Keresés

Részletes keresés

lazaridi Creative Commons License 2 órája 0 0 68203

 

Múlt hétvége csendesen.

Szepsy Furmint 2007, Elsőre csak citrusok jöttek. Nagyon zárkózott bor gondoltam 12 évesen…

Aztán második nap ásványos volt, harmadik nap szebb, mint korábban, aztán sajnos elfogyott. 6 pont

 

Joseph Drouhin, PN, 2014, Meglepően itatja magát, szép hűvös PN. Nálam 5 pont

Szecskő, Turán 2015, fekete gyümölcsök, dohány, kávé, szép, 7 pont

Anyukám mondta a harmadik… ifj. Szepsy István, Nagyon szép , összetett desszert bor sok szárított gyümölccsel, sajnos az utolsó palackom volt,  8 pont

 

syntaxerror Creative Commons License 2019.01.12 0 1 68202

Boldog új évet mindenkinek, rég jártam erre. A karácsonyi boraink ezek voltak:

 

Hagymási Syrah 2011: Egerből szerintem nem ittam még igazán meggyőző syrah-t, de ez az. Sűrű és mély, de nagyon finom szövésű, összetett bor. Sötét, kissé fanyar gyümölcsökkel és finomszemcsés tanninnal, kíváló kísérője volt a vörösáfonyás szarvasnak.

Rodney Strong Knights Valley 2014: Sonoma esszencia, cabernet és napsütés nagytotálban. Enyhén fűszeres, közepesnél nagyobb testű, sötét erdei gyümölcsökkel. Precíz egyensúly, mérföldes utóíz. Lehengerlő, biztos vannak akiknek túl crowdpleaser de számomra nagyszerű élmény.

Mionetto Prosecco Brut: Tavaly nyáron kattantunk rá a proseccora, azóta mindig van itthon, természetesen kinyílt egy a karácsonyi főzőcske közben. Pont olyan amilyennek lennie kell, könnyed, friss, lendületes, nem túl bonyolult de veszedelmesen jól csúszó ital.

Freixenet Cava Brut: Ez is egy visszatérő vendég a borhűtőnkben, a prosecco után valahogy kinyílt :), eggyel komolyabb és bubisabb.

Villa Sandahl Bella Sunrise 2015: Egy jól megvalósított badacsonyi rajnai. Finom citrusos gyümölcsösség, jó savak, játékosság, de azért van beltartalma is és hossza is. Tetszett.

Terre Nere Santo Spirito 2015: Egy különlegesség. Általam sose kóstolt szőlőfajta bora az Etnáról. Közepes testű, élénk savú és nagyon gyümölcsös, de ugyanakkor nagyon mély és összetett. Öröm inni, de a végtelen hosszú lecsengése is nagyon élvezetes. Nálam ez volt a csúcs az ünnepek alatt, sőt a 2018-as év bora is talán.

Ascheri Do Ut Des 2013: A másik olasz különlegesség, szerencsére nem ugyanaznap ittuk így nem halványult el a Terre Nere árnyékában. Meggyes, könnyed, kicsit fűszeres, iszogatós bor, ennek is érdekes volt az ízvilága.

Faustino Gran Reserva 2005: Illatban nagyágyú, sűrű, dohányos-bőrös, igazán kifinomult. Kóstolva ehhez képest sajnos jóval halványabb, nem rossz, de csak egy standard közepes Rioja, nem igazán komplex. Szeretem az ilyeneket is de az illat sokkal többet ígért ezért összességében csalódásnak tűnt.

Mash_bakter Creative Commons License 2019.01.12 0 0 68201

vagy csak simán dicsekedni akar, mert még érdemben nem írt beszámolót, csak képeket másolgat be

Előzmény: Z-vitamin (68189)
Z-vitamin Creative Commons License 2019.01.08 0 0 68200

SAP Hárslevelű 2012: színe-illata mint egy érett tokaji aszúé. Sötétsárga, édes gyümölcsillattal - kicsit meglepő, de jó. Ízében azért nem aszú, száraz hárs, végén kis kesernye (ezt éreztem másik SAP-bornál is, az olaszrizlingnél), alkoholos hangsúllyal a korty utolján. Érezni, hogy kiváló bor volt pár évvel ezelőtt, de szerintem leszállóágban van. De nem rossz,  még van élvezeti értéke, jó volt inni.

loading Creative Commons License 2019.01.07 0 0 68199

tegyél, de írd meg, hogy miért akarsz pl. nekem ellentmondani. 

A kisebb képek további előnye, hogy nehezebben látható a háttér. Pl. a 68183 hsz-ban az látszik, hogy azt az üveget egy fagyasztóládából vetted elő (a háttérben ott van a nyitott fedele). Szerintem többen megkérdőjeleznék, hogy ez-e a megfelelő tárolás hosszátávra.

68191 hsz-en szereplő borok közül többet is ittam az elmúlt 5 évben. És hát többségükben megvolt már az "öregboros" ízjegy. Nem rosszak, csak túl voltak a csúcson. :)

Előzmény: rorwitha (68197)
BZoltan Creative Commons License 2019.01.07 0 2 68198

Nem azt mondtam, hogy ne tegyél fel. Tegyél fel bátran. De kérlek, hogy ne ilyen nagy méretben, hanem klikkelhető kis méretben és írjál hozzájuk némi szöveget is. Mert így csak a fotók semmit nem mondanak, semmit nem jelentenek. Régi címkés palackok... igen és?

Előzmény: rorwitha (68197)
rorwitha Creative Commons License 2019.01.06 0 0 68197

Többet nem teszek fel!

