Keresés

Részletes keresés

pbence2345 Creative Commons License 2005.08.10 0 0 1209

Szeptemberre is igaz. Lehet, hogy ha kinéztek magatoknak egy szállást abba nem lesz hely, viszont attól nem kell félni, hgoy minden tele lesz. Árban kb. hasonló a neten is, meg ha nem foglalsz előre akkor sok időd elmehet, ha az előbb említett probléma felmerül. De telefonon is tudsz előre foglalni, és akkor nincs kötelezettséged.  

Lisszabonon belülre tényleg felesleges autót bérelnik, és szerintem még a Sintra Cascais, Cabo de Roca, stb. is nagyon jól megközelíthető tömegközlekedéssel. Gyakran is jár, és pl. Sintraba nem is egyszerű autóval odatalálni, meg amilyen meredek utak vannak.....

 

Obidosba már lehet javasolt autóval menni, de ha tömegközlekedéssel mentek a taxi 6-7 euróért elvisz titeket Obidosba Caldas da Rainha belvárosából.

 

Még annyit, hogy ha 1 hétre mentek, akkor szerintem - akár csak 1 napra is - megéri Portóba átmenni! Vagy a déli tengerpartokra lemenni....:-))

Előzmény: Laci10000 (1207)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.08.10 0 0 1208

Insidetours-rol van valakinek szemelyes tapasztalata??

Lisboaban es kornyeken szerveznek kirandulasokat.

koszi

Laci10000 Creative Commons License 2005.08.09 0 0 1207

Szia!

 

Írod, hogy a szállás miatt nem kell aggódni. Ez Szeptemberre is igaz? Mi szept közepén megyünk 1 hétre, Lisszabon, Sintra, Obidos kiskörút. Kocsit 4 napra akarunk csak bérelni, Lisszabonban feleslegesnek gondolom. Érdemes foglalni, vagy olcsóbban találunk valami szállást.

 

Köszi Laci

Előzmény: pbence2345 (1204)
quilla Creative Commons License 2005.08.07 0 0 1206
Eg-eg, persze...itt 'csak' 17 tuzrol volt szo tegnap, de ma pl borult az ido es huvos van...egyelore. Amugy meg eg minden evben, ugyanigy, es evrol-evre nem tortenik semmi. Szal ha az ember nem erdei kempingbe megy akkor nem lesz gondja, amit eszlelhet az a narancssargas, nafogyatkozos szinben tundoklo egbolt, a tomeny fustszag es nemi szallongo pernye lehet, ami pl az ittenieket Portoban marhara nem zavarja. En neha azt hiszem esni keszul, marmint jon valami vihar (ami eleg fura lenne ilyenkor, nem szokasa) de aztan kiderul, hogy csak fust :o((
Előzmény: v_viktor (1205)
v_viktor Creative Commons License 2005.08.06 0 0 1205
A magyar követségen nekem annyit mondtak hogy két hónap alatt úgy öt magyarokat is érintő eset történt, és hogy ez igazából nem is sok mondjuk Olaszországhoz viszonyítva. Bár ott meg nyilván amúgyis több a magyar.

Amúgy aki most megy jól teszi ha tájékozódik (angolul pl itt: http://www.portugalpost.com/ )a tüzekkel kapcsolatban. Ahogy én az RTP-ből látom Lisszabontól északra a fél ország ég, van ahol lezárták az autópályát, meg vasúti sínek mellett ég az erdő. Valami 24 tűzfészek van, és most már Mafra mellett is ég a táj, ahogy mondták a füst meg megy Lisszabon felé... :(((

A kintieim mesélték hogy ezen tüzek egy részét telekspekulánsok okozzák, hát komolyan mondom nem normális az ilyen ember. Most olvasom hogy akik 98 és 2003 között ezeket okozták, egyikük sem lett elítélve.
Előzmény: wilbury (1202)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.06 0 0 1204

Ket het??? Az kiraly lesz....:-))) De mind eszakot, mind a déli országrészt járjátok be!!! Főleg autóval,mert egyiket sem szabad kihagyni.

 

Nos, a kriminalisztikai helyzet: nyilván nem történnek meg ezek mindenkivel, es nem pánikkeltés céljából írtam le, csak azért,h mindenki tudja: oda kell figyelni.

 

Amire nagyon figyeljetek, hogy az autóban amikor tehetitek SEMMIT ne hagyjatok. Még a csomagtartóból is vigyétek fel a cuccokat a szobába. Szállás miatt ne aggódjatok, találtok menetközben bármennyit.

