Keresés

Részletes keresés

kifli Creative Commons License 30 perce 0 0 65316

a vendéglátáshoz érteni is kell

Előzmény: Hepci (65314)
BZoltan Creative Commons License 1 órája 0 0 65315

Sosem fogom megérteni, hogy miért poén százmilliókat elfüstölni egy közepes étteremre. Azt megértem ha valaki ingatlanspekulációból vagy pénzmosoda céljából nyit éttermet. De tudtommal a Tanti egyik sem volt az.

 

Fájndéjning BT promóhely pedig csak van elég a városban. Furcsa.

 

A Bott Fricit én kedvelem és volt pár olyan rajnaija amik nekem a fajta hazai létjogosultságát igazolták.

Előzmény: Hepci (65314)
Hepci Creative Commons License 2 órája 0 0 65314

A Tanti - néhány rövid időszak kivételével - a nyitás óta valószínűleg folyamatosan veszteséget termel, nem is keveset. Jó, hogy jól megy a Bortársaság, a tulajnak van hová befektetni a pénzét...

Én a kezdeti időszakban (Pesti István) jártam oda sokat, aztán a Heiszler Olivér-féle időszakban nem, most pedig újra kedvelem. Gasztrobuzinak talán illik is "támogatni" egy fine dining éttermet, ha a lakásától 300 méterre van, és valószínűleg a bezárás határán táncol.

Bott Frigyesnek a 2013-as borai voltak fantasztikusak, azóta sajnos nem kóstoltam hasonlót tőle. A '15-ös rajnaija és a Super Granum se hozta azt, amit a korábbiak és az ára alapján várnék, ezt a '16-os traminit se venném meg. Én ezekben max. 3000 forintot érő beltartalmat érzek, de majd nyilván akad itt más, aki mást érez, mert mást szokott érezni, mint én.

Előzmény: BZoltan (65313)
BZoltan Creative Commons License 3 órája 0 0 65313

Ennyire lejtőn van a Tanti? Azért egy mislencsilag aspiráns helytől csak elvárnék egy dedikált borpincért. A Frici borairól is hallottam már elégedetlen véleményeket. Pedig pár évvel ezelőttig teljes volt a konszenzus, hogy kőstabil minőség az amit hoz. Én rossz bort még nem kóstoltam tőle. Néhány éve egy 07-es Vinuculmot kóstoltunk társaságban. Az nem volt rossz, de nekem nem ízlett annyira mint amennyire az aranytorkúak énekelték.

Előzmény: Hepci (65312)
Hepci Creative Commons License 4 órája 0 0 65312

Sommelier már nincs, a hely (Tanti) enyhén szólva nem megy remekül.

Gondolom, ez az évjárat nem lett csodálatos Kikeletéknél.

Ezzel egyébként semmi baj nincs, csak ez a legdrágább poharaztatott tétel a fehérek között.

Kértem utána egy deci '16-os Bott F. traminit, az se volt egy fantasztikum.

Előzmény: BZoltan (65310)
syntaxerror Creative Commons License 8 órája 0 0 65311

Nekem a 16os Kikelet bejott, se nem vekony se nem savanyu. Citrusos-tropusi gyumolcsos, kis maradekcukorral, elveztem inni. Szoval evjarat hatas is lehet, vagy tanultak belole.

Előzmény: BZoltan (65310)
BZoltan Creative Commons License 10 órája 0 0 65310

A pincért/sommeliert megkérdezted erről? Engem piszkosul érdekelne, hogy ez most egy ilyen évjárat vagy mi? Valaki igazán megbloggolhatá a témát :D 

Előzmény: Hepci (65307)
BZoltan Creative Commons License 10 órája 0 0 65309

Igen, ebből a szempontból rokon a két fajta. Szerintem minden neutrális fajtával pontosan ugyanezt a helyzet. Az aromatikusabb és bukéfajták azok amik nem büntetnek ha éretlenül szüretelik le őket.

