Keresés

Részletes keresés

beszterec Creative Commons License 2010.11.06 0 0 189

Lampart Zomanc gyarra bukkantam

Budafokon is van vagy volt egy operacio es Kobanyan is.

 

Web site irja: 

A Lampartnál ma már szinte mindenki a holnapra gondol, a jövőt tervezi. Készülünk a gyár megújulására, olyan környezet kialakítására, ami nyugodt munkakörülményeket,

 

A Lampartot az elet, a muszaki fejlodes zsugoritotta elefantbol egerre, a fem felulet kezelesek

fejlodtek, ket uj  felulet valttotta le a zomancot, az aluminium es a rozsdamentes acel. Pl. zomacozott mosogato helyett jott a rozsdamentes. Plusz a muanyagok, pl. muanyag zuhanyozo talca. A teflon is utott rajta egyet.

Ezenkivul sok mas jobb,  olcsobb felulet kezelesi technologiak is szulettek. 

 

Ket orias telephelybol, mara maradt egy ipari tartaly gyartas, mert vannak olyan ipari alkalmazasok ahol a zomanc meg hasznalhato.

A kovetkezo lepes a Lampartnal:

A gyartast videkre kell telepiteni, kis-kozepes bonyolultsagu vasmunka, heggesztes az egesz, plusz egy zomanc egeto kemence.  Szabolcs, Mateszalka, Kisvarda es tarsaik e tevekenyseg  legjobb helye. Tipikus teruletfejlesztesi megoldas, gyar megy videkre, ismertek az elonyok. A Budapesti operacio egy  service telephely es sales operacio. A Kobanyai telephely idealis lakotelep. A Budafokit nem tudom hogy mi van ott, Volt papirgyarnak irja a Wiki.

Idealis lakotelep, a Dunaparton, Belvarhoz kozel, a metro mellett, plussz ott a Haros duna, ami idealis esetben kapna egy lezarast a Dunatol, kis vizcsappal,  hogy ha kell a vizet idonkent feltolteni. A sok tormelek ami kijon a Budafoki nagy bontasokbol, mehetne a Haros sziget gatra, es oda is gyonyoru nagy lakoerteku luxi lakotelep menne, szep Dunaranezo palotakkal.

Elol a Duna, hatul meg egy homokos Lido part, jetsky station ,csonakazas, horgaszparadicsom.

500 eft/m2-es hely, Dunara nezo 600 eft/m2, amit epitesz 250 eft/m2, 60-100 eft/m2 elmegy a teruletrendezesre, marad 150 eft/m2 proft az allam zsebebe, es tobb ezer bolgod csalad, aki

luxus helyen lakik. A lezaro zsilip egy ut is egyben, ahol ki lehet menni az M0-hoz. Eszre sem vettuk ezt a gyongyszemet eddig, mert nem lett ujragondolva az a resz.

 

Az idealis  Lampart service operacio, pedig a nagy Deli Folyoso mellette Savcenterben lenne.

A ket telephelyet az allam megveszi, erre eloleget ad, hogy feltudjak epiteni a Szabolcsi gyarat, ha nem eleg akkor hitel garanciat ad.

beszterec Creative Commons License 2010.11.05 0 0 188

Nem a csillag topologia a legjobb, mert nehez epiteni,  hanem a 2,3,4,5 parhuzamos barn, kozepen a fejo operacio, majd 2-5 barn ezzel szemben, amibol egyben nincs haloszoba.

beszterec Creative Commons License 2010.11.05 0 0 187

Allattenyesztes

 

Rossz iranyban fejlodott az allattenyesztes a Foldon, megint attekintjuk

Nomaddal indult: Legelo volt a Torzse, ahol jartak korbe korbe a csordaval, amikor a fu le lett legelve, mentek tovabb, jurtastol.

Kovetkezo lepes: kisparaszti gazdasagok, ahol istallokban, (barn) tartott a paraszt 1-2 tehenet, disznot, lovat, csirket. A falunak volt kozos legeloje, ahova nyaron kihajtottak az allatot.

Kulterjes es Belterjesnek is nevezetek a ket utat.

A 3-ik fazis: nagy kozponti allatfarmok alakultak, mindegyik kizarolag fedett, jo sok vary letezik. Nagy hatekonysag ugras, egy ido utan kijott a hatranya, a nagy jarvanyok, amelyek, ma mar ismert, a suru tartas miatt alkaultak ki, a bakterium szint megemelkedett es idonkent jarvanyt okozott. A megoldas, folyamatos antibiotikum etetes.

Ennek hatasa az emberi szervezetre: ismeretlen, de biztosan nem jo. Novekedesi hormokat mar regen be kellett volna tiltani, most jon a folyamatos antibiotikum hasznalat megtiltasa.

Erre mar sok pelda van, de nem lett megtalalva a legjobb, leghatekonyabb ut.

Pelda: Ridgefield dairy FarmersWeeklyVideo

Szep farm, oriasi barn, nagy hodaly. Egyreszt nagyon draga, masreszt van jobb.

Az alapidea: a Kulterjes es Belterjes tartas kombinalasa, ami talan csak az extreme hideg teruleteken, sokaig, tobb honapig van telen minusz 20 C nappal.

A tobbi eghajlaton jol mukodik.

Mivel a barnokat farmerek tervezik, akiknek nincs nagy biologiai tudasuk, ezert nem lett megtalalva a leghatekonyabb ut.

 

Az idea, az allatt sokat van szabad levegon, ahol a bakterium szint sokkal kisebb mint belterben.

Nagyon keves teruletet kell hozzadnunk a mostani  operaciohoz, csak kicsit maskent kell epiteni az istallot, ami sokkal olcsobb mint a mai minden-egyben  megoldasnal.

 

Tejtermelo Vary

Terulet Alvo: a Haloszoba egy 100-130m hosszu, egysoros, azaz egysor tehen fer el, a Pelda video jol mutatja a perfect megoldast, a tehen csak egyfelekepp tud beallni vagy befekudni.

Normal szellozesre kell epiteni, nem kell tul magasra, egyszeru fa vagy konnyuszerkezetes epulet. Lehet ketsorosra is epiteni, akkor a masik oldalon is van operacio.

 

Almozas van, szalma, homok, a peldaban valami mast hasznalnak, mindegy. A mi peldankban

az ajto a gond,  mert geppel akarjuk tisztan tartani a Barn-t. A legjobb, billenos garazskapu megoldas.  Olcsobb kezi, dragabb motoros. Dupla, 5 m szelessegu ajto garazsajto liftes, nem is kell tul surun tenni, a belso folyoson tudnak kozlekedni a marhak.

Nyaron allandoan nyitva van. Open barn.  

Utana jon egy szimpla udvar, ami Hig tragya megoldasu, legyen mondjuk 30-40 meter. Majd egy csak teto epitmeny, szinten lehet egysoros,  (a szelen) vagy ketosoros, amikor

tobb barn van egymas mellett. Ez az ebedlo: kint etetunk, bent csak alszik a cow, csak 8 max 10 orat tolt el.

 

Extreme hidegeben lehet tobb persze de ez Mo-n, max 3-4 nap egy evben, minden 5-ik evben.

A legtobb evben meg ho sincs, vagy nagyon keves, 20-30 napig.

Szeles helyeken lehet hogy kell szelfogo fal, ezt a takarmanyfolyosora tesszuk, egyik oldalara eleg, akkor a tehen nem latja a feeder gepet, mert kozte van egy fal. Okos tervezes kell, azaz a helyet mindenkeppen ki kell hagyni, es ha nagyon huzatos az operacio, kifujja a szel a szenat a tehen szajabol akkor legyen hely betenni. A jo fal, mobile, nyarra kiveheto, legalabb egy resze,  mert akkor kell a szellozes.

 

Az allat etetes kint nem problema.

3-ik helyseg: a Haloszoba mogott vele alaprajzban teljesen egyforma, szimpla udvar,

 

Kb. Majus 1-tol, Oktober 1-ig itt alszik a csorda.  Minden tehennek megvan a helye.    A 4-ik hely,  almozott udvar, ahol maszkal a csorda. Ez a 4-ik kocka, 100mx 50m korulre jon ki.

Ugy latom kb. 2.5m  szelesseget hasznal a fenti pelda per cow, akkor 100meteres

barn komplex 40 cow-t vir el. Tobb terulet, de joval kisebb epitesi koltseg, mert nincs fesztav,

szimpla favazas epuletek, meg a haloszoba is primitiv, lehet pl. fabeton elemekbol, egyszeru tetovel,  gerenda, fabeton lemez, folia es cserep. Belmagassag, talan 4 vagy 5 meter eleg, nem kell magas, mert ha meleg van akkor kint alszanak. Telen viszont jobb az alacsony, mert a 40 cow, ejszaka termel annyi meleget amennyi koll nekik.   

A teljes terulet tehat 100m  alap barn-t hasznalva, 200mx 60m, 1200m2.-re jon ki.   A felenel ki lehet huzni egy villanypasztor drotot, es geppel tisztitani a reszket.

Egy szerviz ut kell a  ket vegen nyilvan.

Az idea megint, a cow igy egy evbol, kb. 180x10 orat, 1800 orat tolt fedel alatt, a 8760 ora/evbol, a tobbit alacsony bakteria szintu szabad levegon.  Ha van hely, akkor nyilvan, meghosszabtjuk az udvar veget lefele.

Az idealis barn  hosszusag ugy 150 meternek tunik, de inkabb 200m.

 

Ez ebedlo: itt is van kis upgrade, mert ma a cow asztal a foldszint, ezt manageli a feeder gep.

Erdemes megemelni az egesz kozepso eteto folyosot, ugy 50-60 cm-el, mint regen a jaszol magassaga volt, hogy ne kelljen meggornyedve ennie a cow-nak.

 

Etetes, az etlap: a mai felfogas, hogy a tejelo marhanak folyamatosn adjak a takarmanyt, 24 ora sved asztal, mindig eszik, es jobbara max caloriaju takarmanyt.

Masik elonya 50cm magasabban van a tragya foldszintol, kisebb az eselye hogy felfroccsen az etelre a trutyi.

Jobb, egeszsegesebb, ha egy heten egyszer kimarad egy vacsora, csak reggel van terites a vajuba, annyi amennyi delre elfogy. Elonye, javul az immunrendszer, es az emesztes hatasfoka, legalabb egyszer egy heten kiurul a cow gyomra.

Nyilvan a valtozatos etrend idealis, nyaron friss zold neha OK, pl. friss silo kukorica szar, nem mindig csak szaraz tap. Szolo operacios farmnal, nagy elony, a szolosorok kozotti, lucerna, takarmanyfu etetese.

Osszel: az sem rossz idea, hogy egy heten egy nap, csak low caloria diet, szimpla kukorica szar, felvagva. Valamit csokken a tejhozam, de jobb lesz az allomany egeszsege.

 

Fejes: bonyolult dolog, lattam millio dollaros forgoszinpadot epiteni amely forgat egyszerre 50 vagy 100 tehet. De sok mas jo bonyolult, jo draga megoldas van.

 

A mienk pofon egyszeru, fabol van az egesz fejogepezet, a regi fejogepekkel hasznalhato. A barn sorokat nem parhuzamosan rakjuk le, hanem csillag alakban, mondjuk 4-es legyen, Eszak Del, Kelet Nyugat. Most tervezunk egy 5 agut. Ebbol 4 ag, szabalyos banrn, ami eddig le van irva, az 5-ik ad meg csak eteto, itato, es udvar, ott nincs alvas, telen, de nyaron lehet.

Kozepen van a fejo operacio, amit ki kell szamolni. Pl. 4 barnsor, 2m cow val szamolva (ugy tunik eleg 2m szeles agy a tehennek, akkor 200 meter, 100 cow, 4 barn, 400 cow, Eszak indul, atmegy  kozepen a fejo bay-k kozott, az Ures (no bedroom) reszre es eszik tovabb.

A Deli szarny atmegy a fejesen es megy az ures Eszak  Barn-ba  stb.

Lehet 5-8 agut is tervezni, ki kell szamolni az egeszet, hany cow, hany bay stb..

Ugy kell a tehenek szamat megallapitani, hogy Nem menjen fel kamion tej el, a napi termes megtoltson 1,2,3  tejszallitot.

Ez a legnagyobb koltseg sporolo, magasan a legolcsobb es leggyorsabb megoldas, csak par terelo

Palankot kell mozgani, de eleg a villany zsinor is. Nagy improvement a forgoszinpados megoldassal szemben.

 

 

A Husmarha tenyesztes lenyegeben ugyanez, itt nem kell naponta fejni (2 vagy 3-szor az uj divat) ezert a farm melletti foldre ki lehet engedni, ott villanypasztorral, amikor szabad.

Pl. akarmi aratas utan jo par hektaron kihuzod a villany drotot es jovo tavaszig, ott boklaszhat a az allat.  Meg kevesebb antibio, megjobb egeszseg.

Szolo veszi korul: szuret utan egy 500-600 meteres resz lekeritve, hadd jarkaljon ott a csorda a szolo sorok kozott.

Gyumolcsosnel meg idealis szuret utan egeszen a jovo nyari szuretig ott tartani a husmarhat egy jo nagy teruleten. Idonkent permetezes, metszes idejere persze marad a hazai udvar.

 

Sertes: lenyegeben ugyanez, csak mas barn aranyokkal. Itt 3m belmagassag boven eleg.

Nyaron kint alszik a konda, telen bentt, de mindig kinnt eszik. Ez meg biztosabb, hiszen a disznoolak mind csak egyszeru fa takolmanyok voltak, tele lukkal, nem vedett semmitol, egesz nap a diszno a trutyojaban fekudt.

Itt meg magasabb a bakterium veszely mint a tehennel, mert surubben tartjak. Nincs ertelme surun tartani, mert nem draga a igy a barn.

Szolo gyumolcs veszi korul, akkor itt is lehet egy 5-600 meteres, reszt lejeriteni, ahova szuret utan kimehet a konda tavaszig, de a sertes mehet tovabb is, ki kell kiserletezni meddig, szuret elott mondjuk 2-3 honappal zarod le.  Jarvanyveszely minimalis, antibio nulla. .

Mind a cow, mint a sertes eseten, akkor betonoszlopos tam rendszert hasznalunk.

 

Tojo tyuk farm.   

Hasonlo az idea, hosszu keskeny tyukol. Itt nem alszik kint a tyuk csapat, mert nem termel sok hot tyuk.

Egyhelyseges talan  legjobb, csak kell egy jo design a tojo helyek es az alvo rudak elhelyezesere.

Egy indulo vary

Az epulet kozepen van a tojaskiszedo folyoso.

A tojo resz, sotet rekeszek, kb. egy meterre tennenk fel, ahova konnyen fel tud setalni a tyuk, es a folyoson a tojo rekeszbe tud menni.

Hatul az  operator konnyen  ki t udja szedni a tojasokat.

Lehetne efole tenni egy feljarot, oda rudakat, es azon alszanak.

A fal mellett is lehet egy rud sor alvas celjara a foldszinten.

 

Kisebb udvar ugy 30-40 meter eleg, majd az eteto sor, fedett, telen nyaron kint esznek.

A vegen nagyobb udvar ahol tudnak kapirgalni, az egesz homokos, vagy almos. Szolo farm: itt is lehet egy 5-600 meteres reszt lekeriteni es kinttartani a farmot ameddig

lehet,8-9 honapot per ev. Gyumolcs farm mellette: egesz evben kapirgalhatnak egy nagy teruleten, csak service idokre van lezarva, meg szuret elott amikor koll.

