Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 15 órája 0 2 61154

Azért szerintem azt nagyjából mindenki tudja, hogy a borrendek a magyar borvilág legavittabb mókás jelenségei, ahol jovális nagypapák és helyi énektanárok olcsón mért műbársony méteráruba öltözve játszanak valami vicces lovagi társasjátékot.

Előzmény: Jocó0423 (61153)
Jocó0423 Creative Commons License 17 órája 0 0 61153

Meséld már el, hogy mi a sznobság egy borrendben?

Van róla valami halvány fogalmad, hogy mit takar a kifejezés?

Előzmény: Tybald_ (61137)
Ricsi 176 Creative Commons License 20 órája 0 0 61152

Szép napot! Kérdezném a szakértőktől! van öt palack Monostorapáti Müller Thurgau 1979 évjáratú borom. Hol találnék róla bővebb infót? eddigi keresésem sikertelen. válaszokat köszönöm!

bakatorro Creative Commons License 1 napja 0 0 61151

szia Medveger!

kíváncsi volnék milyen a bakator, amit ültettél? vagy még nem szüretelted?

Előzmény: medveger (50968)
lazaridi Creative Commons License 3 napja 0 0 61150

Na mi volt azona nagy VINCZE kóstolón? Volt valaki közületek?

 

szenyor Lopez Creative Commons License 6 napja 0 0 61149

Köszi a biztatást ;) A "technológia" konkrétan annyi volt, hogy bogyózás, majd minden adalék (fajélesztő, tápsó, cukor) nélkül bekerült az üvegbe :) Ként sem látott. Fontos, hogy ne kaphasson oxigént, tehát teletöltve kell tárolni. És jó hőmérsékleten, nekem pincében érlelődött. Jövőre több fajtával is kipróbálom. Kösz a tippet, lehet, hogy a muskotályos fajta nem volt jó választás.

Előzmény: BZoltan (61148)
BZoltan Creative Commons License 6 napja 0 0 61148

Az irsaiban ha jól tudom szegről végről vannak muskotályos gének. A muskotályos fajták pedig hajlamosak elszappanosodni. De majdnem mindegyik intenzív bukéfajtnál előfodulhat ez. Szóval én a szappanosságot itt egy kevésbé kívánatos fajtajellegnek tudnám be.

A kísérletedhet pedig gratulálok! Szépen bizonyítottad te is, hogy magához a borkészítéshez igazándiból nagyon minimális alaptechnológiára van szükség :) Már pár literrel is meg lehet mutatni, hogy valójában nincsen szükség a legtöbb technológiai varázslatra.

Előzmény: szenyor Lopez (61145)
ronin s8 Creative Commons License 2017.03.22 0 0 61147

Én is a 13'-ast kóstoltam. Alap bornak nem rossz, de kicsit lapos. A Vylyanban több mélység, és szélesség van. Kíváncsian várom a Gombást...

Előzmény: joskabacsi (61146)
joskabacsi Creative Commons License 2017.03.22 0 0 61146

 

A '13-ast ismerem.

Olyan is volt, hogy 20 tételes sorba tettem (nem találom az istennek se a képet róla) ahol volt egy Vylyan Gombás és egy sima pinot is. Franciákkal, új zélandiakkal egriekkel, mátraival - sőt egy oregonival is ....

 

Sajnos valahol megint csak visszaköszönt amit Hepci is írt.

 

Jekl:

Béla nagyon jó ember, jó borász és kiváló növényvédelmis szakember. Hogy a pinotnak Villány már meleg arról nem ő tehet. Flórika elsősorban marketing ....

 

 

 

Előzmény: ronin s8 (61144)
szenyor Lopez Creative Commons License 2017.03.22 0 1 61145

Egy kis érdekesség:

BZoltan egy régebbi posztjában nagyon megtetszett az amforába való must elrakás. Kicsit utánaolvastam és előjött, hogy Grúziában készítenek úgy bort, hogy a szüretkor lerakják a bogyózott gyümölcsöt és a lét nagy kerámia amforákba, besüllyesztik a földbe (hőmérséklet normalizálás miatt), majd elfeledkeznek róla következő márciusig. Megcsináltam a kísérletet egy korai szüretelésű Irsai Olivérrel, amiből egy 5 literes üveg edénybe raktam el bogyót és lét. Kb. az üveg fele alattig voltak a bogyók. Tavaly augusztus végén lett elrakva, most egy hete nyitottam meg az üveget. Amfora nem lévén, üvegben kísérleteztem.

Úgy forraltam le, hogy az üveget kb. 2/3-ig töltöttem, majd forrás után teljesen a tetejéig feltöltöttem.

 

A látvány: a bogyók az üveg aljába húzódtak, nem túl gusztusos látványt nyújtva. Az üveg közepétől felfelé csodaszép világossárga bor volt, az üveg legtetején pedig a magok úszkáltak. Előzőleg azt gondoltam, hogy sötét sárga lesz a bor, kioldódván a bogyókból a színezőanyagok, de nem így lett.

