Keresés

Részletes keresés

joskabacsi Creative Commons License 23 órája 0 0 53025

az akvakertészet sok féle stílust ismer, a hollandtól a japánig.

Egy ADA stílus  a rengeteg kövével már nekem is sok.

Én most fogom újraépíteni (kb 3 év után) a 115L-est, teljesen benőtték a növények.

 

 

Előzmény: GraceVivi (53024)
GraceVivi Creative Commons License 5 napja 0 0 53024

Váó, végignéztem a készítést, hát nem semmi. Igen egy vese árából kihozható egy 60l-es akvárium berendezése a leírtak alapján, de persze mással is helyettesíthetőek ezek a termékek, mint Te is írtad.:)

 

Mondjuk nekem ez az akvárium, ami a linkben van már túl sok. Valahogy a világosabbak sokkal jobban tetszenek.

Előzmény: joskabacsi (53023)
joskabacsi Creative Commons License 5 napja 0 0 53023

és még valami: - ne vedd véresen komolyan őket, a linkelt oldal az akvarisztikai Rolls Royce :D

Ha mindent ugyanúgy csinálsz - eladhatod a fél vesédet.

Ha csak a legfontosabbakat betartod, már szép akváriumod lesz!

 

 

 

 

Előzmény: joskabacsi (53022)
joskabacsi Creative Commons License 5 napja 0 0 53022

A 12 nk ideális, hozzá ne nyúlj!

Megszokják a növényeid és a halak is idővel, bár gondolom akkor paksi boltból származnak.

 

Nézd meg ezt, a berendezésben segíteni fog, szerintem már fertőzött vagy az eddigiek alapján!

 

http://akvakertesz.hu/threads/noevenyes-akvarium-epitese-lepesrol-lepesre.6067/

 

 

Előzmény: GraceVivi (53019)
GraceVivi Creative Commons License 6 napja 0 0 53021

Szia!

 

Nem untattál, akkor sem ha a többségével már tisztában voltam. Próbálok kialakítani egy kis jól működő rendszert, ami remélem sikerülni fog. 

Persze, valószínűleg majd még jövök tanácsokért, de bízom a legjobbakban.:)

 

Szép estét Neked és köszönöm, hogy segítettél Te is!

Előzmény: Amanita muscaria (53020)
Amanita muscaria Creative Commons License 6 napja 0 0 53020

"... de fogalmam sem volt, hogy pl. növényekkel is így kell eljárni"

 

Végül is az akvárium is egy élőlény. Igaz nem nyávog, nem dorombol, nem szól ha éhes és nem szól ha ki kell mennie... :)

Viszont vannak jelek - még ha néha apró is - ,ha valami nem megfelelő, csak figyelni kell rájuk, így észrevenni a változást.

Amit veszel (hal, növény) az megszokott egy adott környezetet. Hirtelen környezetváltozás hatással van rá, valami jobban bírja, valami kevésbé. Mint mindenhez, ehhez is türelem kell és itt a változások nem mennek végbe azonnal. Lehet hetekig várod az eredményt, mire megmutatkozik.

 

Néhány kéretlen tanács, ha elfogadod.

1. Túl sok fény = algásodás, ha túl kevés a növények nem fejlődnek, ledobálják a leveleket, elpusztulnak, felnyurgulnak. Hasonlóan a szobanövénynél.

2. Kicsi szűrő - hamar a vízminőség romlásához vezet, talán itt lehet elmondani azt az egyetlen dolgot, hogy a szűrő ha nagyobb, mint kellene az soha nem baj.

3. Etetés. Kezdőknél gyakori hiba, hogy túletetik a halakat. Ökölszabály, hogy annyit kell nekik adni amit 1-2 perc alatt megesznek.

4. Aztán ott van a halak viselkedése, betegségei. pl Oxigénhiány, amikor a halak fenn vannak a víz felszínén és pipálnak. Kevés oxigén = sok hal és kevés növény, hiszen a sok hal sok oxigént fogyaszt, a növény fotoszintézis útján oxigént termel, ha sok van belőle több az oxigén is. A fény hatására a fotoszintézis gyorsabb, de ha túl sok megjelenik az alga. Vagy feltűnően dörgölőznek a kövekhez, aljzathoz. Ez élősködő parazita jele.

5. Új jövevény (hal, növény, dísztárgy, kő, fa, bármi) minden hatással lesz a beállt egyensúlyra és felboríthatja majd azt. Valami kis mértékben, valami pedig nagyon.

