Keresés

Részletes keresés

Sidalina Creative Commons License 2017.11.28 -4 1 8292

köszi, erről nem is tudtunk! Mondjuk nekünk amúgy is túl nagy túra lett volna végig a Cristo Rei-ig gyalogolni, mert cipeltük a csomagokat. De tetszik...

Előzmény: vider (8291)
vider Creative Commons License 2017.11.28 -2 1 8291

Köszönöm! A hajó átvisz Cacilhasba, és ahogy leszállsz a hajóról, akkor mindjárt ott a parton elindulsz az Április 25. híd irányába, a folyó mellett. Üresen álló, elhagyatott, graffitivel bővelkedő épületek mellett sétálsz. A felvonó pedig út közben van, sőt igazán ott vége az útnak. Van egy KV-zó is mellette. Küldök linket a felvonóról.  

https://en.wikipedia.org/wiki/Boca_do_Vento_Elevator

Előzmény: Sidalina (8289)
aszofi Creative Commons License 2017.11.28 -3 0 8290

szuper képek, szuper beszámoló! :-)

Előzmény: vider (8288)
Sidalina Creative Commons License 2017.11.27 -1 0 8289

nagyon jók, köszi! :) A panoráma lift Cacilhas-nál - hol van pontosan?

Előzmény: vider (8288)
vider Creative Commons License 2017.11.27 -5 1 8288

vider Creative Commons License 2017.11.27 -2 2 8287

vider Creative Commons License 2017.11.27 0 2 8286

Sintra

vider Creative Commons License 2017.11.27 0 2 8285

Cabo da Roca

vider Creative Commons License 2017.11.27 -1 1 8284

Köszönöm, örülök, hogy tetszett. Teszek fel párat, ezek inkább montázsok, telefonnal. :)

Előzmény: Sidalina (8283)
Sidalina Creative Commons License 2017.11.27 -4 1 8283

Tök jó kis beszámolót csináltál, öröm volt olvasni! Pár képet nem lenne kedved felrakni?

Előzmény: vider (8281)
Jahno Creative Commons License 2017.11.27 -3 0 8282

Itt is volt ennyi. Bár ízlés kérdése, Ázsia centerben azért van 1-2 bolt, ahol 1 éve éppen minden nap csak most csak ma fél áras akció van. Az más (:-

Előzmény: vider (8281)
vider Creative Commons License 2017.11.26 -2 0 8281

Elnézést, kicsit hosszú bejegyzés lett. Pénteken a Vasco da Gamma bevásárlóközpontban Black friday volt. Csak átmentünk az áruházon, mivel előtte nap vásároltunk be, illetve időnk se lett volna shoppingolni, de meglepő volt, hogy szinte mindegyik üzletben 20-30-50%-os kedvezmény volt, kicsit komolyabban veszik, mint nálunk. :)

vider Creative Commons License 2017.11.26 0 6 8280

Az alábbiakat néztük meg.

1.nap (hétfő) Sintrába mentünk a  9.11-es vonattal a Rossioról, LB kártyával ingyenes volt. Fél óránként  jár. 50 perc alatt megérkeztünk. A Tourist irodában senki sem volt, kombinált jegyet vettünk a Pena palotába  és Mórok várába, kedvezménnyel, LB carddal. A második 434 buszra felfértünk, a megállóban jött árusító emberke, a buszjegyet tőle vettük meg, mivel az irodában, ahol csak a buszjegyet árultak, egy ember szolgált ki, és lassan haladt a sor. A Penaval kezdtünk,  sajnos egy részét felújítják, de nekünk így is tetszett. Utána átsétáltunk a  Mór várba, strapás, de nagyon szép. Visszafelé  leszálltunk a Nemzeti palotánál és elsétáltunk a Quinta da Regaleirahoz. Kis varázslatos hely, jól jött a térkép amit adtak, és a telefon világítási funkciója, a labirintusokban. A kijáratnál vettük észre, hogy a kert egyik végében kimaradt az aquarium, de emiatt nem mentünk vissza. Itt is kedvezményes volt a jegy LB kártyával. Aztán sétáltunk vissza a Nemzeti Palota felé és betértünk sütizni a  Piriquitába. Újra felszálltunk a 434-es buszra, azzal mentünk vissza a központba.  Utána a 16.10-es busszal elmentünk Cabo de Rocaba, busz jegyet a sofőrnél kellett venni. 40 perc volt az út. Itt ért minket a naplemente, gyönyörű volt. Napközben 20 fok volt, itt is elég volt egy kardigán, pedig hűvösödött, szerencsére szél sem volt. Azt hittem fél óránk van fotózni (következtetve a következő buszjáratból),  de nem fel óra múlva jön a busz 17.20 kor, hanem 17.15-re volt kiírva, ami Cascais felé ment, nagy szerencsénkre késett.  Erre is a sofőrtől kellett megvenni a jegyet. Mire megérkeztünk Cascaisba, sajnos teljesen sötét lett, így nem mentünk el a Boca do Inferno-hoz. Az óceánhoz lesétáltunk azért, és bele mártottam a kezemet. Utána a hévvel mentünk vissza Cais de Sodréhoz, LB kártya érvényes volt.

