Keresés

Részletes keresés

emcett79 Creative Commons License 11 órája 0 0 44306

Értem, köszönöm a válaszod.

Előzmény: chuck-d (44299)
zohan Creative Commons License 11 órája 0 0 44305

Birkalábnak becézik

 

Előzmény: elodsson (44304)
elodsson Creative Commons License 11 órája 0 0 44304

A replikák/hamisítványok gondoltamenetben hadd mutassam meg nektek egyik régi-új bicskámat. Ugyanis bizonyos értelemben véve ez is hamisítvány ;)  Nagyapám kacorja volt, az egyetlen használható bicska, amit felmenőimtől örököltem. "Hamisítvány", mert nagy része ki lett cserélve (itt most lehet vitatkozni, hogy jól döntöttem-e vagy sem, hogy nem hagytam meg eredeti állapotában). A felújítással egyben egy kis profilváltás is bekövetkezett, ugyanis nem kacorpengét kértem rá (Kovács Attila (attika) műve a felújítás), hanem olyan izét... mi is a magyar megfelelője a sheepsfoot pengeformának? Báránypata? :D Ezt még nem hallottam magyarul. Most inkább a horgonyos bicskákhoz hasonlít (Ankermesser).
Szóval penge és rugó ki lett cserélve (a szegecsek magától értetődően), és a markolat is... valami fekete műanyagról ébenfára. Tehát ami maradt azok a platinák és a baknik.

 

Ez a bicskáim Darth Vader-e :) (a Csillagok háborújában nem jártasak kedvéért: az a szereplő, akinek a testét a sérülései nyomán nagy részben pótolni kellett, a maszkot is, amiről közismert, így kapta). De mivel nagy képességet és értéket láttam benne, meg kellett ejteni ezt a műtétet. Íme:

 

Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy vajon honnan is származott eredetileg a bicska. Ha megfigyelitek a képen, a régi pengén a lentihez hasonló logó van, de hiába kerestem a neten, nem találtam semmi hasonlót.

 

 

Van egy hasonló jelzésű fémnyelű halas bicskám, és arról azt gyanították, hogy Mikov, de nem találtam bizonyítékot arra, hogy a Mikov ilyen logót használt volna. Persze az én keresésem a gugli első 2 oldalára vonatkozik :D Ha valaki jártasabb ebben, szívesen veszem a segítségét, felvilágosítását. Az is meglehet, hogy egyszerűen valami román gyártmány. A régi penge ha nem is a legjobb, de nem éppen biliacél.

 

Nos, a lényeg az, hogy a jelenlegi állapotában nagyon tetszik, használható, és bár nem így használta a nagyapám, mégis az ő emlékéhez kötödik, és remélem, hogy egyszer alkalmam lesz továbbadni a családban.

 

chuck-d Creative Commons License 1 napja 0 0 44303

még annyit a felvetéshez, hogy nem hallottam olyan hamisítványról, amiről tüzetes külső vizsgálat után nem lehetett volna megállapítani, hogy nem eredeti. ezek néha apró, de egyértelmű eltérések, például csavarfejek, azok méretei, nyomtatott jelzések stb. ezeket persze még a gyűjtő is csak alapos utánanézéssel fedezi fel, amikor vásárolsz és nincs mellette referenciának egy garantáltan eredeti, az nehéz ügy.

Előzmény: ace22 (44300)
chuck-d Creative Commons License 1 napja 0 0 44302

ha valóban replikák - tehát legális másolatok - lennének, akkor a megjelölt anyagminőség valós lenne. de hamisítványokról beszélünk, kinézetre akarják megtéveszteni a vásárlót, tehát a feliratokban is csak másolnak, nem céljuk az eredeti darab használhatósági szintjének elérése, mert ekkor már megvetted és garancia nincs. abból készítik el, ami kéznél van és a legolcsóbb, mást nem is lehet várni a Kínából postával 5000 forintért érkező cuccoktól. viszont a legtöbb felhasználó csak annyira használja ki ezeket, hogy a találom acélok is bírják, és ha végül mégis megadják magukat, az sem nagy veszteség. persze akadnak kivételesen jól sikerült hamisítványok, ahogy trehány eredeti darabok is, ez a nagy számok törvénye.

 

a nagyobb probléma, hogy ha valaki eredetiként vesz ilyet, vagy viszonteladótól jócskán túlárazottan. talán a kínaiak saját márkái lesznek azok, amik idővel minőségben is fel akarják venni a versenyt az eredeti darabokkal, és abból lesznek megbízhatóan, ami rájuk lesz írva. de már nem 5000 forintért lesz a postaládánkban.

