Keresés

Részletes keresés

pbence2345 Creative Commons License 2005.06.08 0 0 973
Talán Algarve, de a 22 fok az erős túlzás!!!
Előzmény: Georgethebig (972)
Georgethebig Creative Commons License 2005.06.08 0 0 972

Sziasztok! Most írok először jelen fórumba, napokig olvasgattam és az derült ki számomra, hogy mostanában és júliusban, amikor mennénk csak hideg víz mellett lehet strandolni, fürdeni.

Igaz ez?

Nincs olyan partrész, ahol 20-22fokot azért elér a víz hőmérséklete?

 

pbence2345 Creative Commons License 2005.06.08 0 0 971

A jegyet oda-vissza 50 euróból "megúszod".

 

Az adózást sajnos én nem ismerem, de a szállás az tényleg nem olcsó, aki ilyen áron lakott lisszabonba ismerősöm, neki a saját szobája elég nagyméretű volt, praktikusan berendezett, tényleg arra egy rossz szót nem lehetett találni, viszont a füdő-konyha párosítás az annyira nem volt meggyőző. Helyileg az Estadio da Luztól volt nem messze, a metroállomás nem jut eszembe.

Igen sztem is jól látod, hogy a munkáltató kötelezettségvállalása a legfontosabb!

Előzmény: v_viktor (968)
v_viktor Creative Commons License 2005.06.08 0 0 970

A spanyolok:

Heroes del Silencio - Entre dos tierras

 

http://www.universoheroes.com/

Előzmény: v_viktor (969)
v_viktor Creative Commons License 2005.06.08 0 0 969

Nekem van egy a barátnőm által írt válogatás CD, van rajta néhány brazil, kevés francia és sok spanyol szám. Az egész andalgóstól a gitárbacsapósig mindenféle. A brazil énekből annyit vettem ki, hogy nagyjából értelmetleül halanzsázik, de ez a halandzsa kétségkívül kellemes a fülnek.

 

Az előadókat sajnos nem ismerem, egy spanyol szám címét tudom a CD-ről: Entre dos tierras, ha ez mond valamit.

 

Ha gondolod neten el tudom juttatni. Ezen kívül van egy Madredeus - Antologia és egy Mariza dupla CD-m... de ez azt hiszem nem az amire vágysz... Az Um Amor Infiniot-ra most vadászom, előbb utóbb meglesz, ha máskor nem most hétvégén bevásárolok a Colombo-ban. Itthon sajnos nem ismerik, vagy nagyon drágán adják ezeket a lemezeket.

Előzmény: laranjeiras (967)
v_viktor Creative Commons License 2005.06.08 0 0 968

Lányok-fiúk, köszi a soksok infót!

 

Sajnos az egyetemi út nekem nem járható, leginkább azért mert pillanatnyilag nem a mindenáron kintlét a cél, hanem az "éljünk és dolgozzunk" Portugáliában tervezet fut. Megfontoltan, nem elsietve. A magam vonalain elkezdtem mozgatni a szálakat, és IT-s lévén talán nem teljesen esélytelen. Bár azt mondták az ismerőseim, hogy ebben a szakmában mindenki angolul beszél, én ebben nem hiszek (itthon sincs ez így), úgyhogy ma megvolt az első portugál nyelvórám :) Az eddigi tudásom az pusztán annyi amit útközben magamra szedtem, úgyhogy ideje lesz rendszerezni a dolgokat. A munkavállsási papírnál ahogy én látom a dolgok kulcsa a munkáltató kötelezettségvállalása az én alkalmazásomra, ezt az a papír amit a legnehezebb beszerezni (munkával együtt persze). A többi itthoni papír nem igazán problémás nekem, maximum még napos sorbanállás... ehhez amúgy is hozzá vagyunk szokva azt hiszem. A házasság nem cél és nem is eszköz nekem pillanatnyilag. Egyedül szeretném megoldani, és hiszek benne (még) hogy meg tudom csinálni.

 

A lakásbérleteket a http://casa.sapo.pt oldalon néztem, úgy látom hogy az alja az általatok megjelölt 250-300EUR egy szobára - egyedüliként ez nem is jelentene gondot. Kérdés persze, hogy ezért a pénzért mire számíthatok?

 

Munkaügyben kérdeztek tőlem olyat hogy akarok-e betegbiztosítást - no ez az ami  nekem nem tiszta, ezek szerint alapból nem kapunk semmit, hanem önkéntesen lehet/kell? fizetni, mint egy rendes biztosítást? További kérdés, hogy tegyük fel 100EUR/hó munkabérből milyen levonások vannak, mennyi marad meg a végén, és nagyjából hogyan néz ki az adózási rendszer? Annyit tudok, hogy az IVA-t nemrég vitték fel 21%-ra nagy elégedetlenség kíséretében. 

