Keresés

Részletes keresés

gemini1966 Creative Commons License 4 órája 0 0 65300

Szerintem, a furmint igen is sokrétű bor, a bajok azóta vannak vele mióta nem érlelik hordóban , vagy csak nagyon kevés ideig. Savak fontosabbakká váltak mint a zamatok. a furmint az a bor ahol fontos az alkohol ( 13 ) , és a hordós érlelés. A furmint az a fajta bor amely a mezei borrajongó is felismerheti az izéről. Az sem igaz hogy , nem volt tokajhegyalján száraz bor. Mindig is volt csak a nagy közönség izlése az édes bort preferálta.  1970-1990-es évek. pl: 4 éves Ó -furmint.

Nálunk Miskolcon a mai napig van két emblamatikus borozó, a Városháztéri Tokaji borozó, és a Búza téri Boris . Kimérve két féle bor volt "mádi édes " (furmint), hárslevelű (száraz) na ez nem fogyott, valamint palackból a 4 éves Ó furmint.

 

vlagyimir p.

 

Előzmény: Hepci (65298)
kifli Creative Commons License 6 órája 0 0 65299

pl szepsy furmintjai számomra élvezhetetlenek. viszont nagyon drágák.

Hepci Creative Commons License 6 órája 0 0 65298

Nem írtam, hogy a furmint hibája. A furmint peche.

A furmint hibája annyi, hogy elég neutrális - nehezen csalogathatók elő belőle intenzív zamatok.

A borászok - és a BT, valamint további forgalmazók - hibája meg az, hogy tárolhatóság szempontjából kipróbálatlanul tették arra az árszintre a furmintjaikat, ahol nemzetközi rangú nevektől kipróbáltan tárolható és alapból zamatosabb német/osztrák dűlős rajnaikat lehet kapni.

Ez kb. olyan, mintha ti ott a Somlón beáraznátok a juhfarkot Prager Klaus szintre. Nyilván, ha elég kevés van belőle, eladható, mint kuriózum... viszont drága tokaji furmintból elég sok lett...

Előzmény: BZoltan (65297)
BZoltan Creative Commons License 6 órája 0 0 65297

Azok az ár nem a furmint miatt lettek annyi amennyi, hanem azért mert az érinthetetlen félistenek csodatévő kezei közül kerültek ezek a furmintok a legerősebb kiskereskedelmi lánchoz, a BT-hez

 Ők pedig ha akarnak akkor erőből úgy árának ahogy akarnak.

 

Vagyis ez nem a furmint hibája. Lásd, somlói furmint nincsen ebben az 5-10 rugós sávban. Mért mi nem vagyunk szent tehenei a BT-nek és nálunk nincsenek tévedhetetlen géniuszok.

Előzmény: Hepci (65296)
Hepci Creative Commons License 7 órája 0 0 65296

A furmintnak az a nagy peche, hogy ezzel merészkedtek fel magyar borászok először száraz borban az 5-10000 forintos ársávba, jókora nagyotmondások közepette. Nyilván 2 rugóért kevésbé lett volna irritáló, ha a bor üres, zamatmentes, valamilyen betegségben szenved, vagy csak 2-3 év korrekt körülmények között történt tárolás után szétesik. Aztán amikor már a legnagyobb nagyotmondások se voltak képesek elkendőzni a szomorú valóságot, megindult az útkeresés, és tart azóta is. Talán először meg kellett volna megkeresni az utat, és utána emelni az égbe az árakat...

Nem lesz könnyű innen visszajönni, én azért drukkolok, bár 5000 Ft felett nem a közeli jövőben költök újra furmintra. Az egy szem Csitét leszámítva, amit hamarosan kipróbálok. :)

Előzmény: shiraz2 (65294)
BZoltan Creative Commons License 7 órája 0 0 65295

Erősen :) Sosem rejtették véka alá, hogy nekem a bor több mint ízélmény. Ritkán veszem a számba olyan dolgot amihez nem kötődöm érzelmileg. A bor íze és illata nekem csak eszköz amivel még tudom lendíteni a képeken húrjait. Ha erre egy bor nem alkalmas, akkor az nekem csak üres zsigerkápráztatás :)

Előzmény: shiraz2 (65293)
shiraz2 Creative Commons License 7 órája 0 0 65294

szeirntem a furminttal mint szőlőfajtával semmi probláma, max sok-sok borászat gyenge produkumot állít elő belőle. aztán erre jött a furmintból nem is lehet vezető bort csinálni kórus. kell illetve kellenek vezető sztorik egy ország borképéről a külhonban. anélkül nehéz sok fogyasztót nyerni. 

a niche fogyasztók / high end gasztro piacán persze már tökmindegy milyen fajtából van a bor csak egyedi és különleges élményt adjon. csak erre a piacra kevesen tudnak Magyarországon versenyképes bort letenni az asztalra. Furmintból vagy bármi másból.

