Keresés

Részletes keresés

Vigh László Creative Commons License 15 perce 0 0 43469

Üdv urak.

 

Készült egy újabb szakácskés.

 

   

 

A kés méretei a következők:



Penge anyaga: 1.4112 (440B) 60Hrc kemény
Vastagsága: 1.5 mm
Penge szélessége: 40 mm
Teljes hossz: 285 mm
Markolat hossza: 115 mm
Markolat anyaga: Makadám dió

 

Köszi a figyelmet.

edy47 Creative Commons License 1 órája 0 0 43468

Jól megtervezett, szépen összerakott, határozott darab!Nekem is nagyon tetszik!

Előzmény: thandokan (43459)
fenyooldrider Creative Commons License 3 órája 0 0 43467

Nagyon bejön,le a kalappal!

Előzmény: thandokan (43457)
theraphosa Creative Commons License 1 napja 0 0 43466

Jó lett!

Előzmény: thandokan (43457)
theraphosa Creative Commons License 1 napja 0 0 43465

Puhítsd fel egy kicsit a bőrt. Kend be belülről egy kis parafin olajjal.

Előzmény: David2589 (43452)
pendleton Creative Commons License 1 napja 0 0 43464

Jó lenne minden nap ilyen képeket  nézegetni ebben a topic-ban .

Előzmény: thandokan (43457)
Dragomirov Creative Commons License 1 napja 0 0 43463

Figyelemre méltó munka.

Előzmény: thandokan (43457)
troppauer Creative Commons License 1 napja 0 0 43462

Ma feleségem opinel effilé 12-es bicskájának virobloc gyűrűje egy tekerésnél kettétört, egyszerűen a kezemben maradt a fele. Tapasztalt valaki ilyet?  

thandokan Creative Commons License 1 napja 0 0 43461

Köszönöm 

Előzmény: kocsisferi (43460)
kocsisferi Creative Commons License 1 napja 0 0 43460

Szép munka. 

Előzmény: thandokan (43457)
thandokan Creative Commons License 1 napja 0 0 43459

Így készült 

Még tavaly kezdtem el csinálgatni és ma elkészült végre

 

Előzmény: 19730911 (43458)
19730911 Creative Commons License 1 napja 0 0 43458

úr isten! ki az elkövető? tökéletes lett! Gratula

Előzmény: thandokan (43457)
thandokan Creative Commons License 1 napja 0 1 43457

Üdv 

Elkészült végre ez a nagy vas ilyen lett

Nem pont olyan mint az eredeti de nem is baj

Recycling Creative Commons License 1 napja 0 0 43456

Az agancsnak sem tesz jót a víz. Felpuhul és száradáskor görbül, zsugorodik. Ha egy jó keményfa nyelet választasz (pl.: somot) nincs az a bőr, ami kidörzsölje. :) Persze kellőképpen száraz legyen a faanyag. 

Előzmény: David2589 (43452)
H_G Creative Commons License 2 napja 0 0 43455

Nem lett volna egyszerűbb azt a burva bőrtokot béleltetni, mittudomén, selyemmel?

 

Előzmény: David2589 (43452)
Recycling Creative Commons License 2 napja 0 0 43454

Micarta, műanyag és alumínium...

 

https://www.youtube.com/watch?v=wEKCu9bU9mg

Előzmény: David2589 (43452)
Vigh László Creative Commons License 2 napja 0 0 43453

Az agancsot is lehet stabilizálni,Miskolcon lakik a Tóth László,vele beszélj és megcsinálja.

Előzmény: David2589 (43452)
David2589 Creative Commons License 2 napja 0 0 43452

Köszönöm a hozzászólásokat. Kicsit félek a fa markolatú késektől késektől mert van például egy olyan aminek a rendszeres használat okán a kemény bőrtok kidörzsöli a markolat fáját! Az ősszel vettem de már látványosan kopott azóta. Pedig kezelem a markolatot, rendszeresen ahogy kívánja.  Tehát ez a kidörzsölés esete (persze ilyen probléma egy puha bőrtokú késnél nem jelentkezik)  meg ez a víztől való félelem mozdít el az agancs markolat felé. Bár azt meg nem sok késkészítő ajánlja mert sok esetben idővel összehúzódik, zsugorodik.

Hát lehet maradok az agancsnál.      

Recycling Creative Commons License 2 napja 0 0 43451

Rozsdamentes pengére raktam 35 éve 2 panelt (raklapból kimentett, sötétbarna, talán dió). Vízitúrák, horgászatok, kirándulások elengedhetetlen kísérője. Nincs kezelve, csak használva. Még bírja. :)

Előzmény: David2589 (43447)
Vigh László Creative Commons License 2 napja 0 0 43450

Markolat panel készítése előtt,ha a faanyag nem volt megfelelően lekezelve,esetleg impregnálva,stabilizálva,de akárcsak vákumban beszívatva olajjal vagy bármilyen víztaszító anyaggal,akkor biztosan magába szívja a vizet és ettől "mozog" megduzzad a faanyag. Látszik a fán ha kezelve volt.

