Keresés

Részletes keresés

konzultáns2 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 872

keresem.......(vallások és kételyek).......

Előzmény: Laura40 (871)
Laura40 Creative Commons License 2012.11.21 0 0 871

Kedves Konzultáns2!

 

Pedig ugy emlékszem,h már válaszoltam is rá.Én ezt nem értem.

Elolvastam,h az anyukád elmesélte,h a háboru előtt abortusza volt,reagáltam is rá.Lehet,h egy másik topicban is megirtad ezt?Na mindegy,mégegyszer megköszönöm,h leirtad ezt a történetet.Igy most már akkor 2x köszöntem meg : )

Vallások és Kételyek fórumba irtam neked már 1 hete,hová tüntél?Mi a baj?

Előzmény: konzultáns2 (870)
konzultáns2 Creative Commons License 2012.11.17 0 0 870

838-ban leírtam a lényeget újra !!! Érdemes - olvasd el !!!!

Előzmény: Laura40 (864)
konzultáns2 Creative Commons License 2012.11.17 0 0 869

hsz = hozzászólás.............

de eltűnt.........

Előzmény: Laura40 (864)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.17 0 0 868

::Ebben az időben sok egyházi Irást megsemmisitettek,és számos tudós ugy véli,hogy eltüntették belőllük a reinkarnációra utaló részeket

 

vajon ugyanekkor tüntették el az isten feleségére vonatkozó részeket is? vagy az ma már kényelmetlen, azt nem lenne divatos előhozni? ;-)

Előzmény: Laura40 (865)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.17 0 0 867

::Giordano Brunónak,akit végül az inkvizició máglyáján égettek el a lélekvándorlásról vallott eszméi miatt

 

ezt a hazugságot akárhányszor megiosmételheted, még nem válik igazzá - a Bruno elleni vádak nyilvánosak, ma is olvashatóak, a lélekvándorlással kapcsolatos tanai a lényegtelenebb vádpontok közé tartoztak, nem ezért ítélték el.

Előzmény: Laura40 (865)
Paleokrites Creative Commons License 2012.11.17 0 0 866

ja, origenész hantáziáiból sokféle demagógia van, sajnos egy sem a valódi tudást építményelte, ellenben a hitetést annál inkább, ahogyan más hasonló egyházfi is! :)

Előzmény: Laura40 (865)
Laura40 Creative Commons License 2012.11.17 0 0 865

Kedves Vándorlós!

 

Milyen szép neve van.Lehetett volna Lélek Vándorlós is : )

 

Origenész,a korai kereszténység egyház atyja ( Kr. u. 185-254) és legkiválóbb Bibliatudósa még tanitott a lélekvándorlásról.

 

"A gonoszra való hajlam miatt bizonyos lelkek ... testet öltenek,először emberit,majd oktalan szenvedélyeik miatt emberi életük kiszabott idejének letöltése után különféle állatokká változnak,melyekből lesüllyednek a növényi élet szintjére.Ebből az állapotból ugyanazokon a szinteken keresztül ujra felemelkednek,és visszahelyeztetnek mennybéli helyükre."

 

Krisztus után 533-ban Második Konstantinápolyi Zsinat valamint Jusztiniánusz,bizánci császár máig tisztázatlan körülmények között számüzte a lélek előzetes létezések tanát a Római Katolikus Egyházból.

Ebben az időben sok egyházi Irást megsemmisitettek,és számos tudós ugy véli,hogy eltüntették belőllük a reinkarnációra utaló részeket.A gnosztikus szekták annak ellenére,hogy az egyház könyörtelenül üldözte őket sikeresen életben tudtták tartani a lélekvándorlás tanát.

(A gnosztikus szó a görög gnosis szóból ered,ami tudást jelent.)

Mivel akkor a lélekvándorlás tanát eretneknek nyilvánitották és kitörölték a Bibliából.Talán ezzel magyarázható,hogy a kereszténység sok mai hive számára a lélekvándorlás gondolata teljesen idegennek tünik.