Szanto: ide is erdemes egy portable keritest tenni, pl. aratas utan par hektarat kinyitsz nekik, csak hogy csokkenjen a suruseg erre az idore is, kulonosen nyaron nagyon jo, minimumra csokkenti a jarvanyveszelyt.

Csirke, bojler csirke. Itt kell egy folyamatosan fedett epulet, telen futeni is kell, mert amig a toll ki nem no, addig meg is tud fagyni a napos csibe, mivel Motehr Nature ugy tervezte ezeket, hogy aprilis-majus korul kelnenek ki, ezen az eghajlaton az elso fiokak. De utana ugyanez, azaz a epuleten van par garazskapu, ami telen zarva van, es csak jo idoban vannak kiengedve a kiscsirkek,  az udvarra, majd a kulso etetobe. Itt belul is kell etetni, igy mai megoldasok jok, csak hozzaadunk egy udvart plusz  kulso etetot is, amit idojarastol fuggoen hasznalunk.

Ez a terulet eleg is nekik, mert fiatalon vannak levagva,  ciklusonkent van tisztitva az egesz.

Ezt altalaban ket fazisban csinaljak, egyik fazis, napostol a tollig, ez zart helyseg, majd johet a

Felszabad tartas.  

beszterec Creative Commons License 2010.11.05 0 0 186

Je, ez a Windows ablak.

 

Mama foztje:

Operacio, megtalalni a legegyszerubb etelkeszitesi folyamatokat, mert ugyanazt az etelt-izt, nagyon sokfele keppen el lehet kesziteni, hogy pont ugyanazt az izt kapjuk.

Pl. a Mexcioi paprikas csirke, elkeszitik a szosz, nagyon hasonlo mint a magyar, megfozik egyben a csirket, feldaraboljak es raontik a szoszt.

Pont ugyanaz mintha egyben csinalta volna.

Az osszes amerika BBQ etterem ugy operal, szoszt kulon, hust kulon majd osszekeverik.

Innen az egesz otlet.

Mielott az operaciot tervezzuk, meg egy etel benne van a pakliban, azaz ketto, a vilag legtobbet evett etelet bevesszuk az elso teszt etterem menujebe.

Ez pedig rizs plusz csirke.

Ezt a combot eszik ma legtobbet a vilagon.

A legtobbet hasznalt szosz ehhez, valojabam csak egy,  teriyaki szosz neven ismert a vilagon. .

Harom fele koritest, szenhidratot eszik a vilag, 99%-ban ez:

buzalisztbol keszul az elso, kenyerfele es tesztafele, rogton utana jon a rizs, harmadik a krumpli, ami meleg eghajlaton nem terem, ezert nem hasznaljak. Ugyanez rizs, azt meg hideg eghajalton nem nagyon eszik.

Ez negyfele korites, kenyerfelek (langos, zsomle, donut) tesztafele (rovid makaroni), Krumpli, (sult). Ez a hazai fogyasztas 90%, kb. 10%- de inkabb kevesebb jut a rizsnek ezert nem vettuk bele a buliba.   De erdemes megprobalni, mert az ember valtozatosan eszik, nem minden nap ugyanazt, es probalunk olyan menut osszeallitani, ahol egy heten lehet 4-5-szor enni egy embernek.

A masik kovetelmeny, egyszeruen el tudja kesziteni a konyha, betanitott munkas tudja elkesziteni az etelt.

Az otlet a teriyaki szoszbol jott, ez lesz a masodik azsia szosz, mint a legnepszerubb szosz a vilagon. De ez a csirke igazan csak rizzsel jo, bar eszik tesztaval is. Mindegy, nem egy ugy, a szakacs konnyen ki tud fozni egy nagy labos rizst 11-orara. Csak megmossa, ramer az oldalas lebol amennyi koll, so es kesz, 30 perc mulva kesz. Jo lenne neki egy suto, ha van a gaztuzhely alatt akkor ide beteheto, nagy adag rizst igy Ok fozni. Egy nagyzacsko zoldborso is kifo egy par liter vizeben, fozoviz kiontve.

Rizi-bizi kesz, ez lesz ajanlva, egy adag fott rizs zoldborosval,  amit jobbara a ket azsia szosszal fognak kerni.   Ha nem megy abbahagyod. Ha konnyen meg lehet oldani, computerbe beirja a felvevo,  akkor lehet barmilyen korites  (teszta, rizs, krumpli)  barmilyen szosz combo. 

A legegyszerubb: szoktak csinalni, hogy korites, plusz csirke (bekenve),  es kis talakba (kis muanyag pohar) kiteszik a pultra  extra szosz vary-t, es akinek koll, az ont ra.

Togo-nal,  van a kis  fedeles pohar. Azt is csak elveszi a client az asztalrol. Egy szosz/order.

  A masodik etel, rizs osszekeverve a magyar daralt marhaporkoltel, van egy tal bacskai rizseshus

Operato felforrositja a microban, tanyerra onti.

HA a mexicio taco hussal kevered ossze akkor Mexicoi rizs.

 

A szoszok 90%-a ugy kezdodik, parolj hagymat, majd a vegen altalaban osszeturmixoljak a food processorral. Hatekonysag: a szakacs beteszi a hagymat a processzorba, felvagja, bele az labosba (kis olajjal)

Kb. 5-6 kg-t egyszerre, majd megparolja jo puhara (50 perc).  Majd vissza food processba, peppe teszi, es be a fridzsbe. Szosz:  par kanal hagyma, bele a tobbi cuccot, 3 perc forralas, kesz a szosz.

Igy keszul majdnem mindegyik. Meg az eredeti Buffalo Chicken szoszba is lehet tenni kis hagymapuret annak ellenere hogy nem irja a recept. Ua lesz mint a porkolt szosz.

 

Etterem nagysag: vegsosoron egy dolog hatarozza meg: egy bay vagy ket bay-s, azaz egy ember veszi fel a rendeleseket, (es nyomja a komputerbe) vagy ketto.  Aki kiad egy sorszamot, az egyik a parosakat, a masik paratlanokat, ahogy az osszes fast food operal.  

 

Husok beszerzese: legjobb a fagyasztott. Rogton fagyasztjak, izre semmi hatasa sincs, sot inkabb puhit, azaz jobb a fagyasztott hus, mint a nem, es nincs bakterium  meg romlasi problema. A marha hus: a legtobb etterem daralva veszi, vagy daralva fagyasztva. Meg az utobbit is tele kell rakni vegyszerrel a gyors bomlas miatt. Ez az utobbi OK, de jobb kockara vagott hus, fagyasztva. Ma mar nem gond ledaralni az egeszet egy villanydaraloval, reggel lenyomja az operator a napi mennyiseget es belevagja a labasba foni. No big deal, nem sok munka, de biztos.

Amugy ha darabolva jon a csirke ehhez a marhahoz nyugodtan lehet 10% csirket adni, (csak sotet hust, comb) csak jobb lesz tole. Ha eppen ugy kivanja az adagolas.

 

Trinidadon van az a capas langos, most lattam megint a TV-ben. 12-13 cm atmeroju, kb. 3mm max 4mm vastag kenyerteszta (elesztosnek gondolom) van kiszaggatva, es belenyomva az olajba, amikor kisul, akkor felvagjak kozepen es ez a friss zsomle es ezt toltik capadarabokkal, szosszal es salatval.

Ize csak jo lehet hiszen sult, azonnal megvan,  a donut suto olajba suti az operator, es az etterem tenyleg mindenben friss.

 

 

 

beszterec Creative Commons License 2010.11.02 0 0 185
Pille Topi:
Rossz reflex, az interneten ott az egesz csak el kell olvasni.
Pork skin, pork rind es sok variacio.
Wikepedia, kepek.
Most mar meg erdekesebb hogy Mo-n miert nem csinaljak amikor a serteshus fogyasztas, szalami, kolbasz orszaga.

Csak kerdes hogyan csinalod.
Lehet hogy nagyuzemben sutobe csinaljak az egeszet, alacsony homersekleten kemenyre szaritjak, majd nagy homersekleten kipattintjak. Az is lehet, hogy
Olajban-zsirban megy az elso fazis, sutoben a masik. Kepe ott a Tube-on


Pork rinds destined for the snack food aisle or county fair concession stand begin as hard, dry pellets. Meat processing plants sell these pellets in bulk to snack food producers and individual pork rind vendors. The dehydrated pellets are placed in vats of hot cooking oil, maintained at a temperature around 400 degrees Fahrenheit (approximately 204 degrees Celsius). A consistent cooking temperature is crucial, since colder oil may not cause the pellets to puff out during the deep frying stage. The individual pork rind pellets are held down in the oil with a metal screen to insure consistency.
Pork rinds are usually suitable for eating after 60 seconds or so have elapsed. During that time, the pork rinds change from hard pellets to puffy, irregular pieces resembling Styrofoam. A denser version of pork rinds called cracklings may also be produced by cooking the pellets at a slightly lower temperature. The finished pork rinds may be served warm, or the vendor may add various spice blends such as barbecue, salt and vinegar, or chili powder to give the pork rinds a different flavor.
Pork rinds became popular snack choices with the advent of high-protein food plans such as the Atkins diet. Unlike potato or corn chips, fried pork rinds have no carbohydrates at all. They are exceptionally high in protein, however, which makes them an ideal snack for those who want to avoid foods high in carbohydrates. The main concern about pork rinds, however, is their high sodium content. The processed pellets have already been brined in a salt solution, so the addition of salt-based flavors can cause pork rinds to have three times as much sodium as regular potato chips.
beszterec Creative Commons License 2010.11.02 0 0 184
Mamafoztje:
Azert csak beugrott meg egy proba tetel, a langos ugyben, ugye sutik a langost, amit lehet talalni fokhagymasan, sajttal raolvasztva, vagy marha szosszal, vagy adni kenyer helyett.
Van meg egy langos vary, amit en is hasznalok, mert a gyerek szereti, Nehez kezzel csinalni, de lehet, de van egy kis kezi tesztanyujto (olasz) amivel ket kis, max. 3 mm vastag, min 2mm, 10 cm atmeroju korongot nyujtunk, egyik tetejere reszelt sajt, plusz kocka sonka, vagy karika debreceni kerul.
Majd rarakod a masikat a tetejere. Lehet nagy korongot is csinalni es osszehajtani felkor formara, villaval osszenyomod a szelet.
Jol kell sutni, tovabb mint a langost, mert ha az eleszto nem hal meg, a client hasa fajni fog egesz nap. Forgatva, jo barnara sutni. HA nem sikerul jol lezarni, akkor kifolyik a sajt, lehet szurni az olajat, ugyhogy ezzel vigyazni kell. De nagyon jo. Szoszt nem szabad beletenni, mert a goz kijon, es kifolyik a sajt. A Calzone-t csinaljak igy, de sutobe, az meg nekunk nem kell, mert
tul lassu, es tul meleg, felfuti a konyhat.

beszterec Creative Commons License 2010.11.01 0 0 183
Szarvasi Liget hotel
Ezek a holtagak mara aranyat ernek, nagyon szep hely.
A fejlodes harom ideaja:
Mind a ketoldalra elfer egy csak szobakbol allo epulet, mert a szladi ettermek es a strand elbirja.
Ahogy no a cliens szam, lehet epiteni melle a szarnyat.
Tennek a strand oldalra egy 40-60 meter hosszu homokos Lidot, kicsit legyalulni a parbol, es feher homokot hozni ra, ugy nezzen ki mint a tengerpart. Foleg a kis babakkal nyaralok, akik itt levehetik a pelenkat a gyerekrol kicsit, de sokan fognak pancsolni a langyos termeszetes vizben is. Jol mutat a reklam fotokon, a Lido.

3-ik: Florida Disneynek van sok ilyen Laguna operacioja, csinaltak egy lassu, 8-10 km/ora max. szeles, katamaran tipusu motorcsonakot, 2.5 x 6m lehet, teljesen lapos, felborithatatlan, teto is van rajta, jogsival lehet vezetni, de gyerek is tudja, es azokkal jarnak fel ala a lagunaban. Nagyon nepszeru.
Par Jetsky fenykep is elkellne a szladi elott fut 2-3 jetsky. Tobb csonak is elferne a kepekre.
Ezek a hotelek tudnak noni, ahogy gazdagodik Eszak Kelet Europa. Jo kihagyni a helyet ott, mindket oldalon mert jobb ha egy csoportba vannak a hotelok. Az a hely 2070-ig 3-4 uj hotelnak van fenntartva.
beszterec Creative Commons License 2010.11.01 0 0 182
Pille Topi
Mar nem ettermi tetel, hanem egy serteshusfeldolgozo tudna kis penzt csinalni belole.

A Pille Toportyu, spanyol eredetu lehet, itt a mexicoak gyartjak es aruljak, sertesborbol.

Erdekes hogy Mo-n nem ismert. A sertesbort kockara vagjak, es ugy 300F korul sutik
a zsirban vagy olajban, amikor megsul, jo kemeny, nem eheto. Olyan mint a teperton levo bordarab, beletorik a fog.
Amikor ilyen kemeny akkor kiszedik a zsirbol, a zsirt felhevitik, ha jol emlekszem 340F fokra. Ezt nagyon pontosan kell tudni, mert az eges homerseklet alatt 2-3 fokkal van ez, amikor meg eppen nem fustol, visszadobjak a bort, ugy egy percre, amig kipattan, hasonloan mint a pattogatott kukorica.

Es ezt szedik ki. Olyan puha, omlos lesz a bor mint egy pattogatott kukorica. Ezt csomagoljak, snacknek, felkilos csomagokban.
Jo beledaralni a tepertos pogacsaba is, mert majdnem zsirmentes.
Ketfajta van, egyikre paprikas sot szornak ra.
Mo-n sok a sertes bor, amibol ma jobbara zselatint foznek, ez nagyobb kihozatal, egeszseges etel, low fat, es lehet neki piaca.
beszterec Creative Commons License 2010.11.01 0 0 181
Kotelezo auto biztositas:
Jövőre csökkenhet a gépjármű felelősségbiztosítások díja. A díjszámítás átállítása kilowatt alapúra,
Ismetles: a biztositasi dijban a szegenyek fizetik a gazdagok draga autoinak draga javitasat.
A karambolok veletlenul tortennek, nem szandekos a karokozas.
Jo idea; a maximum kompenzacio : 25 ezer dollar, 5 mft.