Előzmény: ace22 (44300)
algreg78 Creative Commons License 1 napja 0 0 44301

Manapság valóban szinte csak a penge anyagában különbözik az eredeti és a hamisítvány, úgyhogy én valami vágásteszttel (mondjuk valami jó kemény szintetikus kötél) kísérleteznék, az hamar megmondja, hogy biliacél-e, ugyanakkor nem hagy maradandó nyomot a pengén.

 

A másik megoldás, hogy hamisítványt veszel, és akkor nem kell azon aggódni, hogy csak nehogy eredetit küldjenek :)

Előzmény: ace22 (44300)
ace22 Creative Commons License 1 napja 0 0 44300

Vajon hogyan lehet megkülönböztetni műszeres labor nélkül az egyre jobb minőségű replikákat és a gyakran ugyancsak Kínában készülő eredetieket? A kinézet, illesztések, fogás, megmunkálás minősége gyakran nagyon közel esik. Az ár alapján? Spyderco Military rendelhető az USA-ból néha $99-ért, míg egy helyen Budapesten 75e Ft-ért mérnek egy régebbi típust. Vagy a rendelés helye alapján? Egyre több "nagy" gyártó bevallottan Kínában gyártat.

 

Nem a hamisítókat akarom védeni, csak a véleményetekre vagyok kíváncsi.

Előzmény: fenyooldrider (44279)
chuck-d Creative Commons License 2 napja 0 0 44299

nem tettem semmilyen viszonylatba Kocsis mester munkáit más késkészítőkével, csak méltattam, mert ez a véleményem. nem írtam, hogy a készítők közül, vagy a többivel összevetve, nem utaltam halmazra, amiből leválasztottam volna. sajnálom, ha ez valamiért mégis félreérthető volt.

Előzmény: emcett79 (44289)
H_G Creative Commons License 2 napja 0 0 44298

Nahát a késelés a másik -- a kajáláson kívül -- amire a higonokami szerintem totál alkalmatlan. Legalábbis szurkálni nem lehet vele; amolyan jakuza stílusú ujjlevágós játékra éppenséggel megfelelne, ha csak annyi eszük van az érintett iskolásoknak.

 

Előzmény: ...slr... (44294)
...slr... Creative Commons License 2 napja 0 0 44297

"Először is, nagyon szép gesztus, hogy ilyen ajándékkal lepnéd meg a párod!"

 

Sajnálom, hogy nem ezzel kezdtem, köszönöm, hogy megtetted. 

Előzmény: Precíziós (44295)
florg Creative Commons License 2 napja 0 0 44296

Nekem terveben van egy ilyen vétele, már csak azért, hogy legyen. Úgyis van már pár ilyen célú kés itthon. :) Viszont az biztos, hogy ha már, akkor legyen japán. 

Előzmény: ...slr... (44294)
Precíziós Creative Commons License 2 napja 0 0 44295

Először is, nagyon szép gesztus, hogy ilyen ajándékkal lepnéd meg a párod! (ne felejts el kérni tőle egy 5 forintost az átadáskor!) Az első linken a késről olvashatsz a másodikon pedig eladó darabok vannak (az eladónak van több hírdetett kése) Én bármelyiknek örülnék...

http://kesportal.hu/2008/10/22/keses-kalandozasok-korszakokban-es-kontinenseken-ii/

http://szerszampiac.hu/keziszerszamok/celszerszam/higonokami_fekete_japan_kes_bicska_nagao_kanekoma_muhely_80_mm

Előzmény: pollipudli. (44290)
...slr... Creative Commons License 2 napja 0 0 44294

Ezek tényleg úgy néznek ki :-) Ronda, kőkorszaki (na jó, réz és vas-), és csodálatos. Lehet, hogy szimpla átverés, de a nyers pengén szinte éreztem a kovácsműhelyt és a tüzet. De nekem csak kulturális érdekesség, nem valószínű, hogy egy ilyet tényleg használatba vennék. Persze ha lenne ilyenem is, lehet, hogy beszippantana :-)

 

Egyszer utánaolvastam a történetének, és úgy néz ki, tényleg volt időszak, amikor a kisiskolások kötelező felszereléséhez tartozott. Többek között tudniuk kellett megfelelően hegyezni vele a ceruzájukat. Jogi tiltás vetett véget az iskolai bicskahordásnak, miután Japánban is egyre több késelést regisztráltak.

Előzmény: florg (44292)
H_G Creative Commons License 2 napja 0 0 44293

Azért szerencsére nem kell egyenesen Japánból, Európában is árulnak kézműves minőségűeket. Azok viszont annyira drágák, hogy csak akkor érdemes belevágni, ha egész biztosan bejön a pasinak ez a puritán stílus!

