Keresés

Részletes keresés

kisfo Creative Commons License 1 napja 0 0 18152

köszi, nem is engedtem azt

Backupper6 Creative Commons License 1 napja 0 0 18151

Egy csomó lehúzós oldal van. Csatlakozom az előttem szólóhoz, én 2 hete igényeltem, és 14 dolcsi.

Előzmény: kisfo (18149)
jibby Creative Commons License 1 napja 0 0 18150

Valószínűleg nem a hivatalos oldalon igényleted :(

 

Ez a hivatalos: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ itt $14.

 

Előzmény: kisfo (18149)
kisfo Creative Commons License 1 napja 0 0 18149

köszönöm a valaszokat.

 

begepeltem ESTA-t lanyomnak, meglepödve lattam, hogy 80 USD-vel terheltek meg a kartyamat !

 

masnak is mostanaban ez ennyi volt ?? nekem korabban biztos, hogy kevesebb volt.  esetleg visszateritenek majd belöle ?

tucsok13 Creative Commons License 1 napja 0 0 18148

Annyiban módosítanám hogy az éves belépő személyre szól - két aláírás hely van rajta, és valamelyik személynek ott kell lennie az autóban, ezt igazolvánnyal ellenőrzik. De egy egész autónyi emberre vonatkozik, tehát ilyen értelemben autóra :)

Ha az egyik helyen aláírod és úgy használjátok, nem hivatalosan itthon még el tudod adni (akár itt a fórumon, én is itt vettem az enyémet) és akkor annyival is olcsóbb a dolog... a vevő aláírja a másik vonalon és úgy tudja használni.

Előzmény: Teo papa (18135)
tucsok13 Creative Commons License 1 napja 0 0 18147

Érdemes még az ESTA-ban a tartózkodási címet módosítani, ezt simán meg tudod tenni amikor a lányodét csinálod, az útlevél meg az engedély száma kell hozzá.

És igen, mi is az első hotel címét szoktuk megadni, bár mi sem vagyunk ott 1 éjszakánál hosszabbat.

Előzmény: kisfo (18138)
tucsok13 Creative Commons License 1 napja 0 0 18146

SFO-ban drága a parkolás, mi általában kintebb szoktunk megszállni, nem benn a városban. 

Előzmény: kisfo (18142)
balage8888 Creative Commons License 1 napja 0 0 18145

Reptéri szálloda, amelyiknek van sajat shuttle busza. Van amikor dragabb, de így általában egy nappal kevesebb auto kell.

Előzmény: kisfo (18142)
Teo papa Creative Commons License 1 napja 0 0 18144

Mi Oaklandben szálltunk meg. Ha van autó, tök mindegy és ott olcsó is volt, parkolás ingyen, reggeli is (lett volna, de mégsem volt)

 

Teo >

Előzmény: kisfo (18142)
Teo papa Creative Commons License 1 napja 0 0 18143

Sátor ügyben nincs ismeretem, majd mások :)

Mi motelben szálltunk meg átlag <$70/éj áron

 

Teo >

Előzmény: Ka Pál (18140)
kisfo Creative Commons License 1 napja 0 0 18142

szallasajanlat SFO közeleben ? a megerkezes utani elsö es 1 ejszakara ? 

 

amiket hotels.com-on latok jo arban altalaban parkolasi lehetöseg nelküliek, pedig jo lenne közelben parkolni.

 

reggeli nem kellene

jibby Creative Commons License 1 napja 0 0 18141

Igen, csak kinyomtatod a sajátodat.

 

Viszont ő nem mehet veled a rövidebb sorba, csak te mehetsz a hosszabba vele.

Ugyanis általában a rövidebb sor automatát jelent, ami csak ellenőrizni tudja az ujjlenyomatot, levenni, és adatbázisba tenni nem.

Így neki mindenképpen olyan sorba kell állnia, ahol élő erős az immigration.