 

2.nap  Reggel felszálltunk a 28-as villamosra a szállástól nem messze, ez a Sé katedrális előtt lehetett 2-3 megállóval. Elmentünk a végállomásig, ez majdnem egy teljes kör volt a Martim Monizig. Néztük a csodaszép szűk utcákat, így visszafelé is felszálltunk a villamosra, és leszálltunk félúton fotózgatni. Utána sétáltunk az Alfama negyedben, fotózkodtunk a Miradouro da Gracanál, aztán lelépcsőztünk a Sé katedrálishoz. Rájöttünk, kihagytunk egy kilátóteraszt, a Santa Luciát, de később bepótoltuk. Bementünk a Katedrálisba, az első rész ingyenes, a hátsó rész, ahol vannak a régészeti ásatások, a belépő 2 EUR, LB kártya nem jó. Utána elmentünk Arco Monumental da Rua Augustaig, sétáltunk a parton. Ott van kövekből épített alkotások, egy helyi emberke gyűjtögeti, pakolgatja  köveket, meg vannak festve, nekünk tetszett.  Aztán hévvel elmentünk a Belém negyedbe, LB kártyával ingyenes. Az első amit megnéztünk a Kocsi múzeum volt, ingyenes a kártyával. Utána elsétáltunk a  Felfedezők emlékművéhez, fel is mentünk kedvezménnyel. Utána tovább sétálva jött a Belém torony, ingyenesen LB-vel. Onnan átgyalogoltunk az Archeológiai múzeumba, Jerominos kolostort néztük meg, ezek is mind ingyenesek a kártyával. Minden nagyon tetszett. Idő szűkében voltunk majdnem 5 óra volt, a híres cukrászdát kihagyva gyorsan buszra szálltunk, hogy elérjük a  Palacio Ajudat, mivel fél 6-ig lehetett bemenni. Valaki írta, hogy olyan, mint a madridi királyi palota. Nagyon szerettem volna látni, de vegyes érzelmeink voltak. Van egy szép királyi palota, ahol mindegyik terembe bepakolnak valami modern, de inkább elvont dolgot, ami nem oda való. Onnan busszal mentünk be a városba, vacsorázós helynek kinézett  idősek üzlete zárva volt, így tovább buszoztunk a szállásig,  ahol betérünk a Rio Courába.

3.nap Reggel Santa Justa lifttel kezdtünk LB-vel ingyenes, azzal felmentünk, nagyon szép volt a kilátás, majd lifttel  vissza. Onnan Carmo Convent- hez sétáltunk, de zárva volt meg, negyed 10 volt, és csak 10-kor nyitott.  Így buszra szálltunk Szent György várát néztük meg. LB kártyával kedvezménnyel. Utána lementünk gyalog a Santa Lucia miradorhoz, meseszép, novemberben is még virág borítja. Ott felszálltunk a 28-as villamosra, napközben az elsőre felfértünk, elmentünk a  Szent Vince templomhoz, megnéztük azt is majd a Pantheont. Ezek mind ingyenesek voltak, de a Pantheonnál szóltak, hogy nem írtuk rá a LB kártyára kezdeti dátumot, és nem írtuk alá. Pótoltuk,  de aznappal. Tudtuk este lejár az utazási keret ezzel, de gondoltuk a további múzeumoknál jól jöhet. Egyébként addig mindenhol csak rápillantottak, később volt 1-2 helyen, ahol beütötték a sorszámot. Gondoltuk megpróbáljuk használni, de valószínűleg a sorszámmal azt ellenőrizék, hogy nem volt-e az adott helyen felhasználva. Utána elsétáltunk a  Sao Vicente de Forahoz,  ahol a park mellett mesék vannak kitéve csempéből. Onnan elbuszoztunk az  Aqueduto das Livreshez (séta közben egy 37-e a nevezetű helyen ittam KV-t, és sütiztünk. Az Aqueduto  LB kártyával kedvezményes volt, végig sétáltunk rajta. Onnan elbuszoztunk az Eduárdo VII. park tetejéig, majd lesétáltunk a Pombal térhez. Utána busszal mentünk a  Restauradores térhez, már fáradtak voltunk. Felszálltunk a Glória Elevatorra, felmentünk vele, majd vissza.  Betértünk a Hard rock Cafe shopba, ahol van, mindig betérünk. Aztán mentünk a Buffet de Laeloba, kellően éhesen, majd séta a szállásig.

4.nap, erre a napra lényegesen kevesebb dolgot terveztem be. Szállástól megint lesétáltunk a parthoz, ott végig a hajóállomásra a Cais do Sodreig. A reggel hajóval átmentünk a túl partra, katamarán volt, 5 perc alatt átértünk Cacilhas-ba. LB kártya nem volt érvényes, kérdeztem a pénztárost, ha napi jegyet vegyek az jó-e erre, mondta nem, de 1,45 EUR-os jegy teljesen korrekt volt, Nem mentünk be a buszpályaudvarra, helyette sétáltunk a parton,  a híd felé, majd egy panoráma lifttel felmentünk magasabb szintre, 1 EUR-ért. Onnan még jót sétáltunk Cristo Reihez. A kilátás onnan gyönyörű, de  a tetején meg pláne. Aznap eleve szél volt, fent alig bírtunk megállni, de megérte az élmény. LB kártya nem érvényes. Az is szenzációs hely, gyönyörű kilátás. Onnan helyi segítséggel (mert az útvonaltervező, eléggé máshova vitt) megkerestük a 753-as buszt,  amivel az April 25 hídon át jöttünk vissza a Pombal térig. Eddig 20 fok volt, melegebb, mint tegnap, csak szeles. Aztán sétáltunk le az Avenida da Liberdaden, a Restaurades metró megállóig, akkor kezdett esni. Esőkabát volt nálunk, ernyő nem is ért volna semmit sem. A nadrágunk tiszta víz lett. A Restauradesnél beülltünk padaria Portuguesaba, ettünk, melegedtünk, és megkóstoltam a galaot, de rájöttem, sima tejeskávé. Itt nagyjából megszáradtunk, és mire elindultunk, már csak szemerkélt. Aztán a Carmohoz újra elmentünk, nem sok ember volt, jegy LB-vel kedvezményes. Aztán elmetróztunk a Benfica stadionhoz, ömlött az eső... Elmentünk  a felüljárón egy darabig, csak kívülről, és kicsit messziről gyorsan lefotóztuk, de nagyon eláztunk. Sajnos így kimaradt Fehér Miklós szobra. A stadion mellett van a Colombo üzletház, a Primark miatt beterveztem előre, shoppingoltunk egy keveset. A nagy szupermarketben is bevásároltunk, addigra elállt az eső,és mentünk a szállásra.