 

http://www.filofiel.com/tiendaonline/kansei-matsuno-higo-cocobolo-p-10064.html

 

http://www.filofiel.com/tiendaonline/ohta-higo-d2-ironwood-p-9423.html

 

Ezt meg már tényleg csak érdekességként:

 

http://www.heinnie.com/hikari-higo-ebonite-razor

 

Mindamellett, ahogy az előző is megjegyezte, a Japánban olcsón tömeggyártott higonokami is eredeti. Sőt, azok az igazán eredetiek, hiszen ezt a műfajt pont erre találták ki: jó acél mellett is olcsón kihozható zsebkés, elsősorban iskolásfiúknak.

 

 

Előzmény: ...slr... (44291)
florg Creative Commons License 2 napja 0 0 44292
Előzmény: ...slr... (44291)
...slr... Creative Commons License 2 napja 0 0 44291

Stílusút szerintem ne vegyél. Fogtam kezembe az eredetit, és nézegettem boltban "stílusúakat". Ne akard egy amúgy is olcsó remekmű hitvány másolatát, ez a javaslatom.

 

Az eredeti is sokkolóan csúnya, de a másolatok még lehangolóak is. Van, aki nem is tudja elviselni, ismerek olyat, aki leköszörülte simára egy eredeti Higonokami nyers, ragyás, kovácsolt fekete fokát. Állítólag szokás "befejezni", személyessé tenni a Higonokamit, bár nekem úgy tetszik (az eredeti), ahogy van. Ebben a késben semmi más jó nincs, mint az anyaga és az eredetisége, és a másolók még az egyszerűségében rejlő nagyszerűségét is képesek hazavágni. Mert nem ugyanaz a kiváló minőségű eredeti a pont megfelelően szorosra vett "csapággyal", és más a tömeggyártott másolat, ahol a tokban szorul, vagy lötyög a penge. Aki ilyet szeretne, rendelje meg Japánból a készítőtől, és várja ki. Ha mégis ragaszkodsz az ötletedhez, tudok mondani egy boltot, ahol vannak "stílusúak", de szerintem nem lenne benne örömöd. 

Előzmény: pollipudli. (44290)
pollipudli. Creative Commons License 2 napja 0 0 44290

Sziasztok,

 

ferjemnek szeretnek szuletesnapjara higonomaki stilusu zsebkest venni. Tudtok olyan uzletet itthon ahol ilyet vagy akar hasonlot be tudnek szerezni? Nem vagyok jartas e temaban egyaltalan igy otletet is szivesen fogadnek toletek. Koszonom. 

emcett79 Creative Commons License 2 napja 0 0 44289

Olyan logikai úton merült fel, hogy Te konkrétan kiemeltél egy Mestert, hogy az Ő munkáját semmiért nem küldenéd vissza. Ezért lettem volna kíváncsi, hogy pl. Tóth Árpád, Szankovits, Lovász stb. (a teljesség igénye nélkül, és csak példaképpen kiemelve, megemlítve) munkáját sem küldenéd vissza, vagy csak az általad megnevezett Mesterét? :-S

Előzmény: chuck-d (44282)
...slr... Creative Commons License 3 napja 0 0 44288

Ebben a bicskában (M16-01S) csak azt nem értem, hogy a bevonatnál mire gondolt a költő. Pontosabban sejteni vélem: a matt anódozott felület nem csillan a harctéren, és egy éles bevetésnél többet úgysem kell teljesítenie. Mármint a harcra készült nagytestvérnek. Ennél a kiskésnél ilyen szempont nincs, csak a zsebharcosoknak ad egy kis illúziót. Pár hónap használat után úgyis lekopik, kifényesedik, szóval ez nem lesz úgy patinás, mint egy magyar agancs nyelű bicska. Majd még fényképezek a 60-80 éves családi bicskákból.

Előzmény: algreg78 (44285)
Longboat Creative Commons License 3 napja 0 0 44287

Én Byrd bicsakkal jártam hasonlóképp. Konkrétan elhagytam a klipsz tartócsavarjait. Megírtam, nekik, hogy itthon macerás a beszerzés, szeretnék vásárolni egy fél marékkal. Válaszemilben csak a postacímemet kérték, pár nap múlva bubis borítékban érkezett jópár csavar meg egy két soros szösszenet, hogy használjam sokáig biztonsággal, jó kedvvel a terméküket. Vannak helyek, ahol így megy ez.

Előzmény: theraphosa (44286)
theraphosa Creative Commons License 3 napja 0 0 44286

Benchmade, Zero Tolarance és Buck hozzállása is ilyen.

Előzmény: ...slr... (44281)
algreg78 Creative Commons License 3 napja 0 0 44285

A CRKT-nak tényleg nem túl jó a renoméja, külföldi fórumokon is gyakran találkozni lesajnáló/lenéző véleményekkel, amiket én sosem értettem. Első folderem is egy CRKT Mirage volt, nagyon szerettem, amíg el nem hagytam. Azóta jópár CRKT folder és fix fordult meg a kezemben, mindegyik korrekt módon összerakott, kezes darab volt. Persze nem egy ZT vagy Benchmade, de ez az árban is megmutatkozik.

