Keresés

Részletes keresés

pbence2345 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1828
Ha ennyire borosak vagytok fontoljatok meg egy turat a Duoro volgyebe, ugyanis ott termelik az eredeti portoit...:-)
Mo-n nem lehet tomegtermekkent megvenni oket, a nevesebb pinceszetek kozul nem nagyon lattam itthon beloluk, azt mar nem is emlitve, hogy milyen sok fajtaja letezik amirol itthon nem is hallottak. Errol reszletes beszamolot fogtok hallani barmelyik pincet latogassatok is meg. Erdemes a hazai eletre is hozni belole, de nem tudom mennyire engednek fel most a gepre, en igazabol nem probalkoznek meg vele.
Előzmény: certaldo (1826)
quilla Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1827

Hahooo Bence!! :) Minden jot az uj evre, remelem jol alakult a regi is :)

De oszinten... a hidtol arra a 20 meterre minek autora-buszra szallni? :D Visszafele meg ok, ha az ember elazott, na de odafele csak par lepes... bar ha ti a hegyre felmentetek az erthetobb :)

Előzmény: pbence2345 (1825)
certaldo Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1826
Mindkettőtöknek kösz, nagyon klasszak vagytok, hogy ennyire segítitek az ide-tévedőt. Ki nem hagynánk semmi pénzért a R.negyedet, természetesen tervben van, Bencének külön kösz a tippet.
Mi "sajnos" borozósak vagyunk, itthon is járunk rendszeresen Villányba is és más borvidékekre is, tehát kötelező program lesz. Már tájékozódtam borügyben, erről nagyon könnyű sok infot találni netszerte, hiszen ők eladni akarnak, tehát a cégek túlnyomó többsége hirdeti magát, és mind angolul is, tehát könnyű dolgom volt.
A "zorro-s" céget :) is ismertem már korábban, többféle portóit kóstoltunk már, remélem most majd komolyabb portfoliora tehetünk szert.
Előzmény: pbence2345 (1825)
pbence2345 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1825
Van olyan lehetoseg, hogy a hidtol ingyen elvisznek.
En a Grahamot javaslom, ez viszont a hegy "tetejen" van. Ide ingyenes a belepo, tobb helyen kernek el belepot 2-3 euro korul, ami azonban a kostolo utani vasarlas eseten beszamithato.
Mindenkeppen javaslok pincelatogatast, ezt nem szabad kihagyni, ha odamegy az ember. Szinte mindegyik felejthetetlen lesz, en azert javaslom a Grahamot, mert tobbszor voltam ott, es olyan is volt, hogy harmunknak tartottak bemutatot, masutt meg eleg sokat kellett varni.
Előzmény: certaldo (1822)
quilla Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1824
Tenyleg, a masodik kepen jol latszik is a Sandeman felirat es az emlegetett alak, de a tobbi bormarka feliratai is mind, ezek itt szinte csak borospincek a folyo parton, szoval ezernyibol lehet valogatni.
Előzmény: certaldo (1822)
quilla Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1823

A sors hulye jateka, hogy eppen engem pottyantott ide, ugyanis nem iszom :) Marmint alkoholt nem. Nem meggyozodesbol, hanem mert nem szeretem, Vagyis nagyon nem vagyok otthon a bor temaban igy a pincek temajaban sem igen. Borvonatrol meg nem hallottam... ellenben a sokat emlegetett belavrosbol atsetalni a pincekig (amik nem is Portoban hanem Gaiaban vannak) nem egy komoly tura ( se nem hosszu se nem faraszto, se nem unalmas... foleg a Ribeiran at, ahol szembe lengik az embert az XXL-es noi bugyogok :) Riberia negyedet nem kihagyni!!!!), viszont klassz seta a Douro felett is az emeletes Eiffel hid also atjarojan. Es ahogy ater az ember no ott kezdodnek a boros pincek... tenger sok van beloluk, talan kulhonban a legismertebb a Sandeman... elteveszthetetlen, mert egy fekete zorro szeru alak van az epulet tetejen, igencsak nagy meretben. Minden pinceben van szerintem vezetes es kostolas is. Az Eiffel hid (Na amugy Louisnak hivjak) a Ribeirarol fotozva, a tuloldal mar Gaia.