Előzmény: Hepci (65289)
shiraz2 Creative Commons License 7 órája 0 0 65293

szeretsz lelkesedni és nosztalgiázni :)

Előzmény: BZoltan (65290)
Hepci Creative Commons License 8 órája 0 0 65292

Egy újabb borról írok pár - természetesen megosztó :D - mondatot.

 

Kovács Nimród 777 Pinot Noir 2015

Első szippantásra pici avarosság, aztán édes cseresznye, konyakmeggy, vanília, füstölő. Ízben is az édes vonások dominálnak, itatja magát, savai viszont alig frissítenek. Szerencsére nem hömpölygősen édes, mint a PAP-pinók - a fogyasztók többségének szemében valószínűleg ez egy nagyon finom bor. Vannak erényei, hibáktól is mentes, de nekem úgy tűnik, hogy egy többre hivatott alapanyag fulladt (jó) hordóba.

4500 Ft körül (Radovin), 5-

BZoltan Creative Commons License 12 órája 0 0 65291

Egészen biztos, hogy a száraz furmint ötlete azért pattant ki pár tokaji termelő fejéből mert nyakig álltak az eladatlan és  eladhatatlan aszúban.

 

Mondjuk Tokajban a szőlők 60%-a furmint, szóval nagyon más fajtára nem igazán tudtak volna építeni. A házasítások sajnos branding és marketing szempontból hátrányból indulnának. Szóval a furmint fajta és az, hogy fajtabor legyen a Nagy Tokaji Nemédes bor az adot volt. A szárazság pedig azért került bele a képbe, mert így olcsóbb :D Féledés bort készíteni ugyanis a legendával nem sokkal olcsób mint aszút. Arra gondolok, hogy még mindig sokan csinálnak félédesnek való musttal/sűrítménnyel  aszút

Előzmény: Hepci (65289)
BZoltan Creative Commons License 12 órája 0 0 65290

Lehet. Nekem a termelőtől függetlenül nagyon tetszik. Nekem benne van az amiért én bort iszom. Az intenzív de még nem zavaró savak, egyedi és felismerhető íz. Meg érzem rajta a tisztaságot. Egyszerűen visszaröpített a kavicsos Határiba és az Erdőbényei utcákra. Ezt nekem nagyon kevés bor tudja. Nagyon sok finom és jól elkészített bort kóstolok. Olyanokat is amiket jó barátok és jó emberek csinálnak. De ez az élményfaktor nálam egyedi. Aztán lehet, hogy cak az én szenzoraimra hat így :) De nekem az pont elég.

Előzmény: shiraz2 (65287)
Hepci Creative Commons License 20 órája 0 0 65289

Látom a nagy marketingnyomást, de tulajdonképpen miért is vésődött kőbe, hogy a vágyott Nagy Magyar Tokaji Szárazbornak furmintnak kell lennie és teljesen száraznak?

Mert nem fogy eléggé a nagyon nem száraz aszú, és ebből a tényből erre talált kiutat a Logika?

Előzmény: BZoltan (65285)
kifli Creative Commons License 20 órája 0 0 65288

nem könnyű feladat, de gyerünk! legközelebb megkóstolnék egy reményteljes furmintot, akár Csitéét is

Előzmény: BZoltan (65285)
shiraz2 Creative Commons License 21 órája 0 1 65287

a 12-es évjáratról az évtized boraként szólni, kis túlzás. sorry

Előzmény: BZoltan (65281)
Hepci Creative Commons License 22 órája 0 0 65286

Köszi az infót!

Túl vészesnek nem tűnik a dolog, komolyabb mennyiségű kiütésem csak akkor volt, ha egyben benyakaltam fél palack vörösbort 20 deka sajttal kísérve, meg volt ez a fura eset a Centurióval Összetettel, amiből nem is ittam sokat. Ittam mást a Centuriótól is, amitől semmi bajom nem lett, a legutóbbi vörösök (Mátyás kékfrankos, Csobánci birtokbor, Losonci pinot, Bock Ermitage, Bakonyi Liebling és Rácz M. Tamás) pedig moderált mennyiségben nem okoztak még kiütést se.

Előzmény: Daeril (65280)
BZoltan Creative Commons License 23 órája 0 0 65285

Vagyunk páran akik igyekszünk feljáratni :) De kemény meló.

 

Nagyon kevés az olyan tiszta furmint ami megáll a lábán. Persze 10-15% hárslevelűvel, meg pár korty sárgamusival fletupírozva már könnyebb terep, de az meg ugye nem furmint.

 

Lehet el kellene határozni, hogy a 100% furmint az politikailag értendő :D

Előzmény: kifli (65284)
kifli Creative Commons License 23 órája 0 0 65284

lejáratták a furmintot!

 

BZoltan Creative Commons License 23 órája 0 0 65283

Még hordóban. De van egy palack behűtve abból is.

Előzmény: dezso (65282)
dezso Creative Commons License 23 órája 0 0 65282

Szerintem van sok jo furmint, csak keves van beloluk :)  Amugy a 15-ost kostoltad?

