Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 20 órája 0 0 62854

A téma messze túlmutat egy fórumos hozzászólás nyújtotta lehetőségeken.

De a lényeg az az, hogy 2001 környékén elhatároztam, hogy milyen stílusú bort szeretnék milyen fogyasztóknak palackozni. A területeim telepítése és termőre fordulása függvényében számoltam a várható hozammal és a költségekkel. 15 és 30 éves ciklosokban gondolkodtam. Most a második 15 éves ciklus elején vagyok.

Én az irányított erjesztésben nem hiszek, ahogy a reduktív-oxidatív fogalmak létezésében sem. A természetes, kézműves és organikus szőlőművelés és borkészítés az amiben én fantáziát látok.

Előzmény: bobyvankenobi (62852)
Hepci Creative Commons License 21 órája 0 0 62853

Szerintem is... (ezért linkeltem be).

Előzmény: BZoltan (62850)
bobyvankenobi Creative Commons License 21 órája 0 0 62852

Nagyon érdekelne az üzleti terved, eddig semmit nem írtam le. Céljaim természetesen vannak és haladok is minden évben, de érdekelne, hogy miket tűztél ki évről évre és mit hogyan sikerült megvalósítanod. Az én kicsiny birodalmam:

 

Családi pincében készítettem el az első boromat saját elképzelés szerint 2013-ban. Azóta végeztem borász sulit, vettem egy pincét, amit alkalmassá tettem vendégfogadásra, irányított erjesztésre és érlelésre. Kb 40 hl borom van, reduktívak és oxidatívak. Területem egyelőre negyed hektár, a bevételt a pince fejlesztésébe kell visszaforgatnom még 1-2 évig.

Előzmény: BZoltan (62837)
BZoltan Creative Commons License 25 órája 0 0 62851

Mintha nem lett volna szó az ezereurós borról :D

Előzmény: ronin s8 (62847)
BZoltan Creative Commons License 25 órája 0 0 62850

"Az új cél a harmadik pohár."

Ez azért szerintem hipergáz cél.

Előzmény: Hepci (62849)
Hepci Creative Commons License 1 napja 0 0 62849

Azt bírom a nagy emberekben, hogy ha netán tele is vannak kételyekkel és revideálásokkal, azért mindig akad olyan - egyébként erősen meggondolandónak látszó, és nem feltétlenül könnyen megválaszolható  - kérdés, amire az adott pillanatban biztos válaszuk van.

Ez megkülönbözteti őket azoktól, akik csak állandóan-póriasan bizonytalanok mindenben, vagy végleg túlléptek a kételyek völgyén.

Ezt is érdemes elolvasni:

https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Demeter_Zoltan_Tokaj_2016_evjaratkorkep

Előzmény: kifli (62848)
kifli Creative Commons License 1 napja -1 0 62848

azért én70 felé remélem már túl leszek az útkeresésen...

Előzmény: ronin s8 (62847)
ronin s8 Creative Commons License 1 napja 0 1 62847
joskabacsi Creative Commons License 2 napja 0 0 62846

régebben posztoltam egy a Metro-ban kapható dobozos fröccs-öt.

Ausztriában gyártják, valami - ha jól emlékszem talán etyeki - évjárat megjelölés nélküli minősíthetetlen lőréből.

Nem véletlenül ... 

 

 

Előzmény: Jocó0423 (62842)
BZoltan Creative Commons License 3 napja 0 0 62845

Miért kellene bárkinek is kikerülnie a bortörvényt. A magyar bortörvény egy nevetségesen laza és gyenge törvény.

De ami a legfontosabb az az, hogy a magyar bortörvény az import borokra _NEM_ vonatkozik. Vagyis egy spanyol bort nem vizsgál be a Nébih.

Előzmény: Jocó0423 (62842)
barkócza Creative Commons License 3 napja 0 0 62844

Kemény csúsztatás van a cikkben. "Zempléni minősítésű" szőlőről és történelmi borvidékről beszél egyszerre.

Előzmény: ronin s8 (62843)
ronin s8 Creative Commons License 3 napja 0 0 62843
Jocó0423 Creative Commons License 3 napja 0 0 62842

Ezek szerint a bortörvényt meglehet kerülni? Ezt most nem igazán értem.

Előzmény: BZoltan (62841)
BZoltan Creative Commons License 4 napja 0 0 62841

Szerencsére ennél sokkal egyszerűbb a képlet.

A második pontig stimmel. Ha az megvan akkor hegyközségi hatáskörben ki lehet javítani minden magyar termékleírást. A borvidéki és régiós termékleírásokban kell tiltani a pancsolást.

Az EU-nak ehhez az égvilágon semmi köze nincsen. Az EU  csak azt várja el, hogy legyenek termékleírások. De azt, hogy nekünk magyaroknak mi számít magyar bornak azt mi határozzuk meg.

Nincsen egységes EU bortörvény. Ennek a profán oka az, hogy Európa régióiban mindenhol mások a viszonyok. Emiatt északon a cukorfok emelést engedélyezik, délen pedig a savpótlást.