Előzmény: kisfo (18138)
Ka Pál Creative Commons License 1 napja 0 0 18140

Köszönöm, kocsit akarok bérelni, nyilván bekukkantok/nem tudom elkerülni a nagyvárosok némelyikét, de elsősorban a természeti látnivalók érdekelnek. Így ehhez keresem a költségeket, mert nyilván van még kiadás e mellett is, de valami alapján tervezni kell.

A sátrazás téma is azért érdekelne, mert vagy vissza kell utazni több óra alatt valami faluba/városba, vagy a nemezeti park campingjét használom. Én az utóbbit preferálnám s csak néhány alkalommal tervezem a szállodát, amikor útban vagyok amúgy is két park között, vagy pl. SF-be nem gondolnám valamelyik közparkban megsütni a hattyút (kb. 20 éve volt hasonló hír, amikor Genfben a tóparti park gyöpébe szabályosan lemélyített tűzrakó helyen, sötétebb bőrű, keletről érkezett látogatók megsütöttek egy hattyút, a helyiek nagy megrőkönyödésére).

Előzmény: Teo papa (18137)
kisfo Creative Commons License 1 napja 0 0 18139

a meglevö ESTA-mbol:

 

Előzmény: kisfo (18138)
kisfo Creative Commons License 1 napja 0 0 18138

ESTA kapcsan kerdesek:

mivel en 2016-ban voltam egy kicsit munka kapcsan USA-ban, örömmel meglepödve lattam, hogy ESTA-m meg ervenyes:

 

igy gondolom nekem nem is kell ujat kernem, csak kinyomtatva viszem; igaz ?

 

lanyomnak nyilvan kell. az ESTA kerelem ugye kerdez "US Point of Contact"-ot.  ha körutat tervezünk kb. 10 különbözö szallashellyel, de egy sincs meg lefoglalva, mi a teendö ?

az elsöt lefoglalni es annak adatait megadni ?

 

belepesnel en is ugy lattam eddig, hogy nem elsö ESTA belepöknek a sor igen rövid, elsö ESTA belepöknek meg igencsak hosszu.  

vajon, ha en nem elsö belepest teszek, de 10 eves lanyom igen, akkor beengedik-e velem a nem elsö belepök valoszinüleg érdemben rövidebb soraba ? ...tudom: majd ott kiderül :-)

Teo papa Creative Commons License 1 napja 0 0 18137

Az éves bérletet mindenképp meg kell venned, mert megéri vastagon. Ahol meg nem jó, úgyis szólnak, hogy fizess pár dollárt (15 körül?), mikor be akarsz menni.

Ez nagyon kicsi tétel az egész út költségvetésében, csak egy viszonyítási példát mondok, New Yorkban $80+80-t fizettünk kettőnknek a háromnapos hop on-os busz, hajó, szigetlátogatásért.

 

Teo >

Előzmény: Ka Pál (18136)
Ka Pál Creative Commons License 1 napja 0 0 18136

Köszi a gyors választ, szóval azt is figyelnem kell, hogy nemzeti park, vagy/és nemzetiségi park-e :O))))

Előzmény: Teo papa (18135)
Teo papa Creative Commons License 1 napja 0 0 18135

Halihó .. a nemzeti parkokba az éves belépő $80. Ezzel a legtöbb nemzeti parkba bemehetsz. Van néhány ahova külön belépőt szednek, mert pl indiánok kezében van: Antelope, Monument Valley, Mesa Verde .. hirtelen ezek jutnak eszembe. De Yosemite, Sequoia, Death Valley, Grand C, Horseshoe, Canyonland, Arches, Zion belefért az éves belépőbe. Itt ez a módi. Az éves belépő autóra szól, nem személyre. Amúgy pedig sok helyen van buszjárat a parkon belül, ezt is igénybe veheted ingyenesen.

 

Teo >

Előzmény: Ka Pál (18134)
Ka Pál Creative Commons License 2 napja 0 0 18134

Azt vettem a fejembe, hogy sorba járnám USA Dél-Nyugati részében lévő nagyobb nemzeti parkokat.