 

És egy egészen konkrét kérdés: Lisboa Santa Apolonia-tól Oporto Campanha állomásig mennyi az Alfa Pendular retúrjegy? Hátha valaki fejből tudja :)))

 

 

laranjeiras Creative Commons License 2005.06.08 0 0 967

Boas tardes,

 

Lisszabonban nagyon meleg van, sajnos a szél sem segít rajta. Tudtok valami menekülési útvonalat, ami innen könnyen elérhetô lenne?

 

Eddig Cascais felé próbálkoztunk vasúton, az prímán sikerült. De kicsi gyerkôcök is vannak, szóval ôk ebben a hideg vízben nem tudtak hûsölni. Lehet, hogy Algarve-ig el kellene mennünk melegebb vizeket keresve?

 

A Metroban olvastam, hogy az ózonszint meghaladta az egészségügyi határértéket. Azt hiszem ha ezt hozzávesszük a nagy meleghez, a 10-én esedékes ünnepnaphoz (dia de Portugal), és a 13-ához (lisszaboni ünnepnap), akkor érthetôvé válik minden :o)

 

Másik kérdés. Nem tud véletlen valaki egy olcsó de tiszta uszodát Lisszabonban?

 

Szeretnék venni valami jó kis CD-t is. Nem vagyok válogatós, minden jó zene tetszik. Ha esetleg valakinek vannak tippjei portugál lemezekre, amin portugálul énekelnek, de nem fado, az nagyon jó lenne, mert itt eddig szinte semmilyen zenei ismeretre nem sikerül szert tennem.

 

 

Cascais
cicja Creative Commons License 2005.06.08 0 0 966

Az én amigom szeptemberben megpattan egy évre Kanadába úgyhogy én most nem nagyon tervezgetek rövid távon. A PhD-t amúgy is megpróbálnám, aztán ha minden úgy alakul, ahogy annak alakulnia kell, akkor még az is lehet, hogy mondjuk másfél év múlva kint leszek....ha ennek kell alakulnia a nagykönyv szerint.

 

Elég ködös voltam? :)

Előzmény: quilla (962)
cicja Creative Commons License 2005.06.08 0 0 965
A portugál tb-re gondolsz? Szerintem náluk nincsen tb. Mindenkinek van egészségügyi biztosítása, vagy mifene és sk. csengetik bele szépen a pénzt. Én így tudom, de nem biztos.
quilla Creative Commons License 2005.06.08 0 0 964
Hat ezek szerint konyebb itt letelepedeit inzeni, mint onnan sulit megpalyazni, na meg hat akkor is csak ideiglenes tartozkodasija lesz az embernek, nem letelepedesije. Vegulis kell talalni itt egy embert, aki a lakasaba 'fogadja' es 'vallaja' a tartasat, barmi is leszen vele. ez amugy odahaza is hasonlokeppen tortenik, annyi a kulonbseg hogy otthon ez a befogados eltartos papir csak hivatalos okirat lehet kozjegyzo altal pecsetelve, itt lehet normal irat a befogado altal. A tb-re hirtelen nincs otletem, mert ugye az is kell...
Előzmény: pbence2345 (963)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.08 0 0 963

Marmint en ugy gondoltam az egesz megszerzeset, hogy a tartozkodasi engedely megszerzeset egyszerubb elintezni,minthogy beiratkozni egy kurzusra majd kimenni.

 

Tényleg minden szempontból előnyösebb magyar intézényen keresztül kimenni. Náluk elég magas a tandíj egy teljes tanévre valami 900 eurót kellett fizetni fejenként, emlékszem,mert nagy tűntetések voltak az országban amikor ott voltam, de ez lehet külföldieknek magasabb. PhD esetében még a dupláját is elérheti a tandíj. Én elvileg kint nem is jeneltkezhettem ösztöndíjért, viszont itthon megkaptam az erasmus öszdtöndíjat.