Előzmény: Jocó0423 (62840)
Jocó0423 Creative Commons License 4 napja 0 0 62840

Jólvan, kövessük végig a dolgot!

Van a hegyközségben mondjuk 100 tag.

1-ső év. Meggyőzünk közölük 60-at, hogy nekünk van igazunk, leváltjuk a hegybírót.

2.-ik év. Ez sikerül országosan, megalakul a az új hegyközségek országos tanácsa.

3.-ik év Elkezdünk lobbizni a kormánynál új bortörvényért, Optimistaként elfogadják az érveket.

4.-ik év. Elküldik az EU-hoz jóváhagyásra ( tudtommal EU-s szabályozást kellene megváltoztatni )

Elkezdődik a vizsgálódás!

5-6-7-8.-ik év. Megszületik az EU-s új szabályozás aminek bevezetésére kapnak a tagok 5 évet.

Olaszország, Franciaország és Németország ideiglenes felmentést kérnek, ez + 5 év.

Ez összesen optimista számítás szerint 22 év :(

Ja és az EU-n kívüli országok a szabadkereskedelem eszméi szerint szarnak az egészre.

Előzmény: BZoltan (62839)
BZoltan Creative Commons License 4 napja 0 0 62839

Pontosan erről beszélek én is. A Lidl és az Aldi olcsó "borai" azért tudnak olcsók lenni, mert zsákos napfénnyel meg sűrítménnyel érik el azt amit az egyszeri paraszt a két keze munkájával próbál elérni.

Ezért mondom azt, hogy ha lenne egy technológiai minimum ami alá nem szabadna menni akkor nem lehetne olyan könnyen egymás alá licitálni.

Ezt kellene a parasztnak megérenie akkor amikor hegyközségi elnököt meg választmányt szavaz meg.

Előzmény: Jocó0423 (62838)
Jocó0423 Creative Commons License 4 napja 0 0 62838

Drága barátom, hogy egyem a szívedet :)

Te hol is borászkodsz? Hová is adod el a boraidat? Ne a csúcsról beszéljünk, ahol simán érvényesíted azt is az áraidban ha a gyerek eltört egy poharat :)

 

Itten én egy átlag borvidék átlag kistermelőjéről beszélek aki ha 100 Ft-al emeli az árát akkor átmennek a szomszédba vásárolni.

Itt a Lidl és az Aldi áraival kell versenyezni. Onnan felülről ezek szerint másképp néz ki a világ :(

Előzmény: BZoltan (62836)
BZoltan Creative Commons License 4 napja 0 0 62837

Nem vagyok szerencsés ember. Én 2001-ben leültem, gondolkoztam, számoltam és csináltam egy üzleti tervet. Megnéztem, hogy milyen a piac, milyenek az árak és a borok abban a szegmensen ami az én szívemhez és ízlésemhez közel áll és ezek alapján megírtam magamnak a 15 és 30 éves tervemet. A 15 éves terveimet 70%-ban el is értem. A 30-evesben korrigálni fogom azokat a hibákat amiket az első ciklusban elkövettem. De amúgy nekem minden évre vannak rögzített terveim, céljaim és költségtervem, üzleti tervem.

Én nem szeretem azt, amikor egy részletes koncepció alapján elkészített precíz terv végrehajtása során a teljesen elvárható eredményt a szerencsének tudja be valaki :) Nem az...


Amikor Vlagyimir Klicsko jobb egyenesétől padlót fogot az ellenfele az sem szerencse volt :) Hanem egy profi sportoló, szakszerű felkészüléssel, jó erősítéssel pontosan tudta, hogy mikor és hogyan kell elengednie az ökélt.

Előzmény: Jocó0423 (62835)
BZoltan Creative Commons License 4 napja 0 0 62836

Dehogy veszem semmibe az élethelyzeteket.

Mi 2014-ben csúcsminőségű szőlőt szüreteltünk. Fantasztikus borok születtek abban az évben. Csak éppen a szokásos mennyiség harmada/negyede.

Amit én mondok az az, hogy tudni kell árazni. Mármint nem egyszerűen magasra tolni az árakat.


Ez úgy megy, hogy szőlészetileg úgy 15 éves ciklusokról beszélhetünk. Minden 15 évben nagyjából ugyanannyi a kemény és a jó év. A költségek évről évre nagyjából ugyanannyinak számolhatóak. 15 éves ciklusban a termés 15 éves mennyisége is tudható. Innentől pedig ki lehet gazdálkodni a 2014-es típusú éveket.


Érted... ha 2015-ben 7000 palack borod van 2016-ban pedig 1000 palack borod van, akkor úgy kell a bort beárazni, hogy évente 4000 palack borból meg tudj élni. Ilyenkor a jó év többlet bevételéből kell tudni a nehezebb évek veszteségét finanszírozni.


Előzmény: Jocó0423 (62834)
Jocó0423 Creative Commons License 4 napja 0 0 62835

Te szerencsés ember vagy :(

De több ezer ember, kisgazdaság van, nem egyet ismerek, akiknek nincs tartalékuk csak bankkölcsönük.

