód. M. Agrawal, N. Kayal and N. Saxena, "PRIMES in P," Ann. of Math. (2), 160:2 (2004) 781–793. http://www.cse.iitk.ac.in/users/manindra/algebra/primality_v6.pdf

És ahogy NevemTeve helyesen megjegyezte az előzményekre nem teljesen odafigyelve tett megjegyzésemre, a faktorizációról még nem tudjuk. Szokás azt remélni, hogy nem NP-teljes, de még nincs se erre, se arra bizonyíték. Annyit tudunk csak biztosan, hogy NP és co-NP.

Üdv,
Gábor
Előzmény: Törölt nick (68)
Mr_Bell Creative Commons License 2007.11.25 0 0 67

Igen, értem.

De a kételyeim forrása éppen ez.

Előzmény: NevemTeve (66)
NevemTeve Creative Commons License 2007.11.25 0 0 66
Segítek konkretizálni a dolgot: Te érted, hogy mi az RSA lényege, vagy sem?
Előzmény: Mr_Bell (65)
Mr_Bell Creative Commons License 2007.11.25 0 0 65

Szerintem azért van az az érzésed, mert biztos igazad van.

Valóban kényelmesebb álláspont, mint az állandó kételkedés az eddig elfogadott igazságokban.

Előzmény: Törölt nick (64)
Mr_Bell Creative Commons License 2007.11.22 0 0 63

Tökmindegy hol táncolsz, de a táncot úgy kell járnod, ahogyan a fütty szól.

Akár tudományosan is. Hogy ez mennyire sikerül, ettől függ majd, hol fogsz vásárolni.

Felfedezni pedig napi szinten is lehet, például hogy mi mennyit ér.

Előzmény: NevemTeve (62)
NevemTeve Creative Commons License 2007.11.22 0 0 62
Szóval, most, hogy minden tudós a tescoba jár táncolni, már senki sem fog másként gondolkozni, és bezárhatjuk a tudományos fejlődést? És aki a Corában táncol, meg a Sparban vásárol, az még felfedezhet valamit?
Előzmény: Mr_Bell (60)
NevemTeve Creative Commons License 2007.11.22 0 0 61
Előbb hozzál bizonyítékot arra, hogy a prímfaktorizáció NP-teljes probléma.
Előzmény: DJG (59)
Mr_Bell Creative Commons License 2007.11.22 0 0 60

Épp ellenkezőleg. Ezért tudták kitalálni.

Mertek másként, logikusan, merészen gondolkodni.

Nem ismerem a részleteket, de az ilyen briliáns megoldások mögött gyakran van egy-egy eszes diák is.

Előzmény: NevemTeve (58)
DJG Creative Commons License 2007.11.22 0 0 59
Az NP-teljes problémák ekvivalenciáját már bizonyították. Ha egyiket megoldod, mindegyiket megoldottad. Nézz utána.

Üdv,
Gábor
Előzmény: NevemTeve (52)
NevemTeve Creative Commons License 2007.11.22 0 0 58
Tehát, ha a MIT matematikusai a Discoba jártak volna vásárolni, és tescoba táncolni, akkor nem találták volna ki az RSA-t?
Előzmény: Mr_Bell (57)
Mr_Bell Creative Commons License 2007.11.22 0 0 57
Nem a titkosítást, hanem a gondolkodást, és azt nem segíti.
Előzmény: NevemTeve (56)
NevemTeve Creative Commons License 2007.11.22 0 0 56
Abszolute. Például Zenon bitekben fejezte ki a teknősbéka előnyét Akhilleszhez képest. Azt viszont nem tudom, hogy a Tesco és a Disco mennyiben segíti a titkosítást...
Előzmény: Mr_Bell (55)
Mr_Bell Creative Commons License 2007.11.22 0 0 55
Azoknak az embereknek nem volt televíziójuk, nem volt sem TESS-CO sem DISS-CO a szomszéd utcában és meglehetősen élénk fantáziával voltak megáldva. A bitek fogalmát bizonyosan ismerték, mint ahogyan a logikát is.
Előzmény: NevemTeve (53)
Mr_Bell Creative Commons License 2007.11.22 0 0 54

Nem próbáltam, nem gondolkodtam még el azon, ha Linux is, XP is van a gépemen, és Linuxxal kezdem a boot-ot, felcsatolom az AES-el kódolt NTFS-t, majd XP-re megyek tovább. A grub talán helyből kezeli is az AES-t bármilyen fs -nél.

Előzmény: DJG (49)
NevemTeve Creative Commons License 2007.11.22 0 0 53
> A régi korok gondolkodói közt lehetnek jópáran, akik végiggondolva ezeket a szuper algoritmusokat, néhány perc múlva elmosolyodnának.

Ebben nagyon igazad van, mondjuk Zénon biztos jót mosolyogna, ha azt kezdenéd magyarázni neki, hogy 'keverjük össza a biteket az alábbi eljárás szerint...'
Előzmény: Mr_Bell (51)
NevemTeve Creative Commons License 2007.11.22 0 0 52
Egyetlen elvi lehetőség van arra, hogy az NSA visszafejtse: ha megoldották az NP-teljes problémákat, de hallgatnak róla.

