Keresés

Részletes keresés

Új Testaccio Creative Commons License 1 napja 0 0 9035

Hiába.

Új Testaccio Creative Commons License 4 napja 0 0 9034

Üdv. Érdekelne az Algarve-Falo terület.

Előzmény: szilkszilky (9031)
szilkszilky Creative Commons License 2024.02.24 0 0 9033

Köszönöm a választ. Nézem.

Előzmény: Jeff. (9032)
Jeff. Creative Commons License 2024.02.12 0 0 9032

Többek között itt határátlépési díj ellenében lehet: https://www.discovercars.com/portugal/faro/fao?a_aid=zigzag&chan=ZZOE&data2=Portugal

 

Cégenként változó a határátlépési díj tételei. Vedd fel közvetlenül a kapcsolatot a kiszemelt céggel és első kézből tájékoztatnak a feltételeikről.

 

Kiindulópontként ezek a linkek is érdekesek lehetnek:

 

https://www.portugalrentalcars.net/portugal-to-spain-cross-border-car-rental/

 

https://www.rentalcars.com/en/guides/driving-your-rental/cross-border-spain-portugal/

 

https://www.qeeq.com/blog/cross-border-car-rental-booklet-from-portugal-to-other-countries/

Előzmény: szilkszilky (9031)
szilkszilky Creative Commons License 2024.02.11 0 0 9031

Sziasztok, második utunkat szervezem Portugáliába, most Algavre/Faro területet. Viszont szeretnénk átmenni Sevillába. Tudtok olyan autókölcsönző, ami kiengedi országhatáron túl a bérelt autót? Le is leet adni esetleg a másik országban?  Jár ez valamivel, amire kell figyelni? Abszolút tapasztaltak vagyunk autóbérlésben elég sok országban, viszont sosem akartunk határt átlépni. Köszönöm, ha megosztjátok a tapasztalataitokat.

_Eti_ Creative Commons License 2023.09.20 0 1 9030

Újra itthon.

A Centauro-nál az autóbérlés totál rendben volt, gördülékenyen ment minden (centauro.net/). Tudom ajánlani másoknak is.

Ha részletesebben érdekel bárkit, kérdezzen.

Előzmény: Mr. Hadley (9018)
rejtövis Creative Commons License 2023.08.30 0 0 9029
_Eti_ Creative Commons License 2023.08.23 0 1 9028

Az nagyon jó, akkor nem is kell annyira korán érkezni :) Köszi!

Előzmény: Mr. Hadley (9027)
Mr. Hadley Creative Commons License 2023.08.23 0 0 9027

Ha van boardingpass-od, ha EU-s okmányokkal utazol és nincs feladott pogyód, akkor nem szükséges beállnod a checkin-hez.

Előzmény: _Eti_ (9026)
_Eti_ Creative Commons License 2023.08.22 0 0 9026

És ha a check-int megcsináltam online?

S kinyomtattam a beszálló kártyákat (boarding pass).

Előzmény: Ka Pál (9025)
Ka Pál Creative Commons License 2023.08.22 -2 0 9025

Ha a "legelső sor" alatt a check-in-t érted, akkor igen, sorba kell állnod. Ott jelentkezel be, hogy megérkeztél, tényleg szeretnél felszállni arra a gépre, amire a jegyet megvetted...

Előzmény: _Eti_ (9024)
_Eti_ Creative Commons License 2023.08.22 -1 0 9024

Halihó!

Van itt valakinek tapasztalata abban, hogy Wizz Priority-vel, ha nincs feladott poggyász, akkor is sorba kell-e állni ott a legelső sornál, vagy egyből mehetek a biztonsági ellenőrzésre?

Bocs, nem repülök sűrűn, sajnos.