Ezert minden kenyelmet ado auto veheto, semmi ertelme dragabb autoval jarkalni, csak jobb erzes, fizesse aki hasznalja.
Aki egy 50 ezer dollaros autot hasznal, annak kell kotni ra egy extra 25 ezres biztositast.
Szemelyi serules eseten nyilvan a kompenzaciot ha van ilyen akkor a biztosito fizeti.
Kis eletszinvonal novekedes a szegenyebb retegeknek.

beszterec Creative Commons License 2010.10.31 0 0 180
Mamafoztje:
Mar csak finomitas, uj tema nem jon be. A reggeli is etteremben valo vasarlasa meg csak most indul Mo-n, es csak a nagyvarosokban nyilvan. Gazdagabb orszagokban is novekvo market, a nagy fast food lancok mar mind arulnnak reggelit is.
Ezert ez egy kis vonlumenu operacio lesz eleinte, majd lassan novekedesnek indul.
A reggeli Bp-n, pohar tej a tejbufeben plusz kifli, ez van felupgradelve.
Reggeli fontos eleme a friss peksutemeny, ami ha van kozeli pek, aki szallit, meg van oldva.
A masik megoldas, a langos otletbol jo. Azaz langost is sokan ettek reggelire, a reggeli langossutonel.
Jo menu item: a kesz langosra reszelt sajtot (pl. Trappista, ami van) szorunk, 20-30 sec a microban raolvad.
A masik erdekes, egy karib sziget ettermeben lattam, langos tesztat egy cm korulre nyujtanak, majd fankszaggatoval (ez nem csinal lukat rajta) kiszaggatjak es kisutik olajban, mint a fankot.
Majd kettevagjak es kesz a zsomle, ebbe rakjak az anyagot, itt pl. capa darabokat sutnek ki, es szosz meg salata megy bele.
Nekunk nincs etteremben szendvics anyag, (az egyik eppen kiprobalhat egy szendvics kombot)
De lehet bele tenni sult csirke darabokat is, es ezzel szervirozni.
De jo a Hot dog langosra. Persze ez is nagy fast food item, csak corn dognak hivjak. Hig kenyertesztaba martjak a hurkapalcikara szurt virslit, es be az olajba. Ezt mi nem csinaljuk, nem lehet pl. mustart bele tenni.
De teglalap alaku langost lehet vagni a tesztabol, kb. egy cm. vastag, ez kisul, felvag, mustar, es a virsli. Mo-n lehet szervizorni reggel, zsomle helyett is. Papirtanyeron a parce virsla, mustar, es langos ha nincs reggel pekrau.
Erdekes lesz a daralt porkolt (tefol, sajt) plusz langos item, ez uj a vilagon, de szerintem jo sansza van.

Vasarcsarnok: a neve, a Kozgaz mellett, jo hely egy ilyen etteremnek.
beszterec Creative Commons License 2010.10.30 0 0 179
Meg egy Mama Foztje

Basic Amerikai BBq szosz
• 1 quart tomato puree
• 1 pint water
• 2/3 cup Worcestershire sauce
• 1/2 cup vinegar
• 1/2 cup vegetable oil
• 8 ounces finely chopped onion
• 4 tablespoons finely chopped garlic
• 2 ounces (brown) sugar
• 1 tablespoon dried mustard powder
• 2 teaspoons chili powder - paprika
• 1 teaspoon freshly ground black pepper
• Salt
A fozes: olajon parold meg a hagymat meg a fokhagymat egyutt jo puhara, rakd ezeket bele, fozd fel. Majd a opcio, turmixold ossze. A magyar iznek jobban megfelel a kevesebb cukor.
Ami BBQ #2: adjal hozza kis folyekony fustot es csipos paprikat
Mexikoi : romai komeny

Ezt kenik az oldalasra is meg mindenre, csirkere is meg a steakra is.
Vad izek, amitol tartozkodni kell, jobbara ketto, menta es fahej.

Az oldalas fozese sokat fugg a kemenysegtol, lehet hogy kell 30 percig is fozni. Ket eves mangalica oldalas kemeny, kukta kell neki. De standrad hussertes, fiatalon levagva, nagyon puha.
Azert meg egy ideat berakunk, keson jon, de az etteremben minden megvan amitol konnyen elkesziti, es Mo-n ez orok slager. A langos. Szimpla kenyerteszta olajban kisutve, amugy olaszoknal is csinaljak, fahejas cukorral eszik, Mexicoban meg lavor (50cm atmero) langost sutnek a bucsukon. San Francicoban is van egy langosos.
Reggel a szakacs legyart egy cake fankot, sutoporral vagy a tegnap esti tesztat veszi ki friedzsbol.
Ugyanez mehet a langossal. Sutopor, SzodaBBona, viz, so, (esteleg valami zsir, pl tejfol, tej, tojas, ?) legyen puha, 4 perc keveres, maris sutod, csak tapasztalt langosevok mondjak meg hogy nem elesztobol van.
Lehet tegnap esti tesztabol is kezdeni, de a langos tesztanak eleg 30 perc keres, maris sutheto. HA reggel legyart a keverogepen egy adagot a szakacs, mire bemelegszik az olaj mar sutheto, ugyanabban az olajban mint a fank. Jobban sul, ha kozepen kis lukat (atmero 1 cm) nyom a szakacs. A kenyerteszta ott van egy vajlingba, az olaj mindig forro, mindig annyit sut a crew amennyi koll, lehet ajanlani ebedre is meg vacsorara is. Bableves langossal, nagyon utos.
Fokhagymas, reszelt dajt van ugyis, parmezan is van, tejfol is van, de itt az uj otlet:
Ra lehet tenni a marha porkolt, taco combot is. Ezt meg nem csinaljak a vilagon, langosra ramegy a daralt hus, majd kis tejfol, vagy. Resz sajt. Venni fogjak, mert van Mexicoi pizza, ahol ugyanezt teszik kukorica chipsre. A taco izet is ugy kell kiprobalni, kukorica chips, jo ropogos, arra egy kiskanal taco hus, es kis tejfol.

Arazas: minden szam kerek, es adoval egyutt van a displayn. Nincs 99 ft-os langos, hanem, 100Ft. Kb ennyibe kerul.
beszterec Creative Commons License 2010.10.29 0 0 178
A magyar fast food lanc
Meg egy ideat belepreselunk, de mar lehet hogy tul vonyolult lesz ezert feladunk ket fast food Ideat,

1. nem mindig lehet minden tetelt kapni, sot az ettermeknek sem lesz egyforma menujuk,
Kb. 70-90% ban egyforma csak. Igy az elektromos menu displayt ugy kell megcsinalni, kivulre belulre is, hogy le lehessen kapcsolni egy egy tetelt. Lekapcsolod rola a kiviligitast.
Drive through: ez elterjedt, de eleg draga megvalositani, sok etterem uzemel enelkul, eleg bonyolult a megoldas, plusz Europaban bejon a nyelv problema, szal: NO Drive tru. Kihagyjuk ezt az opciot. De to-go csomagolas vagy helyben fogyasztas van.

A menu, a Manager egyszerusiti, a konyha nagysagatol es az igenyektol fuggoen, de adhat is hozza. Ami kicsit bonyolult, mert nehez a menuhoz uj itemet adni.
Ezert tartaleknak par otletet meg hozzaadunk,
Lesznek olyan ettermek, amelyeknel lehet nagy konyhat epiteni. Ilyen pl. egy idealis, tipikus hely ennek az etteremnek, az M0-n, a Ramadaval szemben levo hely, az Auchan mellett. Kamion parkolo is elfer. Az a hely, idealis fast food restaurantnak, a cliensek fele az M0-rol jon, a masik fele a shopping centerbol. Az az etterem nagy forgalmat fog lebonyolitani, nagyra kell tervezni.
Ez a unit pl. reggelire adhat hot dogot is, ami ugye egy kifli, belerakva virsli es mustar. Nem kiszurva, hanem felvagva kifli, bele a virsli, es mustar. Togo, az M0-rol jovo autok drive throughja. 4 fank, ket hot dog, pohar kave, tea, vagy tej. Meg a M2-rol jovok is elfognak oda vitorlazni reggelizni, este meg a mama felkapja a vacsorat a csaladnak.

A leves: a magyarok delben levest esznek, de Mo-tol eszakra minden orszag leveszabalo, sot ott meg reggelire is levest esznek sok helyen.
Egy idea, ha fozod az oldalast, akkor 11-re kifo a deli sutnivalo oldalas, es keletkezik vagy 15 liter csontle. Kicsit fuszresebb leben van fozve, garlic, plusz szemes bors, sot par zoldpaprika,
es petrezselyem gyokes is bele van vagva. Marhahusleves kocka is mehet bele kicsi.
Csontleves tesztaval.
A kagylotesztat lecsereljuk rovid, 2 cm, kisluku makaronira. Operator kimer egy papir tanyerba, a makaronibol meg belevag egy maroknyit.
Megvan a napi leves a magyar gyomornak a bableves melle. Amit pl. nyaron ki is lehet hagyni a menubol ha keves fogy.
Azaz minden item-et ki lehet hagyni (szoszt is) ha keves fogy.
Delutan 4-re kifo az esti oldalas, le leszurve, lehutve, be a fridzsbe.
Masnapra ebbe fozod tovabb a tobbi oldalast, jo eros lesz a a leves, eroleves.

Nagy ettermeknek, mint pl. ez a M0-as, ahol van hely, forgalom nagy, ott rateszunk meg egy lapattal. Kisebb ettermek is probalhatjak ha tudjak.
Magyar makaroni
Milanese makaroni
TACO, Magyar es Mexicoi
Ez utobbi azert kell, mert nagy siker Ca-ban, es legyen valami unique amit csak ez az etterem arul az orszagban. Kulonosen nyaron fog fogyni.
Az egesz tulikepp egy indian etel, pofon egyszeru.
Magyar porkolt aranyokkal keszul az alap..
Hagyma olajban aranysargara pirul. Ahogy a konyvben van jol meg kell piritani.
Ezutan kevesebb fokhagyma megy bele, kicsit pirul az is.
Daralt marhahus, kb 10, max 20% fat kontent. Inkabb olaj legyen mint faggyu.
So megy bele
Kb. 1-1.5 orat kell fonie vizben, attol fugg milyen oreg a marha vagy kuktaba fo, levesen.

Vegen fuszerezes: .
Kis Bors, kis vegeta, keves piros paprika es paradicsom pure.
Egy labosba kivesz az operator egy adagot, beletesz meg paprikat, felrottyantja.
Magyar makaroni:
Egy porcelan talba (aminek nyele van) kivesz egy adag fott makaronit, rateszi az eloirt daralt porkolt szoszt (pl ez megy a magyar rakott karfiolba) felforrositja a microba,
Kionti a papirtanyerba, ratesz egy kanal tejfolt a tetejere (opcio)
Milanese:
Operator kivesz egy adag alapmarha szoszt egy masik labasba, beletesz olasz fuszereket, thyme, bazil, oregano, ad hozza extra paradicsom puret, kis reszelt parmezan sajtot, felrottyantja, a felforrositott adagra meg extra parmezant szor, kesz a Milanoi makaroni.
Az asztalon lehet parmezan szoro, de inkabb pizzasan csinaljuk, kis zacskoban van kiteve extra parmezan.
3-ik, a kulonlegesseg. A taco, de csak egyfele, amivel ez a ceg nagy lett. A Tube van hogy nez ki, a shell: Tacos!
Ez egy kemeny kukorica shell, kis cegek geppel gyartjak, olajba sutik, majd forron meghajlitjak. Indian etel. Mexico tako lesz es magyar taco. A magyat Taco, a Magyar porkolt szoszt tessszuk bele, (legyen meleg) majd kis reszelt sajt megy a tetejere. (tomeg sajt) Ezen kivul szoktak ratenni vekony csikokra vagott salata levelet, (itt ice berg salata, ami nagyon hasonlit a kaposztara) mi esetleg rateszunk a nagyon vekonyra vagott kaposzta salatankbol egy vekony csikot.
A Mexicoi TACO.
Merunk az alapszoszbol, es kis extra par. pur, pici oregano, es Kumin-t, romai komenyt adunk hozza. Kunin-t kell erezni.

Ezutan ugyanaz mint a magyar TACO, sajt, kaposzta, szalvetaba csomagoljak, 200 ft/db, 5-10 db-t esznek az emberek.
A Taco shellt nehez gyartani, S-Ca-ban sok kis uzem gyartja, eloszor meg legi uton rendel a ceg par ezret, amivel kiprobalja hogy mukodik a market, majd ha mar tobb etterem van akkor kontenerenkent veszi, hajoval.
Mexicoi szosz a csirkehez. Ua. mint az italian csak adnak hozza kumint. Ezt sok magyar nem szereti mert budos inghez hasonlit az ize, de azert sok eszi mert valami mas mint a megszokott.

Fank: most lattam egy nagy donut musort. Az egyik shop nem vacakol, szogeletesre vagja az egeszet es ugy suti ki. Kozepen luk persze. Igy nem kell ujragyurni a maradekot.
A masik otlet, reggeli indulas: autopalyan mar reggel tele lesz az etterem es akarnak fankot enni, mert nagy reggeli item, csak azert nem eszik a magyar fankot reggelire mert nincs.
De azert kell min 40 perc keles a fanknak, azaz egy ora amig kesz.
A szakacs elobb megy be, masik, elozo este operator kever egyet, es beteszi a fridzsbe, masnap reggel 10 perc mulva mar sutheto.
De a legjobb: cake donut, az elso keveresnel eleszto helyett sutopor + kis szoda bikarbona megy bele 5-6 perc keveres utan sutheto a fank. A 2-ik sutesre mar mehet a yeast donut.
Kerdes, hogy tegyen e ki a front reszre az etterem egy donut szekrenyt, forgo szekreny, hutott vagy nem nem tudom, ahol taroljak a donut-t.

Namostmar tenyleg eleg az ideakbol.
Az elso 2 etterem helye:
A Ramadaval szembe
A Sz. Istvan ter, amikor az az iroda epulet kap egy retro homlokzatot, akkor a foldszint idealis hely ennek.
Gyorskocsi utca, Marco Polo Szladi, foldszint, de utcara is nyilo.
Nyugati Pu, atalakitasakor beintegralni a Nagy Hotelba, ugy hogy a terre nezzen, idealis esetben ez lenne a Nyugati Pu Bejaratanal vagy mellette.
Hunyadi teri csarnok: integralva egy Super markettal. Bent uzemel a s. marketban.
Elfer egy a Fovamteri Piacon is
Nagyvarad ter, Orcy utnal, ott a Sote, az EM, sok iroda.
Lagymany hid, Pesti hidfo, parkolo kell.
beszterec Creative Commons License 2010.10.27 0 0 177
A magyar fast food lanc
Van meg egy erdekes kulonbseg a magyar es az US hus arak kozott, az etteremlancban ezert jatszuk ezt a kartyat is.
Mo sertes ar: comb 752/kg nagyker ar $3.5 kg
Legyen az US ar is ennyi, sokszor olcsobb, kb ezek a husok egy arban futnak, dagado stb.
A karaj es szuzerme legyen egy ar.
Oldalas: ez is egy ar, well, $4/kg mar kiskerben, es AFA nincs ra.
De ha errol az oldalasrol levagjak a felso 14 -20 cm, akkor baby ribnek vagy short rib, hivjak, es az ar a szuzermevel egyenlo, $10/kg korul van.
Mo-n ilyen cut-ot nem is csinalnak.
Ugyanaz mint a csirkecomb, ezt eszik a legtobbet a BBQ ettermekbe.
Az elkeszites, meleg fuston sutik vagy 4-5 orat, kozben kenegetik, majd leontik szosszal,
Ua szosz mint a csirkehez, ezer vary BBQ szosznak hivjak, jellemzoje hogy edes.
Nemzeti eledelle valt az US ban.
Masik elkeszitesi modja, fozik kb. 20 percig, majd grillen sutik, majd szosz. Nincs ilyen fast food lanc meg.
Kiprobalunk egyet, rendelunk ilyen short ribet a sertes hus cegtol, (legyen 3 db borda egyben darabokban) ha szallit, 10-20 percig fozuk, (attol fugg milyen idos a diszno) majd olajban,
ugy 5-8 percig sutjuk majd szosz, de fogjak kerni uresen is Mo-n, es esetleg a krumplira ontenek catchup-t. Sot lesz sok togo.
Ez az etel, egy jo szosszal tenyleg elso osztalyu, jol passzol a magyar izvilagba.
Sertes hus fogyasztas Mo-n a legnagyobb, kb a csirkevel egyenlo lehet, de egyik fast food sem ajanl sertes hust. US-ben egy mexicoi food mar ajanl.
Jo vary, a Jokai bableveshez: bab le kiontve, csulok le keves, akkor ezzel a oldalas csontlevel van felengedve a Jokai leves.
Idea otletek zarodnak itt, mar igy is tul sokfele van.
beszterec Creative Commons License 2010.10.26 0 0 176
A Mama Foztje fank
Fontos eleme az uj magyar etteremlanc kinalataban a fank
Meg este is fognak venni belole, sok togo lesz.

