Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Nekem csak egy 600-as kövem van, de csak akkor élezek vele, ha valami csorbulást kell kiszedni vele, vagy már a fenőacél kevés (ez elég ritka dolog).
Sima fenőacéllal én borotválósra szoktam húzni mindent, a szénacélokat elég könnyen, a rozsdamenteseket kicsit nehezebben. Hentes késnél minden használat előtt húzok az acélon párat, a többinél pedig ha érzem, hogy paradicsom, paprika, stb vágása kezd kicsit átmenni nyiszatolásba.
Egyébként a 280-as szemcsemérettel is lehet borotvára húzni egy kést, szóval a technika fontos, hogy ráérezz az élszögre, a kéztartásra, akkor menni fog.
Jók a videók, köszönöm. Csúcs az Árpi bácsit megszóló kommentelő.
Ezidáig azt hittem, hogy az "egyoldalon magamfelé húzom a kést (a kés fokával magam felé), ameddig a másik oldalon sorja ki nem alakul, azt finoman lehúzva haladunk a finomabb kő felé" elvről hallottam, hogy mindenható, ehhez képest pont fordítva, állandóan váltva, éllel felém húzva... kipróbálom.
túl gyorsan elküldtem. ajánlanám ezt az eszközt mint kezdőnek. egyszer kell megvenni sokáig fog tartani. JÓ !! ha majd ráérzel az élezés ízére előveheted a haidu köveket . :)
bku: hiányzik a szakértelem -> ergo akkor lehet szőrt vágó élt előállítani
jock: hiányzik még eszköz az elvárt élességszinthez
H_G: Mi az a szar amin próbálkozol! :-) Ez van a fiókban. :-)
Van egy patinásabb küllemű szeletelő késünk, abban szerintem kevés króm van, annak még nem estem neki, lévén, hogy mezei, húzogatós élezővel azt tudtam a legélesebbre húzni eddig, ergo ne a legjobb késen gyakoroljak.
Szerintem kimondott lágyacél mindig szakadni fog élezéskor, de ok elfogadom, hogy azt is lehetne..
"A 600-as kő amúgy eléggé durva borotvaélhez" Remélem egy dolgot értünk a borotva élen: nem borotválkozásra használatos eszközre gondoltam, hanem arra, hogy többé-kevésbé vigye a szőrt. Mert több tényleg nem kell konyhába.
Akkor szerinted, az általam elért szint a 600-as kővel a határ?
Rossz úton jársz. (Már eleve, hogy van neked az F betűsből :) Az élezést szénacélon kell megtanulni, utána jöhetnek a nehezebb rozsdamentesek.
Elvileg bármilyen fémdarabot, akár egy ereszbádogot is borotválósra lehet fenni, csak persze ezek nagyon rövid ideig tartják meg azt az élt. A gyakorlatban viszont egyes konyhakéseknek annyira rossz, kenődő magas krómtartalmú acélja van, hogy ezekre lehetetlen még a borotvánál sokkal-sokkal gyengébb élt készíteni is. (Legalábbis nekem nem sikerül.)
A 600-as kő amúgy eléggé durva borotvaélhez, de a kissé fűrészes, amit készít, konyhába pont jó.
vásároltam 280-as és 600-as Haidu köveket. Tramontina, Fiskars színvonalú acélokat illene tudni olyan élesre élezni, hogy a szőrt vigye az alkaron? A Fiskars egy picit, nyögve nyelősen visz párat..
Mi a határa ezeknek a köveknek? (ha a dilettáns usert kihagyjuk a képből...)
Bár úgy lenne, de azért ez a cikk is, mint mostanában az összes, kicsit hajhász címet választott. Mert hogy mennyit lehet keresni, az nem egyenlő az eladott kés árával.