Keresés

Részletes keresés

Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 20 órája 0 0 65784
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 4 napja 0 0 65783

Fajélesztő.

BZoltan Creative Commons License 2018.02.17 0 2 65782

Annak örülök, hogy a fő vonalakban egyetértünk :)

 

Azt viszont Daeril nagyon helyesen írta le, hogy a filoxéra előttig, de még az azt következő pár évtizedben is a borvidékeink meghatározó borai jellemzően házasítások voltak. Eleve nem voltak gyakoriak a fajtaültetvények. A tiszta fajtaültetvények a nyugati kapcsolatokkal rendelkező nemesi birtokokon voltak mutatóba.

 

A nemespenész szerepéről is sajnos elég sok városi legenada van köztudatban. A tokaji pincék falain látható penész nem oka, hanem következménye a páratartalomnak :)

Előzmény: gemini1966 (65780)
Daeril Creative Commons License 2018.02.16 0 2 65781

Magyarországon a házasitás kevésbé van és volt elterjedve.(kivéve Eger) Saját véleményem. "

Fajborok ivása forrásokat elemezve megállapítható, hogy újkeletű germanizmus. A magyar bor a korábbiakban mindig tájegységhez köthető fajtaösszetételében vegyes bor volt és így is hivatkoztak rá: tokaji, somlói, csopaki, egri, visontai, stb. Korabeli (XVIII. sz. vége - XIX. sz. eleje) forrásokat nézegetve a magyar borról íróknak evidencia / indifferens volt milyen fajtákat termesztenek egy borvidéken és azokat milyen arányban házasítják, mert említést sem tesznek róla.

Ez a borkultúra még Hamvasnál is tetten érthető (nem vitatjuk most a Bor filozófiájának értékeit, vagy azt hogy ivott-e jó bort valaha is Hamvas). A mű '45-ben született egy nagy ugrással jelentsük ki ekkor még éltek a termőhelyi karakterisztikák. A jelenkorunkat uraló fajborfétis valamikor ez után fejődhetett ki. Véleményem szerint :)

Előzmény: gemini1966 (65780)
gemini1966 Creative Commons License 2018.02.16 0 0 65780

Teljesen egyet értek veled a tokaji furminttal kapcsolatosan.

 

Ugyan ezek a gondolatok fogalmazódtak meg bennem, a miskolci furmint februáron kóstolt borokkal kapcsolatban.

 

Teljesen tévúton van a mai tokaji borászat, nem kell sem a rajnai stílust és a francia mintára a bor házasitásokat erőltetni.

 

Nagyon sok bor fogyasztó szereti felismerni a borban a szőllő fajtát. a mai tokaji furmintban ez nem lehet. Magyarországon a házasitás kevésbé van és volt elterjedve.(kivéve Eger) Saját véleményem.

 

 

A bor illata, és íze lenne a meghatározó, és utána jönne terroir.

 

A tokaji furmint meghatározó elemei voltak és szerintem lehetnek ászok ízek a borban.

 

A hordós érlelés egyik fontos eleme a nemes penész ami a mikro klímát biztosítja a pincében hő és

páratartalom.

 

A miskolci furmint február említést érdemlő borászai. és borai.

 

Lenkey borászat 2006-os furmintja ( hordós érlelés után tíz évig palackban ), most kerül piacra.

 

Sanzon pincészet 2016-os furmint ( SanzonRany).  Hordót ugyan nem látott, de a köves talaj igen csak egyedivé tette.

 

Említésre méltóak Budaházy Fekete Kúria itt is a terroir ami sokat adott a borhoz, Budaházy ( Mád), Dobogó pincészet.

 

A furmintnak kell a 13-13,5 alkohol százalék, de a 14 alkohol százalék már sokszor túl sok. Az alkoholos édesség nem  teszi kerekebbé a bort.

 

Üdvözlettel: Vlagyimir P.

 

Előzmény: BZoltan (65764)
BZoltan Creative Commons License 2018.02.16 0 0 65779

2.8g/l :)

Előzmény: syntaxerror (65777)
BZoltan Creative Commons License 2018.02.16 0 1 65778

A hóvirágnak a hagymája  tartalmaz olyan lektinfélét ami enyhén mérgező. Hasfájást, bélpanaszokat okozhat.

 

A cikkben túl sok badarság van ahhoz, hogy érdemes  legyen tételesen foglalkozni vele :) 

 

 

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (65775)
syntaxerror Creative Commons License 2018.02.16 0 0 65777

Tegnapi vacsorához ittunk néhány jó bort:

 

Centurio Sárgamuskotály 2016: hihetetlen illatintenzitás, de nem a megszokott könnyed muskotály, hanem komplex erőteljes bor. Részben biztos a hordó tehet róla. Korty is nagyon telt, tömény gyümölcskavalkád főleg barackkal. Én nem is tudtam hogy a sárgamuskotály ilyet is tud, le voltam nyűgözve.