Előzmény: Hepci (65305)
Z-vitamin Creative Commons License 17 órája 0 0 65308

1500 pénzt adtam érte. Sok érte.

Előzmény: Hepci (65306)
Hepci Creative Commons License 17 órája 0 1 65307

Megkóstoltam a párját étteremben...

 

Kikelet Birtok Furmint 2015

Egy deci alapján nem írnék sok részletet, de ez is vékony és savanyú. 1500 forintért decizik egy budai csúcsétteremben, ennyiért büntetés kikérni.

Előzmény: BZoltan (65083)
Hepci Creative Commons License 18 órája 0 1 65306

Ez úgy 3-4 évvel ezelőttig zseniális ár/érték arányú belépő kategóriás tokaji furmint volt.

Aztán ugyanannyi pénzért áttértek erre a citromos híg mosogatólére, amiért 1000 Ft is sok lenne.

Előzmény: Z-vitamin (65304)
Hepci Creative Commons License 18 órája 0 0 65305

Nekem a juhfarkkal állítható párhuzamba: a vékony, reduktív ("elegáns/transzparens", hahahaha) furmintok szart se érnek és nem is tárolhatók.

Előzmény: BZoltan (65301)
Z-vitamin Creative Commons License 19 órája 0 1 65304

Patrícius furmint 2016: minimális citrusos illat, ami a korty első felében is diszkréten jelen van (van jelen...). Korty második fele semmilyen. Nagyon vékony cucc.

BZoltan Creative Commons License 20 órája 0 0 65303

Elhiszem. A nagy egyéniségek ritkán tetszenek mindenkinek.

Amúgy Homonna teljesen más stílust képvisel mint mi. De én ezzel együtt nagyon szívesen iszom a borait.

Előzmény: kifli (65302)
kifli Creative Commons License 21 órája 0 0 65302

A Homonna sem ízlett igazán soha

Előzmény: BZoltan (65301)
BZoltan Creative Commons License 21 órája 0 0 65301

A furmintból sem nagyobb kihívás az intenzív zamatok előcsalogatása mint bármi más fajtából. Két dolog kell hozzá, jó termőhely és érett szőlő. Sok termelő huszadrangú területről akar éretlen szőlőből nagy száraz bort csinálni.

 

Valamiért elterjedt (pár nagyonhülye véleményformáló tolta ezt a baromságot mint süket a csengőt), hogy a nagy szárazbor szükséges feltétele, hogy maximum 12.5vv% de inkább kevesebb alkohol potenciállal kell hozzá alapanyagot szüretelni. 

 

Mi 6-8 évet beáldoztunk a furmint kutatásra és egyértelműen az jött ki, hogy 13.0-13.5vv% potenciál között kezd a furmint megszólalni. Ezzel rendszerint együtt jár az,  hogy már a szőlőben elmennek az almasavak és a furmintra jellemző délceg savakat ilyenkor már tudja kerekíteni 3-8g/l maradékcukor. Az ilyen fenolos érettségű szőlő bora viszont egyértelműen igényli a mikro-oxigenizációt... hétköznapiasan fogalmazva a hordót.

 

Ennyi. Minél szárazabb egy furmint annál több időt igényel hordóban és palackban. A csontszáraz 12.5vv% furmintok csak akkor jók, ha a legjobb területekről elmebajos szinten tiszta technológiával készülnek. Ilyenre én eddig csak a Csite és a Homonna borokban láttam példát.

Előzmény: Hepci (65298)
gemini1966 Creative Commons License 25 órája 0 0 65300

Szerintem, a furmint igen is sokrétű bor, a bajok azóta vannak vele mióta nem érlelik hordóban , vagy csak nagyon kevés ideig. Savak fontosabbakká váltak mint a zamatok. a furmint az a bor ahol fontos az alkohol ( 13 ) , és a hordós érlelés. A furmint az a fajta bor amely a mezei borrajongó is felismerheti az izéről. Az sem igaz hogy , nem volt tokajhegyalján száraz bor. Mindig is volt csak a nagy közönség izlése az édes bort preferálta.  1970-1990-es évek. pl: 4 éves Ó -furmint.