 

Na nem untatlak tovább, hiszen lehet ezeket tudod. :)

Napestig lehetne sorolni, hogy mennyi minden van és mennyi minden összefügg egymással.

Sok sikert és kitartást ehhez a szép hobbihoz! :)

Előzmény: GraceVivi (53019)
GraceVivi Creative Commons License 6 napja 0 0 53019

Szeretek sokat kérdezni. :D Látszik, hogy nőből vagyok.

 

A talajban 2 csomag valamilyen homok van(amit árultak), amit fél órán át mostam át, hogy tiszta legyen a víz amikor mosom, majd kis tablettákat kellett tennem a beültetett növények tövétől nem messze.  Ezenkívül azon a részen, ahol nem volt növény (mert úgy gondoltam csak az akvárium egyik felében lesznek, most már nem így gondolnám) ott kavics van. Valószínűleg beszerzek akkor ilyen Manado talajt, ha kapok. :)

 

Ha jól jártam utána Pakson a vízkeménység 12nk, a tesztcsík is ezt mutatta. Ez nem tudom milyennek számít egy akváriumban. Amennyiben lehet ilyen vizet vásárolni és nem nekem kell vele ügyeskednem nekem csak öröm. :D 

 

Felírtam ezt az Aquatant. Ilyet biztos kapok ott, ahol vásárolni szoktam.

 

A halakat az általad leírt módszer szerint raktam be én is az akváriumba, de fogalmam sem volt, hogy pl. növényekkel is így kell eljárni, most már figyelek erre is.

 

A szőlőtőkét kb. 3x főztem ki és 1 hétig sikáltam fogkefével, hogy minden lekerüljön róla, de már előre is kezelve volt. Azért a biztosra mentem és ahogy látom a halak imádják nyalogatni(?).

Örülök akkor, hogy a mohával nem lesz gond, tényleg tetszenek és mutatósak nagyon (nekem).

 

Ha egyszer elkészülök végleg (szerintem hétvégén), akkor majd csinálok egy új képet, hogy hova is jutottam. Addig még kérdezősködöm és tanulok.

 

Az akvárium elvileg 31cm magas (furcsa, sokkal magasabbnak tűnik a teteje miatt).

Előzmény: joskabacsi (53018)
joskabacsi Creative Commons License 6 napja 0 0 53018

Huh,

jött pár kérdés!

:)

 

Szóval: az akváriumot én csak végső esetben borítom teljesen szét, átültetéshez elég, ha a víz 2/3 át leengeded (aminek a nagy része akár mehet is vissza, egy héten belül úgyis kell egy részleges vízcsere majd)

A talajodról nem beszéltünk vagy nem emlékszem csak rá.

Nem mindegy, hogy mosott folyami kavics vagy valamiféle növényes talajod van. Ezek közül a Manado egy megfizethető - alsó kategóriás általános talaj (téglavörös színű) + vannak a csillió forintos divatos aktív talajok (ADA, Dennerle)

Ezekbe egyszerűbb ültetni, de horror az áruk.

 

Csapvíz: Nem tudom hol laksz, általánosan 25 nk keménység körüli csapvizek vannak. Ezt alapból az anubiason kívül kevés növény bírja. Érdemes 10-20% lágyított, fordítoot ozmózisos RO vízzel keverni. 

Létezik pl Sera KH minus is, mint vízkezelő, de ha nem akarsz tesztelgetni akkor egyszerűbb a (kezelt!) csapvízet RO val higítani.

Nálunk Pécsett ez 40-60 Ft/l. Én ált 5 litert szoktam hozni a 31L-hez. Ez kb 30% egy 50%-os vízcserénél.(garnéláim is vannak, azok szeretik) Ráadásul nem is vízkövesedik az akvárium!

 

Vízkezeléshez az Aquatan-t használom, létezhet más márkában is, mint a Sera, de a Nitrivec önmagában kevés. Ezt 1 nap után simán beteheted az akváriumba, ha baj van és gyorsan kell akkor akár egy óra állás után is!

 

Bármilyen élőlényt veszel, azt a szállítás után hagyni kell, hogy fokozatosan átvegye a környezet hőmérsékletét ahova kerül. A vízben hozod (pl. hal) akkor zacsistól kell az akváriumba lógatni, majd min. fél óra várakozás után hozzáengedni az akvárium vizéből, hogy fokozatosan vegye át a külső hőmérsékletet. Ha nem így teszed - a hirtelen hőmérséklet-változástól megbetegedhet.