 

Az illat: 7 hónap totális hozzá nem érés után kinyitottam a palackot. Ez egy ILLATBOMBA. Az Irsai Olivér amúgy is egy illatos bor, de amikor az üveget kinyitva beleillatoltam, az jutott eszembe, hogy ha Irsai parfümöt készítenék, annak ez lenne az illata. Eszméletlen intenzitás.

 

Az íz: Nagyon finom, az illat visszaköszön. Egy nagyon pici szappanosságot érzek. Nem tudom elmondani ezt a kis mellékízt, de érzem, hogy ott van. És kapott egy olyan savat a bor, amit a normál Irsai nem kapott. Ja és picit érződik a széndioxid. Mintha valami friss rozét kortyolgatna az ember...

Az ízén érzek egy pici oda nem illő ízt, szerintem egy fejtés elhajtaná, de ilyen kis mennyiségnél ezt nem tudom kikísérletezni. Csak gondolatkísérlet: jót tenne a bornak pár hónap nem bogyón érlelés.

 

Összességében: megéri megpróbálni. Csodálatos illatokat fejt ki az idő, érdekes ízeket hoz elő. Tárolással ez utóbbi biztosan változik még. Nem vagyok hozzáértő, csak egy lelkes kezdő :) Nem tudok adatokkal és pontszámokkal szolgálni ;) A technológia viszont úgy néz ki működik, jövőre nagyobb üveg edényekbe rakok ilyen kísérleti anyagokat. Az amfora is tetszik, de árban nem tud versenyezni az üveggel. Az üvegnél ráadásul ott van a látvány, ami nem hatodrangú.

ronin s8 Creative Commons License 2017.03.22 0 0 61144

Értem, de ugye nem burgundi pinot-rólesett szó, hanem Pinor Noir-ról, ami rendszertanilag helyes, tehát nem kell külön hangsúlyozni, hogy nem az a terület.. ;-) 

De értem, amit mondasz. Kösz az infót, bár a leírásban Béla és Flóra szerepel és az isten tudja, ki mit hazudik ilyenkor össze, valszeg csak a tulajdonlás tényét közlik, nem annak a nevét, aki a metszést végzi...

A lényeg viszont (talán ez elsikkadt) az, hogy ár/érték aránban ez egy jó pinot. Ezen még az sem ront, hogy egy sima 11'-es Vylyan Pinot-val szemben alulmarad a nagy Riedel Burgundy Grand Cru pohárban, míg egy sima Riedel pinósban még jól muzsikál.;-)

 

Hétvégén fogom kóstolni a 2009-es Vylyan Gombás Pinot Noir-t, ami a sima 2009-es felsőbb oktávja, és itt 3 ezer ft áll szemben 9 ezer forinttal. A sima 2009-es odatehető egy alap francia burgundi mellé, kíváncsi vagyok, a Gombás mit tud..?

 

Előzmény: joskabacsi (61143)
joskabacsi Creative Commons License 2017.03.22 0 0 61143

Kb. annyiban, mint egy Villányi Franc egy Loire menti Cabernet Franctól.

 

Különben mindegy, hozzászólásaidból úgy raktam össze, hogy időnként kóstolsz francia borokat, szóval semmiben, valóban VILLÁNYI pinot noirról van szó és Jekl Béláé ráadásul még a jobbak közül való is. Kár, hogy már nem sokáig, úgy tudom arról a Fekete hegyről származó szakcsoporti területen van az ültetvény amit vissza kell szolgáltatni a Borkombinát vevőjének privatizálójának ...

 

 

Előzmény: ronin s8 (61130)
BZoltan Creative Commons License 2017.03.22 0 0 61142

Tiszta konfúzált vagyok... a száraz a nyirkosnak, latyakosnak, ázottnak is az ellentéte.

De nagyon bírom, hogy a szárazbor fétis olyan szintre lépett, hogy már fajtáktól vitatják el a jogot, hogy nedves bort készítsenek belőlük.

 

A kéknyelű mint szárazborfajta... bahhh

Előzmény: dezso (61141)
dezso Creative Commons License 2017.03.22 0 0 61141

A szaraz a nedves ellentete, nem ertem, mit nem ertesz.