A reneszánsz korában ujra feléledt az érdeklődés a reinkarnáció iránt.A tan felélesztésében kiemelkedő szerepe volt Itália vezető filozófusának és költőjének,Giordano Brunónak,akit végül az inkvizició máglyáján égettek el a lélekvándorlásról vallott eszméi miatt.Az ellene felhozott vádakra adott utolsó szavaiban Brunó merészen hirdette,hogy a lélek "nem a test",és képes egyik vagy másik testben létezni,s egyik testből a másikba vándorolni.

A lankadatlan egyházi nyomás miatt a reinkarnáció hivei illegalitásba kényszerültek,és Európában csupán titkos társaságok őrizték e tanokat,például a rózsakeresztesek,a szabadkőmüvesek,a kabalisták és mások.

Előzmény: vándorlós (844)
Laura40 Creative Commons License 2012.11.17 0 0 864

Sajnálom de nem értem,sem azt,h mi az a "hová lett a hsz-em???????" Mi az a hsz??

Kérem segitsen,h megoldhassuk.Köszönöm.

Előzmény: konzultáns2 (836)
Laura40 Creative Commons License 2012.11.17 0 0 863

Na erről beszéltem.Most vajon megint ki mocskolózik???

 

Én is irhatnám,h edd az ősleves elméletedet amég nem hül ki : )

Vigyázz,h az ősrobbanás le ne vigye a fejedet.

A darvin-elmélethez pedig csak annyit hogy ha te majmoktól vagy akkor ideje lenne visszamásznod a fára,vissza bujnod a dzsungelbe banánt enni és sikongatni az egyik faágon : )) és bolhászd a majom nődet : ) Csak vigyázzatok,h nehogy tul szenvedélyesre sikeredjen mert lefogtok esni a fáról : )

Te élsz álomországban barátom,pontosabban Jurasszik Parkban : )

Előzmény: Sapphire_ (858)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.17 0 0 862

Látom nem érted:

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Lélekvándorlás

 

 

"... A lélekvándorlás (más szóval reinkarnáció) elsősorban teozófiai és antropozófiai szellemi irányzatokra jellemző antropológiai nézet, amely szerint az ember (más nézet szerint: általában az élőlények) lelke haláluk után bizonyos idő elteltével új emberi (más nézet szerint: emberi vagy állati) testben ismételten megszületik. Egyes keleti vallások szerint az újjászületések sorozata mindaddig folytatódik, amíg az egyre tökéletesebb életek során az egyén meg nem szabadul a karmájától, és el nem éri a nirvána állapotát...."

 

Van amin nincs értelme vitázni...

 

Jézus "tanításai" meg nem nyitottságot igényelnek, hanem realitást. Tanulmányozz más szentírásokat is, és ha lesz összehasonlítási alapod, rájössz, hogy egy hiányos és minden tekintetben félrevezető mű a Biblia. A megfogalmazásai inkább irodalmi értékűek, mint valós alapon nyugodnának. Napjaink törvényhozói jobb jogrendszert hoznak össze, mint a bibliai.

 

Viszont az elfogultság nem jön jól az objektív vélemény formálásánál.:)

Előzmény: vándorlós (860)
jablonka Creative Commons License 2012.11.16 0 0 861

Nem azt mondtam, hogy "nincsenek problémáim". Olvass, kérlek, figyelmesebben. :-(

Előzmény: vándorlós (859)
vándorlós Creative Commons License 2012.11.16 0 0 860

A lélekvándorlásnak semmi köze az újraszületéshez, kedves Dzsimmi! Nem véletlenül két különböző szóról van szó.

 

Az újraszületést nem szabad összekeverni az újjászületéssel sem, mint ahogy nem szabad összekeverni a lélekvándorlással sem.

Ezt nem csak igazolja Jézus tanítása, hanem életével –és cselekedeteivel bizonyítja is. Azt pedig hogy a „Ha ugyanis a te vallásodban egyiknek sincs sok értelme,” ki mondta neked?

