Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 30 perce 0 0 65224

Nem tudom, keves a tapaztalatom. Nem is vakon, viszek mintat

 Van vki komarom-esztergom megyebol vagy budaors kornyeke vagy obuda?

lazaridi Creative Commons License 1,5 órája 0 0 65223

Tegnap este kinyílt az utolsó palackom a SAP 2007-es Hárslevelűből.

Jelentem, hogy nyitáskor is, most is rendkívül szép ízletes, mandulás, barackos, 7 pontos bor

 

Azt halkan jegyzem meg, hogy az utolsó előtti palackom nem volt ilyen jó...

shiraz2 Creative Commons License 2 órája 0 0 65222

mi benne a különlegesség?

Előzmény: AttiFü (65221)
AttiFü Creative Commons License 3 órája 0 0 65221

Laposa Badacsonyi Kéknyelü 2014

 

Hüvösen a pincéböl, fél órával nyitás után Spaghetti Putanesca-hoz kóstoltam, visszafogott enyhén virágos illat, zöldes halványsárga szín, ízben ugyanolyan visszafogott mint az illat sejteti. Nem az én borom, különlegesség ide vagy oda. 

Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 9 órája -1 0 65220

Zsírkréta lesz az.

Egyből kiszagolom.

 

(Azért izgalmas dolog úgy találgatni, hogy nem kóstoltuk.)

Előzmény: kifli (65215)
H_G Creative Commons License 10 órája 0 0 65219

Merlot-ban? Ezek inkább a kékfrankosra jellemzőek.

 

Előzmény: kifli (65215)
kifli Creative Commons License 10 órája 0 0 65218

akkor jó

Előzmény: shiraz2 (65217)
shiraz2 Creative Commons License 10 órája 0 0 65217

szerintem ezek fajtától függetlenek

Előzmény: kifli (65215)
lazaridi Creative Commons License 11 órája 0 0 65216

katicabogár

Előzmény: naivkezdo (65213)
kifli Creative Commons License 13 órája 0 0 65215

gomba? bőr? ló? istálló?

Előzmény: naivkezdo (65213)
shiraz2 Creative Commons License 14 órája 0 0 65214

általában? körül tudod írni?

Előzmény: naivkezdo (65213)
naivkezdo Creative Commons License 23 órája 0 0 65213

Van egy illat a merlotban, amit nem tudok azonositani a gyumolcsok mogott. Van egy sokat szagolt, bator onkentes, aki bevallalja?

BZoltan Creative Commons License 1 napja 0 0 65212

Igen, valóban a Hilla a SAP portfólió legstabilabb és legrégebbi bora. Ezen nem is tervezek változtatni. Ami váltzott az a volumen és a pozíció.  Amedig tíz éve a Hilla volt a legnagyobb palackszámban készülő és legolcsóbb borunk addig mára egyértelműen a pince ékköve szerepét szánom neki. Utoljára 2013-ban sikerült Hillát csinálnunk. A 2015-ös most lett palackozásra kész :)

Előzmény: loading (65210)
loading Creative Commons License 2 napja 0 1 65211

Heti lefolyó: Prantner Olaszrizling 2015 - instant fröccs, rögtön nyitás után ki akar szökni az üvegből. Hozzáadott CO2-t nem látok a palackra írva. Több órás szellőzés után sem javul igazán. Kesernyés, klasszikus 100Ft-os kocsmai fehérbor ízű. Minden, ami az olaszrizling árnyoldala. Csavarzár. Talán ajándék volt.

 

loading Creative Commons License 2 napja 0 0 65210

Pedig a Hilla a portfólió biztos pontja. Az első 2006-os vagy a 2007-es volt, amelyet ittam. Zwacknál, de a Radovinnél is vettem már. Igaz, ami igaz, egyik sem ma volt.

Előzmény: Hepci (65188)
BZoltan Creative Commons License 2 napja 0 0 65209

2006-ból egyetlen borral jöttünk ki. Úgy 1500 palack Hilla cuvée-vel.

 

Amúgy ez a Hilla cuvée volt az amivel betettük a lábunkat a magyar boros online  közegbe:
- Albert gazda: http://alkoholista.blog.hu/2007/09/09/szivesen_ittam
- Vörös és fehér: http://borvirag.blogspot.fi/2007/11/palackba-zrt-soml.html

- Műtannin: http://alkoholista.blog.hu/2008/01/05/feher_angyalok_i

 

2007-ben már volt juhfarkunk talán 900 palack, de a Hillából még 1800 palackot töltöttünk le. 2008-ban volt először fajta Hárs és 2009-ben Furmint. Ezzel egy időben folyamatosan csökkentettem a palackozott Hilla mennyiségét. Egyszerűen nagyobb volt a kereslet a Juhfark, Furmint és Hárslevelű fajta borokra.

 

Azóta erre a házasításra én a pince csúcs birtokboraként tekintek. Minden fajtából a legjobb szüretek, legjobb hordól, legjobb boraiból rakjuk össze. 300-400 palack és egyértelműen a többi borunk fölé van lőve ha csak párszáz forinttal is. Viszont ez a volumen, nem az országos terítés kategóriája :)

 

Előzmény: Hepci (65206)
kifli Creative Commons License 2 napja 0 0 65208

élmény a bor!

 

Előzmény: BZoltan (65207)
BZoltan Creative Commons License 2 napja 0 0 65207

Nem is tudtam, hogy ott is van :) de frankó hely, szóval örülök neki.

Előzmény: kifli (65204)
Hepci Creative Commons License 2 napja 0 0 65206

A küvével esetleg ki lehetne részben váltani a fajtaborokat (többet készíteni belőle), és azt hozni először piacra... pici maradékcukorral...

Előzmény: BZoltan (65195)
kifli Creative Commons License 2 napja 0 0 65205

szerinted iható?