 

Megvilágosítná valaki nekem, hogy mi ez a nemzeti park éves belépési díj? Egyáltalán szükség van rá valamiért? Minél több helyen olvasok róla annál inkább összezavarodom.

 

Most lapozgatom a 4-5. nemzeti park honlapot Kaliforniában, eddig csak olyat láttam, hogy tűzgyújtási engedélyt kell kérni, meg ott éjszakázás esetén regisztrálni kell. Valahogy nekem nem fér bele a Magyarországon szocializált fejembe, hogy belépődíjat szednek a nemzeti parkba, meg kötelező (ez is kérdéses számomra, amit eddig találtam ott úgy tünt ez az alap, csak szervezett túra lehetséges pl. Antilop-kanyonba???- mondjuk ez pont Arizona) túravezetést kell igénybe venni néhány helyen, közben meg nem látok campingezési díjat, pedig van kialakított sátrazós hely.

Ha én csinálnám a sátor helyért kérnék díjat, azért meg mert valaki túrázni szeretne egy nemzeti parkban, azért meg furának tartanám pénzt szedni. Bár Svájcban is szokás ez, jól körbeépítenek kerítéssel egy természeti látnivalót, aztán a kapunál szedik a díjat -ha nem vesszük a bicska árúsító bodegát- többletszolgáltatás nélkül... Itt a méretek miatt ezt nehezen tudom elképzelni  - már a körül kerítést.

 

Előre is megköszönöm a fáradozását annak, aki volt nemzeti parkban és leírná az általa megjárt helyeken (esetleg parkonként is) mi a tapasztalata belépési engedélyekkel, túrázással, campingezéssel kapcsolatban, hogyan mennek arrafelé ezek a dolgok, avagy ő hogyan csinálta.

 

cruze1 Creative Commons License 4 napja 0 0 18133

        "és azt a hihetetlen jólétet/szuper házak,hajók stb/,amit szerintem  az Usában  csak itt  lehet megtapasztalni ilyen brutális mennyiségben egy helyen."

   Jó sok pénz hagytál már náluk te is, hát ebből van /is/ pénzük. Én nem esek hasra az ilyen fényűzésnek, inkább bosszant egy kicsit, de túllépek rajta.

Előzmény: Cornetto33 (18119)
tucsok13 Creative Commons License 4 napja 0 0 18132

Hát, lehet hogy azóta változott vagy hogy nekünk nem volt szerencsénk.. de se a Kanab-SLC út nagy részén, se a szállodánk 5 km-es körzetében nem volt Starbucks. Volt valami kávézó egy bezárt Starbucks helyén, oda jártunk. Nekem a napi 2 kávé kell különben a vérnyomásom mélybe száll és megfájdul a fejem - de az amerikai híg kávét képtelen vagyok meginni, főleg tej nélkül. Mondjuk SLC akkor is kafa volt, utána láttunk egy dokumentumfilmet valamelyik csatornán a poligámistákról, érdekes volt a háttérben látni azokat a helyeket/utakat ahol mi is megfordultunk :)

Előzmény: balage8888 (18128)
tucsok13 Creative Commons License 4 napja 0 0 18131

Jah, tele a net jó cuccokkal, meg van 3 polcnyi Lonely Planet. Csak időm lenne felkészülni úgy alaposan... de sosincs. :-P Illetve nem szeretek túl sok képet megnézni előre mert szeretem az első benyomást kiélvezni - inkább csak olvasgatni szoktam, és ha kétségeim vannak valamiről hogy menjünk-ne menjünk akkor nézek rá pár képre. De sok megnézett kép után odamenni volt hogy csalódás ért (lsd Niagara). Annyiban szoktam megszervezni a programjainkat hogy melyik nap hol alszunk és mire kb mennyi idő kell, a többit szeretem spontán - ha túlzottan rákészülök valahogy elvész a spontán felfedezés öröme. Inkább utána szoktam olvasgatni a helyekről mint előtte.  