 

 Es a borospincek sora, a Douron elottuk a hajoik sora szinten a Ribeirarol fotozva at Gaiara.
Előzmény: certaldo (1822)
certaldo Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1822
"Borvonat, a Katedrális elől indul (5 euro), elvisz egy borpincészetbe, ahol egy idegenvezető elmond mindent a portói borokról és a végén van kóstoló."

Olvasom a fentieket egy útleírásban. Tessenek már mondani, ez amolyan "tsikosch-gulasch" ügymenet? Ugye nem ajánlatos?
Jut eszembe: favorit pincék, esteleg? Kinek melyik jön be, miért?
quilla Creative Commons License 2006.12.29 0 0 1821
Hat en relative ritkan jarok a piacra, es akkor is altalaban csak a hangulata miatt setalgatni, de nem tartom kizartnak, hogy errefele is elkelhet az ovatossag.
Előzmény: linha (1818)
quilla Creative Commons License 2006.12.29 0 0 1820
Nekem is ugy tunt, hogy kifogtam az egyetlen nem levesevo portugal csaladot :DD Bar az is igaz, hogy tul nagy rendszeresseggel nem eszunk naluk, inkabb csak a nagy unnepek es szulinapok alkalmaval, de ilyenkor meg sosem csinalt levest, ugyhogy gondolom het kozben sem viszi tulzasba. Illetve hat dehogynem, mert az unokaocsi meg csak masfel eves, es mint minden jolnevelt (itt eszakon legalabbis ez a menet) portugal kisgyerek, legalabb 3 eves koraig purelevesen el :)
Előzmény: linha (1817)
quilla Creative Commons License 2006.12.29 0 0 1819

Hat ha eszembe jut valami akkor majd szolok :) De igazabol en arra kondicionaltam magam, hogy tulelek egy hazautig, mert megsem hordhatom at ide az osszes kedvencemet (es ha hordom akkor meg masfel het alatt elfogy), no meg marcius elejen ha minden igaz hazalatogatunk, igy hirtelen semmi olyan dolog nincsen, ami nelkul nem elet az elet :)

 

Megmutatom majd a fotot az emberemnek, de elment edzeni a megfaradt testet :) De szinte tuti akkor az info amit adtam, hogy ez Foz-ban van... bar atengerpartja eleg hosszu, majd kitalaljuk melyik iranyban lehet keresni :)

Előzmény: certaldo (1816)
linha Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1818
A piaccal kapcs. nem tudom, kinek mi a tapasztalata, de errefelé ( Lisboa régióban élek) volt egyszer egy nagyon kellemetlen élményem: az eladó a szomszédos eladóhoz ment felváltatni az 5 eurósomat, és mikor visszajött, a mellettem álló matróna tartotta a markát a visszajárómért, és az akkori szinte semmi portugáltudásommal kellett küzdenem érte... Meg már azt is láttam, hogy igencsak figyelték, hova teszem el a pénztárcát. Szóval vigyázni kell.
Előzmény: certaldo (1816)
linha Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1817
Ez érdekes, mert én meg épp az anyósom-féle caldo verde útján szerettem meg a portugál leveseket már mikor elöször itt jártam úgy tizenpár éve...
Előzmény: quilla (1812)
certaldo Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1816
Szia!
A "jóég"-től azért messze vagyunk, hidd el, egész jól aludtam az éjjel, csak mert egy hónappal az út előtt egy egész éjszakán át nem tudtam hol a piac! :):):)

Igen, a második kép is Porto, egy képgalériában találtam, ami vmi portoi turisztikai honlap, vagy mi a kékség.

Tényleg: néma csend van a felvetésemre, hogy szeretnél-e valamit itthonról?
Előzmény: quilla (1815)
quilla Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1815

Joeg!! A piacot tenyleg elfelejtettem :) Szoval a Portoi piac is a belbelbelvarosban van, nincsen messze a vasutallomastol, onnan max 10 perc setalva, rohanas nelkul, mert felfele megy az ut es nem lehet meredeken felfele jol rohanni :D A Bolhão fedonevet ha emlititek meglesz, illetve ugy kell keresni Mercado Bolhão (kiejtes kb: buljáu) Ket szintes a piac, ha alul keveredtek be nem biztos, hogy feltunik, de van emeleti korfolyoso resze is. Gyumolcs, zoldseg, hal, elo allat (inkabb szarnyasok) minden van... es leginkabb reggel es delelott erdemes forgatagot nezni.

