Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

theraphosa 20 perce Creative Commons License 41953

Cérnát be lehet fűzni, de a lyukon hogyan húzzuk át a bicskát?

Előzmény: algreg78 (41951)
theraphosa 20 perce Creative Commons License 41952

Használd egészséggel!

Előzmény: szabi72 (41939)
algreg78 1 órája Creative Commons License 41951

Én is a bőrvarráshoz használt cérna befűzéséhez tippelném azt a lyukat.

 

Amúgy életemben egyszer használtam a fúrót, a karácsonyfa törzsére akartam egy központosító furatot csinálni. A második fordulatnál úgy rácsukódott az ujjamra, hogy öröm volt nézni. Hál' Istennek jól meg volt élezve, így szép tiszta, gyorsan gyógyuló vágást csinált :)

 

A munkát mindenesetre már egy Mora 860 fejezte be.

Előzmény: ...slr... (41950)
...slr... 3 órája Creative Commons License 41950

A hagyományos Victorinox bicskán lévő, árnak kinéző szerszám szerintem egyértelműen lyukasztó és egyben fúró is. Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt rajta az a lyuk sem, amivel most mondjuk fonalat lehet átfűzni egy bőrön keresztül. 

 

Ezzel a szerszámmal rendszeresen fúrtam fát és műanyagot is. Emlékszem, volt valami olyan kapcsoló, amit a készülék falán lévő furaton lehetett átdugni, aztán egy menetes sapkát ráhajtani, így volt rögzítve. Ilyen kapcsolókat rendszeresen építettem be úgy, hogy a Victorinox bicskámmal készítettem el a furatot, ami egyébként meglepően szép volt, köszönhető a vágóél kialakításának, és annak, hogy a forgács távozni tudott a szerszám jól kialakított profilja miatt. Fogyás-hízás esetén is ez segített plusz lyukakat fúrni a bőr övbe. A szélesedő kialakítás miatt pont ki lehetett alakítani a megfelelő átmérőjű furatot, csak a kellő mélységig kellett behajtani a szerszámot.

Előzmény: H_G (41946)
stellaz4 3 órája Creative Commons License 41949

Én is a VX fúró árjával szedem ki a kerékpáros cipő stoplijából a retket 

Előzmény: szabi72 (41945)
florg 4 órája Creative Commons License 41948

Én már használtam, gitárkábel javításakor jól jön, pláne ha vészhelyzet van.

Előzmény: szabi72 (41947)
szabi72 5 órája Creative Commons License 41947

Ez a blankoló funkció amúgy is parasztvakítás szerintem. Még soha, senkit nem láttam, hogy a VX blankolóját használta volna csupaszolásra! Ráadásul az összes villanyszerelő, akit ismerek, (3db;)) snicerrel blankol.

 

Előzmény: H_G (41946)
H_G 5 órája Creative Commons License 41946

Természetesen nem, ez csak találgatás, hogy a vastag vezetékek csupaszítására tettek oda egy olyan éles élt. Mert ahhoz, hogy egy ár lyukasztani tudjon, ilyen jó él és ilyen hosszan teljesen fölösleges, a célszerszám árokon sincs. (A csomóbontást pedig lehetetlenné teszi, hacsak nem keseredtél el már tényleg annyira, hogy akár el is vágnád a vizes cipőfűzőt :)

 

Előzmény: szabi72 (41945)
szabi72 5 órája Creative Commons License 41945

Lehet, hogy csomóbontó, én viszont  most amolyan feszegető izékének használtam, a bringás cipőm stopli-csavarjából fezsegettem ki a belekötött földes valamit. ;)

 

Amúgy biztos vagy benne, hogy a VX-en lévő ár csupaszoló is egyben? Nem a sörnyitó/csavarhúzó szerszámon alakították ki a csupaszolót? A VX egyébként legalább kétféle árral gyártja a késeit. Van egy, ami lyukas, illetve van lyuk nélküli is.

Előzmény: H_G (41940)
python 357 7 órája Creative Commons License 41944

Nem talált!!...😜😜😜

Előzmény: Böker böködő (41938)
python 357 7 órája Creative Commons License 41943

Benne volt a meleg mosogató lében!!!.....😲😲😲

Gondolta,-ázzon egy kicsit!!!!..:))))

Előzmény: Hiryu-reload (41942)
Hiryu-reload 8 órája Creative Commons License 41942

Az asszony?

 

(A kutya nem tehet semmiről)

 

 

Nemrég anyáméknál hagytam kedvenc faneylű Opinelem. 

Szó szerint a kutya szájából szedtem ki.

 

Valamire használta, aztán letette valahová, mcsak lepofozta onnan, a kutya meg megörült a rágnivlónak...

Előzmény: python 357 (41937)
elodsson 8 órája Creative Commons License 41941

Mekkora pazarlás.. a dugóhúzót simán lehet csomóbontásra használni. Ha az nem segít, akkor meg ott a penge :P

Előzmény: H_G (41940)
H_G 10 órája Creative Commons License 41940

"Az ár nem élezett sajnos."