_Eti_ Creative Commons License 2023.08.12 0 1 9023

A honlapjukon (centauro) csak az ő prémium csomagjukat lehet foglalni. Előre be tudod írni az összes olyan adatodat, ami a szerződéskötéshez szükséges, így a megérkezéskor gyakorlatilag előkészített szerződés vár, nem kell várakozni (elsőbbséged van), legalábbis ezt ígérik. Ehhez letölthető app-juk is van. Kb. 5 perc autóútra vannak a lisszaboni reptértől (ingyen shuttle busz).

Persze tudsz náluk foglalni harmadik félen keresztül is (pl. rentalcars) önrészmentesítővel, talán anélkül is. Ja, és a legjobb: elfogadják a betéti kártyát (debit card). A prepaid-et, mint a Revolut és a Wise, ők sem szeretik (ezt írják, de nem próbáltam).

Remélem, minden rendben lesz :) Bizakodó vagyok.

Előzmény: Mr. Hadley (9022)
Mr. Hadley Creative Commons License 2023.08.10 0 1 9022

Kiváncsi vagyok a tapasztalatodra. Madeirán asszem tőlük láttam sok autót az utakon.

A maderiai Sixt prémium szolgáltatónak hívja magát, de sajna az idei három autóm alapján abszolút nem bizonyult annak. Az első - egy Kadjar - lejtőn fékezve szét akart esni. Olyan kormányrázója volt, mint egy repülőgépnek. A második egy Captur (egy benzines szomorúság) szinte érintésmentes kuplunggal bírt. A harmadikból (szintén Kadjar)  hiányzott a kettes. Dupla kuplunggal be lehetett könyörögni, dehát nemááá.

Aki kihozta a kocsit tuti tudta, mert egyesbe is úgy kellett beszkanderozni.

Szóval azért ott is kezd elmocsarasodni ez az üzletág.

Előzmény: _Eti_ (9021)
_Eti_ Creative Commons License 2023.08.10 0 0 9021

Brutálisan néz ki :)

 

Lefoglaltam Centauro-nál egy autót, egyelőre minden pöpec, aztán meglátjuk.

A prémium csomag tartalmaz egy +sofőrt, ez tetszik, nekünk jól jött.

Előzmény: Mr. Hadley (9020)
Mr. Hadley Creative Commons License 2023.08.09 0 1 9020

Nincs teendőd vele, de a kapuknál megállás nélkül áthaladhatsz a zöld Via Verde jelölésű (szélső vagy belső) sávokban.
Kitűnően működik, nem olyan bohóckodás mint ami itthon van. 

 

Tanulmányozd a körforgalomban történő közlekedést :)

Nem ritka a négy sávos. Nincs ám körbe-körbe a külső sávban...

Előzmény: _Eti_ (9019)
_Eti_ Creative Commons License 2023.08.09 0 0 9019

Neeem, nem voltunk még Portugáliában. Van valami tudnivaló a jeladóról?

Előzmény: Mr. Hadley (9018)
Mr. Hadley Creative Commons License 2023.08.09 0 0 9018

Majd meséld el mi lett, ha Nazaréban kialudtad az éjszakai autózást.

Használtad már az autópályát elektronikus jeladóval?

Előzmény: _Eti_ (9017)
_Eti_ Creative Commons License 2023.08.09 0 1 9017

Ez a Centauro egész szimpi, picit utánaolvastam. Persze a gugli mapsen hozzászólóktól kap ő is hideget-meleget, de ez az összesre igaz. Nagyrészt a hőbörgők írnak be, gondolom. Meg aki nem tájékozódott rendesen, és aztán meglepődik. 

Előzmény: Mr. Hadley (9015)
Mr. Hadley Creative Commons License 2023.08.09 0 0 9015

Az Avisnál az autó választása után felkínálja az all inclusive felirat alatt az teljes biztosítást. A https://www.avis.com.pt ről indulj!

 

Az Avis GYIK a következőket is tartalmazza:

FOGLALHATOK VALAKI MÁSNAK? Igen, amennyiben hozzáfér annak a személynek a hitelkártyájához, akinek a foglalása történt. A kártyán szereplő névnek meg kell egyeznie a főbérlő vezetői engedélyén szereplő névvel, akinek a foglaláskor használt kártyát a jármű átvételekor be kell mutatnia.