 

A masodik kep is Porto? Ha igen akkor ez szinte tuti a Foz-ban van... magyar kiejtessel a Fosban :DD Ez Porto tengerparti varosresze es lakasarak szempontjabol rozsadombja... nagyon klassz tengerparti setanyok vannak arra, kavezok is ahol a tengerre nez az ember szabad levegon, na ezek viszont ott a Fozban oleg dragak.

Előzmény: certaldo (1814)
certaldo Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1814
ilyet hol találunk?










és tudja-e valaki, hogy ez hol van?
certaldo Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1813
Neked is és Linha-nak is köszönöm a fűleves árnyalását, meggondolás tárgyává tesszük. :)
Előzmény: quilla (1812)
quilla Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1812
Aaaa tavol alljon tolem, hogy azt mondjam rossz! En azt irtam hinarszeru :D De ezt a kinezetere, mert asszem (remelem) irtam, hogy nekem meg nem volt hozza szerencsem, anyosom valamiert sosem foz levest, szoval amit ettem azt csak kajaldakban, meg a toklevest de azt magam csinalom. Szoval elnezest ha rossz felhangja lett volna a caldo verdes megjegyzesemnek, nincsenek tapasztalataim az izerol :) Bar az emberemnek mar mondtam, hogy ehetnenk, de o nem komalja, igy eddig kimaradt. Na de majd valami kifozdeben csak lesz ra alkalmam :)
Előzmény: linha (1811)
linha Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1811
Csak hogy más véleményt is hallj: szerintem a caldo verde nem rossz. A zöldségféle, amiböl készül tényleg káposztaféle ( abból itt meglepöen nagy a választék ), és tényleg "füleves"-nek néz ki, de finom. Mindegy melyiket, de azt ajánlom, levest egyetek.
Előzmény: quilla (1807)
certaldo Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1810
Húúú, megnéztem a másik ajánlott hely lapját is! Annyi esténk nem is lesz, ahány helyet végül majd kiírok, vagy többször is vacsorázunk majd egy-egy estén. Azt hiszem megvan, mit fogok csinálni januárban: fogyókúrázni. Reggelire fini péksütik, hatalmas bögre tejeskávéval, ebédek, vacsorák, borkóstolások, mmmmm... Kiesszük Porto-t a készleteiből!
certaldo Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1809
Tryp Hotel: Rua da Alegria, 685 - 689, 400046 Porto
certaldo Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1808
Hát, igen: a meleg. Én elég fázós vagyok, reménykedtem benne, amikor a szállást foglaltuk, hogy ha az van a leírásban, hogy légkondícionált, minden szobában Tv, stb. az elég jó szállót takar és így akkor fűtés is van. Konkrétan a "Tryp Hotel Porto Centro"-ról van szó. Azért viszek meleg pizsamát, max. majd zokniban alszunk. He-he. Kaja ügyben már én is tájékozódni próbáltam, nagyjából egybecseng azzal amiket írsz. Arrroz de Mariscos néven találtam valamit, ami nagyon kipróbálandónak tűnik, a bacalhau is a listámon van, meg az is érdekes, fel is írtam, hogy a caldo verde az valami káposzatleves féle és mindenki akitől olvastam róla azt írta, hogy nem jó és fűleves kinézete van. :) Polipot feltétlenül, meg mindenféle tengeri származékot is fogunk kóstolni, ezeket imádjuk.
Jut eszembe: az előbb megnéztem annak a helynek a honlapját, ahol a fado-t ajánlotta a férjed: hát csuda habgulatos a pince, meg az egész, ráadásul a lap egy része (pont a kajákról) franciául is van, ami az én szívemnek különösen kedves.
Komolyan: egész be vagyok sózva! Hogy fogom én kibírni január 24-ig?
Előzmény: quilla (1807)
quilla Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1807