 

SAP Juhfark 2015: a Somló karakter hű megmutatója, nagyon közel áll hozzám a stílus. Kicsit szikárabb, nagyon ásványos, de akad gyümölcse is és biztosan van egy pici maradékcukra is ami jól áll neki. Régi Kreinbacherek jutottak eszembe róla.

 

Bencze Aries 2015: amforás rajnai rizling, ami ad neki egy kis extra csavart. Felismerhetően rajnais, citrusos ízvilág de sok érdekes réteggel.

 

Attila Merlot 2011: rég ittam Egerből meggyőző vöröset, de ez tetszett. Nem nagyon sűrű de karakteres merlot, meggyes-szilvás jegyekkel, szép formában.

 

Bott Frigyes Kékfrankos 2014: hűvösebb év, karcsúbb kékfrankos. Könnyed, tejszínes eper/málna jellegű, jól csúszó ital de ez volt talán a legkevésbé emlékezetes a sorból. A sajtokhoz jól passzolt.

 

Nyolcas és Fia Merlot Késői Szüret 2012: ez pedig egy egészen különleges bor volt, papíron félédes, de egyáltalán nem dominált az édes íz, hanem egy nagyon komplex szép csokoládés, kávés, szinte likőrös összhatást hozott.

Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.16 0 0 65776

Vigyázz a hóvirággal, az csak fajélesztővel ehető.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (65775)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2018.02.16 0 0 65775

Tudnál példát mondani?

Csak, hogy tanulhassak belőle.

Nekem sokat segített megérteni, már ha ezt jól fogalmazta meg, a szürreális hasonlítgatásokat.

Tudod a zsírkréta íz, de volt már dohos régi bútor is amivel találkoztam (mondjuk ezt még el tudtam képzelni illatban) és a legutóbbi ami megmaradt az a "hóvirág".

 

Érthetetlen aromajegyek, mint például istálló, nedves avar, kátrány, ázott kutya

Nem, természetesen egyik sem jelenti azt, hogy a bornak bármi köze lett volna ázott kutyákhoz vagy nedves avarhoz. Ha ilyesmire asszociálunk egy borba szagolva, akkor nagy eséllyel egy hosszasan, palackban érlelt borral van dolgunk, vagy éppen egy olyannal, amiben erősen jelen van az animalitás, esetleg egy enyhe brettesség, vagy a későbbiekben említésre kerülő mineralitás: ugyanis ezek hozhatják elő a fenti fura aromajegyeket.

 

Ettől függetlenül én nagyon szívesen olvasom a leírásokat és próbálom magam elé képzelni, igen itt vagyok bajban, zsírkréta hóvirág...ezt sehogy sem tudom és nem is bízom abban hogy valaha menni fog.

Nyílik már a kertben lehet, hogy elrágcsálok pár szálat és leöblítem egy kis borral.

 

Ha nem jelentkezem akkor mérgező volt.

In memoriam, emlékezzetek rám!

 

És igyatok az emlékemre!-.)

Előzmény: BZoltan (65773)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.16 0 0 65774

Jól jellemzi a túlzásokat :)

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (65772)
BZoltan Creative Commons License 2018.02.16 0 1 65773

Szépen összemosta a szerző pár hülyeséget jópár valid dologgal.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (65772)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2018.02.15 0 0 65772
BZoltan Creative Commons License 2018.02.15 0 0 65771

Korrekt

Előzmény: lazaridi (65769)
kifli Creative Commons License 2018.02.15 0 0 65770

engem a kb 60-70-ért nem kárpótolt

 

Előzmény: lazaridi (65769)
lazaridi Creative Commons License 2018.02.15 0 0 65769

Ha már itt tartunk ma meglepődtem, mert a DPD kis csomagot hozott Demeter Zoltántól és a kifogásolt 2006-os Lapis helyett kaptam egy 2016-os Kakast.

Úgy látszik Zoli beszélgetni nem ér rá, de kárpótolni igen.

 

Az első levelemre azt is írhatta volna, hogy a pince, mondjuk 3 évig cseréli a hibás borokat, de nem 12-ig...

Előzmény: BZoltan (65768)
BZoltan Creative Commons License 2018.02.15 0 0 65768

Hmm... és milyen sok kérdést felvet ez :(

 

A kereskedő miért nem küldi vissza a termelőnek? A termelő miért nem hívja vissza? Miért nem fél egyikük sem, hogy a fogyasztók nagy tábora megtudja ezt?

 

Előzmény: lazaridi (65767)
lazaridi Creative Commons License 2018.02.15 0 0 65767

Többen is megkóstoltuk aztán kiöntöttük az egészet.

Előzmény: BZoltan (65766)
BZoltan Creative Commons License 2018.02.15 0 0 65766

A mindenségit :( pár éve kóstoltam és akkor még állt. A 2013-as pedig egy kivételesen jó évjárat volt a bazalthegyeken. Főleg azoknak akik nem pánikoltak be az október eleji lehüléstől.