Nem kell mindent elhinni, csak azt kell elhinni, ami Jézus tanításából a józan eszünk használata segítségével következik. Jézus pedig szó szerint beszélt a reinkarnációról, míg a lélekvándorlásról nem, bárki bármit is mond, csak el kell olvasni az Evangéliumokat.

 

Jó, én megértem, hogy aki tagadja Jézus Istenségét, annak könnyű az Ő szavait nem komolyan venni. De ez valójában nem más, mint menekülés.

 

Nem tudom, hogy mennyire ismered Jézus tanítását, és hogy abból mennyit értesz meg. Abból amit leírtál nekem úgy tűnik, hogy szinte semmit, mert hiányzik az ehhez való nyitottságod.

De én ezt eltudom fogadni, sőt meg is értem. Viszont hiszek abban, hogy aki nem jutott még el odáig, hogy Jézussal komolyan szóba álljon, annak az Isten biztosítani fog egy új és másik lehetőséget, hogy a sorozatos kudarcai vagy  megtapasztalásai által észhez térjen. Egészen addig, amíg ennek a lehetőségét véglegesen el nem játszza erre a világkorszakra vonatkozóan.

 

Jézus tanításai pedig teljesek, minden benne van az Evangéliumokban. Azok nem hamisak, hanem igazak, és nemhogy nem erre, hanem csak erre lehet hivatkozni.

 

Előzmény: Törölt nick (855)
vándorlós Creative Commons License 2012.11.16 0 0 859

Értem, tényleg van ilyen, az-az nem a szőnyeg alá söpri valaki a problémáit, hanem nincsenek problémái, mert annyira szabad.

 

Ha így van, akkor te egy szent ember vagy.

Előzmény: jablonka (854)
Sapphire_ Creative Commons License 2012.11.15 0 0 858

Kár, hogy fogalmad sincs egyikről sem, így a véleményed az említetteket illetően maximum a megmosolyogtató-fejetcsóváló kategóriába esik. :) Majd, ha kihúztad a fejed a trancendens-reinkarnálós álomországod tengerpartjának homokjából, akkor szólj. ;)

Előzmény: Laura40 (856)
konzultáns2 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 857

"A sztoridat nem vonom kétségbe, bár én más magyarázatot sejtek rá, mint Te."

 

A "sztorim" igaz, mert az Édesanyám nem hazudott - (egyébként én is emlékszem jelenetfoszlányokra.....pedig az ember 5-évs koráról kevés emlékkel rendelkezik.)  De érdekelne, hogy milyen magyarázatot sejtesz.

Előzmény: Balázs (841)
Laura40 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 856

Hát igen semmivel sem különbek az ősleves,ősrobbanás,majom származás,szétáradás-szétthigulás meséknél : )))

Látja ebben tökéletesen igaza van Shappire ur : )

Előzmény: Sapphire_ (809)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.15 0 0 855

"...Nem.Nem erre gondoltam.
A lélekvándorlásnak semmi köze a reinkarnációhoz...."

 

A kettő ugyanazt jelenti. Nézz utána. Ha ugyanis a te vallásodban egyiknek sincs sok értelme, muszáj leszel elfogadni azt a definíciót, amit azok a vallások adnak meg, amelyekben ez elfogadott és magyarázott fogalomrendszer.


"...Az újjászületés: ha valaki saját fizikai testében újjászületik. Ezt csak Isten tudja megtenni, a Szentlélek által.
"Felele Jézus és monda néki: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát."..."

 

Ezt minden hívő megteszi, mikor megtér. 

"...Az újraszületés, vagy reinkarnáció: emberi testben történő újraszületést jelent.
Jézus szerint van ilyen.
Mt 17.11
"12. De mondom néktek, hogy Illés immár eljött, és nem ismerék meg őt, hanem azt mívelék vele, a mit akarának. Ezenképen az ember Fiának is szenvednie kell majd ő tőlük.
13. Ekkor megértették a tanítványok, hogy Keresztelő Jánosról szóla nékik."
Ezt persze szinte valamennyi egyház, hatalmi okok miatt nemígy értelmezi, ahogyan azt Jézus tanította..."