Nálunk Miskolcon a mai napig van két emblamatikus borozó, a Városháztéri Tokaji borozó, és a Búza téri Boris . Kimérve két féle bor volt "mádi édes " (furmint), hárslevelű (száraz) na ez nem fogyott, valamint palackból a 4 éves Ó furmint.

 

vlagyimir p.

 

Előzmény: Hepci (65298)
kifli Creative Commons License 28 órája -1 0 65299

pl szepsy furmintjai számomra élvezhetetlenek. viszont nagyon drágák.

Hepci Creative Commons License 28 órája 0 0 65298

Nem írtam, hogy a furmint hibája. A furmint peche.

A furmint hibája annyi, hogy elég neutrális - nehezen csalogathatók elő belőle intenzív zamatok.

A borászok - és a BT, valamint további forgalmazók - hibája meg az, hogy tárolhatóság szempontjából kipróbálatlanul tették arra az árszintre a furmintjaikat, ahol nemzetközi rangú nevektől kipróbáltan tárolható és alapból zamatosabb német/osztrák dűlős rajnaikat lehet kapni.

Ez kb. olyan, mintha ti ott a Somlón beáraznátok a juhfarkot Prager Klaus szintre. Nyilván, ha elég kevés van belőle, eladható, mint kuriózum... viszont drága tokaji furmintból elég sok lett...

Előzmény: BZoltan (65297)
BZoltan Creative Commons License 28 órája 0 0 65297

Azok az ár nem a furmint miatt lettek annyi amennyi, hanem azért mert az érinthetetlen félistenek csodatévő kezei közül kerültek ezek a furmintok a legerősebb kiskereskedelmi lánchoz, a BT-hez

 Ők pedig ha akarnak akkor erőből úgy árának ahogy akarnak.

 

Vagyis ez nem a furmint hibája. Lásd, somlói furmint nincsen ebben az 5-10 rugós sávban. Mért mi nem vagyunk szent tehenei a BT-nek és nálunk nincsenek tévedhetetlen géniuszok.

Előzmény: Hepci (65296)
Hepci Creative Commons License 29 órája 0 0 65296

A furmintnak az a nagy peche, hogy ezzel merészkedtek fel magyar borászok először száraz borban az 5-10000 forintos ársávba, jókora nagyotmondások közepette. Nyilván 2 rugóért kevésbé lett volna irritáló, ha a bor üres, zamatmentes, valamilyen betegségben szenved, vagy csak 2-3 év korrekt körülmények között történt tárolás után szétesik. Aztán amikor már a legnagyobb nagyotmondások se voltak képesek elkendőzni a szomorú valóságot, megindult az útkeresés, és tart azóta is. Talán először meg kellett volna megkeresni az utat, és utána emelni az égbe az árakat...

Nem lesz könnyű innen visszajönni, én azért drukkolok, bár 5000 Ft felett nem a közeli jövőben költök újra furmintra. Az egy szem Csitét leszámítva, amit hamarosan kipróbálok. :)

Előzmény: shiraz2 (65294)
BZoltan Creative Commons License 29 órája 0 0 65295

Erősen :) Sosem rejtették véka alá, hogy nekem a bor több mint ízélmény. Ritkán veszem a számba olyan dolgot amihez nem kötődöm érzelmileg. A bor íze és illata nekem csak eszköz amivel még tudom lendíteni a képeken húrjait. Ha erre egy bor nem alkalmas, akkor az nekem csak üres zsigerkápráztatás :)

Előzmény: shiraz2 (65293)
shiraz2 Creative Commons License 29 órája 0 0 65294

szeirntem a furminttal mint szőlőfajtával semmi probláma, max sok-sok borászat gyenge produkumot állít elő belőle. aztán erre jött a furmintból nem is lehet vezető bort csinálni kórus. kell illetve kellenek vezető sztorik egy ország borképéről a külhonban. anélkül nehéz sok fogyasztót nyerni. 

a niche fogyasztók / high end gasztro piacán persze már tökmindegy milyen fajtából van a bor csak egyedi és különleges élményt adjon. csak erre a piacra kevesen tudnak Magyarországon versenyképes bort letenni az asztalra. Furmintból vagy bármi másból.

