Keresés

Részletes keresés

LouiSe_BB Creative Commons License 2009.02.05 0 0 12
OTP a hozamvarázsló: http://louise.hu/poet/?p=1886

Ma kaptam kézhez a vaskos, marketing rizsával tömött borítékot OTP Önkéntes Magánnyugdíjpénztár feladóval. Tájékoztatnak arról, hogy milyen jól is kezelték a náluk, öregkoromra félretett pénzemet és remélik, hogy további szolgáltatásaikat is igénybe fogom venni…

Nektek is sikerült 2007-ben -5% és 2008-ban -20% hozamot elérnetek, vagy csak én vagyok ekkora balek?
ejjhahóó Creative Commons License 2007.10.03 0 0 10
huhh ez az oldal nagyon hasznos....
Előzmény: lajka86 (9)
lajka86 Creative Commons License 2003.09.15 0 0 9
Témábavágó idézet a www.magannyugdij.hu oldalról:

"Hogyan válasszunk a magánnyugdíjpénztárak közül?

Nemzetközi teljesítmény

Döntésünk hátterében állhatnak érzelmi, bizalmi indíttatások, de van néhány olyan szempont is, ami alapján racionálisan mérlegelhetünk. Ezek egyike lehet, hogy ki, milyen szervezet áll a magánnyugdíjpénztár mögött. A biztosítók, bankok, pénzügyi csoportok érdekkörébe tartozó pénztárak mindegyikéről elmondható, hogy stabil, tőkeerős háttérrel és rendszerint hosszú távú nemzetközi tapasztalat birtokában tevékenykednek. Náluk a versenyképesség és az ügyfelek bizalmának megőrzése nem csupán anyagi, hanem presztízskérdés is.

A pénztárak múltbeli teljesítményét szintén érdemes összevetni. Az elmúlt években kiemelkedő befektetési hozam ugyan nem garancia a jövőre nézve, mégis alapot adhat bizonyos következtetésekre. Mindehhez persze a befektetési stratégiát is ismerni kell, e tekintetben megint lehetnek komolyabb eltérések. Ha nem szeretsz kockáztatni, válassz egy konzervatívabb pénztárat, amely tudatosan távol tartja magát az 1-2 éves időszakra nézve kockázatosabb befektetési formáktól, a hazai és nemzetközi részvényektől vagy vállalati kötvényektől. Ha kevésbé kockázatkerülő vagy, és átmenetileg nem bánod, ha visszaesik a portfoliód értéke, mert például bízol a részvénypiac hosszú távú erősödésében, akkor csatlakozz egy olyan pénztárhoz, amely a hosszútávú magas hozam elérését tűzte ki célul.

A Credit Suisse befektetési politikája a pénztártagok maximális biztonságát tartja elsődlegesnek. Nem kockáztatjuk a pénzed, ugyanakkor nagy nemzetközi tapasztalattal és elmélyült hazai ismeretekkel rendelkező szakembereink hosszú távon is stabil, pozitív reálhozam elérésére törekednek. Az elmúlt években jóváírt hozamok is ezt támasztják alá: indulásunk óta minden évben a piacvezető pénztárak hozamlistájának élmezőnyében voltunk.

Taglétszám és vagyon

A pénztár tagjainak száma szintén iránymutató lehet: csökkenő taglétszám működési nehézségekről, bizalomvesztésről tanúskodhat, bővülő létszám ennek az ellenkezőjéről. A Credit Suisse Life & Pensions Nyugdíjpénztár magánnyugdíjpénztári ágazata tagjainak száma az 1998-as megalakulása óta töretlenül emelkedik.

A vagyon nagysága a költségek csökkentése és a befektetési hozam szempontjából meghatározó. A fix költségek egy nagyobb vagyonra vetítve egyre alacsonyabbak, egy tetemesebb portfoliót pedig jobb feltételekkel lehet az értékpapírpiacokon megmozgatni. A vagyonosabb pénztárak tehát elvileg alacsonyabb költségekkel és magasabb hozamokkal szolgálhatják a tagok érdekeit.