Azért ennyire nem egyszerű a világ: ha ismer valaki egy hatékonyabb módszert a prímfaktorizációra (azaz az RSA feltörésére), abból még nem következik, hogy bármilyen matematikai probléma megoldására van módszere.
Előzmény: DJG (50)
Mr_Bell Creative Commons License 2007.11.22 0 0 51

A titkosítás olyan hatalmi, üzleti kérdés, ahol nincs olyan hogy lehetetlen, valószínűtlen.

A mai kor emberét inkább klisékbe paszírozott utánzásra, vagy annak imitálására idomítják, mintsem valódi gondolkodásra. Hogy legyen megfelelő számú konzumidióta. Természetesen vannak kivételek.

A régi korok gondolkodói közt lehetnek jópáran, akik végiggondolva ezeket a szuper algoritmusokat, néhány perc múlva elmosolyodnának.

Előzmény: DJG (50)
DJG Creative Commons License 2007.11.22 0 0 50
Csak fel kell emelni a kulcshosszat, hogy ne 150 évig, hanem tizenöttrillió évig tartson. Olyan gépe még az NSA-nak sincs. Egyetlen elvi lehetőség van arra, hogy az NSA visszafejtse: ha megoldották az NP-teljes problémákat, de hallgatnak róla. Ugyan ez a matematikai felfedezés alapjaiban rengetne meg mindent, és nagyon örülne neki a világ úgy általában, de sok minden egyéb mellett a titkosítások alól is kihúzná a talajt, ezért lehetne érdekük fenntartani azt a látszatot, hogy nincs megoldás, hadd használják az emberek ezeket az algoritmusokat. De azért szerintem ez csak elvi lehetőség.

Üdv,
Gábor
Előzmény: locsemege (40)
DJG Creative Commons License 2007.11.22 0 0 49
Az AES és a többiek nem a magyar hatóságok beleegyezésétől kapnak zöld utat, és jelenleg ezek az algoritmusok reálisan nem fejthetők vissza. Nem tudjuk, az NSA mit tud, de ha ők tudnak is valamit, azért a magyar titkosszolgálat nincs azon a szinten. Mellesleg, ezek mögött a titkosítások mögött tipikusan NP-teljes problémák vannak, és mint tudjuk, azok ekvivalensek, tehát ha valaki bármelyiket megoldaná, az összeset megoldaná, és begyűjtene Abeltől Nobelig minden díjat tízszer is.

Olyan törvényt meg nem találtam, amelyik megkötné, hogy milyen titkosítást van jogodban használni, és milyet nem. Amerikának is csak olyan törvénye van, hogy mit szabad exportálni ezekből. És, mint tudjuk a PGP példájából, nagyon könnyű volt azt is kijátszani. Igaz, hogy az USA évtizedig megpróbálta megszorongatni Zimmermannt, de rég feladták, mert belátták, hogy esélyük sincs.

Igen, egy zárt kódú operációs rendszerben nem lehet megbízni. De egy nyílt kódú titkosítóprogramban (nem is egy oprendszer részeként, hanem önmagában) igen. Természetesen, nem binárisban kell letölteni, hanem magadnak fordítani, méghozzá magadnak fordított fordítóprogrammal, hogy abban is megbízhass. És aztán ellenőrizned kell a forrást is, meg a működő programot is ismert tesztadatokkal. Nem az otthoni felhasználónak való, persze, de akinek olyan titkai vannak, annak lesz erőforrása erre is.

Egyébként, ha nagyon nagy biztonságot akarsz, a kérdéses algoritmusok könnyedén megtalálhatók a neten is. Akinek fontos, írjon saját implementációt, és használja azt.

Üdv,
Gábor
Előzmény: Mr_Bell (39)
Mr_Bell Creative Commons License 2007.11.21 0 0 48

Az XP- hez vennék egy ilyen progit úgy 50$ -ért, a linuxhoz meg AES-256 -ot használnék USB-s kulccsal. Valami  ehhez hasonlót.

De vannak ingyenes "megoldások" is.

 

Előzmény: vesevedo (47)
vesevedo Creative Commons License 2007.11.21 0 0 47

Kicsit eltértünk a tárgytól, én meg még mindig nem tudom hogy titkosítsam a teljes HDD-t (ill mindkettőt  / linux és win rendszer is elérhető a gépen/), hogy még a boot-olás előtt kérjen kódot... Vagy legalább ne lehessen a temp, swap es hiberinfo adatokhoz hozzáférni ami ugye könnyítené a feltörést.

 

vv

locsemege Creative Commons License 2007.11.20 0 0 46
Nézd, most számoltattam meg a géppel, a legutóbbi, 2.6.23.8-as kernel - és ez ugye csak a rendszermag - 8 153 661 programsor. Könnyű belátni, hogy minden bizonnyal ennyi kódban még akár hiba is lehet. Amint kiderül, küldik a bugreportokat minden felől a fejlesztőknek, ezek folyamatosan javításra kerülnek.
Előzmény: Mr_Bell (45)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!