Kesziteset fontos erteni a tervezonek mert nagy a kaosz , a tutti recept, meg a hulyeseg.
Harom componens aranyat kell meghatarozni, liszt, feherje, zsir
Ehhez hozza kell calculalni a beszerezhetoseget, a magyar receptek nagy resze tojassargat ir elo, amiben van zsir, es keves feherje. A problema, hogy nehez folyamatosan beszerezni es relative draga is/ . A vajban is van zsir is meg feherje is.
Az ettermi receptek nagy resze margarinbol keszul, nekunk is jo zsiradknak.
Az indulu recept arany:
1 kg liszthez
12-16 dkg margarin
4 egesz tojas
Egyeb:
10-13 dkg cukor, eleszto, es tej
Kis tumeric hogy sarga legyen a belseje!

A tojas feherje kicsit kemenyiti a fankot a zsir meg puhitja. E korul az aranyok korul kell keresni az idealis fank receptet. A angol-dan, amerikai doughnut-ok kemenyebbek a magyarnal, de nem baj, ugyis a topic donti el az izt, a csokimaz dominal.
A gyartas, a legjobb modszer a kozeput, kozepmennyiseg, amit a Dunkin Donut lanc hasznal, ezen a videon csak az asztal nagysag lathato, es van nekik egy kezi szaggato hengeruk, amit vegigtolnak a tesztan, es a videon lathato format vagja ki. A kozepso golyakat regen visszagyurtak, ma kisutik mint a krumplit es eladjak mint fank labda.
How Dunkin Donut makes Donuts
Ket nagy lanc van Krispy Kreme , Francianak tunik es mar van Bp-n uzletuk, kicsit korul kell nezni hogy operal. es a Dunkin.
beszterec Creative Commons License 2010.10.23 0 0 175
6 ora musor a Francia bor videkekrol

Tube: Wine Trails of France Bordeux Graves

Magas Alpokban is bor

Talaj, Bordeuc tiszta kavics agyon termelik a szolot,
tiszto ko es kavics az egesz, es megis megno. Az egesz keskenysoru, kezzel van muvelve, mert oda gep be nem megy. A tragyat is kezzel hordjak be sok helyen es megis eladjak jo dragan,
beszterec Creative Commons License 2010.10.22 0 0 174
A magyar fast food lanc
Talan jobb a Mama foztje nev
Angolul sajnos A home made a megfeleloje, ide ki kell keresni egy jo angol nevet.

A fank otlet nagyon jonak tunik, mert nagy fank lancok vannak nemcsak az USA-ban es Nyugat Europaban is, az egyik legnepszerubb teszta, Bp-re meg nem ert el.
Nyitott kapukat dongetunk.
A magyar szalagos fank recept az idealis, lehet csinalni tojassarga porbol is meg ha lehet kapni tojassarga let kozel akkor abbol.
A sutes: sokfele doughnut sutosor van, elesztos fanknak a legjobb a 24 db-os fryer, vagy a 48 darabos fryer, amin van egy drottalca. HA jo helyet lehet talani, akkor 48-assal lehet probalkozni, mert ez fogy. Ehhez kell meg egy nagyobb kinyujto asztal es egy kis hely a glazernek.
Helyi specialitas, Mo-n az ettermek egyik legnepszerubb etele, a Jokai csulkos bableves.
Ha van hely, akkor Bp-n es Mo-n egyet erdemes probalni, mert igy hetente 2-3-szor is beter a vendeg ebedre is meg vacsorara is.
Bableves plusz fank a magyar hamburger kerem.
Itt a legyegyszerubb repcept: 2 db 20 kiteres kukta, egyikben fo a csulok, masikban a bab, tarka vagy vajbab, le leontve, keves kockara vagott sarga es feherrepa, sotet fokhagymas rantas, paprika, osszekevere, tejfol a tetejere, opcio, debreceni belevagva.
Ez Mo-n siker lesz.
Delre, pl. Ujvideken mar nem valoszinu, de eszak fele szinte biztos, Pozsony, Kassa, Praga nagy leveszabalo orszagok. Leves ugye a hideg klima etele de erdekes hogy S-Ca-ban a sup plantation nevu lanc napi 4 fele levest kinal, es eleg nepszeru.

beszterec Creative Commons License 2010.10.21 0 0 173
Mama’s chicken
Nev: magyarul is kiirjuk, pl Mama csibeje, meg angolul is.

Javitjuk az ideat, atnezve merre ment a fast food business, Pizza Hut check tortent.
Valasztek bovites tortent, pasta, azaz teszta plusz szosz es a Chicken Wing lett hozzaadva.
Tehat meg egy proof, Csirke szarny business tor elore.

Nalunk ez nemcsak szarny lesz ugyem hanem comb is, kis comb borrel, hogy hamar atsuljon, es nagycom haromfele vagva, bornelkul.
Viszont ha lehet harcsa filet kapni, akkor harcsa darabokat kisutve is bele lehet tenni a kinalatba, fagyasztva van, annyi ideig sul mint a csirke.

A siker titka a szosz .
Ajanlat: csak sult krumplira is lehet barmilyen szoszt kerni, van a vilagban pl Brusszelben olyan kis fast food, ami csak sult krumplit arul szosszal. Minden egyben van, lehet kerni a krumplit igy is ugy is.
Az egesz lenyege, max egy szimpla basic szakaccsal, fut az uzlet, aki nappal elkeszit mindent. De olyan a franchise, hogy egy erettsegizett gyerek is betanithato a szosz keszitesre kb. egy het alatt. Minden standard le van irva.
A szoszt lehet tesztara is kerni, hussal vagy anelkul.
Pizza hut szoszai.
Jo sztory segit a megerteshez: Vegh Antal irja, hogy Szatmari konyha nem ismeri a szoszt, a szosz edeny utoljara torik el az etkeszletbol. Kommunikacios problema, eppen hogy a szatmari konyha eszi a legtobb szoszt csak mashogy hivjak, fozelek, vagy pl savanyu krumpli. Minden fozelek valami fott zodseg plusz szosz kevereke. A soska is szosz, nagy tanyerral eszik.
Szal a szosz:
Pizza Hut standard,
3 fele Buffalo Szosz,
4 Lemmon pepper: kirakod, ha fogy marad
5. BBQ : edes
6. BBQ Fuszeres
7. Garlic Parmesan
8. Spicy Asian, Mama’s indul egy standard kinai Orange chicken es a Standard Asian Soja
Mar kilenc szosz
11. Ketfajta Magyar, a porkolt, plusz ua. tejfollel

12 Tokany szosz: ketfajta alapiz van az europai konyhaba, osztalyozzuk igy, a magyar porkolt
az egyik, hagyma, paprika es masik a Fokhagyma Bors ami legtobbszor tokany neven fut a magyar konyhaban. Tejfolosen is OK, de szoktak parmezannal vagy szimpla sajjtal is csinalni.

Elkeszitese: hagyma aranysargara pirul, sok fokhagyma beledobva, kicsit pirul, majd zoldpaprika pure amilyent gyartanak, es bors, leveskocka vagy vegeta.
Fozni 20 percig kesz. Eppen meg lehet turmixolni. Megy a csirkere is, krumplira is, tesztara is, ahogy kerik. Probanak jo nyilvan.
Tejfolos szoszokat lehet kis kemenyitovel kremesebbe tenni.

13. Italian szosz: ez kell, ua az hagyma piritas. Paradicsom pure, fohagyma, bors, es Thime, Bazil. Turmixolva. Ha hozzaadsz parmezant, akkor a hires chicken cacciatore, vadasz csirke lesz belole.
14. Blue Cheese szosz: ez menni fog. Besamell szosz, tej, marvany sajt, leveskocka.

Csirke szendvics:
Nem nagyon van, ez az Etterem konnyen gyart egyet.
Burger zsomlebe beteszunk 4-5 db (amennyi belefer) sult csirkedarabot, amiben nincs csont nyilvanvaloan, kert szosszal, azaz elotte beszoszozzuk a csirkeket, 2 szelet paradicsom esetleg salatalevel, es kesz. Eseteleg lehet kis extra szoszt raoneni a zsomlere. Komplett csrike burger.
Lousinaban meg van valami neve is ennek a tipusu szendvicsnek, sot ott halbol is adjak, ha van harcsa sult akkor itt is lehet harcsaszendvicset is kinalni.
Sot, nem tilos csirkemell uj formatumu csikokat kisutni, (4-5 perc eleg neki) es azt tenni a szendvicsbe, sot ajanlani ugyanugy mint a tobbi.
A csirke ajanlat lehet: felso szarny, vegyes kis darabok (inc. csirkemell kocka), also comb (nagy darab) es csirke mell csikok.

Mondjuk 10 fele szosz, tobbfele csirke cut, harcsa, 3 fele korites, (kenyer, teszta, sult krumpli) es van egy komplett 30-40-fele etelt kinalo menud, amit azonnal tudsz adni, 2-4 perc varakozas utan, max egy basic szakaccsal, (pizza szakacsnak is hivjak) egy muszakban, aki a szoszokat elkesziti arra a napra. .
Nyilvan ezek a szoszok fridzsben is tarolhatok, 3-4 napra meg lehet elore oket csinalni de csak ha koll.

Salata: pickling uborka, kovaszosan, es sima magyar kaposztasalata.
Nyugaton a Coleslaw nevu megy, dan origin, a szo is dan, s generally eaten as a side dish with foods such as barbecue, French fries, and fried chicken.

Edesseg: egy idea, mivel olaj van, amiben allandoan sutunk, es ma mar egy keverogep kell csak, osszedobni egy fank tesztat, es kis ujjnyi fankdarabokat, amit porcukorral vagy csoki szosszal ontenek le. (csokiszosz, corn szirup, kakao es viz) Ennyi talan elmegy. Persze karika fankot is lehet sutni eppen.

Ki kell kiserletezni a legegyszerubb fank keszitesi modot: osszekevered, aztan egy ora mulva sutheto.
Ugy kell tervezni, hogy az olajsuto dobozok 6-tal indul, de 10-ig bovitheto ha koll.

Nagy valasztek, de csak olyan amit egy nem szakacs el tud kesziteni mondjuk ket hetes kepzessel. Es fast food menu, azonnal lehet mindent kidobni.
Ital: feltetlen sor es spricc is a Colahoz kell.

Reggeli: reggeli idoben is uzemelhet, pl fankot arul csak? vagy csirke szendvicset is es poharas tejet.
A konyha kepes fankot gyartani, az olajsuto ott van hozza, a tobbi meg egyszeru.
Meg biztosabb a siker ezzel a fank ideaval, mert az USA-ban a legnepszerubb reggeli nagy fanksuto lancok operalnak, akik csak reggel vannak nyitva, es csak fankot arulnak.
Mo-n is az lesz, kell hozza par ontet, a netrol, cukor, csoki, karamlell krem,
belenyomsz vanilia kremet vagy lekvart.

HA tul bonyolult az elesztos fank, akkor csinalsz sutoporosat.
Bar egyszeru az elesztos, egy keverogep, 3--4 edenyt telenyom egy oramulva kiteritik az asztlara, stb videon ott van az egesz a Tubon. A legjobb a fankszaggato kerek, (lyukas fank kell, nem a magyar, mert az konnyebben atsul gyorsan)
Igy mar szinte tutti a siker mert ket teljes muszakban tud operalni. Reggeli ebed, vacsora. Ez jol ki lett talalva.

A etterem siker titka kettos: nyilvan a menu, eltalalni amit az emberek szeretnek es ezt olcson es gyorsan felszolgalni.
A masik a LOCATION, jol megkozelitheto legyen, pl. Bp-n, idealis a Metro allomastol 2 perc gyalog, es vagy drive through, es parkoloval. Shopping Center mind idealis. Kell marketing is, legalabb annyi hogy tudjanak rola.
Penzugy: a 10-ik etterem utan ki lehet tenni a tozsdere, vegre egy igazi akcio, toket veszunk equitiert a bovuleshez.
beszterec Creative Commons License 2010.10.19 0 0 172
Szechenyi #2, vagy Szechenyi enni megy.
Megnezi hova fejlodott az Amerikai fastfood business es kreal egy hazait.

Ez gy tomott, overcroweded market, az etterem business mindig nagy tulkinalattal
operal, naponta keletkeznek uj ettermek es halnak el masok.
Egy uj etterem altalaban a 3-ik tulajdonosnal kezd profitot hozni, addig csak nyeli a befektetok penzet. De akkor is allandoan probalkoznak.

Mi is pukkantunk egyet, mert ha jol ismerjuk az egesz piacot, marpedig mindenki fogyaszto ezen a marketen, akkor ossze lehet hozni egy magyar McDonaldod, egyszeruen meg kell latni mi a next step es meglepni.
Az USAban mar uzemel a next fast food restaurante, csak meg nem alakult meg az uj franchise
lanc, de sok single csikeszarny etterem uzemel, szamuk allandoan no.
A csirke-bol csak egy nagy lanc mukodik a Kenctucky Fried Chicken, ahol a technologia, kuktaba rantjak ki a csirek darabokat, nem eppen a legjobb (bar mindegy) es adjak sultkrumpli, plusz egy pogacsa. Mo-n jobb lenne egy darab kenyerrel arulni. Ma mar lehetne ugyanezt csinalni szimplan olajba sutni, csak kisebb darabokra vagd a csirket.
De nem erre megy a vilag, az uj kinalat a Buffalo Chicken wing etelbol szuletett.
Ezt a csirke arakbol is lehet latni.
Egy kilo csirke, alaparban US, kb. $2, 400 Ft, /kilo cs. Mell, comb ugyanennyi. De egy kilo
Boros csirkeszarny, a (vegehez kozelebb levo, amirol meg levagunk egy kis darabot) $3-5, viszont a felso resze $8 vagy inkabb $10 , olcsobb supermarketekben. Ez majdnem kizarolag ennek a Buffalo Csirke recept elterjedesnek koszonheto.

Pofon egyszereu recept: A csirkeszarnyat mint a french friest, megsutik, kb. 8-10 perc, majd egy paprika szoszt ontenek ra, eroset is vagy nem eroset. Eleg hulye, egy darab zeller szarral kinaljak, de ez mar inkabb lekopott mara.
A kovetkezo lepes, hogy elkezdett a szosz fejlodni, ma mar 6-8 fele szosszal nyomjak,
es mindig tomeg van az ettermekben.
Tehat semmi mas, rovid csirkeszarny darabokat megsutnek, majd rendelestol fuggoen, 5-10-15 db-t beraknak egy edenybe, raontik a kert szoszt, sult krumpli, kenyer es kesz. Ez az etel.
de megis 6 fele etel, nem egy, nagyon szerencses ez a szosz kombo.