 

Az egyesek szerint nem is ár (+ drótcsupaszoló), mint a VX-on, hanem csomóbontó.

 

Előzmény: szabi72 (41939)
szabi72 10 órája Creative Commons License 41939

A legújabb szerzeményem, életem első, és egyben valószínűleg utolsó Wenger zsebkése. Ténylegesen szerzemény: Öcsém kapta kb 5 éve, de semmire se használta, így 5 ft átadásával egyetemben gazdát cserélt a bicska. ;)

 

Más, mint a Victorinox. A konzervnyitó lényegesen jobb, a csavarhúzó, ha rányomom a felületre, kicsit beljebb csusszan a markolatba, így a feszegetést elvileg jobba bírja. Az ár nem élezett sajnos. És a legjobb, legalább is számomra az, hogy a kispenge helyett egy körömreszelős, koszpiszkálós eszköz található!

Fogpiszkáló, csipesz nincs ezen a modellen. A nagypenge más formájú, levélhez hasonlít. 91 mm-es Victorinox modellnél kisebb, kb 84 mm-es modell méretű.

Tetszik, de nem lesz a kedvencem. Ahova nem vihetem a Nomadot, oda majd ez jön velem. ;)

 

 

Böker böködő 14 órája Creative Commons License 41938

Talán a kutya került ki a lakásból?

Gondolom csontnyelű volt a halef és azt gondolta valami jó kis velőscsontra talált a mardel!

:-))

Előzmény: python 357 (41937)
python 357 14 órája Creative Commons License 41937

Nekem réges-rég,-a heted hét határon túl, amikor a Kettner még a Népköz. Duna felőli oldalán volt a Pince Laci kuckója mellett,-nos ott vettem egy agancsnyelű Puma White Hunter vadász kést!!!! 

Évek óta a Puma gyűjteményem megbecsűlt éke volt már, amikor egyszer egy budai kiránduláson használtam!

Hazatérve kitettem az asztalra, és mondtam az"ügyeletes" Hölgynek,-hogy meg fogom tisztítani!...A folytatást sejtitek gondolom. ......

Kutyasétáltatásból visszajőve keresem a kést az asztalon,-de hiába pásztázom a konyha lapos tereit,-kés sehol! Rosszat sejtve a mosogató felé esik pillantásom,-amibe "azaszony" szokta betenni a mosatlant.........

Mit gondoltok ki került ki a lakásból viharos gyorsasággal?....😈😈😈

Előzmény: stellaz4 (41935)
Black Steel 14 órája Creative Commons License 41936

Értem.

Előzmény: stellaz4 (41935)
stellaz4 19 órája Creative Commons License 41935

Direkt szénacélból kértem, véletlenül lett rozsdás (feleségem berakta a mosogató gépbe), de nem láttam értelmét a tisztitásával vésződni, mert szinte soha nem használtuk. 

Előzmény: Black Steel (41934)
Black Steel 22 órája Creative Commons License 41934

Mondjuk lehet azért rozsdásodott mert "kékacélból" volt,amit úgy tudom hogy C75-ből készít a Tarjányi mester,a C75-ből készült penge annak ellenére hogy nem rozsdamentes,nagyon jó penge és nagyon szeretik a késkészítő mesterek is! Csak példaként említeném,édesanyámnak is tőle vásároltam cikk-cak tésztavágó kést és nagyon jó a mai napig. Szerintem kár azért a késért.

Előzmény: stellaz4 (41933)
stellaz4 24 órája Creative Commons License 41933

Most jut eszembe, a tarjányi kést is kidobtam, mert nem használtuk, viszont rozsdás lett.

stellaz4 24 órája Creative Commons License 41932

Mondjuk én szenvedélyes tárgy megszabaduló vagyok, ami nem kell, nem használom, azt azonnal elajándékozom, eladom, vagy kidobom. Icel séfkésemet is egyből elajandekoztam, mikor megjött az új, mert nálunk 2 séfkésnek egy konyhában nincs helye ☺

Előzmény: ...slr... (41931)
...slr... 25 órája Creative Commons License 41931

Az embernek azért van túl sok kése, mert eleinte azt veszi, amit jónak és megfizethetőnek tart. Aztán mindig jön jobb, és a gyengébbeket sem dobja ki. Mert néha kiderül, hogy mégis az volt jobb.

Előzmény: stellaz4 (41929)
antalijozsef 25 órája Creative Commons License 41930

Tisztelettel és félve kérdem, biztos, hogy a hozzászóló ismeri a Fiskars görgős élezőjét és használt már olyat?"

 

Szerintem erről van szó: 

 

http://www.szerszamstore.hu/fiskars-elezo-gorgos-857000

Előzmény: vasbicikli (41928)
stellaz4 25 órája Creative Commons License 41929

Nem bonyolítod túl egy kicsit? Legyen otthon 2 - 3 jó kés aztán annyi.