5. nap. Reggeli után összepakoltunk, a csomagot ott lehetett hagyni a szálláson.  Lesétáltunk a The Praça do Comérciohoz, és LB kártyával ingyenesen felmentünk a Arco Monumental da Rua Augusta tetejére. Csodaszép napos idő volt. Utána busszal elmentünk az Azulejo múzeumhoz, nekünk ez is nagyon tetszett, LB-vel ingyenes volt. Onnan az Oriente állomást céloztuk meg, busszal majd hévvel mentünk ki, ez utóbbit megint helyi segítséggel találtuk meg. Nagyon tetszett nekünk ez a rész is. A bevásárló központon keresztül menünk ki a Nemzetek parkjába. A „libegő” sajnos nem működött, november 30-ig felújítják. Elsétáltunk a Vasco de Gamma hídig, illetve kicsit tovább is, majd vissza. Szép napsütésben, 22 fokban. Aztán (bár a reptértől nem messze voltunk), a nagy bőrönd miatt visszamentünk a szállásra, út közben a Pingo Docéban az útravalót beszereztük, majd irány a reptér.

Nagyon tartalmas öt nap volt. Sajnos pár dolog kimaradt, de ezzel úgy vagyunk, lesz miért visszamenni. :)

vider Creative Commons License 2017.11.26 0 4 8279

Sziasztok! A fórumban nagyon sok hasznos dolgot olvastam, ami a segítségünkre volt. Az élménybeszámolók mindig többet adnak, mint bármelyik útikönyv. :) November 19-24-ig voltunk Lisszabonban. Wizzairrel utaztunk, odafele pontos indulás mellett 30 perccel hamarabb megérkeztünk, mint amit jeleztek, visszafelé sajnos 40 perces késéssel indultunk, de az erős hátszélnek köszönhetően ez kb. 15 perces késésre csökkent. Vasárnap este érkeztünk, többen írtátok, hogy át kell menni másik terminálra, és ott átvenni a csomagot. A géptől a busz bevitt minket a reptérhez, gondoltam át kell menni a másikra. Ahogy sétáltunk ki, ott észrevettük az első csomagátvételi pontnál, hogy a mi járatunk szerepel. Így nem mentünk sehova, sajnos elég sokat vártunk, pedig nem volt sok feladott bőrönd. Aztán az épület elejében észrevettük, ott a Metró kitáblázva, tehát  helyben vagyunk. A reptéren megvettük a Lisbon kártyát 40 EUR/fő a 3 napos. Mi maximálisan kihasználtuk. A turisztikai irodánál nagyon kedves volt a hölgy, jelezte, hogy hétfőn a legtöbb múzeum zárva van, mondtam köszönöm, de másnap Sintrába megyünk, mondta jó ötlet.  Hazafelé azonban a reptéri járattal át kellett menni a másik terminálra, a Wizzair (nem tudni miért), a feladandó poggyásszal 3 órával korábbi érkezést kért. Itthon sem volt indokolt, de Lisszabonban végképp nem, mert 17 órára kérték az érkezést, és 17.40 körül nyitották meg a Check in pultot. Lisszabon nagyon jó hely, nem csalódtunk. Az emberek kedvesek, segítőkészek, lehet kicsit lassabb a reakció idejük, de ezzel semmi gond.

Szállás: Hostel 4U, belvárosi szállás, nagyon jó helyen van. 234 EUR volt kettőnknek 5 éjszakára, reggelivel. Szeptember végén foglaltam Bookingon. A reggeli svédasztalos volt, sonka és chorizo, sajt, kifli, zsömle, toast kenyér, kuglóf. KV, tea, tej, üdítő, gyümölcsök, joghurtok, lekvárok is voltak. Minden nap ez volt, de bőven jól lehetett lakni. Az első két reggelen nem volt zöldség, mondtam is a férjemnek, hogy ezt olvastam a fórumban, nem szokás kitenni, pedig bővelkednek zöldségben is. Aztán szerdától volt paradicsom és uborka is. A harmadikon volt a szobánk, lift van. Igaz addig is kell kicsit lépcsőzni. A szoba elég kicsi volt. Volt kílma, amivel lehetett fűteni, de nem volt rá szükség. Két kis éjjeliszekrény volt az ágyak mellett, és kitéve egy állvány pár fogassal, ez elég kevés. A fürdő kicsi volt, nem volt polc, pohár. Minden nap takarítottak, azt írták 3 naponta cserélik a törülközőt, de negyedik nap külön szóltunk az egyiket kértük cserélni.  A személyzet kedves volt és segítőkész, az étkező helységben volt mikro, hűtő, TV.