Előzmény: cicja (958)
quilla Creative Commons License 2005.06.08 0 0 962
Most otthon beadod akkor a PhDt es megprobalsz azzal kijonni? Van  valaki aki ebben a naptari evben jott, es igaz kavart ezerrel mindenfelet az osztondija korul, ugyhogy vegulis nem tudom milyen eredmenyre jutott, mert meg egyetemet is akart kozben valtani... ami azert nem ugy megy siman... nem tudom mi lett vegulis. Lehet nem tanul vegul semmit.
Előzmény: cicja (958)
quilla Creative Commons License 2005.06.08 0 0 961
Hat nem tudom biztosan igy kire gondolsz, az egyetem magyartanarnojere es ferjere e esetleg? :) Persze ok meg EU elott csinaltak mindezt, azota hangyanyit bar de javult a helyzet. De teny, hogy ido - ido - ido. Meg hat vegulis mi a teljes procedura... ki mit szeretne. Hazaspar eseten mondjuk valamivel konyitettebb terep, hogy hol laksz illetve mibol tartod fenn magad... hogy mennyivel nehezebb ugyanakkor mas teren ez, az nem e topik temaja :o)))
Előzmény: cicja (960)
cicja Creative Commons License 2005.06.08 0 0 960

Na kicsit beindultam, bocs.

 

Van kint egy házaspár, ahol a férfi portugál, a nő magyar, szerintem quilla ismeri őket, de lehet, hogy nem ugyanazok, akikre én gondolok. Na mindegy. Ők azt mondták, hogy évekbe telt mire át tudták magukat rágni a teljes procedúrán.

Előzmény: cicja (959)
cicja Creative Commons License 2005.06.08 0 0 959

Ja és mégvalami. Amikor mondjuk úgy szertnél tartózkodásit kérni hosszú távra, hogy azt mondod, beiratkoztam egy portugál egyetemre, akkor megkérdezik, hogy miért iratkoztál oda, ilyet nem tudsz MO-n tanulni? Tehát ha valaki ebbe az irányvonalba szeretne menni, akkor javaslom, hogy keressen egy olyan szakot, amit nálunk nem oktatnak....

Előzmény: cicja (958)
cicja Creative Commons License 2005.06.08 0 0 958

Nem egészen értem mire gondolsz. Náluk a felsőoktatás tandíjas...nem csekély, tahát mellette dolgoznod kell. Ösztöndíjat csak az űberspílerek kapnak.

 

A PhD szintén jól hangzik, de ennek is az az egyszerűbb módja, hogy MO-n felvesznek és utána valamilyen bilaterális cuccal kimész (megint erasmus, de itt azért van több lehetőség, és nem árt a személyes kapcsolat, vagy a tanárod személyes kapcsolata, de még így is a pályázási procedúra fél éveket vehet igénybe).

Kinti PhD ösztöndíjat elnyerni szinte lehetetlen úgy,hogy ott pályázol. Ennek oka, hogy azért nincs ott akkora jólét, így ők is a saját diákjaikat támogatják. Külföldinek akkor van esélye, ha már régebb óta van kint, mondjuk eltöltött egy félévet ERASMUS-szal, mert így látja az ösztöndíj bíráló bizottság, hogy jól van, már termelt az államunknak egy kicsit, hozott nekünk hasznot, ám legyen kapja meg.

 

Ezek, nem holmi magyaros, kissebrendűségi beidegződések, hidd el úgy érzem mindent végigpróbáltam....most MO-n fogok pályázni júliusban PhD-ra, azután meglátjuk.

Előzmény: pbence2345 (955)
quilla Creative Commons License 2005.06.08 0 0 957

Szerintem jo penzert (mar nem a fekete megoldasra hanem a tandijra gondolok) itt is adnak Erasmus nelkul is osztondijat...meginkabb PhDt...tevedek? Vagy ez az amit mondasz te is? Szerintem ha tudnam fizetni, mar honap beiratkozhatnek... de ennek tobb akadalya is van persze...

Portoban is vannak kinaiak, nem is keves...meg delamerikaiak is...es ukranok es meg a csuda tudja mifenek.

Előzmény: pbence2345 (955)
quilla Creative Commons License 2005.06.08 0 0 956

Na, hazasodjon es oregbitse kishazank asszonyainak nem eppen a 'diplomazott ertelmisegiek' kategoriaba sorolt johiret :o)))))

 

Ukranok egyebirant szerintem allnak sorban a hivatalnal, de pl a parom orosz tanaranak is ugy lettek papirjai anno, hogy elvett egy portugal not. Azert a titkukra en is kivancsi lennek!!!

Na, megy azert ez enelkul is, csak ugy nagyon nehez ha valakinek nincsen itt elo, oslakos hattere. Mert honnan lesz lakasa es megelhetese igazolva a nagy semmibol?!

Előzmény: cicja (954)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.08 0 0 955

Lehet,h könnyebb kint megszerezni, mint csak ezert beiratkozni egy suliba.