Előzmény: wilbury (1202)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.06 0 0 1203
Gyanús foltok miatt tilos fürdeni a tengerben Lisszabonnál

augusztus 6. 11:19

[MTI]

Tilos fürdeni az óceánban a portugál fővárostól, Lisszabontól délre fekvő Costa da Caparicán a vízben megjelent gyanús, algakoncentrációval kapcsolatos foltok miatt.

Coelho Cándido, a vízirendőrség szóvivője elmondta, hogy vízmintákat vettek, amelyeket elemzésre laboratóriumba küldtek, és most várják az eredményt. A vízben péntek délután észlelt barna foltok dél felé sodródnak. A hatóságok úgy döntöttek, hogy megelőző intézkedésként megtiltják a fürdést ebben a térségben, mert attól tartanak, hogy a foltok bőrirritációt okozhatnak.

A rendőrség egy másik tisztviselője nem zárta ki, hogy esetleg valamilyen szénhidrogén (ilyen a benzin és a gázolaj is) szennyeződés kerülhetett a tengerbe. A szóban forgó partszakasz Sao Joao da Caparica strandjától három kilométeren keresztül húzódik Rainha tengerpartjáig. Ez a vidék nyáron a Portugáliába látogató turisták és a helybéliek kedvenc célpontja.

 

Forrás: www.index.hu

wilbury Creative Commons License 2005.08.05 0 0 1202
Sziasztok!

Most aug 9-én repülünk Lisszabonba. 2 hetet töltünk Portugáliában. Bérelt kocsival utazgatunk majd. Szállásunk nincs egyelőre.
A topicot végigolvasva kicsit rémisztő a kriminalisztikai helyzet. Ez a valós állapot, vagy azért jóval árnyaltabb, és csak néhány szorványos esetet emeltetek ki?

Második - jóval pofátlanabb - kérdésem a következő: van-e köztetek, aki szállást tudna biztosítani egy éjszakára 2 megbízható, kedves harmincas pár (vagy csak a csomagok) részére Lisszabonban 9-ére? Vagy ugyanezt valamikor 13-20-a között Portóban?
Utána persze keresünk magunknak szállást, csak az első nap legyen - lehetőleg - biztos, így állunk hozzá valahogy...

Esetleg egy ott élő magyar, aki unatkozik, társaságra vágyik, és van kedve (akár) idegenvezetni, és/vagy meginni egy-két pohár jó portugál bort valamely tetszőleges portugál városban, ne habozzon, írjon!

Előre is kösz mindent...
quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1201

"Rekordokat döntő hőséghullámmal számolnak az elkövetkezendő napokban Spanyolországban és Portugáliában. Madridban és Lisszabonban a hatóságok egyaránt arra figyelmeztettek, hogy a hőmérséklet akár 44 Celsius-fokot is elérheti."

 

Hat igen, erzem...az elobb kinn voltam, a 40-et boritekolom... szornyu, es megjo, hogy nem vagyunk Liszabonban... es a lakas sem melegszik fel annyira.

quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1200
Na, mar csuszott januarra? a legutobb meg okt-nov-ra dataltak. Biztos ezert adtak ki hoszabb idore az E111-et mert ugyis lejar (szerintem januartol eleve megszunik EU szinten)... nekem nem adtak bezzeg :o(( Ugyes vagy!!! :o))
Előzmény: hedus (1199)
hedus Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1199
Na! Ma kiváltottam az E111-et! Simán kiadták 90 napon túlra is, dec. 31ig! Csak annyit mondtak, hogy jan.ban kell visszamennem, mert akkortól vezetik be azt a kártyát, amit mondtál!
Előzmény: quilla (1198)
quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1198

"Az E111-et, a hiedelmekkel ellentétben, már nem kell leadni semmilyen egészség-központban, és nem kell igényelni cserébe semmilyen kártyát, elegendô az E111 bemutatása pl. a kórház recepciójánál. "

 

Nem hiedelembol irtam, hanem gyakorlatbol. Es nem azt, hogy kartyat kell ITT helyette igenyelned, hanem azt hogy az EU lecserelte az E111 nyomtatvanyt es mostmar odahaza is (oktober kornyeketol csak, mig itt mar mukodik!!!!) kartyart kapsz es nem egy feher lepedot. Vagyis azt irtam, hogy maga az E111 nyomtatvany megszunoben van.

Meg amit meg mondtam, hogy a lakohely szerinti Centro de Sudeban kell bemutatni, hogy te oda tartozol. Aki turista az raer a korhazba menni... van akinek eleg egy korzeti doki is es nem akar esetleg orakat az allami korhazban sorakozni (itt Portoban ez a jellemzo) akkor a Centro de Saudeeben ez gyorsabban megy.

