Keresés

Részletes keresés

nasier86 Creative Commons License 2016.10.13 0 0 43116

Szia! Ilyen dioptriánál még szóba jöhet a lézeres műtét. Persze lehet, hogy valami miatt nem, ezt már biztos megnézték nálad, ezt csak a dioptria alapján mondom (mivel azt mondod kiegyeznél egy gyengébb szemüveggel). A lencse csere ugyanaz, mint amikor a szürkehályog műtétet végzik. Teljesen biztonságos. Ha nincs más alternatíva, csináltasd meg! Itt az a kérdés, hogy hány éves vagy, mert a műlencse nem fog tudni alkalmazkodni, ahogy 40 év felett a saját lencséd sem. De ilyen magas dioptriánál azt hiszem mindegy is. Nekem is ajánlották lézer helyett, mert a dioptriám a műthetőség határán volt, de utána mégis a lézernél maradt a doki, azzal a megkötéssel, hogy minimális dioptria maradhat rajta, 1 dioptria maradt, szinte észre se veszem az előző állapothoz képest, szemüveget se hordok.

Előzmény: Törölt nick (43115)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.06 0 0 43115

Sziasztok! Nem lézeres, hanem tiszta lencse műtét. Amikor a szemlencséd, műlencsére cserélik... Valakinek tapasztalat, vélemény?

Mindkét szemem -12,5 dioptriás. 25 éve hordok kontaktlencsét, viszont ma már nem bírja a szemem, kiszárad, ég és sűrűn begyullad. Ilyen dioptriás szemüveget nem szeretnék hordani, ha nem muszáj, egy kisebb dioptriával kiegyeznék... Lézeres műtétéről nincs jó véleményem és nálam nem is lenne eredményes. Viszont a tiszta lencse műtétet jó alternatívának látszik... Valakinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata? Szívesen meghallgatnám...

ngfr-never go full retard Creative Commons License 2016.10.04 0 2 43114

Megértem az olyan hozzászólókat, akik nehezen ismerik fel, hogy megvezetik, felhasználják, vagy kihasználják őket, ezért inkább kiírják magukból a kételyeket és a csalódottságot, amiért behorpadt a kerek elképzelésük valamiről, és felmerült, hogy mégsem voltak eléggé körültekintőek. 
A szaruhártya szempontjából minden szövetvesztés jelentős, főleg akkor, ha lap szerinti (tehát vékony korong alakban, nagy felületen idézik elő). 
A természetben bizony nem fordul elő, hogy a szaruhártya szövetének folytonossága, vagy a szaruhártya néhány felső rétege, ráadásul éppen a látás zónájának megfelelő területen, hirtelen megszűnik létezni, lézersugaras megsemmisítés által. Erre a teljesen természetidegen roncsolásra nem tudott felkészülni a szaruhártya a hosszú evolúciós fejlődése  során, ez a csodálatos szerv, -amelyre úgy kellene vigyázni, mint "a szemünk fényére"-, és ez meg is látszik a szaruhártya lézeres sebzéseinek gyógyhajlamán. 
Sokan úgy képzelik, hogy a szaruhártya csak egy tárgy, a látás eszköze, amit szabadon és következmények nélkül lehet lézerrel hántani, gyalulni, vékonyítani, vagy lebenyt képezni belőle, mivel a lézer az "modern, hi-tech" eljárás, ami feljogosítja erre. Még a legutóbbi hónapokban is fedeztek fel új, eddig ismeretlen réteget a szaruhártyában, magyarul a szövettanával, szerkezetével sincs tisztában a tudomány a mai napig, de a lézeres faragása ipari léptékben folyik, mivel nagy az igény rá, és egy-két szemüveg árából már megvan az éleslátás. Többen, a szemüveg, vagy kontaktlencse eldobása iránt érzett olthatatlan vágyukban, leginkább hiúságból, megnyugtatják magukat, hogy ez nem több, mint egy szőrtelenítés, lám milyen sokan elvégeztetik, nehogy már én maradjak ki ebből, hiszen szemüveggel az orromon nem lehetek szép és sikeres ember. 
A páciens által finanszírozott eü. szolgáltatások reklámozása megengedett, de orvosi szolgáltatások elvégeztetésére árkedvezménnyel csalogatás, vagy bármilyen előny, kedvezmény pl. sorsolásos érvényesítésének hirdetése orvosi tevékenységgel kapcsolatban, különösen maguknak a pácienseknek a bevonása anyagi előnyszerzés ígéretével a hirdetési tevékenységbe, vagy a műtétre jelentkezők toborzásába - orvoshoz méltatlan, nem etikus és talán nem is legális Magyarországon, emiatt (meg persze erkölcsi okokból, akinél ez szempont) erősen aggályos és meggondolandó embertársainkat tevőlegesen bevonni ilyen természetű "akciókba", és ezáltal -némi pénzért- nyilvánosan átvállalni a szolgáltató felelősségének egy részét.

