Azt a kis diszkrét vaniliásságot agyonnyomták a gyümölcsök. Véletlen se említeném egy lapon ezt a famennyiséget pl. St.Andrea, Monarchia(KNW), Sauska chardonnay-kal.
Kiegészítésképp: az hogy nem tipikus riesling még az is nehezen állapítható meg. Ez akkor igaz ha a németet és osztrákot tekintjük tipikusnak. A hazai rajnaik krémje közül (Bussay, Légli...)jónéhánynak vannak hasonlóan inkább trópusibb gyümölcsökre hajazó aromái, mintsem hűvesebb citrusosabb.
Az hogy milyen a rajnai rizling Magyarországon még nincs annnyira letisztulva...
Kiváncsi vagyok egyébként mely tételek voltak még a sorban?
Ha te szóltál be elsőnek akkor te indítottad el a sezlonyrugó-effektust :)
Nem tudom, de majdnem teljesen biztos vagyok benne, hogy nincsenek palack variációk.
Szerintem te a fásságnak tudtál be egy szimplán más ízt (például az eléggé egyedi fűszeres, a medvecukorra emlékeztető édesgyökér ízét). Képtelenségnek tartom, hogy ez a tétel olyan fás legyen mint aminek te érezted, de nyilván lehet egészen más a te fa érzékenységed mint mondjuk nekem. Pedig én nagyon allergiás vagyok a túlzott fára.
Az is igaz, hogy Szentesi József más hordót használ mint amit sokan megszoktunk. A Stockinger hordó meglehetősen prémium kategóriás holmi, másodtöltésben egy ilyen 1200 literes hordó nem igazán az agresszív fásságáról híres, mivel az egyik lényege ennek a hordótípusnak a visszafogott fásság.
Én a legnagyobb tisztelettel és borbarátilag azt javaslom, hogy próbálj rá erre a borra még egyszer.
végre egy nem elütő vélemény, tehát a fát te is érezted. Nekem ez már nem finom fűszerezés volt, ettől erősebben a tölgyet ritkán érzem, az erősen hordózott újvilági chardonnay-kban (pl Montes Alpha) sem feltétlen, túl sokat adott hozzá az illathoz, és szvsz egy rajnaira jobban ráül, mint egy vastag chardonnay-ra. Ahol finoman fűszerez a hordó, az mondjuk egy Domaine Sauzet Puligny Montrachet Champ-Canet...
Ha már a Loew-et emlegetitek, nálam egyébként az nyerte a vakkóstolót, határozott 7 ponttal. Bár korábban egy másik palack kevésbé teljeseitett jól, mintha lenne némi szórás...
létezik, hogy több töltés volt, vagy más ok miatt lehetséges "palackvariáció"?
Nem az általad leirt dolog történt, ilyesmi legfeljebb akkor befolyásol, ha nem tudom megfejteni az illatot, és úgy szól be valaki. Talán én szóltam be elsőnek, hogy fa, első szippantásra, szóval nem a sezlonyrugó-effektusról van szó :)
Tényleg nem tipikus rizling a Bátyus, főleg, ha németekkel hasonlítjuk össze.
A fa valóban mintegy finom fűszerezésként tényleg jelen volt, de szerintem hozzáadott a borhoz és véletlenül se beszélnék agyonbarrikolásról.
Ha a fa érintésnyi jelenléte ennyire nemkívánatos, akkor kizárólag reduktív borokat kéne inni.
Ami viszont szenzációs volt, hogy a legmagasabb iskolába tartozó savakat éreztük benne, olyat amilyet Szepsy és Demeter legszebb boraiban lehet csak, és nem ilyen árfekvésben.
A német rieslingek metszően tiszta karakterét , a karcsú test melletti aromagazdagságát kár keresni, ha ezt akarom hazai rieslingben viszontlátni, akkor csalódottan kereshetem egész életemben.
Viszont a Szentesi-rajnaira jellemző koncentrációt, meleg gyümölcsösséget és az ezt megzabolázó bizsergetően-lüktető-mindentkitöltő savjelleget meg hiába próbálnánk keresni akármilyen külföldi rieslingben.
Tybald
Szerintem ezek közül a Nobilis Barakonyi 2008-at mindenképp nézd meg!
A Loew Riesling szép, Nálam 2 alkalommal 6p volt, egyszer elérte a 7-et. Érdekes, én azt is szoktam nézni külföldi rislingben, hogy másnap, amikor megszűni a szénsavasság mit mutat a bor. És a Loew másnap vékonka volt és jellegtelen, lendületét elvitte a co2. Ennek ellenére érdemes megnézni, csak ne maradjon belőle másnapra.
Még Borbarát-íróként ha jól emlékszem adtam borára három csillagot is, ami azért a tízes skálán messze lenne a 8-tól. Szóval kötelező 8 vagy akárhány pontról szó sincs, bár az tény, hogy ha kiemelkedő egy termőhely, és valóban nagyon alapos és szigorú a szőlészeti munka és utána nincs semmi elrontva, akkor nagy eséllyel kimagasló lesz az átlagminőség, nem csak egy-egy tétel "sül el". Bárki soroljon még föl pincéket ahol az alapborok max. 2 kilós tőketerheléssel készülnek, a szelektáltak meg 30-50 dekással. Szerintem nem lenne túl hosszú egy ilyen lista...
Nekem ilyen érzésem nincs... senkinek nem indul a bora 8 pontról, legyen akármilyen jó fej a termelő és legyen akármilyen követendő a termelési módszer.