 

(Felírják az adatokat és visszaadják.) Nem emlékszem a dátumra, de kb. 2004. májusa óta kötelesek elfogadni az E111-et is (magát a papírt). Sajnos többször használtuk már, egyetlen egyszer kellett elmagyaráznom a törvényt egy adminisztrációs csajnak, rögtön emlékezett.

 

El is fogadjak most is meg, bar itt mondtak nekem, hogy megszunoben van, es odahaza is utanna neztem es bizony igaz. Egy betegkartya vagy mi a csuda valtja fel...meg nem lattam eloben, de egy-ket heten belul meg jon ide az itteni, majd szemrevetelezem :o))

 

Na azzal total egyetertek, hogy az itteni allami ellatas roszabb, mint az otthoni. De a maganellatas is sokkal nehezkesebb, mint az otthoni allami.

 

Amugy neked odahaza van minkaviszonyod aktiv, hogy meg most is van E111-etek? Mert ugye azt csak ugy adjak ki ha aktiv a TBfizetesed, vagyis munkahely vagy munkanelkuli hely kell hozza. A gyerekekre persze jar amugyis.

Előzmény: laranjeiras (1196)
quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1197

Dehogy kovezlek, kinek mi tetszik :o) Egyik idevalosi haverunk maga is pilota, persze nem foallasban es nem nagygepen...de neki van ple egy sajat kis ketszemelyese is. Na nem lenne annyi penz, amennyiert en abba beleulnek :o))

 

Nekem meg a tuzijatek volt egy fura elhajlasom, anyam szerint normalis ember elkeruli ezeket kozelrol. Pedig az egett puskapor szaga valami isteni!!

 

Lisboat egyelore nem ismerem, de Porto igen hangulatos hely ha az ember nem csak atalrohan rajta hanem kicsit csemegezik is :o))

Előzmény: dismay (1195)
laranjeiras Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1196

Az E111-es nyomtatványt mindenképpen ki kell váltani, mert hasonló biztonságot nyújt, mint az otthoni egészségügyi ellátás. És ingyen van, sôt, a nekem eddig mindig sikerült 10 percen belül elintéznem hogy kiadják a papírt.

 

Emellett lehet még kötni balesetbiztosítást, különleges esetekre. Nekünk van balesetbiztosításunk is, de eddig sosem kellett használnunk, csak az E111-et.

 

Általában a balesetbiztosítások úgy mûködnek, hogy odakint fizetsz, aztán hazaviszed a számlát és kifizetik neked. Kicsit körülményes. Bizonyos esetben még indokolgatni is kell, hogy milyen orvosi szolgáltatást és milyen okból vettél igénybe.

 

Az E111-et, a hiedelmekkel ellentétben, már nem kell leadni semmilyen egészség-központban, és nem kell igényelni cserébe semmilyen kártyát, elegendô az E111 bemutatása pl. a kórház recepciójánál. (Felírják az adatokat és visszaadják.) Nem emlékszem a dátumra, de kb. 2004. májusa óta kötelesek elfogadni az E111-et is (magát a papírt). Sajnos többször használtuk már, egyetlen egyszer kellett elmagyaráznom a törvényt egy adminisztrációs csajnak, rögtön emlékezett.

 

Szerintem olyankor jön jól a biztosítás, ha a kommersz egészségügyi szolgáltatásnál magasabb szinvonalúra van szükség, és a biztosítás lehetôvé teszi annak igénybevételét. Magánvéleményem szerint (csak a saját tapasztalatok alapján) a portugál közellátás hasonló a magyarhoz, vagy kicsit rosszabb.

Előzmény: hedus (1188)
dismay Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1195
Ola,

meg sem merem jegyezni, hogy repulogepet is vezettem:)
kicsit, nem Airbus, nem egy nagy dolog:) (nas most kovezzetek meg:))

azert eleg erdekes egy termikbe belemenni
nemcsak portugaliaban


Porto-ba meg nem akarok vissza menni

en Lisboa-fan vagyok, habar Cascais-ban laknek

ate a logo

dismay
Előzmény: quilla (1194)
quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1194

Na ennyit arrol, hogy milyen baratsagos es szimpatikus heky ez es foleg nyugodt :o) Mondjuk Pest semkulonb, az az erzesem.

Igy mar ertem a poggyaszbiztositast, hat arra nemigen van szuksegem mert minden ugye idehaza, meg hat tolem probaljon meg valaki ertekeket rabolni, gratulalni fogok hozza, ha sikerul :o)

Itt Porto belvarosaban is mindig szoktam latni fel ala setalgato rendoroket, nem egy-ket darabot.