Előzmény: BZoltan (61140)
BZoltan Creative Commons License 2017.03.22 0 0 61140

A nap idiómája: "száraz fehérbor szőlő" ... WTF? Vagy magyarul MAF?

lazaridi Creative Commons License 2017.03.21 0 1 61139

Louis M. Martini, Sonoma County CS 2012, 5-6 pont

 

Luka Enikő CS 2011, Egyszerűen tökéletes, sajnos az utolsó palack, életemben ez a második CS, ami ennyire jó volt, megadva az elvi lehetőséget, hogy készülhet ennél jobb bor is 9 pontot adok

 

Szepsy, Király Hárs 2007, szép, tiszta, élvezetes, minerális bor, erős 6 pont

 

Ktima Biblia Chora (görög) Red, 2014, nagyon jó bopr, de túl sok a fa, 6 pont

 

Tsantsali, Rapsani 2007, nocsak egy olcsó bor és milyen szép. Úgy látszik ennek idő kell, erős 6 pont

 

Masciarelli, Maria Cvetic, Montepulciano d'Abruzzo, 2005,úgy tűnik ez jobb és jobb, de sajnos az utolsó palack volt ebből az évjáratból, 7 pont

 

Ch. de la Galiniere (Provance) Grande Cuvee Charles Losma 2007, nagyon finom. 7pont

 

Béres, Lőcse Furmint 2005, tartalmas, teljesen friss 12 év után, élvezetes, 6 pont

 

La Cuvee Mithique, 2005, sok tannin, sok gyümölcs, 6 pont

 

Szarka Furmint 2015, rendben van 5 pont

 

Máté, Mantus Merlot 2004, szép és sok gyümölcs, csak azt a leheletnyi édességet nem értem benne, 6 pont

 

 

 

Előzmény: ex perlasca (61135)
dezso Creative Commons License 2017.03.20 0 0 61138

Ejj, de gonosz vagy ma.

Előzmény: Tybald_ (61137)
Tybald_ Creative Commons License 2017.03.20 0 2 61137

Mert a borrend az nem sznobság:))))))))))

Előzmény: Jocó0423 (61125)
omega_patek Creative Commons License 2017.03.19 0 0 61136

Ma este vacsora: sajt, kapri bogyó, rozskenyér, friss paprika + 2014-es évjáratú Koch Kadarka. Nem is gondoltam volna, hogy ilyet jó bort lehet csinálni a kadarkából:-)

ex perlasca Creative Commons License 2017.03.19 0 1 61135

Caspari-Kappel Schiefercuvee trocken 2015 - 7p

Györgykovacs Nagysomloi Harslevelü 2013 - 6p

Hetszölö Tokaji Furmint Selection 2012 - 4p

Hetszölö Tokaji Late Harvest 2013 - 5p

Alejandro Fernandez Dehesa La Granja 2007 - 6p 

ronin s8 Creative Commons License 2017.03.19 0 0 61134

Valami titkos fehér nyelven beszéltek, vagy mi? :-D

Előzmény: Hepci (61133)
Hepci Creative Commons License 2017.03.19 0 1 61133

Na, úgy látom az én szövegem beltartalma se jött le, így kár volt belékotyognom. :)

Előzmény: ronin s8 (61132)
ronin s8 Creative Commons License 2017.03.19 0 0 61132

Nem tudom, mire gondolt, de én nem is burgundiról beszéltem (vagy bármi másról), hanem pinotról. A villányi pinot is pinot...

Előzmény: Hepci (61131)
Hepci Creative Commons License 2017.03.19 0 0 61131

Szerintem arra gondol, hogy inkább villányi, mint pinot, de majd kifejti...

Én pl. pinóként értékelhetőt pinót Villányból tán 7-8 éve ittam, először és utoljára, a Vylyan akkori - szerintem jobb - korszakában.

Előzmény: ronin s8 (61130)
ronin s8 Creative Commons License 2017.03.19 0 0 61130

És az miben különbözik a "Villányi Pinot Noir"-tól, ami a palackra van írva...?

Előzmény: joskabacsi (61129)
joskabacsi Creative Commons License 2017.03.19 0 0 61129

Villányi pinot.

 

Előzmény: ronin s8 (61126)
BZoltan Creative Commons License 2017.03.19 0 2 61128

Ez nem sznobság. Ti rajnai rizlingnek írjátok azt amit más rieslingnek. Szerintem kényelmesen elfér a két kifejezés egymás mellett.

A rajnai egy alapvetően német fajta, a neve is német és igazándiból a rizlning elnevezés az újkeletűbb.

 

A pinót is azért sokan írják pinot-nak :) meg a merlót és a kabernét is merlot-nak és cabernet-nek. Egy német/francia fajtát nem sznobság az eredeti nevén nevezni.

Előzmény: Jocó0423 (61125)
Hepci Creative Commons License 2017.03.19 0 0 61127

Persze, aktuális.

Előzmény: joskabacsi (61118)
ronin s8 Creative Commons License 2017.03.18 0 0 61126

Micsoda, ha nem pinot..?

Előzmény: joskabacsi (61120)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.03.17 0 0 61125

Nem is tudom :(

A mi borrendünk zászlósbora a rajnai rizling de még soha nem hallottam riesllingnek.

Ismét hangsúlyozom, nincs bajom az idegen kifejezésekkel ha nincs magyar megfelelője!

De ha van használjuk könyörgöm. Ne legyünk sznobok na.

Előzmény: BZoltan (61115)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!