 

A szőlőtőkével vigyázz, ált. réz/kén alapú szerekkel (vagy még agresszivabb felszívódókkal) permeteznek, ezek pedig károsak a vízi élőlényekre!

A Red Moor fákat szokták használni, ezekből egy 30 centi körüli átmérőjű 2000-2500 ft környékén mozog.

A mohák közül van pár ami alacsonyabb fénnyel is beéri, mások igénylik a beoldott co2-t is.

 

Milyen magas az akváriumod és hány literes?

 

 

 

Előzmény: GraceVivi (53017)
GraceVivi Creative Commons License 6 napja 0 0 53017

Óh, szóval lehet tök fölöslegesen dobtam ki a kis növényemet =/ Ezt azért szomorúan olvasom. Beszerzek még akkor ilyen kis igényű palántákat az üzletből és bízom benne, hogy jól fogják bírni. :)

A vizem csapvíz. Nekem azt mondták "csak" annyi a lényeg, hogy álljon a víz 1-1.5 hetet és rakjak bele nitrivec-t. Egyéb infókkal még nem látott el senki sem sajnos.

A növényeket nem hagytam akklimatizálódni előtte. Nem is tudtam, hogy van ilyen =/ Akkor ültettem be őket még mielőtt feltöltöttem az akváriumot, azóta csak az anubias került be, de neki semmi baja.

A 11W az LED világítás.

 

Kezdem egyébként úgy érezni, hogy kipakolom az egész akváriumot és kezdem előről az egészet. Mondjuk 20x ennyi növénnyel.

 

Azt megkérdezhetném, hogy mikor kell az egész akváriumot kipucolni? Milyen gyakorisággal, mennyi idő után mehetnek vissza a halak meg ilyenek, mert ezt még nem nagyon találtam. Algásodásom nincs, a kis algaevőm nagyon szorgosan járja körbe az akváriumot és a fát/tárgyakat.

 

Gondolkodtam gömbmohán. Van szép nagy szőlőtőkém és az még szebb lenne, ha itt-ott belepné a moha vagy ez nem az a fajta, amelyik megtelepszik az ágakon?. Jó ötlet, vagy felejtsem el?

 

Jelenleg amúgy nincs gondom a víz picit barnás színén kívül (gondolom ez a szőlőtőkétől van). De ez sem zavaróan barna.

Előzmény: joskabacsi (53016)
joskabacsi Creative Commons License 6 napja 0 0 53016

A növények új helyre kerülve gyakran eldobják a leveleiket, de ha megfelelő környezetben vannak- 2-3 hét után elkezdik az újakat növeszteni.

A helyedben én az alacsonyabb igényű fajtákkal kezdenék, több tővel is (anubias, cryptocorina) aztán, ha már stabil az akvárium - próbálkoznék egy-egy kényesebb növénnyel.

 

Az akváriumnál a legfontosabb az egyensúly - ami a szűrés/világítás/tápanyagellátás szentháromságon alapul, de befolyásolja még rengeteg dolog.

 

A vized pl. csapvíz? Kezelted használat előtt? Sok növény nem szereti a túl kemény vizet.

 

A növényeket ültetés előtt hagyod akklimatizálódni?

 

A 11W ledes vagy fénycső világítás?

A 16-18 óra elsőre soknak tűnik, persze ha nem jött durván az alga akkor nagy baj nem lehet vele ...

 

 

Előzmény: GraceVivi (53015)
GraceVivi Creative Commons License 2016.10.15 0 0 53015

A valisneria szélei picit barnultak, utána másnapra már olyan csúnya volt, hogy inkább kihúztam. Ha megfázott volna, nem lehetett volna látni egyből a beültetés után, nem csak 1,5 héttel később? Persze, lehet hogy igazad van, annyira nem értek hozzá. 

A lobelia (a google alapján én is erre tippelnék) nem tudom mi történt vele. Miután az új szűrőt beraktam, azután dobálta le a leveleit csak (2-3 nap alatt kb.) ezért gondoltam, hogy az a ludas. 

A világítás 11W, ha jól vettem ki a búra alól, nem tudom ez mennyire elegendő, vagy megfelelő. Napi kb. 16-18 órát megy a világítás, a maradék néhányban alszom és olyan fény mellett nem tudok.