Előzmény: David2589 (43447)
H_G Creative Commons License 2 napja 0 0 43449

Ha érintkezik vízzel, beszívja, de nem kell sokat érintkeznie. Kézzel kell mosogatni, gondosan, amennyire lehetséges, csak a pengét.

 

Előzmény: David2589 (43447)
pintjano Creative Commons License 2 napja 0 0 43448

Sok idő mire az elrohad. Inkább a rozsda miatt "rohad" gyorsabban a nem rozsdamentes.

üdv PJ

Előzmény: David2589 (43447)
David2589 Creative Commons License 2 napja 0 0 43447

Üdv mindenkinek.

 

Érdeklődnék, hogy szerintetek mennyire ellenálló a kések keményfa markolata a vízzel szemben? Van több olyan fa markolatú késem melyeket szívesen használnék pl: halpucolásra de félek, hogy

beissza a vizet és megdagad, vagy idővel belülről rohadni kezd. Tudni szeretném, hogy valós vagy alaptalanok ezek a félelmeim.  

Vigh László Creative Commons License 4 napja 0 1 43446

Sziasztok.

 


Ma ezzel készültem el,de jönnek még a tesói és a filézők is.
Penge anyaga: 1.4112 (440B) 60Hrc kemény
Vastagsága: 1.5 mm
Penge szélessége: 40 mm
Teljes hossz: 285 mm
Markolat hossza: 115 mm
Markolat anyaga: Amaranth

 

Néhány kép,sajnos csak mobilos.

 

     

 

A polír.

 

 

Köszi a figyelmet.

 

 

pendleton Creative Commons License 5 napja 0 0 43445

Sziasztok!

Érdekesség képen szeretnék mutatni egy közel 30 éves faragó kést, melyet munkatársam készített . Tízdarabos készletnek készítette,faragott díszdobozban mind más faragott fejformával és más díszített ólombeöntéssel ,mellyel a katonaság évei alatt versenyt nyert .Zsűrizésre küldve két-három késsel kapta vissza ,melyből mára ez az egy maradt meg .

thandokan Creative Commons License 5 napja 0 0 43444

Üdv mindenkinek! 

Van eladó késanyagom 75cr1 (1.2003)

190x300x5mm a mérete van több is belőle 

Ha valakit érdekel az emailcímem publikus 

H_G Creative Commons License 6 napja 0 0 43443

Barnulni? Inkább szürkülni, de az nem baj, sőt jó. A patina az oxidáció stabil formája, ami megelőzi az instabil formát, magyarul a rozsdásodást.

 

Pontrozsda egyrészt nem teszi használhatatlanná a pengét évtizedek alatt sem. Michelin-csillagos étteremben amúgy sem fogsz saját Morával enni, a faágak pedig garantáltan nem szólnak be egy kis rozsdáért.

 

Másrészt ha használtad, nem kell várni a tisztára mosogatásig, hanem rögtön letörölni a nedvességet és lehetőleg minden aktív nap után kapjon egy kis zsírozást is, úgy tedd el. (Hagyományos módja a szalonnabőrbe törlés, de sokféleképp lehet. Én 1-1 pötty Ballistolt fújok a penge két oldalára és elkenem egy darabka papírral.)

 

Amúgy a Mora Robustnak a Hultafors Heavy Duty a felébe kerül, és ugyanolyan jó. Azért az árért, ha mégis megenné a rozsda, akár félévente újat vehetsz :)

 

Előzmény: BG 999 (43442)
BG 999 Creative Commons License 6 napja 0 0 43442

Kérdeznék Urak!

 

Mora Robust kés tetszik, amitől kicsit parázok, az a szénacélpenge korrozioja, pontrozsdája.

Elég ha használat után szárazra van törölve?  (persze ugy értem elmosás után..)

Tapasztalat? Be fog barnulni?

Vagy inkább válasszam a Bushcraft black-et?

Vigh László Creative Commons License 6 napja 0 0 43441

Szerintem nyugodtan használd,persze szigorúan rendeltetés szerűen,nem hiszem hogy nagyobb gondok lennének vele.Kolozsvár távolsága sem probléma, létezik a Posta szolgáltatás 1 hét alatt megfordul a két levél.

 2 évig használtam egy 68Hrc keménységű kést reggelizni meg mindenfajta étkezési dolgokra,mégsem tört el pedig nem volt feszültségmentesítve direkt,annyi történt hogy egy "úri" ember úgy gondolta hogy az jobb helyen lesz nála és eltulajdonította.

Előzmény: elodsson (43440)
elodsson Creative Commons License 6 napja 0 0 43440

Köszönöm az információt meg a felajánlást, de Kolozsváron élek. Amíg hasonló lehetőséghez jutok, kell-e valahogy kímélnem a pengét? Mi ajánlott és mi nem? Kell-e kerülni valamit?

Előzmény: Vigh László (43439)