---

A bérlőnek meg kell felelnie az Avis életkorára, sofőrjére és hitelképességére vonatkozó kritériumoknak, ellenkező esetben további felárak léphetnek fel.

---

 

Én úgy látom hogy ez a hitelkártya dolog több irodánál is megkerülhető, de ez a helyi franchise döntése. Így tudtam én is Wise (és előtte Revó) kártyával fizetni. Az anyacégek mindenhol egyértelműen kérik a credit kártyát.

Na erre a "talán elfogadják" dologra a hozzám hasonló rizikót abszolút nem vállaló utazók nem tudnak vállalkozni, amit maximálisan megértek.

 

Találtam egy ilyet: https://www.centauro.net
Semmit sem tudok róluk. Ha kellemetlen tapasztalatot hoz, akkor nem ér a nevem!

Előzmény: _Eti_ (9014)
_Eti_ Creative Commons License 2023.08.08 0 0 9014

Már láttam a Nazaré-s írásodat, amikor olvasgattam a topic-ot (akkor még másképp hívtak téged). Jókat mosolyogtam én is :) Meg persze nézegettem a google maps-et, hát ezek a kiteregetett ruhák... nem semmi. Mindenhol ott lógnak. Mi a kikötő másik oldalán leszünk (délre), pár éve épült oda 9 egyforma nyaralóház, egyik a miénk lesz 2 hétre.

Visszatérve:

Igen, a bookingos bérlés mögött a rentalcars áll, ezt nem is titkolják (talán írtam is korábban). A szokásos önrészmegváltós dolgot kínálja, igen. Baj esetén tőlem beszedi a bérbeadó, én meg házalhatok valami zürichi biztosítónál.

Kaptam valakitől egy olyan infót, hogy az Avis elfogadja a betéti kártyát, sőt, a honlapjukon megnézve a portugál feltételeket, tényleg fel van ott sorolva a Visa, mint betéti kártya. És 300 EUR nyúlnak le ők is, ezért azért amazért.

Amúgy nem az a bajom, hogy nincs elég lóvé a betéti kártyán, csak nincs kedvem úgy odaállni, hogy nem vagyok biztos benne, hogy elfogadják. Viszont attól is borsódzik a hátam, hogy az elején, meg a végén előlről-hátulról megnézem-megnézik az autót, hogy hátha van rajta egy kis karc.

Most elkezdtem böngészni, hogy jól járok-e az Avis-szal. A honlapjukon, kiválasztva egy megfelelő autót, nem kínálja fel a különböző biztosításokat, csak a bébiülés meg másodvezető féle "extrákat". Akkor, gondolom, azt majd ott helyben kínálgatják majd.

Előzmény: Mr. Hadley (9013)
Mr. Hadley Creative Commons License 2023.08.08 0 0 9013

Megnézem a bookingos önrész kiváltós dolgot, de szerintem ugyanolyan harmadik feles biztosítást kínálgat 25 euróért mint a többiek. Egyébként a booking engem egy rentalcars.com-os lapra visz, melynek a tetejére odabiggyesztették a booking fejlécét.


Gondolom nem a depozit fizetését váltod meg az általad említett "önrész kiváltással", hanem a booking/rentalcars által ajánlott biztosító a káreseménynél beszáll a kárrendezésbe az önrész erejéig. Ezt teszik úgy, hogy a bérbeadó bevasalja rajtad, te pedig a kapott számlákkal házalsz majd annál a biztosítónál akihez a booking/rentalcars küldött és az fizeti vissza a saját pénzedet. Kizártnak tartom hogy kihagynak a procedúrából.