 

Emellett gyakran látni a gyártó kínálatában neves tervezők formabontó, kísérletezős, vagy épp hagyományos formájú modelljeit, amiért szintén tisztelet jár.

Előzmény: ...slr... (44284)
...slr... Creative Commons License 3 napja 0 0 44284

Nem a saját elmeállapotomat, nem is a hazai civilizációt, inkább a CRKT hozzáállását szerettem volna szemléltetni az ügyfelek kiszolgálásához. Egyébként a "Sample not for sale - dull edge" gravírt inkább arra láttam bizonyítéknak, hogy a kések nem hamisítványok. Ki az a hülye hamisító, aki ilyet gyártana? :-))))) Az már más dolog, hogy az eladó még ennyit sem értett angolul.

Előzmény: chuck-d (44283)
chuck-d Creative Commons License 3 napja 0 0 44283

"először rám akartak sózni egy példányt, amibe bele volt gravírozva, hogy mintadarab, értékesíteni tilos, életlen."

 

azt hiszem itt kellett volna elköszönni.

Előzmény: ...slr... (44281)
chuck-d Creative Commons License 3 napja 0 0 44282

és egy harmadik magyar kézműves mester munkáját? és egy finn kézműves mester munkáját? a kérdéskör végtelen permutációja létezik, már csak arra kellene rájönnöm, hogy ez milyen logikai úton merült fel. :O)

Előzmény: emcett79 (44278)
...slr... Creative Commons License 3 napja 0 0 44281

Nem követtem pontosan az értékeléseket, de emlékeim szerint mintha nem szuperlatívuszokban esett volna szó itt a CRKT-ról. Ehhez adnék egy adalékot. Egy magyar kereskedőnél, ismert helyen, boltban vettem egy M16-01S-t. Kicsit gyanús volt, hogy először rám akartak sózni egy példányt, amibe bele volt gravírozva, hogy mintadarab, értékesíteni tilos, életlen. Végül amit megvettem, szerintem az is meg volt már babrálva, mert a markolatpanelek közti távtartóban a menet szakadt volt. Ez akkor derült ki, amikor meg akartam tisztítani, és már szereltem volna össze. 

 

Visszamentem a boltba, ahol a blokkot kérték volna, aztán mindenféle barkács megoldásokat helyeztek kilátásba. Ekkor gondoltam egyet, és felkerestem a CRKT support oldalát. Nem sokkal később, korrekt proforma számlával, hibátlan csomagolásban, vámügyintézve megkaptam a jelzett csavarokat az USA-ból. Nem kértek nyugtát, nem kellett bizonygatnom semmit. Írtam, hogy problémám van, azonnal segítettek, szakszerűen, előzékenyen. Saját költségükre. Ezúton is köszönöm, respect.

fenyooldrider Creative Commons License 4 napja 0 0 44279

Egyetértek,ráadásul kis hazánkban bűncselekménynek számít tudatosan hamis,vagy replikának csúfolt hamisítványt árulni,minőségtől függetlenül!!

A replika kifejezés csakis akkor használható,ha  az eredeti gyártó írásban engedélyezi a terméke replikaként való gyártását!

Kíváncsi lennék hozzá,hogy ha egy ilyen gagyiárus bebukna,milyen feje lenne,ha a hatóság is tartaná magát szó szerint a törvényhez?

 

Előzmény: _D.S. (44262)
emcett79 Creative Commons License 5 napja 0 0 44278

És egy másik Magyar kézműves Mester munkáját? :O 

Előzmény: chuck-d (44277)
chuck-d Creative Commons License 6 napja 0 0 44277

olvastam mester, de szerencsére a kínaiak az itthoni késkészítők munkáit még nem hamisítják, és most ezen a vonalon indult a beszélgetés. persze mindenképp jó, hogy így ki van emelve ez a kitétel, nehogy valaki vérszemet kapjon, bármi is legyen az. megjegyzem még fenyegetés hatására sem küldenék vissza egy Kocsis bicskát vagy kést. :]

Előzmény: kocsisferi (44273)
krauszta Creative Commons License 6 napja 0 0 44276

Üdv

 

Az lenne a kérdésem hogy amikor házilag csinálnak micarta markolatot akkor oda milyen epoxy gyantát (vagy ragasztót) használnak? Elég sokat nézelődtem google-ba de rengeteg féle epoxy dolgokat találtam... És annyira nem voltak olcsók hogy csak úgy próbának rendeljek párat ezért érdekelne hátha van itt valaki aki csinált már ilyet. A legjobban egy linknek örülnék :D

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!