Pl. Parikas csirke maskepp; megcsinalod a szoszt csirke nelkul, (tejfollel es anelkul) majd
megsutod a csirket es raontod. Finomabb mint az eredeti, mert a csirke nem fo hanem sul, es porc anyagok keletkeznek rajta.

Egy szo mint szaz, ebbol egy nagy franchise lancot lehet csinalni, kulonosen Europaba ahol, minden 400-600 km-en valtozik a konyha, az izles meg az izek. A szoszokat konnyu hozzaigazitani a helyi izleshez.
Egy proba etteremmel indulunk, Bp-n a Belvarosban, legyen Mama’s chicken a neve.
Az etterem egy szimpla fast food vary, barmelyiket le lehet masolni.
Az etlap.
Nem csak szarnyat csinalunk, mert a comb ugyanaz. 4 fele csirke “cut”-ot rendelunk a csirke cegtol, fagyasztva is lehet. Ketfele szarny cut, also comb, a legkisebb fajtabol, borosen, es felso comb, bor nelkul, de ez utobbit harom fele kell vagni, a csont kozvetlen kozelebol ket oldalt levagjuk a hust, igy 3 db. kis husdarabot kapunk, amibol egybe a csont van. .
Ketfele csirket sutunk, felso szarny, ez dragabb, es a tobbibol vegyesen. Szimplan besozzak a csirket, majd olajban kisutik ahogy kell, kicsit legyen szarazabb, tehat a belso homerseklet elerheti a 200 Farenheit-is. Ki kell probalni az optimalis idot.
byilvan a combot kulon sutik mert tovabb tart.

A szoszok: ezekbol kell csinalni vagy 10 felet, es az etterem ebbol azt a 5-6-t kinalja ami fogy, de ez minden orszagban mas es mas.
A magyar szosz indulas.
(Az interneten minden szosz kombo le van irva)
Legynek egy szimpla porkolt (esetleg megturmixolva) es ugyanez tejfellel.
Kinai Orange szosz: pl. narancslekvar, ecet, cukor,
Kinai szoja szosz combo: Oriental sauce neven fut
Buffalo chciken Wing szosz, eros es nem eros, vaj paprika combo
Amerikai barbeque szosz: ebbol ezer fele van, parat ki kell probalni, egy legyen fustolt izu.
Ezt kell kikeserletezni, probalgatni, fejleszteni, tesztelni.
Korites: zsomle, french fries, es Mo-n, ajanlunk egy adag kifott mondjuk kagylotesztat.
Ezt konnyu csinalni, egy tal paprikas csirke 5 perc alatt.
Ez nem szoszos hanem tanyerban, sok zafttal, plusz teszta, szimpla zona etel.
Es lehet szosszal is persze.

Italok, a szokasos, de legyen sor es bor.
Edesseg? Akarmi, de megy anelkul is, nem is tudom kell-e, mondjuk egy parfe a fridzsbol.
Ahogy a tobbiek csinaljak.
Semmi kulonos itt sem.
Eggyel indulsz, majd 3-4 –t fel lehet dobni Bp, majd minden megyeszekhelyen egyet.
Utana lehet ajanlani Franchise modban, ahogy a tobbiek csinaljak.
Majd jonnek a szomszedos orszagok, fovarosok, nagyvarosok.
Minden orszagban kell ajanlani egy helyi szoszt, pl. Belgradban etolaj, (nem oliva) citrom, fokhagyma standard vinegrett, sot szosz nelkul (ott meg eszik szimpla vagott hagymaval)
Pozsony?, Becs, ismerni kell a becsi zona szoszt, pl. zeller szosz.
Skandinaviaban pl. kapor szosz kell.
Ha jol mukodik, akkor lehet bovulni.
A megvalositas:
Egy mar mukodo, fiatal ceget lehetne megnyomni, ahol a fonok ezt meg tudja csinalni,
Venture Capital modra. Bukni nem lehet vele, mert mar jol mukodik az egesz az USA-ban, miert ne menne Europaban, kulonben is kiprobalod, indulsz eggyel, majd 3-at hozzaadsz stb.
Egyet kiprobalsz, azt finanszrirozza a ceg, majd kap bovitesre toket a Magyar Fejlesztesi Banktol, equity-ert cserebe.

Villany Spricc
Sokszor probaltak froccsot eladni mar a vilagon, bar en meg nem talalkoztam vele.
A Tokaj Villany probalkozik megegyszer. Valtozik a vilag, a fast food ettermeknek jol
jonne egy jo zsir leoblito ital, ami szaraz feher bor, pl. rizling, kb-70-80%-ban, a tobbi viz, plusz CO2, pezsgosre csinalva. .
A TVV kikiserletezi ezt, majd keres egy tolto ceget aki feltolt neki vagy 6 pack-et, 6 aluminium kannaba, a pop up. Kb. 10.000-t legyart, kap egy TV marketinget, es kiteszed a Supermarketek polcara. Ha megy megy, ha nem akkor abbahagyod.
Nyilvan nyarra nyomod ki, nem telen.
beszterec Creative Commons License 2010.10.17 0 0 171
Malna
A málna kézi szedéséhez nagy számú szedôcsoport szükséges. Becslések szerint a málnás évi összmunkaerô szükségletének 70-80%-át a szedés igényli, hiszen egy szedô napi átlagteljesítménye csak 25 kg körüli, s a málnás ha-onkénti termése 3-9 t között mozog. Figyelembe véve a málna fokozatos érését (ami fajtánként kb. 1 hónapig tart), a termést többszöri részletszedéssel gyûjtjük be. Az idôjárási tényezôk (pl. nagy meleg vagy esôk) esetleg gyakoribb (naponkénti) szedésre kényszeríthetik a termesztôt, de rendes körülmények közt a 2-3 naponkénti szedés kielégítô. Természetes, hogy azok gyakorisága és a termesztett fajta érésének koncentrálása is módosítja a szedés munkaerô-szükségletét.
A málna de általában a többi bogyós gépi szedése után is szükséges az áru érési foka szerinti osztályozása. Újabban olyan géptípust alakítottak ki, mely száloptikás, fenyhullámhosszal mûködô aszinkron detektáló szerkezettel irányított levegôárammal választja külön a túlérett és a még éretlen gyümölcsöket a kellôen érettôl. A gép óránkénti teljesítménye kb. 260 kg málna.
Egy hektaron teremjen 3-9t, mondjuk 6 tonna malna. A fagyasztott gurulos malna ara, egy kilo, USA-ban, a polcon $8, 1600 Ft. Ebbol a nagyker ar, amit az elado kap, kb 1000Ft.
6000 kg per hektar, 6 millio ft/hektar az eloallitott ertek. Es meg igy sem folyamatos az ellatas, sokszor nincs is amelyhutokben fagyasztott malna az USA-ban
Talalt, mert Mo-n nyaron a malna nagyker ar 1000 ft korul van.

9 tonna/ha-nal 9 millio ft/ hektar kepzodik. A minimum 3 mftha, 3-szor jobb mint a szolo es jobb mint a dio.
A problema, hogy ezt csak kezzel lehet szedni, 25 kg/nap, $6 min oraber, nincs labor aki napi 9 orat gyalogol es szedi az arut, meg $10-ert sem. Szamoljunk 1200 ft/ora, 9 ora szedes, ez 250 eft/ho netto jovedelem, US ar, plusz az ado.

Legyen 1000 ft/ora a a magyar munkaero koltseg, napi 8 ora munka, eredmenyez 25 kg malnat, 8000 ft kell 25 kg-hoz, 320 ft/kg, 2 millio ft a munkaber per hektar.
Plusz a tobbi munka, legyen az 2 millio ft, marad 2 mft profit, de ha nem is csinalod profi modra, egy mft/ha akkor is megvan.
Magasan a malna a legtobb erteket es profitot hozo business.

Konnyen eladhato:
Calfiorniaban eddig ebbol az egy elelmiszerbol fedeztem fel hianyt, mind a fagyasztott szorp, mind a fagysztott gurulosbol, legtobbszor mas szorpokkel egybe keverik pl. alma, citrom, malna plusz cukor. Tiszta malna szorp es gurulos ritkan kaphato.

Concluzio, fagyasztott malnat minden mennyisegben el lehet adni, pl. a mai hazai termes jo 10 szereset, es kb 2 mft profitot hoz hektaronkent. De ebbe az allam nem tud beszallni, csak csinal egy kis piaci elemzest es eljuttatja az agro KFT-knek, profitot akarsz? Itt van hogyan, hektaronket 2 millio.
Mo nagyon kedvezo a malnanak, mert meleg kell neki es sok viz, es jo talaj, (bar ebben nem hiszek, homokon is OK, csak naponta kell ontozni) ott van pl. Szabolcs-Szatmar, mindenutt folyo, ontozni ingyen lehet, jo a fold, ott olcso a munkaero es meg van aki leszedi, a befektetes nem nagy, a profit meg nagy.
Nyilvanvalo, eladni itt is tudni kell, kell szep csomagolas, es hutohaz a kozelben.

Tehat: 3 fele agro termek van amibol a nagy unios piac barmennyit felvesz, a bor, a dio es malna.
A dio testvere a mandula hasonlo, bar nem akkora, a malna testverei, minden fagyasztott bogyo eladhato ezenkivul, kulonosen a blueberry nevre hallgato.
Lehet hogy a Narile- Must combo is nyer.
A halak kozul meg a pisztrang. Amennyit gyartasz annyi van eladva, jo profittal.


beszterec Creative Commons License 2010.10.15 0 0 170
Megegy: meg kell kerdezni a feldolgozogep gyartot, kulonosen az laseres valogatot hogy kemeny vagy papirheju diot valogat konnyebben.
A valoszinu valasz a kemeny hej, mert az iiteni dio daralasaim soran, egy ket hej darab a zacskos diobelben kiakasztotta a dio daralot.
A masik, a szuret miatt lehetoleg kulonbozo eresideju fajtak legyenek telepitve.
beszterec Creative Commons License 2010.10.15 0 0 169
Dio business indulas
Aller Anfang ist schwer, minden kezdet nehez, a dional meg nagyon nehez, mert a szaporitasa egy nagy problema mert a dio nagyon varialja az utodokat, nem a szulot duplikalja hanem egy fa 2000 diot termel, ami 2000 fele utod, sok jelentosen kulonbozik a szulotol. Az egesz nagyon helyfuggo. A magyar fajtak mind arrol a teruletrol szarmaznak, Szatmar, Milota, Tiszacsecse, az eredeti fa ma is megvan, ugyanott. Ennek oka, hogy a magyar nemesito Dr. Szentivanyi ott kezdte el csinalni a munkat, kesobb felkoltozott Erdre, es most ott van a nagy dionemesites.
A magyar diofacsemete termeles, evi 100 ezer fa nagysagrendu.
Nekunk kell minimum 180 ezer, de inkabb tobb, hasznaljuk a szolotol atvett ideat, kisebb fa, suribben, tehat a mai magyar teljes egy evi facsemet termeles duplaja kellen.
Ezt csak egyfelekepp lehet csinalni, a helyszinen kell eloallitani az Erdi cegnek 200 ezer csemetet.
Az MVM eloszor megkeresi azt a 2-4 dio ceget aki termeli a 10 ezet tonna diot. Mondjuk legyen harom KFT. Utana az Erdi dio ceg kifiguralja a legjobb szaporitasu modot, es a harom helyszinen elulteti amit koll. Azaz mondjuk 3x70 ezer telepitest csinal, jo lenne 2011-ben. Utana, ugy tunik 2013-ban lehet kiultetni a csemeteket, majd 2016-ban lehet az elso szuret.
Ennyi alany diojuk ugysem lesz, valoszinu ket lepesben fog ez tortenni, bar most van a dio szuret, meg nem ettek meg a jovot, epp jokor lehet nekik szolni, hogy tegyenek felre jovore
200 000 diot extra.

beszterec Creative Commons License 2010.10.13 0 0 168
Azt is latjuk, hogy keves cegnek van 4-5 millio dollarnyi tokeje, hogy ebbe belevagjon, raadasul nem is latjak a piacot. A lenyeg itt, a piachoz kepes Mo olyan kicsi, hogy evi 30 ezer tonna termelest, a mai haromszorosat, eszre sem venne a piac. A mai arakon megy az eladas, plusz 20 ezer tonnaval is vagy analekul.

http://www.carrierefarms.com/walnut_processing.html

Kep mutassa. Hogy nagy sortavolsagnal esetleg megno a takarmanyfu a sorok kozott..
Azt is mutassa, az USA-ban nagyobbak a cegek mint Europaban, es azt is, hogy most van lehetoseg nagy agro cegek kifejlodesere Mo-n, a nagy felvevo piac miatt.

Deklaraljuk a diot kitoresi pontnak, azert mert egy hektaron, 2-3-szor nagyobb erteket allit elo.
Megint: a 2 db gep felmillio dollar mutatja, csak nagyban eri meg csinalni. A mai Mo labor araknal, meg fel lehet szedni eppen kezzel, remelhetoleg nem sokaig.
Mutassa a regi tamogatasi rendszerek butasagat, sok kicsit tamogat egy kicsit.
Eloszor nem tamogatni kell, hanem eleg hitelezni, es nem sok kicsit, hanem nehany nagyot, ahol el lehet erni a minimum 200 ha nagysagot.

Atnezve par nagy dio ceg websitejat, a konkluzio: a Dio fogyasztas talan meg gyorsabban no a vilagon mint a bor. Azaz none, ha nem kerulne egy kilo dio 4 szer annyiba mint egy kilo csirkehus. Egy kilo elomarha 440ft, egy kilo dio hejas, US ar, kb ennyi.

A dio tores geppel:
With these vital practices in place, the production volume of the sheller has grown from 60 loads in 2006 to 130 loads today. This is equivalent to processing of 14,000,000 lbs of inshell to shelled product. Ez 7,000.000 kg = 7000 tonna dio van megpucolva egy laseres dio feldolgozo soron. Ups, ez annyi mint Mo osszes termelese vagy fele, de akkor is marha sok.
Ez az US ceg a dio nagyreszet Europaba adja el. Az utolso szemig eladjak mindig.
Sot allandoan uj dio szallitot keresnek.
A Dionak elonye, hogy csokkenti a koleszterol szintet. Kevesen tudjak, (Spoke csecsemo konyvebol) hogy gyerekeknek adva, noveli a testmagassagot, mi alkalmaztuk ezt, es mindket fiam kb. 15-20cm-el magasabb nalam.
Ezenfelul konnyen emesztheto feherjet tartalmaz, es szimplan finom.

A ceg Manages over 1,300 acres of walnut orchards, 550 hektar.
Produces 4 million pounds walnut= 2000 tonna.
Operates 2 walnuts hulling and drying operations processing over 4,000 tons.
Ber feldolgozast is csinal, 50%-ban.
Ships walnuts all over the world under the Carriere and Borges brands.
Spanyol multi nyomta meg az operaciot
Handles 9 million pounds of almonds under the Premier Nut Company brand.
A mandula is jol megy.