Praktikum: nem tudom hol laktok majd, de nincs telesen kicsukva, hogy huvos ejszakara szamithattok. A jobb hotelekben tutira van futes, de nem tudom mi a helyzet az olcsobb kategoriasoknal... nalunk a lakasban pl nincsen, nepszokasbol... na mondjuk ennyire hidegetek tuti nem lesz mint nalunk van, de eloferdulhet, hogy nem lesz 22-24 fok a szallason. Viszont ha jo idot fogtok ki akkor kinn es napos idoben siman lehet 15-18 fok is... akkor kell feltoltekezni mint a hullok :) Es korabban irtuk mar masoknak is, erdemes esokabattal erkezni... mert ha esoset fogtok ki, akkor az esik mindenfele, akkor az esernyo gyakran felejtos :)

 

Kajak jutnak eszembe meg: a bacalhau com natas nagyon fini specialitas. Isteni a grillezett (vagy egyeb mondon is fini) polip is. Es nagyon levesesek errefele, legalabbis az ettermek ezt mutatjak... sok hinarszeru izevel teli levesuk van, a caldo verde (na en meg nem ettem), a köleves :D a sopa de pedra, az fini... es naaaagyon remek a sutotokkrem leves is, a sopa da abobora.

Cukraszatot en inkam hanyagolnam... a finompekaruban jok, de azok a kremes felig peksutik nekem nem jonnek be, majd latjatok mindenfele. Viszont van egy olyan kis talcikas sutemenyuk aminek a tolteleke babbol van... sajna ennek nem jut eszembe a neve, de az nagyon fini. Minden ami muffin szeru es alaku az nagyon jo szokott lenni.

Előzmény: certaldo (1806)
certaldo Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1806
Szia!

Megjöttünk (kisbaba-nézőben voltunk délután) és nagyon meg vagyok hatódva! Annyira aranyosak vagytok ( a férjed is!). Tényleg nagyon köszi, ez annyira jó, hogy ilyeneket megtud az ember. Mi mondjuk elég bátrak /bevállalósak/ vagyunk és ha teljesen idegen a nyelv, akkor is szoktunk "bökni" az étlapon, volt már, hogy utólag sem tudtuk meg, mit ettünk. :)
Ezzel az "itinerrel" felszerelkezve - ugyanis egyfolytában hízik a word-öm amibe kimentem a hasznosakat - csuda jó dolgunk lesz!
Jaj, annyira várom már! És a fado, hát abban nem is reménykedtem. Mindenütt azt olvastam, hogy az arrafelé "nem divat". De talán így abban is lesz egy kis részünk.
A vonat meg persze, hogy tökéletes lesz, megnéztem a térképen a vasútállomás helyét, nagyon központi. Nem is tudom miért akartam először buszt választani. Mindegy. Így lesz jó, de milyen jó! Naaa, menjünk már!
Előzmény: quilla (1804)
quilla Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1805
Ooooo jooo eg! Elirtam: szoval a kave verziojanak neve helyesen: galão!!! elnezest!! :)
Előzmény: quilla (1804)
quilla Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1804

Ezt a kerdest passzolnam :)) De azert majd az emberemet megkerdezem. Kozben elokerult az ebedbol, szoval az o eszrevetelei:

szerinte is praktikusabb vonattal menni Bragaba mert nem draga, kenyelmesebb es surubb a jarat mint a buszon. Ha megis kellene a busz indulasi helye akkor kerek helyrajzi adatokat tole, mert en ugyan odatalalok, de az utcanevekkel Pesten is gondban vagyok, hat meg itt :)

 

Etterem: ahova mi szoktunk menni es emlegettem, nos azt ugy hivjak, hogy Tupi... de emberem rogton mondta, hogy nem is etterem az... hat nem, szoval kavezo, nem kell luxuskorulmenyeket varni, de nem draga es jol foznek! :) Finom a reggelijuk is... marmint a kave, nagyon finom barhol ker az ember... de visszakerdeznek mit kersz: pingo (pingu) ez a rovid es eros fekete... meio leite... ez meg a tejeskave, naaagyon fini, tejhabbal csinaljak, es van a galaõ ami meg meg nagyobb adag mint a tejeskave es ez is tejes. Erre valoszinu rakerdeznek ha kavet kertek. Es emelle egyszer ki kell probalni reggelire a torradas-t... piritos, de ilyet csak a kavezokban tudnak, meg en sem idehaza. Vastag 2 db kenyerszelet, de belul pihe.puhara piritva es vajjal atitatva, szoval isteni reggeli! :) Tupiban is kaphato :) De minden sarkon van legalabb ket ilyen kavezos evos hely, talaltok konnyen.