Időjárás: nagyon jó időt fogtunk ki napközben 18-20 fok volt, de néha elérte a 21-22 fokot is. Reggelre általában hűvösebb volt, póló, kardigán, vékony kabát kellett, délutánra elég volt a póló, majd estére vissza lehetett öltözni. Az előrejelzés szerint péntekre írtak esőt, de szerdán már csütörtökre is. Hétfőn és kedden, felhőt sem láttunk. Szerda hűvösebb volt, borongós idő, széllel, nehezen melegedett az idő. Másnapra felkészültünk az esőre, reggel nagyon meleg volt, meleg széllel, aztán délutánra elért minket az eső. Kétszer áztunk el, esőkabátban, másodjára nagyon durván, de ernyő sem sokat segített volna… Péntekre azonban újra szép idő lett 22 fokkal. Szerencsére aznap nem esett.

Közlekedés: Az öt napból háromra érvényes volt a Lisbon Card. Csütörtökön vettünk  a hajóállomáson jegyet, Viva Viagem kártyával. A jegy 1,45 EUR volt. Almadában volt egy lift a Cristo Reihez, 1 EUR, majd vissza a buszon vetünk jegyet (automata hiányában) 1,85 EUR-ért. Utána 24 órás jegyet töltöttünk fel a kártyára automatából. Nézegettük, olvastuk mit hogyan kell, de a mellettünk lévő emberke egyből segített.  Jó sokáig dolgozott az automata, amíg nem végzett nem nyúltunk a kártyához. Az utolsó nap 4 óráig volt jó, így a reptérhez még rátöltöttünk egy Carris metró jegyet 1,45 EUR-ért. Azonban a töltésnél hibát írt ki. Mentem a biztonsági emberhez a blokkal, nézegette, azt mondta jó. Utána férjemnek is rátöltöttük, megint hibát írt ki, de a pénzt elfogadta ismét. Akkor villant be, hogy a 24 órás jegy még nem járt le negyed óra híján. Csak a szállásra a bőröndért mentünk, akkor vettük meg, nem akartunk a pakkokkal ezzel foglalkozni. Akkor jutott eszembe, amit olvastam, hogy egyszerre egy féle lehet rajta. Gondoltam, kidobott pénz volt, de nem volt baj, működött  a kártya. Zöld metróval, majd pirossal mentünk, így átszálláshoz nem kellett érvényesíteni újra, ezzel ki is jutottunk a reptérre.

Lisszabonban nem volt tömeg, csak a Torre de Belémnél álltunk bő fél órát. Külön sor volt Lisbon Cardosoknak, és külön azoknak, akik megvették a parkban a jegyet a „bódéban”. Meg kellett várni amíg kiürül a torony, utána engedték be az embereket, de akiknek volt jegye, gyorsabban bejutottak. A Lisbon Cardos sorban olyanok is voltak, akik akkor ott a pénztárban vették meg. Máshol 1-2 ember volt előttünk, a Santa Justa elevátornál, mi vártunk a liftes emberre, 6-an mentünk fel, igaz reggel. A 28-as villamosra út közbeni megállón szálltunk fel fél 10 körül, ülőhelyünk is volt. Következő alkalommal is egyből felfértünk, akkor álltunk.

Kaja: Vasárnap este mire lepakoltunk, a szállás közelében lévő Pingo Doce úgy tűnt bezárt, így elsétáltunk a Martim Monizhoz. Ott éppen zárt a Padaria Portuguesa, de rendesek voltak, bemehettünk. Vettünk kolbászos kifli szerűséget, húsos pirog félét, meg diós kiflit, 6,3 EUR –t fizettünk. A „kínai” kis üzletben vettünk Sagres sört, 1l 2 EUR volt. A szálláson a reggelivel jól kihúztuk, így napközben elég volt 1-2 süti. Hétfőn este a Time Out Markethez mentünk,  a bejáratnál lévő helyen megkóstoltuk a ginja likőrt. Árulnak likőrt egy darab pastais de belem-mel 1,5 EUR-ért, azonban mi kis csoki pohárkába vettük csak a likőrt 1 EUR-ért. Bementünk a Time out marketbe is, volt sok kajálda és sok ember, végül nem ott ettünk. A Cais do Sodrén ettünk végül a Patelaria Barisíliaban bifanat (sült hús zsemlében), alheira-t (kolbászt vegyes körettel). Kedden elmentünk – itt a fórumnak ajánlott- Adega da Barroca-ba, ahol az idős pár van. Zárva volt. Ott álltunk a lehúzott redőny előtt, értetlenül. Néztem neten, a cím jó, sehol senki. Ott volt egy „hívogató” emberke, másik étteremhez tartozott,  tőle kérdeztük meg, hogy jó helyen vagyunk? Megkérdezett egy másik éttermet mellette, mondták ma zárva van. Ilyen a mi formánk, más városban is jártunk így, hogy a kinézett hely zárva volt. Szintén a fórumban olvastam a Rio Coura étteremről, ez a szálláshoz elég közel volt, ott ettünk. Az étlapon szerepelt sült szardínia, vicces az, hogy portugál nyelven a 2 személyes tál salátával, és vinho verdével együtt 20 EUR volt, angolul bor nélkül volt 18 EUR. Persze a portugál változatra böktem rá. Amíg készült hoztak ki kenyeret, zsömlét és kis sült „gombócokat”. Megkérdeztem mennyibe kerül, a kenyér talán 50 cent lehetett, a „krokettre” mondta 1 EUR. Ez tőkehalas krokettszerűség volt. Ezeket is elfogyasztottuk, aztán fizetésnél derült ki, hogy a krokett darabra 1 EUR, összesen 4 db volt, de teljesen rendben volt ez, jól laktunk mindketten, és ital is volt 25 EUR-ban, + a jatt. Szerdán este –szintén az itt olvasott -  Buffet do Leao-ban ettünk este, 7,9 EUR-ért, korlátlanul. Elvitelre 4,4 EUR az étel. Kért féle leves volt, zöldségleves, és  halleves. Sütöttek sertést, füstölt sonkát, kolbász, csirkét. Köretként volt sült krumpli, kuszkusz. Volt rántott hal, jó laktató babos egytálétel, rengeteg saláta. Inni vizet kértünk, 1 EUR fél liter mentes víz. Csütörtökön napközben megkóstoltam a padaria Portuguesa-ban a levest, finom volt 1,6 EUR-ért. Este a Colombo áruházban, egy nagy szupermarketben vettünk bacalhaut készételként, a szálláson csak melegíteni kellett. Sajnos nem jegyeztem fel melyik fajta volt, de reszelt krumplival és répával volt egybe készítve, nagyon jó volt. Pénteken hazafelé megint péksüteményes nap volt.  A Pingo Docéban többször voltunk, a Sagres sör ott 1,9 EUR (1 l), vettünk Gazela vinho verdét (kéket és a zöldet is), finom volt.