Ha egy laseres dio feldolgoz ennyit tud, akkor ezt is ugy kell csinalni mint a szolot. Vagy eppen napraforgot, gyakorlatilag 3-4 nagy preselo vasarolja fel ez egesz magyar termest.
Szal megvan a feladat, hogy lovagoljunk a hullamon a legjobban hogyan torjunk ki a masodik nagy Agro kitoresi ponton.
Eleg egyertelmi, nagy tobb szaz hektaros dio ultetvenyek kellenek, ahol ket geppel mehet a termeles, majd egy nagy Allami ceg felvasarolja, ezzel a laser agyuval feldolgozza, es eladja.
Garantalt felvasarlasi ar, 15 evre, szerzodes, telepites, ket gep, es mehet a bicaj.
A Web siteokat olvasva, ez a dio boom meglehetosen uj jelenseg meg Amerikaban is.
Végéhez közeleg a diószüret Somogyban. Ahogy országszerte, a megyében is kevesebb dió termett az átlagosnál. A megszokottnak körülbelül a harmadát tudják betakarítani. Csak a fagyvédett helyeken maradt dió, ott közepes mennyiségű termett.
Somogy megyében van Kelet-Európa legnagyobb egybefüggő dióültetvénye. Lengyeltóti mellett több mint száz hektáron termelik a csonthéjas gyümölcsöt
A terméskiesésnek "köszönhetően" a dió ára is magasabb, mint tavaly. Külföldön 400 forint felett fizetnek kilójáért héjas állapotban, itthon 300 körül van az induló ár. A dióbélnek még nincs ára, de a számítások szerint 400 és 1200 forintot fizetnek majd érte, a minőségétől függően.

Mo a legnagyobb Dio maker 100 ha. Az is nemet, NSZK nyomja az osszeset.
Nincs vilag fogyasztas/capita, de ebbol nagyon keves fogyhat Mo-tol eszakra, mert draga dolog.
As is kiderul, jo ha van ontozes, megeri mert draga, ezert csatorna melle kell rakni az ultetvenyt.
Ebbol meg Mo-n van boven, be van csatornazva az orszag, csak nincs jol kihasznalva a viz, mert a legtobb termenynek nem kell extra ontozes. Viszont meg egy potencialis elony.

Az Agro business egyik legnagyobb profit termelo tenyezoje a rendezettseg. Az egesz nagy kaoszban alakult ki, ossze vissza van telepitve minden, nagyobb rendezettseg kialakitasa nagy productivitast eredmenyez.

Megint: az allattenyeszto telepek egyenlo eloszlasa az egesz orszagban sokat javit a productivitason, plusz a lakotelepektol tavol tenni oket, sokat javit az orszag lakominosegen. Itt ket teleprol van szo, a marha es a sertes, ahol sok a hig tragya. Baromfi ezzel a mely alom technikaval jol managelheto.

Megint; a nagy marha, sertes es baromfi telepeket fel kell upgradelni nagyobb terulet/allatra, azert hogy lecsokkentsuk a jarvanyveszelyt, es a vakcina adagolast. Ha mar upgradeljuk akkor egyenloen osztjuk el a telepeket Mo-n, hogy egyenloen lehessen tragyazni, ne kelljen a tragyat nagy tavolsagba szallitani. Nagy kornytezet megovasi tenyezo. Az allatfarm 3-4 km-es korzeteben ki lehessen teriteni a tragyat az eloirt hatererteken.

http://www.agroforesterie.fr/diaporama/Hdef/noyers2003jollet%20gavaland.jpg
Diofaultetveny, itt meg gabonat is ultettek a sorok koze. Legjobb a lucerna es a takarmanyfu, mert konnyu felporiszvozni a termest a foldrol.
http://icons.wunderground.com/data/wximagenew/c/claydancer/19.jpg
Belvizes terulet jo neki! Ekkor nem kell ontozni.

http://blog.femmeactuelle.fr/Upload/Users/252398/UsedImages/3351d235-5674-42d3-a4f9-cc5a639917cc.jpg
Egy 20 ev koruli diofas. Itt is fuvezve van, de sok az arnyek, keves fu no, de kell a fu a szuret miatt.

6000 lb/hr a dio tisztito, ami a 400 Ft hejas diobol, 1200 Ft-os diobelet csinal. 800 ft erteku dio jon ki, 400 ft a tisztitas ara es a profit.
6000 lb = 3 tonna per ora, 2000 orat megy egy evben, 6000 tonna per ev, kb ez a nagysag kell.
10 ezer tonnaig ez a masina elmegy per ev.

Akkor a dio business:
Milotan volt egy nagy dio nemesito, azon a reszen tobb a viz, eso, es magas talajviz, ott terem a legjobban a dio. A Diot erdemes ontozni, igy mindig maximalis termest ad. Plusz ha meg van koztes zold akkor lohere – takarmanyfuvel, meg tobbet ad.
Tehat a business. Az allam grundol egy szimpla Allami Vallalatot, egy Zrt-t, Fehergyarmaton.
A Walnut-East Zrt neven. A ceg vesz egy nagykapacitasu hejazot es azt a 3tonna/ora diopucolot,
Ma mar infravoros sugarral tisztitoval a vegen. Ez kepes evi 10-15 ezer tonna diot megtorni, szeparalni es csomagolni.
Es egy raktarat ahol elfer ez a dio mennyiseg, ami jon a termeloktol.
A Walnut East –nek vannak beszallitoi, mind Szatmarbol, olyan helyrol ahol konnyen ontozheto a tabla. Az idealis Dio termeszto hely akkora melyet egy evben egy razo es egy felszedo gep be tud takaritani. Ezt ki kell deriteni, kb 200-400 hektar lehet.
Nekunk kell egy evben 10 ezer tonna hejas dio, tehat ennyi Ceget kell dio termelesbe bevonni.
40kg/fa, 400 fa/ha-val szamolva ez kb.
16 tonna dio per hektar, 600 hektar lenne csak az egesz. Kb stimmel a Ca szamokkal.
12 tonna szolo per ha, legyen 12 tonna dio per ha, az egyik 60ft/kilo, a masik 400ft/kg.
Ez egy nagyon jo business!!!!! Itt a ket szam ami mutassa.

A Dio atveteli arat, ugyanugy mint a szolonel, az EVM allapitja meg, minimum ar garantalt, piaci viszonyoktol fuggetlenul, minden dio at van veve. Ez kb. 350 ft/kg korul lenne, plusz szallitas a feldolgozoba.
A lenyeg, a business plan szive: konnyu eladni. A walnut east csak megkeresi az osszes Europai dio nagykereskedot es elkuldi az arlistat, ami 5%-al olcsobb mint a piaci ar. Elso evben, utana beemeli a piaci arra. A baklava ovezetbe kulonos tekintettel, Torokorszag, Gorog, es az egesz Balkan. Oroszok is diozabalok.
A termelok segitese, itt a problema ugye, hogy nagy az inicial beruhazas, a fold 4 evig nem termem, plusz el kell ultetni vagy 400 ezer diofat.
Sok vary, pl. Allami garancia a razo es felszedo gep hitel vasarlasra. Nagy ugy, a gep ugy is ott van. A bank adhat ra hitelt is. Bank veszi a foldet a termelonek a leasing dij a kamat, tiz ev utan a termelo megveszi a foldet a banktol. Addig kell nyomni a dolgot amit megvan az a par nagy ceg aki megtermeli azt a 15 ezer tonna hejas diot 1000 hektaron.
Lehet 2-3 ceg eleg neki, mind a kornyekrol. Itt a nagy penz, a Walnut ceg 2 nagy feldolgozo sora meg a nagy raktar. Szal, minden a kezben van.
beszterec Creative Commons License 2010.10.13 0 0 167
Re: Ez egy read only Forum for you. Csak Beszterec postingol ide.

Business Plan Dio

Dio:
Egy uj kozgazdasagi torvenyt tudunk leirni: nehez eszrevenni, detektalni a piacon a hianyt. Persze ehhez definialni kellene mi a hiany, azaz egy kommunikacios problema, azaz hogyan jellemezzuk az arupiacokat, a marketet.
Ezt a problemat lattuk a lakaspiacnal. Van egy ma hasznalt jo fogalom, vevok, vagy eloadok piaca. A masik, hosszu ideju, tobb tiz eves ar gorbek vizsgalata.
Kis tanulmanyt keszitunk a diorol.
1982 ben nagy dio hiany alakult ki Belgradban. Nem lehetett diot kapni. Jott az unnep, amikor baklavat kellett volna sutni, de nem volt dio a piacon. Nem tortent semmi, nem ettek diot az emberek, ettek mast.
2005-os cikk, “Dio export” kerdesre:

Pult alól elővett dió ezerkétszázért a Kolosy téri piacon
Kép: Kovalovszky Dániel
A zöldség-gyümölcs piacon ritkán van hiány valamiből, most viszont kevés a dió, ezért 30-40 százalékkal drágább, mint tavaly ilyenkor. A jó minőségű magyar diót külföldön adják el.


Az egy évvel ezelőtti kilónként 950-1200 forint helyett 1400-1700 forintot is elkérnek az árusok a tört dióért. Tehetik, mert kevés a dió - a jó minőségű magyar héjas gyümölcsöt külföldön is keresik. Ahogy a piac ismerői fogalmaztak: szinte minden exportképes terményt sikerült jó áron kiszállítani, keresettek a híres magyar alsószentiváni, milotai, tiszacsécsi fajták. “”””
Régebben a mostani termés sokszorosát verték le a fákról. A feljegyzések 1950-ben még 27 ezer tonna magyar dióról szóltak, bár húsz évvel később már csak 16 ezer tonnáról beszéltek. Fodor Zoltántól, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, hogy a diótermelés mélypontja 1998 volt, amikor mindössze háromezer tonnát regisztráltak. Azóta, lassú emelkedéssel tavaly elérték a 6200 tonnát. A növekmény már a korszerűnek mondott, úgynevezett vékony héjú fajták, hibridek térhódításának köszönhető.

Ezek a szamok vannak, az Unio hatasa mar ervenyesul, viszik a diot mint a cukrot.
Nagy arugras, valahogy akkor kezdtek kiszivni a diot az unioba.

USA-ban a dio, kisker ara, 1 kg. kb 8 dollar, 1600 ft/kilo, a nagyker-termeloi ar, ugy 1300 ft/kg lehet.
Amig egy kilo csirke max 500ft lehet. Egy kilo dio kb 3 szor annyiba kerul mint egy kilo csirke.

Diobol allando hiany van, allandoan az eladok piaca van. Ma, Mo-n, a 2010-es termest mind eladtak, most kell lefoglalni a jovo evi termest.

Nyugodtan levonhatjuk a koverkeztetest: diobol barmennyit termelne az orszag, azt, a mai aron el lehetne adni.
A Dio Mo-n, oshonos fa. Barhol megel, az egyik legkevesebb gondozast igenylo gyumolcsfa, evente max. egyszeri permetezes, kis tragyazas es kesz. Arterekben is megel, Balint Gazdatol szedjuk az infot.
Balint Gazda szerint, egy kilo hejas diobol fel kilo pucolt dio van.
Google ar: Dió héjas:200 Ft, pucolt:800 Ft. Nem nagyon stimmel, ki tudja.

Balint G szerint, egy fa 40kg diot ad, hejasat. Diofa per hektar? Szamoljunk 300 fa per hektarral, 200 ft-ert aruljak a Neten a hejas diot, akkor ez 2.4 mft/ jovedelem per ha. Majdnem 2.5-3-szorosa a szoloenek, eloallitasi koltsege, mivel az egesz folyamat gepesitheto kisebb.
Jol at kell nezni ezeket a szamokat, az eredmeny az lesz, hogy a dio a legtobb jovedelmet es profitot ado noveny per hektar Mo-n.
Megint nagyon fontos: tultermeles kizart, 600 millios piac kozepen fekszik Mo, a mai termeles 10K tonna lehet, a francia termeles 30 ezer, es barmennyit el lehet belole adni, az unioba is meg Oroszorszagba.

Fejlodes, Amerikai pelda is nagyon jo: Nagyuzemi dio termeles, agro fejlodes, civilizacios fejlodes, az uton vegig kell menni. :

California Walnut Company, Incorporated has its beginnings with the Spanfelner Family, who planted some of the first commercial English Walnut Orchards in 1912 in Los Molinos, California.
Frank Spanfelner Sr. built his walnut huller & dryer in 1946, harvesting about 20 acres of walnuts.
In 1976, Frank Spanfelner Jr. built his walnut huller & dryer, harvesting about 450 acres of walnuts. In 2000, Frank's daughter, Ginger and her husband, Greg Gilchrist, expanded the walnut hulling operation to include a processing plant for the inshell walnuts.

Tehat: 1912 indult a termeles, 20 acre-n, 5 hektaron. Kezzel szedtek es adtak el. Azelott a kertekbol jott a dio a piacra, a kofa modszerrel. Egy fa, par kilo, a piacon az asztalon arulva.
1946: gepesites. Az indulo termelo fia csinalta. Nyugat Europaban ez kb. 1960-ra esett, Kelet Europaban vegul is most jott el ennek az ideje.
1976: a indulo termelo fia unokja megnoveli a birtokot 110 Ha-ra.
2000 majd ennek a lanya, a vejevel tovabb noveli.
Sok cegre igaz ez a tortenet, nemcsak a mezogazdasagban. Europa ez alatt az ido alatt meg atment 2 nagy haborun, sok kereskedelmi korlatokon, Kelet Europa meg meg egy nagy gazdasagi cirkuszon, a kommunizmuson.
A Dio termeles hatekonysaganal, Mo jelenleg ott van ahol az USA volt 1912-ben, most indul kisebb dio farmok telepitese.
Itt van az egesz, pofon egyszeru process, ket munkagep kell, egy razo es egy felszedo.
http://www.allen-and-associates.com/Harvest.html
Majd kell a feldolgozo sor.
Meg egy marha nagy raktar persze.

A dio szamokrol megint: Latjuk egy ha buza kb 250 eft/erteket allit elo. Egy HA szolo kb. egy milliot, egy ha dio kb. 2 millio-t.
Profit: minden termeknel, ha rosszul, kicsiben csinalod akkor kicsi. Ha kozepesen akkor kozepes, ha jol, nagyban, hatekonyan akkor jo nagy. Egy HA dion lehet keresni 50 eft/ha-t de lehet 500 eft/ha is. Ha nagy, kb. akkora hogy pont leterheli a ket nagy dio munkagepet, ami kb $250K/gep, Azaz egy felmillio dollarral indul.

A dio ugyanaz mint akarmilyen beruhazas, pl. auto, azaz jobb mert lehet darabonkent csinalni, azaz kb. 3-4 millio dollarbol el lehet inditani egy nagyuzemi dio farmot fold vasarlassal egyutt.
Az biztos hogy ez is kitoresi pont, mert dionak kell meleg, de kell viz is, ultetvenyekre a Mo-eso mennyiseg szaraz evben nem eleg, ontozni is kell 5 evbol 2-3-ban.
A termelonek mindegy hogy az 50 eft/ha profitot buzval csinalja meg, vagy dioval, 250eft/ha bevetelen, vagy 2 mft bevetelen, de az allamnak nem, mert az utobbin kb. 5-szor annyi bevetel van. Nyilvan, a dio profit (amortizacio es hiteltorlesztes nelkul), tehat brutto profit ugy 5-700 eft/ha korul lehet, amibol le kell vonni egy nagy reszt, a toke koltseget.
Latjuk, economics, joval bonyolultabb mint egy primitive, megeri vagy nem megeri szamolas.