Előzmény: joskabacsi (53014)
joskabacsi Creative Commons License 2016.10.14 0 0 53014

A valisneria hogyan pusztult el?

Nem fázhatott meg a szállításnál?

Barnult a levele és töredezett?

A lobelia-n  (ha jól látom) csodálkoztam azt ennyi fénynél nemi ajánlanám, az eladónak is tudnia kellene, hogy tapasztalatlan akvaristánál nem lesz hosszú életű!

Mennyit és mivel világítasz? 

 

Ahogyan az előttem hozzászóló is írta, nem a szűrőtől pusztultak ki a növényeid!

 

 

 

Előzmény: GraceVivi (53012)
Amanita muscaria Creative Commons License 2016.10.14 0 0 53013

Szia!

Nem az áramlást nem bírta a növény, hanem a környezetváltozást. A te akváriumodban minden más, mint ott ahol nevelkedett. (Fény, Co2, talaj, növénytáp, stb.)

Ne aggódj, próbálkozni kell, lesz olyan, ami bírja majd a te akváriumod által nyújtott körülményeket.

Mikor kezdő voltam, én ezzel kezdtem. Szép bokros, igénytelen növény volt. Az elhalt alsó leveleket távolítsd el majd, hogy bomlásterméke ne szennyezze a vizet.

http://akvaristalexikon.hu/novenyek/indoausztral-regio-novenyei/cryptocoryne_wendtii.html

 

Az egyensúly eltalálása, hogy tiszta maradjon a víz és a növények úgy nőjenek, hogy majd szétvetik az akváriumot, nem könnyű feladat. (Minél nagyobb az akvárium, annál könnyebb.)

 

Sok sikert és türelmet hozzá! :)

Előzmény: GraceVivi (53012)
GraceVivi Creative Commons License 2016.10.14 0 0 53012

Érzem, hogy komoly fába vágtam a fejszém ezzel az akváriumozással. A növényeim a két kicsit leszámítva (anubias + nem tudom mi) szerintem nem bírták az új szűrő okozta áramlást..és az egyik ledobta az összes levelét..a másik meg kirohadt(?). Kihúztam mindkettőt a talajból..szépen beszínezték a vizet halvány barnára -.-..most cseréltem ki az 1/3-át a víznek..így tisztább, de majd a többit is kell cserélnem csak nem volt több bekészített víz..A szűrőt lehet én raktam rossz helyre (közel a növényekhez) majd átpakolom a lehető legtávolabbra tőlük..Tudtok ajánlani esetleg olyan növényt, ami stabilabb? Az anubias meg a másik pici növény jól bírja, de szeretnék nagyobbakat is. Köszi előre is a segítséget.

GraceVivi Creative Commons License 2016.10.07 0 0 53011

Na igen, joguk van rá csak nem tudnak vele élni :D Valahogy nem érzem magam szívtelennek miatta, hogy nem állok be a szaporítók körébe. :-) Egyre tisztább amúgy az akváriumom, szerintem néhány nap és teljesen letisztul. Majd még ültetek be némi növényt az első vízcserénél, de addig elvannak ezzel a 4-gyel jelenleg (3 ami a képen látható volt + az anubias). Köszönöm tényleg a segítséged, megmentetted a kis halacskáim életetét..na meg visszahoztad a kedvem a kezdeti csalódások után az egészhez.:)

Előzmény: joskabacsi (53009)
joskabacsi Creative Commons License 2016.10.07 0 0 53010

egy fotó azért adna némi támpontot, hogy mi lehet a baj ...

 

Előzmény: Kiss roland (53008)
joskabacsi Creative Commons License 2016.10.07 0 0 53009

"Csak hím guppijaim vannak, így nem fognak szaporodni "

Na jó, de joguk attól még lehetne rá!

:D

 

Sok sikert és örömöt hozzá, ha kérdésed van nyugodtan írj, nem tekintem magam szaktekintélynek az akvarisztikában, de amire tudok - szívesen válaszolok - ha kell privátban is,

üdv

nj

Előzmény: GraceVivi (53006)
Kiss roland Creative Commons License 2016.10.07 0 0 53008

Sziaszto segitsèg kène az akvàriumi növènyeimnek valami bajuk van 😟

nicko Creative Commons License 2016.10.07 0 0 53007

aquel fan 1...15 évvel ezelőtt amit akkor lehetett kapni 6 évig tette a dolgát!!

amit most árulnak 6 hónapig!