A Credit Suisse Life & Pensions Nyugdíjpénztár létszám és vagyon tekintetében egyaránt az öt legnagyobb hazai pénztár között helyezkedik el.

Költséghányad

Az sem mindegy, hogy rendszeres befizetéseidből mennyi megy el a költségek finanszírozására. Az ilyen levonások ugyanis a tagdíjbefizetéseidet, így leendő nyugdíjadat csökkentik, és mutatják a pénztár költséghatékonyságát. A Credit Suisse Life & Pensions Nyugdíjpénztár versenyképes feltételeket kínál: a tagdíjak 93 százalékát írja jóvá az egyéni számládon. Bővebben olvashatsz a témáról az alábbi oldalon:

Mi a fedezeti tartalék?

Szolgáltatások

A pénztár által felkínált nyugdíjszolgáltatások palettáját ugyancsak érdemes végignézni, különösen, ha speciálisabb igényeid vannak. A „sima” életjáradék esetében a pénztártag élete végéig kap nyugdíjszolgáltatást. Léteznek meghatározott időtartamra szóló járadékok is, ilyenkor vagy a nyugdíjba menetel időpontjától számított bizonyos ideig, de a tag élete végéig mindenképpen, vagy a pénztártag halálát követően még meghatározott évig jár a nyugdíj. A két- vagy több életre szóló életjáradék esetén a nyugdíj a pénztártagnak és egy általa megnevezett kedvezményezettnek jár, mindkettejük élete végéig."

nyman Creative Commons License 2003.05.15 0 0 8
ja, 98 99 korul a Budapest Magannyugdijpenztar magasan a legjobban szerepelt, tavaly meg a minusz hozamaval sereghajto volt. Szal bisztos recept nincs. A biztositosok hujitik a nepet 50 meg 80 eves tapasztalatokkal, de mutasson nekem vki a neten oldalt, ahol a 1942 januari hozamot le tudom kerni. :o) A grafikonok meg jol felvele ivelo gorbet mutatnak mindenutt, mert hat az inflacio neha megugrott, azt ha vegig a realertek alatt maradtak, akkor is jol nez ki. Aztan meg mindig lehet olyan mutatokat talalni amiben eppen a legjobbak kozott teljesitenek.

Volt a HVG-ben par honapja egy osszehasonlito elemzes a kombinalt eletbiztositasokrol, mivel most jart le a tiz ev, miota lehet ilyeneket kotni. Hat a realerteknel egyik sem hozta a szintet, az adokedvezmennyel figyelembe vett szamoknal is csak nehanynal estek halvanyan fele a bankbetetnek. Mongyuk tudni kell, hogy az ilyen eletbiztositasokra befizetett osszegbol cirka 1,5-2 evnyi befizetes az ugynokoknek megy. Ha igy nezzuk, akkor mar nem is olyan rossz.

Előzmény: Biovadász (7)
Biovadász Creative Commons License 2003.05.15 0 0 7
Igazából nincs nagy különbség a pénztárak között. Egyik sem távolodhat el nagyon költségekben a másiktól, mert akkor mindenki elhagyja.
A hozamot lehet nézegetni, de az már csak olyan, hogy egyik évben az egyiknél lesz magasabb, a másik évben pedig a másiknál. :)
Előzmény: Hableány (5)
nyman Creative Commons License 2003.05.15 0 0 6
Ja, van olyan informacios oldal, aki meg azt mondja, hogy biztositos ajanlatot nem erdemes elfogadni. Laccolag magas a letszamuk, de ez azert van mert ugynokokon keresztul szervezik az embereket. A jutalek miatt nincs akkora jovairas, vagy esetleg az eredmenyekbol csipik le. A biztositok tobbnyire bankok alapkezeloivel fektetik be a lovet, ugyhogy ok reszben kozvetitok. De ezt a szoveget biztos valamelyik bank "szakembere" irta :o)

A franc se tudja. Erre igazabol akkor lehet valaszolni, ha mar egy-ket evtized mulva lesznek hosszutavrol szamok.