Előzmény: Nmargit (43113)
Nmargit Creative Commons License 2016.10.04 0 0 43113

Egyszerűen nem értem az ilyen hozzászólókat. Én nem vagyok orvos, de azért nyitott szemmel és füllel élek a világban. Talán azt is elmondhatom magamról, hogy az átlagembernél pesszimistább vagyok, a döntéseim előtt szeretem begyűjteni a témához kapcsolódó infókat, de azok forrásait szigorúan szűröm. Tehát: a szaruhártya jelentős részének elpárologtatása teljesen alaptalan. A szaruhártya a  széli részein 0,8-0,9 mm, míg a középső részen 0,5-0,6 mm vastagságú, átlag 0,53 mm. A műtét során a szaruhártya közepén, 5–9 mm átmérőjű körön belül, a számítógép vezérelte lézersugár elpárologtatja a vizsgálat során előzetesen megállapított dioptria értéknek megfelelő mikrométeres (a méter milliomodrésze, a mm ezredrésze) vastagságú szövetmennyiséget. Számoljunk: 1 mm=1000 µm, 0,53 mm=530 µm-ből párologtat el a lézer. Ügyelnek arra, hogy a kezelés után megfelelő mennyiségű szaruhártya vastagság maradjon vissza, és a szem stabilitása ne kerüljön veszélybe. Éppen ezért a műtétre való alkalmassági vizsgálatok során minden esetben megmérik a páciens szaruhártyájának vastagságát. Ha annak vastagsága 450 µm ill. kevesebb, nem alkalmas a páciens PRK szemműtétre, a Femtohoz minimum 490 µm kell.

Az evolúcióra való hivatkozáshoz annyit tennék hozzá, hogy ilyen alapon nem szabadna semmilyen szervet eltávolítani, (pl. garat és orrmandula, vakbél, epehólyag), csonkolni (pl. fokozott pajzsmirigy működés) mert az evolúció során biztos, hogy nem a semmiért fejődtek ki, és ugye ezek a szervek sem regenerálódnak. Csakhogy az öröklődés és egyedfejlődés során előfordulnak mutációk, öröklünk betegségekre való hajlamokat, amelyek a környezeti tényezőktől, életmódtól függően előjönnek vagy sem. (Ha már az evolúciónál tartunk az őskorban az annyira rövidlátó, mint Édesanyám életképtelen lett volna, ha pedig megérte volna a felnőttkort, a szülésbe akár meg is vakulhatott volna. Én és a bátyám is császármetszéssel születtünk, mert az orvosok nem engedték, hogy -8,5 a bal és -16 dioptriával a jobb szemén erőlködjön.) Ám az emberiség fejlődésével párhuzamosan fejlődött az orvostudomány, és ma már olyan emberek is teljes életet élhetnek, akik, ha korábbi évezredben születnek esélyük sem lett volna életben maradni. Ezért van az is, hogy egyre több pl. a szemüveget hordó emberek száma, mert többen öröklik (nem szelektálódnak ki).

És végül: minden új eljárást nem 20 éves tapasztalattal kezdenek el használni, hiszen akkor nem is lenne új. A dolgok természete, hogy van első, második, századik, ezredik, stb., mint ahogy volt első szívátültetés, első szemlencse műtét, első fogimplantáció. Az első PRK műtétet 1988-ban Marguerite McDonald a New Orleans-i Egyetemen végezte (28 éve), az első Lasik eljárást 1991-ben szintén az USA-ban végezték (25 éve).