 

Az osztondíjhoz nálunk 3 lezárt félév kellett(ha jól emlékszem), és először ketten kaptuk meg az egész suliba, majd végülis hárman mehettünk így külföldre. Portugália-Görögo.-Anglia.

 

Tényleg rentgeteg orosz-ukrán-belarussz van!!! Meg kínai van még nagyon sok, legalábbis Aveiroba az volt.

Előzmény: cicja (954)
cicja Creative Commons License 2005.06.08 0 0 954

Nem a pesti mondja ezt, de a lisszabonin is annyit kaptam, hogy erasmus ösztöndíjjal ki lehet jönni és a fia is ezzel jött ki....de én akkor már nem voltam egyetemi hallgató szóval nekem ez az irányvonal semmiképp nem jött volna be. A munkavállalás, tartózkodás feltétele pedig az , amit quilla korábban leírt. Kb. ennyi és mégegyszer elmondta, hogy az erasmus a tuti.

 

Amúgy meg én is azt mondom, hogy neked azért ment minden simán és azért nem érted amiről mi írunk, mert az egyetlen jól bejáratott úton kerültél ki, azaz a fősulid, vagy egyetemed által.

 

Tehát azt tudnánk, vagy akkor beszélek egyes számban, azt tudnám tanácsolni annak aki hosszabb távra szeretne kimenni, hogy vagy iratkozzon be egy felsőoktatási intézménybe magyarországon és nyerjen el egy erasmus ösztöndíjat, vagy házasodjon meg egy portugál állampolgárral......vagy kérdezze meg az ukránokat hogy, hogy csinálják a kivándorlást.

Előzmény: pbence2345 (952)
quilla Creative Commons License 2005.06.08 0 0 953
Szerintem o a Pesti portugal nagykovetsegre mondta ezt, ugy remlik ok voltak ennyire informativak. De azert az itteniek sem voltak a topon, mondta egyik sorstars, miutan ok jartak arra a tavasszal.
Előzmény: pbence2345 (952)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.08 0 0 952

Ezt most komolyan mondod, hogy a lisszaboni magyar nagykövetség azt javasolja,hogy ezt a fórumot olvassák el!?!?!?!?

 

Hihetetlennek hangzik...

Előzmény: cicja (949)
cicja Creative Commons License 2005.06.08 0 0 951

Coimbráról a következőket tudom mondani. Elsőre semmi különös. Van egy öreg egyeteme a domb tetején, meg egy régi könyvtára , ami tényleg szép. A folyó mentén van egy szép park, ahol jókat lehet sétálgatni, kávézgatni, pihengetni. A skanzen jó állaptban van és szerintem érdemes megnézni. A házakba be is lehet menni, mindegyik házikó egy pici néprajzmúzeumnak van berendezve. A városközpont is hangulatos. De mindezt egészen kicsiben, mondjuk Székesfehérvár nagyságban kell elképzelni és gakorlatilag tényleg az egész város az oktatás az egyetem köré van szervezve. Az egyetemi élet is régi hagyományokkal rendelkezik, amelybe belecsöppeni úgy a legegyszerűbb, ha beiratkozol az egyetem nyelvtanfolyamára (nem tudom milyen módon mész). Ebben a városban az emberek gyakorlatilag állandóan éttermekbe meg kávézókba járnak és sokat másznak kifele a városból, legtöbbször a tengerpartra, amely olyan 40 km-re van.

Előzmény: quilla (948)
quilla Creative Commons License 2005.06.08 0 0 950
Meg azt pl, hogy szerezz otthonrol erkolcsi bizonyitvanyt, ervenyeset, es aztan a kutya nem keri ezt toled a tovabbiakban :o)))
Előzmény: cicja (949)
cicja Creative Commons License 2005.06.08 0 0 949
Egyetértek az előttem szólóval. Egy ördögi kör, ami a hosszú távú kinttartózkodáshoz és a munkavállaláshoz kell. Az adminisztratív dolgokat továbbá megnehezíti a nyelv, amelyet olyan szinten elsajátítani, hogy vita képes legyél szinte lehetetlen, illetve a nagykövetség információ hiánya és akkor finom voltam. Gyakorlatilag a nagykövetségen azt tanácsolják, hogy nézzük meg ezt a fórumot, mert itt több infó van , mint amivel ők rendelkeznek.
Előzmény: quilla (948)
quilla Creative Commons License 2005.06.08 0 0 948

De a tied ideiglenes volt, en meg az allandorol beszelek... ket egymastol fuggetlen forras meselte, 6 honap a leadott papirok utan az atfutasi ido, amit igernek. Meg hogy reggel 8-ra odaalltak sorszamert, 9-kor nyita a hivatal es kettoig vannak... es fel egy korul kerultek sorra, aki mar nem jut be, annak masnap elorol lehet kezdeni. Bar allitolag, legfrisseb infoim szerint (legalabbis itt Portoban) nemreg kulon sort alkottak az EUS embereknek, szoval mar nem megy minden egy kalap alatt.