aszofi Creative Commons License 2017.11.22 -1 0 8278

Sintrában mi ebben az étteremben ebédeltünk:

https://www.tripadvisor.co.hu/Restaurant_Review-g189164-d10508685-Reviews-Tascantiga-Sintra_Sintra_Municipality_Lisbon_District_Central_Portugal.html

 

Egész véletlenül találtunk rá séta közben :-)

aszofi Creative Commons License 2017.11.22 0 0 8277

ha már álommanó...akkor inkább a Cascaisból vezető bicikli út menti partra repíteném magunkat vissza

 

Számunkra nagyon szép élmény volt, a gyakorlatilag kihalt partszakaszokon üldögélni a sziklákon, magunkba szívni a napsütést, és kortyolni a hátizsákból előhúzott, behűtött proseccot és bámulni a brutál magasságokba felcsapó hullámokat.

Előzmény: Törölt nick (8275)
aszofi Creative Commons License 2017.11.22 -1 0 8276

Különben én is nagyobbra számítottam. Mi ugye napközben voltunk, 12 óra körül, gondolom az esti órákban, vacsora időben érdemesebb menni.

Mikor mi voltunk egy-két kávézó volt nyitva, az éttermek nem.

Meg persze a boltok.

Nekem a boltok voltak inkább csalódás. Valahol azt olvastam, hogy milyen szuper ajándék bolt(ok) vannak...hát nem volt egy nagy durranás.

Portóban és Lisszabon belvárosába sétálva is sokkal igényesebb és szebb dolgokat láttunk.

 

De azért nem bántuk meg, hogy ezt is megnéztük....pláne, hogy útba esett :-)

Előzmény: Törölt nick (8275)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.22 -1 0 8275

Az idő majd meghozza majd azt az álommanós helyet :)

 

Lisszabonban az LX Factory nekem nagy pofára esés volt. Nagyobbra és nyüzsgőbbre számítottam.

Előzmény: aszofi (8271)
aszofi Creative Commons License 2017.11.22 -1 1 8274

Már csütörtök este megvettük a napijegyet, így a Santa Justa elevadorra is azzal tudtunk felmenni.

Előzmény: aszofi (8272)
aszofi Creative Commons License 2017.11.22 0 1 8273

Különben azt hiszem egyből "beütött a cucc", mikor érkezésünkkor kijöttünk a metróból és az esti fényekkel megvilágított Portó üdvözölt bennünket...onnantól nem lehetett nem szeretni.

 

Jah és persze a katedrális felé is elsétálnék, onnan meg hangulatos kis szűk lépcsősorokon lehet lesétálni a kikörőbe.

Előzmény: aszofi (8271)
aszofi Creative Commons License 2017.11.22 0 1 8272

Lisszabont folytatva:

 

nov. 15. szerda:

A mai napot egész napot Lisszabonban töltöttük.

Reggel elsétáltunk a Parque Eduardo VII-hoz, az Avenida da Liberdade-on (ide vezetett le a szállásunk utcája). Itt a híres nagy és drága márkák üzleti, nagy szállodák, stb...vannak és nagyon szép ez sugárút.

A parkban kicsit üldögéltünk, majd elmetróztunk a Cais do Sodre állomáshoz, ahonnan komppal mentünk át a másik oldalra, tovább a Christo Rei szoborhoz a 101--es busszal mentünk. Erre a buszra a vezetőtől lehet jegyet venni, nem jó rá a lisszaboni tömegközlekedési jegy, kártya, egyebek.

Kb. 10 perc alatt értünk fel, közvetlenül a bejáratnál tesz le a busz.

Nagyon szép az egész környezet is, olajfa liget veszi körül a szobrot, gyönyörű a kilátás a parkból a városra. kb. 1 órát töltöttünk itt, vissza út ugyan így, érkezés a Cais do Sodre állomásra, onnan átsétáltunk a szemben lévő Time Out markethez ebédelni. Ebéd után felsétáltunk a Barrio Alto negyedbe.

Ezen a napon még kimetróztunk egy bev.központban a Primark miatt. Majd vissza és még séta a belvárosban.,

Vacsi a Barrio Altoban, majd haza.

 

nov. 16. csütörtök:

Egész nap Sintra. Mi a zapping jegyünkkel mentünk el Sintráig a Rossiótol. Első körben a 435-ös szálltunk fel s a Quinta da Regaleira palotát és kertjét néztük néztük meg kb. 3 óra alatt ( 6 eur).

Ezután vissza az állomáshoz, ott megvettük a jegyet a 434-re, majd leszálltunk az első megállónál a Nemzeti palotánál, kicsit sétálgattunk a városban, megebédeltünk egy szuper hangulatos helyen (hál' istennek nemcsak hangulatos volt, hanem a kaja is remek :-).