 

A fullbiztis költség azért a sokszorosa a bérbeadónál, mert az egy valós biztosítás arra a járműre amibe be fogsz ülni. Valósnak annyiban valós, hogy úgy csinálnak mintha biztosításra költenék, miközben a pénzt simán benyelik és a károkat a saját partnercégeiknél javíttatják. Horror drága, kétségtelen, de ha letörik rólad az autót, akkor visszaadod a kulcsot a bérbeadónak, bocsikaaaa, és hátat fordítasz. Ha nem biztosítod a kocsit náluk - pl europcar - akkor még a javítás idejére kieső bevételt is követelhetik tőled, azt pedig nem fedi a 25 eurós biztosítás. Azt meg hogy a brand biztosításra költ vagy sem, az nagyon nem érdekel, engem hagyjanak békén.

 

Törtem már bérelt Volvo XC60-ast. Saját erős volt az esemény, én voltam a balf.sz. Madeirán esett rám akkora faág, hogy azt hittem itt a vég.

Nekem spec nem éri meg harmadik félnél biztosítani. Szabi alatt nem stresszelek azon, hogy mi történik az autóval.

 

A Sixtnél a 300-as depó a fullbiztis autón eléggé sértő. Azért gyűjtik be hogyha van gyorshajtásod, tilosban parkolásod, kihagyott autópálya kapud vagy neadj 10 literrel kevesebb dizellel viszed vissza az autót "hiszen úgy is telit mutat", akkor azt ebből állják. Az etollra további 75 vagy 100 eurót zárolnak.

Dehát az Europcar vagy a Herz a Sixtnél is drágább.

 

Jól elkalandoztunk a credites kérdéstől, de a lényeg az, hogy akkor spórolsz ha közvetítőnél biztosítasz, de akkor legyen hitelkereted egy vastag depositra.

A spórolás mértéke a saját rizikó tűrésedtől függ, nem attól hogy milyen jó vezető vagy, mennyire nem tud kifogni rajtad egy olyan gépkocsi átvevő, aki arra van kiképezve hogy olyan hibákat lásson meg az autón, amit te átvételkor észre se vettél.

 

Aztán ott vannak a lowcost kölcsönzők, akikkel nincs semmi baj. Nem kérnek hitelkártyát, nem kérnek deposítot. A napi áraik úgy vannak kalkulálva hogy fedezze számukra a rizikót. Na náluk előre fizetsz.


Nazaré emléke engem a mai napig megmosolyogtat: https://janoo18.blogspot.com/p/blog-page_25.html

Előzmény: _Eti_ (9012)
_Eti_ Creative Commons License 2023.08.08 0 0 9012

A bookingon keresztül próbáltam autót bérelni (Sixt-től), mert ott foglaltam szállást, így ad egy kis kedvezményt. Ott szépen mutatta, hogy mennyit fogok előre fizetni, foglaláskor. Szóval van ilyen is.

A Wise kártyás ötlet jó lehet, csakhogy az az én nevemen van, és a férjem a sofőr. S hát le van írva, hogy a hitelkártya legyen a driver nevén. Mondjuk "kis" plusz költséggel esetleg mondhatom, hogy ő a 2. számú sofőr.

Ez a full biztis történet közvetlenül a brandnél majdnem 2x akkora költség (400 EUR helyett 730 EUR), mint a bookingos önrészkiváltós. Ha megéri, nem bánom, de akkor meg minek a deposit? 

 

Előzmény: Mr. Hadley (9011)
Mr. Hadley Creative Commons License 2023.08.08 0 0 9011

Rögzítsük a tényt hogy brand cégekről beszélünk és nem az afamentes.pt-ről.
A Sixt készpénzt nem fogad el. Gondolom a Europcar az Avis és a maradék hét-nyolc cég sem akik a reptéren jelen vannak.

Nem értem ezt a "foglaláskor kifizetem a bérlést" dolgot sem. Fizetés akkor van, amikor a számlát kiállítják, azt pedig a bérlés végén teszik. (pár nappal később)

Pont emiatt kérnek bankkártyát, hogy tudjanak rajta zárolni.