En aszondanam hogy mindegy. Ugyis at lehet menni mashova. Ha kenyelmes, hogy az ugynok hazhoz jon, valaszd azt, vagy halgasd meg mas ajanlatat. Lehet hogy o negy masikat fog felsorolni.

Előzmény: Hableány (5)
Hableány Creative Commons License 2003.05.15 0 0 5
Pár hete megkeresett egy pasi az Allianz-Hungáriától (azt hiszem), és azt mondta, megint kötelező lesz a pályakezdőknek a belépés...
Viszont most csak pályakezdők léphetnek be, más már nem.
Ellneben van mostan valami "akció", hogy a 35 év alattiak mégiscsak beléphetnek - nem kötelezően.

Nos, én 35 alatti vagyok, és talán még be is lépnék valamelyikbe, de nem tudom, melyikbe...

Azt mondta a pasi, hogy 4 nagy magánnyugdíjpénztár van ma Mo.-on, ezek közül érdemes választani.

A-H, OTP, AB-AEGON és talán az Axa-Colonia.

Nem csak erről a 4-ről, hanem másokról is, érdekelne, kinek mi a véleménye.
Melyikbe érdemes szerintetek belépni 25 éves fejjel? És miért abba? Egyáltalán érdemes-e - ha nem kötelező?
Javasolhattok az általam említetteken kívül mást is.
Sürgős lenne! Köszi.

ostoba Tuk Creative Commons License 2003.05.07 0 0 4
Az MKB Nyugdídjpénztáráról van valami infó?

Nagyon nem pörög ez a topik, pedig kellenének már adatok :-(

nyman Creative Commons License 2001.05.21 0 0 3
Egy javaslat a http://www.privatbankar.hu/html/bef/elemzes.php?elemzes=260 -rol. Szamomra Nesze semmi fogd meg jol-ra hasonlit

Mire vigyázzunk?
2001.05.21 08:43
A pénztárválasztás szempontjai

A nyugdíjpénztári tagság hosszú - akár több évtizedes - tagsági viszonyt jelent. Bár lehetőség van a pénztárváltásra - önkéntes pénztárak esetében pedig a tagsági viszony felfüggesztésére, esetleg megszüntetésére - mindenképpen indokolt a körültekintő pénztárválasztás.

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni nyugdíjpénztári tagság előtt, legyen szó magán-, vagy önkéntes nyugdíjpénztárról.

A pénztár jellege
Ez tulajdonképpen a kiindulópont. Először is tudnunk kell, hogy magánpénztárba már csak akkor léphetünk be, ha pályakezdők vagyunk, míg önkéntes pénztárat bárki választhat.

Szintén tudnunk kell, hogy vannak országos/nyílt pénztárak, melyekbe bárki beléphet, ugyanakkor léteznek munkáltatói/ágazati pénztárak, melyek tagjai egy adott cég dolgozóiból, vagy azonos munkaterületről kerülnek ki.

A pénztár nagysága
A hosszú távú, biztonságos és költséghatékony működés érdekében mindenképpen szükséges, hogy a pénztár elérjen egy minimális méretet. A megfelelő pénztárméret ugyanis csökkenti a fajlagos 8azaz az egy főre jutó) állandó költségek nagyságát.

A nagyságot - a közkedvelt taglétszám helyett - célszerű a pénztár által kezelt vagyon méretével jellemezni. Elképzelhető ugyanis, hogy egy nagy taglétszámú pénztár tagjai nem fizetnek be túl sokat számlájukra, ezért kisebb vagyonnal rendelkeznek, mint egy kisebb taglétszámú, de sokat befiező pénztár.

A pénztár intézményi háttere
Mindenképpen ajánlatos megvizsgálni a pénztárak működését biztosító intézményeket, ezek tulajdonosi összetételét. A banki, biztosítói háttér garancia lehet a hosszú távú biztonságos működésre, ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy egy "független" nyugdíjpénztárba kockázatos belépni.