Előzmény: lazaridi (65765)
lazaridi Creative Commons License 2018.02.15 0 0 65765

Kipróbáltam még kettő akciósat. A Tűzkő Pinot Grigiot, vagy mit szürkebarát, 2016 rövid szellőzés után egészen ihatónak bizonyult, talán 4 pont.

 

Laposa Rizling2, 2013, kiöntésre került. 

BZoltan Creative Commons License 2018.02.14 0 0 65764

Nem hiszem, hogy ebből az 5 borból vonta le a következtetést. Szerintem úgy van ezzel a Csaba is mint a viccbeli Móricka akinek "mindenről az jut az eszébe" Szerintem csak ennek az 5 bornak a kapcsán írta le azt amit amúgy is gondolt.

 

A Furminttal önmagában nyilván nincsen semmi baj. A baj az az, hogy Tokajban sokan tényleg elhitték, hogy a wachau stílusú rajnai modell, vagyis az alacsony alkoholpotenciálra való szüretelés és kóracélban élesztővel erjesztés az nagy bort ad. Hát ez Tokajban és a Furminttal nem működik.

Tudom, hogy szerénytelenül hangzik :D De én már vagy tíz éve mondogatom, hogy a Furmint megoldása valahol a 13-13.5vv% potenciál és a 3-9g/l maradékcukor és 6-18 hónapos nagy tölgyfahordós érlelés meg a 6-12 hónapos palackos pihentetés a megoldás. Ja és értelem szerűen csak a legjobb területeken, csak alacsony terheléssel és csak organikusan. Lehet radikálisan hangzik, vállalom is, de szerintem minden más út zsákutca.

Előzmény: shiraz2 (65763)
shiraz2 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 65763

Persze, éretlen szőlőből sehol sem lehet jó bort csinálni. De szerintem a kérdésfelvetések hibásak. Nem Tokajban, a furmintban vagy a hárslevelűben kell keresni a hibát vagy a házasításukban keresni a kiutat. A szőlészek és borászok fejében kell keresgélni. És mégegyszer: értem én a jószándékot, de nem 5 borból lehet levonni következtetéseket. Illetve lehet csak minek.

Előzmény: BZoltan (65762)
BZoltan Creative Commons License 2018.02.14 0 0 65762

Igen, ezért mondom, hogy messze nem értek mindenben egyet vele. Sőt. Ugyanakkor a posztban szereplő borokról korrekt kritikát írt és ezen borok kapcsán nagyon pontosan megfogalmazza mindazt a problémát amit Tokajjal kapcsolatban sokan emlegetnek. Azt, hogy éretlen furmintból nem lehet finom bort csinálni. Vagy azt, hogy Tokajnak a házasítás lenne inkább a járhatóbb út.

Ha ilyen írások születnének pro és kontra, ha ilyen igényes megfogalmazással indulna be az érdemi vita akkor előrébb lehetne lépni.

Előzmény: shiraz2 (65761)
shiraz2 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 65761

Csaba tényleg jól ír. De egy teljes borvidék 2016-os évjáratára általánosításokat tenni 5 azaz öt bor kóstolása után, eléggé megkérdöjelezhető. sőt.

Előzmény: BZoltan (65743)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2018.02.14 0 0 65760

Nem tud valaki fajélesztőt?

 

Kisebb mennyiség 10-15 kiló kőne ha lehet akkor villányi sauska féle.

A címem Muslincafalva cica utca 3., de gyakran járok Kiskőrösre is ha személyes átvétel lehetséges.

 

 

Kakaós mozsolás kalácsba lenne az asszonynak.

 

Mán nem hagy békibe.

 

Sürgős.

BZoltan Creative Commons License 2018.02.14 0 0 65759

Jocó, konkrétan ez történt.

Előzmény: Jocó0423 (65754)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 0 0 65758

Te figyelj, tenyleg hanyagolj, nem is neked irtam, de mar ugrassz mindenre.

Vagy joskabacsi nick is te vagy? Azt hiszem nem.

 

Előzmény: Jocó0423 (65757)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 65757

Nem értem, hogy mire húztam és mit de már unom olvasni az olvashatatlant, bocsi de tényleg hagyjuk egymást.

Előzmény: naivkezdo (65756)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 0 0 65756

Ahogy erzed, nyilvan a napok ota itt tema sauska ugyre utaltam, illetve a hetekig zajlo fajelesztos felelesztesere. Erre rahuzni egy egesz borvideket, picit eros nem?

Ha mast is belelatsz, mert mindezek utan bele lathato, akkor sorry. Amugy a taho szo onmagaban visszataszito, a megjegyzeseimre ezt ne hasznald kerlek.

Előzmény: joskabacsi (65745)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 65755

Nekem nincsenek sérelmeim :) Ja és én főzök páleszt is.

Előzmény: naivkezdo (65753)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!