Én nem beszélek senkit rá vagy le, hogy milyen beavatkozást végeztessen el magán. Ez mindenkinek kizárólag a saját szuverén joga, a saját döntése kell, hogy legyen. De egy valamit tisztázzunk. Az egészségügy igen, üzlet. Euró és dollármilliárdokba kerülnek a gyógyszerkutatások, technikai eszközök fejlesztése és tesztelése. Ezt a befektetett pénzt valakiknek meg kell fizetni. Az orvosok sem ingyen gyógyítanak. Az állami egészségügyet mi, állampolgárok finanszírozzuk a TB rendszeren keresztül, a TB pedig szigorú kvótarendszerben szabályozza, hogy mire és mennyit térít vissza. Régen pl. finanszírozta a szemüveglencséket, vagy a fogászati beavatkozásokat is, ma már sokkal több mindenért fizetnünk kell, ha jobbat, minőségibbet vagy csak egyszerűen gyorsabban szeretnénk. Az, hogy ez miért és hogyan alakult  így, már politikai kérdés, amibe nem szeretnék belemenni. Namármost, ha valami üzlet, akkor nem árt, ha nyereséges. Ehhez pedig két dolog szükséges: kínálat és kereslet. A megfelelő, fizetőképes kereslet megtalálásához pedig tetszik, nem tetszik reklám és marketing szükséges. Pont. A piac pedig szelektál. Hála többek között az ilyen fórumoknak, hogy mindenki elmondhatja pro és kontra a véleményét és a tapasztalatát, az olvasó pedig legjobb belátása szerint dönt.

Előzmény: ngfr-never go full retard (43110)
erchegyia Creative Commons License 2016.10.02 0 1 43112

a polárszűrő csak kényelmi funkció, elég az UV szűrős

Előzmény: Neo-1011 (43111)
Neo-1011 Creative Commons License 2016.10.02 0 0 43111

Sziasztok!

 

Egy kérdésem lenne a már szemműtéten átesett emberkékhez. :) A párom szemét szerdán műtik és azon hezitálunk, hogy meg kell-e venni a drága (18-20 ezer forint körüli) polarizált napszemüveget, vagy elég egy bevizsgált, 100%-os UV szűrt egyszerűbb napszemüveg is. Tegnap egy egy olyan üzletben jártunk, ahol elvileg bemérték a napszemüvegeket amiket vittünk, de az eladó váltig állította, hogy vegyünk polárszűrős szemüveget mert csak az jó. 

Mit tegyünk? Meg kell venni a drága polárszűrős szemüveget vagy egy bemért egyszerű napszemüveg is jó? Az OPTIK-MED weboldalán is csak UV szűrős napszemüveget emlegetik a polarizált lencséről nem írnak.  

ngfr-never go full retard Creative Commons License 2016.09.29 -1 0 43110

Egy vélemény, amellyel bizonyára többen is egyetértenek (leginkább azok közül, akik nem írogatnak ide): egészen visszataszító és etikátlan a kuponos, sorsolásos, akciós, árkedvezményes ügyfélszerzési módszerek alkalmazása bármely orvosi beavatkozás esetén. Az, hogy egy műtét önköltséges, még nem jelent felmentést ez alól, mert nem a "most 2 kiló - csak 99 Ft" kategóriája. 
Érthető persze, (láthatóan nem mindenkinek), hogy a vállalkozó eü. szolgáltató a hirdetéseknél olcsóbban és főleg nagyobb eséllyel jut műtendő szemekhez, ha eleve beépíti az akciók költségeit, veszteségeit a listaárba, és kezét dörzsölve várja, hogy a szemek tulajdonosai örömmel toborozzák egymást, mivel "kedvezményt" kaptak, pedig csak a toborzó munka jogos ellenértékét térítik meg nekik, a megtakarítás virtuális lehetőségével rávéve őket arra, hogy részt vegyenek az orvos-páciens viszonyhoz nem méltó, valójában egyoldalú kufárjátszmában, amelyben az egészség a tét. 
Különösen az ingyenes beavatkozások sorsolása gyomorforgató, de ennek a mézesmadzagnak van egy olyan, számításba nem vett üzenete is, hogy a műtét kimenetelének köze lehet a vakszerencséhez. 
Lelke rajta persze, akinek gondolkodás, mérlegelés nélkül van kedve néhány dioptria, egy szemüveg miatt elpárologtatni a szaruhártyája jelentős részét olyan "korszerű" eljárással, amelynek nincs megfelelője a természetes sérülési módok között, tehát amelyet követően a megfelelő szöveti reakció, regeneráció sem alakulhatott ki az evolúció során, és amelynek szemészeti alkalmazása eddig csupán néhány éves tapasztalatra adott lehetőséget. 
Reméljük, 20-30-40 év múlva a ma csupán kényelmi, szemüvegeldobó célból lézerezett szaruhártyák gazdáinak sem kell majd semmiért elnézést kérniük azoktól, akiket annakidején -pusztán anyagi célból- műtétre toboroztak. 