 

ezért inkább vettem a majd 3x annyiba kerülő Eheim szűrőt.

Előzmény: GraceVivi (53002)
GraceVivi Creative Commons License 2016.10.06 0 1 53006

Csak hím guppijaim vannak, így nem fognak szaporodni szerencsére. :)

Az új szűrőm 360l/h kapacitással rendelkezik. A bettának raktam be növényt és kavicsot meg kis bújós részt, remélem ő is rendben lesz. Amúgy néhány óra használat után is ki merem jelenteni, hogy a halaim sokkal élénkebbek az akvárium, nem csak gubbasztanak a felszínen, hanem folyamatosan úszkálják körbe az alját is. Remélem az opálosság is lemegy néhány nap alatt, ha beáll a szűrő. Amúgy napi 15h-t megy a fény felettük, csak estére nyomom le, mert baromi erősen világít és így esélytelen aludni mellette. 

Vicces egyébként, hogy elvileg csak azért akartam halakat, hogy a macskámat "lekösse" a látványuk..valahogy sosem gondoltam, hogy ennyire meg tud ragadni ez a dolog..és még is..teljesen beszippantott.:)

 

Előzmény: joskabacsi (53003)
fishfan33 Creative Commons License 2016.10.06 0 0 53005

a mai guppik már egyáltalán nem szívósak ugyanis a tenyésztők csak a színre mennek a túlélőképességre nem így igazán egyszerű kinyírni őket kb mint egy diszkosz bár vannak guppik amik még annál is igényesebbek

amikor még nem voltak a guppik agyontenyésztve(30-40 éve) és így néztek ki:

 

 

 

akkor még a legszívósabb akváriumi halak voltak ma már nagyon nem azok esetleg a különböző kevert színváltozatú törzsek kevésbé érzékenyek

 

Előzmény: joskabacsi (53003)
joskabacsi Creative Commons License 2016.10.06 0 0 53004

Nem tudom kapásból, hogy ez a szűrő mekkora kapacitású, az lenne jó, ha a belsejébe a szivacs mellé vagy akár a helyére tudnál tenni valamilyen biológiai szűrőanyagot.

Az anubiasnál vigyázz, hogy nem szabad a talajba ültetni, elég, ha egy kőre/ágra kötözöd, a lényeg, hogy a gyökere /rizómája a talaj felett legyen!

 

Előzmény: GraceVivi (53002)
joskabacsi Creative Commons License 2016.10.06 0 0 53003

A guppik az egyik legszívósabb halak.

Azért őket írtam, mert szaporák - és ha nincs olyan ragadozó (pl a Betta) aki megenné az utódokat ivadék korukban akkor hamar túlnépesedik az akváriumod. A szűrőfelület nagysága a fontos mert a szűrőben megtelepülő baktériumok fogják lebontani a vizedben a káros anyagokat.

A te akvárium méretedhez, ha szeretnél valamiféle biológiai egyensúlyt kialakítani - legalább 3-400l/óra kapacitású szűrő kellene.

Arra nagyon figyelj, hogy mindig csak annyit etess amennyit azonnal megesznek a halak!

A növények szaporodása nagyban függ attól, hogy hány órán át világítasz, adsz-e hozzá CO2-t, tápozol-e és pl. hogy milyen fajták.

Látok nálad hátul egy valisnériát (már amennyire jól veszem ki a képen) az magában biztosan nem fogja benőni a hátteret.

A Betta bőven elvan a 18 literben, eredeti élőhelyén durván zavaros és kis pocsolyákban él.

Persze valami növényt én oda is tennék.

Az Anubiasok nagyon hálás növények, kis akváriumba érdemes a nana vagy petite nana változatokat venni. Ha van faágad arra nagyszerűen lehet kötözni őket.