Előzmény: BZoltan (68196)
BZoltan Creative Commons License 2019.01.06 0 0 68196

A topik higéniája kedvéért nagyon szépem kérlek, hogy a képeidet kisebb méretben szúrjad be. A képek akkor is megnézhetőek lesznek nagy méretben, csak kattintani kell rájuk.

 

Ezek a képek így, ebben a formában a topik olvashatóságát rongálják és flood topikrombolásnak minősülnek.

 

Kérlek, tényleg szépen kérlek!

Előzmény: rorwitha (68194)
pert2 Creative Commons License 2019.01.06 0 0 68195

Regi szep idok, amikor a lengyel siturarol par uveg szamorodnival tert haza a megfaradt sielo, mert ott feleannyiba kerult mint nalunk. Bar az leginkabb hetvenkilences friss evjarat volt de azert fogyaszthato.

Előzmény: rorwitha (68194)
rorwitha Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 68194

BZoltan Creative Commons License 2019.01.06 0 1 68193

Légy szíves többet ilyen  giga méretű képet ne szúrjál be. Lehet kicsiben (látom sikerült is) beszúrni.

 

Egyébként valami sztorit is tolhatnál a képekhez. Mert ilyen "öreg borospalackok" képeket a google is tud mutatni minden kontextus nélkül :)

Előzmény: rorwitha (68191)
rorwitha Creative Commons License 2019.01.06 0 0 68192

Igen.

Előzmény: Z-vitamin (68189)
rorwitha Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 68191

rorwitha Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 68190

Z-vitamin Creative Commons License 2019.01.06 0 3 68189

Te üvegvisszaváltóban dolgozol? 

Előzmény: rorwitha (68188)
rorwitha Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 68188

rorwitha Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 68187

rorwitha Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 68186

rorwitha Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 68185

BZoltan Creative Commons License 2019.01.06 0 0 68184

Képeket, légy szíves kicsiben beszúrni.

Előzmény: rorwitha (68183)
rorwitha Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 68183

dezso Creative Commons License 2019.01.05 0 0 68182

Mondjuk Tokajban utoljara ilyen bajaim kb. 10 eve voltak - es vicces modon akkor is (pedig akkor meg nem is volt ev vege, csak osz/tavasz (nem eml;kszem pontosan)) csak a Himesudvarhoz lehetett beulni kostolni.  Teny, hogy ezt egyaltalan nem bantam meg, egy vagy ket nap mulva vissza is mentunk.  Szallast egy kis panzioban talaltunk, arra nem emlekszem tulsagosan, de ez azt is jelenti, hogy nem volt rossz.  Azota lenyegeben csak turazas kozben jartam ott.

Előzmény: ex perlasca (68149)
Jukel Creative Commons License 2019.01.05 0 0 68181

Köszönöm a segítséget

BZoltan Creative Commons License 2019.01.05 0 0 68180

Ilyen kérdés elég gyakran merül fel. Sajnos a válasz az, hogy semmit nem ér. Érdemes kibontani és megkóstolni és derülni egy jót. Nem lesz finom.

 

Sajnos ezek az állami gazdaságokban pancsolt kgst aszúk még szakszerű tárolás esetén is vállalhatatlanul pocsékok voltak már húsz éve is. De sajnos sokezer ilyen palack porosodik az ország megannyi nappali szekrényén. Aztán néha egy-egy laikus örökös azt gondolja, hogy kincset talált a nagyi szekrényén. 

Előzmény: Jukel (68176)
Jukel Creative Commons License 2019.01.05 0 0 68179

Köszönöm:)

Jocó0423 Creative Commons License 2019.01.05 0 0 68178

Még ha pincében lett volna, akkor talán. :)

Előzmény: Jukel (68176)
Z-vitamin Creative Commons License 2019.01.05 0 0 68177

Kb. semmit.

Előzmény: Jukel (68176)
Jukel Creative Commons License 2019.01.05 0 0 68176

Sziasztok!nekem van otthon 5 üveg régi tokaji borom a szekrény tetején van,2db 1972-es tokaji aszú, 1979-es 3 puttonyos, szamorodni édes és egy kisebb üveges tokaji aszú ez mennyit érhet egyben?

kifli Creative Commons License 2019.01.05 0 0 68175

és a hanyag lustaság is jelen lehet. ez pedig még csak a jobbik eset, mert célzatosság/prekoncepció sem kizárható

Előzmény: BZoltan (68174)
BZoltan Creative Commons License 2019.01.04 0 0 68174

Nem, még az sem. Én szőlészet/borászat témában is a vallásszabadság híve vagyok. Ha valaki abban hisz, hogy egy reggeli misehallgatás az ami jót tesz a munkájának akkor tegye. Ha valaki úgy érzi, hogy a holdálláshoz igazított munkanaptár az amitől neki jó termése legyen akkor érezze úgy. A biodinamikus szemlélet ezoterikus oldalát sem tartom kártékonyabbnak vagy hasznosabbnak mint bármely más világnézeti oldalt. Szíve joga mindenkinek abban hinni amiben akar :) de értelem szerűen nem ez a biodinamikus szőlőművelés lényege. Sokkal fontosabb a komposzt készítése és felhasználása és a növény- és állattársulások jelentősége. De a cikk szerzője nem azért ostoba mert erről nem tud. Hanem azért, mert egy telefonjába/emailjébe/facebook üzenetbe került volna megkérdezni. Na ez az amikor az ignorancia arroganciával társul. Abból születnek az ilyen írások.

Előzmény: Jocó0423 (68173)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!