Előzmény: pbence2345 (1193)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1193

A datumot szigoruan veszik, de az egyetemi igazolassal kiallitjak a kint tartozkodas idejere siman...felteve, ha nem olyan tyukeszu a holgy a pult mogott.

 

A csunyasagok alatt azt ertem, hogy legutobb ket erasmus diakot raboltak ki aveiroban, egymastol kulonbozo helyen is idoben. Ezek utan nem mert egyik lany sem egyedul maszkalni. Egy harmadikat pedig - allitolag - meg szexualisan zaklattak, de ennek nem mentem utana, hogy mi az igazsag.

 

Lisszabonban kiraboltak ket masik lany ismerosomet autofeltores utjan. Egy masik magyar srac is eleg szerencsetlenul jart lisszabonban egy gyorsetteremben....:-(((

 

Akkor ehhez hozzajon az a cascaisi vagy hol is pontosan tobb szazas huligantamadas, meg a vonatfosztogatas, azzal a 10 emberrel amit hallottam.

 

Szoval sajnos tortentek negativ esemenyek is, nagyon elovigyazatosan kell kozlekedni, kerulni a sotet szuk utcakat, rossz kinezetu bandak eseteben keruljuk oket, ertekekre nagyon figyelni amik veled vannak, stb. tehat kb, mint minden kulfoldi nagyvarosban szokasos ovatossaggal kozlekedjunk.

Viszontl lisszabonban es a tengerpartokon rentgeteg rendort lattam!!!

Előzmény: quilla (1191)
quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1192
ja, mail megjott, mindjart megy vissza :) es koszi!!
Előzmény: pbence2345 (1190)
quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1191

Mifele csunyasag?? Meselj. En sosem kotok poogyaszra... kene?

E111-et meg otthonrol hosszabbitgatjatok? Mert tapasztalatom szerint elegge szigoruan veszik a datumot (ezert kellett nekem itteni biztositast kotni, ami amugy nem dragabb az otthon kotheto utazasi biztiknel, es teljes koru... de akkoris :o(( )

Előzmény: pbence2345 (1190)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1190

Guilla: valasz ment.

 

Hedus: E-111 mindenkeppen, utasbiztositas ajanlott, az egyetem teljes teruleten es minden az egyetem altal szervezett programon mindketten kulon biztositva vagytok a kinti suli által (nalam igy volt,elvileg akkor most is), viszont az utasbiztositas - betegseg, baleset, poggyasz - mindenkeppen ajanlott sztem. A poggyasz miatt leginkabb,mert eleg sok csunyasag tortent mostansag odakint.... E mellett a bbp nyujt tovabbi kedvezmenyeket.

Előzmény: quilla (1189)
quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1189

Baleset es poggyasz nekem sosem volt...az E111 elvielg jo mindenre, de csak 3 honapig ervenyes. Mindamellett, hogy lassan kivonuloban van az EU-bo, rajtam mar itt eu egeszsegkartyat vagy mit kerestek, itt mar azt adjak ki de ugy tudom odahaza csak oktober korul ternek at arra a rendszerre. Szoval E111 van meg... ha megjottel, a lakohely szerinti Centro de Saudeba be kell setalni es akkor ok regisztralnak es mindent megkapsz ra ingyert, amit a portugalok is ingyert, a tobbiert amiert ok is fizetnek, neked is kell.

Nem tudom mit ertesz teljes koru biztositason... utazasi irodabana megkotottet? Akkor azzal oda mehetsz gyogyulni, akikkel nekik szerzodesuk van...

Nade amig ti osztondijjal itt vagytok nem kaptok orvosi ellatast??? Ezen csodalkozom, az otthoniak Mo-on kaptak siman. Bar az allami osztondij volt, az is igaz...

Előzmény: hedus (1188)
hedus Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1188

Még lenne egy kérdésem, ami nektek (gyakorlott utazóknak) nyilván hülyén fog hangzani, de én tényleg nem tudom!

Elég e az, ha csináltatok egy E111et és egy baleset és poggyász biztosítást? Vagy inkább legyen teljeskörű biztosításom?

quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1187

Irtam mailt :o)

 

Hat en nem ertek a repuleshez, de az tuti, hogy a lufi minden alkalommal (akar fujt erezhetoen akar nem) ugyanott kanyarodott es szallt le.... a tobbi kicsit maskent kanyarodott de ugyanabbol az iranybol szallt le... mondjuk a jellemzobb, hogy szelben :o))) Itt mikor nincs szel!!??