Előzmény: kifli (65204)
kifli Creative Commons License 2 napja 0 0 65204

most szellőzik egy 15-ös juhfark, a kulinárisban vettem

Előzmény: BZoltan (65201)
lazaridi Creative Commons License 2 napja 0 1 65203

Ripka Gergely egy mostanában született posztján felbátorodva én is kinyitottam egy palackkal...

 

Szepsy, Nyulászó furmint 2007

 

Gyönyörű aranysárga szín, semleges illat, kis tenger és barack illatokkal

Ízében barack birsalma, sósság, nagyon sokrétegű és hosszú. Nagy bor, nálam talán 7+ pont

De nem kell a maradék palackokat sietve kiüríteni, ez a bor még bírja...

Z-vitamin Creative Commons License 2 napja 0 0 65202

Borkritikusok elsőszámú problémája :)

Előzmény: kifli (65199)
BZoltan Creative Commons License 2 napja 0 0 65201

Lehet. Egyelőre nem szerepel ez a kérdés a legégetőbb 5 probléma listáján :) Szóval nem igazán ezen pörög az agyam.

Előzmény: kifli (65200)
kifli Creative Commons License 2 napja 0 0 65200

pedig csak talán egy közepes/nagyobb levegőt kéne venni

Előzmény: BZoltan (65196)
kifli Creative Commons License 2 napja 0 0 65199

ahhoz kell az igazi bátorság, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk:)

Előzmény: Z-vitamin (65197)
BZoltan Creative Commons License 2 napja 0 0 65198

Pontosan :)

Előzmény: Z-vitamin (65197)
Z-vitamin Creative Commons License 2 napja 0 0 65197

Nyilván, az is érdekes, h ezek közül ki melyik fázist szereti, melyiket tartja egy bor csúcspontjának.

 

Előzmény: BZoltan (65195)
BZoltan Creative Commons License 2 napja 0 0 65196

Ha egy kereskedőt elküldök akkor any értelem szerűen elmegy máshoz. Aztán persze nyilván máshol olyant és azt nem kap amit nálunk. De addigra a kereskedő már meg is győzi magát, hogy ő mindig is azt a másikat akarta :)

Mint kiflinek írtam a rengeteg rossz tulajdonságim közül talán a híúságom és a becsvágyam a legrosszabb. Van egy kényszeres elképzelésem, hogy milyen presztízs helyeken szeretném a borainkat látni. Például a Terroir Club nekem mindig is egy ilyen hely volt. Shiraz ismer, tudja, hogy nem seggnyalásból mondom. De valamiért nekem úgy állt be az agyam, hogy a TC az a hely ahol a hiteles, tiszta és autentikus borok vannak. Ezért én ott akarok lenni. Van még pár ilyen becsípődésem. Például motivál, hogy a csillagos és az ezzel azonos kaliberű helyeken legalább mutatóba legyen egy-egy boruunk. Azt pont leszarom, hogy milyen celeb issza a borunkat, az nem érdekel. De a magyar gasztró zászlóshajó éttermeiben szeretem látni a borainkat.

Ezeket a célokat olykor több év munka előzi meg. Az, hogy a piacon vannak a boraink és jelen vagyunk a boros köztudatban az alap. Ha kivonulok a piacról azzal ezeket az ambíciókat jegelném.

De nehéz terep ez. Konkrétan a Furmint és Juhfark borokkal a legnehezebb. Ha felhív a kereskedő és kéri a bort akkor nekem rém ciki azt mondani, hogy bocsesz, de én még pár évet érlelném ezt a bort. Ráadásul olyan bort amit én jónak, finomnak és késznek tartok, csak éppen úgy sejtem, hogy 2-3 év múlva nagyobb sztár lenne. Szóval ilyenkor nem pattintom le a kereskedőt.  A Hárslevelű más téma, mert az 90%-ban USA exportra megy, azzal a magyar piac kevésbé foglalkozik. Abból tudtam még tavaly is 2012-est adni és tényleg érdemes vol három évet várni azzal a párszáz palackkal.  De a 2016-os Hársat már várja az amerikai partner és ha készen lesz akkor oda is fogom adni nekik.

Én konkrétan kamunkat tartom azt amikor valaki több évig tudatosan érleli egy-egy borát. Ilyen ma Magyarországon nincsen. Érlelni azt a bort lehet amit nem akarnak megvenni.

Előzmény: syntaxerror (65190)
BZoltan Creative Commons License 2 napja 0 0 65195

Kompromisszumról azért szó sincsen.
Én a borainkat 10-14 hónap hordós érlelés és jellemzően 4-8 hónap palackos fektetés után engedem forgalomba. Néha vannak kivételek, például a 2015-ös Hilla cuvée (párszáz palackos tétel) még nincsen forgalomban. A 2013-as Olaszrizlinget is 2017 nyarán adtam csak el. Szóval minőségi kompromisszumot ez sem jelent.

Az én tapasztalatom az, hogy a mi stílusunkban készülő somlói borok a 1.5 - 3 éves koruk között a leggyümölcsösebbek és legzamatosabbak. Ilyenkor érezni ki a legjobban a savakat és a maradékcukrot. Aztán 2-3 éve kora után ezek elkezdenek integrálódni és a primőr gyümölcsösség átalakul kandírozott gyümölcsösségbe, a direkt virágillatok áltmennek birsalmás, őszibaracos jegyekbe. A cukor és a sav összeállnak és 4-5 éves korukra már inkább a termőhelyről szól egy jó somlói bor. Lehetne 4-5 évesen forgalomba hozni a borainkat, de én szeretem ezt az első 2-3 évet és szerintem sok más fogyasztó is szereti.

Előzmény: Z-vitamin (65191)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!