Előzmény: Hepci (65289)
shiraz2 Creative Commons License 29 órája 0 0 65293

szeretsz lelkesedni és nosztalgiázni :)

Előzmény: BZoltan (65290)
Hepci Creative Commons License 30 órája 0 1 65292

Egy újabb borról írok pár - természetesen megosztó :D - mondatot.

 

Kovács Nimród 777 Pinot Noir 2015

Első szippantásra pici avarosság, aztán édes cseresznye, konyakmeggy, vanília, füstölő. Ízben is az édes vonások dominálnak, itatja magát, savai viszont alig frissítenek. Szerencsére nem hömpölygősen édes, mint a PAP-pinók - a fogyasztók többségének szemében valószínűleg ez egy nagyon finom bor. Vannak erényei, hibáktól is mentes, de nekem úgy tűnik, hogy egy többre hivatott alapanyag fulladt (jó) hordóba.

4500 Ft körül (Radovin), 5-

BZoltan Creative Commons License 1 napja 0 0 65291

Egészen biztos, hogy a száraz furmint ötlete azért pattant ki pár tokaji termelő fejéből mert nyakig álltak az eladatlan és  eladhatatlan aszúban.

 

Mondjuk Tokajban a szőlők 60%-a furmint, szóval nagyon más fajtára nem igazán tudtak volna építeni. A házasítások sajnos branding és marketing szempontból hátrányból indulnának. Szóval a furmint fajta és az, hogy fajtabor legyen a Nagy Tokaji Nemédes bor az adot volt. A szárazság pedig azért került bele a képbe, mert így olcsóbb :D Féledés bort készíteni ugyanis a legendával nem sokkal olcsób mint aszút. Arra gondolok, hogy még mindig sokan csinálnak félédesnek való musttal/sűrítménnyel  aszút

Előzmény: Hepci (65289)
BZoltan Creative Commons License 1 napja 0 0 65290

Lehet. Nekem a termelőtől függetlenül nagyon tetszik. Nekem benne van az amiért én bort iszom. Az intenzív de még nem zavaró savak, egyedi és felismerhető íz. Meg érzem rajta a tisztaságot. Egyszerűen visszaröpített a kavicsos Határiba és az Erdőbényei utcákra. Ezt nekem nagyon kevés bor tudja. Nagyon sok finom és jól elkészített bort kóstolok. Olyanokat is amiket jó barátok és jó emberek csinálnak. De ez az élményfaktor nálam egyedi. Aztán lehet, hogy cak az én szenzoraimra hat így :) De nekem az pont elég.

Előzmény: shiraz2 (65287)
Hepci Creative Commons License 1 napja 0 0 65289

Látom a nagy marketingnyomást, de tulajdonképpen miért is vésődött kőbe, hogy a vágyott Nagy Magyar Tokaji Szárazbornak furmintnak kell lennie és teljesen száraznak?

Mert nem fogy eléggé a nagyon nem száraz aszú, és ebből a tényből erre talált kiutat a Logika?

Előzmény: BZoltan (65285)
kifli Creative Commons License 1 napja 0 0 65288

nem könnyű feladat, de gyerünk! legközelebb megkóstolnék egy reményteljes furmintot, akár Csitéét is

Előzmény: BZoltan (65285)
shiraz2 Creative Commons License 1 napja 0 1 65287

a 12-es évjáratról az évtized boraként szólni, kis túlzás. sorry

Előzmény: BZoltan (65281)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!