Itt sem hullanak a bringások, mint a legyek, pedig az út széle itt elég kevés (nem több, mint ami a Szabadság hídon van ma), szóval muszáj az első sínszálat keresztezni. Az meg nekem is nyilvánvaló, hogy merőlegesen könnyebb átmenni rajta, mint egy kis szögeltéréssel a sínszál hosszához képest, ezt aza ismeretet egész egyszerűen úgy hívjuk, hogy vezetéstechnika. Minden járműnek megvannak a maga sajátosságai, ahogy pl. a kerékpárhoz képest a közlekedéstörténeti szemmel nézve frissen megjelent elektromos rollerek is mások, ami bringával sima, az meg rollerrel simán arcraállás, aztán mégsem zárjuk be azokat a (kerékpár)utakat, amik rollerrel nem biztonságosak.
Persze, de egy csomó helyen meg nem is opció kikerülni a síneket. Mester utca, Nagykörút, ott talán még egy "Vigyázz, sínek" BKK-s grafikájú tábla is van kinn.
De a dél-pesti villamosok útpályán vezetett részeinél sincs extra kerékpársáv, vagy bármi, ahol elkerülheti a user a síneket, ez adottság, és nyilván figyelni kell rá.
Viszont 4. opciónak nyilvánvalóan segítene az is, ha gépjárműforgalom elől le lenne zárva a híd, bár azért a percenként átengedett 5-6 autóért is azonnal mindenki vizionálná az autósüldözést. :)
Azon a 40 centis rézsűn én el tudok menni (még ha állnak is az autók) és ha túl széles lenne egy autó, akkor át tudom ugrani a síneket, hogy kikerüljem, de itt a vásárcsarnokba igyekvő nyugdíjasról fantáziáltak, ő simán összetöri magát a síneken. Igen, máshol is van a városban (például én egyszer itt fogtam aszfaltot), mindegyik ilyen hely veszélyes.
Ez elég valószínűtlen, mert a villamos lámpaciklustól függően 45-60 másodperccel később indul el a hídra - ennyi elönnyel még egy lassabb kerékpáros is bőven túl lesz az emelkedőn.
Friczy tapasztalatai arról, hpgy igazából a sietős autós a híd túloldalán már feltartja a bringást, teljesen helytálló, én is így szoktam látni. Nem az zavar, hogy a villamossínre ráhajtva, záróvonalat átlépve megelőz, hanem az, hogy siet a piroshoz. Délután 5-fél6 körül szoktam Budáról Pestre menni, olyankor, ha a hídon még lehet is haladni, a Fővám tér - Kálvin tér szakasz araszol, és ennek a sornak a végére sietnek nagy elánnal.
Én akkor szoktam arra menni, ha Kelenföld felé megyek. Nekem rövidebb, mint akár a Petőfi, akár a Rákóczi híd. Nehezítésnek ott a Kőbányai úti borzalmas 'kerékpárút'. Azt egyszer rendbetehetnék.
Ha reggel hat felé megyek az útpályán, a sietősebb autósok ki tudnak kerülni. Napközben meg hiába akarna előzni, mert tele van a híd - de akkor a sinek között tekerek. Már, ha kedvem van arra menni, mert a folytatás a Batyi felé elég idegtépő.
Sokan mégis megteszik, a villamossínt igénybe véve. Szabálytalan ugyan, mert záróvonal van, de hát tudjuk, csak a bringások szabálytalanok :P Azt vettem észre, hogy amelyik így megy el mellettem amíg még a híd elején felfelé némileg lassabb vagyok, az utána engem tart fel a lámpánál a híd végén, gyakorlatilag egyáltalán nem volt gyorsabb (ez akkor szokott előfordulni, amikor a híd majdnem üres, ha sokan vannak, akkor még kevesebbet nyer a dologgal). Szóval tulajdonképpen szívatásról szó sincs. Budáról pestre meg többnyire a járdán vezetett gyalog- és kerékpárútról fordulok, amikor az autósoknak piros, amikor ők zöldet kapnak, én már nagyjából a legmagasabb ponton vagyok, onnan csak gurulni kell, a piros meg úgyis megfog a végén, ahogy az autóst is. Semmivel nincs előrébb, ha előz.
Mivel egyébként a mostani lámpaciklus mellett is így láttam kialakulni a ma szabálytalan gyakorlatot (villamos után megy a bringás), igazából ez még mindig sokkal kevésbé kompromisszumos megoldás, mint a járdán keringeni a gyalogosok között.
A jelenlegi lehetőségek:
1. Szabályosan, a közúti forgalmi sávban állsz az autók között, és megvárod, amíg lámpánként 5-6 autó kijut Budán, meg 1-5 Pesten, a Kálvinig borzasztóan dugul az egész.