 

Előzmény: Cornetto33 (18130)
Cornetto33 Creative Commons License 5 napja 0 0 18130

Köszönöm a részletes tájékoztatást!Ha aktualizálódik az oregoni utazás szivesen fogadnék tippeket.Tripadvisor mellett a pinteresten vannak szuper jó útleirások képekkel.Most ez az egyik kedvencem ,nem csak travelling témakörben.

Előzmény: tucsok13 (18125)
Cornetto33 Creative Commons License 5 napja 0 0 18129

Key West és Everglades 5 évvel ezelőtt megvolt,idén ezért kihagytuk.Key Westet az Irma  Hurrikán nagyon  megtépázta,novemberi youtubos videokon még hegyekben állt a törmelék az út szélén.Itt nem csak végig kell vágtatni a fő úton ,hanem letérni és távolabbi öblöket,strandokat,nemzeti parkokat felfedezni.Key Westen okt.végén 1 parádéba csöppentünk,ami elég gyakori itt,pl 1 idős fater majdnem meztelen húzza mamát 1 kordén ,aki szintén nem sok ruhát visel és hasonlók.

Everglades mellett mentünk el,voltak turisták ,üzemel .Egyébként számomra olyan élmény volt ,amit 1x érdemes kiprobálni,de ennyi elég volt.

Hurrikánra visszatérve mi sehol nem láttuk nyomát,egyedül a cap canaverali foglalásunkat törölték 1 hónappal indulás előtt a felújitási munkálatok elhúzódása miatt.

Előzmény: ovarnet (18124)
balage8888 Creative Commons License 5 napja 0 0 18128

Nem vagyok 0-24-es kávés, de nem okozott gondot kávéhoz jutnom - sőt kifejezettn jót ejtőztem az egyik Starbucks teraszán.
(legutóbb októberben jartam arra, félúton San Diego felé)

Előzmény: tucsok13 (18127)
tucsok13 Creative Commons License 5 napja 0 0 18127

A mormonok nem kávéznak, alig volt kávézó, az is olyan amilyen.. Starbucks is elvétve. Máshol minden sarkon van.

Előzmény: balage8888 (18126)
balage8888 Creative Commons License 5 napja 0 0 18126

SLC érdekes hely, alapvetően tetszett, a kávés dolgot nem értem - én kaptam...

Érdemes oda úgy repülni, hogy "stopoverként" iktatod be egy olcsóbb célállomás felé (legalábbis delta/klm/af)

 

Nagy tavak: fura módon rossz időben izgalmasabb (jó időben olyan smemilyen) - legalábbis fotós szemmel. 

Előzmény: tucsok13 (18125)
tucsok13 Creative Commons License 5 napja 0 0 18125

Mi nem mentünk fel Vancouverig, Portlandból mentünk fel Seattle-be, aztán a szárazföld belsejében  (Lassen Volcan, Crater Lake) le SF-ig majd onnan a parton vissza Portlandba 3 hét alatt. Meseszép volt, Utah-Arizona-Nevada mellett ez lett a másik kedvencünk. Idén újra ide megyünk végül, megnézzük ami kimaradt, kevés volt a 3 hét. A redwood-ok varázslatosak, mint egy mesebeli táj, az oregoni homokdűnék szintén visszamenősek. Az óceánpart borzasztóan változatos és vannak szakaszai ahol több tíz km-t ellátsz és sehol senki... turistával itt nem nagyon lehet találkozni. Seattle is meglepően jó volt, pedig bevallom nem sokat vártam tőle. Portland meg bohókás, vicces, élhető... ha költöznénk az USA-ba családilag Oregon mellett döntenénk, ezt azonnal megszavaztuk. Ha erre mennétek szívesen segítek konkrétumokkal. 

