Keresés

Részletes keresés

antalijozsef Creative Commons License 21 órája 0 0 51854

Finomabb kövekre azért szükség van! :-)

Előzmény: Dragomirov (51853)
Dragomirov Creative Commons License 21 órája 0 0 51853

Lehetni lehet, mert én is szoktam, ha nincs kedvem tökölni, de ilyeneket ne írjál, mert a büdös életben nem adod el a finomabb köveidet! :-))

Előzmény: jamescook (51851)
stellaz4 Creative Commons License 1 napja 0 0 51852

Nekem csak egy 600-as kövem van, de csak akkor élezek vele, ha valami csorbulást kell kiszedni vele, vagy már a fenőacél kevés (ez elég ritka dolog).

 

Sima fenőacéllal én borotválósra szoktam húzni mindent, a szénacélokat elég könnyen, a rozsdamenteseket kicsit nehezebben. Hentes késnél minden használat előtt húzok az acélon párat, a többinél pedig ha érzem, hogy paradicsom, paprika, stb vágása kezd kicsit átmenni nyiszatolásba. 

Előzmény: NAND708 (51840)
jamescook Creative Commons License 1 napja 0 0 51851

Ha már mindenki youtube videókat linkel... :P

https://www.youtube.com/watch?v=cbd2SryE36Y

 

Egyébként a 280-as szemcsemérettel is lehet borotvára húzni egy kést, szóval a technika fontos, hogy ráérezz az élszögre, a kéztartásra, akkor menni fog.   

Előzmény: NAND708 (51849)
ronya1 Creative Commons License 2 napja 0 0 51850

Ha éllel magad felé húzod simább lesz az él

Én mindig oda-vissza huzigálom mert úgy gyorsabb 

Előzmény: NAND708 (51849)
NAND708 Creative Commons License 3 napja 0 0 51849

Jók a videók, köszönöm. Csúcs az Árpi bácsit megszóló kommentelő.

Ezidáig azt hittem, hogy az "egyoldalon magamfelé húzom a kést (a kés fokával magam felé), ameddig a másik oldalon sorja ki nem alakul, azt finoman lehúzva haladunk a finomabb kő felé" elvről hallottam, hogy mindenható, ehhez képest pont fordítva, állandóan váltva, éllel felém húzva...  kipróbálom.

antalijozsef Creative Commons License 3 napja 0 0 51848

A hiba benned van, egy durvább kővel is lehet "borotvaél",  a videókon egy Tyrolit 49C 150/320N kő van! Nekem is van ilyen kövem!  

 

https://www.youtube.com/watch?v=nwQyh8_9r04

 

https://www.youtube.com/watch?v=8qZNnK6fxjU

 

 

Előzmény: NAND708 (51845)
bku Creative Commons License 4 napja 0 0 51847

túl gyorsan elküldtem. ajánlanám ezt az eszközt mint kezdőnek. egyszer kell megvenni sokáig fog tartani. JÓ !! ha majd ráérzel az élezés ízére előveheted a haidu köveket .  :)

Előzmény: NAND708 (51845)
bku Creative Commons License 4 napja 0 0 51846
NAND708 Creative Commons License 4 napja 0 0 51845

Na, várjatok, hárman 3 félét mondtok..  :-)

 

bku: hiányzik a szakértelem -> ergo akkor lehet szőrt vágó élt előállítani

 

jock:  hiányzik még eszköz az elvárt élességszinthez

 

H_G: Mi az a szar amin próbálkozol!  :-)  Ez van a fiókban.  :-)

        Van egy patinásabb küllemű szeletelő késünk, abban szerintem kevés króm van, annak még nem estem neki, lévén, hogy mezei, húzogatós élezővel azt tudtam a legélesebbre húzni eddig, ergo ne a legjobb késen gyakoroljak.

Szerintem kimondott lágyacél mindig szakadni fog élezéskor, de ok elfogadom, hogy azt is lehetne..

 

"A 600-as kő amúgy eléggé durva borotvaélhez" Remélem egy dolgot értünk a borotva élen: nem borotválkozásra használatos eszközre gondoltam, hanem arra, hogy többé-kevésbé vigye a szőrt. Mert több tényleg nem kell konyhába.

Akkor szerinted, az általam elért szint a 600-as kővel a határ?  

 

H_G Creative Commons License 4 napja 0 0 51844

Rossz úton jársz. (Már eleve, hogy van neked az F betűsből :) Az élezést szénacélon kell megtanulni, utána jöhetnek a nehezebb rozsdamentesek.

 

Elvileg bármilyen fémdarabot, akár egy ereszbádogot is borotválósra lehet fenni, csak persze ezek nagyon rövid ideig tartják meg azt az élt. A gyakorlatban viszont egyes konyhakéseknek annyira rossz, kenődő magas krómtartalmú acélja van, hogy ezekre lehetetlen még a borotvánál sokkal-sokkal gyengébb élt készíteni is. (Legalábbis nekem nem sikerül.)