 

Ez a lélekvándorlás, reinkarnáció.


"...A lélekvándorlás alatt: emberi léleknek az ember, állat és növény létsíkok közötti vándorlását értik.
Jézus tanításával ez teljesen ellenkezik, vagyis nincs ilyen. Ha lenne ilyen, akkor ezt megmondta volna, de a tanításából az következik, hogy nincs ilyen...."

 

 Jézus is lélekvándorolt, a felhatalmazás nem isteni eredetű alászállást jelent, tehát nem inkarnáció Jézus. Ugyan olyan, mint a többi ember, csak az önmegvalósítás elég magas fokát érte el. A felhatalmazás azért járt neki. De sok-sok élettel azelőtt ő is volt mindenféle, az evolúciós skálán bejáta ő is az összes létformát. Nincsenek kivételek...csak inkarnációnak(ettől függetlenül jelenik meg inkarnáció állat formában is, de az evolúciós menetrendtől független).

 

"...Tehát a lélekvándorlásnak a reinkarnációhoz semmi köze! Legalábbis a Jézusi tanításokszerint. Az pedig, hogy más vallások mit tanítanak erről, mellékes. Számomra az a lényeges, hogy Jézus mit tanít erről...."

 

Jézus tanításai nem teljesek(már ami a Bibliában megmaradt). Erre nem igazán lehet hivatkozni. Tehát muszáj leszel alkalmazni az általánosan elfogadott definíciókat, mert mindenkivel ellentmondásba fogsz keveredni, ha saját rendszer szerint értelmezel. A vallásfilozófia lényege, hogy tudod alkalmazni a helyükön a megfelelő fogalmakat, mert ismered a definíciójuk szerinti értelmezést és az aszerinti alkalmazást.

Előzmény: vándorlós (844)
jablonka Creative Commons License 2012.11.14 0 0 854

Nekem soha nem voltak ilyen  "miért pont én?" érzéseim.

És az Isten eddig tényleg nem tett nagyobb terhet a vállamra, mint amit elbírnék. A jövőt persze nem ismerem.

De a korábbi életemet egész biztos megspórolta.:-)

Előzmény: vándorlós (853)
vándorlós Creative Commons License 2012.11.14 0 0 853

„(Ha valamikor éltem volna már, arra valamilyen módon emlékeznem kellene, nem? Csak úgy lenne értelme a több dobásos isteni játéknak.)”

 

Erre?

 

Emlékszel te erre, annyira, amennyire szükséged van rá, hogy emlékezzél. Mert amikor, újból és újból pld. ugyan azzal a problémában botlasz el, emlékezel. Akkor is emlékezel, amikor ismét olyan szituációkba keveredsz, ahol „mindig bántanak, miért pont engem, amikor nem csináltam semmit?”. Miért pont engem hagytak el, miért nem rám hallgatnak, akkor, amikor én csak jót akartam nekik?

Vagy ismered, egy-egy tantárgyból valamikor a tanár állandóan téged csesztetett, akkor is mi volt? Miért pont engem szúrt ki magának?

Tehát emlékezünk, emlékezünk azokban a problémákban, és azokban az élet helyzetekben, amelyekben a korábbi kudarcaink köszönnek vissza.

Most persze majd azt kérdezed, hogy de miért nem tudom, miért nem emlékszem erre konkrétan?

 

Igen, a kérdés jogos lenne.

Aki pedig hisz Istenben, az eltudja fogadni azt, hogy emlékezni előző életeinkre, csak annyira engedi meg az Isten, amennyire erre nekünk a szeretetben történő fejlődésben szükségünk van.

Szerintem igen nagy kegyelem az-az Isten részéről, az hogy csak ennyire emlékezünk (tisztelet a kivételnek). Jobb nem tudni arról, hogy miket csináltunk, és jobb, ha ezekkel a problémákkal küzdünk és nem a konkrét emlékekkel. Mert Isten nem tesz a vállunkra annál nagyobb terhet, mint amennyit elbírunk hordozni.

Előzmény: jablonka (852)
jablonka Creative Commons License 2012.11.14 0 0 852

Köszi:-) Neked is!