 

Yellowstone-al egy baj van, baromi messze van mindentől. És hogy idő kell rá, nem 1-2 napos.. Mi LA-ből Vegason át mentünk fel és Salt Lake-ből jöttünk vissza. Kanab és SLC közt majdnem eret vágtunk magunkon az úton.. onnan feljebb már nem olyan vészes, sehol olyan felhőket nem láttunk mint Idaho-ban, de egyébként nem sok érdemi megálló van. A Yellowtone varázslatos, semmihez nem hasonlítható - csak sajnos elég sok a turista, főleg a bejáratok meg az Old Faithful környékén. Sajnos nekünk ott lett beteg a kicsi ezért alig láttunk belőle 2 nap alatt valamit, tervezzük hogy visszamegyünk, de SF-ből idén nem vállaljuk be. SLC-be érdemes repülni, csak oda most elég drága volt a jegy. 

 

Salt Lake is érdekes hely a mormonokkal, bár nekem hiányzott a kávé nagyon.. egyszer szeretnék elmenni oda síelni. Nem értettük hogy van egy irgalmatlan nagy tó, a város miért kerüli el? Aztán kimentünk és rájöttünk.. volt kérdés a Tripadvisoron hogy lehet-e fürdeni a tóban? Hát lehetni lehet, de ki akar?! Borzalmasan büdös, nem is tudtunk közel menni hozzá, állítólag az apró rákocskáktól amik apálykor visszamaradtak a homokban és bomlottak... bbrrr. Yellowstone és SLC közt 2 érdekes dologra emlékszem, a Mesa vízesésre és egy egy fantasztikus ingyenes repülőmúzeumra (valami katonai bázis emlélkeim szerint) SLC-hez közel.

Chicago jó hely, de minden felhős volt, fújt a szél és végig esett, ez azért sokat levett belőle. A múzeumok tetszettek nagyon pedig nem vagyunk múzeumba járós típus :)

A nagy tavak környéke nekem csalódás volt. A tavakat megkerüli az autópálya, lementünk párszor megnézni, fürödni nem fürdött senki júniusban, meg olyan semmi extra...hatalmasak, de ennyi. Az autópályán mindenhol 45-tel meg 50-nel lehet menni, a táj meg pont olyan mint Budapest-Kecskemét közt.. nem mostanában fogunk visszamenni oda sem. Mi NY-Philadelphia-Washington-Pittsburg-Chicago-Detroit - Niagara-Boston-NY útvonalon mentünk, ezt közel 3 hét alatt tettük meg. 

 

Egyébként ami még nekem nagyon izgalmas továbbra is az a Utah-Nevada-Arizona-Új Mexico rész. Ott annyi fantasztikus nemzeti park van, sose unjuk meg... nah meg Montana, ami idénre volt tervezve de ismét kimarad sajnos mivel SF-ba van jegyünk. Egyébként még Colorado is nagyon érdekes és szép volt tavaly, de most már nem biztos hogy Minneapolisból indulva tenném meg a kört mert Iowa és Kansas, na meg a 82-es úton átszelni a prérit egyszer is elég volt... :-D

Előzmény: Cornetto33 (18123)
ovarnet Creative Commons License 5 napja 0 0 18124

Sok hasznos információt osztottál meg, köszönöm! Key West és Evergladesről milyen információid vannak?

Előzmény: Cornetto33 (18119)
Cornetto33 Creative Commons License 5 napja 0 0 18123

Ez a 4.utunk volt az Usába,ha Puerto Ricot is beleszámoljuk,ami az Usa társult állama.

De ahogy irod a nyugati parti utunk a number 1továbbra is/LV-nemzeti parkok-LA-SF/..

Kacsingatok SF-től Vancouverig útra/nem tudom bérautó átvihető-e Kanadába,esetleg ott leadható-e?Chicago-Nagy Tavak?Yellowstone és a számunkra kimaradt nemzeti parkok délebbre?Ezért tetszik,hogy te kintebb merészkedtél az europai turistás helyektől.

A rendelt csomagokra a hotel recepciósa azt mondta,ha nem kérnének pénzt elboritaná őket a csomag hegy és közlekedni sem tudnának tőle.Ebben is van valami.

Előzmény: tucsok13 (18120)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!