Ebéd után vissza szálltunk a 434-re és meg sem álltunk a Pena palotáig. Sajnos az idő kicsit megcsúszott az ebéd miatt, így kb. nem sokkal négy óra előtt tudtunk csak bemenni a Palotába (11,5 euro a kert és palota együtt).

Nekem sokkal jobban tetszett maga a palota és a kert is, mint amire a képek alapján gondoltam. A képeken nekem nagyon csicsásnak tűnt, de életben valahogy harmónikus volt. A palota is - szerintem - kívül-belül nagyon szép, gyönyörű a kilátás a teraszokról, és a kert is mesebeli. Nekem ez a kert - a rendezettségével - jobban tetszett (ezen különben igencsak meglepődtem :-), mint a Quinta a maga varázslatosságával.

De nem ez így nem igaz...annyira más mindkettő. Igazából nem tudok dönteni.

Különben - szerintem - ez jó ötlet volt a két ellentétet megnézni :-)

Vissza Lisszabon, séta össze-vissza, utazás a Santa Justa felvonóval (brutál magasra visz fel...kissé remegett a lábunk, mikor felmentünk  még a csigalépcsőn egészen a tetejére :-)

vacsi a kihagyhatatlan Barrio Altoban....és mivel akkorra már megvettük a napi jegyet, haza úton a Glora Elevadorral mentünk :-)

 

nov. 17. péntek:

Sajnos eljött az utolsó napunk.

Belém

Mi a Praca de Figueira térről indultunk a 15-ös villamossal. Vissza úton leszálltunk a Calvario állomásnál és megnéztük az LX Factory-t.

Ezután a 15-ös villamosról a Cais do. Sodre állomásnál szálltunk le, véletlenül ráakadtunk az elevador Bica alsó állomására (egy kapualjból indul), avval fel a Baixa negyedbe. Séta közben egyszer csak láttuk a távolból érkezni a 28-as villamost, így fel is pattantunk rá...most a másik irányból közelítettük meg a Sé-t, mint az első nap. A katedrálisnál leszálltunk, sétálgattunk, majd megkerestük a 737-es buszt, azzal felmentünk egészen a vár bejáratáig.

A várba mi nem mentünk be, a várnegyedben sétálgattunk, csodáltuk a kilátópontról a várost. Vissza szintén a 737-es mentünk, a Praca d. F. tér a végállomása. Kicsit még sétálgattunk, majd egy gyors ebéd a szállásunkhoz közel, s már bőröndökkel együtt elmetróztunk az Oriente állomásig, ahol megnéztük a modern negyedet, onnan tovább a reptérre és haza :-)

,

aszofi Creative Commons License 2017.11.22 0 1 8271

Ez egy érdekes kérdés...sokat gondolkodtam rajta, férjemet is kérdeztem, hogy ő mit gondol. Végül mindketten arra jutottunk, hogy nincs egy ilyen pont. Portó - de különben azt gondolom Lisszabon is ilyen ebben a tekintetben, nekünk legalábbis  - hogy valahogy úgy összeáll egy egésszé :-)

 

3 óra alatt újra bejárnám - mondjuk a mi kiindulási pontunktól a Clerigos toronytól a közvetlen belvárosi-, óvárosi részeket. Nekem a kikötői rész annyira nem jött be - egyik oldalon sem - messzebbről, rálátva a hídra sokkal szívet melengetőbb :-)

 

Az a bizonyos híres könyvesbolt környéke is nagyon szép és hangulatos, azt a részt biztos, hogy útba ejteném. Ill. egy borbárban biztos újra elfogyasztanánk egy-egy pohár portóit, beülnék ide: https://www.tripadvisor.co.hu/Restaurant_Review-g189180-d8326468-Reviews-All_in_Porto-Porto_Porto_District_Northern_Portugal.html

 

...szóval ilyesmi :-)

 

 

Előzmény: Törölt nick (8270)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.19 -1 0 8270

Tetszett amit írtál.

Kérdeznék:

Ha most az álommanó visszavinne Portóba és azt mondaná:

- Van itt három szabad órád. Tedd, amit akarsz!

Mit tennél? Mi volt az amiről úgy érzed, hogy az jobb volt, mint a többi élményed?

Előzmény: aszofi (8264)
BorsónéVica Creative Commons License 2017.11.18 0 0 8269

Örülök, hogy jól sikerült minden, s kipróbáltátok az Adega-t:-))

Előzmény: aszofi (8267)
aszofi Creative Commons License 2017.11.18 0 0 8268

Hát nem tudom...akkor mi voltunk bénák, mert mikor pl. kijöttünk a metróból és felültünk a villamosra valamennyit megint levont pluszban, pedig kb. 20 perc telt el a metró érvényesítéstől.

 

Jah, meg mivel nem tudtuk 0-ra lehasználni a zappingot, így maradt rajta valamennyi + az új kártya vétele a napijegyhez, de azért ezt tényleg elenyésző összeg, és ez tuti nem rontja el a fantasztikus élményeket :)

Előzmény: Serebi2 (8266)
aszofi Creative Commons License 2017.11.18 0 0 8267

Lisszabon:

 

13-án hétfőn kb. 17 óra körül foglaltuk el a szállást, amit szintén nagyon tudok ajánlani. Ez már egy drágább árkategória volt, mint a portói szállásunk, de azt gondolom, hogy minden forintja megérte.

https://www.booking.com/hotel/pt/marino-lisboa-boutique.hu.html?aid=357018;label=gog235jc-hotel-XX-pt-marinoNlisboaNboutique-unspec-hu-com-L%3Ahu-O%3AwindowsSxp-B%3Afirefox-N%3AXX-S%3Abo-U%3AXX-H%3As;sid=b25f3b1cdd61d6daae2805425c21d0a7;dist=0&sb_price_type=total&type=total&