Előzmény: BZoltan (65281)
BZoltan Creative Commons License 23 órája 0 1 65281

Csite - 2012 - Toplec Furmint

 

Konkrétan az elmúlt évtized egyik legjobb bora. Feszes, vibráló savú, hosszú ízű és jó zamatú, nagyon finom bor. Ilyennek kell lennie egy jó száraz furmintnak.


Nem értem, hogy miért születik olyan sok ihatatlan furmint amikor ilyent is lehetne csinálni.

Daeril Creative Commons License 1 napja 0 0 65280

Sajnos alapos és igen drága analízis nélkül nehéz lenne megmondani, hogy pontosan melyik bor mennyi biogén amint tartalmaz. 

Nagy vonalakban ha komoly érzékenységed van akkor a következőknél kell óvatosnak lenned:

- Teljes almasav bontáson átesett borok, azaz főleg a nagytestű vörösborok, de egyes fehérbortípusok mint a szintén nagytestű vajas Chardonnay is átesnek almasav bontáson - itt típus szerint tudsz válogatni, de semmi garancia nincs rá, hogy a kiválasztott / elutasított borok tartalmaznak / nem tartalmaznak biogén aminokat

- Nagyobb valószínűséggel tartalmaz több biogén amint az a bor, amelynél az almasav bontás lassú / stresszes volt. Mivel a baktérium koktél több törzsből áll, amelyek termelése eltérő úgy alapból is sajnos ez sem megbízható indikátor. Esetleg ha van alkalmad beszélni a borásszal rákérdezhetsz, hogy az almasav bontás mennyire ment simán.

Összességében a vörösbor fogyasztás érzékenyeknek kb. oroszrulett, de ha találsz borászatot ahol a borok nem bántanak téged, ott valószínűleg jó tözsek vannak és jól menedzselik a folyamatot.

Előzmény: Hepci (65279)
Hepci Creative Commons License 1 napja 0 0 65279

A Radovin legújabb boltja (Böszörményi út).

***

Én is igen kíváncsi volnék, hogy milyen/mennyi vörösbor és milyen/mennyi sajt kombinációja vált ki nálam valamilyen reakciót. Ez az eset abszolút extrém volt, egy darabig azt hittem, hirtelen kitört rajtam a nátha, de csalánkiütésem volt pár más esetben is. Eleinte a brie/camembert típusú sajtokra gyanakodtam, de fehérborral kombinálva az ilyen sajt se okozott semmit.

Előzmény: Daeril (65273)
joskabacsi Creative Commons License 1 napja 0 1 65278

12-es alkohol, jó sav, közepesnél hosszabb lecsengés, sök gyümölcs, jó ár.

Hogy neked mi a jó azt én nem tudhatom, számomra ez az eddigi háromból a legjobb, igaz nekem a '16-os jobban ízlett a '15-ösnél.

 

+ letöltötte a Belward is a '17-es zöldveltelinit, kóstoltam, nagyon rendben van!

 

 

Előzmény: loading (65277)
loading Creative Commons License 1 napja 0 0 65277

Az inkább a kérdés, hogy jobb-e mint a'15-ös?

A '16-os túl vékony, szénsavas nekem.

Előzmény: joskabacsi (65276)
joskabacsi Creative Commons License 1 napja 0 0 65276

Korábban érdeklődtek páran, ezért jelzem, hogy palackban a Joó Tamás olasz 2017- talán még jobb, mint a '16-os.

Friss, ropogós, hibátlan!

 

 

Jocó0423 Creative Commons License 1 napja 0 0 65275

Ízlések bizony különböznek :)

Én különösen nyáron odavagyok a jó rozé fröccsért. Ezért kezdtem készíteni (jó jó, nekem jó na :)).

Előzmény: loading (65274)
loading Creative Commons License 1 napja 0 0 65274

Nem iszok, iszunk rozét. Nem szeretjük. Így vagy fröccs vagy pezsgő (szénsav oldal), vagy csendes bor (szénsavmentes oldal). 

Előzmény: Jocó0423 (65269)
Daeril Creative Commons License 1 napja 0 0 65273

Megírnád hol vetted a Kékhegy Andezitet? Jelezném engedelmeddel a Tibinek, hogy probléma volt.

Előzmény: Hepci (65270)
Daeril Creative Commons License 1 napja 0 0 65272

Almasav bontás során a baktériumtörzsek tételenként (azaz azonos borban, akár hordónként / tartályonként eltérően) különböző mértékben termelnek biogén aminokat. Sok különféle ilyen vegyület közül az egyik maga a hisztamin, de vannak olyanok is amikre simán allergiás lehet bárki. Bortól kipirosodások, fejfájások egy része, szívlobb, hirtelen leizzadások egy része az ilyen biogénekre adott válaszreakció.

Namost ez nem jelenti azt, hogy a Centúrió bármelyik másik borára jelentkezne nálad ugyanez, lehet csak egy hordóban volt neki magasabb értéke valamilyen vegyületből amire neked éppen érzékenységed van.

Előzmény: Hepci (65265)
Jocó0423 Creative Commons License 2 napja 0 0 65271

Igaz :)

Én se írtam mást.

Előzmény: Hepci (65270)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!