Érdemes szintén megvizsgálni, hogy a pénztár mely cégeket bízta meg a felhalmozott vagyon kezelésével, ezen intézmények mennyire ismertek/elismertek a vagyonkezelés területén.

Az egyéni számlán jóváírt tagdíj mértéke
A pénztárakhoz kerülő tagdíjak nem teljes egészében kerülnek a pénztártag egyéni számláján jóváírásra. A tag számlájára a fedezeti tartalékba kerülő összeg jut. Ez teszi ki a tagdíj döntő többségét, mértéke - pénztártól függően - 95 százalék körül alakul. A maradék pár százalék a működési és likviditási tartalékba kerül. Ezen tartalékok fedezik a pénztárak működési költségeit, illetve biztosítják likviditásukat.

Bár a tag természetesen abban érdekelt, hogy minél nagyobb hányad kerüljön a számlájára, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a túlzott mértékű jóváírás már veszélyeztetheti a pénztár működésének biztonságát, hiszen akkor nincs miből fedezni a költségeket.

A pénztár által elért hozam
A majdani nyugdíj nagyságát - a befizetések nagysága - mellett a jóváírt hozamok nagysága határozza meg. Nem csoda, hogy egy ideig jellemző volt, hogy bizonyos pénztárak rövid távon elért impozáns hozamokkal csábították magukhoz az embereket. Mivel azonban a pénztári tagság hosszú távú befektetés, ezért nem célszerű rövid távú adatok alapján dönteni, esetleg a pénztárváltást választani. Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy mely pénztárak értek el folyamatosan átlag feletti hozamot, legalább 4-5 éves hozamadatnak kell rendelkezésre állnia (ugyanakkor a múltbeli hozamadatok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre).

A pénztárváltás költségei
Míg a magánpénztárak esetében törvényileg szabályozott azon összeg nagysága, melyet a magánpénztár levonhat tagjától, ha az a pénztárváltás mellett dönt, addig az önkéntes pénztáraknál ezt az alapszabály tartalmazza. Az önkéntes pénztáraknál tehát mindenképpen érdemes ezen összeg nagyságának utána érdeklődni, hiszen néhány pénztár - adminisztrációs költségeihez viszonyítva - indokolatlanul sokat kér a váltásért.

Törölt nick Creative Commons License 1999.08.06 0 0 2
Bármelyik nagy, és valóban, az a legjobb, ha banki háttér van mögöttük. Huszonegynéhány évesen még a plusz százalékokról is ráér gondolkodni.
Tehát BB, ABN AMRO (Aranykor), de jó a NN és az AB-AEGON is. Winterthurról én sem hallottam túl sok jót.
close652 Creative Commons License 1999.08.06 0 0 1
Kb. marciusban a Magyar Nemzet kozolt egy osszehasonlito tablazatot. Az interneten nincs sehol, kerestem. SZVSZ ne menj a Winterthurhoz, jo: BB, OTP, altalaban a bankos cegek.
stika Creative Commons License 1999.08.06 0 0 0
Én az NN-t ajánlanám. Megbízható világcég, biztos nem megy csődbe.
vbali Creative Commons License 1999.08.06 0 0 topiknyitó
Hali!
[Bocs, ha már volt!]
Jön a 6áridő, és még mindig nem tettem semmit nyugdíjpénztár ügyben. Az világos, hogy bele kell lépnem a jóba, de melyikbe?
Adalékul annyit, hogy huszonnéhány éves kevés járulékot fizető vagyok.
Ti melyiket? És miért azt?
Legyen úgy, hogy ér kifejteni a véleményt nyugdíjpénztáros cégeknek is. (Mee monnyuk ha figyelnek a netre az már jó pont.)
Ha esetleg tudnátok mondani valami összehasonlítást tartalmazó weboldalt, az is segítene.
HELP!
üdVbali

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!