 

Fado Portoban:

O Mal Cozinhado (ez a neve)
Rua do Outeirinho (utca neve)
(à Ribeira)
 
  222 081 319
 
 malcozinhado@clix.pt
 http://malcozinhado.planetaclix.pt 
 Horário: 20h30-01h00, excepto Domingos (nyiotvatartas, ugy tunik vasarnap zarva)

 

masik:

 

O Fado Restaurante Típico (neve)
 
Largo de S. João Novo, 16 (utca neve)
 
222 026 937
 
222 000 212 
 Info@ofado.com / reservas@ofado.com  
 www.ofado.com   
 nyitvatartas
20h30 - 03h30 aberto diariamente, excepto Domingos (minden nap kiveve vasarnap)

 

Szolj ha valami kimaradt :)

Előzmény: certaldo (1803)
certaldo Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1803
Ezt olvastam: " a portugál nyelvben külön szó van arra, ha eső után hirtelen kisüt a nap."
Tudja valaki, mi ez a szó/kifejezés?
certaldo Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1802
"eltevedni nem fogtok! :)"

Egy ilyen mindenre kiterjedő, profi útmutatás alapján? Biztosan NEM! Megnézem a honlapot is, azt is köszi!
Előzmény: quilla (1800)
quilla Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1801
http://www.cp.pt/cp/displayPage.do?vgnextoid=87cbd5abe2a74010VgnVCM1000007b01a8c0RCRD ez a vonattarsasag honlapja... baromi hosszu a cime, asszem a www.cp.pt beirasra is reagal, eseses!!! van fenn jobbra legfelul egy alcazott angol zaszlo, szoval mukodik am angolul is!!!! :)
Előzmény: certaldo (1798)
quilla Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1800

A vonat Portobol a Sáo Bento allomasrol megy (ez a belbelbelvaros... de megall a kulsobb Campanhá allomason is).

Ahogy kihamozom a menetrendbol, az ut nagyjabol egy ora Bragaig (45 perc es egy ora 15 perc kozott valtozik, attol fuggoen hanyszor all meg), es surubben mint orankent megy a vonat... van, hogy 15 perc, van, hogy 30 es 45-ot is latok. Es ha nem rossz az oldal, akkor szamomra is meglepoen 1.95 euro egy teljesaru jegy oda. Es a vonat megnevezese Urbanos, vagyis nem gyorsvonat, de egy oras setavonatozas az nem olyan veszelyes, es kenyelmesek a vonatok, es mindegyikben van belul fenyujsag, irja milyen vonaton ulsz, milyen allomasokon fog megallni. Aztan mi a kovetkezo allomas (ezt be is mondja allomasok elott) hany ora van es hany fok van odakinn :) Azert biztos ez a resze az infonak, mert mi ezen a vonalon lakunk es az emberem ilyen vonattal jar be melozni minden nap :)

Van olyan vonat asszem napi ketszer, ami olyan mint az interciyi, alfa pendular nevre hallgat,m na ilyennel is mehettek, de ugyanugy 50 perc koruli menetideje van, viszont ott mar az ar tizensok eurora rug... ja, es ez nem a belvarosi allomasrol, hanem a Campanhárol indul.

Jegyvetel: na ilyet en nem szoktam csinalni, de a vonaton asszem lehet bar buntivel. Szoval jobb megvenni elore... vannak automatak erre az allomasokon, de agyon van komplikalva, viszont van penztar is a Sáo Benton... ha meg nem tettek mashova, akkor a fobejaraton bemenve balra tartas azonnal es ott. Nem egy nagy palyaudvar, eltevedni nem fogtok! :)

Előzmény: certaldo (1798)
certaldo Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1799
Jaj, és a legfontosabb!

BÁRKINEK BÁRMIT nagyon szívesen viszünk! Sokat szoktunk utazni, tudom, hogy a huzamosabb ideje távollévőknek elvonási tünnetei szoktak lenni, a leglehetetlenebb dolgokkal kapcsolatban.
Csak példaképpen: vittem már karton túrórudit arab országban élő fórumozóknak. Aki január végén téliszalámira, túróra, egyéb hungarikumra vágyik, vagy bármire ami postán körülményes, vagy nincs aki feladja, SZÓLJON!!!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!