A dio business ugy 200 hektarnal az optimalis, akkor van a gepeken annyi terheles, hogy lehet fizetni utanuk a torlesztest es meg le is tud szuretelni ennyit ket gep. Ezt pontosan ki kell kalkulalni.
Előzmény: VEE (166)
VEE Creative Commons License 2010.10.13 0 0 166
Két dologra lennék kiváncsi:

1. Van-e aki végig bírta olvasni ezeket a Magyarországnak szánt, hosszú távú javaslatokat?

2. Milyen profil olvasható ki e bőbeszédű hozzászólásokból? Különös tekintettel a magyar szavak furcsa alkalmazására és az idegen szavak beültetésére? Ezt egy másik fórumon már korábban is találgattuk, de a szerző sajnos nem oldotta fel a rejtélyt. Vitathatatlan, hogy van némi helyismerete, sőt szakmai tudása is, de nagyon furcsa az egész munkássága itt az Indexen. Az általa látogatott fórumokból az jön le, hogy némi közlekedésgépészeti szakmai ismerete van, de mintha már nem kintről írna, hanem letelepedett volna a főváros körül.

Mindenesetre utánozhatatlan és nem is kitalált stílus, mert ennyire nem lehet következetesen ennyit írni valakinek idegen módon.
Előzmény: beszterec (165)
beszterec Creative Commons License 2010.10.13 0 0 165
Ikarus 55
Volt szo a Kravtex-Ikarus retro buszrol, ami varosi nosztalgia temakra lett szanva. Ez az elso buszok mintajara keszult, kis befogadokepessegu csoros.
De van ez az Ikarus 55, ami tulikepp ugyanaz mint a ma gyartott buszok, a motor faros, semmi kulonos, minden tavolsagi busz faros ma.

Az idea itt: ebbol el lehet adni jo parat, mert erdekes design, szep, az emberk szeretik. Ez az osztalykirandulasok, nosztalgia utak tavolsagi busza.
Egy buszgyarnak mindegy milyen buszt gyart, minden busz egyedileg kezzel keszul.
A tervezo garda eloveszi az eredeti Ikarus 55 gyartasi dokumentaciot, es modernizalja a belso reszeket. Kivulrol marad ami most van, belul meg beteszi azokat a dolgokat amit eppen most hasznalnak a tobbi buszban. Motor, valto, hatso hid, ules, de itt marad a 2 vagy 4 kisasztalos vary.
Es bele az uj dolgok, clima etc. belul nem szamit, pl. ugyanaz a modern
muszerfal ami van.

A tervezesi koltseg minimalis, csak copy and paste a computerben, minden szabvany, minden stimmel. Ez egy busz, amit el is lehet azonnal adni barmelyik Volan megveszi, ezekre a specialis jaratokra, ahol berelnek buszt toluk.

Es ezutan csak beteszed a kinalatba.

Vasarokra, visszaberled a Volantol. Ez egy olcso, de nagyon hatekony marketing akcio. Nagy sansza van hogy exportra is elpukkan par tucat, ugyanezekre a celokra. Specialis alkalmakra csoportok buszt berelnek, es miert ne berelnenek valami funny-t plane ha ugyannyiba kerul.
Legyartani sem kerul tobbe mint a tobbi buszt. A market neve, market nitche, csak nem tudod mekkora. Masik elonye, hogy nagyon jo marketing tool, mert minden potencialis busz vasarlo tudni fog rola, hogy ilyen is van, megha nem is rendel, de a fejebe kerul, nahat ez az Ikarus miket csinal. Hirbe hozza az Ikarust, nagyon alacsony koltsegert. Eleg kockazatmentes akcionak tunik.
Csak nyerni lehet vele.

beszterec Creative Commons License 2010.10.09 0 0 164
General allattenyesztes
Ez is alakul, csak nincs pontosan latva a folyamat.
Az indulas, a kulterjes allattenyesztes volt, legelon legel az allat, meghozza jo nagyon, pl. merjuk allat/m2-ben. Aztan ez az allat/m2 legelo kezdett szukulni, ahogy a nepesseg szaporodott.
Majd jott a belterjes allattenyesztes, falusi porta, allatokkal, istalloban tehen, lo, olban a diszno es csirke tobb ezer even at. Mo-n inkabb csak tobb szaz, ugy 1300 AD-tol vonultak be az allatok az istalloba a legelorol.
Valamikor 1900-as evekben indulhatott meg a belterjes, nagyuzemi allattenyesztes, ahol mar nem hajtjak ki a lehelore az allatot, hame egy zart helyre besuritettek sok allatot, foleg csirke, tehen es sertesbol. Erdekes hogy a juhot nem tartjak igy meg ma sem pedig van belole fogyasztas. .

Ez a belterjes tenyesztes joval hatekonyabb modszer mint a legelos, meg a kis gazdasagi.

Sok folyamatot lehet gepesiteni, egy ember 10-100 szor tobb allatot tud managelni mint a kisparaszti uton. De elerte ez is a limitaciojat, a megnott suruseg megnoveli a fertozes veszelyt.
Nagy jarvanyok fejlodetek ki, ugyanazert mint Pesten a Pestis.
Surubb alllatcsorda, nagyobb a jarvanyveszely, ami ki is tor idonkent !
Darwin jol leirja a vadallatoknal is. .

Ezert aztan az allattarto telepek vedik magukat a kulso fertozestol, mindenfele modszerek vannak, a kulso bakterium behatolasanak a gatlasara, pl. belepo emberek fertotlenitese stb.
A LENYEG:
A legjobb modszer a jarvanyok megakadalyozasanak, az allatsuruseg csokkentese.

A szabad nevelesu baromfi termeles nem azert kell, mert az allatvedok igy szeretik, hanem ez a modja a jarvanyveszely minimalizalasanak! Es a kevesebb antibiotikumnak.
Azert mert nagyobb terulet per allat egyenlo kisebb bakterium level, plusz egeszsegesebb allat, akinek a szervezete kepes ellenallni a fertozesnek.

Tehat a fejlodes az allattenyesztesben, a kovetkezo lepes, a belterjes es kulterjes kombinacioja, azaz egy jo nagy udvar (fakkal) a tenyeszto epulet mellett ahova kimehetnek az allatok.

Ma mar nem kell harcolni minden negyzetmeter fold miatt, van boven fold is penz is, senkit
nem erdekel hogy egy tojas 40 vagy 60 forint. Ezert itt nyugodtan lehet emelni az allattartas koltsegeit, a szigorubb egeszsegugyi eloirasokkal.

Ami megint:
csokkenti a jarvanyveszelyt, ami egy nagy kompenzacio, azaz megeri nagyobb teruletet adni az allatoknak, ugy hogy a szabadban is lehetnek az ev nagy reszeben. Par szaz negyzetmeter udvar ma mar nem koltseg.
Az idealis a dupla udvar, pl. egy hetig egyik felen vannak, a masik heten a masik feleben, vagy 1-2 napra uresen hagynak egy udvart, ahonnan ki lehet vinni a tragyat.
Tragya management a nagyuzemi allattenyesztes kulcskerdese.
Az udvart ugyanugy tisztitani kell mint a belso reszt, ez a tobblet koltseg, amit ma mar konnyen fizet a tarsadalom.
Homokon ez a legkonnyebb, mert a homok hasznalhato almozasra. Homokudvaron soha nem alakul ki tragyasar, eleg hetente egyszer lehuzni egy geppel es uj homokot ratenni.
Agyagon ez nagyobb gond, ott egy jo modszer amit kiprobalnek, 40-50 cm homokagyra fubeton (elfelejtettem a nevet) zoldbeton vagy mi, az a racsos beton tegla, ami kozott fu no. Es homokkal kitolteni ezt is, dupla udvar. Ez elnyeli a nedvesseget, a suru trutyo meg lehuzhato egy geppel, eppen ha kell naponta.
Tehat az uj Supermajor telepek, es minden uj telep Mo-n, csak szabadtarto+epulet komboja lehet. Mind a harom esetben, sertes, baromfi es szarvasmarha.
Es persze telepulestol jo messze.
Nagyon jo otlet: Meg elo is lehetne irni min m2 per allat belulre es kivulre is.!!!!!

A penz management:
nyilvanvalo, hogy az uj telepek nagyobb koltseggek tudnak uzemelni. Megint, ezt a mai fejlettsegi szinten mar minden fogyaszto konnyen ki tudja fizetni, par szazalek az egesz.
Pl. ugy 35 eve amire emlekszem, kezdo mernoki fizetes, 2200ft/ho, 30 ft volt egy csirke.
(nem emlekszem pontosan, ekorul lehetett, 73 csirket kerestem egy honapban,
Ma egy pek havonta kb. 300 csiket keres meg.
Ekkora a productivitas novekedes, ami boven elbir mar egeszsegesebb allatokat.

De a verseny miatt, az uj telepek kicsit dragabban uzemelnek mint a regiek, de van megoldas, pl. egy kis allategeszsegugyi ado kivetese, pl. kis ketrecben tartott tyuk 20 ft/ tojas vagy 500-1000 ft/ tyuk.
Annyi hogy megerje atepiteni.
Tehen es sertes eseten ugyanez.
Kozepes megoldas, kozepes ado.
Belterjes plusz udvar = nincs ado.
Tehat mind a 3 allatra eloirni a min allat/m2-t es 2 ev haladekot adni ennek eleresere, utana jon az ado, a terulet aranyaban. Minel kevesebb a terulet per allat, annal nagyobb az ado.

Jo adobevetel az allamnak, jo helyen van beszedve, picit emeli a termekek arat, ideiglenesen, mert a termeloknek muszaj arat emelni hogy tudjanak operalni. Az elony, igy mindjart megeri a farmokat modernizalni. A helyes megoldas, az egesz unioban egyszerre bevezetve.
Ez egy jo ado, az elelmiszerekre ugysincs AFA. Ma mar eppen lehetne azokra is AFA, mondjuk $10K GDP/C folotti orszagokban, ugy 7-10% korul, mert kicsit csokkentene a pazarlast.

beszterec Creative Commons License 2010.10.08 0 0 163
Fine tuning a magyar Bordeux kifejlesztesere
1. A higtragya, most jut eszembe, hogy ez ugyanaz mint a bio gaz tema. A technologia ugyanaz, ha zart aceltartalyokba nyomjak a higtragyat.
A lancot latjuk:
Bejon a kukorica-takarmany-lucerna megeszi a tehet
Lebontja, es kb 10%-t hasznosit belole. Max. Fubol 5, magasabb energia tartalmu takarmanybol 15% korul lehet. A tobbi bekerul a tragyaba, ami megy a tartalyba.
Ujabb bomlas, most a bakteriumok lakmaroznak, azok bontjak, kivesznek belole ujab 10-15% energiat, plusz es gazok keletkeznek. Ez a bio gaz. Nem nagyon eri meg felfogni, mert egy nagy telep kb. egy 200 Loeros motort tud vele meghajtani. De talan erdemes egy tartalyba egy kompresszorral bepumpalni, es uzemeltetni vele a service epuletet, oltozo, zuhanyzo. Konyha, iroda, futese.

2. A masik, azt irja hogy a lucerna 3-4 evig jo egy teruleten, utana vetesforgozni kell. Talan jo vetesforgo a fu, mert vannak jo takarmanyfuvek.
Igy 500 ha szolo meg meg tud termelni 200 tonna koruli zoldet. Ehhez mar egy szep tehen allomany kell hogy felegye.
3. Van meg par allami gazdasag, pl. a Mezohegyesi. Ez is beszallhat a szolo businessbe, sot meg felallithat egy Super tanyat, azaz megvan a jo szo, majorsag. Supermajort. Szolo+allat.

4. Sok ilyen omladozo Majorsag van szanaszet az orszagban.
Ilyen pl. a Navai Kastely. Jo helyen fekszik, ket kis falu kozott 3-3 km-re. Ezek a pontok jok az allatenyesztesre nem a falu mellett.
Itt ennel a majornal el kell donteni merre az elore. Viz villany, gaz oda van vezetve.
Udulesre felujitani? A megyeben sokkal jobb helyek vannak erre, pontosan, ahol van viz, leginkabb to.
Ha mar penz koltesz az ilyesmire, akkor tedd egy jo kis to melle, ugyanaz a befektetes duplajat eri a viz miatt.
Ez egy majorsag, aminek a legjobb hasznositsa, Szolo-szarvasmarha Supermajor. Ez volt az eredei funkcioja amugy, nagy istallo van hozza. Csak idokozben megnottek a tolgyfak, igy szep lett a hely. Na es.

Lehet kiirni privat cegnek is palyazatkent, megkaphatja a Mezohegyesi is mint Leanyvallalat manageli, 30km-re van, kibirhato. Epulet egy resze Service epulet, itt lehet egy lakast is kialakitani az ejjeli ornek, a tobbi lebontodik, es a tormelek bebetonozodik.
A napsuteses orak szama 2300 korul, kivalo szolo teremne ott.Plane ha lenne par jo nagy homokos tabla a kozelbe.

beszterec Creative Commons License 2010.10.06 0 0 162
Economics megint:
Euroban szamolunk mert kevesebb a nulla.
Egy ha erteke, legolcsobb: 1000 Eu
Egy ha szolo erteke legyen: 8000 Eu
A 7000 EU kulonbseg nagy reszet, 90% korul el kell kolteni a hektarra, a 10% a termeszetes erteknovekedes, mert mar kesz van.
A max. gain, 100 ezer ha-val noveljuk Mo-szolotermo terultet, tobb mint duplazunk.
A pelda jo, hogyan fejlodik a civilizacio, miert gazdagok a gazdag orszagok, mert hosszu idon at, sok penzt invesztaltak a fejlodesbe. Azt is latjuk, hogy miert kell ido a szegeny orszagoknak hogy gazdag orszag legyen, sok penzt kell invesztalni a nagyobb ertek eloallitasaba.
Tehat a szolo investment: 700 000 000 euro, 700 millio euro, tobb mint egy nagy auto befektetes Mo-n. A kulonbseg az, hogy a szolohoz tobb ido kell, nem lehet 2 ev alatt ledaralni, ez legalabb 15 ev. De 15 ev mulva van egy 700 millio eurot ero nagy gyarad, ami eloallit, mondjuk 10 t szolo/ha/ev, 1 millio tonna szolot, 60.000 ft/tonna, 220 eu/tonna 220 millio euro szolo.
700 millio Eu beruhazas, 220 millio/ev erteket allit elo, a profitbol lehetne kiszamolni a megterulest, 20-25 ev kozott vannak ezek a szamok a mai gazdasagi vilagban.
A nagy profit a borban van, nincsenek szamaim, de itt kb. 10-15 ev alatt terul meg a beruhazas,
valoszinu ide is kell nagy penz, lehet hogy eleri a milliard eurot is.
Ez eleg nagy beruhazas, de kb 15 evre elosztva es a 4-ik evben mar kezdenek termelni az elso milliok ami visszaforgatodik, igy beleerunk egy jo bonyolult szamtanpeldaba.
Output erteke: egy millio tonna szolo, az 700 millio liter bor, 3 eu/literrel szamolva, 2.1 mrd euro revenue, nyugodtan szamolhatunk 4 eu/liter ma, 2.8 mrd eu revenue/ev. Mar nagy lokes a GDP-n. 1 eu/liter profit, 700 millio eu/ev profit. Orias Multi ceg lehet a TVV Zrt, nagy versenyzo a vilag ital piacan. Valoszinu a legnagyobb a bor piacon. Szal, latjuk hova megy a penz, es mit epitunk. Nyilvan, szamolhatunk 10 ezer ha-val is, akkor minden a tizede, es csak bemutatjuk hogy hogyan szuletnek a nagy multik. Evtizedes fejlodes soron, mint a nagy fak. Biologiailag nonek a cegek, latjuk a komplexitast.
Ha hozzaadjuk az allatenyesztes upgradet, akkor kb. 2 milliard euro befektetes, tobb mint 1% a GDP-nek.
A beszallitoi a cegnek, ezek a szolo-allattenyeszto cegek, ha 500 ha-t szamolunk per A-Beszallito, (akiknek idovel el lehet adni a szolofoldet amugy) akkor ez kb. 200
100 ezer ha az Bordeux nagysag, ahol van 10 ezer szolo termelo, minalunk lenne 300 korul.
Ennyivel hatekonyabb.
Ezek a Beszallitok jol tudnanak keresni, szolo, allat, plusz par ezer tonna humusz is keletkezik, ha osszekevernek kis tragyat a szolo vesszo apritekkal, 5t/ ha, 500 ha = 2500 tonna per ev, plusz 500 tonna tragya, 3000 ezer tonna, 6 eu/tonna 18 ezer euro. Hidmerleg van, ez is elony.