Na meg hat nem elhanyagolhato, hogy egy neves oktatasi intezmeny allt a hatad mogott, mint biztositek, szoval gondolom ugy egyszerubb, mintha a semmibol elo kell teremteni, lakhatast hivatalosan, anyagiakat akarmi modon de hivatalosan, eu biztositast... ez is maceras lehet az elejen annak, aki egyedul erkezik ismeros hianyaban.

Előzmény: pbence2345 (947)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.08 0 0 947

Hat ezt szomoruan hallom. En elmentem ott tartozkodasi engedelyert,mert ugye 90 napot meghaladoan tartozkodtam az orszagban. 10 percnel sose kellett tobbet varjak, igaz vagy haromszor kellett menjek (igenyelni, ujjlenyomatot adni, meg a papirert), es latszott a tanacstalansag az arcokon, de nagyon rugalmasan kezeltek mindent, biztositast meg magyar nyelven is elfogadtak!!!!!!!

 

Szoval nekem csak pozitiv tapasztalatom van, de remélem nem én vagyok az "üdítő kivétel"!!!

Előzmény: quilla (946)
quilla Creative Commons License 2005.06.07 0 0 946

A hivatalos papirozas nagyjabol azert gaz mert eltart egy jo darabig, a portugalok hivatali malmai kepesek lassabban orolni, mint a magyaroke. No meg mire kiderul, hogy mit is kernek toled papiron addigra tul vagy ket nap sorbaallason, jo esetben csak hajnaltol delutanig sorakozol :o) Lehet munkavallalasit kerni, de akkor ahhoz gyanitom kell a konkret munkaszerzodes, es akkor a vallalasi arra az egy helyre szol. Mas mint a magyar rendszer, nem vizsgaljak, hogy lenne e a munkakorre alkalmas portugal, ha a ceg alkalmaz es belefersz a kvotaba akkor had szoljon. Elvileg. A gyakorlathoz nem volt szerencsem. A masik vezio a letelepedesi engedely... na ezt 6 honapi atfutassal igerik a hivatalban, mennyi a valosagban azt sem tudjuk meg. Viszont ahhoz kellenek megelhetest igazolo papirok, eü ellatasrol papir, lakasrol igazolas... szoval kell utana maszkeralni. Viszont a letelepedesinek nagy elonye a szabad munkavallalas, nincs az ember az egy adott cegehez kotve, mint a munkavallalasival.

Na lehet ezekete eleve Viktornak kellett volna cimezni, de igy is megtalalja gondolom :o)

Előzmény: pbence2345 (943)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 945

Hát ettől központibb hely nem nagyon van ilyen árakon. Apszolút megfelel egy nemzetközi hostel előírásainak. Eleg pici tabla hirdette, ezert nem volt konnyu megtalalni...pedig kiszurta a szememet....:-))) Egyszerű berendezésű, tiszta a célnak tökéletesen megteszi. Nekem volt TV is a szobaba. A reggeli bőséges, kontinentális svédasztalos, de aludtam már máshol olyan hostelbe ahol egy kifli-croissant-1vaj-1dzsem, plussz valaszthato 1 fekete vagy citromos tea. Itt azert tobb van, bar en meg nyitas elott fel oraval keredzkedtem be,mert indult a repülőm, de nagyon-nagyon kedvesek voltak, és mindenben segitettek.

Ar/ertek aranyban meg tenyleg jo!

Fenykepem van az etkozorol, csak fel meganal nagyobbak, es nem tudom feltenni.

Előzmény: Törölt nick (944)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 944

Hát, ne igyak előre a medve bőrére, de köszönöm az infot a duasnacoes-hotelről, aminek lejjebb megadtad az elérhetőségeit - pedig, ha jól emlékszem, nem is nekem ajánlottad. Képzeld, le is foglaltam magamnak egy szobát három éjszakára!

 

Tudnál bővebben mesélni a szállóról?

 

Ez így egyelőre tényleg nagyon jó boltnak tűnik, 25euró, reggelivel, bent a Baixa-ban.

 

 

Előzmény: pbence2345 (893)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!