 

Én mit tennék a helyedben? Ha meg van a zseton akkor euroban felpakolnám a Wise-ra és a neten foglalnék kocsit full biztivel közvetlenül valamelyik brandtől. 

Amikor a bérbeadó már kiírta a kocsit és eléd teszi a terminált akkor dugd meg azzal amid van. Szerintem több mint 50% hogy összejön a dolog. Ha az utazás előtt megjön a credit kártya, akkor azért kevesebb lesz az izgalom, persze ha van a számlán megfelelő hitelkeret. 

A kártyavilágban a debit vagy prepaid kártya azt jelenti mennyit érsz ha van pénzed. A credit pedig azt jelenti mennyit érsz, ha nincs egy vasad se.

 

Ha nem jön össze, akkor laptop elő és körül lehet nézni a lowcostok között. Reggelre lesz valamilyen autód.

 

A Sixt-nél 7 napra kapsz egy Capturt 480 euróért (580-ért Qashquai-t vagy Kadjart) teljes biztosítással (gumi, felni, üveg) + e-tollal az autópályára. Kell legyen + 400 euród depónak az etoll-ra és üzemanyagra. 

Ha éjjel csinálod a foglalást akkor néha olcsóbb. Bármikor újrafoglalható ha esik az ár. Előre nem kell fizetni.

Előzmény: _Eti_ (9010)
_Eti_ Creative Commons License 2023.08.08 0 0 9010

Jaj, hát nem egyszerű, az biztos. Napok óta olvasgatom, hogy mi-hogy-merre-hány méter. 

 

S mit csinálnak velem, ha lefoglalom, foglaláskor kifizetem a bérlést, meg amit kell debit kártyával, majd odamegyek és nincs credit kártyám? Akkor?

Cash-t elfogadnak letétbe szerinted? Erre sehol sem találok választ.

Előzmény: Mr. Hadley (9009)
Mr. Hadley Creative Commons License 2023.08.08 0 0 9009

A harmadik feles biztosítás nem érdekli a bérbeadó céget, az a te ügyed, a te biztosításod, a bérelt autóhoz semmi köze..

 

 

A bérbeadó cég az autót egy alap cascoval adja neked bérbe, melynek van egy önrésze. Ezt vagy letétbe helyezed náluk, vagy megváltod a bérleti díjba építéssel. Egy Clio most olyan 30 eurós napidíjjal és kb 20-25 eurós SCDW biztosítással foglalható szeptemberre a reptéren. Ha nem kötsz biztit, akkor "spórolhatsz" egy hét alatt 150-170 eurót, de kérik a 1400-1600 euró letétet. Full bizti esetén is kérhetnek néhány száz eurót letétben a parkolási, gyorshajtási bírságok fedezésére, de ez ritka. Az SCDW biztosítás nem tartalmazza a felniket, a gumikat, a szélvédőt és a lámpatesteket érő sérüléseket.

 

Nem kell berezelni a dologtól, de azt érdemes figyelembe venni, hogy az autóban akkor is keletkezhet káresemény ha a közelében sem vagy a kocsinak.

Emiatt a kocsi leadásakor két verzió van. Az egyik az hogy az átvevő kezébe nyomod a kulcsot, aki megnézi hogy tele van e a tank és elköszöntök egymástól (csutkára biztosított kocsi esetén), vagy a másik amikor karcolásokat számoltok a kocsin fél órán keresztül (alap biztosított kocsi). Vita esetén a győztes mindig a bérbeadó. Vannak bérbeadók - pl Gold Car - aki olyan karcikat is elad neked majd, amit már kifizetett előtted pár bérlő.

Természetesen van ettől eltérő gyakorlat is, de a brandek ebben elég következetesek.