Nmargit Creative Commons License 2016.09.29 0 0 43109

Október 6-án lesz Femto műtétem az Optik-Med Sasszemklinikán. Sorsolás keretében visszanyerhető a kezelés ára, ha ajánlom a kezelést másnak és az illető is megműtteti a szemét (lehet más típusú műtét pl. PRK is). A havi sorsolásokon az ajánló és az ajánlott is visszakapja a műtét árát. Ha tervezel látásjavító lézeres szemműtétet, és szeretnéd visszakapni az árát, várom jelentkezésed.

 

http://sasszemklinika.hu/sites/default/files/tartalmi-kepek/nyeremenyjatek/egyoldalas_nyeremenyszelveny.pdf

 

http://sasszemklinika.hu/sites/default/files/tartalmi-kepek/nyeremenyjatek/sasszemu-nyero-paros-nyeremenyjatek-szabalyzat.pdf

nasier86 Creative Commons License 2016.09.06 0 0 43108

Sziasztok! 3 éve műtöttek PRK-val. A látásom mondhatni rendben van, bár picit mintha gyengült volna, majd elmegyek kontrollra, csak most külföldön vagyok. De nem is ezért írok most, hanem a műtét óta eléggé száraz a szemem, a jobb szemem kifejezetten. Ami ugye elvileg csak a műtét utáni hónapokra jellemző... A jobb szememnél időszakosan állandó az idegentest érzés, minden csípi, pl ha parfümöt fújok magamra, még az is. A hagymapucolásról le is mondtam, annyira marja a szemem (csak a jobbat, a balt csak mint előtte is). Szerintetek ez az állapot így marad? Elvagyok végülis, még mindig inkább ez, mint a szemüveg, csak néha elég kellemetlen ez az állandó disszkomfort érzet. Szemcseppet egyébként nem használok, egyik doki tanácsolta, hogy amíg csak lehet, éljek nélküle.

Köszönöm

bébi78 Creative Commons License 2016.08.26 0 0 43107

Még ez lemaradt.

http://www.excimer.sk/cennik.html

 

Hát, azok az árak nem tudom honnét vannak, de az enyém olcsóbb volt. Ha rákattintasz a linkre ott vannak, hogy melyik metóda mennyi. Az enyém 470 euro volt szemenként.

Előzmény: D23+ (43081)
bébi78 Creative Commons License 2016.08.26 0 0 43106

Szia.

Én múlt héten pont ezen a klinikán csináltattam a szemem. Ha van kérdésed szívesen válaszolok. És igen, már van egy nővérke aki tud magyarul. Mikor mentünk kérdeztem,hogy tud-e valaki magyarul, akkor még nem volt. Mire mentünk műtétre már volt. :)

Előzmény: D23+ (43081)
OPi Creative Commons License 2016.08.14 0 0 43105

Macikát már vagy 5 éve elhajtották az index-ről

Előzmény: Timilini (43039)
erchegyia Creative Commons License 2016.07.21 0 0 43104

egyik szemeden van -4 dioptriád némi cylinderrel, a másik majdnem tökéletes.

Szemüveg nélkül kvázi vak vagy :), üveggel viszont majdnem tökéletesre lehet korrigálni.

Előzmény: banu33 (43103)
banu33 Creative Commons License 2016.07.20 0 0 43103

sziasztok tudnátok nekem segiteni  eszt a szemészeti leletet megfejteni

 

STÁTUS

          REFR -4.25D+1.0DAX105

                   -025D+0.25DAX85

 

        VISUS 0.07-3.0D-1.0DAX15*=0.95

Nadi79 Creative Commons License 2016.05.11 0 0 43102

Sziasztok!

 

Van egy május 23-ig érvényes 50.000 Ft-os St.James kuponom!