 

Előzmény: GraceVivi (53001)
GraceVivi Creative Commons License 2016.10.06 0 0 53002

Vettem egy új szűrőt Aquael fan filter 1plus és az általad említett növényt is kaptam (anubias), remélem ez megoldja a problémámat. A bettámnak pedig beszereztem egy tisztességes gömbakváriumot (18l) itt jobban fogja érezni magát. :) 

GraceVivi Creative Commons License 2016.10.06 0 0 53001

Valójában van még egy nagy gyökerem, ami ázik, amíg nem szívja meg kicsit magát. Az eladó azt mondta a boltban, hogy elég ennyi növény, mert úgy is gyorsan fognak szaporodni... és most kiderül, hogy kevés. Én tudatlanként meg hallgattam rá és nem vásároltam többet. Természetesen, ha ezen múlik, vásárolok még szívesen bele növényt. A guppiktól nem szívesen válnék meg (nagyon tetszetős kis halak), de ha nem fogják jól érezni magukat, természetesen mással helyettesítem őket.

Köszönöm amúgy a gyors válaszodat!:)

Előzmény: joskabacsi (53000)
joskabacsi Creative Commons License 2016.10.06 0 0 53000

Szia.

Kevés a növényed, kicsi a szűrőd - és ehhez mérten sok a halad.

Ha nem tudsz a technikán változtatni (nagyobb szűrő elsősorban) akkor próbálj meg még betenni pár növényt, (anubiast javaslok, az bírja leginkább) a víz 50 %-át cseréld le hetente (előkészített vízzel)  

 

A gyári szettek vízválasztónak vannak, vagy feladod az akvarisztikát - vagy belemélyedsz és a kezdeti kudarcok után szép sikereid lehetnek.

 

Ehhez az akváriumhoz én vennék egy külső - akasztós szűrőt és betelepíteném sűrűn gazzal.

A guppik helyett tennék be mondjuk 2-3 amanó garnélát és 3 törpe szívóharcsát (otocinclus)

 

Hajrá!

 

 

Előzmény: GraceVivi (52999)
GraceVivi Creative Commons License 2016.10.06 0 0 52999

Sziasztok!

Nem tudom mennyire aktív a fórum, de talán jár erre valaki, aki ellát tanácsokkal.

Kezdő akvárium tulajdonos vagyok és az az 1-2 könyv, amit elolvastam nem igazán ad "tapasztalatokat" a dologhoz.

Egy 40l akváriumom van melegítővel, szűrővel-levegőztetővel és világítással a tetején. 5 napig üresen járattam(Nitrivec indító baktériummal) az akváriumot betelepítés előtt (olvasva 1-2 kommentet valószínűleg túl kevés ideig). 4 napja telepítettem bele halakat. 6 guppi 1 betta (őt az 1. nap végén kiszedtem, mert látványosan haldoklott, azóta 100x jobban érzi magát egy gömb akváriumban<--tudom, hogy ez nem jó neki, de így legalább nem pusztult el), 1 anci és 4 díszmárna(vörös). A víz napról-napra egyre opálosabb. Látom a halakon is, hogy annyira nem boldogak, sokszor csak lebegnek és többnyire az akvárium felső részében vannak. Nem tudom mit tegyek. Várjak és majd idővel kitisztul? Nyilván nem akarom, hogy elpusztuljanak a halaim, ki fogják bírni ezt az opálosodást?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Itt a képek: http://imgur.com/a/3whAI

boxer-gs Creative Commons License 2016.10.05 0 0 52998

Én évek óta jól megvagyok csigák nélkül, szóval előfordulnak ilyenek is.

 

Viszont keresnék mást. Nagyon régen volt nekem üveg iszaplopóm. Persze eltörtem, de most újra szeretnék olyat. Ha valakinél maradt a régi szép időkből és feleslegesnek érzi, engem érdekelne.

Előzmény: obsitos 1 (52997)
obsitos 1 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 52997

T.Fórumozók ! Ujabban nem jár erre senki ? Már nagyon elajándékoznám az almacsigáimat !!!Nem hiszem el,hogy nem kell senkinek.Üdv mindenkinek.

CsabaDezsényi Creative Commons License 2016.09.30 0 0 52996

Sziasztok!

 

Kezdő vagyok, olvasgattam, majd összeállítottam az akváriumot, már 2 hete járatom halak nélkül.

1 hét után a boltban azt javasolták, hogy rakjak bele starter vízelőkészítő cseppeket. Ezt 3-4 napig adagoltam az előírás szerint.

 

Eleinte is volt már benne, de most már nagyon sok "alga" szerű lerakódás leveleken, tárgyakon - üvegen nem. Kérnék segítséget, hogy merre keressek a megoldáshoz, vagy legalább mi ez? Alga?

Fotók:

 

 

 

Köszönöm előre a segítséget!

 

Üdv,

Csaba

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!