 

Nemrég vettem egy 13 centis Dick bontó kést, a sima kék nyelűt. Hát az zseniális, azóta az a mindenes kés, kenyeret és húst is azzal vágjuk, a nagy séfkést (23 centis szénacél lovász) csak komolyabb aprításhoz veszem elő és a 10-es opinelhez is ritkán nyúlok. Van egy pici tarjányi zöldséges kés is, de sosem használjuk, túl kicsi bármire is. 

Előzmény: ...slr... (41927)
vasbicikli 28 órája Creative Commons License 41928

Csak felületesen olvastam végig ezt az alábbi élezős polémiát, de sztem az is lehet az eltérő tapasztalatok, félreértések, ill. egymás mellett elbeszélés forrása, hogy ilyen "beteszem a pengét a résbe, és előre-hátra tologatom" tipusú élezőből többféle rendszerű létezik.

 

Egyszer van ugye az emlegetett Fiskars és társai, ahol két, V alakban elhelyezkedő (forgó, vagy fix) kerámia görgő ill. rúd között húzgáljuk a pengét. Ez a megoldás sztem nem nagyon idéz elő sorját, a fenőeszköz szemcseméretét, és az érintkezés módját figyelembe véve. Inkább az fordulhat elő, hogy egy tompább késsel már nem nagyon csinál semmit.

 

Vannak aztán a vidia, vagy más keményfém lapkás/korongos "élezők". Ezeknél az egymással megfelelő szöget bezáró lapkák élei kétoldalról hántolják a penge élrészét, na itt aztán van anyagleválasztás és sorja is, bőséggel.

 

Érdemes tehát pontosan meghatározni, hogy melyik élezőről is van szó, a sarkos véleménykülönbségek tisztázása és a hitviták elkerülése végett.

...slr... 29 órája Creative Commons License 41927

Azt hiszem, ott nem a késsel, hanem a júzerrel lehetett a probléma, ha egy kés hegye beletört a karajcsontba. Megfelelő munkához a megfelelő szerszámot kell használni, egy vékony, puha hengerelt penge mit keres a karajcsont közelében? 

 

Ez a görgős élező nagyon érdekes nekem. A kedvenc konyhai késeim kovácsolt német kések, Dreizack és Zwilling. Azokat szükség szerint durvább, finomabb kővel, fenővassal vagy kerámiacsővel kezelem, és többnyire elégedett vagyok az eredménnyel. De az F-word késeket F-word élezővel élezem :-) Zöldségaprításhoz például kovácsolt kést használok, de almahámozáshoz és almaszeleteléshez csak a vékony pengéjű hengereltet, hogy az alma húsa ne repedjen. A vékony, puha pengét még egy avokádó magjának sem engedem neki. A gránátalmát, ananászt is kemény késsel bontom.

Előzmény: H_G (41925)
szabi72 29 órája Creative Commons License 41926

Igen, én se hiszem, hogy egy szalonnázó pengéje puhább lenne, mint egy Fiskarsé. De a hsz-ből ez derült ki...

 

Fiskars "séfkésem" nekem is van. A feleségem használja, mert a pengéje rövidebb, mint a Zwillingé, és neki az a kényelmesebb. A Sparos Zwilling neki nagy.

Előzmény: H_G (41925)
H_G 30 órája Creative Commons License 41925

"Értsd így a dolgot. Fiskars vajpuha, az általad használt szalonnázó pedig még puhább."

 

Értse inkább úgy: nem hittem el, hogy az a szalonnázó még puhább lett volna egy Fiskarsnál is, remélhetőleg egy magyar mester sem adna ki olyat a kezéből.

 

(És igen, volt Fiskars séfkésem, amíg fiatal voltam és bohó, pocsék volt dolgozni vele. Így amikor beletört a hegye egy karajcsontba, csöppet sem veszödtem a megmentéséért, kidobtam a kukába. Valószínűleg hegytörés nélkül is úgy végezte volna hamarosan.)

 

Előzmény: szabi72 (41924)
szabi72 30 órája Creative Commons License 41924

Értő és megfelelően értelmező olvasási készség ez esetben azt hiszem, rád vonatkozik.

 

H G azt írta: "Ne viccelj, a Fiskars vajpuha!"

 

Értve, értelmezve: a Fiskars pengéjének keménysége nem hogy nem megfelelő, hanem egyenesen puha. Értsd így a dolgot. Fiskars vajpuha, az általad használt szalonnázó pedig még puhább.

 

De hogy nem legyek nagyon off: régebben én is használtam ezt a görgős élezőt, nem csak Fiskars késekhez. Éles lett a kés, legalább is én azt hittem. De amióta köveket használok, azóta tudom, hogy a görgős élezőtől a kés nem igazán lett éles, inkább csak sorjás, vagy ha úgy tetszik, mikrofogazott. Persze így is vágta a szalonnát, hagymát. Az is igaz,  hogy amíg meg nem tanultam élezni, vagyis inkább így fogalmaznék: amíg el nem értem egy olyan szintet, ami számomra megfelelő, élesebbnek éreztem azt a kést, amit a görgős élezővel éleztem meg. De amióta "tudok" élezni, a görgőst elő se vettem, se Fiskarshoz, se más késhez.

Előzmény: Black Steel (41918)