 

Érdeklődni lehet: n.adrienn79@freemail.hu

pezo19 Creative Commons License 2016.05.05 0 0 43101

Sziasztok!

 

Június 21-ig érvényes, 50.000 ft-os kupont adok 20-ért.

Érdeklődni: pezo1919@gmail.com

 

Indulamandul Creative Commons License 2016.04.10 0 0 43100

Nekem már van hogy csoppentek nem érzem a különbséget, úgyhogy ne aggódj el fog múlni :) türelem :) 

Előzmény: zautan (43098)
miertnememlekszem Creative Commons License 2016.04.09 0 1 43099

Érzésem szerint Magyaro-on az utóbbi időben egyfajta divat alakult ki a lézeres szemműtétek kapcsán, és nagyon keveset hallani a kockázatokról, pedig az eljárás nem kockázatmentes: http://www.lasikcomplications.com/

 

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban nekem úgy tűnik relatíve (tehát a lakosság méretéhez viszonyítva) kevésbé népszerűek ezek az eljárások és jóval többet hallani már a komplikációkról, pl. ha németül rákeres az ember az első találatok kritikus jellegű újságcikkek:

http://www.spiegel.de/gesundheit/diagnose/augenlasern-experten-stehen-der-lasik-operation-kritisch-gegenueber-a-883472.html

http://derstandard.at/1376533963131/Augen-lasern-Risiken-Komplikationen

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2946489/Pitfalls-having-eyes-LASERED-Long-throw-away-glasses-Laser-eye-surgery-riskier-think.html

http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2864528/Mel-B-husband-Stephen-Belafonte-pose-cute-shoot-daughter-Madison-star-reveals-s-blind-one-eye-laser-surgery-disaster.html

http://www.bostoneyepain.org/laser-eye-surgery-and-chronic-pain/

 

Az USA-ban az FDA vizsgálata a következő eredményekre jutott:

"Preliminary results of the long-awaited LASIK Quality of Life Study have been published on the FDA website. On October 19, 2014, FDA official, Malvina Eydelman, M.D., summarized the study findings saying, "Given the large number of patients undergoing LASIK annually, dissatisfaction and disabling symptoms may occur in a significant number of patients."

• Up to 45% of subjects who were symptom-free before LASIK reported visual symptoms (halosstarbursts, glare, and ghosting) after LASIK.

• Visual symptoms were "very" or "extremely" bothersome in up to 4% of subjects.

• Up to 1% of subjects experienced a lot of difficulty with or were unable to do usual activities due to visual symptoms.

• Up to 30% of subjects with no symptoms of dry eyes before LASIK developed dry eye symptoms after LASIK.

• Up to 4% of subjects were dissatisfied with their vision."

 

Természetesen mindezek fényében is dönthet valaki úgy, hogy megkockáztatja a műtétet, de a probléma az, hogy ezekről a hosszútávú komplikációkról, illetve gyakoriságukról a for-profit magánklinikák semmit sem mondanak.

zautan Creative Commons License 2016.04.08 0 0 43098

Értem. Világos.

Meg fog ez gyógyulni, vagy örökké jobban fogok látni műkönnyel?

Előzmény: Indulamandul (43097)
Indulamandul Creative Commons License 2016.04.07 0 0 43097

Ez azért van, mert a szemen vannak még mikro sérülések, amiket a szemcsepp "kitolt"  így lesz a felszíne egyenletes és ezzel a látás élesebb :) 

Előzmény: zautan (43096)
zautan Creative Commons License 2016.04.07 0 0 43096

Műkönny után nekem is sokkal tisztább a látásom. Legalább negyed dioptriával. De nekem is 2-3 percig tart. Ez miért van? Én hétvégén leszek 2 hónapos LASIK-es, a bal szememen maradt ca. -0.75 a jobb nagyjából 95%-os.

Félek tőle, hogy ez már javulni nem fog. 