És valahogy a pályázatokat se ők nyerik, nem is értem.

Előzmény: BZoltan (62833)
Jocó0423 Creative Commons License 4 napja 0 0 62834

Zoli semmibe veszed az élethelyzeteket!

Természetesen nem a nagyüzemi pancsolókat védem, azok nyaljanak sót!

 

Azonban egy kis, vagy közepes termelő nagyon megtudja szívni, akár csődbe tudja vinni egy egy rossz év termése.

Nézzük a 2014-et. Itt Velencén nem egy gazdát tudok aki abból él, hogy elad évi 4-6 ezer üveg bort, ebből tartja fent a családját.

A fent nevezett évben egyik ültetvénye sem érte el a 15-fokot ( rajnai rizling, cserszegi illetve kékfrankos )

Akkor a te olvasatodban haljon éhen, menjen csődbe és kérjen segélyeket?

Lókakit. Csinált rozét meg meg gyöngyöző bort, ami meg végképp vállalhatatlan volt azt lefőzette és ment hordóba.

Nem lett csúcséve de túlélte. Most akkor ezért elítéled?

Előzmény: BZoltan (62832)
BZoltan Creative Commons License 4 napja 0 1 62833

"akik ebből élnek azoknak létfontosságú kibekkelni ezeket a rossz időszakokat."

Az agráriumban a gazdasági terveket nem az ideális évre kell elkészíteni. A jobb években kell tudni kigazdálkodni a nehezebb éveket.

Előzmény: Jocó0423 (62828)
BZoltan Creative Commons License 4 napja 0 0 62832

" elfogadott az alkoholfok növelésére 1,5%-ig!"

Óriási hiba, hogy elfogadott. Semmilyen tuning nem elfogadható. Semmilyen és soha. Ebben a kérdésben nincsen helye a kompromisszumnak. 

Előzmény: Jocó0423 (62826)
BZoltan Creative Commons License 4 napja 0 0 62831

"Ez a hasonlat meg vegkepp nem jo igy,"

A hasonlat tökéletes. A pálinka azonnal elveszi a pálinka jellegét amint hozzáadsz _BÁRMIT_ 
Akkor a boir miért marad bor ha pancsolják?

Előzmény: naivkezdo (62824)
barkócza Creative Commons License 4 napja 0 2 62830

El kell dönteni, hogy mi a bor. Egyszerű ipari termék, amiből minden évben időjárástól függetlenül ugyanannyit kell előállítani ugyanolyan minőségben, ugyanazzal a jövedelmezőséggel, vagy ennél azért valami sokkal több.

Előzmény: Jocó0423 (62828)
barkócza Creative Commons License 4 napja 0 1 62829

És, gondolom, ugyanannyiért adták, mint a 2013-as borokat. Na ne. Hallottam olyan borászról is, aki 2014-ben azt mondta, hogy sz.r szőlőből nincs bor. 

 

 

Előzmény: Jocó0423 (62828)
Jocó0423 Creative Commons License 4 napja 0 0 62828

Ez mind olyan szép és jó nekünk hobbistáknak de gondold végig:

Pl 2014-ben igencsak kevés bor került volna az asztalokra ha nem erősítettek volna a gazdák a rengeteg 15-16 fokos muston. De tavaly is érdekes volt a kékfrankosom, éppen elérte a 17 fokot és a lémennyiség az idei 70%-a volt.

Tudom ez nem mentség de akik ebből élnek azoknak létfontosságú kibekkelni ezeket a rossz időszakokat.

Ha a bortörvény megengedi akkor sztem nincs benne kivetnivaló!

Az így készült borok nem is a 30 eurós ársávban mozognak, ha pedig ott is eltudják adni akkor az a fogyasztó meg is érdemli!

Előzmény: barkócza (62827)
barkócza Creative Commons License 4 napja 0 1 62827

Tényleg nem olvastam el elég figyelmesen, de azért a véleményem ugyanaz. Én pl. a pálinkacefréimhez sem adok cukrot, de még mondjuk a birscefrét sem szaporítom almával. Abból dolgozom, ami a gyümölcsben van, és szerintem a bort is így kell csinálni. 

 

Az más kérdés, hogy a mesterséges boroknak is megvan a létjogosultsága, és lehetnek nagyon jók (pl. portói, cherry). Csak tudnunk kell, hogy mit iszunk.

Előzmény: naivkezdo (62818)
Jocó0423 Creative Commons License 4 napja 0 0 62826

Zoli ennyire ne durvulj :)

Tudtommal még a répacukor is elfogadott az alkoholfok növelésére 1,5%-ig!

Akkor miért bíráljuk a mustsűrítményt?  Az legalább a szőlő leve na :D

Előzmény: BZoltan (62814)
naivkezdo Creative Commons License 4 napja 0 0 62825

Ezt nem tudtam, hogy kierzodik, erdekes.

Előzmény: dezso (62819)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!