 

Asszem nem szeretnem tudni mo kovetkezett a kapitany bejelentese utan :o((

Előzmény: pbence2345 (1186)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1186

NEm, a repulogep leszallasi iranyat legtobb esetben a szelirany hatarozza meg. Ez felszallasra is vonatkozik.

 

Nekem a kapitany altal a hangosbemondoba kozolt "cabin crew take your seats immediately" felszolitas maradt meg legjobban. Az, hogy mi kovetkezett utana.......

 

 

Egyebkent mikor szeretnetek utazni?? Megnezem en is nektek hatha talalok valamilyen olcso jegyet? Johet mailben is. Annyit irj meg, hogy bp-i v portoi indulassal. Ja, es mikor mennetek vissza.

Azt en is nagyon sajnalom,h nincs fapados. Sajnos egy bp-porto nem illik bele az uzletpolitikai modelljukbe, mert tul draga....:-(((

Előzmény: quilla (1185)
quilla Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1185

Nem attol fugg honnan szallsz le, hogy honnan jon a gep? Mert a Lufi eddig mindig onnan kanyarodott.... az Air Berlin mar maskeppen, masfelol jottunk... es az Aire France sem ugyanarra repult. de a Lufi az eleddig mindig :o)

 

A szemelygepkocsit ossze nem tudnam hasonlitani egy osztrak/szlovak terulet feletti viharos zonaval (almaimban ne jojjon elo a kezben tartott pohar, mert borult minden :o) )..de hat kinek mi jon be :o)))))

 

Amugy meg nem iszom... es tul szoktam elni a dolgot segedanyag nelkul is :o))) De nem komalom, ez a nagy valosag!!

Előzmény: pbence2345 (1184)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1184

Nem értem miért fél mindenki ennyire a repüléstől???

 

Be kell vágni 4-5 felest a tranzitban, és mindenkinek jobb kedve lesz....:-))) Persze ezt nem viccből mondom, én mindenkinek ezt javaslom.... Ha italt is mondhatok, akkor a rumtól nincs jobb ilyen esetekben.....:-))

 

Turbulencia? Ez természetes velejárója, e nélkül nem is repülőút a repülőút!!!! Erre fel lehet készülni személygépkocsival macskaköves úton, az is kirázza a lelkedet :-)

 

Egyébként az, hogy honna szállsz le portóban az szélirányfüggő. Mi most nem a duoro felől szálltunk, amit nagyon sajnáltam mert már készítettem a fényképezőgépet...:--(( Elég határozottan vágta a betonhoz,de tetszett...:-)))

Előzmény: quilla (1174)
quilla Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1183
Na, ha legkozelebb jossz mar ra sem fogsz ismerni, komolyan! Ha nem felejtem el (megyek jovo heten oda) akkor fenykezek rola.
Előzmény: dismay (1182)
dismay Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1182
Ola, 4 eve jartam ott:) hideg volt, es nem tetszett, habar a holland resz az nagyon kiraly volt....
Előzmény: quilla (1181)
quilla Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1181
Mikor jartal utoljara a Portoi repteren?? :o)) Tavaly tavasszal eleg videkies volt, nade azota erost fellenduloben van... mar ketszer akkora legalabb az epulet, mar kiepitettek (bar nem hasznaljak meg) a direkt gepbe setalos kigyos alagutakat is :o)) Fullos jatszoter a gyerkoknek (nalam ez is elony) hatalmas varoterek... DE leulesre lehetoseg pl igen gyer!! Mindenesetre nagyon kezd puccos lenni am!! :o)))
Előzmény: dismay (1180)
dismay Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1180
Ola, hat a Porto-i repter se semmi:) mintha Miskolcon jarnank, es ugyanilyen Bilbao is... amugy erdekes modon csak a TAP jaratan (kozvetlen) volt meleg kaja, es portugal ujsag, ni legorveny, sajna a nemzetkozi csapat ismetelten tapsolt a fel es leszallaskor....:( vonattal szerintem elegge megviselo lehet, annak idejen meg Nizzaba oke, de Barcelonaba elerve mar az ember kisse lefarad, es meg utana Lisboa?:) ja, ha valaki kint jar nezze meg a Belem kozpontban az Espelho meu kiallitast (eleg dobbenetes fotok vannak a regi Portugaliarol), a bejaratnal egy olyan srac ul, aki most jon augusztusban Pestre kutatni a diploma munkajahoz.... es beszel egy mondatot magyarul is:) ate a logo dismay
Előzmény: quilla (1179)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!