Előzmény: Chastalina (43094)
Chastalina Creative Commons License 2016.04.06 0 0 43095

Esküszöm a Te válaszaidból többet tanulok, mint a dokiktól. Most erre a sebes dologra gondoltam például. :)

Előzmény: Indulamandul (43093)
Chastalina Creative Commons License 2016.04.06 0 0 43094

Én jövő héten megyek az 1 hónapos kontrollra. Nagyon izgulok. Mától már csak műkönnyet kell csepegtetnem, a Tobradexet (elvileg) elhagyhatom. A műtét utáni első vizsgálaton én is rákérdeztem a mérési eredményekre és kitérő választ adott a doki. Annyit mondott, hogy ez a cylinder miatt átmehet pluszba, de ilyenkor még ingadozik. Jövő héten egy jegyzetfüzettel megyek a kérdéseimmel :D 

 

A közeli látás a közvetlen műtét utáni állapothoz képest javult, de még mindig nem tiszta. Systane műkönny cseppentése után 2-3 percre kitisztul, utána elgyengül vagy nem tudom hogy fogalmazzak. Viszont nagyon csípte/marta a szememet, így át kellett térnem az Optive-ra. 

Előzmény: boszorlany84 (43090)
Indulamandul Creative Commons License 2016.04.03 0 0 43093

Megkerdeztd és nem mondtak meg? Nekem simán, még mutatta is a doktornő a gépen hogy mennyi dioptria van rajta, meg mennyi cilinder. Legyél erélyesebb vagy kérj másik orvost :) egyébként a napi 4 az a nagykonyv szerinti eljárás, amikor 0-n áll a szemed, 10000% hogy maradt plusz? Lehet egyébként hogy csak cilinder ami a sebek miatt van és elvileg el fog múlni. 

Előzmény: boszorlany84 (43090)
Rituss2015 Creative Commons License 2016.04.03 0 0 43092

sziasztok!hath valakinek info:tavaly volt Femto műtétem májusban az OMben.Azóta is tökéletes a szeme m sötétben jobban latok mint előtte se fénykör se semmi egyéb negatívum.mindenki nek ajánlom!bocs a helyesírás miatt de a telefonom valahogy nem tolerálja ezt a forumot nincs visszatörlő gomb..

catnickname Creative Commons License 2016.04.02 0 0 43091

Saint James 50000 Ft értékű utalvány 20000 Ft-ért eladó. Május 8-ig érvényes jelenleg, műtétre jelentkezéssel meghosszabbítható.

E-mail: vasarolok@hotmail.com

boszorlany84 Creative Commons License 2016.04.02 0 0 43090

Én most voltam az 5.héten kontrollon, lement a plusz nagyjabol a szememről, a bal azért még mindig nem olyan jó, mint a jobb, nm tudom miért nem hajlandók a dioptriákat megmondani... Most is úgy lestem le a papírról, a jobb szemem -0,25 a bal meg + 0,25-ben van, ezt mérte a gép...Mindkét szemmel 125 % a látásom, amivel azért vitatkoznék, mert tesóm (neki egészséges a szeme) jobban lát nálam. Úgyhogy meg tudom erősíteni én is, h jobbnak állítják be, mint amilyen valójában. Most felemelték a Flucont napi 4-re nekem is és egy hónap múlva kontroll. Összességében egész jól látok, bár elmarad attól, amire számítottam... A közeli látásom is javult, már tudok olvasni is, kis betűket is, egyedül nagyon közelre nm tudok fókuszálni, ami pl sminkelésnél annyira nm jó...

szemmiii Creative Commons License 2016.04.01 0 0 43089

Sziasztok! Több mint 3 éve műtettem meg a szemeimet. Mindenkinek merem ajánlani,mivel nem mind1 hogy szemüveggel,lencsével éli le az életét,vagy anélkül! Bárki szeretne beszélgetni róla írjon nyugodtan,bármilyen kérdése is lenne: szemmi33@gmail.com címre! Nagyon szívesen segítek,amibe tudok. Hol érdemes, milyen kedvezmények lehetnek, műtét előtt-utáni időszak,mire kell utána figyelni,kontrol vizsgálatok stb. Írj bátran :) További szép napot mindenkinek!!! :)

Nadi79 Creative Commons License 2016.04.01 0 0 43088

Sziasztok!

 

Van egy felesleges Saint James kuponom! Érdeklődni lehet: n.adrienn79@freemail.hu

Indulamandul Creative Commons License 2016.03.24 0 0 43087

Az lemaradt hogy nekem ahogy olvashattad nagyon problémás és már sokkal jobb. Tényleg türelem, egy hónapra már biztos hogy látni fogsz, de szerintem egyébként előbb is :) 

Előzmény: Chastalina (43085)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!