 

Tökéletes volt az elhelyezkedése, a reggeli isteni volt, ráadásul egész nap a tetőteraszon lévő reggeliző helyiségben ki voltak rakva édes- és sós péksüti, kapszulás kávé, gyümölcslé. Gyönyörű és patyolat tiszta volt a hotel, az ára 4 éjszakára, 2 főre 268 euro. Jah és néhány lépésre volt tőlünk a Gloria Elevador :-)

 

Első esténken a környéken sétáltunk (Avenida de Liberade, Rossio környéke) vacsizni pedig a Vica által is ajánlott, Barrio Alto negyedben elhelyezkedő Adega da Barroca étteremben ettünk. Fantasztikus volt a kaja minősége és mennyisége és ár tekintetében is nagyon rendben volt.

Vacsi után még egy kis levezető séta a Barro Alto negyedben, aztán indulás a hotelba a jól megérdemelt pihenésünket tölteni.

 

 

14-e, kedd. Reggeli után lesétáltunk a Cais do Sodré állomásra. Cascaisba 08, 28, 48-kor indulnak a vonatok - hévek. Itt zappinggal tudtunk utazni (így olcsóbb, mintha normál jegyet vennénk). Estorlba nem szálltunk le, mentünk végig Cascaisig. Az állomástól kijövet van egyből bicikli kölcsönző. 1 napra 4 euro. Lehet persze ennél kevesebb időre is, de azt hiszem 1 óra 2 euro, úgyhogy az egész napi bérlés nem rossz opció.

Az óceánparton kb. 10 km hosszan vezet a tökéletes minőségű bicikli út. Gyönyörű "kihalt" partok mellett tekertünk el, álltunk meg időnként gyönyörködni az óceánban. A vissza felé vezető úton, megálltunk egy parti étteremben, nagyon jó döntésnek bizonyult. Nem volt éppen olcsó, de kiváló minőségű ételeket és italokat kaptunk cserébe.

A vissza úton a férjem első kereke kidurrant, de mivel ennek a cégnek (azt hiszem ez városi üzemeltetésű) van több kölcsönzési pontja a bicikli út mentén, ezért kb. 2 percet vett igénybe a bicikli cseréje, majd tekerhettünk is tovább a Boca do Infernohoz. Végezetül még körbetekertük Cascaist (érdemes, nagyon hangulatos és rendezett kisváros), majd leadtuk a biciklit és irány vissza Lisszabon.

 

Ezen a napon még a Martin M. térről indulva a 28-as villamossal elmentünk a Sé-hez ill, a környékét sétáltuk be, majd vissza gyalog a Barrio Alto negyedbe, ahol vacsi a Grapes & Bites borbárban. Itt is tökéletes ételeket és italokat kaptunk, ráadásul gyönyörű környezetben. Utána még egy kis levezető séta és irány a hotel.

 

 

Most mennem kell, de a későbbiekben még majd folytatom -)

 

 

 

Serebi2 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 8266

Nagyszerű, hogy Ti is jól éreztétek magatokat! Mi is használtunk zapping jegyet. Nem is kellett a metrón az átszállásn újra érinteni a jegyet. Tehát 1,30-ból simán ment az átszállás.Nekünk nagyon jól bejött ez a jegytipus. Egyedül a napi jegynél számoltam el, elég lett volna a 6.15-ös is. mert a zapping kitartott még a kompon való utazásra is, de 3 eurónál több is veszett Mohácsnál! 😄

Előzmény: aszofi (8265)
aszofi Creative Commons License 2017.11.18 0 0 8265

Lisszabon közlekedés:

 

13-án hétfőn érkeztünk meg Portóból Ryanairral Lisszabonba kb. 40 perc alatt. Azért a repülőt választottam, mert kettőnknek 15 euro volt a jegy. A repülőből kiszállva egyből kisbusszal vittek át az 1-es terminálba, ahol fel tudtuk venni a csomagunkat.

A terminálból egyből a metróhoz lehet jutni, ahol vannak a jegy- és kártyakiadó automaták, melyekből tényleg pofonegyszerűen lehet vásárolni.

 

Viszont...valamit én nagyon félre értettem a fórum olvasgatása közben, mert:

én azt gondoltam, hogy ha zappig -ot töltök a kártyára, akkor ketten egy kártyával tudunk közlekedni. Nos hát ez nincs így. Minden jegytípushoz, minden személynek külön kártya kell!

És különben a a zapping-nak az a formája sem jött, be, hogy adott időn belül átszállhatok bármennyiszer, mi bármikor átszálltunk mindig levont adott összeget belőle.

Nah mindegy is...

Különben tényleg valaki még írta korábban a fórumon, hogy itthonról számolgatunk őrült módra (jómagam is így tettem), aztán mikor ott van az ember, majdnem, hogy mindegy is az a néhány eruro ....

 

Mi 4 és fél napot töltöttünk Lisszabonban:

Zappingra költöttünk fejenként 18 eurot + a kártya - ebből futotta a reptérről bejutás a városba, x-szer metrózás (ebből 1x kimentünk a Colombo bevásárló központba a Primark miatt :-), 1x 28-as villamosozás, Sintra és Cascais oda-vissza, kompozás oda-vissza, 1x lógás 3 megállót a 15-ös villamoson

 

Utolsó nap pedig napijegyet vettünk.