Nézd, én kóstoltam ezt a bort párszor és soha egyetlen alkalommal eszembe sem jutott, hogy fás lenne. Soha senkitől nem is hallottam ezt a kritikát.
A legnagyobb tisztelettel és barátsággal elmondom, hogy szerintem mi történt... fordult már elő velem is ilyen.
Társaságban kóstoljuk a bort, pörgetünk, szimatolunk, kóstolgatunk, nézzük a plafont összeszűkült szemmel, hümmögünk és szálazzunk fejben a bort ezerrel. Egyszer csak valaki bemondja, hogy sezlonyrugó! Bakker, tényleg, sezonyrugó... most, hogy jgy mondod tényleg sezlonyrugó. Két perc múlva már mindenki érzi a sezlonyrugót. Sőt ha az eredeti bekiáltó még egy határozott kiállású és a társaságban megbecsülésnek örvendő véleményformáló akkor már meg sem kérdőjelezi senki a dolgot... innentől már csak az a kérdés, hogy a sezlonyrugó az jó avagy rossz.
Az ember már csak ilyen, ez nem rossz tulajdonság avagy hiba. Ez egy teljesen természetes dolog. Haveri körben néha poénból teljesen kitalált dologgal be is szoktuk egymást ugratni :) Jót lehet derülni amikor kiderül, hogy poén, de pont ezek tanítottak engem meg arra, hogy óvatos legyek a beszólásokkal.
Szerintem nem fás volt az a bor hanem nagyon más mint a többi és a különbséget ti valamiért fássággal azonosítottátok.
ha az a bor nem volt fás, akkor semmi. Néha olyan érzésem van, hogy a termelő borait csak dicsérni szabad, és minden bora kötelezően 8 pontról indul...
a tölgy nekem atipikus benne. És erős. Rajnai rizling vakkóstolón, kb 2 órás szellőzéssel, osztrák, német stb borok között érkezett, mindenki felkapta a fejét, hogy ez akkor most valami kakukktojás vagy hogy?
Más bajom nincs vele, komoly anyag, igen jó bor így is, de nekem a fa mindenképp negativum, és a legjobbak közé semmiképp nem emelném emiatt.
Bocs, ne törődj velem. Csak egy szektás vagyok, megszöktem a lipótról és belógtam egy netcaféba amúgy szimpatikus borászok imidzsét rombolni, őket sújtani szűklátókörű buta fanatikus hozzászólásaimmal:)
De az is lehet hogy egy beépített ügynök vagyok az antiszektásoktól:)
Ugye tudod, hogy a zárójelben leírt mondatod az nem kicsit gáz? Szerintem például senki nem utál meg egy termelőt pusztán azért mert te dicsérő szavakat írsz róla.
(Amúgy a termelővel semmi bajom, a borait jónak tartom, szeretem. Ezt azért fontos hangsúlyozni, nem szabad, hogy szűklátókörű, fanatikus rajongók butasága az egyébként szimpatikus borászt sújtsa.)
Borműhely Szekszárd - De facto '06(?): Az ilyen vörösökért szeretem Szekszárdot! Könnyed, mégse vékony, komplex, de nem tömény. Kis csoki, erdemi gyümölcsök, pici bőr, és középhoszú lecsengés 6,5p
Villa Márika - Cuvée '08: Jólsikerült olasz-szürkebarát-muskotály házasítás. Érzésem szerint volt benne gy minimális maradékcukor is. Ízben az olaszt szépen kiegészíti a másik két fajta, a bazalt és a hordó is hozzátesz az összképhez. 6p
Aztán már megint a döntésképtelenség: Ezek közül ki mit választana (radovin 20%-os akció:) )
Gál Lajos Egerszóláti Olaszrizling 2008
Gál Lajos Egri Bikavér 2006
Gál Lajos Pinot Noir 2006
Domaine Loew Riesling 2007
Domaine Loew Sylvaner Vérité 2007
Bussay Rajnai Rizling 2008
Bussay Tramini 2007
Gizella Pince Furmint Battonage 2008
Istvándy Pincészet Rizling 2008
Kerkaborum Vörcsöki Furmint 2008
Kerkaborum Hárslevelű 2008
Losonci Bálint Megteszi 2008
O.Fournier Bodegas Urban Uco Malbec 2007
Ráspi Leányka 2008
Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2008
Kerkaborumok közül a Furmint milyen a '07-eshez képest, lesz idén is Reserve változat? A Furmintról benyomások?
Nem bírom megállni hogy ne írjam ehhez be (mert szerintem EGYÁLTALÁN nem fás ez a bor), hogy nagyon sokszor tapasztaltam már azt a jelenséget, hogy egy sűrű, vastag, tartalmas borra azt mondták, hogy nagyon fás. A legextrémebb eset, amikor egy barátom ilyen, tehát vastag, tartalmas borára mondták többen, több alkalommal is, hogy fás, közben SOSEM volt fában a tétel. Ja és az egyik ilyen ember egy bor-gasztronómiai kör vezetője volt, a másik meg kannás borász, borversenyen bíráló elnökként. Nem tudtuk röhögjünk-e vagy sírjunk.
Amúgy megismétlem, hogy számomra a legszebb eddigi magyar nemédes-bor, 9p.
Említett pincénél a 09-es vörös dinka (ez fehér fajta), ezerjó, kadarka, kékfrankos, tihanyi kék, pinot noir is döbbenetes lesz, bár szinte az összes többi bort is szvsz minden más pince elfogadná csúcsborának.