Kár, hogy az utólsó kérdésemre nem reagáltál. Tényleg érdekelt volna.

Előzmény: vándorlós (851)
vándorlós Creative Commons License 2012.11.14 0 0 851

„Magamért, tetteimért én felelek egész földi életemben.

És nagyon kell vigyázni, mert csak ez az egy van!”

 

Egyetértek. Igen ebben az életedben ez az egy van! És nagyon kell vigyázni, nem az életünkre, hanem, hogy mit kezdünk az életünkkel. Abba még belegondolni is rossz, hogy újból pótvizsgáznunk kellene. De hát Jézus ezért mondta, hogy „alakítsátok át gondolkodás módotokat Mt 4.17”, hogy ennek már ne kelljen megtörténnie.

 

További szép estét kívánok!

Előzmény: jablonka (850)
jablonka Creative Commons License 2012.11.14 0 0 850

 Bocs, kétszer is elolvastam, amit írtál, de nem látom se a logikáját, se a szükségszerűségét annak, hogy több életet

kapjunk.

Arról pedig szó sincs, hogy másra, meg a romlott világra fognám a bűneimet!

Magamért, tetteimért én felelek egész földi életemben.

És nagyon kell vigyázni, mert csak ez az egy van!

 

(Ha valamikor éltem volna már, arra valamilyen módon emlékeznem kellene, nem? Csak úgy lenne értelme a több dobásos isteni játéknak.)

Előzmény: vándorlós (849)
vándorlós Creative Commons License 2012.11.14 0 0 849

Az ok. hogy minden ember szuverén és önálló, saját testtel és lélekkel. Senki sem mondta ennek az ellenkezőjét. Az újraszületés pedig ebbe tökéletesen bele illik. Az Isten így gondoskodik a szeretetben történő fejlődéséről, gyermekei számára. Mindannyiszor újra kell születnie annak (sajnos egyre rosszabb lehetőségek közé) , aki nem tudott újjászületni, Jézus által.

Olyan Isten nincs, aki más bűnéért vonna felelőségre bárkit is. Mindenki csak a saját tetteiért felel, és nem mások cselekedeteiért.

Persze én megértem, ha azt mondod, hogy te pld. nem azért szenvedsz, vagy kerülsz újból és újból próbák elé ebben az életedben, mert hibákat követtél el korábbi életeidben, ááá... nem (az nem létezik) hanem te egy egyszer születet kis ártatlan bárányka vagy, és a gonosz világ…, meg mások bűnei… . Aha.. ezt a fajta felelősség áthárítást, már saját magamban is jól  ismerem. :)

 

 

 

Jézus egy szelíd,  szolgáló, megbocsátó, és szerető Istenként mutatkozott be. És azt mondta, „hogy aki látja Őt, az látja az Atyát”.

 

Az a fajta istenkép, amely szerint lehetséges lenne, hogy az Isten teremtene olyan emberi lelkeket, akiket pld. örök pokollal kellene sújtania, ez egyszerűen téves, és alapvetően ellenkezik a Jézusi tanításokkal.

Ez a fajt istenkép azért is téves, mert kimondatlanul az Istent hülyének, vagy gonosznak képzeli el.

Hülye volt azért, mert teremtett olyan lelkeket, akikről nem látta előre, hogy gonoszak lesznek, vagy ha látta ezt előre, akkor gonosz volt azért, mert azért is megteremtette, hogy had szenvedjenek csak örökkön örökké a pokolban.

 

Jól látható tehát, hogy Jézus nem beszélt félre, akkor amikor a reinkarnációról szólt, szavai igazak, és tökéletesek voltak.

 

Előzmény: jablonka (847)
jablonka Creative Commons License 2012.11.14 0 0 848

Nem kell teljesen bibliafundinak lenni.

Mondott egy-két kiéretlen mondatot Jézus is, ha valóban azt és úgy mondta, amit a bibliaírók leírtak.

Ember is volt, nem lehetett teljesen tökéletes Ő sem az anyaméhtől a keresztfáig tartó peridódusban.