 

Azt vettük észre, hogy a busz és villamos járatok azért csak úgy hozzávetőlegesen tartják magukat kiírt menetrendhez, jah és - bár nem akartam elhinni - hiába állsz a megállóban, ha nem inted le a járművet tényleg nem áll meg :-)

aszofi Creative Commons License 2017.11.18 0 0 8264

Szóval a mi élményeink-tapasztalataink:

 

Nov. 11-én kis csúszással érkeztünk meg Portóba. Az utazási kártyát és az egyszeri jegyet nagyon egyszerű volt megvenni az automatából, sor sem állt. A reptéri metró, kb. 20 percenként jár - ezt, azt gondolom jó tudni, a reptérre való közlekedésnél. (és úgy alapvetően is azt tapasztaltuk mind Portóban, mind Lisszabonban, hogy a metrószerelvények elég ritkán járnak - értem ezalatt, hogy a nálunk megszokott csúcsidős 2,5 perces metró indulás itt nem ismert, a legsűrűbben közlekedő metróra is legalább 6-8 percet kell várni...de inkább jellemző a 8-10 perc).

 

Szállásunk a Sao Bento pu.- és metró közelében volt, úgyhogy a metróból feljövet már kb. 5-6 perc múlva a szállásunkon voltunk.

A portó szállásunk:

https://www.booking.com/hotel/pt/the-poets-inn.hu.html?aid=357018;label=gog235jc-hotel-hu-pt-theNpoetsNinn-unspec-hu-com-L%3Ahu-O%3AwindowsSxp-B%3Afirefox-N%3AXX-S%3Abo-U%3Ac-H%3As;sid=cd27d7bc4d22ec32c6ae0a54ba5c58dd;dist=0;sb_price_type=total;type=total&

 

Tökéletes szállás volt. Bár a szobánkhoz nem tartozott saját fürdő, így is nagyon kényelmes volt. Minden emeleten volt egy- vagy két fürdő, wc. az ott töltött 2,5 napunk alatt egyszer sem kellett semennyit sem várni, hogy tudjuk bármelyiket is használni. A reggeli bőséges volt (felvágottak, zsemle, házi süti, lekvárok stb...) ára 2 éjszakára, 2 fő részére 70 euro.

 

Aznap - mivel mire lecuccoltunk már kb. este 8 óra lett, random jelleggel sétálgattunk a környéken, ill. lementünk egész a híd "lábáig". majd vissza a szállásunk közelében egy klassz kis vendéglőben vacsiztunk.

 

12-én vasárnap reggeli után a Sao Bento pu. felé vettük az irányt, a pénztárnál megvettük a vonatkártyát s egyben az oda-visszára szóló vonatjegyet Aveiroba.

Aveiro klassz döntés volt, nem tudok róla extrán áradozni, de jó volt kb. 2 órát sétálgatni, üldögélni, sütizni, fagyizni a hangulatos kisvárosban.

 

Du. elkezdtük Portó felfedezését pontról-pontra, azt hiszem a "kötelezőket" láttuk mind, voltunk a nagyon hangulatos bevásárló negyedben is a Bolhao piacnál (meglepő tömeg...nem feltétlen turisták, hanem helyi lakosok, ülnek, állanak, vásárolnak, fogyasztanak mindenhol). Benéztünk a híres könyvesboltba...be nem mentünk, mert erős túlzásnak éreztem a fejenkénti 4 euorós belépőt, de elég hosszú sort állt a bejutásra várva, úgyhogy nem mindenki osztja ezen nézeteimet :-)

 

Este átsétáltunk a másik oldalra a gyönyörű hídon (előtte még ezen az oldalon a híd lábánál ettünk egy hangulatos kis étteremben...a kaja nem volt nagy szám, de a portói bor kárpótolt :-)

....hát nekem a "másik" oldal kicsit csalódás volt. Nyilván este már nem kirándultunk feljebb a kikötősori étterem negyednél...nekem kicsit "ipari", bazi nagy éttermek, nem volt túl hangulatos szerintem (de nyilván értem, hogy a millió számra érkező turistákat ki kell szolgálni, és ezt legegyszerűbben a hatalmas hangárokban lehet. Innen vissza újra a Ribeira negyedbe, majd haza. Otthon még kiültünk a teraszunkra (a Clerigos toronyra volt kilátásunk).

Jah, ami meglepő volt, hogy a szállásunk környékén gyakorlatilag az éttermek zárva voltak (kettőt is kinéztem még az előző este). Lentebb persze már minden nyitva volt, de azok nem voltak túl szimpik.

 

13-án hétfőn de. még volt 2-3 óránk, hogy amennyire lehet utoljára körbejárjuk Portót és elbúcsúzzunk "tőle". 14 órakor indult a gépünk tovább Lisszabonba.

 

Én azt gondolom, hogy Portót ennyi idő alatt meg lehet bőségesen nézni, nagyon szép és hangulatos város...ha tehetitek feltétlen látogassátok meg! Amit sajnálok, hogy Coimbra már nem fért bele az időbe, meg hát nyilván lehetett volna - ha van több időnk - kocsit bérelni és a környéket bejárni. Most ennyire futotta, nekünk ez így most tökéletes volt.

Egyelőre nem tudom még megfogalmazni, hogy miért...de  Porto nagyon belopta a szívembe magát :-)

 

Folytatom Lisszabonnal...

 

 

aszofi Creative Commons License 2017.11.18 0 0 8263

De jó, hogy nektek is jól sikerült!

 

Az időjárásra nem lehetett panasz. Nem tudom ez egyébként általános-e arra felé...de gyakorlatilag a hat napunk alatt gyönyörű ragyogó napsütés kísérte végig az utunkat :-)

 

 

Előzmény: Serebi2 (8256)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!