A masik erdekes dolog, sik teruleten, homokon, hogy bevetni a 3 meteres sorkozbol 1.5- 2m-t lucernaval. Tragya van,

Lucerna egységnyi területrôl legnagyobb termést adó, nagy fehérjetartalmú, pillangós virágú szálas takarmánynövény. A kukorica mellett a lucerna a legfontosabb takarmánynövényünk.
A lucernának nemcsak nagy fehérje tartalma van, de a fehérjéjének nagyon jó a minôsége - biológiai értéke - is. Egyébként területegységre számítva a szálas takarmányok közül legtöbb emészthetô nyersfehérje is a lucernával érhetô el hazánkban.
közvetlen takarmányozási jelentôségén kívül a lucerna felhasználható a biológiai talajmûvelésben és elônyösen hat a talajok termékenységére is. A fejlett gyökérzete nitrogénben és szerves anyagban gazdagítja a talajt. A lucernával szimbiózisban lévô Rhizobiumok - 3-4 év alatt - mintegy 200-300 kg nitrogént kötnek meg ha-onként. A mélyebb talajrétegekbôl - más növények számára felvehetetlen - foszfor és káliumtápanyagokat hoz fel, és ezzel a feltalajt is gazdagítja. Talajgazdagító tulajdonságát bizonyítja az is, hogy a lucerna utóhatása felér egy jó istállótrágyázással.
A szárazabb jellegû Alföld éghajlata kedvezôbb a lucerna termesztésére
A lazább talajok kedvezôbbek, mint a kötött, rossz vízgazdálkodású agyagtalajok
A lucerna nagyon tápanyagigényes növény: de ebbol van ott boven.

Ez a lucerna tehat azert jo, mert jo baratsagban van a szolovel. A csapadek eleg, mert a lucerna lenyegebn azt a vizet szivja fel a talajbol ami ugy is elparologna.

500 hektar szolonel, kb. 200 ha-t lehet bevetni, mert 4 evente hagyni kell 1-2 evet pihenni a talajt, de ez is 1000 tonna takarmany evente, amit ott helyben meg is esznek az allatok.
Kaszalas utan, azonnal jon a szolo bio permetezes, majd egy adag hig tragya, szinkronba lehet hozni. Egy probat biztosan meger az idea.
Azt is latni, hogy kell minimum 500 ha hogy ez is menjen.
beszterec Creative Commons License 2010.10.04 0 0 161
Videkrol jottem videkre megyek, uj tema

A Nagy Agro Szolo atrendezodes kinal par jo lehetoseget tobb teruleten valo javulasara.
Nagy homokteruletek vannak az Alfoldon, amelyeket kb. 300 eve akart megkotni az ember, es sikerult is, fasitassal es szolotelepitessel. Sikerult is, de meg oriasi teruletek vannak ahonnan nagy erteket lehet kibanyaszni, mert igy alakult a fogyasztas. Napsutes es bor folyamatosan ertekelodik felfele, a lehetosegek a kihasznalasra megnottek, megint, ket dolog miatt, megjelentek a nagy munkagepek, konnyu veluk a tajat atalakitani, az auto, konnyu tavoli teruletekre kivinni a munkaerot, es a kommunikacio, foleg a mobiltelefon, konnyu managelni.
Kiderult, hogy ez a homok az idealis termoterulet a szolonek. Egy jo kis uj pelda. Leesik ott 5-700mm csapadek, nagy nyari zaporokat lehet latni a Tubon. Ez nagy zuhe, amit a homok azonnal besziv, a viz lemegy 50-100 cm melyre, ahol mar van valami talajviz nedvesseg is. A szolo gyokerei ezt a teruletet elerik, mert evek alatt lenonek oda, (eleve 80cm melyre telepitik) amig a kapasoke mar nem, mert nem mennek olyan melyre es nincs is idejuk mert minden evben ujra kell kezdeni nekik a novekedest.
Ugyanakkor a feluleten lehet jarni a nagy gepekkel mert nem tomoroti ossze, ami nem jo, mert a gyokereknek levego kell, amit nem jo elzarni.
Bacs Kiskun terulete 440 ezer ha, amibol 40-80 ezer hektar idealis a szolonek.
Ez nagy mennyiseg, intenziv mezogazdasagnak hivjak, ahol 3 tonna buza, plusz 2 tonna szalma helyett, kijon 10 tonna szolo, es 5 tonna gally per hektar. 10 ezer ha-nal ez 100 ezer tonna szolo, 50 ezer tonna gally, evente, amibol a szolo el lesz szallitva teruletrol, tehat kikerul a korforgasbol. Nyilvan itt nagy anyag visszapotlas kell, aminek nagy resze mutragya, de kell szerves anyag is, ami ket fo forrasbol jon.
A teruleten van tozeg, rossz minosegu is OK, mert helyben van, itt a szallitasi koltseg fontos, tehat, jol szet kell nezni, hol vannak tozeglencsek, es ellatni vele a nagy szolo ultetvenyeket.
A masik improvement:
Mo, foleg a Dunantulon, nagy allatarto telepek vannak igen kedvezotlen helyen, kozel a varosokhoz es pl. a Balaton es Velencei to vizgyujto teruleten. Sok beloluk korszerutlen.
Itt el lehet pukkantani kis agrar, inkabb kornyezetvedelmi tamogatast, a kovetkezo 30 evben.
Az elavult, kornyezetet erosen szennyezo, rossz helyen fekvo telepeket elkezdjuk fokozatosan attenni Bacs Kiskunba a tanyakra, mar meglevokre, de ujakat is epitunk. Super tanyat, de inkabb jobb farmnak hivni.

Most mar nyugodtan meg lehet tervezni ezeket az allattarto helyeket, tavol a lakohelyektol, es egy nagy mondjuk 5-900 hektaros szolo telepites kozepebe. A takarmany ugye szallitva van ide, aminek nagy resze tragyava alakul, mindjart megy be a foldbe. Tehat meg van szervezve az input is a nagy outputhoz, optimalizalva a szallitasi utvonalakat. Nagyobb rendezettseg elerese, nagy improvement. A nagy szolok tragyazasa, a tozeg es ezen tragya outputokkal van megoldva.
Egesz orszagra kiterjedo, uj allattenyesztoi (marha, sertes, baromfi) engedelyek kiadasa is, itt a nagy szolotelepitesi teruleteken lehetseges.

Mas szoval, van egy ilyen nagy program, kitoresi pont, akkor lehet novelni a rendezettseget, es a hatekonysagot.
Ez a mezogazdasagban, a hulladek kezeles, novenyi es allati. Ezek bulk anyagok, amelyek megsemmitese koltseges, szallitasa koltseges. Az idealis rendezettseg, 30-40 km sugaru korben zarni a korforgas lancot. Nagy osszevisszasagban alakultak ki agro termeles, de azert vannak nagy folyamok, pl. a Dunantulon sokkal tobb (legalabbis ugy tunik, nincs statisztika a weben) hogy sokkal surubben vannak az allatenyeszto telepek, es nagy a takarmany (kukorica, arpa) folyam az Alfoldrol a Dunantulra. A Dunantulon meg sok tragya termelodik amivel gond van.

Pl. Koronco, Gyor Sopron hirdetes: sertes es baromfi tragya ingyen elviheto. Nem tudjak a kornyeken eladni a novenytermesztoknek. Nyilvan azert mert nagyobb a tragya kinalat mint a kereslet. Tele van haszonallat tenyesztessel meg sok a lo tartas is.
Az Alfoldon pont forditva, ott penzert aruljak a tragyat, Szabolcsban 500 ft/tonna. Bacs Kiskunban talan a legritkabb az allattenyesztes, a sok homokpuszta miatt. A legkisebb a nepsuruseg is, 70 fo/km2, 30% kevesebb mint az orszagos atlag.
Jo a hirdetes is : Szabolcs, tragyat cserelek takarmanyra.
Baranya: tragya ingyen, azt jelenti, gond az elhelyezes.
Megritkitjuk a Dunantult allatenytosztoktol kicsit.

A novekedes fontos feltetele azon managerek megtalalasa akik managelik a 30-40 ezer hektar szolot a homokvideken. 1000 ha/ managaer ez 40 manager. A legjobb manager az akinek van sajat cege, (allat) tulajdona, es noni akar. De ezt nem tudod szerzodtetni, ez nem lesz alkalmazott, csak partnershipet lehet csinalni vele.
Tehat megkeressunk 50-60 Dunantuli allattarto telepet, foleg azokat amelyek problemasak, oregek, kozel vannak a telepuleshez, (vagy eppen bent vannak) turista destination zavarasuk van, stb. Es felajanljuk a telepnek atkoltozteteset Bacskiskunba, mint pl. ez a Koronco.
Koronco szep kis falu, mint minden Nyugat Dunantuli, nagy a faluturizmus, lovarda stb, nem tul jo a faluszelen egy sertes baromfi telep, plane ha efelol fuj a szel.
Nyaron egy sertes es marha telep eleg kemeny kihivas a falu lakoinak.
Koronco mar mar Gyor kulvarosa, inkabb suburb mint falu, ha ott van elado sertes tragya, akkor az nagyon rossz helyen van.

Az idealis allattenyszto telep, 5-8 km-re van minden telepulestol, de jobb a tobb. Ezek nem igy alakultak ki, most kezdjuk kicsit szepiteni az orszagot, elkezdunk kirakni parat ahova a koll es onnan ahonnan koll.
Az orszag tobbi resze surun lakott, egyedul Bacsban tudjuk ezt a tavolsagot tartani.
pl. Balotaszallas es Kunfeherto kozott feluton.
Ezt olcson csak a homokon lehet megcsinalni, mert azon lehet kozlekedni barmikor, nem kell koves ut, nem lesznek rajta katyuk.
Ott felepiteni egy nagy telepet, amely egyuttal a szolo management kozpontja is.
Jo bonyolult a dolog, de ez a legjobb. Koronco fellelegzik.

A Koronco sertes telep owner, kap penzugyi tamogatast, plusz nagy bridge hitelt, amibol fel tudja epiteni az uj tanyat, aramot ki kell vinni stb. Es at tudja koltozteni az egesz allatt allomanyat oda. Management segitseget, az FM-tol es az Onkoktol.
Plusz megkapja 500-600 ha szolo manageles businesst.
Ezert atkoltozik valamelyik kozeli Bacs Kiskun telepulesre, amely kozel van a Supertanyahoz.
.
Az uj tanyan nem lakik senki allandoan, a minivan hozza viszi a munkasokat a kornyezo telepulesrol.
Olyan ajanlatot kell neki tenni hogy megerje ez neki.
Sok jo hely van, pl. Janoshalma es Kisszallas kozott. Igy szepen beteritjuk az egesz Homokos reszt. Nyirseg ugyanez.
Teljes bio kort epitunk.
A center Super Tanyarol megy ki a szolo meg a hus, es jon be a takarmany.
Van egy nagy komposztalo resz, a szolo gally apritva, tragyaval komposztalva, vagy megy vissza de szolo untsagot okozhat, ezert eladva 30km belul a buzafoldekre, ahonnan jon az ottani felesleg, kukoriza szar, napraforgo szar, szalma osszevagva, es megy a komposztaloba, utana megy a szolobe. Be van zarva a kor. Lehet persze a kenyelmesebb es olcsobb hig tragya akcio is.
Ha mar csinalod akkor csinalj egy jo nagyot.
Ajanlat a gazdanak: epitsd a duplajat a mostaninak.
Jo az is: equity-kent lep be az allam.
Felepiti a gazda kft mondjuk 100 mft-ert az uj centert, plusz amit belead allatok, minden, teljes ertek ennyi. Ebbol mondjuk 30 mft-t az allam adott, akkor az allam 30% tulajdonjogot jegyez a cegbol. Ami utan mondjuk 10 evig nem ker jutalekot. 10 ev utan a gazda vagy fizet 7-8% jutalekot a 30 mil utan vagy kivasarolja az allamot. Orokles, eladasnal, mindenkeppen ki kell vasarolni.

A megyebe 20-40 ilyen centert lehetne szervezni. Nagy improvement, ahonnan eljon es ahova megy.
Vannak super jo helyek, ezek a megszuntetett vasuti mellekvonalak mellett, 7-10km-kent leszurando Supertanyak, pl. MAV 152-os vonal. Ott az aram az oszlopokon, meg az Internet es telefon, ott a ko lerakva, csak ra kell huzni egy aszfalt burkolatot es megvan a szerviz ut. Egysavos, nagy leallo savval. Homok az egesz nem agyag, birja a terhelest, azaz ketsavos az ut, egy fold, egy aszfalt, es a foldsavon is lehet az ev 90%-an kozlekedni.
Sok ko folszabadul ott a Mav sinekbol, jo egysavos service utatkat lehet epiteni a Super tanyakhoz kis aszfaltozassal. .
Ugyhogy a palyazati level nemcsak Bacsba megy hanem a Dunantuli telepulesek polgarmestereinek, van-e a telepulesen sertes es marha es csirke is telep, amit at kellene helyezni, 200km-el arebb. Utana az FM fomegbizott leul az Ownerral targyalni, kineznek egy jo helyet, megbeszelik a reszleteket, aztan mehet. Ettol meg mehet a helyi, Bacskiskunos cegekkel is targyalas. Azok kapjak a hozzajuk kozelebbi teruletet.
Komoly upgradet kap az Alfoldi homok, egy 50-60 eves fejlodest ledaralunk 15 ev alatt.
Ugyanez a Koronco es tarsai, kell 20-30 ev amig kikopik onnan az allattenyesztes. Most kimegy par ev alatt.
A lo tartas OK, egyreszt joval kisebb, 20-30 jol karbantartott lo. A Lo tragya konnyen managelheto, es nem budos mint pl. a tehen (ami folyik) vagy a sertes (mi ragad es folyik meg budos) es a lo tragyat azonnal megveszik a gomba termesztok.
Koroncon, a sertes telep atalakulhat pl. gomba termeszto teleppe, vagy loistallova. Az sem lesz kidobva. Minden recycled. Sertestelep, vasuti sin, a villanyoszlopok, meg a szurke zuzottko.
Csak pl. kell 1-2 ev amig a Korocko sertes epulet el van adva, ezert kell a nagy bridge loan.
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.04 0 0 158
Az ár reális, Üröm, Pilisborosjenő környékén talán családi házat, sorházat is kapsz ennyiből.
Előzmény: LaiChee (152)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!