Azért is szeretjük:-)

 

 

Előzmény: vándorlós (846)
jablonka Creative Commons License 2012.11.14 0 0 847

Szerintem minden ember önálló és szuverén egyén, Isten képmására teremtett, önálló, szabad akaratú teremtmény, saját testtel és saját lélekkel.

Se a testen, se a lelken nem lehet embernek közösködni. Azt a trükköt magának tartotta fönn az Isten. Na jó, testen részben lehet, ahogy a sziámi ikrek példája is mutatja.

 

Illés próféta és Keresztelő János nem lehetett egy lélek, kicsit fölborította volna az isteni logikát János volt az új Illés, de nem

a régi, az megmaradt réginek.

Ha meg mégis, akkor tévedtem:-)  Nincs sok jelentősége, kivéve,  ha esetleg majd  jablonka  lesz vándorlós módon bajkalon topiktárs a XXIII.században. Akkor majd exhumálom, pardon, exkuzálom magam. :-)

Előzmény: jablonka (845)
vándorlós Creative Commons License 2012.11.14 0 0 846

„Ugyanis Illés nem "egy az egyben", magát megszüntetve született újra Keresztelő Jánosban, hanem csupán a szellemisége és küldetése szállt át reá..”

 

Aha, persze… :))

 

 

Vagyis azt mondod, hogy nem úgy kell érteni Jézust, ahogyan Ő azt mondta, hanem úgy kellene érteni, ahogyan Ő azt nem mondta.

 

De mondhatnám azt is, hogy bárány vagyok, de nem birka.

 

 

Úgyhogy én ezt nem vitatom, hanem butaságnak tartom.

 

Előzmény: jablonka (845)
jablonka Creative Commons License 2012.11.14 0 0 845

Szerintem rosszul értelmezed az "újraszületést".

Ugyanis Illés nem "egy az egyben", magát megszüntetve született újra Keresztelő Jánosban, hanem csupán a szellemisége és küldetése szállt át reá..

Nem egy testről, két testről beszélünk (ezt mondjuk nem is lehet vitatéma), nem egy lélekről, hanem két különálló lélekről beszélünk (ezt, gondolom, Te vitatod.)  

Előzmény: vándorlós (844)
vándorlós Creative Commons License 2012.11.14 0 0 844

Nem.Nem erre gondoltam.

A lélekvándorlásnak semmi köze a reinkarnációhoz.

 

Az újjászületés: ha valaki saját fizikai testében újjászületik. Ezt csak Isten tudja megtenni, a Szentlélek által.

"Felele Jézus és monda néki: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát."

 

 

Az újraszületés, vagy reinkarnáció: emberi testben történő újraszületést jelent.

Jézus szerint van ilyen.

Mt 17.11

"12. De mondom néktek, hogy Illés immár eljött, és nem ismerék meg őt, hanem azt mívelék vele, a mit akarának. Ezenképen az ember Fiának is szenvednie kell majd ő tőlük.

13. Ekkor megértették a tanítványok, hogy Keresztelő Jánosról szóla nékik."

Ezt persze szinte valamennyi egyház, hatalmi okok miatt nemígy értelmezi, ahogyan azt Jézus tanította.

 

 

A lélekvándorlás alatt: emberi léleknek az ember, állat és növény létsíkok közötti vándorlását értik.

Jézus tanításával ez teljesen ellenkezik, vagyis nincs ilyen. Ha lenne ilyen, akkor ezt megmondta volna, de a tanításából az következik, hogy nincs ilyen.

 

 

Tehát a lélekvándorlásnak a reinkarnációhoz semmi köze! Legalábbis a Jézusi tanításokszerint. Az pedig, hogy más vallások mit tanítanak erről, mellékes. Számomra az a lényeges, hogy Jézus mit tanít erről. 

Előzmény: Törölt nick (843)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.14 0 0 843

A lélekvándorlás meg a reinkarnáció ugyanaz. Szerintem te az újjászületésre gondolsz...

Előzmény: vándorlós (842)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!