 

Lisszabonban és Madeirán a Sixtnél bérlek. Egyszer elfogadták a Revo kártyámat de a bérleti időm alatt a Revo jelezte, hogy a Sixt nem vette le a pénzt ezért az "üzlet nem jött létre" és felszabadította az összeget. A kocsi leadása után pár nappal, amikor számlázták a bérletet a Revo nem egyenlítette ki a kérést, ezért külön utaltam el azt a cégnek. Utána jelent meg a termsben hogy a továbbiakban Revo nem jó. 
A kártyámon a nevemet egyszer sem nézték meg. Nem is kérték hogy mutassam meg. Mondjuk ez nem jelent semmit.

A Wise elfogadása engem is meglepett, de nekem ott volt egy credit a zsebemben "baj" esetére.

 

Ha nem autóztatok még portugálban, akkor tanulmányozzátok a körforgalmakban történő autózást, mert az jelentősen eltér az itthon megismertektől. Nagyon figyeljetek a gyalogátkelőhelyekre, mert sok meg van emelve az út szintjéhez képest. Vidéken a lámpák zöme távolról figyeli az érkező autók sebességét és bizony két-három km/h túllépésért megajándékoz egy pirosra váltással.

Előzmény: _Eti_ (9008)
_Eti_ Creative Commons License 2023.08.08 0 0 9008

Ha full biztit kötök, de nem direktbe az autókölcsönzővel (Sixt, Avis, stb), hanem egy közvetítővel (pl. rentalcars), akkor nem biztos, hogy megúszom a depositot. Mert mondhatja az autókölcsönző, hogy neki nem fizettem önrészmentesítő biztit, így lezárolja. Aztán ha baj van, ő megtartja, én meg visszakapom a közvetítőtől. Vagy rosszul tudom?

Érdekes, hogy elfogadták a Wise kártyádat. Ez melyik cég volt? Van Wise kártyám, de egyrészt debit Visa kártya, másrészt nem én leszek a "driver", hanem a férjem. 

Ilyet lehet, hogy bárki, akinek van hitelkártyája, nyithat nekem egy társkártyát? Hm... érdekes.

Saját bankomban voltam, hogy férjem nevére kérjek (társtulaj, egy folyószámlánk van), ezt elindítjuk, de nem garantálták, hogy itt lesz, mire kell.

Előzmény: Mr. Hadley (9007)
Mr. Hadley Creative Commons License 2023.08.08 0 0 9007

Majd kimaradt:

Azért a krediten - ha szerzel - legyen legalább 2000 eurónyi szabad hitelkeret, ha nem akarod biztosítani az autót.

Előzmény: Mr. Hadley (9006)
Mr. Hadley Creative Commons License 2023.08.08 0 0 9006

A valóság és az elvárások nem mindig egyeznek. 

Ha full biztit kötsz, akkor nem kell deposítot zároltatni, ilyenkor engedékenyebbek - pl a wise prepaid kártyámat simán elfogadták. Nyiss a Wise-ot a Revo mellé, enni nem kér. Belefér az egy hónapba. Mondjuk ha azt sem fogadják el, akkor gáz van, mert nem lesz autód.

A B verzió, hogy családban keresel egy credit kártyás családtagot és megkéred nyisson neked egy társkártyát egy időre. Kérdés belefér e a négy hétbe, amíg megérkezik a fizikai kártya.

A brand kölcsönzőknél egyéb megkötések is vannak. Pl a kártya nem járhat le két hónapon belül, illetve a másik az, hogy a kártyán a vezető neve kell hogy szerepeljen.

 

Ugye azt tudod, hogy a kontinensi Portugáliában fizetősek a pályák - fizető kapuk vannak. A bérbeadó adja a kocsit elektronikus fizetési lehetőséggel is, amire szintén zárolni fognak a kártyán. Ha nem ezt választod akkor lehet görcsölni a más módszerekkel.

A C verzió valamilyen low cost kölcsönző.

 

Nazaré és környéke csudajó hely.

Előzmény: _Eti_ (9005)
_Eti_ Creative Commons License 2023.08.08 0 0 9005

Hát ez nem jó hír annak, akinek nincs hitel (credit) kártyája. 

Azért köszönöm a választ.

Előzmény: Mr. Hadley (9004)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!