 

A 600-as kő amúgy eléggé durva borotvaélhez, de a kissé fűrészes, amit készít, konyhába pont jó.

 

Előzmény: NAND708 (51840)
bku Creative Commons License 4 napja 0 0 51843
jock7508 Creative Commons License 4 napja 0 0 51842

Ezek mellé egy fenőacél, vagy egy porcelán rúd és egy fenőbőr csík sem árt.

Előzmény: NAND708 (51840)
bku Creative Commons License 4 napja 0 0 51841

Szerintem böngész a yutobon, rengeteg videó van fent, és gyakorolj. Ne ad fel ! :)

Előzmény: NAND708 (51840)
NAND708 Creative Commons License 4 napja 0 0 51840

Sziasztok,

vásároltam 280-as és 600-as Haidu köveket. Tramontina, Fiskars színvonalú acélokat illene tudni olyan élesre élezni, hogy a szőrt vigye az alkaron? A Fiskars egy picit, nyögve nyelősen visz párat.. 

Mi a határa ezeknek a köveknek? (ha a dilettáns usert kihagyjuk a képből...)

...slr... Creative Commons License 2018.05.18 0 0 51839

Bár úgy lenne, de azért ez a cikk is, mint mostanában az összes, kicsit hajhász címet választott. Mert hogy mennyit lehet keresni, az nem egyenlő az eladott kés árával.

Előzmény: prs (51838)
prs Creative Commons License 2018.05.16 0 1 51838
baowah_ Creative Commons License 2018.05.12 0 1 51837

jolana melle kotelezo.

Előzmény: meecroba (51836)
meecroba Creative Commons License 2018.05.12 0 0 51836

De jó annak, aki csak úgy a fiókból kapkodja elő a Jolanákat és a Mikovokat! :-)

Egyébként nekem is van egy régi kis Mikov bicskám.

Előzmény: baowah_ (51821)
hunterknife Creative Commons License 2018.05.12 0 0 51835

Félreértettél, én nem anyagi értékre gondoltam, hanem a ritkaságára, eredetiségére, stb. Mellékesen megjegyzem hogy ez a típusú vadászkés nagy

értékkel sose bírt, viszonylag rétegízlést szolgált ki, persze helye van minden ilyen jellegű gyűjteményben.( persze szigorúan szerintem!)

Előzmény: baowah_ (51829)
thandokan Creative Commons License 2018.05.12 0 0 51834

A következő kicsi az már olyan lesz :)

Előzmény: Sz.G.E270CDI (51831)
baowah_ Creative Commons License 2018.05.11 0 0 51833

nagyon szep a konyhakes, latszik hogy jo lesz vele a munka.

Előzmény: thandokan (51828)
baowah_ Creative Commons License 2018.05.11 0 0 51832

igy van.

Előzmény: Dragomirov (51830)
Sz.G.E270CDI Creative Commons License 2018.05.11 0 0 51831

Gyönyörűek! Nekem különösen tetszik az N690.       (De nem ezt beszéltük meg.....) :-)))

 

Láttam a kis "nyakkést", hírdeted, tetszik is, de a fekete nyéllel-markolattal(???)-tetszik nekem az a kis gyögyszem. ;-)

Előzmény: thandokan (51828)
Dragomirov Creative Commons License 2018.05.11 0 0 51830

Nyugodtan alakítsd át, ha kedvedre van - az ilyesmiket nem pénzben mérik.

Előzmény: baowah_ (51829)
baowah_ Creative Commons License 2018.05.11 0 0 51829

Asszem piaci erteke sem igy, sem ugy nem lenne :-)

Előzmény: hunterknife (51826)
thandokan Creative Commons License 2018.05.11 0 1 51828

Sziasztok! 

Elkészült két kés, ilyen lett 

kwryll Creative Commons License 2018.05.11 0 0 51827

Jól emlékszel. Nekem legalábbis a konyhai fali késtartóról még nem potyogott le.

Előzmény: ronya1 (51825)
hunterknife Creative Commons License 2018.05.11 0 0 51826

Szerintem ne tedd, így van egy eredeti, jó állapotú mikov késed, ami ráadásul ritka is, markolat csere után akkor se lenne belőle puma, csak egy átalakított, és igy értékkel nem bíró kés.Persze ez az én véleményem!

Előzmény: baowah_ (51821)
ronya1 Creative Commons License 2018.05.11 0 0 51825

jól emlékszem hogy a ko13 anyagot fogja a mágnes?

rám akarnak tukmálni rozsdamentes anyagot ko13-ként de a mágnes nem tapad rá, pedig váltig állítják hogy az biztos az

pénzbe nem kerül de edzeni úgysem lehet a natúr savállót

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!