2. Szabálytalanul a járdán kerékpározol.
3. Szabálytalanul a záróvonalat átlépve a villamospályán kerékpározol.
Ezekből az én meglátásom szerint az 1. a szabályos, a 3. pedig az, amit ha szabályossá és egy jó lámpabeállítással megvalósíthatóvá tennénk, jó kompromisszum lehetne.
Budai hídfő, abban a fázisban vagyunk, amikor délről lehet jobbra kanyarodni a hídra autóval, délről kanyarodik a hídra a villamos, a hídról lehet lekanyarodni, a hídfőt É-D irányba keresztező gyalogos és kerékpáros forgalom tilos. Amikor ez a fázis végetér a cikluson belül, akkor északról és délről elengedjük a bringásokat és megengedjük nekik, hogy felkanyarodjanak a villamospályára. Függetlenül attól, hogy ment-e villamos vagy nem, de ha volt villamos, akkor is mögé kerülnek, nem tartják fel.
Ez egy rövid, 5 másodperces zöld, utána pedig elkezdjük engedni a gyalogosforgalmat is, hogy keresztezze a hídfőt, miközben az É-D irányú autó- és villamosforgalom is megy a Szent Gellért téren.
Tehát minden lámpaciklusban megengedjük a felkanyarodást, de úgy állítjuk a lámpát, hogy mindig a villamos után tudjon csak a bringás felhajtani a hídra.
Pesti oldal szintén, amikor az autóknak és a villamosnak zöld van a Fővám térről a hídra, akkor a bringás egyenest a sávból (ami a járdára vezet) nem engedjük fel a hídra, csak a villamos és az autók zöldje után. Így a hídra felhajtó bringás a villamos és az autók után megy, de ha áll az autósor, akkor tud menni a villamossínen előre.
Tehát nem csak akkor engedjük a bringást, amikor van villamos, de amikor van, akkor mindig utána.
NAR:
A városban rengeteg helyen kell szögben keresztezni síneket, vagy párhuzamosan haladni velük. A Szabadság hídon amúgy irányhelyesen a záróvonal és a külső sínszál között is kényelmesen el lehet férni, a hely adott, inkább az egyenetlenség probléma. De alapvetően sínt keresztezni is odafigyelés kérdése, és ezt más helyszíneken is meg kell tenni. Meg felmerül a kérdés, hogy az országúti járgány pont annyira alkalmas napi közlekedésre sín nélkül is jelen útviszonyok mellett, mint egy forma 1-es autó.
Nem túl gyakran járok az Árpád hídon, de tömeges szabályszegést nem tapasztaltam. Persze mindig van 1-2 gyalogos az északi járdán, de nem általános jelenség.
Az északi járdán kutyával, lóval sétálgatnak, fotózgatnak, meg persze a betonon futók is ott vannak.
A déli járdán mennek a rollerek meg a bringások, akik lusták még 2×50 métert megtenni, hogy az északi járdán közlekedjenek.
A Szabadság híd sokkal terheltebb gyalogosforgalommal, melynek jelentős része turista, ő ugyanúgy fog fotózási céllal kódorogni a kerékpárosnak hívott oldalon, mint a másikon.
De a gyalogos oldalnak csúfolt részen is ott lesznek azok a bringások, akik a menetirányuknak megfelelően nem akarják mindkét hídfőben keresztezni a híd útpályáját.
Szerintem a helyes gyakorlat az lenne, ha mindkét hídfőben lenne előretolt kerékpáros felállóhely a közúti sávok elején, és a hídon átkelni szándékozó bringásokat egy ciklusonként 5 másodperces rövid zöldben engednénk úgy fel a hídra, hogy az adott ciklusban az esetleg hídra felhajtó villamos UTÁN tudjanak menni. A villamospályáról pedig a kerékpáros felálló vonalában tudnak lemenni. De ez szerintem a jelenlegi beidegződések mellett kb. a lehetetlen kategória, pedig én személy szerint nem érzem olyan vészesnek, hogy ha van közös busz-bringa sáv, akkor miért nem lehetne közös villamos-bringa sáv. Igen, a villamos nem tudja eltekerni a kormányt, hogy megelőzze a bringást, de pont ezért engedjük a bringást a villamos után.
Az e-rolleresek tudják, hogy ők gyorsabbak, mint a bringások és tudomásul veszik, hogy a bringainfra egy lehetőség számukra, nem alapértelmezett e-rollersztráda, ahol a bringások lerúgnivaló férgek.
A sportosok meg abban a hiszemben vannak, hogy a bringainfra a sportolók számára készült, ahol rajtuk kívül mindenki csak megtört szerencsétlen "tötymörgő".
Más keskeny utakon többnyire van előzési lehetőség. Itt nincs. Ha a Nagycsarnokba tartó nyugdíjas 8 kmh-val teker, visszaduzzasztja a forgalmat a Körtérig.